Oktober

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolven doodden vorige maand zeker 32 dieren in Drenthe
Datum: 31-10-2022
Bron: RTV Drenthe
De wolf heeft afgelopen maand 32 dieren in Drenthe gedood. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12, dat voor de provincies de schadeafhandeling van wolven regelt.
Titel: Hoe moet het verder met de wolf en het schaap? ‘Als je wolven wil, moet je ze ook mogen schieten’
Datum: 31-10-2022
Bron: De Gelderlander
De wolf was zo’n 150 jaar verdwenen uit Nederland, maar zijn terugkomst zorgt inmiddels voor een emotioneel en gepolariseerd debat. Van complottheorieën en boze boeren tot fervente voorstanders. Het debat verhardt zich door de 38 meldingen van aanvallen door een wolf sinds begin september in Drenthe. Hoe moet het verder?
Titel: Het Veenschap maakt vuist tegen Vriezenveense wolf en start actie voor betere bescherming heideschapen
Datum: 30-10-2022
Bron: Tubantia
Vereniging Het Veenschap wil maatregelen tegen de wolf. Met twaalf bevestigde slachtoffers onder de schaapskudde en nog enkele vermiste dieren trekken vrijwilligers en bestuur de grens. Een inzamelingsactie moet voldoende geld opbrengen om speciale wolvenrasters op te trekken.
Titel: Gemeente Westerveld pleit voor extra wolfwerende maatregelen
Datum: 28-10-2022
Bron: RTV Drenthe
De gemeente Westerveld wil dat er snel maatregelen worden getroffen zodat de onrust over de wolf in het gebied afneemt. Het college stuurt daarom een brief naar minister Piet Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de oproep om in actie te komen.
Titel: Mogelijke wolf gespot bij Dorst: ‘Zijn de schapen wel veilig?’
Datum: 28-10-2022
Bron: BN De Stem
De waarneming van een mogelijke wolf in de bossen bij Dorst zorgt voor laconieke reacties bij wandelaars en omwonenden. Maar fascinatie voor de gevreesde viervoeter is er ook.
Titel: Zeventien schapen doodgebe­ten bij Heelsum: ‘Dit is echt verschrikkelijk’
Datum: 28-10-2022
Bron: AD
Opnieuw zijn er schapen doodgebeten in de buurt van Heelsum. Twee weken geleden zijn vier schapen gedood in een weiland bij de Telefoonweg. Donderdag werden zeventien schapen slachtoffer nabij de Kabeljauw. Van een wolf, beweert eigenaar Serge van der Zweep. ,,Het is verschrikkelijk.”
Titel: Verbazing na schrappen bijeenkomst over wolf: ‘Dreigementen bij ons niet bekend’
Datum: 28-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Dat de bijeenkomst over de wolf in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van komende zondag niet doorgaat, vanwege intimidaties en bedreigingen aan het adres van Natuurmonumenten, wekt verbazing bij zowel de gemeente Westerveld als LTO Noord. Uit berichten op sociale media zou volgens Natuurmonumenten, dat de bijeenkomst had georganiseerd, blijken dat er een protestactie op komst was, waarbij de toon van de berichten niet bepaald vriendelijk was.
Titel: Meerderheid raad Hoogeveen: ‘Weer wolf uit Drenthe’
Datum: 28-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Een meerderheid van de raad in Hoogeveen wil dat er maatregelen worden genomen om de wolf uit Drenthe te weren. Verschillende partijen zeggen signalen te hebben gekregen dat mensen in het buitengebied angst ervaren door de aanwezigheid van het dier.
Titel: ‘Het is je grootste nachtmerrie’, schapen doodgebeten in Heelsum
Datum: 28-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
Zeker acht schapen in Heelsum zijn donderdag doodgebeten. Vermoedelijk door een wolf, denkt eigenaar Serge van der Zweep. “Dit is je grootste nachtmerrie.”
Titel: Natuurmonumenten sluit bezoekerscentrum Ruinen na bedreigingen om wolf
Datum: 27-10-2022
Bron: NOS
Natuurmonumenten sluit zondag het bezoekerscentrum in het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Er zou die dag een bijeenkomst worden gehouden over de wolf, maar volgens Natuurmonumenten wil een groep mensen de bijeenkomst aangrijpen om te demonstreren tegen de wolf. Volgens de natuurorganisatie zijn berichten die op sociale media rondgaan over de demonstratie intimiderend en bedreigend.
