Nieuws

Titel: Is de goudjakhals gevaarlijk of niet?

Datum: 13-feb-2024

Bron: rtvoost.nl


De goudjakhals, een dier dat qua grote tussen de wolf en de vos zit, heeft in Overijssel een schaap gedood. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer gegevens over wolven bijhoudt. Maar wat voor een dier is de goudjakhals en hoort hij hier thuis?

Titel: Schaap in Overijssel slachtoffer van goudjakhals

Datum: 10-feb-2024

Bron: nieuweoogst.nl


Een goudjakhals heeft op 30 december vorig jaar een schaap doodgebeten in Punthorst (gemeente Staphorst) in Overijssel. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt.

Titel: De goudjakhals loopt rond in Drenthe, Groningen en Friesland. Wie is deze onzichtbare neef van de wolf?

Datum: 01-aug-2023

Bron: dvhn.nl


De goudjakhals is in opkomst. De ‘onzichtbare neef’ van de wolf is al gesignaleerd in Drenthe, Groningen en Friesland. De rest van Oost-Nederland bereidt zich voor op zijn komst.

Titel: DNA-onderzoek bewijst: goudjakhals viel lammeren in Lauwersoog aan. 'Een blijvertje'

Datum: 16-jun-2023

Bron: dvhn.nl


De goudjakhals in Groningen is een blijvertje, zo blijkt uit onderzoek van DNA-monsters van de schapen die in april werden aangevallen in Lauwersoog. Wat betekent de aanwezigheid van deze hondachtige voor het Noorden?

