April

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Schapen doodgebeten in Bovensmilde. Eigenaar claimt dat wolf de dader is
Datum: 30-04-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
In Bovensmilde zijn enkele doodgebeten schapen door de eigenaar aan de kant van de weg gelegd. De schapenhouder claimt op een bord dat de dieren zijn gedood door een wolf. De schapen zouden in de nacht van zaterdag op zondag zijn aangevallen.
Titel: Elders in de EU schieten ze wolven af, Nederland wacht op Brussel
Datum: 28-04-2023
Bron: Nos
Terwijl de wolf zich in Nederland steeds meer thuisvoelt, verliezen veehouders meer dieren. De eerste twee maanden van dit jaar waren er al 53 aanvallen. De BoerBurgerBeweging (BBB), de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, wil er een einde aan maken.
Titel: Wolf sloeg toe bij Meerstad: ‘Ik ben blij, eindelijk duidelijkheid’
Datum: 28-04-2023
Bron: RTV Noord
De vier schapen die vorig jaar in december dood werden aangetroffen in een weiland vlakbij Meerstad, zijn aangevallen door een wolf. Overheidsorganisatie BIJ12, die wolvenschade voor provincies registreert en onderzoekt, heeft schapenboer Jelle Dikkema uit Scharmer hiervan op de hoogte gesteld.
Titel: Dit dier moet de wolf weren op De Hoge Veluwe: ‘Kan flinke schop uitdelen’
Datum: 26-04-2023
Bron: De Stentor
Om de wolf weg te houden bij de laatste moeflons in De Hoge Veluwe, zet het nationaal park een bijzonder middel in. Twee muildieren uit Spanje lopen nu bij de kudde. De hoop is dat die – desnoods hardhandig – een indringer wegjagen als het erop aankomt. Maar werkt dat ook zo?
Titel: Niet wolf maar hond doodde alpaca’s in Haps
Datum: 25-04-2023
Bron: De Gelderlander
Drie alpaca’s die eind vorige maand in Haps dood werden gevonden, zijn aangevallen door een hond. Dat is de uitkomst van DNA-onderzoek, meldt BIJ21. Eerder dachten de diereneigenaar en een dierenarts dat het om een wolvenaanval ging.
Titel: Hoe staat het eigenlijk met die ‘tamme’ wolf op de Veluwe?
Datum: 23-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
Een aanrijding met een wolf bij Zevenaar, een slapende wolf in een tuin in Doetinchem. En dan was er een eind vorig jaar ook nog de niet-schuwe wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar rondom die wolf is het sindsdien behoorlijk stil. Wat is er gebeurd?
Titel: Ponyveulentje van zes dagen oud overleeft aanval door wolf: ‘Flink toegetakeld, maar ze slaat zich er dapper doorheen’
Datum: 21-04-2023
Bron: De Stentor
Een ponyveulen van nog maar zes dagen oud is deze week aangevallen door – vermoedelijk – een wolf. Dat gebeurde in een weiland tegen de Groote Peel aan. Het jonge diertje heeft het overleefd. ,,Ze heeft een beschermengel”, zegt haar eigenaar opgelucht.
Titel: Wolf komt door wolfwerende omheining heen in Amen en doodt meerdere schapen
Datum: 21-04-2023
Bron: RTV Drenthe
Twee schapen zijn gedood en drie schapen raakten gewond bij een aanval in Amen door vermoedelijk een wolf. De schapen stonden achter een wolfwerende omheining met vijf draden. Het was de vijfde wolvenaanval op schapen van Bert Zinger uit Hijken; het was de eerste keer dat ze wolfwerend stonden.
Titel: Pilot wolfwerende rasters van start gegaan
Datum: 20-04-2023
Bron: RTV Drenthe
De eerste van vier pilots rond het voorkomen van wolvenaanvallen en bescherming van landbouwhuisdieren is van start gegaan. Het gaat om het plaatsen van wolfwerende omheiningen bij schapenhouders met als doel vast te stellen hoeveel arbeidskosten daarmee gepaard gaan. De provincie heeft schapenhouder Stefan Worst uit Vledder gevraagd de omheiningen te plaatsen.