Titel: LTO wil dat Drentse burgemeesters ingrijpen bij wolvenaanvallen
Datum: 27-10-2022
Bron: Nieuwe Oogst
LTO Noord vraagt de Drentse burgemeesters in een brandbrief om in te grijpen en zo het groeiend aantal wolvenaanvallen in de provincie in te dammen. Volgens de organisatie is de veiligheid van burgers en (landbouw)huisdieren in het geding.
Titel: Ruime meerderheid Staten wil vee beschermen door wolf aan te pakken
Datum: 27-10-2022
Bron: Omrop Fryslân
De wolf maakt te veel slachtoffers in Fryslân en er moet daarom actief op gejaagd worden. Een ruime meerderheid in de Provinciale Staten van Fryslân stemde woensdag voor de motie ‘Vee in de wei’ van CDA en VVD.
Titel: Stichting doet aangifte tegen De Hoge Veluwe omdat wolven tam zouden worden
Datum: 26-10-2022
Bron: NOS
Stichting De Faunabescherming heeft aangifte gedaan tegen de directie van Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het Nationaal Park zou zijn zorgplicht niet zijn nagekomen waardoor een of meer wolven hun natuurlijke angst voor het publiek verloren en tam zijn geworden.
Titel: Wolf nadert publiek tot slechts meters afstand op Hoge Veluwe: ‘Nog nooit zó staan trillen’
Datum: 25-10-2022
Bron: De Stentor
De vijftienjarige Sem Weevers wist niet wat hem overkwam toen hij afgelopen zaterdag recht werd aangestaard door een wolf op de Veluwe. Het dier liep langs op nog geen vijf meter afstand . ,,Ik heb nog nooit zó op mijn benen staan trillen.”
Titel: Wolf: dode schapen aangetroffen in Ferwert en Wijnjewoude
Datum: 20-10-2022
Bron: Waldnet
Eerder dit jaar werden er al meerdere schapen gedood in Gorredijk. Niet alleen deze schapen moesten het ontgelden. Een shetlandpony viel vermoedelijk ook ten prooi aan de wolf. Nu lijkt het erop dat de wolf ook actief is in o.a. Ferwert en Wijnjewoude. In beide plaatsen werden dode schapen aangetroffen.
Titel: Schaap mogelijk slachtoffer van wolf in Ferwert
Datum: 20-10-2022
Bron: RTV nof
Op zaterdag 8 oktober is in Ferwert een schaap doodgebeten, mogelijk door een wolf. BIJ12, het bureau voor faunazaken dat namens de provincie wolvenschade afhandelt, heeft hiervan een melding gekregen. Navraag van RTV NOF leert dat de uitslag van het DNA-onderzoek nog niet bekend is, in Wageningen wordt op dit moment onderzocht of het schaap daadwerkelijk ten prooi viel aan een wolf.
Titel: Provincie hoeft miskraam bij schapen na wolvenaanval niet te vergoeden
Datum: 19-10-2022
Bron: RTV Drenthe
De provincie Drenthe hoeft geen schadevergoeding aan een zorgboerderij en schapenhouderij in Tiendeveen te betalen voor de miskramen bij vijf ooien na een wolvenaanval.
Titel: Drentse veehouder wil vergoeding van provincie voor miskramen bij schapen na aanval wolf
Datum: 19-10-2022
Bron: Algemeen Dagblad
Een schapenhouder uit Drenthe wil een schadevergoeding voor abortussen bij vijf schapen, die volgens hem het gevolg zijn van de stress die de dieren opliepen door de aanval van een wolf. De provincie Drenthe weigert dat, omdat dergelijke vervolgschade volgens de provincie niet wordt vergoed. De Raad van State moet er woensdag een uitspraak over doen.
Titel: Wolvencommissie houdt sessies voor geiten- en schapenhouders uit Drenthe en Fryslân
Datum: 17-10-2022
Bron: Veld Post
De wolvencommissie van de Provincie Drenthe organiseert drie praktijksessies over de aanwezigheid van de wolf. Deze zijn in eerste instantie voor geiten- en schapenhouders uit zowel Drenthe als Fryslân. Tijdens de bijeenkomsten kunnen ervaring gedeeld worden, gaat het over praktische maatregelen en het toekomstperspectief van de sector.
Titel: Dierenartsenpraktijk in Coevorden ontdekt: Minder schapen drachtig door stress na aanval van wolf
Datum: 14-10-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
De vervolgschade na een wolvenaanval is bij een kudde schapen vele malen groter dan gedacht. Dat is de conclusie na onderzoek van Dierenartsenpraktijk Zuidoost-Drenthe in Coevorden, waarbij dierenarts Margit Groenevelt een aangevallen kudde een jaar lang onder de loep nam.
