Juli

Titel: Gelderse subsidie voor wolfwerende maatregelen
Datum: 26-07-2020
Bron: Nature Today
De één is dolenthousiast over de komst van de wolf, de ander ziet hem het liefst snel weer vertrekken. Overlastvrij is de situatie in ieder geval niet: Veluwse wolven doden soms schapen of geiten en dat vraagt veel van veehouders. Daarom stelt de provincie Gelderland begin augustus subsidie voor preventieve maatregelen beschikbaar.
Titel: Wolf doodde schapen in Heusden en Heeze
Datum: 21-07-2020
Bron: Boerderij
DNA-onderzoek bevestigt wolf als dader van doden schapen in Heusden en Heeze (N.-Br.). De schapen die eind mei en begin juni zijn gedood in de omgeving van de Brabantse dorpen Heusden en Heeze, blijken allemaal aangevallen door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek dat in opdracht van de uitvoeringsorganisatie BIJ12 werd uitgevoerd. BIJ12 handelt in opdracht van de provincies zaken rond faunaschade af.
Titel: Schouten: ‘Provincie aan zet bij gevaarlijke wolf’
Datum: 15-07-2020
Bron: Nieuwe Oogst
Wanneer een wolf gevaarlijk gedrag vertoont richting mensen dan is het aan de provincies het bevoegd gezag om in te grijpen. Dat schrijft minister Carola Schouten (LVN) aan de Tweede Kamer.
Titel: Wolf pakt drie schapen Schapenpark Odoorn
Datum: 15-07-2020
Bron: RTV Drenthe
In het zogenoemde Schapenpark in Odoorn is een drietal schapen gebeten door een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van BIJ12. Het is nog onbekend of het om mannetjeswolf GW1261m gaat, de wolf die zijn territorium gevestigd lijkt te hebben in Drenthe.
Titel: Overijssel ziet geen noodzaak voor wolvenplan
Datum: 14-07-2020
Bron: Nieuwe Oogst
Provincie Overijssel ziet geen noodzaak om wolfvrije zones of een gebiedsgericht preventieplan voor de wolf in te stellen. In de provincie zijn geen gevestigde wolven aanwezig.
Titel: Dode schapen in Aalburg waren inderdaad het werk van een wolf, boer krijgt schade vergoed
Datum: 13-07-2020
Bron: Brabants Dagblad
De vier dode schapen die dit voorjaar werden aangetroffen in Wijk en Aalburg, zijn inderdaad doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit dna-onderzoek, vertelt verzorger Sjoerd Poorter. ,,Voor ons een mooie bevestiging, dat we het bij het rechte eind hadden.”
Titel: DNA-uitslag is binnen: wolf vermoordde schapen en lammeren uit Schapenpark Odoorn
Datum: 12-07-2020
Bron: Dagblad van het Noorden
De bijtwonden van de schapen en lammeren uit Schapenpark Odoorn zijn afkomstig van een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. De Schapenpark-kudde bestaat uit ongeveer 200 schapen. Dit jaar bleek vruchtbaar voor de kudde met de geboorte van maar liefst 75 lammetjes. Alles verliep normaal totdat schaapsherder Berber Ubbink het begin mei opviel dat de dieren zich anders gedragen.
Titel: Kralen voor Edese schaapskuddes krijgen elektrische rasters
Datum: 10-07-2020
Bron: Ede Stad
De kralen waar de Edese schaapskuddes ‘s nachts verblijven, krijgen op korte termijn elektrische rasters. Dat is nodig nu de wolf is gesignaleerd op Edes grondgebied. De schapen grazen ook op de verder weg gelegen terreinen van Defensie en Natuurmonumenten en het heen en weer trekken voor de kuddes op één dag naar de schaapskooien is geen optie.
Titel: Schapen uit Loenen gaan logeren in Epe, vlakbij de wolf. Is dat niet een beetje link?
Datum: 08-07-2020
Bron: De Stentor
Als je deze zomer de Loenense schaapskudde wil bewonderen, moet je in Epe zijn. Dat klinkt gek. Toch is het zo. Het 190 koppen tellende gezelschap verhuist woensdag voor twee maanden naar de Tongerense Heide. Daar is wél genoeg te eten. Maar er zit ook een roedel wolven in de buurt.
Titel: Wie voortaan schaapjes wil aaien op de Renderklippen bij Heerde, moet oppassen dat-ie geen schok krijgt
Datum: 05-07-2020
Bron: De Stentor
Links en rechts zijn vrijwilligers bij de schaapskooi op de Renderklippen druk in de weer. De een schroeft ogen in een paal, de ander maakt met een bosmaaier het hekwerk vrij. Allemaal om de kudde op het grensgebied van Epe en Heerde te beschermen tegen wolven. Schaapherder Lammert Niesing ziet het wat onwennig aan. Alsof je een schilder in huis hebt.
Titel: Unieke eerste beelden van wolf en aaseters bij gedood hert
Datum: 05-07-2020
Bron: Omroep Gelderland
Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om unieke beelden te maken van een wolvenprooi. Op de Veluwe is per toeval een vers kadaver ontdekt van een hert. Uit DNA-onderzoek bleek dat het dier was gedood door een wolf. Er is een wildcamera bijgeplaatst en dat leidde tot deze unieke beelden.
Titel: Stroomdraad moet wolf weghouden bij de lammetjes van herder Lammert
Datum: 01-07-2020
Bron: De Stentor
Stroomdraad moet er straks voor zorgen dat de schapen van de schaapskudde Epe-Heerde veilig zijn voor wolven. ,,Een wijs besluit’’, luidt het oordeel van herder Lammert Niesing.
Titel: Wolvenwelpen op de Veluwe werden al vroeg gesignaleerd en dat is vrij bijzonder
Datum: 01-07-2020
Bron: De Stentor
Het is ‘vrij bijzonder’ dat het tweede nestje wolvenwelpen op de Noord-Veluwe nu al is gesignaleerd, zegt Glenn Lelieveld van het meldpunt Wolven in Nederland. ,,Dat gebeurt elders in Europa pas in het najaar.” Het wolvenpaar dat de Noord-Veluwe als territorium heeft gekozen, heeft opnieuw jongen gekregen. Het is voor de tweede keer in anderhalve eeuw dat in Nederland wolvenjongen zijn geboren. Waarschijnlijk zijn het er vier.
Titel: Meer wolven in Gelderland: afschieten of wolfvrije zones?
Datum: 01-07-2020
Bron: Omroep Gelderland
Woensdag maakte de provincie bekend dat er opnieuw wolvenwelpjes zijn geboren op de Veluwe. De roedel daar bestaat nu uit tien wolven. De Gelderse politiek volgt het met argwaan. Hoeveel territorium heeft de wolf nodig en wat is het maximaal aantal wolven?
Titel: Weer wolvenwelpjes geboren op de Veluwe
Datum: 01-07-2020
Bron: Omroep Gelderland
Op de Veluwe zijn opnieuw wolvenwelpen geboren. Dat zegt gedeputeerde Peter Drenth tijdens een vergadering over het wolvenbeleid. De provincie gaat er vooralsnog vanuit dat het om vier welpen gaat. ‘Dat zien we op beelden, maar het kan natuurlijk best zijn dat er eentje niet in beeld was’, aldus een woordvoerder. De beelden wil de provincie vooralsnog niet vrijgeven om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolf.

Reacties zijn gesloten.