Oktober

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Schapen en kalveren blijven smakelijk hapje voor de Groote Heide-wolf
Datum: 31-10-2021
Bron: ED
Het lijkt erop dat de wolf weer heeft toegeslagen. Vorige week werden een kalfje en een schaap doodgebeten teruggevonden. Twee kalfjes zijn vermist.
Titel: Tegemoetkomingsregeling schade door wolf verlengd
Datum: 26-10-2021
Bron: BIJ12
De regeling voor tegemoetkoming bij schade aan landbouwhuisdieren door de wolf is verlengd tot 1 januari 2023. Dat heeft de Bestuurlijke Adviescommissie Vitaal Platteland (BACVP) van de gezamenlijke provincies 23 september 2021 besloten. Een tegemoetkoming wordt uitgekeerd wanneer een dier met zekerheid door een wolf is gedood.
Titel: Ezel beschermt schapen tegen wolven: ‘Waakt over zijn territorium’
Datum: 23-10-2021
Bron: RTL Nieuws
De dreiging van wolven is steeds meer merkbaar en vooral schapen zijn daar de dupe van. Daarom wordt er gekeken naar manieren om deze dieren te beschermen. Een van de oplossingen is het inzetten van een ezel. Het klinkt misschien raar, maar de eerste herders hebben inmiddels die stap gezet. Is dit de oplossing tegen de wolven?
Titel: ‘Dertig wolven op de Veluwe’
Datum: 23-10-2021
Bron: Barneveldse krant
Op de Veluwe leven op dit moment ,,op zeker’’ richting de dertig wolven. Dat zegt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Titel: Weer wolf actief in Drenthe? Bij Diever zijn schapen gedood
Datum: 20-10-2021
Bron: RTV Drenthe
Tussen Diever en Wapse zijn vannacht schapen aangevallen, mogelijk door een wolf. Twee schapen zijn doodgebeten, verschillende andere schapen hebben bijtwonden in hun nek.
Titel: Faunabescherming verhoogt tipgeld opsporing wolvendoder tot 16.000,=
Datum: 19-10-2021
Bron: Faunabescherming
De Faunabescherming heeft met hulp van sympathisanten en donateurs het tipgeld om de dader die wolf GW1490m gedood heeft verhoogd tot 16.000,=.
Titel: Kunnen ezels hier net als in het buitenland schapen beschermen tegen de wolf? Deskundigen betwijfelen het
Datum: 19-10-2021
Bron: 1vandaag
Weer een nieuw wapen in de strijd tegen dode schapen door wolven: de ezel. Huh? Een ezel? In het buitenland zijn daar positieve ervaringen mee opgedaan. Maar Nederlandse deskundigen betwijfelen of het bij ons kan werken.
Titel: Hoge Veluwe verhuist deel kudde moeflons vanwege aanvallen wolf
Datum: 19-10-2021
Bron: Ede Stad
Het Nationale Park De Hoge Veluwe verhuist een deel van de kudde moeflons tijdelijk naar het buitenland. De wilde schapen komen terug als de wolvin die nu ergens in het park zit, is verdwenen. De moeflons die op De Hoge Veluwe blijven, komen achter een wolfwerend hek te staan.
Titel: Zorgen over oprukkende wolf na dodelijke aanval op schaapskudde in Elspeet: ‘Maar noem mij geen wolvenhater’
Datum: 18-10-2021
Bron: De Stentor
Schaapherders in Nederland maken zich grote zorgen over de ‘oprukkende wolf’. Ze vinden het steeds lastiger met de wolf samen te leven. ,,Deskundigen hebben ons altijd voorgehouden dat wolven te schuw zijn voor een aanval overdag, maar dat is nu al twee keer gebeurd.” Zo moest Marc Baars toezien hoe een stel wolven in de buurt van Elspeet op klaarlichte dag zijn kudde aanviel. 
Titel: Schaapherders nemen maatregelen nadat wolf schaap doodbeet
Datum: 18-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Schaapherder Daphne van Zomeren en haar collega-herders dragen nu een alarmtoeter bij zich. Denk aan zo’n gastoeter die ook bij voetbalwedstrijden gebruikt worden. Dit doen ze nadat eerder deze maand een wolf op klaarlichte dag een schaap doodbeet. Ook vertrekken ze ‘s ochtends een uurtje later met de kudde; in plaats van om 08:00 uur starten ze nu om 09:00 uur. Dan is het lichter en lopen de schapen minder risico.
