Juli

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Een boer struikelt. De wolf neemt een aanloop, springt naar het hek en hapt. Het gepiep is duidelijk te horen in Wapse. 'Ik vond de beelden heftig om te zien'

Datum: 29-jul-2023

Bron: dvhn.nl


De bijtende wolf in Wapse kreeg zondagochtend 9 juli flinke schokken van het wolfwerende raster. Dat is te zien op één van de filmpjes die gemaakt is van het wolvenincident. Vraag is welke beelden de politie nog meer heeft.

Titel: Dna doodgeschoten wolf Wapse op 103 dode schapen aangetroffen

Datum: 29-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Het dna van de wolf die na een bijtincident in Wapse op 9 juli werd doodgeschoten, is bij 19 aanvallen op schapen en andere dieren aangetroffen.

Titel: Provincie wist wél vooraf van besluit afschot wolf

Datum: 28-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Gedeputeerde Henk Jumelet was vooraf op de hoogte van het besluit van de gemeente Westerveld om de wolf te doden die op 9 juli een schapenhouder in zijn arm heeft gebeten. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.

Titel: Politie zoekt beelden van aanval en doodschieten wolf Drenthe: telefoons van getuigen in beslag genomen

Datum: 28-jul-2023

Bron: ad.nl


De politie heeft telefoons in beslag genomen van mensen die op 9 juli zagen dat een wolf in het Drentse Wapse (gemeente Westerveld) een hobbyboer beet of die betrokken waren bij het besluit om die wolf dood te schieten. Doel was te zoeken naar beelden die van de gebeurtenissen op die ochtend zouden zijn gemaakt. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt vrijdag berichtgeving daarover van het Dagblad van het Noorden.

Titel: Partijen blijven lijnrecht tegenover elkaar: geweer om wolf te beschieten blijft voorlopig in de kast

Datum: 28-jul-2023

Bron: destentor.nl


De provincie Gelderland moet het paintballgeweer om wolven te beschieten in de kast houden. Zij zet dit wapen liever vandaag dan morgen in om zo in te kunnen grijpen bij niet-schuwe wolven, maar de Faunabescherming steekt daar een stokje voor.

Titel: Paintballwapen voor afschrikken wolf nog zeker vijf weken in de kast

Datum: 27-jul-2023

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland mag nog zeker vijf weken geen gebruikmaken van het paintballwapen om wolven af te schrikken. Dan doet de rechtbank uitspraak of het wapen daadwerkelijk mag worden ingezet.

Titel: Dierenorganisaties hebben aangifte tegen betrokkenen doden wolf gedaan

Datum: 26-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Verschillende dierenorganisaties hebben afgelopen week aangifte gedaan tegen de betrokkenen bij de dood van de wolf die ruim twee weken in Wapse werd doodgeschoten.

Titel: Als een wolf in de buurt van deze schapen komt, zetten Nora en Ravi zwaar geschut in: ‘Dan hebben ze een probleem’

Datum: 22-jul-2023

Bron: destentor.nl


Schaapskuddes in Nederland krijgen vaker hulp van kuddewaakhonden uit Oost- en Zuid-Europa. Deze speciaal getrainde honden beschermen schapen tegen aanvallen van wolven. Hoe effectief is deze eeuwenoude methode? Op pad met de Veluwse herder Wilfried Buitink en zijn waakhonden Nora en Ravi. ,,Ik slaap weer rustig ’s nachts.”

Titel: Vijf wolvenwelpen geboren in Drents-Friese regio

Datum: 21-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Er zijn vijf wolvenwelpen gezien op de grens van Drenthe en Friesland. Dat blijkt uit waarnemingen die in het gebied zijn verzameld via een wildcamera. Het is de tweede keer dat er wolvenwelpen worden geboren in Drenthe.

Titel: Afgelopen maanden veel wolvenaanvallen in Drenthe vergeleken met rest van het land

Datum: 18-jul-2023

Bron: dvhn.nl


Veehouders in de provincie Drenthe hebben de laatste maanden vaker dan schapen- en geitenboeren elders in het land te maken met wolvenaanvallen.

Titel: Dna-onderzoek wijst uit: dode schapen bij Zeist slachtoffer van wolf

Datum: 18-jul-2023

Bron: ad.nl


Zes schapen die begin vorige maand dood zijn gebeten op landgoed Heidestein bij Zeist, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. Dat blijkt uit dna-onderzoek.

Titel: Provincie Utrecht stelt wolvenplan in werking

Datum: 18-jul-2023

Bron: rplwoerden.nl


Nu de wolf steeds vaker gesignaleerd wordt in de provincie Utrecht, stelt het provinciebestuur een ‘wolvenplan’ in werking. Naar verwachting zal de wolf zich definitief vestigen in de provincie en dat vraagt om maatregelen.

