Januari

Titel: Tijd niet rijp voor wolvencommissie in Overijssel
Datum: 29-01-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Het is op dit moment niet nodig om een wolvencommissie in het leven te roepen in Overijssel. Volgens landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) is dat pas nodig als een of meer wolven zich vestigen in de provincie.
Titel: Nederlanders iets minder positief over terugkeer wolf
Datum: 26-01-2021
Bron: RTL Nieuws
Nederlanders zijn iets minder positief over de terugkeer van de wolf. Was een jaar geleden nog 57 procent van de bevolking blij met de komst van het roofdier, nu is dat 54 procent. Dat blijkt uit onderzoek, dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft laten houden.
Titel: VVD Overijssel wil actiever beleid van provincie nu wolf zich weer laat zien
Datum: 20-01-2021
Bron: RTV Oost
“Het provinciaal wolvenplan is een mooi beleidsstuk, maar in mijn ogen ligt het in de la en wordt gewacht tot er meer wolven komen.” Wim Tutert van de VVD Overijssel wil dat er actiever beleid gevoerd gaat worden op het wolven-vraagstuk. Begin deze maand werd duidelijk dat eind november op verschillende plekken in Twente schapen zijn gedood door een wolf. Het was voor het eerst in anderhalf jaar dat er schapen door een wolf werden gedood.
Titel: Helpen om een kudde schapen te beschermen tegen de wolf? Vijftig vrijwilligers melden zich aan
Datum: 18-01-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Hans van Lieshout, schapenhouder in Sterksel, is bedolven onder de reacties van mensen die hem willen helpen met zijn schapen. Ongeveer vijftig mensen hebben zich aangediend om de kudde onder meer te beschermen tegen de wolf.
Titel: Wolf confronteert boer met reactieve bestuurder
Datum: 16-01-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Niet de natuurbeschermer maar de bestuurder lijkt de schapenboer in de weg te zitten als het gaat om een goed beleid om zijn dieren te kunnen beschermen tegen aanvallen van de wolf. Alle goede bedoelingen ten spijt.
Titel: Wolf beet bij Enter schaap van Arnold dood: ‘Hek plaatsen? Springt een wolf zo overheen’
Datum: 16-01-2021
Bron: Tubantia
Arnold Doornhegge brandt zijn vingers niet aan de discussie of de wolf wel of niet welkom is in ons land. Maar vervelend is het wel als één van je schapen wordt gedood door een wolf. Zo heeft de Enternaar kosten moeten maken, die nog niet zijn vergoed. 
Titel: Aantal wolven op de Veluwe kan dit jaar verdubbelen, maar voor hoeveel is er eigenlijk plek?
Datum: 13-01-2021
Bron: De Stentor
Met de videobeelden die zondag zijn gemaakt, is zeker dat de roedel op de Noord-Veluwe bestaat uit acht wolven. Elders op de Veluwe leven nog drie wolven. Hun aantal kan dit voorjaar zomaar verdubbelen. Maar wat betekent dat voor de Veluwe? Voor hoeveel wolven is er eigenlijk plek?
Titel: Meer schapenhouders krijgen geld om wolf te weren
Datum: 13-01-2021
Bron: RTV Drenthe
De provincie Drenthe gaat meer schapenhouders steunen bij het nemen van wolfwerende maatregelen. Het gebied waarvoor de subsidieregeling geldt wordt groter. In eerste instantie wees Gedeputeerde Staten alleen een centraal stuk van Drenthe aan als gebied waar de maatregelen gesubsidieerd zouden worden. Het ging om ‘het hart van Drenthe’, omdat zich daar een wolf had gevestigd. Direct was er kritiek op die keus, zowel uit de politiek als uit de hoek van schapenhouders. Ook de Werkgroep Wolf Nederland pleitte voor een groter gebied.
Titel: Drenthe breidt gebied uit met beschermingsregeling tegen wolf
Datum: 13-01-2021
Bron: Nieuwe Oogst
Provincie Drenthe breidt het gebied uit waar schapen- en geitenhouders steun kunnen krijgen bij het nemen van beschermingsmaatregelen tegen de wolf.
