Augustus

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: ‘De wolf verjagen is geen optie’
Datum: 29-08-2022
Bron: RTV Drenthe
De wens van LTO Noord om de wolf te weren in gebieden waar te weinig wild is, lijkt voorlopig niet haalbaar. “Het verjagen van de wolf is wettelijk niet toegestaan; de wolf is een zwaar beschermde diersoort”, zegt Jaap Mekel, die sinds kort als Drentse wolvenconsulent schapenhouders adviseert over wolfwerende rasters. Ook Gijsbert Six van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders wijst erop dat verjagen en afschot wettelijk is verboden. “Je kan wel een oproep doen, maar het mag gewoon niet”, zegt hij.
Titel: LTO Noord wil wolven kunnen bestrijden: ‘Steeds meer dieren doodgebeten in afgelopen weken’
Datum: 29-08-2022
Bron: AD
Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord wil dat wolven mogen worden bestreden. Er zijn volgens de organisatie in de noordelijke provincies nu om de haverklap vooral schapen het slachtoffer van de beschermde dieren. ,,Steeds meer schapen, kalveren en andere dieren zijn de afgelopen weken doodgebeten door wolven”, aldus de club.
Titel: Angst voor de wolf neemt toe in Uddel: ‘De vraag is of dit zijn territorium wordt’
Datum: 29-08-2022
Bron: De Stentor
De schrik zit er in Uddel goed in. Beet een wolf vrijdag acht schapen dood, zaterdag waren drie schapen van buurman Egbert van Bel aan de beurt. Verminkt trof hij zijn rasschaapjes in de wei aan. Hij waakte afgelopen nacht in zijn camper om het roofdier zo snel mogelijk te kunnen verjagen. ,,We vrezen dat mensen zijn volgende prooi zijn.’’
Titel: Brandbrief Westerveld over wolven heeft effect: Jumelet zegt bijeenkomst toe
Datum: 28-08-2022
Bron: RTV Drenthe
De provincie Drenthe gaat in gesprek met inwoners van de gemeente Westerveld over de aanvallen van wolven op vee. Volgens gedeputeerde Henk Jumelet is de bijeenkomst momenteel in voorbereiding.
Titel: Brandbrief Westerveld aan gedeputeerde over wolvenaanvallen: ‘Organiseer bijeenkomst’
Datum: 27-08-2022
Bron: RTV Drenthe
Organiseer op korte termijn een bijeenkomst voor de inwoners van Westerveld over de wolf en geef tekst en uitleg. Die oproep doet de gemeente Westerveld in een brandbrief aan de provincie Drenthe, gericht aan gedeputeerde Henk Jumelet.
Titel: Heeft een wolf Peters schapen doodgebeten? DNA zal het uitwijzen
Datum: 26-08-2022
Bron: Omroep Gelderland
Peter de Bruin uit Uddel kreeg vrijdagochtend een telefoontje: ‘Ik zou maar even komen kijken’. Toen hij naar zijn weiland ging, waar hij twaalf hobbyschapen houdt, zag hij al hoe laat het was. Zeven van zijn dieren lagen roerloos en verspreid in het weiland.
Titel: Schapenhouder Oenema in Wittelte verkoopt dieren: ‘Wolf maakt alles kapot’
Datum: 25-08-2022
Bron: RTV Drenthe
Schapenhouders Marjoke en Ynze Oenema in Wittelte verkopen een groot deel van hun dieren, omdat ze niet kunnen instaan voor de veiligheid van hun kudde vanwege de wolven die in het gebied lopen. “Elke ochtend word ik wakker met angst”, zegt Marjoke.
Titel: Wolf overdag gezien in weilanden rond Swolgen
Datum: 23-08-2022
Bron: 1Limburg
In de weilanden rond Swolgen is maandag mogelijk een wolf gezien. Een schapenhouder kwam het dier tegen tijdens zijn ronde langs zijn dieren.
Titel: Schaapsherder Daphne durft na aanval wolven weer de hei op
Datum: 21-08-2022
Bron: Omroep Gelderland
Bijna een jaar geleden werd een schaapskudde op de heide tussen Elspeet en Vierhouten op klaarlichte dag aangevallen door drie wolven. Het gebeurde op enkele honderden meters afstand van de kudde van Daphne van Zomeren. De schrik zat er goed in bij de herder van de Elspeetse schaapskudde. Twee potige Spaanse honden helpen nu om de schapen te beschermen.
