Veelgestelde vragen

1 Over de wolf
De wolf heeft een krachtige hals, sterke borstkas, een slanke buik, en lange krachtige poten. Zijn staart is vol, hangt in rust naar beneden, en heeft meestal een zwarte punt. De vacht is weinig contrastrijk beige- tot rossig-bruin, met een lichte vlek aan beide zijden van de hals, en een donker zadelvormig patroon op de rug. Zijn gezicht heeft wat weg van een clownsmasker met aan beide kanten een lichte wangvlek en een witte plek rondom de mond. De wolf heeft spits rechtopstaande naar de top toe iets afgeronde oren en staan verder uit elkaar dan bij een hond. In de oren is een witte streep te zien.
De wolf leeft in roedels van 2 tot 10 volwassen individuen groot. De roedel bestaat uit een monogaam ouderpaar met hun jongen en zogenaamde ‘helpers (1 tot 2 jaar oud)’ die bij de ouders blijven om te helpen met de zorg van de volgende nakomelingen. De helpers zijn vaak teven die na 2 jaar de roedel verlaten, reuen verlaten de roedel vaak eerder om op zoek te gaan naar een eigen territorium.
De wolf communiceert met een breed scala aan geluiden in zo’n groot gebied. Blaffen, keffen, grommen, janken en huilen. Het bekendste geluid is ‘huilen’, dat gebruikt word om aan de roedel te laten weten waar ze zijn, en om wandelwolven te waarschuwen dat dit hun territorium is.

De wolf eet o.a. knaagdieren, haasachtigen, hoefdieren, vogels en aas. Ook grotere prooidieren zoals eland, edelhert, wild zwijn, rendier, bever en ree staat op zijn menu.

De wetenschappelijke term hiervoor is ‘surplus killing’. Je ziet het vaak in onnatuurlijke terreinen zoals in een weide. De schapen kunnen niet ontsnappen en blijven daardoor dichtbij de wolf, zodra ze beginnen te bewegen ziet de wolf dat en dat triggert zijn jachtinstinct. De wolf jaagt met minimale inspanning en maximaal resultaat om te overleven.

De wolf kan prima springen, is een uitstekende zwemmer, en kan klimmen. Echter een wolf springt en klimt niet hoog omdat dat veel risico’s met zich kan meebrengen. Daarom probeert de wolf meestal onder een hek door te graven. Een wolf die over een omheining springt of erin klimt is daarin geconditioneerd door bijvoorbeeld een hekwerk steeds een beetje hoger te maken.

De wolf is geen gevaar voor je zolang je deze niet opjaagt of in het nauw drijft. Sterker nog, de wolf wil jou vermijden en zal je altijd uit de weg gaan. Kom je een wolf tegen kan je er het beste van genieten. Als de afstand klein is kan je het beste langzaam afstand nemen. Komt de wolf dichterbij maak dan grote gebaren en geluid. 

Hoeveel wolven er nu in Nederland zijn is niet exact bekend. Wel is zeker dat er begin 2021 op de Strabrechtse heide in Brabant één wolf zich heeft gevestigd, op de Veluwe 1 roedel van 8 wolven leeft, plus nog 3 individuen. En dat er in het Nationaal Park Alde Feanen 1 wolf aanwezig was, of deze zich vestigd en of er meer wandelwolven in Nederland zijn is niet zeker te zeggen.

De grootte van een territorium is afhankelijk van o.a. rust en het voedselaanbod. Gemiddeld is een territorium 200 km² groot. Er is ruimte voor minstens 10 roedels, of er ook zoveel roedels zich gaan vestigen zal de tijd leren.

De wolf zoekt naar een leefgebied dat lijkt op zijn geboortegrond. Is een wolf geboren in een heidelandschap dan zoekt die vaak een landschap op waarin ook heide te vinden is. De wolf komt voor in heel uiteenlopende omgevingen, van toendra’s, steppen en prairies tot dichte bossen. Van het platte land tot ruige gebergtes. Rust, ruimte, en een voldoende voedsel-aanbod zijn ook belangerijke criteria.
Een wandelwolf is een wolf zonder maar zoekend naar een territorium. Op hun zoektocht naar een leefgebied komen ze soms in een stedelijk gebied. De wolf voelt zich hier niet veilig en zoekt naar een weg uit dit gebied.
De wolf verspreid zich in Europa goed door zijn beschermde status. Wanneer een jonge wolf na ongeveer 1 tot 2 jaar de roedel verlaat begint zijn zoektocht naar een leefgebied waar die een roedel kan beginnen. Soms wel enkele honderden kilometers ver. De wolven die Nederland aandoen komen vaak uit Duitsland en Polen.
De wolf is in Nederland een beschermd inheems diersoort. Op 25 juni 2014 heeft staatssecretaris Dijksma de wolf hiervoor aangewezen in de zin van de Flora en Faunawet.

Ja dit is soms zeker mogelijk, maar geeft geen 100% uitsluitsel.
Bij een wolf zie je meestal een stevige nekbeet, die niet meer gelost wordt tot het prooidier sterft. Een hond ziet een prooidier minder als een prooi dan als een stuk speelgoed. Tegelijk wordt zijn jachtinstinct er wel door getriggerd. Dat resulteert vaak in heel veel beten, over het hele lichaam van een schaap, met overal blauwe plekken tot gevolg. Honden bijten ook vaak in de neus, in de oren of in de poten. Dat zal een wolf over het algemeen niet doen.  Om 100% zekerheid te hebben kan een DNA-test uitsluitsel geven, mits er DNA-sporen zijn achtergebleven zoals speeksel en/of haren

2 Veehouderij
Er zijn verschillende mogelijkheden om je vee te beschermen. De goedkoopste maar tijdelijke oplossing is Fladry. Een permanent of verplaatsbaar wolf-werend raster, of nachtkraal behoort ook tot de opties. Ook kuddebewakingshonden zijn een mogelijkheid, echter vergt dit wil en doorzettingsvermogen om mee te beginnen. Ophokken behoort ook tot een van de mogelijkheden, al is dat niet voor iedereen en overal mogelijk. Afhankelijk van je situatie bepaalt wat de beste oplossing is en welke mogelijkheid daarvoor is.
Vragen wat het beste bij u past? Neem gerust contact met ons op.
Er zijn verschillende gebieden aangewezen waar een veehouder subsidie kan aanvragen. Meer actuele informatie is te vinden onder het kopje ‘Veehouderij / Subsidie‘.
Ja, dat kan. Je kan lokaal een oproep plaatsen, of met wolf-fencing een afspraak maken om advies en/of vele helpende handen te krijgen.
Als je de wolf verdenkt dien je dit binnen 24 uur te melden bij BIJ12. Zij zijn beschikbaar tussen 09:00 en 17:00 op het nummer 085-4862222. Wanneer er inderdaad het vermoeden is dat een wolf de dader is zal er z.s.m. een deskundige komen om DNA-monsters te nemen. Tijdens het bezoek van de deskundige van BIJ12 kan je een aanvraagformulier invullen om voor een schadevergoeding te ontvangen.

    Mis je een vraag? Laat het ons weten!

    Reacties zijn gesloten.