Nederland

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolf bijt 21 schapen dood in Renkum: ‘Wolfwerend raster hielp helemaal niks’
Datum: 25-03-2023
Bron: Omroep Gelderland
Een wolf heeft de afgelopen twee nachten flink huisgehouden onder een kudde schapen in Renkum. Maar liefst 21 dieren kwamen bloederig aan hun einde. Rond de kudde stond sinds deze week een duizenden euro’s kostend wolfwerend raster. “Dat heeft dus helemaal niets geholpen”, aldus de aangeslagen eigenaren van de kudde. Nog geen half jaar geleden kregen zij ook al dodelijk bezoek van een wolf.
Titel: Wolf doodt schapen en moeflons bij en in Wekeromse Zand
Datum: 22-03-2023
Bron: Ede Stad
De wolf heeft nu ook natuurgebied Wekeromse Zand in het vizier. Volgens terreinbeheerder Geldersch Landschap is de kudde moeflons inmiddels ongeveer gehalveerd. En afgelopen maandag zijn zeven schapen gedood in een weiland bij het Wekeromse Zand.
Titel: Paul vreest voor zijn hond tijdens ontmoeting met wolf
Datum: 21-03-2023
Bron: Omroep Gelderland
Paul Mendels kreeg de schrik van zijn leven toen hij vanochtend oog in oog stond met een wolf. Tijdens het uitlaten van zijn hond kwam hij het dier tegen. Toen de wolf op hem af kwam lopen sloeg de paniek toch wel toe. “Ik dacht dat ik mijn hond los moest laten.”
Titel: Groep dierenartsen mag nu ook dna afnemen bij vermoedelijke wolvenaanval
Datum: 21-03-2023
Bron: RTV Drenthe
In Drenthe en Friesland mogen 25 dierenartsen voortaan dna afnemen bij vee dat gewond is geraakt na een mogelijke wolvenaanval. De groep dierenartsen heeft deze week een instructie gekregen van een deskundige van de Wageningen Universiteit, meldt de provincie.
Titel: Gedeputeerde Jumelet teleurgesteld in reactie minister op verzoek aanpak wolf
Datum: 20-03-2023
Bron: RTV Drenthe
Drents gedeputeerde Henk Jumelet noemt het teleurstellend dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) het beschermingsniveau van de wolf niet wil aanpassen. De provincie Drenthe had daar samen met Friesland en Overijssel op aangedrongen in een brief.
Titel: Wolf verjagen of doden mag voorlopig niet van minister Van der Wal
Datum: 20-03-2023
Bron: RTV Oost
Minister Van der Wal wil niet zomaar de beschermde status van de wolf aanpassen. De provincie Overijssel vroeg daar samen met de provincies Drenthe en Friesland om in een brief aan de minister. “Ik heb verantwoordelijkheid voor de natuur en de verrijking van de natuur, die de wolf is, te behouden.”
Titel: Wolf in Wintelre was op doorreis; alleen ‘Groote Heide-wolf’ is een blijvertje in Zuidoost-Brabant
Datum: 18-03-2023
Bron: ED
De wolf die vorig weekend is gespot in en rond Wintelre is vermoedelijk op doorreis, op zoek naar een eigen territorium. Vooralsnog is de Groote Heide-wolf alleenheerser in Zuidoost-Brabant.
Titel: Wolf blijft vooralsnog buiten schot, minister verandert beleid niet
Datum: 18-03-2023
Bron: RTV Drenthe
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof verandert vooralsnog niets aan het beleid over de wolf. Dat schrijft ze in een reactie op een brief van de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel.
Titel: Pony in Wapserveen slachtoffer van wolvenaanval
Datum: 15-03-2023
Bron: Horses
In de nacht van 10 op 11 maart is een 33-jarige shetlandpony dood gevonden in een weiland aan de Schipslootweg in Wapserveen. Naast het lichaam van de zwaar verminkte pony zijn in de sneeuw sporen van twee wolven gevonden.
Titel: Provincie Limburg opent subsidieregeling om schade door wilde dieren te voorkomen
Datum: 15-03-2023
Bron: Weert de Gekste
Wilde dieren kunnen onbedoeld schade veroorzaken aan landbouwgewassen of vee. Provincie Limburg vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voorzorgsmaatregelen en opent daarom voor de periode van 15 maart 2023 tot en met 21 december 2023 een subsidieregeling om preventie, maar ook onderzoek naar nieuwe preventieve maatregelen, te ondersteunen. Zo hoopt de provincie ook bij te dragen aan het in harmonie samenleven van Limburgers met in het wild levende beschermde diersoorten zoals bijvoorbeeld het wild zwijn, de wolf en de das.
