Werkgroep Wolf

Kennis speelt een belangrijke rol bij het begrijpen van dit dier, zijn gedrag en de invloed op de omgeving. De werkgroep hecht daarom waarde aan heldere, toegankelijke en feitelijk onderbouwde informatie. Het doel is om bij te dragen aan een beter begrip van de wolf en zijn rol in het Nederlandse landschap, zonder sensatie of stellingname. De aangeboden artikelen zijn bedoeld voor iedereen die zich wil informeren of zijn kennis wil verbreden, vanuit verschillende invalshoeken en niveaus van achtergrond.
Weergave: volledig Lijst
Pootafdrukken van wolf of hond: Het verschil
Wolven en honden laten beide pootafdrukken achter, maar er zijn duidelijke verschillen in vorm, grootte en looppatroon. Wolvenprenten zijn doorgaans groter en vertonen een compacte druppelvorm door samenknijpende tenen, terwijl hondenprenten ronder zijn. Het drafspoor van een wolf is kaarsrecht en efficiënt, met lange paslengtes en overlappende afdrukken. Honden bewegen grilliger en laten meer verspreide sporen achter. Ook nagelafdrukken kunnen een indicatie geven: wolvennagels slijten scherper door lange afstanden. Door deze kenmerken te analyseren, kan onderscheid worden gemaakt tussen een wolf- en hondenspoor.
Veilig wandelen met de hond in het bos
De wolf is terug in Nederland en is te vinden in verschillende natuurgebieden. Dit roept voor veel hondenbezitters de vraag op: is het veilig om met mijn hond te wandelen in een gebied waar wolven voorkomen? Hoewel wolven van nature schuw zijn en het contact met mensen mijden, kunnen onverwachte ontmoetingen toch voorkomen. Het is daarom belangrijk te weten hoe je je kunt voorbereiden en wat je kunt doen om risico’s te verkleinen. Dit artikel biedt praktische tips om veilig en zonder zorgen te genieten van een wandeling in wolvengebied, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de natuur en de wilde dieren die daar wonen.
Kuddebeschermingshonden oplossing of obstakel?
De wolf is terug in Nederland. Voor de een is dat een zegen voor de natuur, voor de ander een bron van zorg. Met name veehouders worden geconfronteerd met de terugkeer van een roofdier dat risico’s met zich meebrengt voor onder andere schapen en geiten. Dat leidt tot schade, emoties en maatschappelijke discussies. Tegelijk zijn er manieren om schade te voorkomen. Eén daarvan is de inzet van kuddebeschermingshonden: zelfstandige, gespecialiseerde werkhonden die permanent bij een kudde leven en deze actief verdedigen. In landen als Roemenië, Spanje en Italië worden deze honden al eeuwen ingezet. In Nederland zijn ze nog relatief nieuw. En zoals vaak met nieuwe of onbekende maatregelen: ze roepen vragen op. Zijn kuddebeschermingshonden dé oplossing waar iedereen op hoopt? Of brengen ze juist nieuwe problemen met zich mee?
Wolfhonden vs wolf hybriden
Er is vaak verwarring over de term wolfhond en wolf hybride. Deze worden ook regelmatig door elkaar gehaald of in onjuiste context gebruikt. De hond stamt af van de wolf. Er is echter een groot verschil of er al honderden tot duizenden jaren binnen een ras geen wolf meer aan te pas is gekomen of dat er recentelijk nog een wolf is gebruikt. Bij wolfhonden is dat vaak het geval geweest in het ontstaan van deze dieren. Waar veel rassen al honderden jaren bestaan, waarbij er verder geen wolf meer is ingezet bij het in stand houden ervan, is de wolfhond een vrij jong type hond waar de wolf recentelijk wel een aandeel in heeft gehad of nog steeds heeft.
Individukaarten en schadeoverzicht met gemeente’s
Dit overzicht toont DNA-bevestigde wolven in Nederland, met per individu informatie over familieverbanden, sterftegevallen en herkomst. Daarnaast biedt het een overzicht van roedels, aantallen wolven, verspreiding per gemeente en provincie, en geregistreerde schadegevallen. Ook is er een sectie met gegevens over de goudjakhals. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt.
Hoaxes ontrafeld
Op sociale media circuleren regelmatig beelden van wolven in verschillende situaties, zoals het klimmen of vrijgelaten worden in de natuur. Dit artikel verzamelt enkele van deze beelden en verduidelijkt de werkelijke context, zoals de oorsprong van foto’s en de feiten achter veelvoorkomende verhalen.
Module ‘Wolf in de gemeente’
De werkgroep biedt gemeenten een basis om inwoners neutraal en feitelijk te informeren over de wolf. Deze module helpt bij het opzetten of verbeteren van een gemeentepagina en bevat praktische informatie over recente waarnemingen, herkenning, omgang met de wolf, bescherming van vee en schadeafhandeling.

Meer literatuur:

Ingestuurde brieven
Op deze pagina delen verschillende mensen hun ervaringen en inzichten over de wolf en zijn invloed op de natuur en samenleving. Deze persoonlijke verhalen bieden een unieke kijk op de aanwezigheid van de wolf in Nederland, variërend van emotionele en artistieke reflecties tot praktische ervaringen met wolven in het veld.
Boeken
Hier vind je een overzicht van boeken waarin de wolf centraal staat of een belangrijke rol speelt. Het gaat om Nederlandstalige en Engelstalige titels, zowel fictie als non-fictie.
De goudjakhals
De goudjakhals of gewone jakhals, soms ook goudwolf of rietwolf genoemd, is een middelgrote hondachtige uit het geslacht Canis. Ondanks zijn naam is hij waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals (Canis mesomelas) en de gestreepte jakhals (Canis adustus), maar staat hij dichter bij de iets forsere coyote (Canis latrans) en de veel grotere wolf (Canis lupus). Hoewel de goudjakhals oorspronkelijk vooral in Oost-Europa voorkwam, laat hij zich als zwerfgast ook in Nederland, België, Duitsland en andere landen zien.