2023 april

Nieuwsbrief Werkgroep Wolf Nederland

Nieuwsbrief nr 14

Werkgroep Wolf Nederland

April 2023

Beste ,

Hierbij een bomvolle nieuwsbrief van de Werkgroep Wolf Nederland.


We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze 12e editie. 
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Eerste wandeling IVN Apeldoorn succesvol.
  • Wolves on Wheels
  • Nieuw lespakket Team Educatie van WWN
  • Gastles op basisschool Wandelbos in Tilburg.
  • Schademeldingen vee nu ook digitaal bij BIJ12
  • Wandelingen Ede ook van start.
  • Wolven en wegen. Géén goede combi?
  • Statenverkiezingen en de wolf.

 

  • Eén van onze vrijwilligers
  • Hond beïnvloedt mens met treurige blik 
  • Lezing Borger 
  • Adoptielam "Wisk" geregistreerd.
  • Door de lens van..
  • Presentatie Broodfonds de Posbank
  • 4e werkgroepdag Hattem
  • Agenda

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? We zijn te bereiken op: [email protected]

Verschil tussen Werkgroep Wolf Nederland en Groep Wolf

Regelmatig krijgen we bij WWN (Werkgroep Wolf Nederland) de vraag of we onderdeel zijn van Groep Wolf. Om hier duidelijk over te zijn; Nee, we zijn géén onderdeel van, of gelinkt aan elkaar.

 

Groep Wolf is een Facebook groep, opgezet door Rick van Malssen en is ontstaan uit de behoefte om informatie te delen en te bespreken over de terugkomst van de wolf naar de Benelux en west Europa. Ook zijdelings belangrijke onderwerpen worden behandeld.

 

WWN (Werkgroep Wolf Nederland) is opgezet in januari 2020, en sinds 21 september 2021 een officiële non-profit vereniging met bestuur, leden en vrijwilligers. WWN richt zich vooral op Nederland.

 

Meer over de vereniging --> https://werkgroepwolf.nl/vereniging/

Meer over ons --> https://werkgroepwolf.nl/over-ons/

Vrijwilliger worden? --> https://werkgroepwolf.nl/vrijwilliger-worden/

Blijf niet hangen in je problemen,
maar denk in oplossingen!

IVN-Apeldoorn op pad met Werkgroep Wolf Nederland

Afgelopen zondag, 12 maart, stond de eerste informatieve wolven wandeling op het programma voor leden van IVN-Apeldoorn.

 

Naast de gebruikelijke wandelingen, die de Werkgroep organiseert, is er na contact met het IVN en uitvoerig overleg, besloten om een speciale “IVN-wandeling” te organiseren.


De 1e groep bestond uit een gemêleerd gezelschap maar allemaal met een zeer brede basiskennis en interesse van en over de natuur.
Voor de vrijwilligers van de werkgroep een mooie uitdaging.

De wandeling vond plaats in het Kroondomein aan de zijde van de Echoput. Door de enorme interesse en betrokkenheid van de deelnemers was de invulling totaal anders dan gebruikelijk. De vele vragen gaven aanleiding tot meerdere stops waardoor uiteindelijk de afstand van de wandeling werd ingekort door het gebrek aan tijd.


Het belangrijkste doel was om de IVN-leden een objectief beeld te geven van alle voors en tegens van de terugkomst van de Wolf in Nederland en ze hier over te informeren.

Daarin zijn we dik geslaagd gezien de complimenten en opmerkingen die we als vrijwilligers mochten ontvangen van de IVN'ers: Van “zeer complete informatie en totaal beeld” tot “wat fijn dat jullie er zo in staan en dit delen”.

In Juni staat er nog een wandeling voor het IVN Apeldoorn gepland. En wie weet volgen er meer kennisuitwisselingen. Deze wandeling en kennismaking smaakt in ieder geval naar meer.

Speciale wandeling voor rolstoelgebruikers Wolves on Wheels

Kent u of bent u zelf een rolstoelgebruiker en wilt u mee met deze wandeling? Geef u dan op.

