Maart

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Gelderse CDA-fractie pleit voor wolvenvrije gebieden
Datum: 30-03-2021
Bron: Ede Stad
De Gelderse CDA-fractie pleit voor het creeren van wolvenvrije gebieden. ,,De noodzaak is hoog. Dit jaar is een recordaantal schapen gedood”, aldus Statenlid Arjan Tolkamp. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over het onderwerp.
Titel: Provincie wil noodrasters paraat hebben voor wanneer zwervende wolf voor overlast zorgt
Datum: 30-03-2021
Bron: Leeuwarder Courant
De provincie Fryslân wil noodrasters – en vrijwilligers die ze kunnen plaatsen – achter de hand hebben wanneer zich een zwervende wolf aandient die voor veeschade en overlast zorgt.
Titel: Projectgroep voor preventie wolvenschade in Fryslân
Datum: 30-03-2021
Bron: Omrop Fryslân
Een projectgroep gaat zich buigen over de preventie van wolvenschade in Fryslân. Gedeputeerde Staten stemden dinsdag in met het instellen van de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) per half april. In de PPWF kunnen partijen nauw met elkaar in overleg over maatregelen om schade door rondzwervende wolven te voorkomen en dierhouders, maar ook Gedeputeerde Staten van advies te voorzien. Bijvoorbeeld over het beschermen van dieren zoals geiten en schapen.
Titel: Grote zorgen over komst zwervende wolven naar Friesland
Datum: 26-03-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Schapenhouders Gijsbert Six en Saskia Duives-Cahuzak zien het somber in voor schapen en ander vee als er zwervende wolven naar Friesland komen.
Titel: Wolf op schietterrein ASK ’t Harde: moet Defensie nu het kruit droog houden?
Datum: 26-03-2021
Bron: De Stentor
Sinds vorige week behoort het schietterrein ASK op de Legerplaats bij Oldebroek officieel tot het leefgebied van de wolf. Hij is er ook al gespot. Maar wat betekent het voor Defensie, dat er nu een strikt beschermde diersoort rondloopt op de plek waar ‘bommen en granaten’ tot ontploffing komen? Het antwoord op die vraag blijkt behoorlijk ontnuchterend.
Titel: ‘Brabant wordt luilekkerland voor wolven als er geen ander beleid komt’
Datum: 25-03-2021
Bron: Studio 040
Als Noord-Brabant het beleid niet aanpast, hebben we straks een luilekkerland voor wolven in de provincie, waarschuwen schapenhouders. Op dit moment wordt alleen een vergoeding uitbetaald als een schaap is doodgebeten. Voor preventieve maatregelen is geen subsidieregeling, zoals in andere provincies.
Titel: Experts over wolfvrije provincie: ‘Het mag niet’
Datum: 25-03-2021
Bron: Leeuwarder Courant
Een provincie zonder wolven, met een hek op de grens? Het is kansloos, vinden de experts die Provinciale Staten woensdag had invlogen om hen bij te praten over wolvenzaken.
Titel: “Zuidoost-Fryslân geschikt leefgebied voor de wolf”
Datum: 24-03-2021
Bron: Omrop Fryslân
Zuidoost-Fryslân tot Drachten is geschikt leefgebied voor wolven. Dat zegt deskundige van de zoogdierenvereniging en landelijk coördinator van de wolvenmonitoring Glenn Lelieveld. Hij deed dat woensdagmiddag op een provinciale bijeenkomst van deskundigen over de wolf. Lelieveld verwacht dat de wolf zich op termijn zal vestigen in onze provincie.
Titel: Hoog raster houdt Brabantse wolf niet tegen
Datum: 24-03-2021
Bron: Het Schaap
De wolf die al ruim een jaar in Brabant en Limburg rondloopt, trekt zich niets aan van wolfwerende afrasteringen. Op tal van beschermde percelen heeft het dier schapen gedood.
Titel: ‘Diersoort onbekend’: geen bewijs voor wolf bij dode schapen Heeswijk-Dinther’
Datum: 23-03-2021
Bron: Brabants Dagblad
Het blijft onzeker of een wolf verantwoordelijk is geweest voor het doodbijten van 5 schapen in Heeswijk-Dinther, begin december. DNA-onderzoek heeft hierover geen uitsluitsel gegeven. Duidelijk is wel dat een vos kort voor Kerstmis in Lithoijen een schaap doodde.
Titel: ‘Als die wolf mag blijven, zie je straks geen dier meer lopen’
Datum: 22-03-2021
Bron: Friesch Dagblad
Meer wolven betekent meer zorgen voor schapenhouders. ‘Even’ extra netten neerzetten, is niet zo eenvoudig. ,,Het is makkelijk om een theoretische oplossing te bedenken, in de praktijk werkt dat vaak niet”, zegt schapenhouder Jaike Fokkema.
