April

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Motie GroenLinks over notitie als gespreksstof over aanwezigheid van wolf krijgt weinig steun bij het college in Harderwijk

Datum: 29-apr-2024

Bron: harderwijkercourant.nl


Het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk hoeft niet aan de slag met het opstellen van een notitie over de aanwezigheid van de wolf. Een motie, ingediend door Wietske Hollanders (GroenLinks), mede namens de fractie van de PvdA kreeg geen enkele steun van de overige partijen in de raad.

Titel: 95.000 euro subsidie Zeeland voor wolfwerende maatregelen

Datum: 29-apr-2024

Bron: stal-en-akker.nl


De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. De wolf is echter wel Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen.

Titel: Bijeenkomst over wolf in Maurik: ‘Hoe kan je hem diervriendelijk weren?’

Datum: 26-apr-2024

Bron: ad.nl


Her en der in de gemeente Buren is een wolf gespot en ook zijn er schapen doodgebeten, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. ,,Er is sprake van stress en onrust bij veel inwoners over deze dreiging”, zei Jan Keuken (PCG). ,,Wat kan de gemeente hieraan doen?”

Titel: Kootwijkerbroeker start ‘hulpgroep’ voor veehouders na wolvenaanval

Datum: 26-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


Schapenhouder Pieter van der Meer wil via een WhatsApp-groep veehouders in Kootwijkerbroek en Stroe helpen die te maken krijgen met aanvallen van wolven. ,,Ik heb al een man of tien die bereid is om te assisteren’’, zegt hij.

Titel: Aantal schapen achter wolfwerend raster amper gestegen

Datum: 25-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Het aantal schapen dat in het leefgebied van de roedel in het Drents-Friese Wold achter een wolfwerend raster staat, is nauwelijks gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een telling van wolvenkenner Hans Hasper.

Titel: Praktijktesten met antiwolvengeur; aanmelden kan nog

Datum: 25-apr-2024

Bron: hetschaap.nl


Nederlandse schapenhouders in wolvengebieden kunnen zich aanmelden voor een test met antiwolventinctuur. Een ‘werkelijk afgrijselijk geurende samenstelling’, gespoten op de schapen of de afrastering, moet wolven op afstand houden.

Titel: Verdovingspijl, verfbal of kogel: hoe verjaag je een niet-schuwe wolf?

Datum: 24-apr-2024

Bron: gld.nl


Terwijl de provincie bekijkt welk middel ingezet gaat worden om de niet-schuwe wolf in Ermelo af te schrikken, verwachten deskundigen dat paintballen sowieso een optie is. De wolf benadert mensen in auto's. Daarom bekijken instanties hoe er kan worden ingegrepen. "Paintballen met verf is het minste wat je kan doen", vindt Jacob Leidekker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Titel: Bijeenkomst voor schapenhouders van provincie: 'Het is 2 voor 12'

Datum: 23-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Bij een informatieavond over de wolf van de provincie Drenthe in Fluitenberg zijn de gemoederen onder schapenboeren hoog opgelopen. "Schapenhouders zien de toekomst voor hun bedrijf droevig in", vertelt Harry Oosterman, voorzitter van de Drentse Gebiedscommissie preventie wolvenschade.

Titel: Wolvenmeldpunt: minstens vijf schapen in Nijkerk, Leusden en Voorthuizen doodgebeten

Datum: 23-apr-2024

Bron: destentor.nl


Zeker vijf schapen in de regio zijn sinds half februari ten prooi gevallen aan wolven. DNA-onderzoek van Bij12, het meldpunt dat voor de twaalf provincies incidenten bijhoudt, heeft dat bevestigd.

Titel: Wolf sloeg vorige maand drie keer toe in Flevoland, blijkt uit dna-onderzoek: 11 schapen gedood

Datum: 23-apr-2024

Bron: destentor.nl


Het vermoeden was er al vanwege de typische keelbeet, maar nu heeft dna-onderzoek het ook echt aangetoond: de vier schapen die ruim een maand geleden in Swifterbant in hun wei werden aangetroffen, zijn doodgebeten door een wolf. Dat geldt ook voor de schapen die een paar dagen later in Dronten en opnieuw in Swifterbant werden gevonden. In totaal zijn 11 schapen gedood.

Titel: Overijsselse politiek eist ook actieplan om wolf in toom te houden: ‘Veiligheid vooropzetten’

Datum: 23-apr-2024

Bron: destentor.nl


Hoewel de wolf zich nog niet in de provincie heeft gevestigd, wil de Overijsselse politiek maatregelen nemen om het dier in toom te houden. In het uiterste geval moet afschot mogelijk zijn.