Nieuw lespakket Team Educatie van WWN - Werkgroep Wolf Nederland 

Binnen de Werkgroep Wolf Nederland beschikken we inmiddels over een flink aantal vrijwilligers met een uiteenlopende achtergrond en interesse. Een van die achtergronden is het Onderwijs.  Het Team Educatie bestaat inmiddels uit een 3-tal (voormalige) onderwijzers.

Na de eerste versie van het lespakket wat inmiddels door zo'n 8 scholen is afgenomen, was het tijd om het lespakket flink te actualiseren en uit te breiden. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe editie. Ook is er een informatiefolder samengesteld, waarin wordt toegelicht wat het lespakket inhoudt. 

Het nieuwe lespakket zal eind dit schooljaar beschikbaar zijn en kan dan vanaf het komende schooljaar '23/'24 ingezet worden.
Het pakket is zo opgebouwd dat het binnen de reguliere lessen kan worden gebruikt met behoud van de kerndoelen.

Behalve dat het lespakket is afgestemd op de kerndoelen zijn ook de 21e-eeuwse vaardigheidsdoelen opgenomen.
Als extra bonus bij het lespakket kan de klas gebruik maken van de optie om, samen met vrijwilligers van de Werkgroep een afsluitende "wolven" wandeling maken. 

Dit is, na overleg, eventueel ook op locatie mogelijk.

Nu al geïnteresseerd? U kunt uw interesse doorgeven aan [email protected] en we nemen dan contact met u op

Schademeldingen vee nu ook digitaal bij BIJ12

Sinds 17 maart kunt u uw schade bij een vermoedelijke wolvenaanval ook digitaal melden bij BIJ12.

Bij schade aan uw vee/(landbouwhuis)dieren die (vermoedelijk) veroorzaakt is door een wolf biedt dit formulier zeker een uitkomst. Bij de melding is het ook mogelijk om afbeeldingen van de schade mee te sturen. 

De meldingen worden tussen 9.00 uur en 17.00 uur in behandeling genomen. Een medewerker van BIJ12 neemt hierover zo snel mogelijk contact met u op.

Op basis van de melding en beelden wordt beoordeeld of nader onderzoek nodig is. Is dat het geval, dan komt er zo snel mogelijk een taxateur bij u langs voor een veldbezoek, sporenonderzoek, sectie van het kadaver en DNA-afname.

 

Uiteraard blijft het tijdens kantooruren gewoon mogelijk om uw schades telefonisch te melden bij BIJ12 via telefoonnummer 085 – 486 22 22 (keuzeoptie 1). 

Digitaal schademelden!

Partners van de Werkgroep Wolf Nederland

Deze bedrijven en organisaties ondersteunen de werkgroep: 

Wilt u ons ook ondersteunen? Neem contact op met [email protected]. Dan kunnen we samen naar de mogelijkheden kijken.

Lespakket WWN gebruikt op basisschool Wandelbos in Tilburg

Maandag 20 maart was de Werkgroep Wolf Nederland aanwezig om een gastles te verzorgen op Basisschool Wandelbos in Tilburg.
Deze school heeft bewust enkele uren per jaar ingepland voor natuuronderwijs. 

 

Op deze school worden een aantal van deze lessen ingevuld door Natuur Pedagoog Jaël Nouhet. Tijdens zijn lessen laat hij de kinderen van groep 8 kennismaken met diverse aspecten van de natuur. 
Zo is er bijvoorbeeld ook een moestuinproject en trekken de kinderen regelmatig onder leiding van Mijnheer Jaël de natuur in.

De gastles van de Werkgroep Wolf Nederland stond natuurlijk in het teken van de (terugkeer van de) wolf en alle aspecten die dat met zich meebrengt. 


De klas keek geboeid naar de presentatie die werd gegeven op het digibord in het lokaal. Naast de presentatie was er ruimte voor het stellen van vragen en konden de kinderen het meegenomen materiaal bekijken. Zoals de schedel van een Wildzwijn en een gipsen pootafdruk. Ook mochten we 4 time-outs achter laten.

Na de presentatie was er ook nog ruimte om samen een korte wandeling te maken in het nabijgelegen natuurpark. De enige sporen die werden gevonden waren die van de Canis lupus familiaris, die zijn sporen duidelijk had achter gelaten.
Al met al een interessante middag voor zowel de kinderen als de ook voor de vrijwilligers van de Werkgroep.

