Maart

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Rondetafelgesprek over de wolf in Nederland

Datum: 31-mrt-2024

Bron: tweedekamer.nl


Hoe zou de toekomst van de wolf in Nederland eruit moeten zien? De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil zich nader laten informeren over de positie van dit dier. De commissie spreekt hierover met diverse deskundigen op donderdag 4 april 2024 van 14.00 tot 17.15 uur.

Titel: Ook geld voor wolvenrasters rond koeien, alpaca's of paarden

Datum: 28-mrt-2024

Bron: gld.nl


Vanaf half april kunnen ook eigenaren van verschillende hoefdieren zoals koeien, alpaca's of paarden een financiële tegemoetkoming krijgen van de provincie Gelderland voor het plaatsen van wolfwerende rasters. "Tweederde van de aanvragen zijn nu afkomstig van paardenbezitters die advies willen over de plaatsing van wolfwerende rasters", zegt wolvenconsulent Johan Wesselink.

Titel: Onderzoek of wolf vijf lammetjes heeft gedood bij boer in Aalst: ‘Drama voor ons’

Datum: 28-mrt-2024

Bron: bd.nl


In de omgeving van Aalst zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere lammetjes doodgebeten bij een lokale boer. En in de berm in Nederhemert is een afgerukt hoofd van een schaap gevonden. Op dit moment onderzoekt BIJ12 of er een wolf actief is in het gebied.

Titel: Na vijf doodgebeten schapen is het klaar voor hobbyboer René: ‘De wolf past hier niet’

Datum: 28-mrt-2024

Bron: ad.nl


Hobbyboer René de Lange had bijna veertig jaar schapen, maar nu heeft hij er geen één meer over. De boer heeft naar eigen zeggen bezoek gehad van een wolf, die vijf zwangere schapen heeft doodgebeten en twee dieren zwaar verwondde. ,,De wolf is een mooi beest, maar hoort hier niet.”

Titel: Schapenhouders houden lammetjes binnen uit angst voor wolf: ‘Ik vrees dat ze echt heeft geleden die nacht’

Datum: 28-mrt-2024

Bron: gelderlander.nl


Is het nog veilig om pasgeboren lammetjes buiten te laten grazen? Henk de Vos uit Ravenswaaij vindt van niet en durft ze niet de wei in te doen. De schapenboer is bang dat een wolf de lammetjes doodbijt. En hij is niet de enige. ,,Ik zet de radio ’s nachts hard aan.”

Titel: Arjan Staadegaard plaatste 3,5 kilometer wolfwerend raster: ‘Niets doen is voor mij geen optie’

Datum: 28-mrt-2024

Bron: horses.nl


Tachtig paarden en pony’s, waaronder vijf Shetlanders, genieten dagelijks van de royale ruimte die ze hebben op de Mariahoeve. Die ligt nabij Renkum, het meest zuidelijke puntje van de Veluwe, en daarmee ook in wolvengebied. Eigenaar Arjan Staadegaard besloot niet af te wachten en plaatste in totaal 3,5 kilometer wolfwerend raster om het terrein waar de pensionpaarden lopen. “Honderd procent zekerheid heb je nooit, maar ik heb er in ieder geval alles aan gedaan.”

Titel: Binnenkort bij Nieuwe Oogst: documentaire Veehouders versus de wolf

Datum: 27-mrt-2024

Bron: nieuweoogst.nl


In de documentaire Veehouders versus de wolf laten verschillende veehouders zien welke maatregelen zij nemen om de wolf te weren en wat daar allemaal bij komt kijken.

Titel: Pony overleden na wolvenaanval in Gelderland

Datum: 27-mrt-2024

Bron: equnews.nl


In Gelderland zijn eerder deze maand vier dode pony's aangetroffen. Afgelopen weekend werden opnieuw enkele pony's aangevallen. Daarbij raakte drie pony's gewond en overleed één pony. Opnieuw lijkt de wolf de schuldige.

Titel: Elburg biedt ruimte voor wolfwerende rasters, na meldingen van aanvallen op schapen

Datum: 22-mrt-2024

Bron: destentor.nl


Dierenhouders in Elburg krijgen letterlijk meer ruimte om een wolfwerend raster te plaatsen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. In de afgelopen maanden zijn alleen al in Elburg zo’n zeventig schapen doodgebeten, vermoedelijk door een wolf.

Titel: Dode wolf gevonden naast A28 bij Spier

Datum: 21-mrt-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Langs de A28 bij Spier is een dode wolf gevonden, zo meldt een woordvoerder van BIJ12. De ontdekking werd vanochtend gedaan. Het kadaver wordt in Utrecht verder onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen en verdere kenmerken, zoals het geslacht, na te gaan.

