Literatuur

Meer informatie:
De wolf Biologie Vragenhoekje Literatuur Kennisquiz Wolvenmeldpunt
Toon literatuur in het...:
Selecteer hierboven een van de beschikbare talen om resultaten te zien.
Titel: De wijsheid van wolven
Auteur: Elli H. Radinger
EAN: 9789400509696
Beschrijving: Wolven voeden hun kinderen liefdevol op, bekommeren zich om ouderen en zieken en zijn in staat om tijdens het spel alles te vergeten en zich volledig te focussen. Ze denken en dromen, maken plannen en communiceren effectief met elkaar en lijken zo meer op ons dan we denken.

De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren.
Titel: Wolf De terugkeer van een jager
Auteur: Roelke Posthumus
EAN: 9789056155469
Beschrijving: Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten.

In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan.

Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de “wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.
Titel: De wolf is terug! Eng of enerverend?
Auteur: Dick Klees – Erwin van Maanen – Leo Linnartz – Martin Drenthen – Michiel van der Weide
EAN: 9789021573717
Beschrijving: De wolf is terug! Wolvendeskundigen Klees, Van Maanen, Linnartz, Drenthen en Van der Weide geven antwoord op de vraag of we dit eng of juist enerverend moeten vinden.

Tot voor kort kenden we wolven alleen uit sprookjes en de dierentuin. Sinds ze de grens oversteken en zich weer in Nederland lijken te vestigen, is er echter volop aandacht in de media – maar wat weten we feitelijk over de wolf? Kun je nog veilig in de bossen wandelen, en lopen onze huisdieren geen gevaar? De experts vertellen over het gedrag, de geschiedenis van de wolf in Europa en hoe wij kunnen leren omgaan met “enge’ dieren en “wilde’ natuur.
Titel: De Kracht Van Wolven
Auteur: Shaun Ellis – Jan Bruin
EAN: 9781405489072
Beschrijving: De grijze wolf doorkruiste ooit heel Noord-Amerika en grote delen van Eurazië, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen nog nooit een wolf in het wild gezien. In 95 procent van zijn oorspronkelijke leefgebied in de Verenigde Staten en in 25 procent van zijn territorium in Eurazië is hij namelijk uitgeroeid. Waarom werd deze voorouder van onze huishond zo bejegend en hoe komt het dat wij zo’n sterke haat-liefdeverhouding met de wolf hebben ontwikkeld?

Schrijver Shaun Ellis probeert deze vragen te beantwoorden en een aantal algemene misvattingen uit de weg te ruimen. Op basis van zijn jarenlange observaties van wolvenroedels, zowel in het wild als in gevangenschap, schetst hij een beeld van een bijzonder opmerkelijk en intelligent dier. Ondersteund door Monty Sloan’s schitterende en intieme foto’s, die de complexe werkelijkheid van het leven in een wolvenroedel vastleggen, wil De kracht van wolven onze houding ten opzichte van wolven op een positieve manier veranderen. Het is te hopen dat deze verandering blijvend is en zich zal vertalen in bescherming, in plaats van vervolging, van dit bijzondere dier.
Titel: De Wolf mythe en werkelijkheid
Auteur: A. Menatory – G. Guadalupi
EAN: 9789075717105
Beschrijving: Hij is vrijwel uitgeroeid, onafhankelijk maar bezit tegelijkertijd een groot saamhorigheidsgevoel, is in staat zich aan te passen aan de ruigste gebieden en is een intelligente en genadeloze jager: de wolf is een van de symbolen van de natuur die moeten worden beschermd en gered. Dit boek beschrijft op unieke en gepassioneerde wijze de dagelijkse gewoonten en het mysterieuze gedrag van een van de laatste grote roofdieren op aarde.
Titel: Wolven, Jagers van het noorden
Auteur: Kerstin Viering – Ronald Knauer
EAN: 9789064079696
Beschrijving: Van oudsher zien mensen de wolf als een kwaadaardige rover en een genadeloos moordenaar. Als de rendierkudden van de Canadese toendra in hoog tempo verdwijnen, wordt de wolf dan ook al snel als boosdoener aangemerkt. In opdracht van de overheid laat de jonge bioloog Farley Mowat zich met een vliegtuig midden op de toendra afzetten, om de gewoonten en voedingspatronen van een roedel wolven te onderzoeken. Een onvergetelijke zomer lang beleeft Mowat allerlei avonturen in het domein van de wolven, en doet daarbij geheel nieuwe kennis over deze diersoort op.
Titel: De kinderen van de nacht over wolven en mensen
Auteur: Dik van der Meulen
EAN: 9789021409429
Beschrijving: Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding met wolven onderhouden. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden. De kinderen van de nacht is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én naar de wolf in de mens – met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept.
Titel: Weergaloze jagers Wolven
Auteur: Jen Green
EAN: 9789055669783
Beschrijving: Waarom huilen wolven? Hoe is een roedel georganiseerd? Hoe snel kan een wolf rennen? Waarom jagen wolven in een groep? Waarom leven sommige wolven alleen? Dit boek geeft antwoord op al deze vragen en meer. Het is een boeiende kennismaking met deze weergaloze jagers.
Titel: Wolven op de Veluwe – Hun geschiedenis en terugkeer
Auteur: Evert De Jonge
EAN: 9789491826634
Beschrijving: Nadat in 1897 de laatste wolf op de Veluwe werd gedood, verdween het dier ruim een eeuw uit beeld om in 2018 terug te keren. Er vormde zich een wolvenpaar waarna welpen werden geboren. In totaal leven thans acht wolven in Nederlands grootste natuurgebied. Het leverde discussie en een hausse aan ‘wolvenactiviteiten’ op. Het jaar 2019 werd met recht ‘het jaar van de wolf’.
Titel: In het spoor van de wolf
Auteur: Jan Loos
EAN: 9789401472630
Beschrijving: De wolf is terug! Wolvendeskundigen Klees, Van Maanen, Linnartz, Drenthen en Van der Weide geven antwoord op de vraag of we dit eng of juist enerverend moeten vinden.