Titel: Webinar over subsidie voor wolfwerende rasters voor de paardenhouderij Drenthe
Datum: 14-03-2023
Bron: Provincie Drenthe
Op 27 maart 2023 organiseert de gebiedscommissie wolf in samenwerking met de provincie Drenthe een webinar over subsidie voor wolfwerende rasters voor de paardenhouderij. Het webinar is gratis te bekijken via het provincie-kanaal op YouTube.
Titel: Limburg wil met subsidies schaap beschermen tegen wolf: ‘We kunnen beter schade voorkomen’
Datum: 13-03-2023
Bron: De Stentor
De provincie Limburg opent vanaf woensdag een subsidieregeling voor het nemen van preventieve maatregelen tegen wildschade. De subsidie is vooral bedoeld voor eigenaren en gebruikers van grond ter bescherming van bijvoorbeeld schapen en gewassen. Bescherming tegen onder meer de wolf en wilde zwijnen. Dat moet onder meer voorkomen dat schapen ten prooi vallen aan de wolf, laat de provincie maandag weten.
Titel: Boeren willen hogere vergoeding voor dode schapen na wolvenaanval. ‘Schapen zijn 30 tot 40 procent duurder geworden’
Datum: 13-03-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Boeren krijgen geen marktconforme vergoeding voor schapen die doodgebeten zijn door de wolf. De vergoeding is gebaseerd op de waarde van schapen in 2019, maar inmiddels zouden die veel meer waard zijn.
Titel: Wolf gespot in Wintelre: wandelaar verrast, koeienboer bezorgd: ‘Dit is 200 meter van mijn weiland!’
Datum: 12-03-2023
Bron: De Gelderlander
De wolf is gespot in en rond Wintelre, het Kempische dorp net ten westen van Eindhoven Airport. Verschillende wandelaars en voorbijgangers zagen het dier zondag lopen, zeer waarschijnlijk gaat het om hetzelfde exemplaar.
Titel: Verdubbeling van schapen achter wolfwerend raster in territorium van roedel
Datum: 12-03-2023
Bron: RTV Drenthe
In het territorium van de wolvenroedel in het Drents-Friese Wold staan twee keer zoveel schapen achter wolfwerende rasters als vorig jaar. Het aantal locaties waar schapen goed beschermd stonden is verdrievoudigd. Dat blijkt uit een telling van wolvenkenner Hans Hasper.
Titel: ‘Veel schapenboeren verzaken plicht hun schapen te beschermen tegen de wolf’
Datum: 12-03-2023
Bron: De Stentor
Gelderland en Overijssel willen dat de minister de beschermde status van de wolf verlaagt zodat ze het dier kunnen verjagen. Verkeerde insteek, zeggen Leonie Vestering en Lester van der Pluijm van de Partij voor de Dieren. Ze wijzen op de verantwoordelijkheid van veehouders: ‘Subsidies voor hekken blijven onderbenut, omdat veehouders menen dat ze anders nooit van de wolf afkomen.’
Titel: Wolven doden 33-jarige Shetlander in Wapserveen (schokkende beelden)
Datum: 11-03-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Een 33-jarige Shetlander is in de nacht van 10 op 11 maart aan de Schipslootweg in Wapserveen door wolven gedood.
Titel: Subsidie aanvragen voor een afrastering die de wolf moet tegenhouden? Dat gebeurt in Fryslân weinig: nog maar 10 procent is uitgekeerd
Datum: 09-03-2023
Bron: Friesch Dagblad
Bij de provincie Fryslân hebben tot nu toe zeven veehouders subsidie aangevraagd voor de aanschaf of uitbreiding van wolfwerende afrastering. De provincie kende in totaal 20.652 euro subsidie aan hen uit. Daarmee blijkt de subsidieregeling, die in april 2022 werd geopend, nog niet erg in trek bij schapen- en geitenhouders.
Titel: Als er één wolf wordt gespot, ziet heel Brabant ze lopen
Datum: 08-03-2023
Bron: Omroep Brabant
Heb je een wolf gezien? Dat kan, maar waarschijnlijk niet. Zeker als de wolf in het nieuws komt, zoals vorige week vrijdag toen in Vught een doodgereden wolf werd gevonden, nemen de onterechte meldingen van wolven in die regio toe. Het gaat dan bijna altijd om honden.
Titel: Als het over de wolf gaat, zijn de bedreigingen niet van de lucht
Datum: 07-03-2023
Bron: RTV Drenthe
De gemoederen lopen hoog op als het over de wolf gaat. Met als meest recente voorbeeld bedreigingen op Facebook bij de aankondiging van een lezing over de wolf in het Hunzehuys in Borger op 14 maart.
Titel: Tijdelijke subsidie wolfwerende maatregelen in Berkelland
Datum: 07-03-2023
Bron: Provincie Gelderland
Schapen- en geitenhouders in de gemeente Berkelland kunnen tot 15 maart subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor het nemen van wolfwerende maatregelen.
Titel: Weerstand tegen wolf onder meerheid Friezen, maar wat heeft de provincie erover te zeggen?