Titel: SGP wil niet wachten tot wolf opnieuw in Twente toeslaat: ‘Het is tijd voor een wolvencommissie’
Datum: 13-01-2021
Bron: Tubantia
Niet wachten tot de wolf zich definitief in Twente vestigt, zegt Dirk van Dijk van SGP Overijssel. Hij roept het provinciebestuur op om nu al werk te maken om schapenhouders te beschermen tegen de roofdieren.
Titel: Wolf gespot in Esbeek: sporen in de paardenwei, veulen blijft voorlopig binnen
Datum: 08-01-2021
Bron: Brabants Dagblad
En dan ineens is het gevaar dichtbij. Esbekenaar Paul Scheepens kreeg eerder deze week de schrik van zijn leven. Op zijn erf, in de uitloopweide van de paarden, waar normaal gesproken ook een veulen loopt, spotte hij twee dagen achtereen de sporen van een wolf.
Titel: ‘Fries plan voor wolvenhek niet realistisch, maar hun zorgen moet je serieus nemen’
Datum: 07-01-2021
Bron: RTV Drenthe
Een hek van maximaal 1 meter 70 hoog en – om onderdoor kruipen tegen te gaan – komt het ook zo’n dertig centimeter onder de grond. Van stevig schapengaas en met stroomdraad bovenop. En dat langs de hele Friese provinciegrens. Dus ook langs de grens met Drenthe. Van Een-West en Veenhuizen, langs de Smildes, Frederiksoord en langs Darp en Meppel. Dat is het plan van vijf Friese boeren.
Titel: Wolf op beeld in Nationaal Park Alde Feanen
Datum: 07-01-2021
Bron: Zoogdiervereniging
Een wildcamera van It Fryske Gea heeft een wolf geregistreerd. De camera waarmee de beelden zijn gemaakt was afgelopen maandag net opgehangen en zat zelfs nog in een testfase.
Titel: Veehouders willen permanent wolvenraster om Fryslân om wolf te keren
Datum: 07-01-2021
Bron: Omroep Fryslân
Twee Friese schapenhouders en drie melkveehouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen een hek bouwen op de Friese provinciegrens om de wolf buiten de deur te houden. Het hek moet zo’n anderhalve meter hoog worden en wordt over 150 kilometer provinciegrens getrokken. De plannen kosten volgens de stichting anderhalf tot twee miljoen euro. De veehouders presenteren het plan donderdagmiddag in Den Haag.
Titel: Na aanvallen door wolf is er opnieuw de roep om preventiemaatregelen
Datum: 06-01-2021
Bron: RTV Oogst
Nu Overijssel weer met de neus op de feiten is gedrukt als het gaat om de aanwezigheid van de wolf, zou LTO Noord graag zien dat de provincie gaat nadenken over preventieve maatregelen om vee te beschermen. “Dit is niet goed te maken met schadevergoedingen”, zegt bestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord Regio Oost.
Titel: ZLTO: ‘Overheid reageerde te traag op komst wolf’
Datum: 05-01-2021
Bron: Nieuwe Oogst
De wolf is nu een jaar in Brabant. De schade die het roofdier aanricht, leidde tot leed onder diverse soorten landbouwhuisdieren en tot angst onder veehouders en andere bewoners van het buitengebied. ‘Kinderen durfden niet meer op de fiets naar school.’
Titel: Wolf die schapen in Twente aanviel ‘geen éénmalig incident’
Datum: 05-01-2021
Bron: RTV Oost
“We moeten niet doen alsof het een éénmalig incident is geweest. Het is wachten op de volgende.” Volgens Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland moeten we er rekening mee houden dat na bijna twee jaar zonder wolf, er dit jaar misschien wel weer vaker wolven in Overijssel zullen zijn. Vandaag werd bekendgemaakt dat een wolf in november meerdere schapen in Twente heeft gedood.
Titel: Wolf sloeg in november tientallen keren toe, voornamelijk in Brabant
Datum: 05-01-2021
Bron: NOS
In november zijn in Nederland 38 schapen doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit dna-onderzoek door BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van het natuurbeleid.

Reacties zijn gesloten.