Titel: Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar
Datum: 20-04-2023
Bron: RTL Nieuws
Een wolf die de veiligheid van mensen in gevaar brengt mag op last van de burgemeester direct worden gedood. Die mag dat laten doen op grond van de Gemeentewet. In dat geval gaat de openbare veiligheid van mensen voor.
Titel: Gezamenlijke provincies stellen addendum vast bij het huidige wolvenplan
Datum: 20-04-2023
Bron: BIJ12
De gezamenlijke provincies hebben een aantal toevoegingen vastgesteld aan het huidige Interprovinciaal Wolvenplan uit 2019. Het zogenoemde ‘addendum’ gaat over de subsidieregeling voor preventieve maatregelen, de tegemoetkomingsregeling bij schade en interventie richtlijnen (escalatieladder). Het huidige wolvenbeleid wordt op deze onderdelen vernieuwd om beter in te spelen op de actualiteit.
Titel: Wolf bij A12 was inderdaad zwaar gewond: ‘Afschieten lijkt dus juiste beslissing te zijn geweest’
Datum: 19-04-2023
Bron: De Gelderlander
De wolf die na een aanrijding op de A12 bij Zevenaar is neergeschoten door een faunabeheerder is achteraf terecht neergeschoten. Het dier bleek inderdaad zwaar gewond. Dat bevestigt Dierecoloog Hugh Jansman van de Wageningen Environmental Research.
Titel: Toon liet gevangen slapende wolf weer vrij: ‘Sprookje is goed afgelopen, hij leeft nog lang en gelukkig’
Datum: 18-04-2023
Bron: De Gelderlander
De wolf die maandag werd verdoofd terwijl hij een dutje deed in een Doetinchemse achtertuin, heeft niet geleden onder zijn hachelijke avontuur. Daarvan is Toon Lesterade, die het dier weer vrijliet, overtuigd.
Titel: Wolfwerende middelen te koop! Zo slaan bedrijven een slaatje uit de overlast van de wolf
Datum: 18-04-2023
Bron: Dagblad Van Het Noorden
Afrastering met elektrische draden, camera’s, bewakingshonden, ophokken, geur-, licht- of geluidsmiddelen: met een stijgend aantal wolven in Nederland is het voor (hobby)boeren, schaapherders en particulieren steeds belangrijker om hun dieren te beschermen tegen het roofdier. Hoe springen bedrijven in op de toenemende vraag naar wolfwerende middelen?
Titel: Door wolf gedode pony een les voor zijn soortgenoten? Dit is waarom wolvenconsulent Jaap Mekel niet direct ingrijpt na een aanval op zijn dieren
Datum: 17-04-2023
Bron: Dagblad Van Het Noorden
Een exmoorpony van Jaap Mekel uit Ravenswoud overleefde een vermoedelijke wolvenaanval niet. Toch neemt de wolvenconsulent geen extra maatregelen. „Ik vind het niet leuk, maar dit hoort bij het leerproces.”
Titel: Bewoners vinden slapende wolf in achtertuin
Datum: 17-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
Een wolf heeft maandagochtend een dutje gedaan in een achtertuin in Doetinchem. Toen de bewoners het dier ontdekten, waarschuwden ze de politie.
Titel: Pony van Drentse wolvenconsulent vermoedelijk door wolf gepakt, dier stond onvoldoende beschermd
Datum: 17-04-2023
Bron: RTV Drenthe
Een exmoorpony van de Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel is vermoedelijk door een wolf gegrepen. Het dode dier werd gistermiddag door een voorbijganger gevonden op een perceel aan de Studentenkampweg in Wapserveen. Mekel begraast dat land voor Natuurmonumenten. Op het perceel van 40 hectare staan in totaal twee Schotse hooglanders, drie galloways en tien exmoorpony’s.
Titel: Lezing in Beverwijk over de wolf in Nederland. Hoe leeft het dier? En wat zijn de voors en tegens?
