November

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolf heeft weer moeflon gegrepen, zegt Hoge Veluwe
Datum: 29-11-2021
Bron: Omroep Gelderland
De wolf die rondloopt op De Hoge Veluwe heeft weer een moeflon gegrepen. Dat zegt parkbeheerder Jakob Leidekker. Het wilde schaap werd vorige week met ernstige verwondingen aan de hals aangetroffen, waarna het uit zijn lijden is verlost. Het park is nog altijd hard bezig om de schapen te beschermen en een oplossing te vinden voor de lange termijn.
Titel: Twijfels over effectiviteit wolfwerende afrasteringen
Datum: 29-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Afgelopen weekend zijn op twee verschillende plaatsen dode schapen gevonden binnen goed geplaatste, wolfwerende afrasteringen. Dit roept vragen op over de werking van deze afrasteringen.
Titel: Schapenhouders nemen maatregelen tegen de wolf, maar helpt het? Ondanks waakezel en speciale rasters zes schapen aangevallen in Diever
Datum: 28-11-2021
Bron: Meppeler Courant
In Diever zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zes schapen aangevallen, waarschijnlijk door een wolf, ondanks speciale rasters en een waakezel. „Je doet alles wat ze vragen, toch komt die wolf dwars door de netten heen.”
Titel: Is de wolf die schapen doodbeet in Ooij nu de slachter van de Betuwe en Brabant?
Datum: 28-11-2021
Bron: De Gelderlander
Ruim twee weken geleden beet een wolf vier schapen dood bij Ooij. Schapenhouders namen noodmaatregelen, maar sindsdien liet het roofdier niet meer van zich horen. Waar is de eerste wolf van de polder gebleven?
Titel: Schapen aangevallen in Diever: ‘Is het toch misgegaan’
Datum: 27-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Een wolf heeft vandaag mogelijk toegeslagen op een schapenhouderij in Diever. Van de zeven aangevallen schapen zijn er inmiddels twee dood. Het voorval staat niet op zichzelf. De laatste tijd worden regelmatig doodgebeten schapen gevonden in de Zuidwesthoek van Drenthe.
Titel: Schapenhouders zijn klaar met de wolf: ‘Als ik hem zie, ga ik eropaf’
Datum: 26-11-2021
Bron: Omroep Brabant
De schapenhouders in Nieuw-Vossemeer zijn helemaal klaar met de wolf die al drie nachten achter elkaar hun schapen doodt. Donderdagnacht werden drie schapen van Henk van Meel doodgebeten. “Wij slapen niet veel meer. Ik zou er best geld voor over hebben als iemand hem afschiet.”
Titel: Vindt de wolf zijn weg naar de Biesbosch? ‘Het zijn goede zwemmers’
Datum: 26-11-2021
Bron: Omroep Brabant
Oud-boswachter Jacques van der Neut volgt het nieuws rond de wolf, die gesignaleerd is in de regio Lage-Zwaluwe en Nieuw-Vossemeer, met zeer grote belangstelling. “Ik heb mezelf de vraag voorgelegd, of zo’n beest zich ook zou kunnen handhaven en vestigen in de Biesbosch. Van de zee- en visarend dachten we ook dat die zich nooit zouden vestigen in de Biesbosch. Inmiddels weten we beter. Zeg nooit, nooit. Als hij komt is het goed. Er is voedsel genoeg.”
Titel: Wolf slaat opnieuw toe in Nieuw-Vossemeer: ‘Het is een regelrechte ramp’
Datum: 26-11-2021
Bron: Omroep Brabant
De wolf die al enkele dagen in de omgeving van Nieuw-Vossemeer rondloopt heeft afgelopen nacht opnieuw toegeslagen. Bij een schapenhouder aan de Zeeweg beet de wolf drie schapen dood en verwondde enkele andere schapen. “Het is een ramp als de wolf hier in de omgeving blijft”, zegt Henk van Meel. Samen met zijn zoon Anton heeft hij meerdere kuddes schapen.
Titel: Mogelijk binnenkort weer een wolf in Zeeland
Datum: 25-11-2021
Bron: Omroep Zeeland
Het zou zomaar kunnen dat er binnenkort weer een wolf gezien wordt in Zeeland. Er loopt er momenteel één in de buurt van de provinciegrens met Noord-Brabant. Volgens het Zeeuwse Landschap is het goed mogelijk dat de wolf, net als eerder dit jaar, opduikt in het natuurgebied de Slikken van de Heen.