Wandelingen Ede ook van start gegaan

In navolging van de locaties Gortel (Epe) en Velp startte zaterdag 5 maart de eerste wandeling in Ede. Onderleiding van de vrijwilligers Scilla en Mark van de Werkgroep kreeg de groep van deelnemers informatie over de wolf, zijn leefgebied, prooien etc etc.
De deelnemers werden ook nog getrakteerd op een sprong reeën die zich liet zien. Onderweg waren voldoende sporen waar te nemen van o.a. de das.
Ondanks het vermoeden dat er in het gebied inmiddels mogelijk een of meerdere wolven zich aan het vestigen zijn, werden hier geen sporen van gezien.

Ter afsluiting werd ook het bezoekerscentrum aangedaan, waar een blik kon worden geworpen op de opgezette wolf die in Duitsland werd aangereden en overleed aan zijn verwondingen.

Enkele reacties van deelnemers aan de wandeling in Ede:

Was een erg leuke wandeling. Goed dat het "wolven verhaal" van verschillende hoeken belicht werd  
Hoe mooi het ook is dat dit dier zich thuis voelt in ons land, mogen we onze ogen niet sluiten voor de problemen die dat met zich meebrengt.

Henri 

Ik woon in de buurt van Ede, maar heb zoveel leuke interessante nieuwe wetenswaardigheden gehoord en ook op voor mij weer nieuwe stukken gelopen, was echt leuk. Info gaat over wolf, omgaan met wolf, maar zeker ook over de geschiedenis van de verschillende bezochte plekken, over de andere bosbewoners. Leuke gemêleerde groep, leuke discussies en gesprekken onderweg, en vooral 2 enthousiaste vrijwilligers met kennis. Interessant, lekker buiten, dus zeker een aanrader om een keer mee te lopen.

Marieke

Al met al blijkt Ede een mooie aanvulling te zijn op het gratis aanbod van informatieve wandelingen die door de Werkgroep Wolf Nederland worden aangeboden.

Ook een keer met een wandeling mee? Kijk in de agenda op de website .

Wolven en wegen. Géén goede combi?

Op 3 maart 2017 werd de eerste wolf in Nederland doodgereden. GW657m vond zijn dood op snelweg tussen Hoogeveen en Meppel. Tot nu toe (17-03-2023) zijn er 15 wolven in Nederland aangereden waarvan 14 met dodelijk afloop (fig. 1).

 

Nederland is een dichtbevolkt land. Met een landoppervlakte van 34000 km² en een wegennet van zo'n 140.000 km is het wegennet bijzonder dicht te noemen.


Nodige verliezen bij de Noord-Veluwe roedel

De roedel Noord-Veluwe heeft al de nodige verliezen geleden. Een zoon van de roedel (GW1626m) werd op 4 maart 2020 geschept door een auto op de N795 bij Epe. De 'schurftwolf' GW1964m vond op 22 december 2021 de dood bij Elspeet. Dit was eveneens een zoon uit de roedel Noord-Veluwe.


Het territorium van de roedel Noord-Veluwe is zo'n 500 km² groot en bevat zo'n 60 km aan snelwegen, 80 km aan provinciale wegen en meer dan 150 km aan gemeentewegen. 

Figuur 1 Slachtoffers aanrijdingen

Hoewel het gebied bizar groot is hebben we toch enkele locaties gevonden waar de wolven regelmatig oversteken. Op één van deze locaties hebben we enkele camera's op rij geplaatst om te kijken wanneer en hoe wolven oversteken. Bij het instellen van de camera's hebben we zomer- en wintertijd gehanteerd. Het verkeer houdt zich namelijk ook aan deze tijdzone.


Vanaf 19-09-2021 t/m 19-02-2023 hebben we 119 oversteken geregistreerd. In totaal konden we 197 overstekende wolven vastleggen (fig. 2).

