Deze module is speciaal opgezet voor gemeente’s in Nederland. Dit is een leidraad die je als gemeente kunt gebruiken om inwoners te informeren over de wolf.
Intro
In de afgelopen week/weken is de wolf (regelmatig) waargenomen in onze gemeente. Waarschijnlijk is het een zwervende wolf die op zoek is naar een geschikt gebied om zich te vestigen. Het is niet te voorspellen hoelang de wolf zich in onze gemeente zal ophouden.
De aanwezigheid van de wolf roept verschillende reacties op. Veel natuurliefhebbers zien de wolf als welkome gast, inwoners en houders van dieren maken zich zorgen om hun veiligheid en dat van hun dieren. De wolf is een beschermd diersoort en mag daarom niet verstoord worden.
Wat als je de wolf tegenkomt?
De wolf is niet gevaarlijk, en je kunt je normale dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Ook in de bossen blijft het veilig om te komen. Loop je samen met je hond in de bossen, houd deze dan aan de lijn.
Kom je de wolf tegen, houd je dan aan de volgende adviezen: – Blijf kalm, geef de wolf de ruimte en volg hem niet. – Ben je bang of vind je het spannend, loop dan langzaam achteruit. – Heb je een hond bij je, houd deze dan kort aan de lijn. – Als de wolf te dichtbij komt, klap dan in je handen en maak veel geluid.. – Voer de wolf niet. Als het lukt maak dan een foto of video, en stuur deze in bij het wolvenmeldpunt via www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien
Hoe bescherm je je vee?
Je kunt je vee beschermen door deze tijdelijk binnen te halen, en de omheining wolf-werend te maken of een nachtkraal te plaatsen waar je vee ‘s nachts in kan staan. In de Faunaschade Preventiekit Wolven vind je alle informatie hoe je je dieren kunt beschermen tegen de wolf. In onze provincie … is er (g)een subsidieregeling. Wilt u advies voor de omheining of hulp bij het aanvragen van de subsidie dan kunt u contact opnemen met de wolvenconsulent (naam), via (mail en/of telefoon hier)