Titel: Eerste wolf in Noord-Holland
Datum: 14-10-2022
Bron: Noordkop Centraal
In april dit jaar is voor het eerst een wolf gesignaleerd in Noord-Holland. Statenleden wijzen op het belang van maatregelen om landbouwdieren te beschermen. Daarnaast leggen ze de nadruk op de bijdrage van de wolf aan het gezond houden van dierenpopulaties.
Titel: Europese Commissie wijst meer beheer wolven af
Datum: 12-10-2022
Bron: Het Schaap
De Europese Commissie is niet van plan het beheer van wolven en andere roofdieren te versoepelen. EU-landbouwministers willen dat wel. Onder leiding van Oostenrijk vroeg een grote groep EU-landbouwministers aandacht voor de toenemende schade door grote roofdieren, zoals wolven en beren. De lidstaten riepen op tot het versoepelen van wetgeving die deze carnivoren beschermt. Ook hebben ze de Europese Commissie om meer geld gevraagd voor compensatie van getroffen boeren en voor veilig beheer van kuddes.
Titel: Wolvencommissie Drenthe belegt informatiebijeenkomsten
Datum: 11-10-2022
Bron: Nieuwe Oogst
De Wolvencommissie Drenthe organiseert drie informatiebijeenkomsten voor schapenhouders. Aanleiding is de toename van aanvallen door wolven.
Titel: VVD, CDA en SGP bezorgd om toenemende wolvenschade
Datum: 11-10-2022
Bron: Nieuwe Oogst
De Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD), Derk Boswijk (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) hebben Kamervragen gesteld aan minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het toenemend aantal slachtoffers onder landbouwhuisdieren door aanvallen van wolven. De laatste tijd lijken ook pony’s en kalveren vaker het slachtoffer te zijn van deze roofdieren.
Titel: Wolf slaat toe in Fluitenberg: boerenfamilie brengt dode huisgeit naar provinciehuis
Datum: 11-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Woede, frustratie en verdriet. Dat bracht veehouders Albert ten Heuvel en Anique van de Zwaag uit Fluitenberg vanochtend naar het provinciehuis om daar hun dode geit af te leveren en dat live uit te zenden op social media. Het beest werd volgens de landbouwer gegrepen door een wolf en moest later worden afgemaakt door een veearts.
Titel: Tien dode schapen bij Hierdense Beek gevonden: wolf is hoofdverdachte
Datum: 09-10-2022
Bron: De Stentor
Het was geen fijn beeld dat de eigenaar van de schapen aantrof in het weiland bij de plek waar de Munnekesteeg de Hierdense Beek kruist. Een vijftal schapen die compleet verscheurd en zielloos in het landschap lagen, de ingewanden puilend uit hun buik. Een aantal andere zo zwaar gewond dat de dierenarts ze uit hun lijden moest verlossen.
Titel: Weer bekeuringen voor wolfspotters in Park Hoge Veluwe, toch is er kritiek
Datum: 08-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft zaterdag nog eens vijf bekeuringen uitgedeeld aan fotografen die niet op de paden bleven en achter een wolf aangingen. Ook werd iemand uit het park verwijderd. Toch vindt niet iedereen dat het park genoeg doet om de regels te handhaven. Twee natuurverenigingen voor jongeren gaan over tot een boycot.
Titel: Tweede pony in korte tijd aangevallen in Wittelte
Datum: 08-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Voor de tweede keer in twee weken tijd is in Wittelte een pony toegetakeld in een weiland gevonden. Hoewel DNA-onderzoek nog moet uitwijzen of het daadwerkelijk een aanval van de wolf is, heeft eigenaar Jan Bosker daar geen twijfels over.
Titel: Friese paarden ‘verjagen’ wolf nadat pony de pineut was
Datum: 08-10-2022
Bron: De Stentor
De dag zit er bijna weer op! Sluit ’m af met onze mooiste, grappigste of meest bijzondere video van vandaag. Deze moet je écht nog even zien!
Titel: Verbazing om fotografen die wolf omsingelen: ‘Alles voor het plaatje’
Datum: 07-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
De fotografen die vrijdag een wolf omsingelden in Nationaal Park de Hoge Veluwe krijgen weinig bijval. Zowel experts als mensen op sociale media hebben moeite met de actie. Hoe verklaren een professioneel fotograaf en een wolvenkenner het gebeurde? “Ze doen alles voor het plaatje.”