Titel: Stichting Wolvenhek pleit voor hek rondom Friese weidegebied
Datum: 22-03-2021
Bron: Omrop Fryslân
Uit naam van elf agrarische organisaties heeft Stichting Wolvenhek Fryslân maandag aan Commissaris van de Koning Arno Brok een petitie aangeboden voor de bouw van een wolvenhek om het Friese weidegebied. Sommige partijen willen de wolf niet rondom hun huis en haard hebben, vanwege het gevaar voor de schaap, koeien en paarden. De petitie werd aangeboden voor het provinciehuis met daarbij ‘wolvenprooien’ zoals schaap, lammetjes, een kalfje en een pony.
Titel: Noordwest-Overijssel als leefgebied voor wolven? Niet echt. ‘Maar ik sluit niet uit dat er een keer eentje een maand zit en dan weer verder trekt’
Datum: 22-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Wolven worden in Nederland niet bijster veel waargenomen. Toch worden er regelmatig meldingen gedaan door mensen die mogelijk een wolf hebben gespot. Noordwest-Overijssel is geen voor de hand liggend leefgebied voor de wolf. „Maar ik sluit niet uit dat er een keer een wolf een maand zit en dan weer verder trekt”, vertelt senior ecoloog Mark Zekhuis.
Titel: Verbazing in Duitsland: kijk hoe een wolf op klaarlichte dag aan de wandel gaat in Lohne, op zo’n 100 kilometer van de Nederlandse grens bij Zwartemeer
Datum: 22-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
In de Duitse plaats Lohne, een kleine honderd kilometer van de Nederlandse grens bij Zwartemeer, is afgelopen weekend op klaarlichte dag een wolf gespot op straat.
Titel: Partij voor de Dieren Groningen vraagt provincie om actief wolvenbeleid: ‘De provincie kan niet achterover blijven leunen’
Datum: 22-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
De Groninger Statenfractie van de Partij voor de Dieren vraagt de provincie een actievere houding aan te nemen ten aanzien van wolven. ‘Nu er weer een zwervende wolf in de provincie is gespot kan er niet langer achterover worden geleund.’
Titel: Rapport: vier wolven actief in Limburg
Datum: 21-03-2021
Bron: 1 Limburg
In het Limburgse grensgebied met België en Noord-Brabant waren in de periode tussen begin november vorig jaar en eind januari dit jaar vier wolven actief.
Titel: Schapenhoudster Altweerterheide krijgt raster
Datum: 21-03-2021
Bron: De Limburger
Bij schapenhoudster Heidi van der Pol in Altweerterheide wordt op zaterdag 27 maart een raster geplaatst. Dit wordt gedaan om de schapen te beschermen.
Titel: Wolven doden recordaantal schapen in Nederland: deze zeven waren de boosdoeners
Datum: 21-03-2021
Bron: De Gelderlander
Niet eerder werden in Nederland zoveel schapen gedood door wolven als in 2020. Met 291 waren het er veel meer dan een jaar eerder (119). Drie mannetjeswolven namen het leeuwendeel voor hun rekening, met elk vijftig tot zestig schapen. Waar zijn die wolven nu? En hoe kan het dat het relatief rustig is op de Veluwe, terwijl daar de meeste wolven zitten?
Titel: Goed nieuws voor de Edese Schaapskudden:
Zuidwest-Veluwe benoemd tot leefgebied van de wolf

Datum: 20-03-2021
Bron: De Gelderlander
De provincie Gelderland heeft de Zuidwest-Veluwe benoemd tot nieuw leefgebied voor de wolf. En dat is goed nieuws voor de Edese Schaapskudden. Die stichting heeft veel geld moeten steken in het beschermen van de schapen. ,,We hopen dat we dat geld nu van de provincie terugkrijgen’’, zegt voorzitter Gijs van Veldhuizen.
Titel: Niets meer vernomen van wolf Alde Feanen
Datum: 19-03-2021
Bron: Leeuwarder Courant
Van de wolf die zich op 5 januari kort vertoonde voor een wildcamera van It Fryske Gea in De Alde Feanen is ondanks uitvoerig onderzoek geen enkel spoor meer gevonden.
Titel: Stichting Wolvenhek biedt petitie aan aan Commissaris van de Koning Brok
Datum: 19-03-2021
Bron: Omrop Fryslân
Stichting Wolvenhek biedt aanstaande maandag een petitie aan aan Commissaris van de Koning Arno Brok. De petitie, gesteund door verschillende Friese natuurorganisaties, is bedoeld om de wolf te keren uit Fryslân met een hek.