Titel: Wethouder pleit voor herten in Drenthe als voer voor wolf: 'Dat is geen slecht plan'

Datum: 15-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De provincie Drenthe moet edelherten herintroduceren, dat zou bijvoorbeeld kunnen in het Drents-Friese Wold. Dat zegt Mark Tuit, wethouder in Hoogeveen voor de PvdA. "Het is een eerste stap, een steentje in de vijver", aldus Tuit.

Titel: Camera’s, zenders, afweerrasters en honden moeten aan de lijn: provincie Utrecht gaat de wolf te lijf

Datum: 15-jul-2023

Bron: destentor.nl


Het aantal meldingen van mensen die een wolf zien in de provincie Utrecht is de laatste maanden flink toegenomen. Na een incident tussen een wolf en een hond stelt het provinciebestuur het ‘wolvenplan’ in werking. Maar waarom en wat betekent dat eigenlijk?

Titel: Agressieve wolf schieten of niet? Wolvendebat staat op scherp

Datum: 14-jul-2023

Bron: gld.nl


Sinds een schapenboer in Drenthe eerder deze week werd gebeten door een wolf, laait de discussie over het dier ook in onze provincie weer op. Maar veel partijen blijven lijnrecht tegenover elkaar staan als op het de wolf aankomt.

Titel: Franse schaapherders hebben een antwoord op de wolf: de patou

Datum: 14-jul-2023

Bron: gelderlander.nl


Een wolf die vee of zelfs een boer aanvalt? De Fransen weten er wel raad mee. Schapenherders gebruiken al eeuwenlang hetzelfde wondermiddel tegen wolven: de patou, de Pyrenese berghond. ,,Ik heb met mijn schapen nog nergens last van gehad. Misschien wel dankzij Minon’’, vertelt schaapherder Remi Bahadur.

Titel: Paintballen met wolf mag voorlopig niet

Datum: 13-jul-2023

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland mag in elk geval tot eind juli nog niet met een paintballgeweer op een wolf schieten. Dat heeft de rechter in Utrecht donderdag bepaald, nadat de provincie Gelderland aan dierenrechtenorganisatie Faunabescherming had laten weten dat het paintballgeweer vanaf 14 juli gebruikt zou kunnen worden, 'als zich een situatie voordoet dat ingrijpen noodzakelijk is'. Maar de rechter vindt dat daarover eerst een nieuwe rechtszitting gehouden moet worden.

Titel: Wolfwerend raster in Vledder vernield, schapenhouder doet aangifte

Datum: 12-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Bij schapenhouder Lammert Koeling in Vledder is een wolfwerend raster vernield. Hij heeft aangifte gedaan. Er stonden geen schapen op het perceel. Koeling had boven een raster van gaas twee stroomdraden gespannen om het wolfwerend te maken. Vorig jaar heeft hij bezoek van de wolf gehad in hetzelfde weiland.

Titel: Doodgeschoten wolf blijkt jong mannetje te zijn

Datum: 12-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De wolf die zondag is doodgeschoten in Wapse was een jong mannetje. Onderzoek naar het kadaver, dat is gedaan bij het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht, heeft dat uitgewezen.

Titel: Twee aangiftes tegen doodschieten wolf in Wapse

Datum: 12-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Het Openbaar Ministerie heeft twee aangiftes binnen over het doodschieten van een jonge mannetjeswolf in Wapse, afgelopen zondag. Het OM wil niet zeggen van wie die aangiftes zijn, maar dierenrechtenorganisaties Faunabescherming en Animal Rights kondigden eerder deze week aan dat zij naar de politie zouden stappen.

Titel: ‘Mensen voelen zich niet veilig’, Gelderland heeft haast met wolf

Datum: 12-jul-2023

Bron: gld.nl


Gedeputeerde Harold Zoet werd vorige week door de Gelderse politiek opgeroepen om te gaan lobbyen in Den Haag om de bescherming van de wolf te verlagen. Maar bij wie kan hij terecht nu het kabinet gevallen is?

Titel: Overijssel sluit aan bij Gelders onderzoek naar DNA wolven

Datum: 12-jul-2023

Bron: rtvoost.nl


De provincie Overijssel ziet af van het doen van een eigen onderzoek naar het DNA van wolven. In plaats daarvan sluit Overijssel aan bij wolvenonderzoek dat de provincie Gelderland gaat instellen.