Titel: Verenigde schaapsherders: wolfmaatregelen niet voldoende
Datum: 18-10-2021
Bron: RTV Drenthe
De landelijke vereniging van schaapsherders uit opnieuw grote zorgen over de oprukkende wolf. Dat laat de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN) weten. Volgens de schaapskudden is het steeds lastiger om samen te leven met de wolf.
Titel: Schapen doodgebeten in omgeving Oudehorne, mogelijk door wolf
Datum: 17-10-2021
Bron: Leeuwarder Courant
In een tijdsbestek van ongeveer acht dagen zijn bij BIJ12, de organisatie die de wolvenschade afhandelt, in oktober vier meldingen binnengekomen van doodgebeten schapen en/of geiten in Friesland.
Titel: Waarom een wolf neerschieten weinig nut heeft en waarom je wel de Bokito in jezelf wakker moet maken
Datum: 15-10-2021
Bron: De Gelderlander
Wolvendeskundigen hebben geen begrip voor de onbekende schutter van een wolf die begin deze maand bij Stroe werd gevonden. Wat voor straf hangt de dader boven het hoofd én welk effect heeft het neerschieten van een wolf.
Titel: Beloning 5.000 euro voor gouden tip over doodgeschoten wolf
Datum: 15-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
De Faunabescherming looft 5.000 euro beloning uit voor de tip die leidt tot de opsporing en berechting van de persoon die rond 1 oktober wolf ‘GW1490m’ op de Veluwe doodschoot.
Titel: Grote twijfels over vindplaats doodgeschoten wolf
Datum: 15-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Het is maar zeer de vraag of de wolf die in Stroe is gevonden, daar ook is doodgeschoten, zeggen inwoners van het dorp. Het dier is volgens hen onlogisch op de plek – in een greppeltje tussen het spoor en een weg – terechtgekomen. Ook parkbeheerder Jakob Leidekker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is sceptisch. “Ik vind het een heel bijzondere plaats.”
Titel: Angst voor de wolf: terecht of niet?
Datum: 14-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
De wolf waart rond op de Veluwe en dat houdt de gemoederen flink bezig. Nu de eerste anonieme schutter het heft in eigen hand heeft genomen, blijkt dat in Gelderland veel angst voor het dier heerst. Hoe terecht is die vrees?
Titel: In Stroe zijn ze niet rouwig om de doodgeschoten wolf: ‘Wegwezen met die beesten’
Datum: 14-10-2021
Bron: De Gelderlander
Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe springt uit zijn trekker. Samen met zijn zoon rooit hij vandaag de voederbieten van het land. Dat de wolf die begin deze maand in Stroe is aangetroffen is doodgeschoten, vindt hij niet erg. ,,Ik vind het geweldig, hartstikke mooi. Wegwezen met die beesten.”
Titel: Dode wolf bij Stroe kwam om het leven door kogel: ‘Schandalig, het is totaal zinloos’
Datum: 13-10-2021
Bron: De Stentor
De dode wolf die begin deze maand bij Stroe werd gevonden, is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie, zo meldt de provincie Gelderland vandaag. Het is voor zover bekend de eerste keer in Nederland dat dit is gebeurd. ,,Het is een trieste dag”, meldt Maurice La Haye namens Wolven in Nederland. 
Titel: Kuddewaakhond als oplossing voor aanval wolf?
Datum: 12-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Kuddewaakhonden moeten de oplossing zijn voor aanvallen van de wolf op schaapskuddes. Dat zegt kuddewaakhondentrainer Raymond Dorgelo tegen Omroep Gelderland.
Titel: Vraagtekens over wolvenmaatregelen in Gelderland
Datum: 12-10-2021
Bron: Nieuwe Oogst
ChristenUnie, VVD en CDA willen van Gedeputeerde Staten van Gelderland weten wat zij zien als het maximum aantal wolven dat in Gelderland kan leven en of de getroffen maatregelen voldoende zijn.