Titel: Gelderse oppositie verward: wanneer mag wolf worden afgeschoten?

Datum: 20-mrt-2024

Bron: bennekomsnieuwsblad.nl


Voor drie oppositiepartijen uit de Gelderse politiek is het onduidelijk wanneer de provincie het schieten op de wolf gaat toestaan. In een vergadering zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet dat er eerst ,,protocollen” zouden worden opgesteld, maar de volgende dag meldde de provincie dat direct al vergunningen kunnen worden afgegeven voor het schieten op ‘probleemwolven’. D66, PvdA en GroenLinks hebben Statenvragen gesteld.

Titel: Silvia kwam een wolf tegen: ‘Ik heb heel hard gegild’

Datum: 18-mrt-2024

Bron: gelderlander.nl


Ze had de wolf al vaker gezien. Op afstand. Maar nu kwam hij wel erg dichtbij. ,,Hij kwam op mij af. Ik heb zo hard gegild dat de wolf de bosjes in dook”, zegt Silvia Nijzink uit Heelsum. De wolf laat zich regelmatig zien in de gemeente Renkum. Dat baart haar zorgen. Is dat terecht?

Titel: Oud-boswachter uit Emst mengt zich in wolvendiscussie: ‘Ik probeer einde te maken aan onzinverhalen’

Datum: 16-mrt-2024

Bron: destentor.nl


De wolf zorgt voor fanatieke discussies, kwesties en veel vragen. Ook natuuronderwijzer André Donker merkt dat bij zijn lezingen over het omstreden dier. ,,Het enthousiasme bij de voorstanders mag wel iets omlaag.” Maar de tegenstanders heeft hij ook iets te melden.

Titel: Gehouden dieren beschermen tegen wolven

Datum: 16-mrt-2024

Bron: naturetoday.com


De wolf is terug in Nederland. Goed voor de natuur, maar het vraagt veel aanpassingen van schapenhouders en mensen met andere (gehouden) dieren. Hoe maak je het zo veilig mogelijk voor je dieren en hoe houd je het werkbaar en betaalbaar? We bundelden praktijkervaringen in een gratis boekje.

Titel: 'Mogelijke komst wolf kan einde maken aan verplaatsen van schaapskuddes'

Datum: 15-mrt-2024

Bron: omroepflevoland.nl


De mogelijke komst van de wolf in Flevoland zou wel eens een eind kunnen maken aan het verplaatsen van schaapskuddes door Flevoland. In de winter is het gebruikelijk om schapen te verplaatsen van weiland naar weiland, om daar te grazen. Beweiding heet dat. Maar LTO, de Land en Tuinbouworganisatie, denkt dat de wolf een einde maakt aan die manier van begrazing.

Titel: CDA in Dronten ziet in wolf een horrorscenario werkelijkheid worden

Datum: 15-mrt-2024

Bron: flevopost.nl


‘De nachtmerrie van menig landbouwveehouder is werkelijkheid geworden: de wolf is gesignaleerd in ons landelijk gebied!’ Het CDA in Dronten is geschokt over het nieuws van de afgelopen week en wil weten wat de gemeente, in overleg met de provincie, gaat doen om de wolf een halt toe te roepen.

Titel: Zo bestrijdt Kootwijkerbroek het wolvenbeleid

Datum: 15-mrt-2024

Bron: gld.nl


Het huidige wolvenbeleid moet van tafel, vindt een groep boeren uit Kootwijkerbroek. Daarom hebben ze zich verenigd in een actiegroep NoWolvesBenelux en zijn ze een actie gestart met spandoeken met de tekst: 'Bij ons heeft de wolf twee schapen gedood'. Volgens de groep worden die landelijk verspreid.

Titel: Gemeenteraadsleden bedreigd vanwege debat over wolf

Datum: 14-mrt-2024

Bron: gld.nl


Gemeenteraadsleden uit Ede, die vorige week donderdag tijdens een raadsvergadering stemden voor het beheer van wolven op de Veluwe, zijn via de mail met de kogel bedreigd. Burgemeester René Verhulst van Ede heeft als raadsvoorzitter namens alle bedreigde raadsleden aangifte gedaan. De politie is gestart met een onderzoek, aldus de gemeente donderdag.

Titel: Informatieavond over de wolf in Akoesticum Ede

Datum: 14-mrt-2024

Bron: omroep1.nl


Op dinsdag 26 maart organiseren de gemeente Ede en de provincie Gelderland een informatieve bijeenkomst over de wolf in Akoesticum in Ede. De bijeenkomst is vooral voor dierhouders in de gemeente Ede. Wie wil komen moet zich eerst aanmelden.

