Hoaxes ontrafeld

Op sociale media worden regelmatig beelden gedeeld van wolven die klimmen, springen of worden vrijgelaten in de natuur. Helaas wordt niet altijd de juiste context gegeven. Hieronder hebben wij enkele voorbeelden verzameld.
Zo komen de wolven binnen!
Op de foto is te zien hoe een wolf wordt vrijgelaten in de natuur. Echter, zoals vaak wordt beweerd, is deze foto niet in Nederland gemaakt maar in Italië. De wolf werd behandeld voor vergiftiging en na herstel werd hij weer vrijgelaten in de natuur.
Hét bewijs; geen hek is te hoog voor de wolf.
Dat wolven kunnen klimmen ontkennen wij niet; echter, het is belangrijk om dit in perspectief te plaatsen. Op de beelden is een wolfhond te zien in een opvang voor wolfhonden. En als er stroom op dit hek had gestaan, had de wolfhond hier nooit overheen geklommen.
Een dier dat in gevangenschap leeft met beperkte ruimte heeft al snel de neiging om een uitweg te zoeken. Daarom zie je in dierentuinen en wild-opvanglocaties vaak hoge omheiningen met een stevige fundering, terwijl bij vee een wolf-werende omheining meestal voldoende is om de wolf buiten te houden.
Wolven in het witte busje
Regelmatig keert het verhaal over het witte busje terug. Het busje zou gezien zijn op de Nederlands-Duitse grens en de wolven zouden voor de Veluwe bestemd zijn. Dit klopt niet en Pointer van Kro-ncrv is op onderzoek uit geweest. Wat blijkt? Waarschijnlijk zijn de wolven ingehuurd voor de serie ‘La Zona’, waarvan een deel is opgenomen in de regio Asturië in Spanje, en zijn deze wolven of wolfhonden eigendom van het dierentrainingscentrum Horkai in Zwitserland.

Reacties zijn gesloten.