Gioia Melis over de animatie “Echte natuurliefhebbers blijven op de paden”

Datum: 15-03-2021
Tekst: Gioia Melis
Als kind kwam ik dikwijls in de Amsterdamse Waterleiding duinen in Zandvoort. Ik was altijd bezig met de damherten, ik wist van hun vaste paadjes, waar ze sliepen, ik las veel over ze en ik tekende ze vaak. 
Frame uit de animatie | © Gioia Melis
Toen mijn ouders op bepaald moment besloten jaarlijks een boshuisje te huren op de Veluwe, veranderde er iets; opeens waren daar veel grotere herten en alleen de naam ‘wilde zwijnen’ sprak al tot de verbeelding. Die vond ik zó spannend! Ik was niet meer opzoek naar damherten. Nee, die had ik nu ingeruild voor edelherten en everzwijnen.
Inmiddels ben ik 24, en gaan we nog steeds ieder jaar een weekje naar het huisje op de hei, alleen lees ik nu boeken over wolven. Toen ik mijn eerste wolvendrol vond, voelde ik me meteen weer even als dat meisje van toen. De kans dat je een wolf tegenkomt is zo klein, daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Maar alleen al sporen tegenkomen geeft mij zo’n waanzinnig gevoel! Dat er in zo’n klein, druk, dichtbevolkt landje als Nederland, gewoon weer wolven rondlopen, ongelofelijk! Ik hou van de Veluwe. Er zijn plekken waar je 3 uur kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Waar heb je dat tegenwoordig nog in Nederland? Als ik dan zo door dat bos loop, snap ik de keuze van de wolf heel goed. De wolf houdt nou eenmaal van rust. Het baarde mij dan ook al langer zorgen dat het steeds drukker wordt in natuurgebieden, de natuur is “hip” tegenwoordig. Jammer, dat niet iedereen zich aan de regels houdt, en dat de dieren daar vervolgens de prijs voor moeten betalen.
Het nieuws over de doodgereden wolvin van jl. 6 maart, kwam dan ook als een bom bij mij binnen. Ik heb me in de wolven in Nederland verdiept, ik weet hoe belangrijk deze wolvin zou zijn geweest voor de populatie op de Zuid Veluwe en ik weet ook dat een wolf niet zomaar midden op de dag een drukke weg zou oversteken. Voor mij was het wel duidelijk; verstoring.
Ik besloot mijn potlood te pakken en aan de slag te gaan. Misschien zouden mensen de boodschap dat ze niet van de paden af mogen beter kunnen begrijpen als ze er een beeld bij hebben. Ik heb na het delen van mijn filmpje zulke leuke reacties gehad en ik ben zo blij dat veel mensen het filmpje weer verder hebben gedeeld!
Eigenlijk ben ik meer van het tekenen en schilderen, en dit was dan ook mijn eerste animatiefilmpje. Ik ben wel erg tevreden met het eindresultaat, professionals zullen ongetwijfeld tips hebben, maar dat geeft niet. Het gaat mij vooral om de boodschap, ik wil mensen er bewust van maken dat je de dieren hun rust moet gunnen, want echte natuurliefhebbers blijven immers op de paden, niet waar?

Reacties zijn gesloten.