Datum: 15-04-2023
Bron: Ijmuider Courant
Natuur en Milieu Educatie Beverwijk en Heemskerk houden op 18 april een lezing (voor volwassenen) over de wolf. De lezing heeft plaats in restaurant de Smaeckkamer in Beverwijk.
Titel: Kritiek op doodschieten van gewonde wolf: ‘Had een deskundige bij gehaald moeten worden’
Datum: 14-04-2023
Bron: De Stentor
Wie een wolf schiet, krijgt te maken met de politie en kan rekenen op maximaal 3 jaar cel. Donderdag gaf de politie echter zelf toestemming om voor het eerst een gewonde wolf neer te schieten. Dierbeschermers stellen daar grote vraagtekens bij. ,,Waar was de beoordeling van de dierenarts?”
Titel: Genadeschot of dierenarts, wat doe je met een gewond wild dier?
Datum: 14-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
Deze week raakte een wolf zwaargewond bij een aanrijding op de A12 bij Zevenaar. Een faunabeheerder verloste het dier uit zijn lijden door het af te schieten. Een normale gang van zaken, maar gaat dit ook altijd zo of komen wilde dieren ook bij een dierenarts of bij iemand anders terecht? En wie bepaalt dat?
Titel: Op de Veluwe zitten nu zes wolvenparen: ‘Meer dan we hadden verwacht’
Datum: 14-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
“Op dit moment zijn er zes wolvenparen die zich op de Veluwe hebben gevestigd”, zo vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen. “Meer dan we hadden verwacht. Komend voorjaar kunnen we dan misschien zes wolvinnen met jonge wolven verwachten.” La Haye reageert met zijn uitspraken op de laatste monitoring van BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de provincie Gelderland.
Titel: Minder dan twintig of richting de honderd? Dit is wat we weten van het aantal wolven op de Veluwe
Datum: 14-04-2023
Bron: De Stentor
Het aantal wolven op de Veluwe groeit snel. Uit een laatste inventarisatie van Bij12 blijkt dat er in Gelderland zeker achttien wolven rondlopen. Toch zijn er ook geluiden dat er wel vijf keer zoveel wolven rondlopen in de provincie. Hoeveel zijn er nu echt?
Titel: Uit nieuwe dna-analyse van doodgebeten schapen blijkt: de wolf was weer mondjesmaat in Utrecht
Datum: 14-04-2023
Bron: RTV Utrecht
De afgelopen maanden heeft de wolf weer even van zich laten horen in onze provincie. Hij was in ieder geval bij de Lekdijk in Amerongen, blijkt uit nieuwe dna-analyse van een daar doodgebeten schaap. In Renswoude werd de wolf ook verdacht van het doodbijten van een schaap, maar daar bleek een hond de boosdoener.
Titel: BBB stelt motie over afschot wolven in Gelderland uit
Datum: 14-04-2023
Bron: Harderwijkercourant
BoerBurgerBeweging (BBB) heeft woensdag een motie om afschot van wolven in Gelderland toe te staan aangehouden. De fractie was het na een spoeddebat met veel andere Gelderse Statenleden en Gedeputeerde Staten eens dat het beheren van wolven vooral juridisch zo ingewikkeld ligt dat eerst veel meer informatie bij deskundigen ingewonnen moet worden. Dat gaat nu gebeuren tijdens aparte bijeenkomsten, waarna de kwestie waarschijnlijk opnieuw op de agenda van Provinciale Staten komt te staan.
Titel: Op de Veluwe zitten nu zes wolvenparen: ‘Meer dan we hadden verwacht’
Datum: 14-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
“Op dit moment zijn er zes wolvenparen die zich op de Veluwe hebben gevestigd”, zo vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen. “Meer dan we hadden verwacht. Komend voorjaar kunnen we dan misschien zes wolvinnen met jonge wolven verwachten.” La Haye reageert met zijn uitspraken op de laatste monitoring van BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de provincie Gelderland.
Titel: Wolf afgeschoten na ernstige aanrijding: ‘Het zou me niet verbazen als ik mijn jachtakte verlies’
Datum: 13-04-2023
Bron: De Gelderlander
Voor het eerst in Nederland is er een wolf doodgeschoten ‘op legale wijze’. Donderdagmorgen werd een jonge wolf aangereden op de A12 tussen Duiven en Zevenaar. Het beest wist nog wel te ontkomen, maar was zo ernstig gewond dat werd besloten hem af te schieten.