Figuur 2. Aantal oversteken en overstekende wolven per uur Zomer-Wintertijd

Apart oversteken heeft de voorkeur
De grafiek laat zien dat de oversteek piek lag tussen 01:00 uur en 05:00 uur (N=52). In deze periode staken dan ook de meeste wolven over (N=109). Hoewel we de verkeersintensiteit niet hebben gemeten bestaat het vermoeden dat deze uren het verkeersarmst zijn.
De groepsgrootte varieerde van 1 tot 10 wolven (10 individuen. op 5 januari 2023) met een gemiddelde van 1,6 wolf/oversteek. Tijdens de piekuren (01:00  –  05:00 uur) was dit 1,9 wolf/oversteek.


Opvallend was de oversteek van 9 wolven op 5 december 2022. Op twee wolven na staken ze allemaal individueel over. De eerste wolf stak de drukke weg over om 10:27 uur en de laatste om 11:06 uur. Waarom ze gespreid de weg overstaken is niet bekend maar wolven lopen vaker ver uit elkaar. De manier hoe wolven een weg benaderen is behoorlijk variabel. Wolven zijn individueel nogal verschillend en daarom moeilijk op één hoop te gooien.

Sommige wolven lopen bedachtzaam op de weg af door zo nu en dan stil te staan en te luisteren en/of te ruiken. Andere wolven rennen in volle vaart op de weg af terwijl de auto's voorbijrazen. Wat wel overeenkomsten lijkt te hebben is dat alle overstekende wolven pas in de laatste 15 meter van de bosrand stilstaan. Waar we deze opnames hebben gemaakt is geen dicht bos dus weinig dekking, maar een stilstaand dier met een goede schutkleur is zeker voor een voorbijrazende automobilist onzichtbaar.

 

Video
Op de video van 11 september 2022 nadert een wolf de drukke weg. Deze opname is gemaakt om 18:52 uur en het voorbijrazende verkeer is goed zichtbaar op de achtergrond. In de eerste 20 seconden van de video komen er 7 auto's voorbij. Dit is dus elke 2,8 seconde een auto. Het lijkt dus een onmogelijke opgave om hier over te steken. Je ziet de wolf even wachten op zo'n 20 meter van de weg. Verkeer beweegt zich doorgaans in golfbewegingen en blijkbaar hebben (deze gevestigde) wolven dat feilloos door. Op de foto van 5 december 2022 (10:23 uur) is goed te zien dat de voorste wolf even inhoudt om het verkeer in te schatten (foto 1). Ook deze twee kwamen veilig aan de overkant. Om 11:06 komt er weer een wolf in beeld (foto 2). Dit dier loopt zonder aarzeling op de weg af, staat even stil op zo'n 15 meter van de weg en vervolgd zijn oversteek. De foto van 30 april 2022 is illustratief voor de manier hoe (gevestigde) wolven het verkeer 'inschatten'. Deze wolf keek de auto volledig na om vervolgens de oversteek te wagen om 01:50 uur (foto 3).

Foto 1.© Raya Strikwerda & Hans Hasper,
05-12-2022. 10:23 uur

Foto 2.© Raya Strikwerda & Hans Hasper,
05-12-2022. 11:06 uur

Foto 3.© Raya Strikwerda & Hans Hasper, 
30-04-2022. 01:50 uur

Zwervers vaker slachtoffer
De meeste verkeersslachtoffers onder wolven zijn zwervers. Deze dieren komen terecht in onbekende gebieden vol gevaren. Ook welpen en dieren die nog niet lang in een gebied verblijven lijken vaker slachtoffer te worden van verkeer dan gevestigde dieren. Een uitzondering was natuurlijk de vrouwelijke wolf (GW1729f) die begin maart 2021 werd doodgereden op de Zuidwest-Veluwe. Deze teef was toen drachtig van 8 embryo's (foto 4).
In 17 maanden tijd zijn er (uitsluitend op deze locatie) 197 wolven overgestoken en er is (nog) geen slachtoffer gevallen. Het zou interessant zijn om verschillende oversteken te monitoren in relatie met verkeersintensiteit.

