Nederland

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Nieuws uit: België
Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Zenderen van wolf in provincie Utrecht per direct gestaakt

Datum: 30-nov-2023

Bron: destentor.nl


Wolven in Utrecht kunnen opgelucht ademhalen. De provincie onderneemt niet langer pogingen de wilde dieren te voorzien van een zender. Dit is volgens betrokkenen te ingewikkeld gebleken. ,,We zoeken naar alternatieven.”

Titel: Brabant verdeeld over Gelders plan afschot wolf

Datum: 30-nov-2023

Bron: nieuweoogst.nl


Provincie Gelderland wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. De Brabantse beleidsmakers zijn niet onverdeeld enthousiast.

Titel: Hoge Veluwe boos over conclusie verstoorde wolf

Datum: 29-nov-2023

Bron: gld.nl


Nationaal Park de Hoge Veluwe is boos op het Openbaar Ministerie. Het OM vindt dat de wolf verstoord is geraakt doordat faunapassages werden afgesloten. Maar het park is het daar niet mee eens.

Titel: Provincie breidt regeling voor wolfwerende maatregelen uit

Datum: 28-nov-2023

Bron: omropfryslan.nl


De provincie Fryslân heeft de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen uitgebreid. Dierenhouders kunnen nu ook van tevoren subsidie aanvragen, eerder kon dat alleen na afloop.

Titel: Animal Rights eist dat provincie Utrecht stopt met zoeken naar de wolf: ‘Zender omdoen mag niet’

Datum: 25-nov-2023

Bron: destentor.nl


Stop direct met alle pogingen om wolven in de provincie Utrecht te zenderen. Dat eist de organisatie Animal Rights. Want een zender omdoen om de wolf af te schrikken, dat mag volgens de stichting helemaal niet. ,,Doe liever iets aan het aanbieden van lekkere hapjes tussen twee stroomdraadjes.”

Titel: Grenzen aan de wolf in Gelderland

Datum: 22-nov-2023

Bron: gelderland.nl


Provincie Gelderland wil grenzen stellen aan de wolf in Gelderland. In nieuw wolvenbeleid staat hoe het college wil toewerken naar een meer beheersbare situatie. “We verbreden de subsidie voor preventie en gaan probleemwolven sneller aanpakken”, aldus gedeputeerde Harold Zoet.

Titel: Kritiek op voorstel om wolf af te schieten: 'Stuntje'

Datum: 22-nov-2023

Bron: gld.nl


Niko Koffeman van de faunabescherming maakt zich geen enkele zorgen over het voorstel van de provincie om de wolf af te schieten. Hij noemt het een 'stuntje'. Onzin, vindt gedeputeerde Harold Zoet. "We hebben er geen moment over nagedacht dat er verkiezingen zouden zijn."

Titel: LTO Noord wil duidelijke stem landbouw in nieuw wolvenplan

Datum: 22-nov-2023

Bron: nieuweoogst.nl


Het huidige wolvenbeleid in Nederland faalt omdat hierin de ecologische waarde van de terugkeer van de wolf centraal staat en niet de gevolgen daarvan voor met name de landbouw. In het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan, dat volgend jaar zijn beslag moet krijgen, moet daarom de landbouw een duidelijke stem krijgen. Dat bepleit LTO Noord in een brief aan de drie noordelijke provincies.

Titel: Gelderland wil wolf afschieten die meermaals vee aanvalt

Datum: 21-nov-2023

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland wil een wolf die meermaals beschermd vee aanvalt afschieten. Dat heeft het Gelders bestuur dinsdag besloten.

Titel: Parkeerverbod in Drents-Friese Wold vanwege overlast wolvenspotters

Datum: 21-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Op de Oude Willemsweg in Oude Willem geldt vanaf nu een parkeerverbod. De maatregel is ingesteld om overlast van wolvenspotters in het Drents-Friese Wold tegen te gaan.