Titel: Wolf uit de buurt houden van schapen? Neem een waakhond
Datum: 12-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Je schaapskudde beschermen tegen een hongerige wolf? Dat kan eigenlijk maar op één manier: met een waakhond. Dat zegt kuddewaakhondentrainer Raymond Dorgelo. Hij is betrokken bij de inzet van kuddebeschermingshonden bij de kudde van Hoog Buurlo.
Titel: Schaapherder Daphne nu nog meer op haar hoede
Datum: 10-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Nu er steeds meer wolven op de Veluwe leven, houdt schaapherder Daphne van Zomeren haar kudde extra goed in de gaten. Het laatste dat ze wil is dat haar schapen ten prooi vallen aan een wolf. De 200 schapen van Daphne leven midden in het gebied waar de wolven zich sinds een aantal jaren officieel hebben gevestigd. Een wolvenwerend raster dat onder stroom staat, beschermt de kudde in de nachtelijke uren. Van Zomeren verwacht dat in de toekomst meer maatregelen nodig zijn om haar dieren te beschermen tegen wolven.
Titel: ‘Wolf zorgt voor afname jacht Veluwe’
Datum: 10-10-2021
Bron: Trouw
Op de Zuidwest Veluwe wordt dit jaar flink minder gejaagd op edelherten, zei boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten vanochtend bij Vroege Vogels op NPO Radio 1.
Titel: Wolven doden schaap in de buurt van herder op klaarlichte dag
Datum: 09-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Schaapherder Marc Baars zag deze week op de heide tussen Nunspeet en Elspeet met eigen ogen hoe wolven één van zijn schapen te grazen namen. Op klaarlichte dag, om 9.00 uur. Baars is er ontdaan van
Titel: ‘Er zijn meer wolven op de Veluwe dan wij denken’
Datum: 09-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Het is alweer drie jaar geleden dat de eerste sporen van een wolf zijn aangetroffen op de Veluwe. Inmiddels weten we zeker dat er een aantal leven in onze provincie en dat er welpjes zijn geboren. Maar er zijn meer wolven dan wij denken, zegt Frank Theunissen van Natuurmonumenten.
Titel: “Ik schreeuwde maar het hielp niet, met zijn bebloede bek ging hij verder met eten”
Datum: 09-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Op de heide tussen Nunspeet en Elspeet is een schaap gedood door een wolf. Het gebeurde op nog geen 50 meter afstand van schaapherder Marc Baars die daar donderdagochtend rond 09:00 uur met een kudde liep. “Ik zag vanuit mijn ooghoeken wel wat beweging maar kon niet goed registreren wat het was.”
Titel: Hoofd bij Park Hoge Veluwe lijnrecht tegenover ecoloog die wil dat we ‘leven met de wolf’
Datum: 08-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Een doorgewinterde Gelderse wildparkman en de wetenschappelijke schrijver van het Wageningse ‘wolvenrapport’, staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek vrijdagavond in De Week van Gelderland waar ze aan tafel zaten.
Titel: Subsidie voor bescherming tegen wolf pas als-ie zich vestigt in Overijssel: ‘Je weet niet waar de wolf nu zit’
Datum: 08-10-2021
Bron: De Stentor
Er komt voorlopig geen provinciale subsidie voor schapenhouders om beveiligingsmaatregelen te treffen tegen de wolf. Dat laat Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde van de provincie Overijssel, weten nadat Statenfracties van de VVD en SGP vragen stelden over de wolf. De afgelopen tijd werd het dier veelal gesignaleerd in de buurt van Heino en sloeg de wolf hoogstwaarschijnlijk meerdere keren toe. ,,Zolang het niet om gevestigde wolven gaat, is het niet zinvol’’, zegt hij.
Titel: Hekken plaatsen en snelheid omlaag: ‘Moeten aanrijding met wolf voorkomen’
Datum: 08-10-2021
Bron: Omroep Gelderland
Om aanrijdingen met wolven en andere wilde dieren te voorkomen moeten in Gelderland snel maatregelen worden genomen. Daarvoor pleit Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. Als coördinator van het Wolvenmeldpunt ziet hij graag dat er bijvoorbeeld hekken komen op strategische plekken langs provinciale wegen.
