Juni

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Eerste paal geslagen voor wolvenhek Friesland, project blijft omstreden
Datum: 29-06-2021
Bron: NOS
In Friesland is begonnen met de bouw van een hek om wolven te weren. Oud-commissaris van de Koningin en VVD-prominent Hans Wiegel sloeg de eerste paal in de grond bij Boijl, op de grens van Friesland en Drenthe. Maar deskundigen zijn sceptisch over het nut ervan.
Titel: Wolf gefilmd in Zuidwest-Drenthe
Datum: 28-06-2021
Bron: Nature Today
Er is opnieuw een wolf in Drenthe waargenomen. Een wildcamera heeft een wolf geregistreerd in een natuurgebied in Zuidwest-Drenthe. Experts van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bevestigen dat het om een wolf gaat.
Titel: Bouw wolvenhek langs Drentse provinciegrens begint morgen
Datum: 28-06-2021
Bron: RTV Drenthe
Vlak over de Drentse provinciegrens begint morgen de bouw van het ‘wolvenhek’. In het Friese dorp Boijl wordt dan de eerste paal in de grond geslagen.
Titel: Werken Veluwse raven samen met de wolf? Onderzoek met gps-zenders moet dat uitwijzen
Datum: 25-06-2021
Bron: RTV Drenthe
Zes jonge raven op de Veluwe zijn voorzien van een zender. Daarmee willen onderzoekers ontdekken hoe raven samenwerken met wolven. Het is het eerste Nederlandse onderzoek naar de leefwijze van jonge raven. 
Titel: Schapen bij Peize doodgebeten door wolf
Datum: 24-06-2021
Bron: De Gelderlander
De schapen die vorige maand bij Peize, Fochteloo en andere plaatsen in Friesland werden doodgebeten zijn slachtoffer geworden van een wolf. Dat meldt Bij12, die verantwoordelijk is voor onderzoek en afhandeling van wolvenschade.
Titel: Wolvin op Midden-Veluwe na drie jaar vermoedelijk gespot met mannetje
Datum: 15-06-2021
Bron: De Stentor
Het heeft er alle schijn van dat de wolvin die al bijna drie jaar in haar eentje op de Midden-Veluwe verblijft, eindelijk een partner heeft gevonden. Op camerabeelden zijn twee wolven samen waargenomen en dat duidt op paarvorming. Ook elders op de Veluwe zijn nieuwe wolven waargenomen.
Titel: Wolvin die lam doodbeet bij Wijster nieuw in Nederland
Datum: 15-06-2021
Bron: RTV Drenthe
De wolf die in april dit jaar een lam doodbeet op de VAM-Berg bij Wijster, is een vrouwtje uit de zogeheten Barnstorff-roedel. Deze groep is afkomstig uit de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat blijkt uit een tussenrapportage van BIJ12.
Titel: Wolf Groote Heide springt over hekken met stroomdraad
Datum: 14-06-2021
Bron: 1 Limburg
De Brabants-Limburgse wolf die zijn leefgebied heeft op de Groote Heide is in staat om over hekken met stroomdraad te springen. Natuurbeschermers breken hun hoofd erover hoe het dier dat doet.
Titel: Weer een zwervende wolf in hartje Drenthe gespot
Datum: 12-06-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Na het vertrek van de gevestigde wolf uit hartje Drenthe, vorig najaar, is het een tijdje rustig geweest rondom de wolf in onze provincie. Landelijk waren ze nog volop in het nieuws, zeker in Brabant en op de Veluwe. Zelfs in Friesland maakt men zich sterk voor een wolfwerend hekwerk op de grens met Drenthe.
Titel: Grotere gebieden of zelfs een hele provincie aanmerken als wolvenvrije zone? Kan niet, en is ook helemaal niet nodig
Datum: 12-06-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Wolvenvrije zones hoeven helemaal niet afgekondigd of afgesloten te worden, stellen vier natuur- , zoogdier- en milieuwetdeskundigen. Volgens hen ontstaan ze vanzelf als schapen en ander kwetsbaar vee voldoende beschermd worden.
Titel: Eerste paal van pilot-wolvenhek van enkele kilometers lang wordt geslagen door Hans Wiegel
Datum: 09-06-2021
Bron: Leeuwarder Courant
Voormalig Commissaris van de Koningin, Hans Wiegel, slaat eind juni de eerste paal van een pilot-wolvenhek van enkele kilometers lang
Titel: Bij Ede doodgereden wolvin had longontsteking
Datum: 07-06-2021
Bron: Edestad
De wolvin die in maart werd doodgereden op de weg van Ede naar Arnhem had een uitgebreide longontsteking. Eerder zijn dode vossen gevonden die eenzelfde longontsteking hadden en daar droeg de besmetting bij aan hun dood. Het is echter niet zeker of de longontsteking van de wolvin invloed had op haar gedrag en daardoor een verhoogd risico op een verkeersongeluk veroorzaakte.
Titel: Natuurorganisaties en universiteit: ‘Wolvenhek in Friesland is helemaal niet nodig’
Datum: 07-06-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Het is onnodig en overbodig om delen van Friesland af te sluiten met een wolfwerend hek. Als schapen en ander vee beschermd worden tegen een aanval, heeft een wolf op de kale akkerlanden helemaal niets te zoeken en zal hij naar een ander gebied vertrekken. Daarnaast staat het bewust afsluiten van potentieel leefgebied op gespannen voet met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op het gebied van natuurbescherming.
Titel: Instellen wolvenvrije zones is geen valide optie
Datum: 06-06-2021
Bron: Nature Today
Wolvenvrije – of beter gezegd ‘wolvenluwe’ – zones hoeven helemaal niet afgekondigd of afgesloten te worden, maar ontstaan vanzelf als de aanwezige schapen en ander vee met bijvoorbeeld schrikdraad of kuddewaakhonden goed beschermd worden.
Titel: Fokkersclub landgeiten: geen plaats voor de wolf in Friesland
Datum: 06-06-2021
Bron: Leeuwarder Courant
De Lângeitenfokkersklup Fryslân vreest de opmars van de wolf in Nederland. In een brief aan de Gedeputeerde Staten van Friesland roept de club op om er alles aan te doen om te voorkomen dat het roofdier zich in onze provincie vestigt.
Titel: Provincies gaan wolvenplan actualiseren
Datum: 02-06-2021
Bron: Agraaf
Het interprovinciale wolvenplan wordt dit jaar geactualiseerd. Dat gebeurt aan de hand van een zogeheten fact-finding studie en een juridische studie. Het actuele wolvenplan moet volgend jaar klaar zijn.
Titel: Weer wolvenwelpen op de Noord-Veluwe: zoek ze niet op, waarschuwt de Zoogdiervereniging
Datum: 01-06-2021
Bron: Trouw
Voor het derde jaar op rij zijn er jonge wolven in het leefgebied op de Noord-Veluwe. Drie welpen zijn afgelopen weekeinde gezien en gemeld bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
Titel: Festivaltent moet schapen in Friesland beschermen tegen wolf
Datum: 01-06-2021
Bron: Nieuwe Oogst
De Friese vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea heeft de eerste mobiele schaapskooi van Nederland in gebruik genomen. De schaapskudde kan in de zomer schuilen in deze festivaltent en is daardoor beschermd tegen de wolf.

Reacties zijn gesloten.