Titel: Fauna4life verwijt LTO Noord onrust over wolven aan te wakkeren. 'Het doden van wolven is zinloos'

Datum: 21-nov-2023

Bron: nieuweooststellingwerver.nl


,,Het gaat op dit moment niet om ‘grote aantallen’ wolven in de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel.’’ De organisatie Fauna4Life probeert in een brief aan onder meer de gemeenten Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Westerveld en Steenwijkerland wat te doen aan ‘onjuiste veronderstellingen’ in een brief aan de gemeenten van boerenorganisatie LTO Noord. ,,Het gaat in deze drie provincies om nog geen twintig dieren.’’

Titel: Aangereden wolf slechts 'geschampt en leeft nog'

Datum: 20-nov-2023

Bron: gld.nl


De in Ede aangereden wolf is onvindbaar. Deskundigen gaan ervan uit dat het dier de aanrijding van zondag heeft overleefd en er bovenop komt.

Titel: Geit dood in Mariapeel, weer het werk van een wolf?

Datum: 20-nov-2023

Bron: gelderlander.nl


Staatsbosbeheer laat onderzoeken of een doodgebeten geit in Helenaveen het slachtoffer werd van een aanval door een wolf. Het dier werd afgelopen zondagochtend op een stuk grasland bij de Mariapeel aangetroffen.

Titel: Wolf spoorloos na aanrijding door auto

Datum: 19-nov-2023

Bron: gld.nl


Een aangereden en mogelijk zwaargewonde wolf is na een aanrijding op de Apeldoornsestraat in Ede het bos in gevlucht. Van het dier ontbreekt vooralsnog elk spoor.

Titel: Hek voorkomt wolf: 'De paarden kunnen van de wolf op hol slaan'

Datum: 17-nov-2023

Bron: rtvconnect.nl


Bij pensionstal Mariahoeve in Renkum staat sinds een aantal dagen een wolfwerend hekwerk van 3,5 kilometer en zes (stroom)draden. "Daarmee willen we voorkomen dat de wolf op ons terrein komt en achter de paarden aan gaat", vertelt Arjan Staadegaard.

Titel: Tijdelijke subsidie wolfwerende maatregelen verlengd voor gemeenten Nijkerk en Putten

Datum: 15-nov-2023

Bron: gelderland.nl


De tijdelijke subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen voor schapen- en geitenhouders wordt in Nijkerk en nu ook Putten verlengd van 24 tot 29 november 2023. Binnen één week waren er in deze aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied 2 aanvallen door waarschijnlijk een wolf.

Titel: Wolf slaat mogelijk twee keer in één week toe in Laag-Keppel

Datum: 15-nov-2023

Bron: regio8.nl


Een schapenhouder in Laag-Keppel is in één week tijd mogelijk tot twee keer toe slachtoffer geworden van een aanval van een wolf, op 7 en 10 november. Verder onderzoek van BIJ12 moet dit duidelijk maken, in de gemeente Bronckhorst kan er nu subsidie worden aangevraagd voor maatregelen.

Titel: Wolvenwelp kiest hazenpad, wolvenspotters verdwenen: 'Het bleef niet bij foto's maken'

Datum: 13-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Of-ie zat was van de aandacht zullen we nooit te weten komen. De op muizen jagende wolvenwelp die vorige week tientallen fotografen naar het Drents-Friese Wold trok, heeft zich in het weekend niet meer laten zien bij de weg aan de rand van het natuurgebied. Daarmee zijn nagenoeg alle wolvenspotters verdwenen.

Titel: Schapenhouders kunnen subsidie voor wolfwerende maatregelen aanvragen in Nijkerk en Bronckhorst

Datum: 10-nov-2023

Bron: destentor.nl


Schapen- en geitenhouders in Nijkerk en Bronckhorst kunnen tijdelijk subsidie aanvragen voor wolfwerende maatregelen. De afgelopen weken zijn hier meerdere dieren aangevallen. De wolf is volgens de provincie Gelderland de voornaamste verdachte.

Titel: Provincie Drenthe geeft beelden vrij van doodgeschoten wolf in Wapse

Datum: 09-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De provincie Drenthe heeft vandaag foto's vrijgegeven van de wolf die op 9 juli van dit jaar is doodgeschoten nadat die een boer in de arm had gebeten.