Titel: Hobbyboer vindt dode en aangevreten schapen in weiland: ‘Ik stop ermee’
Datum: 19-08-2022
Bron: RTV Drenthe
Het was schrikken voor hobby-schapenboer Edwin van Pelt uit Uffelte. Vanochtend vond hij drie dode, een zwaargewonde en drie lichtgewonde schapen in het weiland aan De Broeken in Wittelte.
Titel: Bloedbad in Vriezenveense kudde: 10 schapen gedood en er is maar 1 verdachte
Datum: 18-08-2022
Bron: De Stentor
Tien dode, aangevreten en zwaar verminkte schapen in zes weken tijd. De vrijwilligers van het Het Veenschap in Vriezenveen weten het vrijwel zeker: de wolf houdt hier meedogenloos huis. Na drie bloederige nachten deze week is de bedreigde kudde woensdagavond verplaatst naar een veiliger oord.
Titel: Aanval op koeien Wapserveen: ‘Dit is absoluut geen wolvenwerk’
Datum: 18-08-2022
Bron: RTV Drenthe
Het is onwaarschijnlijk dat de twee koeien in Wapserveen zijn aangevallen door een wolf. Dat stellen verschillende deskundigen. DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven.
Titel: Kalfje in Uffelte lijkt te bezwijken na aanval van vermoedelijk een wolf. In Wapserveen zijn twee gewonde koeien aangetroffen
Datum: 18-08-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
In Uffelte is woensdagnacht een kalfje aangevallen door vermoedelijk een wolf. Het jonge dier overleeft het niet, zegt melkveehouder Ina Wemmenhove. Dinsdag werden ook twee koeien in Wapserveen gewond aangetroffen. Bij12 doet onderzoek om vast te stellen of het inderdaad om een wolf gaat.
Titel: Lam verscheurd en schaap zwaar toegetakeld
Datum: 17-08-2022
Bron: Steenwijker Courant
De familie Bruinenberg, wonende aan De Wulpen tussen Kallenkote en Eesveen, trof dinsdag een verscheurd lam in hun weiland aan. Ook trof zij een schaap aan, die zodanig was toegetakeld, dat de familie die in heeft moeten laten slapen. Hoogstwaarschijnlijk is een wolf de dader.
Titel: Koeien mogelijk aangevallen door wolf in Wapserveen
Datum: 17-08-2022
Bron: RTV Drenthe
In Wapserveen zijn afgelopen nacht mogelijk twee koeien aangevallen door een wolf. Dat een wolf een volwassen koe te grazen neemt, komt niet vaak voor.
Titel: Voor het eerst wolvenwelpen gezien op De Hoge Veluwe
Datum: 06-08-2022
Bron: Omroep Gelderland
Twee wolvenwelpen zijn zichtbaar op een foto in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat meldt de Zoogdiervereniging. Het is volgens hen voor het eerst dat er welpen zijn geboren op de Zuid-Veluwe sinds de wolf in ons land is teruggekeerd.
Titel: Gevreesde wolf terug op De Groote Heide? GW1625m doodde sinds 2020 al zo’n honderd dieren
Datum: 03-08-2022
Bron: ED
Het lijkt erop dat de wolf weer terug is op De Groote Heide. In de maand juli werden zeven doodgebeten schapen gevonden op vijf verschillende plekken in Maarheeze, Soerendonk, Budel en Heeze.
Titel: Wolf doodde vooral schapen in Friesland en Drenthe
Datum: 02-08-2022
Bron: AD
Wolven hebben in de maand juni vooral in Friesland en Drenthe veel schapen aangevallen en meestal gedood. Zo sloeg een wolf toe onder 13 schapen in een weiland in Vledder (Drenthe). Dat blijkt uit nieuwe cijfers over schade die wolven aanrichten.
Titel: ‘Completere natuur’ of ‘meer gevaar voor schapen’: eerste wolvenwelpen in Drenthe
Datum: 01-08-2022
Bron: RTV Drenthe
Moeten schapenhouders zich (extra) zorgen maken nu er wolvenwelpen in het grensgebied van Drenthe en Friesland zijn geconstateerd? Dierecoloog Dick Klees van de Zoogdierenvereniging, betrokken bij het wolvenmeldpunt denkt van niet. Gijsbert Six, voorman van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, denkt van wel.
Titel: Wolvenwelpen geboren in Drents-Friese regio
Datum: 01-08-2022
Bron: RTV Drenthe
In de grensregio Drenthe en Friesland zijn wolvenwelpen geboren. Dat heeft BIJ12 zojuist bekend gemaakt. BIJ12 is het bureau dat voor provincies onder meer de wolvenschade afhandelt.

Reacties zijn gesloten.