Werkgroep Wolf

Foto van een wolf, fotograaf Anna Stelloo Photography
Waarom zijn mensen bang voor de wolf? Mensen hebben van oudsher een tegenstrijdige houding ten opzichte van de wolf. Aan de ene kant is er fascinatie voor dit roofdier dat na lange afwezigheid weer in Nederland leeft, aan de andere kant heerst er onrust en angst. In dit artikel staat niet de angst voor vee- of huisdierenschade centraal, maar de emotionele en psychologische angst die mensen voelen bij het idee van een wolf in hun leefomgeving. Die angst wordt in dit artikel niet gebagatelliseerd, maar serieus genomen als onderdeel van de relatie tussen mens en wolf. Waar komt die angst vandaan, en hoe reëel is het gevaar dat wolven vormen? In dit artikel leer je meer over de historische en psychologische achtergronden van de angst voor wolven, worden vergelijkingen gemaakt met andere dieren, en gaan we in op incidenten in Nederland.
Culturele wortels van wolvenangst
De angst voor wolven wordt al eeuwenlang gevoed door mythes, sprookjes en verhalen. In klassieke volksverhalen zoals Roodkapje wordt de wolf neergezet als een bloeddorstig, onbetrouwbaar wezen dat mensen aanvalt. Zulke verhalen hebben het imago van de “grote boze wolf” diep in ons culturele geheugen gegrift. Hoogleraar volksverhaal Theo Meder stelt dat “de wolf nooit van zijn slechte imago is afgekomen”. Generaties zijn opgegroeid met het idee dat wolven gevaarlijk zijn, wat een ‘Roodkapje-syndroom’ wordt genoemd: een door sprookjes ingegeven vrees voor de wolf.
Toch is het de vraag in hoeverre sprookjes daadwerkelijk onze huidige angst bepalen. Sociaal-wetenschapper Maarten Jacobs ziet het Roodkapje-syndroom vooral als metafoor en waarschuwt dat je reële angsten niet te makkelijk moet afdoen als sprookjesangst. Angst voor wolven kan namelijk ook andere wortels hebben. Wolven werden in Nederland 150 jaar geleden uitgeroeid, juist omdat ze te dicht bij mens en vee kwamen. In die tijd was angst wellicht rationeel: er was schade aan vee en incidenteel gevaar voor mensen, in tijden van ziekten zoals rabiës. Deze historische ervaringen, mondeling overgeleverd, hebben bijgedragen aan een diepgeworteld beeld van de wolf als bedreiging.
Feit en fictie: hoe gevaarlijk zijn wolven echt?  
Wanneer we de emoties en verhalen naast de feiten zetten, valt op dat het risico dat een wolf een mens kwaad doet uiterst klein is. Gezonde, wilde wolven mijden mensen doorgaans. Ze zijn van nature schuw en zullen confrontaties met mensen uit de weg gaan. Wolven die niet worden geprovoceerd of gevoerd, vormen geen bedreiging voor de mens, benadrukken deskundigen. Dit strookt ook met de ervaringen in omringende landen: in veel delen van Europa leven mens en wolf al jaren naast elkaar zonder noemenswaardige incidenten. Wetenschappers wijzen erop dat de weinig voorkomende aanvallen die wereldwijd zijn gedocumenteerd vrijwel altijd verband hielden met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld wolven met rabiës, in gevangenschap, of dieren die hun natuurlijke schuwheid hadden verloren door menselijk toedoen.