Foto 4. De drachtige aangereden wolvin GW1729f op de Zuidwest-Veluwe.
06-03-2021. (Bron: BIJ12)

Foto 5. De aangereden jonge reu bij Appelscha.
28-05-2021. (Bron BIJ12)

Er leven nu enkele tientallen wolven in Nederland dus lijkt het verlies van enkele dieren per jaar verwaarloosbaar. Zeker met de continue aanwas uit Duitsland. Toch is elk slachtoffer er uiteraard één teveel.
Dus matig uw snelheid, misschien ziet u wel een wolf die wacht tot u voorbij bent.

Met dank aan: Hans Hasper & Raya Strikwerda

Ook WWN ondertekent gezamenlijke brief aan commissaris Sinkevičius.

Werkgroep Wolf Nederland heeft samen met een groot aantal natuurorganisaties een brief gestuurd naar eurocommissaris Sinkevičius waarin opgeroepen wordt om de inbreukprocedure tegen Zweden met betrekking tot zijn wolvenbeheerbeleid te heropenen en de rechtmatigheid van zijn lynxbeheerbeleid te onderzoeken.

De organisaties zijn van mening dat de Zweedse overheid niet gehandeld heeft volgens de geldende habitat-richtlijnen zoals gezamenlijk zijn opgesteld in o.a. de Conventie van Bern.

Lees hier het hele het document.

Verkiezingen Provinciale staten

De provinciale staten verkiezen zijn uitgedraaid op een megawinst voor BBB (BoerenBurgerBeweging). De partij heeft in heel veel gemeentes de winst gepakt wat leidde tot een totale winst in de 12 provincies en in totaal 16 zetels in de 1e kamer zal opleveren. Daarmee zijn ze ook daar de grootste fractie. In de 1e kamer worden ze gevolgd door de verbinding GL/PVDA met 15 zetels.

De provincie voert landelijk en eigen beleid uit
Over veel zaken mag de provincie zelfstandig beslissen. Bijvoorbeeld waar ze wegen aanleggen. Daarnaast voert de provincie ook enkele landelijke wetten uit. Zo is elke provincie bijv. verantwoordelijk voor de aanleg van nieuwe natuur. 

Taken provincie

  • bepaalt of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd. Dit staat in de Wet ruimtelijke ordening;
  • bepaalt waar wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen. Daarvoor maakt de provincie zogeheten structuurplannen. Gemeenten houden hier rekening mee bij het maken van hun bestemmingsplannen;
  • is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van provinciale wegen, fietspaden en bruggen;
  • zorgt voor schoon zwemwater en veilige routes voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen. Dit staat in de nationale milieuwetgeving;
  • realiseert nieuwe natuur en behoudt huidige natuur;
  • houdt toezicht op de naleving van milieuwetten voor lucht, bodem en water. Daarnaast gaat de provincie verontreiniging tegen, bijvoorbeeld door bodemsanering;
  • houdt toezicht op de waterschappen;
  • houdt toezicht op de gemeenten. De gemeenten laten elk jaar hun begroting en jaarrekening goedkeuren door het college van Gedeputeerde Staten.

Lees meer over de kerntaken van de provincies op de website over de Nederlandse Grondwet.

Bron: ANP • NRC 160323 / Studio NRC

Hoe verhoudt de uitslag zich tot de status van de Wolf?
Naast de BBB zijn er een flink aantal partijen die sceptisch staan tegen de huidige beschermde status van de Wolf. Ook die waren vertegenwoordigd in de provinciale staten. De meeste stemmen van de BBB komen voornamelijk van de huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en CU). Waarvan alleen D66 uitgesproken in vóór de wolf was in alle provincies. De CU was soms voor en soms tegen in enkele provincies. 
Per saldo verandert er dus niet zo heel veel aan de verhoudingen. Sterker nog. Ook de PvdD, PVDA/GL en Volt, allen voorstander van de komst van de Wolf, groeide ook in zetels.

 

Als zou BBB het helemaal alleen voor het zeggen krijgen hebben ze nog te maken met de strikte bescherming van de wolf, verankerd in de Europese wetten (en dus ook Nederlandse wetten).
Voorlopig heeft de BBB "slechts" gewonnen in de provincies. Nu moeten ze eerst komen tot het vormen van een coalitie om daadwerkelijk wat te gaan doen. Dat op zich zal nog een hele uitdaging zijn. 
Over de linkerflank gaat waarschijnlijk niet lukken omdat de verschillen daar enorm zijn. Over rechts zou kunnen, maar wat verandert er dan daadwerkelijk als je weer met de oude, gevestigde partijen verder gaat.