Titel: Vermoedelijk doodt wolf schapen in gebied rond Landgoed Hemmen
Datum: 25-11-2021
Bron: De Gelderlander
Zeven dode schapen in één nacht, de rest van de kudde op de vlucht. Hoogstwaarschijnlijk is de wolf in Hemmen opgedoken om z’n slag te slaan.
Titel: Wolf slaat twee keer toe in zelfde wei en richt bloedbad aan
Datum: 24-11-2021
Bron: Omroep Brabant
Schapenhouder Johan van den Bosch uit Nieuw-Vossemeer vond woensdagochtend zeven dode en talloze gewonde schapen in zijn wei. Hij dacht toen dat hij het ergste achter de rug had. Amper twaalf uur later kreeg het drama een vervolg. De wolf was teruggekeerd naar de schapenwei om nog eens vijf van zijn schapen te verscheuren.
Titel: Ede vindt debat over terugkeer wolf noodzakelijk
Datum: 23-11-2021
Bron: Ede Stad
Ede vindt het noodzakelijk dat er een breed gedragen, maatschappelijk debat komt over de terugkeer van de wolf in Nederland. ,,Aan de ene kant is de terugkeer van de wolf een bewijs dat natuurbeschermingsactiviteiten succes opleveren. Aan de andere kant is Nederland dichtbevolkt en moeten velen wennen aan de herintreding”, aldus burgemeester René Verhulst van Ede.
Titel: Makkelijk verplaatsbaar hek moet schapenhouders helpen in strijd tegen wolf
Datum: 20-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Een makkelijk verplaatsbaar, wolfwerend hek moet schapenhouders helpen in de strijd tegen wolven, die inmiddels bijna wekelijks schapen te pakken nemen in Zuidwest-Drenthe. Ruim twintig schapenhouders komen geïnteresseerd naar de demonstratie ervan kijken in Geeuwenbrug.
Titel: Staatsbosbeheer: ‘Wolvenkoppel gespot in Zuidwest-Drenthe’
Datum: 20-11-2021
Bron: RTV Drenthe
In Zuidwest-Drenthe is onlangs een wolvenkoppel gespot. Dat bevestigt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Op beelden van een cameraval is volgens Staatsbosbeheer duidelijk te zien dat het om een mannetje en een vrouwtje gaat.
Titel: Tim stond oog in oog met een wolf: ‘Ik had knikkende knieën’
Datum: 20-11-2021
Bron: Omroep Brabant
Lage Zwaluwe is in rep en roer: vrijdagavond is er een wolf gespot midden op straat. Tim Berendsen stond oog in oog met het dier terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was. “Ik had knikkende knieën.”
Titel: Janet filmt wolf in woonwijk: ‘Lag er vannacht wakker van’
Datum: 20-11-2021
Bron: Omroep Brabant
“Snel, nu komen kijken.” Toen Janet Crezée dit vrijdagavond hoorde van haar vriend stormde ze naar buiten. Midden op straat in Lage Zwaluwe liep een wolf. Zij twijfelde geen moment en filmde het dier met haar telefoon.
Titel: De roep om actie klinkt luider, maar afschieten wolf minder makkelijk dan het lijkt. ‘En het heeft geen enkele zin’
Datum: 19-11-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Het afschieten van een wolf is niet alleen strafbaar, maar ook zinloos, zegt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt. ,,Binnen een maand is er een andere wolf.’
Titel: Wolf doodt 21 schapen in Engelen: ‘Dit was een moordpartij’
Datum: 19-11-2021
Bron: Brabants Dagblad
Waren de schapenhouders in de polder tussen Hedikhuizen en Engelen net bekomen van de bloedige strapatsen van wolf Billy, loopt er weer een nieuwe schapeneter rond. En er wás gewaarschuwd dat er mogelijk een wolf in aantocht was. De hoop is nu dat hij is doorgelopen richting knooppunt Hooipolder. 
Titel: Demonstratie wolfwerend raster in Geeuwenbrug
Datum: 18-11-2021
Bron: Veld-Post
De Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Drenthe organiseert op zaterdag 20 november de demonstratie van een wolfwerend raster. Dat gebeurt vanaf 13:00 uur op een perceel grasland bij Geeuwenbrug.