Titel: Herten en schapen in Nederweert zijn doodgebeten door wolf
Datum: 18-03-2021
Bron: De Limburger
De drie herten die 6 februari zijn doodgebeten in Nederweert, zijn ten prooi gevallen aan een wolf. Ook blijkt uit DNA-onderzoek dat in opdracht van de provincie is gedaan dat schapen zijn doodgebeten.
Titel: Wolvenmeldpunt op zoek naar getuigen van ‘Groningse’ wolf
Datum: 18-03-2021
Bron: RTV Noord
Het Wolvenmeldpunt Nederland van de Zoogdierenvereniging is op zoek naar getuigen, die een wolf hebben zien lopen in Oost-Groningen.
Titel: Ook provincie bevestigt: wolf dwaalde rond Blijham
Datum: 18-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Ook de provincie kan het nu bevestigen: het dier dat door voorbijgangers werd gefilmd bij Blijham, is inderdaad een wolf.
Titel: August en Noëlla maakten uitstapje naar Nederland
Datum: 18-03-2021
Bron: De Standaard
Wolf August is samen met zijn roedel begin dit jaar opgedoken in Nederland. Dat meldde Jan Loos van Landschap vzw.
Titel: Twentse schapen gedood door wolf uit Duitsland op doortocht naar Zuid-Veluwe
Datum: 17-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
De wolf die eind november in Twente meerdere schapen doodde, komt uit de zogenoemde Rodewald-roedel in het Duitse Nedersaksen. Het mannetje doodde in Beuningen, Enter en Wierden zeven schapen. Of twee schapen in Almelo ook door deze wolf zijn gedood, is nog steeds niet duidelijk. Na de aanvallen trok het dier naar de Veluwe.
Titel: Doodgereden wolvin was drachtig van een achtling
Datum: 17-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
De wolvin die eerder deze maand in Ede werd doodgereden was drachtig. Uit de sectie is gebleken dat er sprake was van ‘acht pril ingenestelde embryo’s’. Dat meldt BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland.
Titel: Geen twijfel: vermeende wolf in Blijham is echt een wolf. ‘Dit gaan we veel vaker meemaken’
Datum: 17-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Geen twijfel over mogelijk: het dier dat in Blijham werd gespot, is een wolf. ,,Dit gaan we in Groningen, Drenthe en Overijssel veel vaker meemaken’’, zegt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt.
Titel: Is het een wolf? Of is het een hond? Bekijk hier hoe het dier een weg tussen Blijham en Bellingwolde oversteekt
Datum: 17-03-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
In de Facebook-community Boeren Onder Elkaar zijn videobeelden gedeeld van de wolf die zou zijn gespot bij Blijham. Bekijk de beelden hier.
Titel: ‘Gelderland is verplicht om wolf beter te beschermen tegen aanrijdingen op de Veluwe’
Datum: 16-03-2021
Bron: De Stentor
De provincie Gelderland is wettelijk verplicht om de wolf beter te beschermen tegen aanrijdingen op de Veluwse N-wegen. Dat zegt natuurbeschermingsjurist Arie Trouwborst. ,,Het verkeer is onder wolven in Nederland doodsoorzaak nummer 1. In gebieden waar de wolf gevestigd is, moeten zeker maatregelen worden genomen.’’
Titel: Groter leefgebied voor wolf in Gelderland
Datum: 16-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
Het leefgebied van de wolf in Gelderland is vergroot. Op de Noord-Veluwe is het leefgebied uitgebreid en op de Zuidwest Veluwe is er officieel een nieuw leefgebied voor de wolf bij gekomen. De uitbreiding van het leefgebied is dinsdag door Gedeputeerde Staten van Gelderland vastgesteld.
Titel: Wolf steekt de weg over tussen Blijham en Bellingwolde (Maar is het wel een wolf?)
Datum: 16-03-2021
Bron: Streekblad
Automobilisten tussen Blijham en Bellingwolde keken raar op toen er plotseling, vanuit de weilanden, een dier hondachtig dier de weg overstak. Het dier werd daarbij gefilmd. Het zou gaan om een wolf.
Titel: Schapenhouders zoeken modus om wolf op afstand te houden
Datum: 15-03-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Met afrasteringen en kuddewaakhonden beschermen Limburgse schapenhouders hun vee. ‘Makkelijk is het niet, maar we moeten een werkbare en betaalbare manier vinden om de wolf buiten de deur te houden’, redeneert schapenhouder Patrick Geukemeijer uit Baexem.
