Juni

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Schapen aangevallen op Heidestein: is het de wolf?

Datum: 30-jun-2023

Bron: denieuwsbode.nl


Op landgoed Heidestein zou onlangs één schaap zijn gedood en enkele anderen verwond. Door een wolf. Dat meldde iemand die verder niet met naam genoemd wil worden, maar bekend is bij de redactie van De Nieuwsbode. Het Utrechts Landschap, eigenaar van het landgoed, houdt een slag om de arm bij deze melding.

Titel: Dode wolvin aangetroffen op de Veluwe, vermoedelijk aangereden

Datum: 28-jun-2023

Bron: destentor.nl


Op de Midden-Veluwe is begin deze maand een dode wolvin aangetroffen. Het gaat om een ouder dier, dat uitgebreid letsel had aan de linkerzijde. Vermoedelijk is zij aangereden, maar nader onderzoek moet dat nog definitief uitwijzen. Intussen is er ook een nieuwe wolvin in het Gelderse natuurgebied gesignaleerd.

Titel: Steeds meer wolven in Nederland: 'Het neemt maar toe'

Datum: 28-jun-2023

Bron: gld.nl


In onze provincie leven op dit moment 30 tot 35 wolven. Dat blijkt uit onderzoek van BIJ12, het centrum dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. Ze komen naar Nederland, vestigen zich en planten zich voort. Momenteel zijn er al meerdere paartjes gevestigd op de Veluwe. Andere wolven verlaten de provincie juist weer. "We hebben al de eerste exportwolf", zegt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt.

Titel: De wolf in Fryslân heeft het (soms) op schapen en shetlandpony's voorzien: elf schademeldingen tussen februari en april

Datum: 28-jun-2023

Bron: frieschdagblad.nl


Van 9 februari tot en met 30 april is in Fryslân elf keer schade gemeld van een wolf. Dat blijkt uit cijfers van Bij12, het bureau dat voor de provincies wolvenschade afhandelt. In het hele land werd over dezelfde periode 55 keer schade van een wolf gemeld. De meeste meldingen, zeventien, kwamen uit Drenthe.

Titel: Subsidie wolfwerende rasters komt nu uit op 2 miljoen euro

Datum: 27-jun-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Voor houders van hoefdieren zoals paarden en varkens die wolfwerende rasters willen aanschaffen, komt extra geld beschikbaar. De provincie verhoogt de subsidiepot met 400.000 euro.

Titel: Toch schieten met verf op de wolf? 'Een heel dom plan'

Datum: 23-jun-2023

Bron: gld.nl


De rechter verbood het al eerder. Een verfgeweer, oftewel paintball inzetten in nationaal park De Hoge Veluwe om niet-schuwe wolven af te schrikken. De provincie wil het verfgeweer nu toch toestaan, maar met kleurloze verf, want dan wordt de wolf niet verstoten door de eigen roedel. Maar de Faunabescherming vindt het maar niks, dat schieten met verf.

Titel: Provincie wil alsnog paintballen met niet-schuwe wolf

Datum: 22-jun-2023

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland wil wolven op de Hoge Veluwe, die te dichtbij mensen komen en 'niet-schuw gedrag' vertonen, alsnog met paintballgeweren afschrikken. En dat terwijl de rechtbank dat eerder verbood. Volgens de provincie zijn de bezwaren tegen het gebruik van het geweer weggenomen. Daarom kan het paintball-geweer nu alsnog worden ingezet, zo denken ze.

Titel: DNA-uitslagen bekend: hond doodde drie schapen in Langezwaag, drie schapen in Appelscha wel gedood door wolf

Datum: 20-jun-2023

Bron: dvhn.nl


Drie schapen in Langezwaag zijn in april gedood door een hond. Bij een melding van drie gedode schapen in Appelscha ging het wel om een wolf. Dat blijkt uit nieuwe DNA-uitslagen van Bureau voor faunazaken BIJ12, dat wolvenschade afhandelt. De gedode schapen uit Langezwaag en Appelscha zijn de enige twee meldingen die in april in Friesland gedaan zijn.

Titel: Hoge Veluwe waarschuwt: 'Sinds komst van wolf keldert wildstand in park'

Datum: 19-jun-2023

Bron: hartvannederland.nl


Het Nationale Park De Hoge Veluwe maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de aanwezigheid van wolven voor de totale wildstand in het park. Sinds de komst van de wolf ziet De Hoge Veluwe de stand van de edelherten, reeën en wilde zwijnen in het nationale park kelderen, en slaat alarm. Andere natuurbeheerders vinden de impact daarvan gering.

Titel: Door wolf verandert het begrazingsbeheer van natuurgebieden | Groen en doen

Datum: 18-jun-2023

Bron: dvhn.nl


De impact van de wolf neemt in de Drentse natuur steeds verder toe. Met een roedel in het Drents Friese Wold en naar alle waarschijnlijkheid ook een roedel in de boswachterijen van Midden Drenthe is er blijvend sprake van aanvallen op de grazers in de natuurgebieden.