De tijd zal het leren.

Eén van onze vrijwilligers: 

Werkgroep Wolf Nederland heeft inmiddels zo'n 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de werkgroep.
In deze rubriek stellen we één van deze mensen aan u voor. Deze keer Mascha Janssen

Ik ben Mascha en woon samen met mijn man en dochter in Apeldoorn. Liefde voor dieren en natuur is er met de paplepel ingegoten met grote inspiratie van mijn vader. Zelf heb ik later nog jaren pony’s, varkens, geiten, katten en honden gehouden.

 

Ik heb een agrarische opleiding in rundveehouderij en milieu en later een opleiding klassieke homeopathie voor mens en dieren afgerond. In de bossen op de Noord-west Veluwe kom ik pas echt tot rust. 

Ik kan intens genieten van alles wat bloeit, groeit en leeft. De terugkeer van de wolf en de samenwerking met de raaf intrigeert mij ook enorm. Tot op heden heb ik naast de vele sporen de wolf zelf nog niet gezien en verwonder ik mij over het gedrag van de raven.

Door nauw contact met de schaapherder van Elspeet heb ik de komst en de daarbij behorende maatregelen van dichtbij mogen volgen en weet dat deze juist toegepast goed werken. De wolf heeft zich ingepast, ze zijn er en gaan voorlopig nog niet weg. 

Wij zullen een weg in moeten vinden om er mee samen te leven. Ik probeer met een open blik te blijven kijken naar de ontwikkelingen in ons cultuurlandschap en de veranderingen die met de komst van de wolf meebrengt.
Ik deel graag informatie tijdens onze wandelingen van de Werkgroep, maar ook daarbuiten. Met open vizier ga ik graag de dialoog aan

Hond beïnvloedt mens met treurige blik dankzij speciale spier

Honden hebben oogspieren ontwikkeld waarmee ze beter kunnen communiceren met de mens. Britse en Amerikaanse wetenschappers ontdekten een nieuwe spier aan de binnenkant van de wenkbrauw die de gelaatsuitdrukking van de hond droevig maakt. Opvallend is dat zijn voorouder, de wolf, de spier niet heeft.

De spier maakt het mogelijk voor de hond om zijn wenkbrauwen op te trekken, waardoor zijn ogen groter en triester lijken. ‘Dit zorgt op onbewuste manier voor een verlangen om te zorgen voor de hond, omdat hij een mimiek weerspiegelt waar de mens bekend mee is’, stelt evolutionair psycholoog Juliane Kaminski van de Universiteit van Portsmouth.

Eerder onderzoek toonde al aan dat honden in staat zijn menselijke emoties af te lezen. Dat de hond zich nu anatomisch gezien ook aanpast om beter te kunnen communiceren met de mens, laat zien wat voor invloed domesticatie kan hebben op een diersoort. ‘Een hele bijzondere ontwikkeling voor een soort die pas 33 duizend jaar geleden door de mens tam gemaakt werd en zo gescheiden raakte van zijn voorouder, de wolf’, stelt medeauteur Anne Burrows.

       HOND                           WOLF

Aangezichtsmusculatuur bij de wolf (C. lupus) (rechts) en hond (C. familiaris) links) met verschillen in anatomie gemarkeerd in rood. Afbeelding afkomstig van Tim D. Smith (Cambridge University Press, Cambridge, VK).

Door de anatomie van vier wolven en zes hondenrassen te vergelijken, stuitten Kaminski en haar onderzoeksteam op de unieke hondenspier, ook wel de musculus levator anguli ocul medialis (LAOM) genoemd. Hoewel de gezichtsanatomie van honden en wolven bijna identiek is, bleken wolven de spier niet te hebben volgens de studie in PNAS.