Statistieken bevestigen het beeld dat de angst groter is dan het feitelijke gevaar. In Europa is het aantal aanvallen van wolven op mensen buitengewoon laag. In de afgelopen decennia zijn er praktisch geen gevallen van dodelijke aanvallen in Europa geregistreerd. Een recente wereldwijde inventarisatie (2002–2020) telde ongeveer 500 incidenten waarbij een wolf een mens aanviel, waarvan slechts 12 gevallen in Europa en Noord-Amerika samen; daarvan waren er twee dodelijk, allebei in Noord-Amerika. Ter vergelijking: in Nederland worden jaarlijks tienduizenden mensen door honden gebeten, met in 25 jaar tijd 29 dodelijke slachtoffers. Ook andere dieren die we als ongevaarlijk beschouwen, veroorzaken geregeld ongelukken, vee en zelfs koeien verwonden jaarlijks meer mensen dan wolven doen. Deze cijfers plaatsen de wolvenangst in perspectief: objectief gezien is de kans om door een wolf gebeten te worden vele malen kleiner dan bijvoorbeeld de kans op een hondenbeet in eigen huis of een trap van een koe op de boerderij.
Ecoloog Chris Smit verwoordde de situatie treffend naar aanleiding van een voorval met een wolf: “We weten uit de literatuur en historie dat er nauwelijks aanvallen zijn.” Volgens hem is het uitzonderlijk dat een wolf direct een mens aanvalt. Desondanks zorgt elk incident, hoe zeldzaam ook, voor veel media-aandacht en publieke schrik. Hier speelt onze menselijke psyche een belangrijke rol bij hoe we risico’s inschatten.
Psychologie van het risico: heuristieken en dissonantie  
Angst voor de wolf wordt in stand gehouden en soms uitvergroot door psychologische mechanismen. Een belangrijk concept hierbij is de affect-heuristiek. Dit is een mentale shortcut waarbij mensen sterke emoties (zoals angst of afkeer) laten meewegen bij hun oordeel over een risico, in plaats van alleen te kijken naar de feitelijke kans. Simpel gezegd: als het idee van een wolf ons bang maakt, schatten we het gevaar automatisch hoger in dan statistieken rechtvaardigen. Psychologen Paul Slovic en collega’s toonden aan dat het gevoel van “dread” voor een potentiële gebeurtenis, hoe onwaarschijnlijk ook, de risicoperceptie enorm kan verhogen. In het geval van wolven betekent dit dat angstige beelden (bijvoorbeeld een wolf die aanvalt) ons denken domineren, waardoor we geneigd zijn de kans op een confrontatie te overschatten en de voordelen of neutrale feiten te negeren.
Illustratie: ‘affect-heuristic
Naast die emotionele manier van denken over wolven, kan ook innerlijke strijd invloed hebben op onze mening. Die strijd (cognitieve dissonantie) ontstaat als iemand twee tegenstrijdige gedachten heeft, of als nieuwe informatie botst met wat iemand al gelooft. Stel dat iemand rationeel weet dat “wolven mensenschuw zijn en geen gevaar vormen”, maar intussen tóch angst voelt bij het idee een wolf tegen te komen. Dat conflict tussen kennis (“ik hóéf niet bang te zijn”) en emotie (“ik bén bang”) creëert dissonantie. Mensen lossen dat vaak onbewust op door hun overtuigingen bij te stellen of rechtvaardigingen te zoeken. In dit voorbeeld zou iemand kunnen besluiten dat “de deskundigen het vast onderschatten, wolven zijn gevaarlijker dan wordt gezegd” om zo de angstgevoelens in lijn te brengen met een nieuwe overtuiging (“mijn angst is terecht”). Omgekeerd kan het ook voorkomen: een groot liefhebber van wilde dieren die een zekere angst voelt, kan die angst verdringen of bagatelliseren om het eigen zelfbeeld (“ik ben niet bang, ik ben pro-natuur”) consistent te houden. In het actuele wolvendebat zien we dergelijke psychologische processen terug. Standpunten worden soms scherper naarmate mensen geconfronteerd worden met informatie die hun gevoelens tegenspreekt, wat bijdraagt aan polarisatie.