Titel: BIJ12 ontving in ruim 3 maanden 157 meldingen van vermoedelijke wolvenschade
Datum: 13-04-2023
Bron: Agri Holland
In de periode van 1 november tot en met 15 februari 2023 zijn 157 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren binnengekomen bij BIJ12. In totaal ging het bij 95 meldingen om wolvenschade. De overige meldingen gaven een andere uitslag of moeten nog worden onderzocht. Aan de hand van DNA kon de aanwezigheid van 29 verschillende wolven worden vastgesteld in Nederland. Hiervan waren 7 ‘zwervende’ wolven die op doortocht zijn en op zoek naar een geschikt territorium.
Titel: Voor het eerst zoekt een Nederlandse wolf territorium in Duitsland
Datum: 13-04-2023
Bron: Trouw
Daags na het provinciale debat over een strenger wolvenbeheer in Gelderland blijkt dat een jonge wolf die op de Veluwe is geboren zijn heil over de grens zoekt. Het is voor het eerst sinds zijn hervestiging in 2018 dat een Nederlandse wolf een territorium zoekt in Duitsland in plaats van andersom.
Titel: Wolvenpaar vestigt zich in Midden-Drenthe
Datum: 13-04-2023
Bron: RTV Drenthe
Drenthe heeft er een wolvenpaar bij. Verder is het aantal dode schapen dat is toe te schrijven aan de Drentse roedel en het nieuwe wolvenpaar ten opzichte van de vorige periode gestegen van 106 naar 146. Het aantal grote landbouwhuisdieren dat werd gedood door de Drentse wolven is met vier gelijk gebleven. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van BIJ12.
Titel: In Nederland geboren wolf vestigt zich mogelijk in Duitsland
Datum: 13-04-2023
Bron: BIJ12
De activiteit van de wolf in de periode 1 november 2022 tot en met 15 februari 2023 Eén van de wolven die in de afgelopen jaren op de Noord-Veluwe werd geboren lijkt op zoek naar een nieuw territorium in Duitsland. Dit is voor het eerst dat een Nederlandse wolf zich mogelijk wil vestigen in het buitenland. Dat blijkt uit de nieuwe voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland.
Titel: Wolf overleeft aanrijding op A12, maar wordt daarna doodgeschoten vanwege ‘ernstige verwondingen’
Datum: 13-04-2023
Bron: De Gelderlander
Een wolf is dinsdagmorgen aangereden op de snelweg A12 tussen Duiven en Zevenaar. Het dier kwam daar in aanraking met een of meerdere auto’s. De wolf wist te ontkomen en werd ’s middags gespot in het buitengebied van Angerlo.
Titel: Kan de wolf worden afgeschoten? Politiek stelt besluit uit
Datum: 12-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
De wolf in Gelderland wordt voorlopig niet afgeschoten; over een voorstel van de BBB wordt deze woensdag nog niet gestemd. Het debat werd steeds juridischer en daarom worden er nu eerst specialisten bijgehaald.
Titel: Draagvlak wolf in Drenthe afgenomen, blijkt uit enquête adviesraad minister
Datum: 07-04-2023
Bron: RTV Drenthe
In een kasteel in Putten presenteerde de Raad voor de Dierenaangelegenheden gisteren de uitkomst van de vierjaarlijkse publieksenquête Staat van het Dier. Mens en dier worden meer gelijkwaardig, maar dat gaat niet op voor de wolf, want voor dat dier is het draagvlak afgenomen. Vooral in Drenthe.
Titel: De ‘grote boze wolf’ eet af en toe een schaap, al blijkt de dader vaker een hond
Datum: 07-04-2023
Bron: De Stentor
We hadden ’m ooit eigenhandig uitgeroeid, en het is een beetje volgebouwd met huizen en wegen de afgelopen 150 jaar, maar de wolf is terug en vindt zijn weg. Hij eet af en toe een schaap, al blijkt in vier van de vijf gevallen de dader toch vaak een hond.