Titel: Weer een wolf gesignaleerd in gemeente Heusden
Datum: 17-11-2021
Bron: Heusden Nieuws
Helaas is er opnieuw een wolf in Heusden gesignaleerd. Het lijkt erop dat het dier tot nu toe 15 schapen heeft gedood. Dat bericht kreeg de gemeente Heusden van de voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland. Zij is een inwoonster van de gemeente Heusdenen heeft in 2020 meegeholpen toen er ook een wolf actief was.
Titel: Wolvenhek Drents-Friese grens blijft steken op 25 meter
Datum: 17-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Het was een groot spektakel. Bijna een half jaar geleden werden de eerste palen geplaatst en de draden gespannen van het wolvenhek op de Drents-Friese grens. Het was het begin van een 150 kilometer lang hekwerk stelde de organisatie. Maar nu, vijf maanden later staat er nog steeds maar ongeveer 25 meter hek.
Titel: Kudde schapen bij Appelscha dag en nacht beschermd door Roemeens Karpatische herdershonden
Datum: 17-11-2021
Bron: Omrop Fryslân
Honden van het Roemeens Karpatische herders-ras passen op een kudde schapen in Appelscha. Ze moeten voorkomen dat bijvoorbeeld een wolf de schapen aanvalt. De schapen die de natuur daar onderhouden, worden sinds kort dag en nacht beschermd.
Titel: Opnieuw dode schapen in Wapse: ‘We halen ze binnen, dit kan zo niet langer’
Datum: 17-11-2021
Bron: RTV Drenthe
“Zaterdag wordt in Geeuwenbrug een demonstratie gehouden over hoe je een wolvenhek plaatst, nou dat is ook wel nodig.” Schapenhouder Stefan Worst uit Wapse baalt behoorlijk. “Ik kreeg vanochtend een melding dat twee schapen apart van de rest in het weiland lagen. Ze bleken doodgebeten. Er liepen ook nog een paar gewonde dieren bij.”
Titel: Dertien tips over dode wolf bij Stroe na Opsporing Verzocht
Datum: 17-11-2021
Bron: NOS
Na een uitzending van Opsporing Verzocht zijn er dertien tips binnengekomen over de doodgeschoten wolf bij Stroe. Daar zitten een “paar relevante tips bij waarmee we aan de slag gaan”, schrijft de Gelderse politie op Twitter.
Titel: Politie krijgt veel tips over doodgeschoten wolf na uitzending Opsporing Verzocht
Datum: 16-11-2021
Bron: De Gelderlander
De politie heeft dinsdagavond veel tips binnengekregen over de doodgeschoten wolf die op 1 oktober is gevonden in Stroe. De politie deed een getuigenoproep in het tv-programma Opsporing Verzocht. Of de gouden tip ertussen zit, is nog niet duidelijk. Intussen is de beloning daarvoor opgelopen tot 16.000 euro. Dat bedrag kan nog oplopen.
Titel: Nog geen spoor van schutter die wolf doodschoot bij Stroe
Datum: 16-11-2021
Bron: NOS
De politie weet nog steeds niet wie de schutter is die begin vorige maand een wolf heeft gedood. Een van de scenario’s is dat de kogel afkomstig is van iemand “die minder enthousiast is” over de wolf in ons land, zei een woordvoerder vandaag in tv-programma Opsporing Verzocht.
Titel: Honden beschermen schaapskudde op Kale Duinen
Datum: 15-11-2021
Bron: Nieuweoogststellingwerver
Bij de schaapskudde op de Kale Duinen in Appelscha worden beschermingshonden ingezet. Dat gebeurt om de heideschapen en landgeiten te beschermen tegen honden, vossen en wolven.
Titel: Wolf slaat weer toe in Lierop, weer schaap doodgebeten
Datum: 15-11-2021
Bron: Omroep Brabant
Opnieuw heeft een wolf toegeslagen in Brabant. Afgelopen nacht werd een schaap doorgebeten in een weiland in Lierop, vorige week vrijdag- en zaterdagnacht was het raak in hetzelfde dorp en in Someren. “Er stonden hekken, maar die wolf is zo ontzettend slim”, zo zegt schapenhouder en dierenarts Niels Groot Nibbelink. Vorig jaar sloeg dezelfde wolf ook bij hem toe.