Jacobs wijst erop dat angst voor de wolf ook weleens instrumenteel gebruikt wordt in discussies. Voor- en tegenstanders van de wolf verwijten elkaar dingen: zo benadrukken critici van wolven de gevaren om afschot te rechtvaardigen, terwijl voorstanders de angst juist wegwuiven om bescherming van de wolf te bepleiten. Dit maakt het lastig te achterhalen in hoeverre geuite angst altijd een oprechte risicobeleving is, of deels een retorisch middel in een gepolariseerd debat. Hoe dan ook is duidelijk dat emoties een grote rol spelen. Grant Spickelmier van het International Wolf Center merkt op dat mensen geneigd zijn zeer emotioneel te reageren op wolven, zowel positief als negatief, en dat waarden en gevoelens vaak zwaarder wegen dan objectieve data in de besluitvorming.
Een gevolg van deze emotionele lading is dat vertrouwen in autoriteiten van belang wordt. Jacobs en andere onderzoekers noemen vertrouwen in het wildlife-beheer als factor: wie erop vertrouwt dat de overheid of bosbeheer de wolf goed onder controle houdt, is vaak minder bang. Andersom versterken wantrouwen of incidenten de angst: men voelt zich niet veilig en heeft het idee dat “het uit de hand loopt”. Transparante communicatie en educatie zijn daarom cruciaal. Voorlichting, bijvoorbeeld op scholen of via natuurorganisaties, kan helpen misvattingen te corrigeren. Spickelmier benadrukt educatie als middel tegen verkeerde beeldvorming. Het verhaal van de vrouw die in 2025 bij Den Treek gebeten werd, illustreert dit: zij bleef opmerkelijk kalm tijdens de confrontatie, mede omdat ze voorlichting over wolven had gekregen op de school van haar kind. Kennis kan irrationele angst verminderen, al zullen sterke emoties niet van de ene op de andere dag verdwijnen.
Incidenten in Nederland in perspectief  
Tot voor kort gold Nederland, net als veel andere West-Europese landen, als een plek waar eeuwenlang geen wolvenaanvallen op mensen waren voorgekomen. Sinds de terugkeer van de wolf in 2018 was er jarenlang geen enkel direct incident gemeld. Dat veranderde in de afgelopen twee jaar met enkele opvallende voorvallen die de angst voor de wolf begrijpelijkerwijs nieuw leven hebben aangewakkerd. Het is belangrijk deze incidenten te benoemen én te begrijpen binnen de juiste context.
Wapse (Drenthe), juli 2023
Het eerste gerapporteerde bijtincident vond plaats in de zomer van 2023. Toen beet een wolf een schapenhouder in zijn arm, toen de man het dier met een hooivork van zijn vee probeerde te verjagen. De wolf was in een omheind weiland verstrikt geraakt na schapen te hebben gedood en voelde zich duidelijk in het nauw. De lokale autoriteiten namen het incident zeer serieus, het was immers de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf dat een mens gewond raakte, en besloten na overleg met experts om de wolf nog diezelfde ochtend af te schieten. Dit leidde tot discussie, omdat de wolf een strikt beschermde soort is. Toch woog hier het argument van directe openbare veiligheid het zwaarst: men wilde niet riskeren dat de wolf opnieuw zou toeslaan. Bij nader onderzoek bleek dat de wolf onder een elektrische omheining was doorgekropen; hij kon er vervolgens niet uit, wat het agressieve gedrag kan verklaren. Deze casus illustreert dat wolven doorgaans niet zomaar mensen aanvallen, maar in uitzonderlijke omstandigheden, zoals in paniek of ingesloten tussen mensen en hekken, wel degelijk iemand kunnen verwonden.
De Hoge Veluwe (Gelderland), april 2025
In het voorjaar van 2025 deed zich een nieuw bijtincident voor, opnieuw in de provincies Gelderland. In Nationaal Park De Hoge Veluwe werd een joggende vrouw aangevallen en tweemaal in haar been gebeten door een wolf. Deze aanval in het natuurgebied gebeurde zonder directe aanleiding (de vrouw rende gewoon op het pad), wat het zeer opmerkelijk maakte en werd landelijk nieuws. DNA-analyses van het Belgische instituut INBO bevestigden dat het om een wolf ging. De hardloopster raakte gewond, en ze beschreef de aanval als traumatisch. De provincie Gelderland beschouwde deze wolf als een acuut gevaar voor mensen en verleende enkele weken later ontheffing om het dier te laten afschieten. Er volgde een juridische procedure omdat natuurbeschermers bezwaar maakten, mede omdat men vermoedde dat de betreffende wolf welpen zou kunnen hebben. Uiteindelijk oordeelde de rechter in mei 2025 dat de wolf, die inmiddels bekendstond als “probleemwolf”, gedood mocht worden in het belang van de openbare veiligheid.