Titel: Gedeputeerde Ten Bolscher: subsidie voor bescherming van schapen tegen wolf is nu niet zinvol
Datum: 08-10-2021
Bron: RTV Oost
Subsidie voor maatregelen om schapen in onze provincie te beveiligen tegen wolven is op dit moment niet zinvol. Dat zegt gedeputeerde Ten Bolscher in antwoord op vragen die de Statenfracties VVD en SGP hebben gesteld, na de vondst van dode en gewonde schapen in het buitengebied van Heino en Raalte. De dieren werden afgelopen weekend vermoedelijk door een wolf aangevallen.
Titel: We moeten leren samenleven met de wolf
Datum: 06-10-2021
Bron: Nature Today
De wolf is terug in Nederland. Het dier heeft de afgelopen jaren Nederland als doortrekplaats ontdekt en een aantal dieren heeft besloten om zich hier te vestigen. “Het is een unieke situatie”, zo vertelt onderzoeker Hugh Jansman van de WENR. “Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo’n hoge mens- en veedichtheid”. In het rapport dat vandaag verschijnt staan alle feiten beschreven.
Titel: Rapport over wolf: aantal zal toenemen, goede bescherming van vee noodzakelijk
Datum: 06-10-2021
Bron: RTV Drenthe
Een goede bescherming van vee is noodzakelijk om in Nederland samen te kunnen leven met de wolf. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een nog te verschijnen rapport van Wageningen Environmental Research over de wolf in Nederland. De verwachting van de onderzoekers is dat het aantal wolven in ons land zal toenemen. In Nederland is ruimte voor maximaal 438 wolven, zo is de schatting op basis van eerdere onderzoeken.
Titel: Statenfracties VVD en SGP willen update over wolvenplan provincie
Datum: 05-10-2021
Bron: RTV Oost
De dode en gewonde schapen in Heino en Raalte zijn voor VVD en SGP aanleiding om de wolf opnieuw op de politieke provinciale agenda te zetten. De partijen willen weten hoe het met provinciaal wolvenplan staat en of er maatregelen worden genomen om betere bescherming te bieden tegen aanvallen van de wolf.
Titel: Wat kunnen Sallandse schapenhouders doen tegen wolf? ‘Met een beschermingshond heeft de wolf direct in de gaten dat het serieus is’
Datum: 04-10-2021
Bron: De Stentor
Sallandse schapenhouders zitten met de handen in het haar. Afgelopen dagen werden ze tot drie keer toe opgeschrikt door aanvallen van hoogstwaarschijnlijk een wolf. Eerder gaven ze al aan dat bijvoorbeeld hekken bouwen wat hen betreft geen nut heeft, maar wat kunnen ze wél doen? Wolvendeskundige Leo Linnartz legt uit dat er dicht bij Heino al een oplossing is.
Titel: Dode en gewonde schapen in buitengebied Heino, beelden van wolf vastgelegd door wildcamer
Datum: 02-10-2021
Bron: RTV Oost
De afgelopen dagen zijn in het buitengebied van Heino en Raalte verschillende schapen dood of gewond aangetroffen. Tegelijkertijd zijn beelden opgedoken van een wolf die in het buitengebied van Heino loopt. De beelden zijn afgelopen nacht gemaakt door een wildcamera van een jager.
Titel: Schapen van Coen uit Heino gruwelijk afgeslacht, door wolf? ‘Als je dat ziet, hoef je even geen eten meer’
Datum: 02-10-2021
Bron: De Stentor
Een nachtmerrie voor hobbyschapenhouder Coen Bosch (50) uit Heino. Hij vond donderdag twee dode schapen en één gewond dier van zijn kudde. Bosch en specialisten van BIJ12 vermoeden dat een wolf heeft toegeslagen. ,,Zoals ik er nu naar kijk gaan mijn schapen niet meer naar dat stuk land.’’
Titel: Dode wolf gevonden in Stroe
Datum: 01-10-2021
Bron: BIJ12
Er is vandaag in Stroe (provincie Gelderland) een dode wolf gevonden. Op dit moment is alleen bekend dat het om een mannelijke wolf gaat. Meer informatie over de doodsoorzaak, wanneer de wolf is overleden en de identiteit volgt uit verder onderzoek.

Reacties zijn gesloten.