De werkgroep moedigt gemeenten aan om een basis van neutrale informatie op hun website te plaatsen en inwoners te voorzien van feitelijke informatie.
Daarom is deze module speciaal opgezet als leidraad voor gemeenten in Nederland, zodat zij inwoners kunnen informeren over de wolf. D️e werkgroep helpt u graag kosteloos met het aanmaken of verbeteren van de pagina 'wolf' op de gemeentewebsite.
Inhoudsopgave:
A. Is de wolf recent gesignaleerd?
B. De wolf herkennen
C. Wat als u de wolf tegenkomt?
D. Vee beschermen en schade melden
E. Relevante informatie
F. Voorbeelden van andere gemeenten
A. Is de wolf recent gesignaleerd?
V1. In de afgelopen week/weken is de wolf (regelmatig) waargenomen in onze gemeente. Waarschijnlijk is het een zwervende wolf die op zoek is naar een geschikt gebied om zich te vestigen. Het is niet te voorspellen hoelang de wolf zich in onze gemeente zal ophouden.
V2. Steeds vaker wordt de wolf gezien in onze en omliggende gemeenten. Waaraan u de wolf herkent, en wat u kunt doen als u de wolf tegenkomt vindt u op deze pagina. De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is klein. Wolven zijn schuw en laten zich niet makkelijk zien.
De aanwezigheid van de wolf roept verschillende reacties op. Veel natuurliefhebbers zien de wolf als welkome gast, terwijl sommige inwoners en houders van dieren zich zorgen maken om hun veiligheid en die van hun dieren. De wolf is een beschermde diersoort en mag daarom niet verstoord worden.
B. De wolf herkennen
De wolf is het beste te herkennen aan de dik behaarde, afhangende staart. Honden krullen hun staart meestal op of houden deze omhoog. Andere kenmerken hoe u een wolf kunt herkennen:
C. Wat als u de wolf tegenkomt?
De wolf is niet gevaarlijk, en u kunt normale dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Ook in de bossen blijft het veilig om te komen. Als u met uw hond in de bossen wandelt, houd hem dan aan de lijn.
Als u een wolf tegenkomt, houdt u dan aan de volgende adviezen:
D. Vee beschermen en schade melden
U kunt uw vee beschermen door deze tijdelijk binnen te halen, en de omheining wolf-werend te maken of een nachtkraal te plaatsen waar uw vee 's nachts in kan staan. In de Module wolvenschade voorkomen van BIJ12 staat alle informatie hoe u uw dieren kunt beschermen tegen de wolf.
De provincie [PROVINCIE] heeft (g)een subsidieregeling waar u gebruik van kunt maken. Op deze pagina staat alle informatie over deze subsidie. [URL NAAR SUBSIDIE]
Wilt u advies of een controle voor uw omheining of hulp bij het aanvragen van de subsidie, dan kunt u contact opnemen met de wolvenconsulent via de onderstaande gegevens.
E-mail: [email protected]
Tel: 06 1234 5678
Indien u schade heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met BIJ12 via telefoonnummer 085 – 486 22 22. BIJ12 is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Laat het kadaver onaangeroerd op de vindplaats liggen, fotografeer het, en scherm het voorzichtig af om het te beschermen tegen weersinvloeden.
E. Relevante informatie
Als er een aanspreekpunt bij de gemeente is, is het handig om dat op deze pagina te vermelden.
Externe relevante websites die u kunt noemen als deze nog niet aanwezig zijn op de pagina:
Algemeen:
Organisaties: