Oktober

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Gelderland wil gevaarlijke wolf kunnen afschieten

Datum: 31-okt-2023

Bron: nieuweoogst.nl


De provincie Gelderland wil bij de aanpak van de wolf best meer inzetten op preventieve maatregelen, maar beheer is volgens gedeputeerde Harold Zoet (BBB) noodzakelijk om het aantal wolven in de hand te houden.

Titel: Advies: ook subsidie voor paardenhouders om wolf buiten te houden

Datum: 31-okt-2023

Bron: gld.nl


De provincie moet de subsidie verruimen waarmee maatregelen kunnen worden genomen om de wolf buiten de deur te houden. De subsidie moet voor heel de provincie gelden en voor alle hoefdieren. Dat is een advies van de Gelderse Wolvencommissie.

Titel: Veel te weinig veehouders nemen wolfwerende maatregelen, ook Drenthe ver onder de maat

Datum: 30-okt-2023

Bron: dvhn.nl


Het aantal veehouders dat wolfwerende maatregelen neemt om schapen en geiten tegen wolvenaanvallen te beschermen, is volgens onderzoekers veel te laag.

Titel: Wolvencommissie in Gelderland: 'Verruim subsidie wolvenpreventie naar alle hoefdieren'

Datum: 30-okt-2023

Bron: vee-en-gewas.nl


De subsidie voor wolvenpreventie zou in Gelderland naar de hele provincie en alle gehouden hoefdieren moeten worden verruimd. Dat adviseert de provinciale Wolvencommissie.

Titel: Wolf went in Gelderland aan eten van vee: ‘Snel meer hekken nodig’

Datum: 30-okt-2023

Bron: gelderlander.nl


De provincie Gelderland moet enkele miljoenen uitgeven om veehouders te helpen met het snel neerzetten van goede hekken tegen de wolf. Alle dierhouders in Gelderland moeten geld kunnen krijgen voor hekken die bovendien regelmatig worden gecontroleerd.

Titel: Animal Rights sleept nog meer boeren voor de rechter vanwege wolvenaanvallen op vee. 'Schapen niet als smakelijke hapjes opdienen achter twee draadjes'

Datum: 29-okt-2023

Bron: meppelercourant.nl


Dierenorganisatie Animal Rights heeft in Drenthe en Friesland taxatierapporten van wolvenaanvallen opgevraagd. Meer boeren zullen net als schapenhouder Stefan Worst uit Vledder voor de rechter gedaagd worden. Vooral bij slecht beschermd vee. „We zullen een aantal nieuwe gevallen uitkiezen.”

Titel: Een toevalstreffer: wolvengehuil vastgelegd

Datum: 27-okt-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Wolven zijn schuw en zullen mensen mijden, de kans een wolf te zien is daarom niet zo groot. De dieren horen is wel een mogelijkheid. "Het geluid draagt ver en wolven huilen regelmatig", aldus wolvenexpert Hans Hasper. Ecoloog Peter Venema kreeg onlangs de kans het wolvengehuil vast te leggen.

Titel: Kinderen durven bos niet meer in vanwege wolf

Datum: 25-okt-2023

Bron: gld.nl


Op de Veluwe heerst onrust vanwege de wolf. Eerder werden er zestig schapen in een week tijd aangevallen. De angst voor het roofdier zit er goed in, en ook kinderen hebben daar last van.

Titel: Wolvenaanvallen op 32 schapen in provincie Utrecht

Datum: 25-okt-2023

Bron: noordhollandsdagblad.nl


In de provincie Utrecht zijn in september 32 schapen gedood door aanvallen van wolven, meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. In Utrecht loopt sinds de zomer in elk geval één wolf rond, die soms ook dicht bij wandelaars komt. Er heeft zich voor zover bekend nog geen wolf in die provincie gevestigd.

Titel: Onderzoek bevestigt: rund met afgerukte staart is inderdaad gedood door wolf

Datum: 24-okt-2023

Bron: gooieneemlander.nl


Het rund dat in september met een afgerukte staart dood werd aangetroffen door een wandelaar op de Bussumerheide, is gedood door een wolf. Dat bevestigt het Goois Natuurreservaat (GNR) naar aanleiding van een dna-onderzoek.

Titel: Dna-monster wijst uit: wolf doodde 8 schapen in Woudenberg

Datum: 24-okt-2023

Bron: gelderlander.nl


Het vermoeden bestond al, maar nu is het zeker: een wolf doodde eind september acht schapen in Woudenberg. Dat blijkt uit door experts afgenomen dna-monsters.

Titel: Wolf slaat in Overijssel toe in Kallenkote: elf schapen doodgebeten in september

Datum: 24-okt-2023

Bron: rtvoost.nl


Een wolf heeft in september tot driemaal toe een schaapskudde aangevallen in Overijssel. Daarbij zijn elf schapen doodgebeten. In alle gevallen sloeg de wolf toe in Kallenkote, in de Kop van Overijssel.

Titel: Wolvenwelpen op de Veluwe groeien als kool

Datum: 24-okt-2023

Bron: gld.nl


De welpen die dit jaar geboren werden op de Veluwe, groeien hard. In hoeverre lijken ze al op hun ouders? We vroegen het wolvenexpert Dick Klees.

Titel: Wolf dood na botsing met trein

Datum: 24-okt-2023

Bron: gld.nl


Bij het buurtschap Corle, in de buurt van Winterswijk, is dinsdag een dode wolf aangetroffen. Het dier is aangereden door een trein. Wijkagent Willem Saris ging op de melding af en zag het dier liggen.

Titel: Gelderse gemeenten niet te spreken over communicatie van provincie over de wolf

Datum: 23-okt-2023

Bron: ad.nl


Gelderse gemeenten hebben in een gezamenlijke brief de provincie gevraagd om beter te communiceren over de wolf. Informatie over bijvoorbeeld subsidieregels en de beperkte gemeentelijke bevoegdheden zouden bij inwoners onvoldoende bekend zijn.

Titel: 'Gelderland moet wolfbeleid beter motiveren'

Datum: 20-okt-2023

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Gelderse gemeenten vinden dat de provincie haar beleid ten aanzien van wolven beter aan de bevolking moet uitleggen.

Titel: Provincies vragen om meer sturing van wolven. ‘Vrees dat vee en hobbydieren niet meer geweid worden’

Datum: 20-okt-2023

Bron: dvhn.nl


De provincies Drenthe, Overijssel en Fryslân hebben een gezamenlijke brief naar de minister gestuurd met de vraag om de Europese beschermingsregime van de wolf te verlagen.

Titel: Wolf pakt schaap, herder grijpt direct in

Datum: 20-okt-2023

Bron: gld.nl


In een natuurgebied in Ede heeft een herder deze week ternauwernood een bloederig tafereel voorkomen. Twee wolven benaderden zijn kudde en één schaap zat al in de bek van het roofdier. De herder wist de wolven weg te jagen. "Ik dacht: mijn herdershonden gaan eraan."

Titel: Tweede Kamer wil wolf inzetten voor natuurbeheer

Datum: 18-okt-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Als het aan de Tweede Kamer ligt, moet de wolf een belangrijke rol krijgen bij het op peil houden van het aantal wilde dieren zoals reeën, herten en zwijnen. Gisteren nam de Kamer een motie van Eva Akerboom, kamerlid namens de Partij voor de Dieren (PvdD), aan.

Titel: Wild wordt niet meer afgeschoten op Zuidwest-Veluwe

Datum: 18-okt-2023

Bron: gld.nl


De wolf is behoorlijk actief op de Zuidwest-Veluwe. Omdat het roofdier veel wild pakt, schiet Natuurmonumenten sinds 2021 geen edelherten, wilde zwijnen en reeën meer in dat gebied af.

Titel: 'Provincie moet handhaven vanwege wolf', vindt Partij voor de Dieren

Datum: 17-okt-2023

Bron: gld.nl


De Partij voor de Dieren wil dat de provincie gaat ingrijpen bij Park de Hoge Veluwe vanwege verstoring van de wolf. “Ze moeten erkennen dat het zo niet langer kan”, zegt Statenlid Bart Kuijer.

Titel: Provincie Gelderland levert bij rechtbank Utrecht nieuwe argumenten in om wolf te paintballen

Datum: 16-okt-2023

Bron: ad.nl


Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland heeft maandag bij de rechtbank in Utrecht nieuwe argumenten ingeleverd voor het schieten met een paintballgeweer op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is het zoveelste hoofdstuk in de vraag hoe de wolf te bestrijden.

Titel: Pogingen om wolf voor het eerst in Nederland zender om te hangen, mislukt: ‘Alleen nog actie na incidenten’

Datum: 16-okt-2023

Bron: ad.nl


Het is nog niet gelukt om een wolf te voorzien van een zender. Na drie maanden geprobeerd te hebben om in de provincie Utrecht dichtbij een wolf te komen na incidenten, zijn de pogingen om het dier alsnog automatisch te volgen, afgeschaald.

Titel: 'Afsluiting Hoge Veluwe brengt wolven met elkaar in conflict'

Datum: 16-okt-2023

Bron: gld.nl


Als Park de Hoge Veluwe de faunapassages afsluit, brengt dat wolven vrijwel zeker ernstig in het nauw. Het kan leiden tot conflicten tussen wolven over hun territorium. Dat zegt Leo Linnartz, wolvenexpert van ARK Natuurontwikkeling.

Titel: Wolf doodde 15 schapen in Overijssel

Datum: 12-okt-2023

Bron: nieuws.nl


Een wolf heeft in augustus vijftien schapen gedood in Kallenkote, op de grens van Overijssel en Drenthe. Het roofdier beet acht dieren dood en zeven andere schapen moesten afgemaakt worden wegens ernstige verwondingen. In Drenthe en ook in Friesland hebben nog steeds de meeste wolvenaanvallen op vee plaats, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte, nieuwste cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt.

Titel: Waar in Limburg zijn de meeste wolvenaanvallen?

Datum: 12-okt-2023

Bron: 1limburg.nl


In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er in Nederweert zes geregistreerde aanvallen van wolven op dieren geweest. Hierbij overleden 16 dieren. Alleen het Friese Appelscha en in het Drentse Wapserveen vonden in de eerste helft van 2023 meer wolvenaanvallen plaats (beiden 10).

Titel: Minister Van der Wal laat tanden zien: wolvenplan afgeschoten

Datum: 12-okt-2023

Bron: telegraaf.nl


De Veluwe wordt geen wolvenreservaat. Het verzoek van de Faunabescherming om het natuurgebied aan te wijzen als beschermde ’wolvenzone’ is door demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) afgeschoten.

Titel: Wolf valt vee vaakst aan in Drents-Friese regio

Datum: 12-okt-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Sinds de wolf in 2018 weer in Nederland is gesignaleerd, heeft het roofdier het vaakst vee aangevallen in de Drents-Friese regio. Met 207 aanvallen sloeg de wolf in Drenthe de meeste keren toe sinds 2020.

Titel: Wolf houdt zich koest in Brabant: geen slachtpartijen, zelfs geen drol

Datum: 12-okt-2023

Bron: omroepbrabant.nl


De wolf heeft zich de afgelopen zeven maanden veel minder laten zien in Brabant. Dit blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die alle meldingen over wolven bijhoudt. De afgelopen drie maanden is er zelfs geen enkele melding vanuit Brabant gekomen. Wat is er aan de hand?

Titel: Wolf doodt in maand tijd 15 schapen in Kallenkote

Datum: 12-okt-2023

Bron: rtvoost.nl


Een wolf heeft in augustus in Kallenkote, in de Kop van Overijssel, vijftien schapen gedood. Het roofdier beet acht dieren dood en zeven andere schapen moesten worden afgemaakt vanwege ernstige verwondingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BIJ12, dat faunaschade van de provincies afhandelt.

Titel: Gelderland haalt deadline in ‘paintballzaak’ wolf: wat gaat er nu gebeuren?

Datum: 12-okt-2023

Bron: destentor.nl


De wolf afschrikken door er met een paintballgeweer op te schieten. Dit plan van de provincie Gelderland zorgt al sinds eind vorig jaar voor discussie en rechtszaken. Morgen verloopt een deadline die de provincie van de rechter kreeg. Weten we daarna meteen hoe het afloopt? En nog vier vragen.