Datum: 06-03-2023
Bron: Omrop Fryslân
Meer dan de helft van alle Friezen vindt dat de wolf niet welkom is in Fryslân. Alleen in Drenthe is er meer weerstand. Maar wat heeft de provincie Fryslân eigenlijk te zeggen over de wolf?’
Titel: Een wolf midden in Zwolle? ‘Heel onwaarschijnlijk’, maar toch onderzoek naar aangevallen schapen
Datum: 06-03-2023
Bron: De Stentor
Bij de kinderboerderij in Park de Wezenlanden troffen ze maandagochtend drie gewonde schapen aan. Eén drachtige ooi lag in de sloot en moest net als een ander schaap worden afgemaakt. Was er een wolf midden in Zwolle? Dat lijkt niet erg waarschijnlijk, maar toch wordt er onderzoek naar gedaan. ,,We willen weten wat er is gebeurd.’’
Titel: Wel of geen ruimte voor de wolf? Ook dát is een verkiezingsthema
Datum: 06-03-2023
Bron: NOS
In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gaat het niet alleen over grote thema’s als stikstof, immigratie en wonen. In zeven van de twaalf provincies gaat een van de stellingen in het Kieskompas over de wolf. En de vraag is: moet de wolf wel of geen ruimte krijgen in Nederland?
Titel: Slachting onder moeflons in Vierhouten: ‘Moet ik dan alles met stroom afzetten en er een gevangenis van maken?’
Datum: 06-03-2023
Bron: De Stentor
Een of meerdere wolven hebben mogelijk een slachting aangericht onder moeflons op landgoed De Roostee in Vierhouten. De afgelopen drie weken werd de kudde gedecimeerd. Van de negentien dieren zijn er nog drie over. ,,Hadden we er dan een gevangenis van moeten maken?’’
Titel: Jonge wolf doodgereden op A2 in Limburg
Datum: 05-03-2023
Bron: RTL Nieuws
Op de A2 tussen Grathem en Kelpen-Oler in Limburg is vanmorgen een wolf doodgereden. De jonge wolf, een vrouwtje, werd gevonden op de vluchtstrook van de snelweg.
Titel: Zo veel wolven zag een wildcamera niet eerder
Datum: 04-03-2023
Bron: Omroep Gelderland
Opvallende beelden vanaf de Veluwe. Een wildcamera zag in het noordelijke deel van het natuurgebied een roedel van maar liefst elf wolven voorbij trekken. Bijzonder, aldus het Wolvenmeldpunt, want niet eerder lieten in ons land zoveel wolven zich in één beeld vangen.
Titel: Wolf doodgereden op de A2, kadaver wordt nu onderzocht
Datum: 03-03-2023
Bron: Omroep Brabant
Op de snelweg A2 bij Vught is vrijdagmorgen een jonge wolf aangereden. Het dier heeft de botsing niet overleefd. Een medewerker van Rijkswaterstaat vond het wolfje in de middenberm van de weg. Het dier zal deze vrijdag nog worden onderzocht in Utrecht en Wageningen.
Titel: Wolf aan de stadsrand van Enschede: ‘Niet gek, ze lopen zelfs dwars door Amersfoort’
Datum: 03-03-2023
Bron: De Stentor
Op twee plekken bij Enschede menen mensen een wolf te hebben gezien. Ze hebben het gefilmd. „Ze doen zeker aan als een wolf”, zegt het Wolvenmeldpunt na het zien van de beelden.
Titel: Paardenhouder laat wolfwerend raster plaatsen: ‘Het houdt mij ook binnen’
Datum: 02-03-2023
Bron: RTV Drenthe
Paardenhouders Arja Schuurmans en Roel Wijmenga uit Zwiggelte hebben hun paardenraster vandaag wolfwerend gemaakt. Voor de gemoedsrust. Want het wolvenpaar dat er in de buurt zit wordt regelmatig gesignaleerd.
Titel: Wolf opgedoken bij Haaksbergen: is de schaapskudde nu vogelvrij?
Datum: 02-03-2023
Bron: RTV Oost
De officiële uitslag van het onderzoek wordt pas volgende week verwacht, maar Matthijs Grashof (30) uit Haaksbergen heeft er geen enkele twijfel meer over. Dat een van zijn hoogdrachtige schapen is doodgebeten en leeggevreten en een ander schaap zwaargewond is, is het werk van de wolf. “Alles duidt erop. Ook de expert van het wolvenmeldpunt is ervan overtuigd.”
Titel: Opnieuw wolf op de foto vastgelegd in de buurt van Velp
Datum: 02-03-2023
Bron: Studio Rheden
Wandelaars hebben in de buurt van Velp een wolf gezien. Het beest werd gezien aan de rand van de Posbank bij Velp. Bekijk hieronder een kort filmpje van de wolf.

Reacties zijn gesloten.