Titel: Is het de goudjakhals? Roofdier valt opnieuw lammetjes aan bij Lauwersoog. De teller staat op 10
Datum: 13-04-2023
Bron: Dagblad Van Het Noorden
En opnieuw was het raak op de dijk bij Lauwersoog. Daar werd donderdag een schaap aangevallen, tijdens de paasdagen waren lammetjes de klos. De boosdoener? Waarschijnlijk een goudjakhals.
Titel: Meerdere lammeren doodgebeten op zeedijk bij Lauwersoog: mogelijk door goudjakhals
Datum: 12-04-2023
Bron: RTV Noord
Meerdere lammeren zijn het afgelopen paasweekend doodgebeten en verwond op de zeedijk bij Lauwersoog. Vermoedelijk is het gedaan door een goudjakhals. Er zijn inmiddels vier dode en vier zwaargewonde lammeren aangetroffen op de zeedijk. Eelkje Kingma, de eigenaar van de lammeren, trof zaterdagochtend de eerste verwonde dieren aan, vertelt ze. ‘Zondag en maandag was het opnieuw raak. De meeste dieren waren aangevallen op de bil. We troffen zelfs een losse poot aan.’
Titel: Goudjakhals in 5 Nederlandse provincies gezien: wat weten we over het neefje van de wolf?
Datum: 19-03-2023
Bron: Max Vandaag
Over de opmars van de wolf in Nederland is al veel te doen geweest. De goudjakhals, ook wel rietwolf genoemd, komt ook steeds vaker voor in Nederland, maar is minder bekend. Tijd voor een nadere kennismaking. Waarin lijkt de goudjakhals op de wolf en waarin verschillen deze 2 dieren juist van elkaar?
Titel: Net als voor wolf nu ook schadevergoeding na aanval goudjakhals
Datum: 03-02-2023
Bron: Boerderij
Dierhouders kunnen nu ook een schadevergoeding krijgen als een goudjakhals hun vee aanvalt. Voor dit dier gelden dezelfde regels als voor de wolf. Uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de provincies heeft de regels hiertoe aangepast.
Titel: Zeldzame goudjakhals voelt zich thuis op het Friese wad
Datum: 30-01-2023
Bron: De Gelderlander
Het lijkt er sterk op dat een goudjakhals zich in het noorden van Friesland heeft gevestigd. Op 31 december heeft het zeldzame roofdier een schaap bij Paesens aan de Waddendijk aangevallen. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de provincies faunaschade afhandelt.
Titel: Zoogdierexpert Harrie Bosma speurt naar goudjakhalzen
Datum: 29-01-2023
Bron: Omrop Fryslan
De goudjakhals is zo nieuw in onze omgeving dat er nog geen Friese naam voor is. Het dier is erg schuw en laat zich niet gauw zien. Vorig jaar zag zoogdierexpert Harrie Bosma voor het eerst een exemplaar op beeld.
Titel: Niet wolf, maar goudjakhals beet schaap dood in Friese Lioessens. Aanvallen op vee in Roden en Zwiggelte waren van honden
Datum: 13-01-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Een goudjakhals heeft in november vorig jaar een schaap doodgebeten in Ljussens (in het Friese Lauwersmeergebied). Het lijkt erop dat zich in Friesland een goudjakhals heeft gevestigd, want er is daar vorig jaar vaker vee aangevallen door zo’n roofdier.
Titel: Niet een hond of wolf, maar een goudjakhals beet twee schapen dood bij Ferwert
Datum: 17-12-2022
Bron: Leeuwarder Courant
Twee schapen bij Ferwert zijn begin oktober niet het slachtoffer geworden van een hond of een wolf maar van een goudjakhals. DNA-onderzoek door uitvoeringsorganisatie BIJ12 heeft dat uitgewezen.
Titel: Van goudjakhalzen tot vuurlibellen, dit zijn volgens boswachter Blom dé ‘nieuwe’ dieren van de Biesbosch
Datum: 20-07-2022
Bron: AD
Visarenden, bevers, boommarters en onlangs nog de ringslang. De afgelopen jaren hebben zich veel diersoorten in het natuurgebied gevestigd. En daar blijft het niet bij, verwacht boswachter Harm Blom.
Titel: Goudjakhals rukt op, nu ook in Friesland gesignaleerd
Datum: 28-02-2022
Bron: Zoogdiervereniging
Op 12 februari jongstleden is in gemeente Friese Meren een goudjakhals gesignaleerd. Het is de zevende keer dat een goudjakhals wordt waargenomen in Nederland. Eerder was dit het geval in Gelderland, Drenthe, Groningen en Utrecht. De goudjakhals is een beschermde hondachtige die vooral jaagt op muizen. Er is in Nederland nog geen beleid ontwikkeld rondom de goudjakhals.
Titel: Zeldzame goudjakhals gedood bij aanrijding op A28 bij Zeist
Datum: 04-12-2021
Bron: NOS
Langs de A28 bij Zeist is gisteren een dode goudjakhals gevonden. Het dier, dat maar zeer zelden in Nederland wordt gezien, was aangereden.
Titel: Komt de goudjakhals opnieuw naar Drenthe?
Datum: 05-05-2021
Bron: RTV Drenthe
Vorige week werd in Groningen een goudjakhals gefilmd. Slechts drie keer eerder werd dit roofdier in ons land gezien, waaronder in december 2019 voor het eerst in Drenthe. Bestaat de kans dat de goudjakhals opnieuw onze provincie aandoet?
Titel: Uithuizermeeder spot goudjakhals
Datum: 04-05-2021
Bron: RTV Noord