Titel: DNA-onderzoek bevestigt: schapen in Flevoland doodgebeten door een wolf

Datum: 23-apr-2024

Bron: omroepflevoland.nl


DNA-onderzoek bevestigt dat er vorige maand één of meerdere wolven elf schapen hebben doodgebeten in Dronten en Swifterbant. In bijtwonden van de schapen is DNA-materiaal van het roofdier aangetroffen.

Titel: ‘Provincie had al moeten in grijpen bij wolf die mensen niet schuwt'

Datum: 23-apr-2024

Bron: gld.nl


"Schiet met verdovingspijl zo snel mogelijk op de wolf in Ermelo", adviseert Joachim Mergeay verbonden aan het Instituut Natuur-en Bosonderzoek (INBO)in België. "Daarna kan je de wolf een zender geven om erna te kijken of de wolf weer schuw wordt." Al wekenlang verschijnen er beelden van één wolf die dichtbij de auto's loopt op de Veluwe en daar lijkt te bedelen om voedsel.

Titel: Schapen gedood bij Voorthuizen; vrijwel zeker door wolf

Datum: 23-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


Op een stuk maïsland van melkveehouder Wouter van Rootselaar uit Voorthuizen zijn in de nacht van zondag op maandag twee schapen gedood, vrijwel zeker door één of enkele wolven.

Titel: Aukje durft bijna niet te geloven dat haar maatje Santos is gegrepen door een wolf: ‘Maak me ernstig zorgen’

Datum: 22-apr-2024

Bron: gelderlander.nl


Paard Santos is aangevallen door een wolf. Daar is eigenaresse Aukje Middelaar van overtuigd. Ze trof Santos zaterdag gewond aan in zijn wei op de Oorsprong in Oosterbeek. Het hele weiland was omgeploegd. Middelaar maakt zich nu ernstig zorgen. ,,Je ziet zijn tanden in Santos staan.’’

Titel: Overijssel moet wolf afschieten bij overlast, vindt meerderheid politiek

Datum: 22-apr-2024

Bron: rtvoost.nl


Overijssel moet in bepaalde gevallen de wolf zelf gaan afschieten. Daarvoor pleit een meerderheid van de provinciale politiek, die wijst naar voorbeelden uit Gelderland en Drenthe.

Titel: Wolven slaan binnen week drie keer toe in Kootwijkerbroek: schapenhouder verliest 56 dieren

Datum: 22-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


Waarschijnlijk meerdere wolven hebben afgelopen weekend opnieuw toegeslagen op een perceel in het buitengebied van Kootwijkerbroek. Daarbij werden in twee nachten nog eens twee keer acht schapen gedood, meldt de eigenaar uit Stroe. Het totaal aantal komt daarmee op 56.

Titel: 'Toeristen komen niet meer naar de Veluwe vanwege de wolf'

Datum: 22-apr-2024

Bron: ad.nl


De opmars van de wolf maakt op de Veluwe niet alleen dierhouders nerveus. Ook toeristische ondernemers maken zich zorgen. Nu campingondernemers de wolf soms zelf op hun bedrijf zien komen, rijst de vraag: gaat mensen de Veluwe vermijden?

Titel: VNG tegen gemeenten: 'Bereid je voor op een incident met een wolf'

Datum: 21-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een handelingsperspectief gepubliceerd waarin staat wat burgemeesters kunnen doen als zich een noodsituatie met een wolf voordoet. Meerdere juristen hebben twijfels bij de bruikbaarheid ervan.

Titel: Gelderland gaat nieuw wolvenbeleid mogelijk voor het eerst toepassen bij niet-schuwe wolf

Datum: 19-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en ,,geen schuw gedrag’’ vertoont, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat mogelijk ingrijpen met een paintballgeweer, door het afschieten van het dier of anderszins. Als de provincie daarvoor kiest, zou dat de eerste keer zijn.

Titel: Wolf bedelt om voedsel en nu dreigen maatregelen: ‘Ik ben woest! Mensen veroorzaken dit’

Datum: 19-apr-2024

Bron: gelderlander.nl


De provincie Gelderland overweegt in te grijpen bij een wolf in Ermelo die niet-schuw gedrag vertoont. Een deskundige is door de provincie om advies gevraagd. Volgens Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt moet het dier een zender krijgen. ,,Ik ben erg boos! Dit gedrag is door mensen veroorzaakt.”