Titel: Ongebruikelijke aanval van wolven: pony en meerdere koeien doodgebeten
Datum: 07-10-2022
Bron: De Stentor
Wolven hebben in de afgelopen twee maanden een pony, drie kalveren en drie koeien gedood in Drenthe en Friesland. De pony werd op 10 augustus het slachtoffer van een wolvenaanval in het Drentse Dwingeloo. Het is ongebruikelijk dat wolven een dier van het formaat pony of koe doodbijten.
Titel: Natuurfotografen omsingelen wolf op de Veluwe
Datum: 07-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
Woest is hij. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging heeft geen goed woord over voor de natuurfotografen die vandaag een wolf hebben omsingeld op de Veluwe. Op beelden is te zien hoe een tiental mensen met camera’s op steenworp afstand van het dier foto’s maakt, en het jonge dier ook volgt.
Titel: Wolf heeft zeker vier koeien aangevallen in september, blijkt uit spoedanalyse
Datum: 06-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Provincie Drenthe heeft spoedanalyses laten uitvoeren om te achterhalen of de aanvallen op koeien in september door een wolf zijn gedaan, meldt BIJ12. Dat blijkt in vier gevallen inderdaad zo te zijn.
Titel: Wolf doodde in augustus 26 schapen, hield zich in september stil, maar lijkt nu weer terug
Datum: 06-10-2022
Bron: RTV Oost
De wolf heeft in augustus minstens 26 schapen gedood in Overijssel. Dat gebeurde in Vriezenveen, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Kuinre, Kallenkote en Rouveen. Het vermoeden was al dat het om een wolf zou gaan, dat wordt nu bevestigd door de resultaten van het DNA-onderzoek dat in opdracht van BIJ12 is gedaan. En deze week was het weer raak in Vriezenveen, al moet DNA-onderzoek nog definitief bevestigen dat het om een wolf ging.
Titel: Hoe groot is de kans dat de wolf toch een mens pakt?
Datum: 05-10-2022
Bron: De Stentor
Boeren omheinen hun weilanden met speciale rasters, in de hoop dat de wolf wegblijft van het vee. Maar hoe groot is het risico dat mensen lopen bij een ontmoeten met een wolf?
Titel: Wageningse ecoloog: wolvenbeheer klinkt makkelijk, maar is lastig uit te voeren
Datum: 05-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Ecoloog Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen ziet hoe de landbouw worstelt om overeind te blijven in Drenthe. Maar de fase waar Drenthe nu doorheen gaat, ziet hij als een pioniersfase die van voorbijgaande aard is, al kan het wel een langdurige fase zijn. “Het gaat nog jaren duren voordat we hebben geleerd hoe we om moeten gaan met de wolf.”
Titel: Schade door de wolf moet eerder vergoed worden, vindt wolvencommissie
Datum: 05-10-2022
Bron: Omrop Fryslân
Het vergoeden van de schade door wolven moet sneller. Dat zijn adviezen aan de beleidsmakers die het nieuwe wolvenplan moeten opstellen.
Titel: Nieuw beleidsplan over aanpak wolven laat op zich wachten. Ontwikkeling wolf in Nederland gaat te snel
Datum: 04-10-2022
Bron: Veld-Post
Het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan van de twaalf provincies verschijnt pas begin 2023. Het was de bedoeling dat er dit najaar een nieuw beleidsplan zou liggen, maar de ontwikkeling van de wolf in Nederland gaat zo snel dat dat niet is gelukt.
Titel: Van Haga stelt Kamervragen na emotionele bijeenkomst over wolf in Drenthe
Datum: 04-10-2022
Bron: Veld-Post
Wybren van Haga (BVNL) heeft dinsdag Kamervragen aan de minister van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit gesteld over het feit dat de oprukkende wolf het steeds vaker heeft gemunt op schapen, kalveren, pony’s en koeien. Het Tweede Kamerlid eist van de minister dat hij met een plan komt om het vee van boeren te beschermen tegen oprukkende wolven.
Titel: Reacties op wolvenbijeenkomst: ‘Duidelijk angst in het gebied’
Datum: 04-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Een temperamentvolle bijeenkomst vol emoties en zorgen over de aanwezigheid van de wolf in Zuidwest-Drenthe gisteravond in het gemeentehuis in Diever. Maar wat leverde het op?
Titel: Bijeenkomst over de wolf zit bomvol vragen en zorgen
Datum: 03-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Gemor, af en toe een tirade en wijzende vingers. Veel emoties vanavond in het gemeentehuis in Westerveld tijdens de bijeenkomst over de wolf. “Een avond voor informatie, niet een avond voor toezeggingen.” Met die aankondiging werd de bijeenkomst over de wolf in het gemeentehuis in Diever vanavond afgetrapt. Het blijkt vooral een avond met veel zorgen, vragen en inderdaad weinig oplossingen.