Titel: Eric ziet plotseling een wolf op de drukke Posbank: ‘Tijd om te schrikken heb ik niet’
Datum: 07-04-2023
Bron: AD
Wolven lopen inmiddels op de hele Veluwe rond. Maar er zomaar eentje tegenkomen terwijl je fietst op de Posbank, het drukste natuurgebied bij Arnhem: dat is nieuw. Het overkwam verslaggever Eric van der Vegt. ‘Het was een joekel van een beest.’
Titel: Gelderland adviseert schapenhouders hulp van wolvenconsulent
Datum: 07-04-2023
Bron: Stad Nijkerk
Schapen- en geitenhouders in Gelderland zouden vaker gebruik moeten maken van de hulp van de wolvenconsulent. Dat gebeurt nog niet genoeg. De wolvenexpert kan de veehouders gratis helpen met het goed plaatsen van wolfwerende hekken en met het aanvragen van subsidie voor dergelijke maatregelen. Volgens de provincie zijn in Gelderland, de provincie met de meeste wolven, nog nooit schapen of geiten aangevallen die achter een goed aangelegd raster stonden.
Titel: Renkum waarschuwt voor wolven: houd honden aan de lijn in wolvengebied
Datum: 06-04-2023
Bron: De Gelderlander
‘Houd de hond aan de lijn in wolvengebied’. Het is één van de regels voor Renkumers die de wolf tegenkomen in de natuur. De waarschuwing voor de wolf heeft tot een stevige discussie op de Facebook-pagina van de gemeente Renkum geleid.
Titel: NVWA onderzoekt verplichte wolfwering schapenbedrijven
Datum: 04-04-2023
Bron: Het Schaap
De NVWA onderzoekt of schapenhouders kunnen worden verplicht hun vee tegen wolven te beschermen. Die verplichting is er nog niet.
Titel: Nederland laat Europese miljoenen om wolf te weren liggen
Datum: 04-04-2023
Bron: RTV Drenthe
De Europese Unie heeft miljoenen euro’s klaarliggen om het vee te beschermen tegen de wolf, maar Nederland maakt daar geen gebruik van.
Titel: Filmmaker Wolvenland: ‘Vraagstuk wolf is heel ingewikkeld’
Datum: 03-04-2023
Bron: RTV Drenthe
In de film Wolvenland volgt regisseur Niek Koppen meerdere schapenhouders en wolvenliefhebbers voor langere tijd. Hij neemt daarbij zelf geen standpunt in. Gisteravond ging de film in première in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.
Titel: Zou de wolf in de Amsterdamse Waterleidingduinen kunnen helpen de hertenoverlast te beteugelen?
Datum: 01-04-2023
Bron: Het Parool
Kan de wolf het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen overnemen van de jagers? Wat het stadsbestuur betreft is hij welkom in het gebied, maar richting de kust worden de wenkbrauwen gefronst.
Titel: Bloedige aanval op drachtig schaap in Geesteren, zeer waarschijnlijk door een wolf: ‘Dit doet echt pijn in mijn hart’
Datum: 01-04-2023
Bron: De Stentor
Het was een bloedig tafereel, waarmee agrariër Gerard Krikhaar uit Geesteren zaterdagmorgen op zijn boerenbedrijf aan de Krikhaarsweg werd geconfronteerd. Eén van zijn twee drachtige schapen was aangevallen en daarbij flink toegetakeld door een roofdier, zeer waarschijnlijk een wolf. „Zo’n aanblik doet echt pijn in mijn hart.”
Titel: Drachtige schapen om wolf weg uit Renkum
Datum: 01-04-2023
Bron: Omroep Gelderland
Tranen in de ogen hadden schapenhouders Ellen en Serge van der Zweep uit Renkum. De tranen vloeiden omdat 106 drachtige ooien verhuisden naar een nieuwe plek in Friesland, waar ze veiliger zijn voor de wolf. Een week geleden beet een wolf in Renkum nog 23 van hun schapen dood.

Reacties zijn gesloten.