Ode aan de wolf door Ineke Pluim-Perquin

Datum: 01-04-2021
Tekst: Ineke Pluim-Perquin
Mijn ouders hebben mij van jongs af aan de liefde voor de natuur, muziek en kunst meegegeven. Ik ben geboren en opgegroeid in het Gooi en vanuit de tuin liep je zo het bos in. Al jong leerde ik de verschillende vogels kennen en als kleuter kon ik uren kijken naar insecten en me verwonderen over hun gedrag. Mijn moeder was heel creatief en door haar ben ik in aanraking gekomen met de schilderkunst. We schilderden samen vooral landschappen en stillevens. 
Na verloop van tijd ben ik overgegaan op het schilderen van portretten van mens en dier. Ik ben heel visueel ingesteld wat betekent dat je denkt in beelden en plaatjes in plaats van in woorden en teksten. Tijdens een gesprek kan ik soms geraakt worden door het gezicht tegenover mij en ga het dan in gedachten tekenen. Mijn wereld is kunst, beleving en emotie en dat vertaal ik in mijn schilderijen. Liefde voor je onderwerp en daarnaast kennis zijn van essentieel belang voor het slagen van je kunstwerk. Ik hou van dieren. Dieren zijn puur, de essentie van het leven, gezuiverd van het overbodige. Ik kan niet begrijpen dat de mensen dieren pijn kunnen doen. Ze beschouwen als gebruiksvoorwerpen, zonder besef van vreugde, gevoel en pijn. Het is mijn doel om door middel van kunst hun waarde en schoonheid over te brengen. Het gevoel opwekken ze aan te raken en de vacht te aaien. Dieren hebben onze hulp en bescherming nodig.
En toen was daar ineens, na 150 jaar, de wolf terug in Nederland. Zomaar, uit zichzelf. Of we het nu willen of niet. De wolf kent geen grenzen zoals de mens en zal zich daar niet aan houden. Wolven spreken tot de verbeelding. In onze jeugd zijn we bang gemaakt door sprookjes en legendes. Dit versterkt onze angst maar ook nieuwsgierigheid. Het heeft iets spannends als je door de bossen loopt. Maar ook een grote verwondering. Daarnaast vind ik het een prachtig dier. De manier hoe hij zich voortbeweegt. Zijn kop met de verschillende uitdrukkingen van sluw naar zachtaardig en alles wat daar tussen zit. Dat wil ik vastleggen. En daarnaast zijn prachtige vacht vol kleuren en structuur. Er zijn voor en tegenstanders van de wolf. Ik denk dat de wolf een aanwinst is voor ons ecosysteem. Hij heeft net zoveel rechten als elk ander dier. De wolf verdient respect en ik hoop dat mijn tekeningen en schilderijen daar aan mogen bijdragen.

Reacties zijn gesloten.