Tot voor kort kenden we wolven alleen uit sprookjes en de dierentuin. Sinds ze de grens oversteken en zich weer in Nederland lijken te vestigen, is er echter volop aandacht in de media – maar wat weten we feitelijk over de wolf? Kun je nog veilig in de bossen wandelen, en lopen onze huisdieren geen gevaar? De experts vertellen over het gedrag, de geschiedenis van de wolf in Europa en hoe wij kunnen leren omgaan met “enge’ dieren en “wilde’ natuur.
Titel: The Wolf Connection
Auteur: Teo Alfero
EAN: 9781501193163
Beschrijving: Discover the transformative lessons from one of humanity’s oldest teachers–the wolf–with this enthralling and accessible guidebook to help us restore our connection with nature, our communities, and our deepest selves.

The wolf has enthralled humankind for millennia, as a creature to be both feared and admired. It is the focus of countless myths around the world, in cultures as varied as the Ainu people of Japan to the Apache First Nation elders who worshipped the wolf. Now in The Wolf Connection, Teo Alfero, shamanic practitioner and wolf sanctuary founder, shares the profound knowledge that can be gleaned from these majestic creatures to restore our bond with nature and our connection to humanity.
Titel: Never cry wolf
Auteur: Farley Mowat
EAN: 9780316881791
Beschrijving: More than a half-century ago the Canadian Wildlife Service assigned the naturalist Farley Mowat to investigate why wolves were killing arctic caribou. Mowat’s account of the summer he lived in the frozen tundra alone — studying the wolf population and developing a deep affection for the wolves (who were of no threat to caribou or man) and for a friendly Inuit tribe known as the Ihalmiut (“People of the Deer”) — is a work that has become cherished by generations of readers, an indelible record of the myths and magic of wild wolves.
Titel: The Wolf
Auteur: L. David Mech
EAN: 9780816610266
Beschrijving: Comprehensive study of the wolf’s habits, behavior, and relationship with other animals and the environment.
Titel: Wolves Behavior, Ecology, and Conservation
Auteur: L. David Mech
EAN: 9780226516974
Beschrijving: Wolves are some of the world’s most charismatic and controversial animals, capturing the imaginations of their friends and foes alike. Highly intelligent and adaptable, they hunt and play together in close-knit packs, sometimes roaming over hundreds of square miles in search of food. Once teetering on the brink of extinction across much of the United States and Europe, wolves have made a tremendous comeback in recent years, thanks to legal protection, changing human attitudes, and efforts to reintroduce them to suitable habitats in North America. As wolf populations have rebounded, scientific studies of them have also flourished. But there hasn’t been a systematic, comprehensive overview of wolf biology since 1970. In Wolves, many of the world’s leading wolf experts provide state-of-the-art coverage of just about everything you could want to know about these fascinating creatures. Individual chapters cover wolf social ecology, behavior, communication, feeding habits and hunting techniques, population dynamics, physiology and pathology, molecular genetics, evolution and taxonomy, interactions with nonhuman animals such as bears and coyotes, reintroduction, interactions with humans, and conservation and recovery efforts.
Titel: A New Era for Wolves and People
Auteur: Marco Musiani
EAN: 9781552382707
Beschrijving: Wohes hold an almost mythical status in the cultural history of Europe and North America. For centuries, they have been the subject of fairy tales and other lore. embodying mystery, cunning, and sometimes threat. People are drawn to their beauty, intrigued by their behaviours. Yet for those who live in close proximity to wolves, coexisder fianght with many serious issues Wolf management is an excellent model of human-nature interaction and the challenges that come along with it. A New Erafor Wolves and People analyzes the crucing Relationship between human ethics, attitudes, and policy and the man-movement of wolf populations in Europe and North America. The contributors to this volume asseri that these human dimensions affect wolf survival just as much, more, than the physical environment. Contributors include recognized scientists and other wolf experts who introduce new and sometimes controversial findings. A New Erafor Wolves and People includes colour photographs of wild wolves by Peter A. Dettling, David C. Olson, and Robert J. Weselamann, and drawings by wildlife artist Susan Shimeld.
Titel: Wolves Behavior, Ecology, and Conservation
Auteur: Edited by Virginia Sharpe, Bryan G. Norton, and Strachan Donneley
EAN: 9781559638296
Beschrijving: De wolf is terug! Wolvendeskundigen Klees, Van Maanen, Linnartz, Drenthen en Van der Weide geven antwoord op de vraag of we dit eng of juist enerverend moeten vinden.