Titel: Aantal dode schapen na wolvenaanval Kootwijkerbroek stijgt naar 40

Datum: 19-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


Het aantal dode schapen na een aanval door waarschijnlijk meerdere wolven in het buitengebied van Kootwijkerbroek is gestegen van 22 naar veertig.

Titel: In drieënhalve maand bijna evenveel wolvenschade als in heel 2023

Datum: 17-apr-2024

Bron: boerderij.nl


Het aantal dieren dat is gedood door wolven nadert nu al het aantal dieren dat in heel 2023 door een wolvenaanval om het leven kwam. In heel 2023 waren dat nog 1.121. In het nieuwe schadejaar van BIJ12 (dat begint op 1 november 2023) zijn dat tot medio februari 2024 al meer dan 900. Dit blijkt uit de jongste gegevens van BIJ12, het loket van de provincies dat de wolvenschade afhandelt.

Titel: Bijzondere beelden: zwijn laat zich niet gek maken door vijf wolven

Datum: 17-apr-2024

Bron: gld.nl


Een wildcamera op de Zuidwest-Veluwe filmde vorige week jonge wolven die de jacht op een wild zwijn oefenen.

Titel: Veel animo voor informatieavond wolf in Oldebroek

Datum: 17-apr-2024

Bron: a1mediagroep.nl


De informatieavond over de wolf afgelopen dinsdag in Oldebroek kon rekenen op veel animo. Waar er vorig jaar nog veertig wolven waren in Nederland, zijn dat er inmiddels al tachtig. Ook het aantal aanvallen zijn fors toegenomen. In de regio zijn afgelopen tijd vijftien aanvallen geweest.

Titel: Dorpen Zuidwest-Veluwe sturen ‘brandbrief’ over wolven naar minister: ‘Bewoners zijn angstig’

Datum: 17-apr-2024

Bron: barneveldsekrant.nl


De belangenverenigingen van vijf dorpen op de Zuidwest-Veluwe hebben een ‘brandbrief’ over de wolf geschreven aan minister voor natuur Christianne van der Wal. Zij roepen haar onder meer op het aantal wolven in de regio weer in balans te brengen door beheer, het nationale beleid hierop aan te passen en de provincie dit beleid uit te laten voeren.

Titel: Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

Datum: 16-apr-2024

Bron: zeelandnet.nl


De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen.

Titel: Gedrag grote grazers in Drents-Friese Wold verandert door wolf

Datum: 14-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Grote runderen hebben hun gedrag aangepast aan de aanwezigheid van de wolf. Dat merkt Gijs Bouwmeester, kuddebeheerder voor Natuurmonumenten in het Drents-Friese Wold.

Titel: Draagvlak voor de wolf gedaald van meerderheid naar minderheid

Datum: 13-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Het draagvlak van de wolf in Nederland is afgenomen; 42 procent van de Nederlanders vindt dat de wolf hier welkom is. In januari 2020 was dit nog 57 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.

Titel: Vier aanvallen van wolf achter elkaar binnen goedgekeurd raster van boer Erwin uit Ruinen: 'Word er moedeloos van'

Datum: 12-apr-2024

Bron: dvhn.nl


Vier aanvallen van een wolf in vijf dagen tijd. En dat terwijl je schapen achter een goedgekeurd wolfwerend raster staan. Het overkwam schapenhouder Erwin Koeling deze week. „Ik word er moedeloos van.”

Titel: 99 schapen gedood sinds terugkeer wolf in Utrecht, afrastering onder de maat

Datum: 11-apr-2024

Bron: rtvutrecht.nl


Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland zijn in de provincie Utrecht 99 doodgebeten schapen geregistreerd. Dit blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die voor de provincies data bijhoudt over wolvenactiviteiten in Nederland. Dna-onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat de wolf achter recente aanvallen zit in Doorn, Leersum en Maarsbergen.

Titel: Nieuwe subsidie wolvenrasters: voor meer dieren en heel Gelderland

Datum: 11-apr-2024

Bron: gelderland.nl


Vanaf 11 april 2024 kunnen álle Gelderse houders van weidedieren een subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor wolfwerende rasters. Naast uitbreiding van de diersoorten, breidt de provincie ook het gebied uit. De subsidieregeling geldt voor heel Gelderland.