Ook Arjen van Alphen, gedragswetenschapper en auteur van boeken over het opvoeden van honden, stelt dat de wenkbrauwspier ontwikkeld is vanuit de behoefte aan relatievorming. ‘Wolven vermijden direct oogcontact, waardoor zij geen emotionele binding aangaan met mensen. Dat het hondenras juist een spier ontwikkelt die zo’n grote rol speelt bij interactie, ook in het gezicht van de mens, valt volledig te verklaren binnen de sociale context waarin mens en hond samenleven’, volgens Van Alphen, die niet betrokken is bij het onderzoek.

 

Naast de LAOM bleken de honden ook een sterker ontwikkelde oogspier te hebben dan wolven, de musculus retractor anguli oculi lateralis (RAOL). Deze oogspier bleek niet aanwezig bij de Siberische husky. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de grote overeenkomst tussen de genen van dit ras en van de wolf.

Kaminski en haar team onderzochten ook de gezichtsmimiek van levende honden en wolven. Daaruit bleek ook dat honden, als ze een mens zagen, veel intenser en vaker hun wenkbrauwen optrokken dan de wolven.

Geslaagde lezing WWN - Werkgroep Wolf Nederland in Borger

Zo’n 60 belangstellenden hadden zich dinsdag 14 maart verzameld in het Hunzehuys in Borger om de lezing over de Wolf, die werd georganiseerd door WWN - Werkgroep Wolf Nederland, bij te wonen.


De lezing “Wolf bij ons terug” werd gegeven door ecoloog en natuurwetenschappelijk milieukundige Erwin van Maanen.
Erwin behandelde tijdens zijn lezing alle aspecten van de terugkomst van de wolf op een heldere en genuanceerde manier. Maar liet ook ruimte open voor een gezonde discussie.

Vanuit de zaal kon er voldoende aangehaakt worden op wat Erwin vertelde en dit gebeurde dan ook regelmatig. Erwin liet zijn kennis spreken maar gaf ook af en toe zijn persoonlijke mening op het gebied van preventieve maatregelingen waarin hij aangaf dat er te zwart-wit een regelgeving aan gehangen werd.

 

De lezing werd rond 22:15 afgesloten waarna er nog ruimte was voor de aanwezigen om van gedachte te wisselen.
WWN wil in ieder geval alle deelnemers bedanken voor hun komst en de respectvolle manier waarop de soms pittige discussies werden gevoerd.
WWN kijkt in ieder geval terug op een geslaagde avond. 

Vega Gen bij wolven ontdekt

Vorige week konden jullie lezen over het Vega Gen dat was ontdekt bij wolven in Europa.

 

Natuurlijk ging het hier om een 1 aprilgrap. De oplettende lezer had in de tekst al diverse "hints" kunnen vinden die er op wezen dat het dus om een grap ging.

Ondanks de diverse hints in het artikel waren er toch enkele mensen die er serieus op ingingen en het artikel ook deelden.

Als eerste natuurlijk de naam van de Prof. Drs. Andreas Scherz. Scherz is duits voor grap.
Daarnaast was het artikel geschreven in Lügenfeld (leugenveld) en de foto afkomstig van de LügenfeldPresse). Ook de verschijningsdatum van 1 april lag er natuurlijk dik bovenop.
Wat de meeste mensen miste was de naam van de Gen: 1-4 J0k3 (1-4 = 1 april en J0k3 kon gelezen worden als Joke (grap) dus 1 aprilgrap.

Adoptielam "Wisk" geregistreerd.

Ons adoptielam "Wisk" is geregistreerd en heeft haar oormerk ontvangen. 84809 is het geworden.


In oktober/november zal ze gekeurd worden om opgenomen te worden in het stamboek voor het Veluwse heide schaap.

 

We kregen al enkele keren de vraag wat Wisk betekent. Wisk is een afkorting en staat voluit voor "Wolf In Schaaps Kleren". Zo is er toch een beetje een verbinding met de Werkgroep Wolf Nederland.

Mocht u de schaapskudde Elspeter Heide bezoeken of tegenkomen? Kijk naar oormerk 84809 en doe Wisk de groeten.

Door de lens van...

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

Vliegend hert

Meikever

Njamnjamnjam

Presentatie Broodfonds de Posbank

Zondag 26 maart stond een lezing op de agenda voor het Broodfonds De Posbank.