Titel: Kwestie van tijd voordat volgende wolf wordt doodgereden op de Veluwe (en dat komt niet alleen door drukte in de natuur)
Datum: 12-03-2021
Bron: De Stentor
De zaterdag bij Ede doodgereden wolvin was waarschijnlijk de tweede op de Noord-Veluwe geboren welp die in het verkeer is omgekomen. Ze zou zijn opgejaagd door mensen. De kans dat vandaag of morgen weer een wolf wordt aangereden, is volgens betrokkenen best groot. En dat komt niet alleen door de toenemende drukte in de natuur.
Titel: Aanrijding met wolf: oproep om snelheidslimiet te verlagen op N224
Datum: 12-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
De huidige adviessnelheid van 60 kilometer per uur op delen van de Veluwe moet ook de maximumsnelheid worden om het aantal fatale aanrijdingen met dieren terug te schroeven. Die oproep doet GroenLinks aan het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland na de dodelijke aanrijding met een wolf op de N224 bij Ede.
Titel: Uitslag sectie op doodgereden wolvin laat op zich wachten
Datum: 10-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft sectie verricht op de doodgereden wolf. Het vrouwtje werd zaterdagmorgen aangereden op de N224 bij Ede. De sectie was een dag later.
Titel: Natuurmonumenten woedend over dood wolf door gedrag recreanten
Datum: 08-03-2021
Bron: Ede Stad
Natuurmonumenten is woedend op de vele recreanten die dwars door rustgebieden voor het wild lopen of fietsen, ondanks de verbodsborden die op paden rond zo’n gebied staan. Deze rustverstoorders zijn er de schuld van dat er zaterdag een wolvin is doodgereden op de provinciale weg bij Ede. ,,Met zekerheid is de wolvin verstoord in haar territorium. De verstorende factor moet wel de mens zijn, aangezien ze van alle andere diersoorten niets te duchten heeft”, stelt directeur Natuurbeheer Teo Wams van de natuurorganisatie maandag.
Titel: Wolvin doodgereden; GroenLinks wil lagere snelheid op N224
Datum: 08-03-2021
Bron: Ede Stad
De Edese afdeling van GroenLinks wil een lagere snelheid op de provinciale weg N224. Dat schrijft raadslid Pieter Gerard van den Berg in vragen aan het Edese college.
Titel: Boswachter enorm boos over dood wolvin en haalt uit naar de mens
Datum: 07-03-2021
Bron: Omroep Gelderland
De dood van de wolvin op de Veluwe, na een aanrijding zaterdag op de N224 bij Ede, laat een gapend gat achter. De pijn wordt gevoeld in het natuurgebied zelf en bij de natuurbeheerders. De hoop die men koesterde op nieuwe aanwas is vervlogen.
Titel: Boswachter Frank Theunissen kapot van dood jonge wolvin: ‘Zwarte dag voor wild op Veluwe’
Datum: 06-03-2021
Bron: De Gelderlander
Het beeld van de zaterdagochtend op de N224 tussen Ede en Arnhem doodgereden wolvin staat voorlopig gebrand op het netvlies van Frank Theunissen, boswachter en wolvenexpert van Natuurmonumenten. ,,Ik ben er kapot van, dit is zó verschrikkelijk sneu.”
Titel: Wolf dood na aanrijding in Ede
Datum: 06-03-2021
Bron: Ede Stad
Op de N224, nabij restaurant Planken Wambuis in Ede, is zaterdagochtend rond 11.40 uur een wolf doodgereden. Dat heeft een Jan Otter, jachtopzichter van gemeente Ede, bevestigd naar aanleiding van vragen van Edestad.nl. 
Titel: Twee extra stroomdraden moeten schaapskudde in het Springendal beschermen tegen solitaire Duitse wolf
Datum: 05-03-2021
Bron: Tubantia
Bang voor de Duitse wolf? Dat is schaapsherder Mieke Boode, die met haar kudde in het Springendal loopt, naar eigen zeggen niet. „Mijn moeder zei altijd: alles waar je bang voor bent, gebeurt ook. Dus probeer ik anders te denken, meer in termen van oplossingen.”
Titel: Provincie Fryslân wil projectgroep vormen tegen de wolf
Datum: 01-03-2021
Bron: Friesch Dagblad
De provincie Fryslân heeft verschillende partijen gevraagd toe te treden tot de ‘Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân’ (PPWF). De groep moet advies geven over de bescherming van landbouwhuisdieren voor rondzwervende wolven en binnen de provincie voorlichting geven over beschermende maatregelen. Ook kan de projectgroep een plan opstellen hoe de provincie moet omgaan met een gevestigde wolf in de toekomst.

Reacties zijn gesloten.