Titel: Moet Drenthe de deur openzetten voor groot wild na doodschieten wolf? 'Niet dé oplossing, wel een goede eerste stap'

Datum: 12-jul-2023

Bron: hoogeveenschecourant.nl


De roep om het toelaten van groot wild in Drenthe klinkt na het incident in Wapse en het doodschieten van de wolf luider. Natuurmomenten is daar ook voorstander van, maar tempert hoge verwachtingen in relatie tot het roofdier.

Titel: Foto's van doodgeschoten wolf Wapse. Universiteit Utrecht neemt DNA af voor onderzoek

Datum: 11-jul-2023

Bron: dvhn.nl


De in Wapse doodgeschoten wolf is op de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht onderzocht. De universiteit heeft de eerste foto’s van de dode wolf vrijgegeven.

Titel: Provincies helpen veehouders met bescherming tegen wolven

Datum: 11-jul-2023

Bron: destentor.nl


Diverse provincies helpen boeren bij het beschermen van hun dieren tegen wolven. Zo bieden Drenthe, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Friesland subsidies aan voor het nemen van preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasterhekwerken. In de buurt van het Drentse dorp Wapse werd zondag een wolf afgeschoten, nadat het dier een schapenboer had verwond. De wolf, een beschermde diersoort, liep binnen de afrastering van de schapenhouderij.

Titel: Geen wolvenprotocol in ziekenhuizen: 'Behandelen als een beet van een grote hond'

Datum: 11-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Nog niet eerder werd in Nederland iemand aangevallen door een wolf. Voor ziekenhuizen is het dan ook een unieke situatie als een slachtoffer met een wolvenbeet binnenkomt. Zondag raakte een hobbyboer uit Wapse gewond toen hij een wolf probeerde weg te jagen nadat het dier zijn schapen aanviel. Uiteindelijk werd de man door de wolf gegrepen in zijn arm.

Titel: Universiteit Utrecht geeft foto's vrij van doodgeschoten wolf

Datum: 11-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De wolf die zondagochtend in Wapse werd doodgeschoten, is onderzocht door de Universiteit Utrecht en de Wageningen Universiteit. Eerstgenoemde heeft foto's vrijgegeven van dat onderzoek.

Titel: Burgemeester staat achter beslissing doodschieten wolf: 'Eén van de moeilijkste beslissingen'

Datum: 10-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Burgemeester Rikus Jager van Westerveld staat, ondanks meerdere aangiften aan zijn adres, nog steeds achter zijn beslissing om gisteren in Wapse een wolf dood te laten schieten. Een makkelijk besluit was het niet. "Als je het terug moet voeren op je hele carrière, denk ik dat dit één van de moeilijkste beslissingen is geweest."

Titel: Onderzoek bij universiteiten Utrecht en Wageningen naar doodgeschoten wolf

Datum: 10-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research (WENR), een onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit, doen onderzoek naar de wolf die gisteren in Wapse is doodgeschoten.

Titel: Ministerie noemt wolvenaanval 'heel vervelend' en wacht onderzoek af

Datum: 10-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De wolvenaanval van gisteren in Wapse zal worden meegenomen in het advies dat wordt geschreven over het samenleven met de wolf. Dat laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.

Titel: Experts 'zetten vraagtekens' bij doodschieten wolf die boer aanviel

Datum: 10-jul-2023

Bron: nos.nl


Wolvenexperts betwijfelen of de wolf die gisteren werd gedood nadat hij een boer had gebeten wel terecht is afgeschoten. Omdat het gaat om een beschermde soort, zijn er strenge regels over de omgang met het dier. Die lijken hier niet te zijn gevolgd. Dierbeschermingsorganisaties hebben aangifte gedaan.

Titel: Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester en boer om doden wolf

Datum: 10-jul-2023

Bron: nos.nl


De Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die gisteren in Wapse (Drenthe) gewond raakte na een aanvaring met een wolf en tegen de burgemeester van Westerveld, waar Wapse onder valt. Dat meldt de organisatie, die pleit voor het met rust laten van wilde dieren en tegen de jacht is, op de eigen website.

Titel: Drentse schapenhouder die door wolf werd gebeten is weer thuis

Datum: 09-jul-2023

Bron: nu.nl


De boer uit het Drentse Wapse die door een wolf is gebeten, is weer thuis. De man probeerde zondagochtend een wolf te verjagen omdat die zijn schapen aanviel, waarop hij door het dier in zijn arm werd gebeten.

Titel: Animal Rights en Faunabescherming overwegen juridische stappen vanwege afschieten wolf

Datum: 09-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Dierenrechtenorganisatie Animal Rights overweegt stappen om "de brute moord op een wolf in Drenthe langs de juridische weg te 'wreken'". Dat schrijft de organisatie in een persbericht.