‘Ik was aan het aardappelen poten toen ik het dier zag lopen’, zegt akkerbouwer Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden. Geen vos, maar ook geen wolf, zeggen verschillende experts die de beelden bekeken. Het gaat om een goudjakhals.
Titel: Gaat de goudjakhals zich in Nederland vestigen? ‘Het is niet ondenkbaar’
Datum: 14-12-2020
Bron: De Gelderlander
De goudjakhals die recent in de Ooijpolder zijn tanden in schapen zette, kan een voorbode zijn van de komst van meer soortgenoten ‘in de nabije toekomst’. Vestiging van de goudjakhals in Nederland is niet ondenkbaar, menen onderzoekers van de Wageningen Universiteit.
Titel: Goudjakhals vestigt zich mogelijk snel in Nederland
Datum: 10-12-2020
Bron: Telegraaf
De goudjakhals vestigt zich mogelijk al vrij snel in Nederland. Het kleine neefje van de wolf is bezig met een snelle opmars door de noordelijke en westelijke delen van Europa. In de Ooijpolder bij Nijmegen zijn nu voor het eerst in Nederland dna-sporen van een goudjakhals gevonden. Uit de sporen kan worden vastgesteld dat hetzelfde dier al enige tijd aan de Duitse kant van de grens heeft rondgezworven.
Titel: Ook het neefje van de wolf gaat zich in ons land vestigen
Datum: 22-11-2020
Bron: Omroep Gelderland
Na de wolf duikt ook de goudjakhals steeds vaker op in Gelderland. Schapenhouders maken zich zorgen over dit voor ons land nieuwe roofdier. Hoe terecht zijn die zorgen? En wat is de goudjakhals eigenlijk voor een dier?
Titel: Eerst de wolf en nu de goudjakhals, schapenhouders bezorgd
Datum: 19-11-2020
Bron: Omroep Gelderland
Nog een roofdier erbij. Na de wolf heeft ook de goudjakhals zich voor het eerst vergrepen aan schapen. Schapenhouders en de Zoogdiervereniging pleiten voor een verruiming van de regelingen voor schade en preventie van schade door roofdieren als de oprukkende wolf en de goudjakhals.
Titel: Goudjakhals mogelijk actief in Ooijpolder
Datum: 30-10-2020
Bron: Nieuwe Oogst
Een goudjakhals heeft mogelijk deze week in de Ooijpolder, bij Nijmegen, schapen doodgebeten. Drie schapen waren dood, nog eens twee werden geëuthanaseerd. Vorige maand werden in de buurt, in het Duitse Kranenburg/Kleef, twee schapen door een goudjakhals geveld. Of hetzelfde dier de dader is bij Leuth, in de Ooijpolder, moet DNA-onderzoek uitwijzen.
Titel: Goudjakhals bezig aan opmars in Nederland
Datum: 20-05-2020
Bron: Het parool
Naast de wolf is ook zijn kleine neef, de goudjakhals, aan een opmars bezig in Nederland. Volgens natuurorganisatie Wolven in Nederland zal het een kwestie van tijd zijn voordat hij rondom Amsterdam gezien wordt. Stadsecoloog Martin Melchers is sceptischer.
Titel: Nieuw! Nieuw! Nieuw! De goudjakhals
Datum: 16-12-2019
Bron: ED
De goudjakhals, die ook wel gouden jakhals wordt genoemd is plots opgedoken in Drenthe. Voorheen ook al een paar keer op de Veluwe. Het is geen dier dat al ooit in ons land voorkwam voor zover we weten.
Titel: Foto van goudjakhals is toevalstreffer van het NEM
Datum: 06-12-2019
Bron: RTV Drenthe
De goudjakhals kwam in beeld tijdens de onderzoeken van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Voor het NEM werken vrijwilligers en organisaties samen om data van de natuur te verzamelen. De goudjakhals wist tot nu toe buiten beeld te blijven.
Titel: Goudjakhals laat zich voor het eerst zien in Drenthe
Datum: 06-12-2019
Bron: RTV Drenthe
Voor het eerst is er in Drenthe een wilde goudjakhals op de foto gezet. Het roofdier liep op 22 november voor de wildcamera van Cindy de Jonge-Stegink uit Assen langs. Bijzonder, want het schuwe dier laat zich bijna nooit zien.
Titel: Wie is er bang voor de neef van de wolf?
Datum: 21-10-2019
Bron: Trouw
Na de wolf kondigt de goudjakhals zich in rap tempo aan in Nederland. Een symposium met een Oostenrijkse goudjakhalsexpert moet veehouders, terreinbeheerders en jagers geruststellen.
Titel: Goudjakhals komt weer naar Nederland, ‘maar waarschijnlijk niet naar wolvengebieden’
Datum: 05-09-2019
Bron: De Stentor
Na de wolf rukt ook de goudjakhals op naar Nederland. Om iedereen voor te bereiden, houdt Glenn Lelieveld van meldpunt Wolven in Nederland op 20 september een symposium over de goudjakhals.
Titel: Komt na de wolf de goudjakhals naar Drenthe?
Datum: 01-08-2019
Bron: RTV Drenthe
De wolf heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd en ook in Drenthe is het grote roofdier al regelmatig gezien. Maar in de schaduwen van het bos komt ook een andere vleeseter dichterbij.
Het zou zomaar kunnen dat de goudjakhals zich binnenkort vestigt in onze provincie of elders in Nederland. Of is hij er zelfs al? We leggen het voor aan ecoloog Glenn Lelieveld.

Reacties zijn gesloten.