Titel: Liep hier een wolf? Grote pootsporen gevonden in Hummelose modder, wolvenexpert legt het uit

Datum: 10-apr-2024

Bron: destentor.nl


Flinke pootafdrukken in de modder. Duidelijk afkomstig van een hondachtige. Misschien zelfs een wolf? Robbert van Til nam het zekere voor het onzekere en deelde de sporen op sociale media. ,,Als waarschuwing", zegt de Hummeloër. ,,Wat als het een wolf is? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Titel: ‘Schapenhouders bieden hun vee voor de wolf op een presenteerblaadje aan’

Datum: 10-apr-2024

Bron: destentor.nl


De wolf heeft in Nederland veel vijanden, ziet Harry Voss uit Apeldoorn van De Faunabescherming. Maar: niet iedereen lijkt het slecht voor te hebben met de wolf. Veehouders hebben de tafel immers keurig gedekt, stelt Voss.

Mis geen nieuws, ontvang update's in Whatsapp!

Wilt u op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen rondom wolven? Meld u dan aan voor de WhatsApp-updates van onze werkgroep. U ontvangt een melding zodra het laatste nieuws op onze website is bijgewerkt, evenals bij andere belangrijke ontwikkelingen.

Klik hier om het kanaal te bekijken.

Titel: Kogel voor wolven dreigt na wolvenaanval achter raster in park de Hoge Veluwe

Datum: 09-apr-2024

Bron: gld.nl


Wolven hebben drie wilde schapen te grazen genomen achter een wolvenwerend hek in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dat stelt een beheerder van het park. De moeflons werden in februari deels opgevreten, hun karkassen zijn gevonden achter het raster. Het gaat om verschillende wolven die binnen het wolfwerend raster een schaap aanvielen, zegt Jakob Leidekker beheerder van het park.

Titel: 'Maak dassenpijp kleiner, zodat wolf er niet door kan', raadt wolvencommissie aan

Datum: 08-apr-2024

Bron: gld.nl


Nu op een wildcamera van Natuurmonumenten te zien is dat een wolvin op de Veluwe door een dassenpijp met een diameter van 30 centimeter kan kruipen, adviseert de Wolvencommissie Gelderland een kleinere pijp in het landschap te plaatsen, mits dit nodig is als wolfwerende maatregel. Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten: "Wolven zijn inventief, zo blijkt maar weer. Het is één wolf die zo door de pijp kruipt: onze Veluwse wolvin 'Mankepootje'.

Titel: Steuntje in de rug voor schapen- en geitenhouders die bang zijn voor de wolf in Oldebroek

Datum: 06-apr-2024

Bron: destentor.nl


Wat doet de wolf in Oldebroek? En wat kunnen schapen- en geitenhouders doen voor hun dieren? Daarover houdt de gemeente binnenkort een informatieavond, met onder andere de organisatie BIJ12 die de wolven in de gaten houdt en namens de provincie schade aan vee afhandelt.

Titel: Wetenschapper: Fryslân kan zich klaarmaken voor meer wolvenroedels

Datum: 06-apr-2024

Bron: omropfryslan.nl


Fryslân is een geschikte omgeving voor meer wolvenroedels dan de groep die nu in het Drents-Friese Wold zit.

Titel: 'Plaats je wolfwerend hek dan ben je pro-wolf'

Datum: 06-apr-2024

Bron: gld.nl


Experts en ecologen hebben deze week in de Tweede Kamer aangedrongen op ruimere subsidieregelingen voor dierhouders die dieren willen beschermen tegen de wolf. "Het Rijk laat hier ook geld liggen" legt Glenn Lelieveld namens de Zoogdiervereniging uit.

Titel: Wolf laat zich niet voorspellen: 'We weten veel, maar niet alles'

Datum: 05-apr-2024

Bron: gld.nl


Hoe ziet de toekomst van de wolf in Nederland er uit? Verschillende deskundigen gingen daar deze week met elkaar over in gesprek in Den Haag. Ze gaven aan dat het moeilijk is te voorspellen hoe de wolf zich ontwikkelt in een land als Nederland. "Er is meer onderzoek nodig", zegt onder meer ecoloog Hugh Jansman, verbonden aan de Wageningen Universiteit.

Titel: Emoties nemen de overhand in debat over wolven: ‘In Drenthe trekken we het eigenlijk niet meer’

Datum: 04-apr-2024

Bron: volkskrant.nl


Nederlanders lijden aan natuuramnesie, zeggen twee wolvenexperts donderdag in de Tweede Kamer. Ze zijn niet meer gewend om samen te leven met wilde dieren als de wolf, en steeds meer landgenoten willen dat ook helemaal niet.

Titel: Ecoloog in Tweede Kamer over wolf: 'Nederland laat subsidie in Brussel liggen'

Datum: 04-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Nederland, en dus ook Drenthe, laat miljoenen liggen aan Europese subsidies voor beschermende maatregelen tegen de wolf. Dat kwam vanmiddag naar voren in een rondetafelgesprek over de wolf bij de Tweede Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in Den Haag.