Den Treek (Utrecht), mei 2025
Slechts een maand later, was het raak op Landgoed Den Treek. Een vrouw die alleen aan het wandelen was, werd plotseling uit de bosjes aangevallen en in beide benen gebeten door een wolf. Ze liep wonden op die medisch behandeld moesten worden. Opvallend is dat deze wolf de vrouw een eindje volgde toen zij rustig terugliep naar een bankje waar andere recreanten zaten, waarna ze met z’n drieën het dier konden verjagen. Uit DNA-onderzoek bleek dat de mannelijke wolf GW3237m, de dader was. Dit was dezelfde wolf die in de zomer ervoor in datzelfde gebied voor overlast had gezorgd, door dicht bij mensen en honden te komen en zelfs een kind omver te lopen. Destijds was al geprobeerd om deze wolf te vangen en van een zender te voorzien om zijn gedrag te monitoren, maar via een rechterlijk bezwaar wisten dierenorganisaties dat tegen te houden. Na het bijtincident van mei 2025 stelde de provincie Utrecht dat deze wolf een direct gevaar voor mensen vormde en kondigde aan een afschotvergunning voor het dier aan te vragen. Omdat zo’n vergunningstraject enkele weken duurt, werd het publiek aangeraden voorlopig niet alleen het bos in te gaan en extra alert te zijn bij activiteiten als hardlopen, paardrijden en mountainbiken in de regio. De beheerder van Den Treek sloot bovendien tijdelijk een deel van het landgoed en riep mensen op het gebied te mijden.
Deze recente incidenten krijgen veel aandacht, maar het is belangrijk te benoemen dat het om uitzonderingen gaat. In alle gevallen waren er specifieke omstandigheden die het gedrag van de wolven verklaarden: de wolf in Wapse zat opgesloten en voelde zich bedreigd, op de Veluwe was sprake van gewenning aan mensen, en wolf “Bram” op de Heuvelrug vertoonde al langer onnatuurlijk gedrag door veel menselijk contact. In het natuurbeheer spreekt men dan van gehabitueerde wolven, dieren die gewend zijn geraakt aan mensen en daardoor onnatuurlijk gedrag vertonen. Het beleid richt zich nu op dit type probleemwolf. In Gelderland is een protocol opgesteld om opdringerige wolven af te schrikken met paintball of, als dat niet helpt, te verwijderen. De directie van De Hoge Veluwe stelt dat wolven die onnatuurlijk gedrag vertonen uit voorzorg moeten worden gevangen of afgeschoten. Dierenorganisaties wijzen op preventie: geen dieren voeren, afval opruimen en goede voorlichting geven om conflicten te voorkomen.
Angst begrijpen en in context plaatsen  
Mensen zijn van nature geneigd om onbekende gevaren te vrezen, en de wolf is voor veel Nederlanders een nieuw (of herontdekt) fenomeen. Die angst wortelt deels in eeuwenoude culturele beelden en wordt hedendaags versterkt door psychologische mechanismen en incidenten die veel media-aandacht krijgen. Tegelijk laten wetenschappelijke gegevens en ervaringen uit andere landen zien dat de risico’s van wolven voor mensen uitermate klein zijn vergeleken met alledaagse risico’s van andere dieren of activiteiten. Een gezonde wilde wolf zal confrontaties met mensen vermijden. De recente bijtincidenten, hoe zorgelijk ook, zijn uitzonderingen en vaak het gevolg van bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld habituatie of verdediging van welpen).