Titel: Dorp tot op het bot verdeeld over wolvenhek, noodraster geplaatst

Datum: 14-mrt-2024

Bron: omroepbrabant.nl


Rasters die Staatsbosbeheer wil plaatsen om de geitenkudde die aan de bosrand graast tegen de wolf te beschermen, verdelen Helenaveen tot op het bot. Sommige mensen die aan de bosrand wonen vinden het niet meer dan logisch dat er hekken komen om de dieren tegen de wolf te beschermen. Anderen vinden het onzin en zeggen dat je de natuur zijn gang moet laten gaan.

Titel: 'Flevoland is helemaal niet zo aantrekkelijk voor de wolf'

Datum: 13-mrt-2024

Bron: omroepflevoland.nl


Schapenhouders in Dronten en Swifterbant zijn er zeker van: hun schapen zijn in de afgelopen dagen doodgebeten door een wolf. In totaal zijn er meerdere dieren dood gevonden, aan de Tarpanweg in Swifterbant en aan de Reveweg in Dronten. Maar uiteindelijk moet DNA-onderzoek uitwijzen of het daadwerkelijk om een wolf gaat.

Titel: Schapenhouder met handen in het haar door dode schapen: 'Het is echt ellende'

Datum: 13-mrt-2024

Bron: omroepflevoland.nl


Bij een schapenhouderij aan de Reveweg bij Dronten zijn in de nacht van maandag op dinsdag vier schapen doodgebeten en twee dieren zwaargewond geraakt. Dat bevestigt de houder van de dieren. Net als in Swifterbant lijkt ook in dit geval een wolf de boosdoener.

Titel: Wij(s) met wolven in gesprek met gedeputeerde over zorgen rond wolf

Datum: 13-mrt-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


De stichting Wij(s) met Wolven biedt gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) vanochtend een essay aan waarin zorgen zijn verwoord die er onder de Nederlandse bevolking leven over de aanwezigheid van de wolf. Van Dijk gaat in gesprek met Wij(s) met wolven naar aanleiding van een brandbrief die de stichting in januari naar de gedeputeerde heeft gestuurd.

Titel: Bijna alle ponykampen bij ondernemer in Zwiggelte afgezegd uit angst voor de wolf

Datum: 13-mrt-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Roelof Bos uit Zwiggelte faciliteert ponykampen in juli en augustus. Normaal gesproken zijn er dan zeven boekingen. Nu staat er welgeteld één boeking. Oorzaak: angst voor de wolf. Dat betekent 15.000 euro aan gemiste inkomsten en een even zo groot bedrag aan doorlopende kosten.

Titel: Dode schapen, een pootafdruk en een filmpje: loopt er een wolf rond in Flevoland?

Datum: 12-mrt-2024

Bron: omroepflevoland.nl


Vijf doodgebeten schapen in Swifterbant, een grote pootafdruk in Biddinghuizen en een filmpje van een dier dat op een wolf lijkt in Lelystad. Het lijkt er op dat er één of meerdere wolven rondlopen in Flevoland.

Titel: Wolf maakt veel los op beladen informatieavond in Barneveld: ‘Roeien met de riemen die je hebt’

Datum: 12-mrt-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


Wat we nu kunnen doen, is preventieve maatregelen nemen. Hoe onhandig die misschien ook zijn. Al het andere mag gewoon niet. Maar we blijven bij Brussel op de deur kloppen. Dat is in een notendop de boodschap van gedeputeerde Harold Zoet op een drukbezochte informatieavond over de wolf in de Veluwehal in Barneveld, georganiseerd door de gemeente en de provincie.

Titel: Jonge wolf krijgt in Oude Willem met de scheepshoorn te maken als ie z'n snuit weer eens laat zien

Datum: 11-mrt-2024

Bron: dvhn.nl


Er ligt een gastoeter klaar voor de ondeugende en fotogenieke wolf in buurtschap Oude Willem op de Drents-Friese grens. Het dier liet zich herhaaldelijk zien en voeren en moet daarom weer mensenschuw worden.

Mis geen nieuws, ontvang update's in Whatsapp!

Wilt u op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen rondom wolven? Meld u dan aan voor de WhatsApp-updates van onze werkgroep. U ontvangt een melding zodra het laatste nieuws op onze website is bijgewerkt, evenals bij andere belangrijke ontwikkelingen.

Klik hier om het kanaal te bekijken.