Titel: LTO Noord wil actie van minister na wolvenbeet: 'Regels mogen niet belangrijker zijn dan veiligheid'

Datum: 09-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


LTO Noord wil dat demissionair minister Van der Wal meer doet om boeren te beschermen tegen roofdieren zoals de wolf. Dat laat de boerenorganisatie weten naar aanleiding van het incident van vanochtend waarbij een wolf werd doodgeschoten nadat het dier een schapenhouder beet.

Titel: Wolvendeskundige over aanval wolf op mens: 'Niet terecht dat wolf is afgeschoten'

Datum: 09-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Ecoloog Erwin van Maanen noemt het voorval van vanochtend - waarbij een schapenboer in Wapse werd gebeten - geen aanval van een wolf op een mens. "Het is natuurlijk een heel triest verhaal. Maar deze wolf was in het nauw gedreven en zat gevangen in het hekwerk. Het is defensief gedrag van een roofdier. Een hond zou dit ook doen." Van Maanen wordt door vriend en vijand beschouwd als een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van de wolf in Nederland.

Titel: Bekende van schapenhouder die is aangevallen door wolf: 'Ik sta nog te trillen'

Datum: 09-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Oud-Statenlid Johan Moes maakte het van dichtbij mee. "Vlak voor zeven uur werd ik gebeld door een goede bekende. Hij zei: 'Ik heb de wolf hierachter op mijn terrein. Die zit achter mijn schapen aan. Als je de wolf wilt zien, kom dan'. Toen ik hier kwam was de hele familie in paniek. Zijn vrouw riep: 'Hij is gegrepen door de wolf!' De eigenaar was in zijn arm gebeten. Ik heb toen een jager en de burgemeester gebeld. De wolf kon er niet meer uit. Ik sta er nog van te trillen."

Titel: Wolf doodgeschoten na aanval op schapenboer in Wapse

Datum: 09-jul-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Een wolf heeft vanochtend een schapenboer in Wapse gebeten. Dat gebeurde rond 7.00 uur, toen de man het dier wilde wegjagen omdat zijn schapen werden aangevallen. De wolf is diezelfde ochtend doodgeschoten.

Titel: Speciale opvangplek voor schapen moet wolvenaanval bij Zeist voorkomen: ‘Beraden ons op maatregelen’

Datum: 07-jul-2023

Bron: gelderlander.nl


Op landgoed Heidestein bij Zeist zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat een wolf slachtoffers maakt onder de schaapskudde die daar leeft. Na de dood van verschillende schapen vorige maand, is een deel van het terrein afgerasterd.

Titel: DNA-onderzoek toont aan: wolf viel in mei 18 schapen aan in Appelscha

Datum: 06-jul-2023

Bron: lc.nl


Een wolf heeft eind mei achttien schapen gedood in Appelscha. Het roofdier doodde in dezelfde maand ook vijf schapen in Boijl. Dat is op te maken uit uitslagen die donderdag bekend zijn gemaakt door Bij12, de landelijke dienst die wolvenschade vaststelt en de schadevergoeding afhandelt.

Titel: Statenlid BBB in Gelderland noemt minister ‘onnozel roodkapje’ in wolvendebat

Datum: 05-jul-2023

Bron: destentor.nl


Het Gelderse Statenlid Eric Kemperman van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft woensdagochtend uitgehaald naar een minister, waarschijnlijk Christianne van der Wal, tijdens een debat over de wolf in de provincie. De minister ‘volgt als een onnozel roodkapje’ adviseurs over de wolf, die volgens Kemperman ‘vermomde wolvenbeschermers’ zijn.

Titel: Voorlopig geen 'wolvenbeheer', na de zomer voorstel

Datum: 05-jul-2023

Bron: gld.nl


De provincie Gelderland wil na de zomer met een voorstel komen over hoe ze denkt de wolf te kunnen beheren. “En natuurlijk blijven wij binnen de wet”, zegt gedeputeerde Harold Zoet. Gelderland denkt dat er op de Veluwe op dit moment zo’n 50 wolven rondlopen. Volgens een woordvoerder gaat het om een schatting: “Ze zijn schuw en het is een momentopname.”

Titel: Tegemoetkomingen in faunaschade gestegen naar 44 miljoen

Datum: 03-jul-2023

Bron: bij12.nl


Ook zijn in 2022 meer wolvenaanvallen geweest op landbouwhuisdieren, zoals schapen. In totaal werd voor € 235.188 aan wolvenschade tegemoetgekomen. Dit is 0,5% van de totale uitgekeerde faunaschade in 2022. Ook schade door wolven is in een infographic in beeld gebracht. Daarin valt op dat er vooral meldingen kwamen uit Drenthe en Noord-Brabant.

Reacties zijn gesloten.