Voor een evenwichtig publiek debat is het belangrijk om angst serieus te nemen, maar ook om feiten niet uit het oog te verliezen. Een neutrale, informatieve toon, zoals gerenommeerde kennisinstituten, helpt hierbij. Dat betekent: geen paniekzaaierij of dramatisering, maar zakelijk uitleggen wat er gebeurd is, waarom wolven normaal gesproken geen mensen aanvallen, en wat men kan doen om eventuele risico’s nog verder te verkleinen. Dit artikel heeft geprobeerd die balans te vinden door zowel de oorzaken van angst te bespreken als de feitelijke context te bieden.
De stijl en toon van de informatievoorziening over de wolf moeten helder en toegankelijk zijn, zonder te vervallen in simplificaties. Zoals we gezien hebben, is het verhaal van de wolf niet zwart-wit. Enerzijds moeten mensen weten dat een ontmoeting met een wolf hoogst onwaarschijnlijk en in de regel ongevaarlijk is, een boodschap die geruststellend kan werken, mits goed onderbouwd. Anderzijds verdient de resterende onzekerheid (hoe klein ook) erkenning: nul risico bestaat niet, en respect voor het wilde dier blijft geboden. Dat betekent: houd afstand, lok of voer wolven nooit, en steun maatregelen om probleemgedrag bij wolven te voorkomen.
Door angsten te begrijpen en te adresseren met feitelijke informatie, kunnen we voorkomen dat het wolvendebat wordt beheerst door misvattingen of extremen. Angst voor de wolf is menselijk en verklaarbaar, maar met kennis, empathie en doordacht beleid is samenleven met dit roofdier heel goed mogelijk. Uiteindelijk laat de ervaring in landen met veel langere wolvenhistorie zien dat mens en wolf prima naast elkaar kunnen bestaan, mits wij bereid zijn onze emoties in perspectief te plaatsen en ruimte te geven aan deze teruggekeerde soort. Neutraliteit en nuance in de berichtgeving, zoals we die ook bij objectieve media en instituten zien, helpen het draagvlak voor co-existentie te behouden en te versterken.
Bronnen  
¹ agnesvandenberg.nl, ² bij12.nl, ³ cbs.nl, ⁴ cibdol.nl, ⁵ dces.webhosting.cals.wisc.edu, ⁶ defenders.org, ⁷ downloads.regulations.gov, ⁸ eenvandaag.avrotros.nl, ⁹ en.wikipedia.org, ¹⁰ english.rda.nl, ¹¹ environment.ec.europa.eu, ¹² euronews.com, ¹³ frontiersin.org, ¹⁴ gelderlander.nl, ¹⁵ gezondheidenwetenschap.be, ¹⁶ hln.be, ¹⁷ hogeveluwe.nl, ¹⁸ ie.irishnews.com, ¹⁹ link.springer.com, ²⁰ minderhondenbeten.nl, ²¹ nationalgeographic.nl, ²² nieuweoogst.nl, ²³ nji.nl, ²⁴ nl.wikipedia.org, ²⁵ nos.nl, ²⁶ nrc.nl, ²⁷ onh.nl, ²⁸ petsymposium.org, ²⁹ phys.org, ³⁰ pmc.ncbi.nlm.nih.gov, ³¹ pointer.kro-ncrv.nl, ³² pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ³³ quest.nl, ³⁴ radio2.be, ³⁵ researchgate.net, ³⁶ resource-online.nl, ³⁷ rewilding.org, ³⁸ rewildingeurope.com, ³⁹ rtl.nl, ⁴⁰ sciencedirect.com, ⁴¹ smithsonianmag.com, ⁴² stories.kuleuven.be, ⁴³ sverigesradio.se, ⁴⁴ tandfonline.com, ⁴⁵ thedecisionlab.com, ⁴⁶ trimbos.nl, ⁴⁷ uvic.ca, ⁴⁸ wijzijnmind.nl, ⁴⁹ wilderness-society.org, ⁵⁰ wolfology1.tripod.com, ⁵¹ wwf.de