Titel: Jagers verwelkomen wolf: 'Kan helpen in wildbeheersing'

Datum: 07-okt-2023

Bron: gld.nl


Jagen op de Veluwe is niet meer nodig met de komst van de wolf, volgens de Faunabescherming. Zij pleit voor een jachtverbod. De voedselvoorziening van de wolf moet worden beschermd. Als de wolf genoeg te eten heeft, jaagt deze niet op vee én kan deze de taak van de jager overnemen: wildbeheersing. Maar 'de wolf kan dat nooit alleen aan', waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Titel: De kwestie wolf, dé podcast over de wolf

Datum: 06-okt-2023

Bron: bij12.nl


In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor de terugkeer van de wolf in Nederland. Het dier, dat lange tijd niet in ons land voorkwam, heeft zich een aantal jaar geleden weer gevestigd in Nederland. Dit roept vandaag de dag veel vragen op. Hoe gaat het met de wolven in ons land? Hoe verloopt de samenwerking tussen de overheid en de samenwerkende organisaties? En hoe ervaren bewoners van het landelijk gebied en specifiek dierhouders, de terugkeer van de wolf? De meeste mensen lijken niet goed te weten wat ze nu precies van de wolf moeten vinden. Want hoe gevaarlijk is de wolf nu echt? En wat voor effect heeft zijn terugkomst op de natuur? Want hoewel veel mensen zich zorgen maken over de wolf, is zijn aanwezigheid ook goed voor onze natuur.

Titel: 8 schapen gedood bij vermoedelijke wolvenaanval in Woudenberg

Datum: 06-okt-2023

Bron: rtvutrecht.nl


Acht schapen zijn vorige week gedood bij wat lijkt op een aanval door een wolf, twee andere schapen zijn gewond geraakt. De schapen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen en gevonden op de Liniedijk in Woudenberg, ter hoogte van de Roffelaarskade.

Titel: Gelderland maakt extra geld vrij voor bescherming tegen wolven

Datum: 06-okt-2023

Bron: edestad.nl


De provincie Gelderland maakt volgend jaar extra geld vrij voor bescherming tegen wolven en compensatie van schade die de dieren aanrichten. Om welk bedrag het precies gaat is nog niet bekend, maar het komt in ieder geval uit een investeringsbudget van 10 miljoen euro. De zogeheten wolvencommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de veehouderij, terreineigenaren en gemeenten, brengt hier op korte termijn een advies over uit aan de provincie.

Titel: De wolf als wildbeheerder op de Veluwe? 'Is een illusie'

Datum: 06-okt-2023

Bron: gld.nl


De Faunabescherming wil van de Veluwe een speciale beschermingszone voor wolven maken. Mocht de faunabescherming de toewijzing krijgen, dan wil de stichting dat ook de jacht op herten en wilde zwijnen wordt gestopt. De wolf zou dan namelijk de wildbeheersing overnemen. "Dat is een illusie", zegt wolvenexpert Glenn Lelieveld.

Titel: Partij voor de Dieren: 'Provincie niet eerlijk tegen Europa over feiten wolf in Drenthe'

Datum: 06-okt-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Gedeputeerde Staten zijn niet eerlijk met feiten over de wolf in Drenthe die ze naar de EU in Brussel hebben gestuurd. Deze zijn eenzijdig en onvolledig, zegt de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten.

Titel: Karkas wolf in park Hoge Veluwe; vermoedelijk natuurlijke dood

Datum: 03-okt-2023

Bron: edestad.nl


In nationaal park De Hoge Veluwe is het karkas van een wolf gevonden. Het gaat vermoedelijk om een natuurlijke dood, blijkt uit een eerste sectie.

Titel: Wolf pakt ook dieren van boswachters, die daar nog geen oplossing voor hebben

Datum: 03-okt-2023

Bron: nu.nl


Natuurorganisaties zijn vaak blij met de komst van de wolf. Maar schapen, runderen en paarden worden in natuurgebieden soms ook door de wolf aangevallen. Het zorgt voor dilemma's bij boswachters, blijkt uit onderzoek van NU.nl voor de podcast Verscheurd door de wolf.

Titel: Hier is nog geen enkel schaap te grazen genomen

Datum: 01-okt-2023

Bron: gld.nl


Diep in de Veluwe, op de Hoog Buurlose Heide, leven wolf, schaap en Karpatische herdershond in vrede samen. Inca, de oudste hond is inmiddels met pensioen. Pup Ravi volgt haar op samen met 'oude rot' Nora. Die twee zijn inmiddels zo populair, dat wandelaars ze dagelijks bezoeken. Boswachter Laurens Jansen laat tijdens een nieuwe excursie van Staatsbosbeheer zien hoe deze honden te werk gaan. "Nog geen enkel schaap is te grazen genomen."

Reacties zijn gesloten.