Titel: 18 schapen gedood in Appelscha

Datum: 17-jun-2023

Bron: waldnet.nl


Het lijkt erop dat de wolf weer heeft toegeslagen in Appelscha. Hier zijn in totaal 18 schapen gedood. Drie anderen raakten gewond. BIJ12 is op de hoogte gebracht en doet onderzoek. De melding werd gedaan op 31 mei. Van de 18 dode dieren werden er acht dood gevonden. Tien andere schapen raakten dusdanig gewond dat ze geëuthanaseerd moesten worden.

Titel: Opfokstal Grolloo: 'Subsidie voor wolfwerende rasters ontoereikend'

Datum: 16-jun-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De subsidie die sinds 1 april beschikbaar is voor het plaatsen van wolfwerende rasters voor houders van landbouwdieren anders dan schapen en geiten, blijkt niet toereikend voor Drentse opfokstallen. De eisen waar zo'n omheining aan moet voldoen, maken het veel duurder dan een wolfwerend raster dat in de schapenhouderij wordt gebruikt.

Titel: De vraag is niet of de wolf blijft, maar hoe je je schapen beschermt. ‘Je moet denken als een wolf’

Datum: 16-jun-2023

Bron: nrc.nl


Wolvenconsulent In het debat over de wolf gaat het weinig over hekken om schapen te beschermen. Dat vergt wel precisiewerk, en geld. Op pad met de eerste ‘wolvenconsulent’ van Nederland. „Dit is een goed hek.”

Titel: Jonge wolf benadert meerdere wandelaars met hond in buurt van Amerongen: ‘Onbezonnen pubergedrag’

Datum: 16-jun-2023

Bron: destentor.nl


Wandelaars in de buurt van Amerongen en de Leusderheide zien sinds eind mei met enige regelmaat een jonge wolf. Het dier benadert ook mensen die hun hond uitlaten. Het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging krijgt dagelijks meldingen over deze wolf binnen, zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld. Het dier is niet agressief, maar wel nieuwsgierig.

Titel: Veehouder Kees wil wolven afschieten om zijn schapen te beschermen. Daarom stapt hij naar de rechter

Datum: 16-jun-2023

Bron: dvhn.nl


Veehouder Kees Terpstra uit het Friese Jonkerslân gaat bij de bestuursrechter in beroep tegen het besluit hem geen wapenverlof te verlenen om zijn schapen te beschermen tegen aanvallen van de wolf.

Titel: Schapenhouder Terpstra vraagt rechter vergunning om wolven dood te schieten bij nieuwe aanval

Datum: 13-jun-2023

Bron: omropfryslan.nl


Schapenhouder Terpstra uit Jonkerslân stapt naar de rechter, omdat hij wolven wil laten doodschieten als die opnieuw zijn vee aanvallen. De boer verloor vorig jaar vijf schapen bij een aanval door wolven.

Titel: Schade door de wolf, en nu? Veelgestelde vragen en antwoorden

Datum: 13-jun-2023

Bron: hetschaap.nl


Eén of meer schapen dood of gewond aangetroffen? Was het een wolf? Wat moet ik doen met het gewonde of dode schaap? Bij wie meld je de schade? Naast de schrik en alle emoties zijn er ook veel praktische vragen. Hier vind je de antwoorden.

Titel: Minder wild op de Veluwe door komst van de wolf? ‘Er zijn zelfs meer zwijnen’

Datum: 07-jun-2023

Bron: gelderlander.nl


Jagers die dieren moeten afschieten omdat er anders te veel wild rondloopt op de Veluwe? De komst van de wolf zou het geweer van de jager overbodig maken, klonk het de afgelopen jaren. Voorlopig blijkt die impact van de wolf helemaal niet zo groot als gedacht.

Titel: Rechter: Schapenhouder Stefan Worst heeft voldoende gedaan om zijn schapen te beschermen tegen wolf

Datum: 07-jun-2023

Bron: steenwijkercourant.nl


Schapenhouder Stefan Worst uit Vledder heeft voldoende gedaan om een aanval van wolven op zijn schapen te voorkomen. Zo luidt het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Titel: Spoedoverleg natuurbeheerders na wolvenaanvallen natuurbegrazingsterrein Holtingerveld

Datum: 06-jun-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Natuurmonumenten heeft spoedberaad gehad met andere natuurbeschermingsorganisaties in Drenthe en Nederland, na recente aanvallen van mogelijk een wolf op dieren die op hun terrein in Drenthe stonden voor natuurbegrazing.

Titel: Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

Datum: 06-jun-2023

Bron: ijmuidercourant.nl


Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

Titel: Natuurmonumenten laat exmoorpony's verplaatsen

Datum: 02-jun-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Natuurmonumenten gaat acht exmoorpony's in Wapserveen laten verplaatsen, nadat vermoedelijk een wolf afgelopen weekend een tweede exmoorpony van de groep doodde. Het is nog niet bekend waar de pony's naartoe gaan; er is nog geen geschikte locatie gevonden. De eerste wolvenaanval op de groep wilde paarden was half april.

Reacties zijn gesloten.