Titel: Gijsbert Six na reeks van aanvallen: ‘Wacht niet langer met plaatsen wolfwerend hek’
Datum: 14-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Wacht niet met het aanbrengen van wolfwerende hekken. Die boodschap heeft Gijsbert Six aan veehouders. De voorman van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vindt dat schapenhouders nu nog vaak te afwachtend zijn.
Titel: Weer 8 schapen dood: ‘Voor de wolf is het hier net de McDonald’s’
Datum: 13-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Heeft de wolf opnieuw toegeslagen in Zuidwest-Drenthe? Erwin Koeling van Schapenboerderij Koeling in Ruinen weet het vrijwel zeker. Donderdagochtend vond hij in zijn weiland in Geeuwenbrug één dode en elf gewonde rammen. Zeven ervan moesten alsnog door de dierenarts worden afgemaakt.
Titel: Hebbes! De wolf van de Ooijpolder slaat toe, terwijl hij live op camera is
Datum: 12-11-2021
Bron: De Gelderlander
De wolf die in de nacht van woensdag op donderdag drie schapen doodbeet in de Ooijpolder bij Nijmegen heeft donderdagavond weer toegeslagen. Deze keer is er bewijs tegen de dader: die neemt in beeld duidelijk een hapje schaap.
Titel: Drie schapen gegrepen in Ooijpolder: was het een wolf?
Datum: 11-11-2021
Bron: De Gelderlander
Was het een wolf die in de nacht van woensdag op donderdag drie schapen gegrepen heeft in een weiland in de Ooijpolder, op een steenworp afstand van Nijmegen?
Titel: ‘Bescherm je dieren tegen de wolf’
Datum: 11-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Opnieuw is er mogelijk een wolf gezien in de omgeving van Nationaal park Drents-Friese Wold. Er is nog geen bewijs, maar het lijkt erop dat de wolf op zoek is naar een eigen leefgebied. Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging, roept mensen in die omgeving op om hun dieren zo snel mogelijk te beschermen.
Titel: Op deze plekken vielen al 256 schapen ten prooi aan wolven. Is de wolf definitief terug in Drenthe, Groningen en Friesland?
Datum: 10-11-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Het heeft er alle schijn van dat de wolf terug is in Drenthe, Groningen en Friesland. Een tijdlang hebben we weinig gehoord van dit imposante roofdier, maar de laatste weken regent het weer meldingen van doodgebeten schapen.
Titel: Drentse schapenhouders krijgen geld voor wolfwerende rasters
Datum: 10-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Drentse schapen- en geitenhouders kunnen subsidie krijgen voor wolfwerende rasters. Dat gebeurt met terugwerkende kracht. Aanleiding zijn de recente aanvallen van vermoedelijk een wolf op schapen en een kalf op meerdere plekken in Drenthe.
Titel: VVD Drenthe wil hele provincie als wolvengebied aanmerken
Datum: 09-11-2021
Bron: Nieuwe Oogst
De VVD-fractie in Provinciale Staten van Drenthe wil dat heel Drenthe tot risicogebied wordt verklaard voor de wolf. Aanleiding is de jongste golf aanvallen op schapen en runderen in Midden- en West-Drenthe.
Titel: Digitale bijeenkomst over wolven, voor houders van landbouwdieren in west-Drenthe
Datum: 09-11-2021
Bron: Meppeler Courant
De LTO vakgroep schapenhouderij, het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) en de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland (VGSN) organiseren donderdag vanaf 19.15 uur een digitale bijeenkomst over wolven, voor alle houders van landbouwhuisdieren in west-Drenthe.
Titel: BIJ12: ‘Deskundige binnen paar uur aanwezig voor DNA-onderzoek wolf’
Datum: 09-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Het duurt vrijwel nooit te lang voordat een deskundige bij een doodgebeten dier is. Dat stelt BIJ12, waar de meldingen van doodgebeten dieren binnenkomen. Over het algemeen is een deskundige binnen een paar uur aanwezig, maar in ieder geval binnen 24 uur na de melding, zo schetst BIJ12. En dat is ook in de weekenden, zegt een woordvoerder.
Titel: Boeren: ‘Controleer doodgebeten dieren sneller’
Datum: 09-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Onrust onder veehouders in Zuidwest- en Midden-Drenthe. In de afgelopen weken zijn er op verschillende plekken tal van schapen doodgebeten en dit weekend zelfs een kalf. Boeren zijn de bureaucratie rondom de onderzoeken naar de dode dieren zat, zegt voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord. “Het kost veel tijd om een melding te doen, daarna duurt het twee tot drie dagen voordat het dode dier wordt onderzocht en daarna duurt het lang voordat duidelijk is wie de dader is.”