Titel: Dit gaan we nog wel vaker zien bij wolven op de Veluwe: ‘Moet je niks aan doen’

Datum: 09-mrt-2024

Bron: destentor.nl


Voor het eerst is een wolf in Nederland door een ziekte gestorven. Het bewuste jonge mannetje werd vorig jaar november gevonden in een modderpoel bij Uddel. Onderzoek toonde aan dat het dier geelzucht had. Deskundigen zijn niet verrast: ,,Dit kun je verwachten op locaties waar veel territoria zijn.’’

Titel: Wolf doodt Shetlandpony in Otterlo: ‘Hoever moet dit gaan?’

Datum: 08-mrt-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


In een weiland aan de Maasjessteeg net buiten Otterlo is in de nacht van donderdag op vrijdag een Shetlandpony gedood. Voor eigenaresse Sandra Hazeleger is er geen twijfel mogelijk: dit is het werk van de wolf.

Titel: Provincie Gelderland wil per direct ‘probleemwolf’ afschieten: ‘Maar dit kan én mag niet’

Datum: 07-mrt-2024

Bron: destentor.nl


De provincie Gelderland wil probleemwolven per direct afschieten. Een vergunningsregeling voor heel Gelderland moet in het voorjaar ingaan, maar de provincie wil daar in ‘individuele gevallen’ niet op wachten. ‘Hoe gaat de provincie bewijzen dat ze de juiste wolf hebben?’

Titel: Hier willen ze wolfwerende rasters verplichten voor schapenhouders

Datum: 07-mrt-2024

Bron: gld.nl


Hartverscheurend vinden ze het bij de gemeente Renkum: schapen die ten prooi vallen aan de wolf. Om het aantal dodelijke slachtoffers en gewonden te verminderen start de gemeente een eigen onderzoek. Met als centrale vraag: kunnen schapenhouders worden verplicht om wolfwerende rasters te plaatsen?

Titel: Gelderland gaat wolf afschieten die twee keer over hek gaat

Datum: 06-mrt-2024

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland gaat wolven die twee keer een wolvenraster passeren afschieten. De provincie werkt aan een plan voor de hele provincie, maar als er een acute situatie is wil Gelderland daar niet langer op wachten.

Titel: Dorpsraad wil niet meer praten over wolvenhekken: 'Mensen zijn woest'

Datum: 06-mrt-2024

Bron: omroepbrabant.nl


De gesprekken over een hek dat een kudde geiten in de Mariapeel in Helenaveen moet beschermen tegen de wolf zijn vastgelopen. Staatsbosbeheer en de dorpsraad Helenaveen proberen het eens te worden over de komst van een kilometerslang raster. Dit hek zou de wolf in de winter en tijdens lammertijd weg moeten houden bij de geiten. De dorpsraad gelooft echter niet meer in de oplossing van de natuurbeheerder.

Titel: Schaap doodgebeten door waarschijnlijk een wolf binnen vast wolfwerend raster Dwingeloo

Datum: 03-mrt-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Rundveehouders Sjonnie en Laura Nijland in Dwingeloo hadden drie schapen achter hun huis staan waarvan er in de nacht van donderdag op vrijdag een is aangevallen door waarschijnlijk een wolf. Het gegrepen dier stond achter een vast wolfwerend raster.

Titel: Meerdere ponykampen afgelast uit angst voor de wolf

Datum: 02-mrt-2024

Bron: rtlnieuws.nl


Met een groepje kinderen het bos in op een pony. Voor veel kinderen is het een gevoel van vrijheid als ze met leeftijdsgenoten samen activiteiten doen met pony's. Toch worden nu door angst voor de wolf verschillende ponykampen- en activiteiten afgelast in Drenthe en Gelderland. Maar hoe realistisch is de kans op een gevaarlijke situatie tussen de wolf en de kinderen?

Titel: SGP en schapenhouders roept op tot actief beheer van de wolf!

Datum: 02-mrt-2024

Bron: huisaanhuiselburg.nl


Op woensdag 28 februari bezocht de statenfractie van SGP Gelderland onze gemeente en ging in gesprek met schapenhouders over de huidige situatie rondom de aanwezigheid van de wolf. Ook de lokale SGP-fractieleden sloten aan.

Titel: De terugkeer van de wolf is niet onopgemerkt gebleven

Datum: 02-mrt-2024

Bron: gld.nl


Als er een verkiezing zou zijn voor het meest genoemde dier in de media, dan zou de wolf bij de genomineerden horen. De emoties lopen regelmatig hoog op wanneer het gaat over de comeback van het roofdier in ons land. In Expeditie Nederland vertellen twee Gelderlanders hoe de wolf hen dagelijks bezighoudt.

Meer nieuws? Bekijk het archief.

Reacties zijn gesloten.