Tot voor kort kenden we wolven alleen uit sprookjes en de dierentuin. Sinds ze de grens oversteken en zich weer in Nederland lijken te vestigen, is er echter volop aandacht in de media – maar wat weten we feitelijk over de wolf? Kun je nog veilig in de bossen wandelen, en lopen onze huisdieren geen gevaar? De experts vertellen over het gedrag, de geschiedenis van de wolf in Europa en hoe wij kunnen leren omgaan met “enge’ dieren en “wilde’ natuur.
Titel: The killing of wolf number ten: The True Story
Auteur: Thom McNamee
EAN: 9781632260000
Beschrijving: Greater Yellowstone was the last great truly intact ecosystem in the temperate zones of the earth—until, in the 1920s, U.S. government agents exterminated its top predator, the gray wolf. With traps and rifles, even torching pups in their dens, the killing campaign was entirely successful. The howl of the “evil” wolf was heard no more. The “good” animals—elk, deer, bison—proliferated, until they too had to be “managed.” Two decades later, recognizing that ecosystems lacking their keystone predators tend to unravel, the visionary naturalist Aldo Leopold called for the return of the wolf to Yellowstone. It would take another fifty years for his vision to come true. In the early 1990s, as the movement for Yellowstone wolf restoration gained momentum, rage against it grew apace. When at last, in February 1995, fifteen wolves were trapped in Alberta and brought to acclimation pens in Yellowstone, even then legal and political challenges continued. There was also a lot of talk in the bars about “shoot, shovel, and shut up.”
Titel: The rise of wolf 8
Auteur: Rick Mcintyre
EAN: 9781771645218
Beschrijving: The astonishing true story of one of the first wolves to roam Yellowstone in more than 60 years. Book One in The Alpha Wolves of Yellowstone: A Trilogy [Rick McIntyre] is first and foremost a storyteller whose encyclopedic knowledge of Yellowstone’s wolf reintroduction project is unparalleled. -Nate Blakeslee, author of American Wolf Yellowstone National Park was once home to an abundance of wild wolves-but park rangers killed the last of their kind in the 1920s. Decades later, the rangers brought them back, with the first wolves arriving from Canada in 1995. This is the incredible true story of one of those wolves. Wolf 8 struggles at first-he is smaller than the other pups, and often bullied-but soon he bonds with an alpha female whose mate was shot. An unusually young alpha male, barely a teenager in human years, Wolf 8 rises to the occasion, hunting skillfully, and even defending his family from the wolf who killed his father. But soon he faces a new opponent: his adopted son, who mates with a violent alpha female. Can Wolf 8 protect his valley without harming his protege? Authored by a renowned wolf researcher and gifted storyteller, The Rise of Wolf 8 marks the beginning of an original and bold new trilogy, which will transform our view of wolves forever.
Titel: The wolf; A true story of survival and Obsession in the West
Auteur: Nate Blakeslee
EAN: 9781786074072
Beschrijving: A New Statesman Book of the Year The wolf stands at the forefront of the debate about our impact on the natural world. In one of the most celebrated successes of modern conservation, it has been reintroduced to Yellowstone National Park. What unfolds is a riveting multi-generational saga, at the centre of which is O-Six, a charismatic alpha female beloved by park rangers and amateur spotters alike. As elk numbers decline and the wolf population rises, those committed to restoring an iconic landscape clash with those fighting for a vanishing way of life; hunters stalk the park fringes and O-Six’s rivals seek to bring an end to her dominance of the stunningly beautiful Lamar Valley.