Titel: Kalfje bij Geeuwenbrug doodgebeten: ‘Het was een mooi kalf’
Datum: 08-11-2021
Bron: RTV Drenthe
In Geeuwenbrug is vannacht een kalfje doodgebeten. “Het was een mooi kalf toen het net was geboren”, reageert Karin Hatzmann, van melkveehoudersbedrijf Hatzmann. Het kalf is in september geboren.
Titel: Weer dode schapen in Wapse, ‘dader’ nog niet bekend
Datum: 06-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Opnieuw zijn er schapen doodgebeten in Wapse. In het laatste overzicht met BIJ12 drie dode schapen. Of de schapen door een wolf zijn doodgebeten is nog niet duidelijk, BIJ12 onderzoekt dat nog door DNA van de beetwonden te onderzoeken.
Titel: Met vrijwillige speurders sneller zicht op snackende wolf in Overijssel? ‘Het is een begin’
Datum: 06-11-2021
Bron: De Stentor
,,Hoe succesvol het zal zijn weten we nog niet, maar het is in elk geval een begin”, zegt Hans van Beuzekom van landbouworganisatie LTO over de maatregelen tegen wolvenoverlast die de provincie Overijssel gisteren aankondigde. Daaronder: het opleiden van twaalf vrijwillige wolvenspeurders en het beschikbaar stellen van noodafrastering aan veehouders in gebieden waar de wolf zich tegoed doet aan schapen.
Titel: Vermoedelijke wolf is even de weg kwijt
Datum: 05-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Twee filmpjes van een rennend dier, hond of wolf, in en om Diever gaan rond op sociale media. De deskundigen van Wolven in Nederland geven aan dat nog niet duidelijk is dat het om een wolf gaat.
Titel: Opnieuw dode schapen gevonden in Drenthe
Datum: 04-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Bij Hijken en Lheebroek zijn dinsdag acht schapen doodgebeten. In Lheebroek gaat het om vijf dieren, in Hijken om drie.
Titel: Provincie Overijssel neemt zorgen over wolf serieus en komt met deze maatregelen
Datum: 04-11-2021
Bron: De Stentor
De provincie Overijssel treft meerdere maatregelen na zorgen bij dierhouders vanwege doortrekkende wolven die schapen verwonden of zelfs doden. Vorige maand gebeurde dat op diverse plekken in Salland.
Titel: Vijf dode schapen bij Dwingeloo: nog onduidelijk of wolf dader is
Datum: 03-11-2021
Bron: RTV Drenthe
Bij Dwingeloo zijn eind vorige week drie meldingen gedaan van aanvallen op schapen. Bij één aanval stierven drie schapen, bij de andere twee aanvallen stierf een schaap.
Titel: Gelderland verwacht minder draagvlak voor wolf als aantal groeit
Datum: 02-11-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Gelderland verwacht dat het maatschappelijk draagvlak voor de terugkeer van de wolf afneemt naarmate het aantal dieren groeit. Door het toenemende aantal wolven botsen de belangen van mensen vaker met het natuurlijk gedrag van het dier, aldus de provincie.
Titel: Faunabescherming sleept provincie Gelderland voor de rechter om jacht op de Veluwe te stoppen
Datum: 02-11-2021
Bron: De Stentor
De Faunabescherming sleept de provincie Gelderland voor de rechter. Inzet is de jacht op edelherten en wilde zwijnen in het leefgebied van de wolf op de Veluwe onmiddellijk stil te leggen. De Faunabescherming vindt dat door de jacht het leefgebied van de wolf wordt verstoord en dat is verboden.
Titel: De wolf wordt steeds vaker gezien, vooral op de Veluwe: ‘Maar je moet een beetje geluk hebben’
Datum: 02-11-2021
Bron: De Stentor
De wolf wordt steeds vaker waargenomen in Nederland. Ging het in 2020 om 282 waarnemingen, in de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller al op 418. Toch blijft het zien van een wolf volgens sporenzoeker Jeroen Kloppenburg uit Deventer een kwestie van geluk. Zelf had hij meer dan 150 tripjes naar de Veluwe nodig om oog in oog te staan met een wolf.

Reacties zijn gesloten.