Titel: CDA-Kamerlid Eline Vedder uit Ruinerwold is radeloos. 'Hoe moet ik mijn koeien beschermen tegen de wolf?’

Datum: 04-apr-2024

Bron: dvhn.nl


Eline Vedder stelde donderdag in de Tweede Kamer een emotionele vraag aan ecologen en andere deskundigen in de Tweede Kamer. ,,Hoe moet ik mijn koeien beschermen tegen de wolf?’’

Titel: Wolf doodgereden langs N297 bij Born: ‘Niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, waarin ze hun ouderlijke roedels verlaten’

Datum: 04-apr-2024

Bron: limburger.nl


Bij Echt werd enkele dagen geleden deze mogelijke wolf gespot. Of het om hetzelfde dier gaat dat donderdag werd doodgereden, is niet bekend.

Titel: Meer wolvenaanvallen op vee in 2023

Datum: 04-apr-2024

Bron: nieuweoogst.nl


Wolven beten vorig jaar 1.121 dieren dood die worden gehouden door boeren. In 2022 ging het om 1.043. In de eerste vier jaar na terugkomst in Nederland pakte het toen nog veel kleinere aantal wolven in totaal ruim zevenhonderd dieren.

Titel: Linkse partijen in Friese Staten: 'Laat jacht op reeën en zwijnen aan wolf over'

Datum: 04-apr-2024

Bron: lc.nl


Het faunabeheerbeleid in Friesland moet op de schop. ,,Laat de jacht op reeën en zwijnen aan de wolf over”, stellen de Statenfracties van PvdD, SP en GrienLinks.

Titel: 'Nederland is te klein voor wolven', zegt herder die schapen verloor

Datum: 03-apr-2024

Bron: rtvutrecht.nl


Zorgen over de wolf op landgoed Den Treek-Henschoten worden groter. Zowel de rentmeester als de schapenhoeder van de kudde die afgelopen week meermaals is aangevallen, zien afschieten van de wolf in dit gebied als een reële optie. De Faunabescherming vindt dat veehouders meer kunnen doen.

Titel: Dion Graus pleit voor dartpijlen om wolven onvruchtbaar te maken, kan dat wel? DVHN zocht het uit

Datum: 03-apr-2024

Bron: dvhn.nl


PVV-kamerlid Dion Graus en schapenhouder Bert Zinger uit Hijken spraken dinsdag in Den Haag over omgang met wolven. Graus is tegen afschot en stelde anticonceptiedarts voor, tot ongeloof van Zinger en BBB-gedeputeerde Egbert van Dijk van de provincie Drenthe. Maar hoe gek is dat idee eigenlijk?

Titel: 'Brussel moet beheer wolf mogelijk maken'

Datum: 02-apr-2024

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland biedt in Den Haag een petitie aan om in Brussel te pleiten voor beheer van de wolf. Ze wil de beschermde status van het roofdier verlagen zodat de wolf kan worden verjaagd, of afgeschoten boven een bepaald aantal.

Titel: Schapenhouder Bert Zinger uit Hijken botst stevig met Dion Graus van de PVV, die verdovingspijltje in bil van wolf wil

Datum: 02-apr-2024

Bron: dvhn.nl


Bij het aanbieden van petities tegen de wolf botste schapenhouder Bert Zinger uit Hijken stevig met Tweede Kamerlid Dion Graus, die tegen het afschieten van wolven is.

Titel: Drenthe vraagt steun aan Tweede Kamer om wolf te kunnen beheren

Datum: 02-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Gedeputeerde Egbert van Dijk heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer die oproept om de wolf te gaan beheren. Drenthe trekt daarbij samen op met gedeputeerde Harold Zoet (beiden BBB) van de provincie Gelderland.

Titel: Wolf loopt door woonwijk in Eelde

Datum: 01-apr-2024

Bron: rtvdrenthe.nl


Aan de rand van een woonwijk in Eelde is vanmiddag een wolf gesignaleerd en gefilmd.

Titel: Negen dode schapen gevonden bij landgoed in Leusden, vermoedelijk wolvenaanval

Datum: 01-apr-2024

Bron: rtvutrecht.nl


Er zijn zeker negen schapen dood gevonden bij landgoed Den Treek-Henschoten. De beheerder van het gebied zegt dat de dieren door de wolf moeten zijn gedood.

Meer nieuws? Bekijk het archief.

Reacties zijn gesloten.