Eén van de deelnemers van het broodfonds De Posbank Arnhem is ook vrijwilliger bij de Werkgroep Wolf Nederland.

 

Het broodfonds organiseert regelmatig bijeenkomsten om de contacten te onderhouden.

Voorafgaande aan de lezing werden de deelnemers meegenomen op een korte wandeling door het uitgestrekte gebied rond buitenplaats Beekhuizen.

Bij terugkomst werd er een lunch gebruikt in de vergaderlodge van de Buitenplaats.

 

De lezing belicht de terugkomst van de wolf en de mogelijke uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

Behalve zaken zoals de vestiging van de wolf, zijn leefgebied, herkenning van sporen enz, werd er ook ingezoomd op de beschermingsmogelijkheden tegen wolvenschade bij (klein)veehouders.

Na afloop van de lezing was er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. 

Ook een keer een lezing op locatie voor een bedrijfsuitje of iets dergelijks? Neem contact op met de Werkgroep Wolf Nederland via [email protected]

Over Broodfonds
Weinig zzp’ers zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en dat kan anders! Er bestaat een sympathiek solidair vangnet voor ondernemers. Dit zijn ‘Broodfondsen': verenigingen (dus zonder winstoogmerk!) van twintig tot vijftig ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen en maandelijks een bedrag opzij zetten. Leden van een Broodfonds die langdurig ziek zijn kunnen zo tot twee jaar lang belastingvrije schenkingen uitgekeerd krijgen zodat ze niet zonder inkomen zitten bij ziekte. Ondernemers kunnen zich aanmelden bij een Broodfonds als ze arbeidsgeschikt zijn én minimaal gemiddeld € 750,- per maand netto winst uit eigen onderneming halen. 

4e werkgroepdag gezellig druk

Afgelopen zaterdag, 1 april, stond alweer de 4e werkgroepdag op het programma. Deze keer niet direct met een thema, maar meer om elkaar weer eens te zien en bij te praten.

 

Het toneel van de bijeenkomst was het gezellige "Bij de Molen" in Hattem waar ruim 30 vrijwilligers op af waren gekomen.

Voor het bestuur en de kerngroep direct de mogelijkheid om alle lopende zaken toe te lichten en nieuwe ontwikkelingen toe te lichten.

Eerdere vrijwilligersdagen

Eerder zijn de vrijwilligers al bij elkaar geweest voor een ontmoeting op de Terletse Heide met als Thema flora en fauna / Biodiversiteit.
De tweede vrijwilligersdag had als thema Schapenherder, wolfwerende rasters en inzet Kudde Beschermingshonden in het Drentse Doldersum.
De 3e bijeenkomst was in Velp, waar de aanwezigen een lezing kregen over emoties en dan met name Angst.
De werkgroep probeert minimaal 2x per jaar een themabijeenkomst te organiseren.


Vrijwilligers uit alle windstreken van het land.
Het grootste nadeel van de Werkgroep Wolf Nederland zijn de grote afstanden tussen de verschillende leden en vrijwilligers. Elkaar wekelijks zien of spreken zit er voor een groot aantal gewoon niet in. De grootste afstand tussen 2 van onze vrijwilligers is meer dan 320 kilometer! (Zuid-Limburg en Noord-Groningen). Behalve in Flevoland en Zeeland, hebben we inmiddels in alle provincies een lid/vrijwilliger wonen.

In onderstaand overzicht vind je komende evenementen van de WWN.

Deze wandeling in het Kroondomein start bij het buurschap Gortel (Epe).

Deze wandeling in Nationaal Park Veluwezoom start bij Woodz in Velp.

Deze wandeling over de Ginkel start bij de Parkeerplaats van het Natuurcentrum in Ede.

SPECIALE WANDELING

Deze wandeling in het Leuvenumse bos start bij de parkeerplaats aan de Poolseweg in Ermelo.

De wandeling staat gepland op 7 mei 2023.

Klik hier om te reserveren

Deze nieuwsbrief is een uitgave van WWN - Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
WWN Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de KvK onder: 83976310.

Reacties zijn gesloten.