Titel: Wolf bijt helft schapenkudde dood op Veluwe: ‘Dit nog nooit meegemaakt’
Datum: 03-10-2022
Bron: Hart van Nederland
Afgelopen zaterdagnacht heeft een wolf op de Veluwe in Elspeet zestien schapen en een ram doodgebeten. Op het land liepen in totaal 28 schapen rond. “Dit is diep en diep triest”, reageert de schapenhoudster geschokt bij het verlies van de helft van haar kudde. “We hebben hier nog nooit zoiets meegemaakt.”
Titel: Fotografen storten zich massaal op wolven die zich van dichtbij vast laten leggen op Hoge Veluwe: ‘Wij zien al lange tijd dat de wolf mensen níet mijdt’
Datum: 03-10-2022
Bron: De Gelderlander
Fotograaf Patrick van Bakkum maakte prachtige beelden van twee wolven op de Hoge Veluwe. Waanzinnig, zegt de natuurfotograaf over het moment, maar hij was bepaald niet de enige die het vastlegde; tientallen collega’s waren erbij. Dit werpt de vraag op: hoe dicht bij mensen komen die wolven eigenlijk? En vormt ‘wolventoerisme’ een bedreiging voor het dier?
Titel: Gerrie uit Elspeet verdrietig en boos na brute aanval op schapen: ‘Waar houdt dit op?’
Datum: 03-10-2022
Bron: De Stentor
Een slagveld. Zo ziet het weiland van Gerrie de Jonge (40) uit Elspeet eruit, nadat haar kudde schapen is aangevallen. Zeventien dieren hebben het loodje gelegd, acht zijn (zwaar)gewond geraakt. Er wordt nog onderzoek gedaan, maar De Jonge weet wel wie de daders zijn: wolven. ,,Hoe kan het dat die beesten vrij mogen rondlopen?’’
Titel: Protest met dieren voor bijeenkomst over wolf in Diever
Datum: 03-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Meerdere veehouders hebben zich vanavond met hun dieren verzameld voor het gemeentehuis in Diever. Voor aanvang van de bijeenkomst over de wolf, willen zij slachtoffers van de wolf onder de aandacht brengen.
Titel: Westerveld hoopt vanavond op antwoorden over de wolf in het gebied
Datum: 03-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Vanavond komt de provincie Drenthe langs in Diever om samen met de gemeente Westerveld tekst en uitleg te geven over de wolf in het gebied. Aanvankelijk was er plek voor zeventig mensen om de bijeenkomst bij te wonen. Dat bleek niet voldoende, inmiddels zijn 150 mensen welkom tijdens de samenkomst om acht uur.
Titel: Nog een dodelijke aanval op schapen in Elspeet, drie dode dieren
Datum: 03-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
In Elspeet blijkt zondag nóg een dodelijke aanval op schapen te zijn geweest. Dat zegt BIJ12. Eén schaap is dood, twee dieren zijn afgemaakt door een dierenarts en een vierde schaap is gewond.
Titel: Doodde wolf tiental schapen in Elspeet? ‘Afschieten die beesten’
Datum: 03-10-2022
Bron: Omroep Gelderland
In Elspeet zijn zondag meer dan tien schapen dood aangetroffen. Buurtbewoners zeggen dat meerdere wolven dat hebben gedaan. Daar wordt dna-onderzoek naar gedaan. “De wolf moet gestopt worden.”
Titel: ‘Wolvenbeheer niet mogelijk omdat boeren te weinig hekken plaatsen’
Datum: 01-10-2022
Bron: RTV Drenthe
Beschermen schapenhouders hun dieren genoeg tegen aanvallen door wolven? Die vraag is belangrijk, nu de provincie in wil zetten op het beheer van de wolven in Zuidwest-Drenthe. Dit mag namelijk alleen als er alles aan gedaan is om schade door de wolven te voorkomen. En aan die voorwaarde wordt nog lang niet voldaan, zegt wolvenkenner Hans Hasper van de Zoogdiervereniging.
Titel: Sayaguesa runderen weren wolf uit kudde: ‘Ze nemen kalfjes in bescherming’
Datum: 01-10-2022
Bron: RTV Drenthe
De komst van de wolf naar het Drents-Friese Wold is van invloed op de dieren die daar leven, waaronder de kudde Sayaguesas die in het natuurgebied graast. Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten ziet dat de imposante runderen hun gedrag veranderen.

Reacties zijn gesloten.