Titel: Westerveld bereidt zich voor op juridische gevechten over wolvenkwestie

Datum: 09-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De gemeente Westerveld zet het komend jaar geld opzij voor juridische proceskosten in verband met de wolf. Er wordt geen structureel bedrag gereserveerd. De gemeente verwacht langdurige juridische procedures.

Titel: Drents Kieskompas: meerderheid Drenten wil niet dat regering de wolf beschermt

Datum: 09-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De regering moet zich niet inzetten om de wolf te beschermen. Dat vindt een ruime meerderheid van de inwoners van Drenthe, blijkt uit geanalyseerde resultaten van het Drentse Kieskompas.

Titel: Staatsbosbeheer roept wolvenspotters rond Drents-Friese Wold op om wolf niet op te jagen

Datum: 08-nov-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Een drukte van belang is het al een paar dagen rond het Drents-Friese Wold en ook vandaag staan er mensen langs de kant van de weg. Op 40 meter van de openbare weg zit namelijk een 7 maanden oude wolf die op muizenjacht is. Natuurfotograaf Bertus Rozemeijer uit Fochteloo is ook van de partij.

Titel: Aangevallen schapen zijn zelden goed beschermd tegen wolven: 'Drenthe zit op het verkeerde spoor'

Datum: 08-nov-2023

Bron: dvhn.nl


Drentse schapenhouders die last hebben van wolvenaanvallen, beschermen hun dieren zelden goed. Dit blijkt uit gegevens van de provincie.

Titel: Boer en fel tegenstander van wolf nu zelf slachtoffer van aanval: ‘Schapen op agressieve manier uit elkaar getrokken’

Datum: 07-nov-2023

Bron: gelderlander.nl


Meerdere schapen van schapenboer Bart Kemp uit Ede zijn aangevallen, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. De boer ontdekte dit dinsdagmorgen. Volgens hem is inmiddels door een wolvenexpert bevestigd dat een wolf heeft toegeslagen.

Titel: Wolven hebben overdag een kudde schapen aangevallen in het Schapenpark bij Odoorn. Vijf schapen vonden de dood, zo’n twintig raakten gewond.

Datum: 04-nov-2023

Bron: dvhn.nl


Ze ging ervan uit dat wolven overdag niet aanvallen. En dus liet Berber Ubbink haar schapen vrijdagochtend net als anders de hei op van het Schapenpark Odoorn. Toen ze een paar uur later terugkwam, zag ze een gruwelijk tafereel. Zo’n twintig schapen waren gewond en twee dood. ,,En drie andere hebben we direct moeten laten inslapen”, zegt ze.

Titel: Wolf bereikt ook Provinciale Staten van Limburg: ‘Het gaat hier om mensenlevens’

Datum: 03-nov-2023

Bron: destentor.nl


Hoewel zich nog geen wolven hebben gevestigd in Limburg, probeerde de BoerBurgerBeweging (BBB) vrijdag in de Provinciale Staten toch de aandacht van de fracties voor het dier te krijgen. In een motie, die samen met JA21 werd ingediend, vroegen Statenleden aan het Limburgse college om een ‘geactualiseerd wolvenplan’ vast te stellen, waarin bijvoorbeeld staat wanneer de provincie toestemming geeft voor het doden van een wolf. Het wolvenplan wordt echter op dit moment al vernieuwd, door alle provincies samen.

Titel: Digitale systeem Wolvenmeldpunt verhuist naar BIJ12

Datum: 01-nov-2023

Bron: bij12.nl


De aanwezigheid van wolven in Nederland wordt in kaart gebracht dankzij waarnemingen die binnenkomen bij het Wolvenmeldpunt. Jaarlijks komen er een toenemend aantal meldingen binnen, afgelopen jaar zo’n 5.000 meldingen. Omdat BIJ12 verschillende ‘wolventaken’ uitvoert (zoals het coördineren van de monitoring en de afhandeling van schade), verplaatst het Wolvenmeldpunt ook naar de website van BIJ12.

Reacties zijn gesloten.