Titel: Of wolves and men
Auteur: Barry Lopez
EAN: 9780684163222
Beschrijving: Humankind’s relationship with the wolf is the sum of a spectrum of responses ranging from fear to admiration and affection. Lopez’s classic, careful study has won praise from a wide range of reviewers and improved the way books on wild animals are written. Of Wolves and Men explores the uneasy interaction between wolves and civilization over the centuries, and the wolf’s prominence in our thoughts about wild creatures. Drawing upon an impressive array of literature, history, science, and mythology as well as extensive personal experience with captive and free-ranging wolves, Lopez argues for the wolf’s preservation and immerses the reader in its sensory world, creating a compelling portrait of the wolf both as a real animal and as imagined by different kinds of men. A scientist might perceive the wolf as defined by research data, while an Eskimo hunter sees a family provider much like himself. For many Native Americans the wolf is also a spiritual symbol, a respected animal that can strengthen the individual and the community. With irresistible charm and elegance, Of Wolves and Men celebrates careful scientific fieldwork, dispels folklore that has enabled the Western mind to demonize wolves, explains myths, and honors indigenous traditions, allowing us to understand how this remarkable animal has become so prominent for so long in the human heart.
Titel: The hidden life of wolves
Auteur: Jim Dutcher, Jamie Dutcher
EAN: 9781426210129
Beschrijving: Delve into amazingly intimate wolf photography by Jim and Jamie Dutcher, a couple who spent many years living with a pack of wolves at the edge of Idaho’s Sawtooth Wilderness, observing their complex social hierarchy. Here is the alpha pair, leaders of the pack, often the only couple that mate. Here are the pups, born with eyes shut in the spring, tousled by their mother through the first six weeks of life. Here is the omega wolf, lowest ranking wolf in the pack, whose subservience, often playful, alleviates pack tension. Here are moments of cooperation and moments of snarling dominance, moments of communication and affection. Here, too, are heartwarming moments of connection between the Dutchers and the wolves, caught in pictures that remind us how close the links are between wolves in the wild and the beloved family dog.
Titel: Der wolf kehrt zurück
Auteur: Günter Bloch & Elli H. Radinger
EAN: 9783440154045
Beschrijving: Was wissen wir über dieses Lebewesen? Wie verhalten wir uns, falls uns Wölfe begegnen? Wie können wir lernen, angst- und vorurteilsfrei mit ihnen zu leben? Wie können Nutztierhalter ihre Schafe, Rinder und Pferde schützen? All diese Fragen beantworten die Autoren in diesem Buch wissenschaftlich fundiert und basierend auf eigenen Erfahrungen und Tausenden direkten Begegnungen mit wild lebenden Wölfen. Dazu praxiserprobte Tipps und Verhaltensregeln für das Leben im Wolfsgebiet. Mit einem Vorwort von Ethologin und Fachtierärztin für Verhaltenskunde Dr. Dorit Urd Feddersen-Petersen.

Reacties zijn gesloten.