Expert

Klik hier om terug te keren naar het overzicht.

Resultaten

Wauw! Jij weet echt veel van wolven! Ben je ook goed op de hoogte van al het nieuws?

Oeii, dat kan beter. Misschien de quiz nog eens overdoen? Of lees de biologie van de wolf nog eens goed door, klik hier om terug te keren naar het overzicht van de quizzen.

#1. Hoe lang is de staart van een wolf?

De wolf heeft een grote dikke lange staart en dat is niet voor niets, deze wordt namelijk heel veel gebruikt in de communicatie. Met een kleine staart kan je natuurlijk niet zo goed communiceren.

Volgende vraag

#2. Hoe groot is het territorium gemiddeld van een roedel?

Een roedel wolven van 2 tot 10 dieren heeft een groot leefgebied van circa 250 vierkante kilometer en verdedigt een territorium tegen andere wolven. Territoriumgrootte en wolvendichtheid varieert daarbij met de beschikbaarheid van prooidieren. In Midden-Europa zijn wolventerritoria 150 tot 350 vierkante kilometer groot, maar in poolstreken kan dat oplopen tot ver boven de 1000 vierkante kilometer.

Volgende vraag

#3. Hoeveel wolven leefden er op 1 januari 2023 waarschijnlijk in Nederland?

Het is niet helemaal zeker hoeveel wolven er op 1 januari 2023 in Nederland leefden, maar van 29 wolven is het zeker omdat daar dna van gevonden is. Het exacte aantal is echter moeilijk te zeggen, omdat het mogelijk is dat niet van alle wolven ook DNA gevonden is. De voortgangsrapportage over de periode 1 november 2022 – 15 februari 2023 meldt dat in die periode aan de hand van DNA de aanwezigheid van 29 verschillende wolven is vastgesteld. Hiervan waren zeven zogenoemde ‘zwervende’ wolven. Zij waren op doortocht en op zoek naar een geschikt territorium. Ook werden toen voor het eerst sporen aangetroffen van zeven nakomelingen die in 2022 geboren werden binnen de roedels op de Veluwe (vier) en in de regio van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân (drie).

Volgende vraag

#4. In welk jaar werd er voor het laatst een wolf geschoten in Nederland?

De laatste vastgelegde, geschoten wolf was in 1881 in Helvoirt, Noord Brabant. Op 4 maart 2019 is een wolf aangereden op de Noord Veluwe.

Volgende vraag

#5. Hoeveel dagen kan een wolf ongeveer zonder te eten overleven?

Als een wolf veel heeft gegeten, en in goede conditie is kan deze 2 weken lang zonder eten. Deze situatie doet zich echter maar zelden voor, en zeker in Nederland is er genoeg wild om eerder al van te eten.

Volgende vraag

#6. In 1982 werd een document van kracht om o.a. de wolf te beschermen, hoe heet dit document?

De Bern-conventie (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) is een verdrag van de Raad van Europa dat in 1979 in Bern werd gesloten, en werd op 1 juni 1982 van kracht in alle Europese landen. Het doel is het behoud van (met name bedreigde) wilde dier- en plantensoorten. Ook de bescherming van de wolf in Nederland valt onder dit verdrag.

Volgende vraag

#7. Hoeveel snijtanden heeft een wolf?

Het gebit van een wolf bestaat uit een totaal van 42 tanden, waarvan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen, en 10 scheurkiezen en gewone kiezen. De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden. Wist je dat een wolf niet kauwt op zijn prooi, maar dat ze het vlees in stukken scheurt en daarna heel doorslikt.

Volgende vraag

#8. Waar of niet waar? Een wolf kan met een hond paren.

Als een wolf met een hond paart krijg je een hybride, dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden maar het kan voorkomen. De pups die hieruit voortkomen zijn beschermd en mogen dus niet gevangen of gedood worden zonder de juiste ontheffing.

Volgende vraag

#9. Waar of niet waar? GW960f betekent ‘Grey Wolf 960 female’

GW960F betekent ‘Genetic Wolf 960 female’. Dit nummer wordt gebruikt voor de identificatie van wolven. In Nederland noemen we de wolven bij hun identificatienummer, maar wist je dat ze in België namen krijgen zoals Naya, Noëlla, en August.

Volgende vraag

#10. Waar of niet waar? Canis lupus is de wetenschappelijke naam voor de Europese wolf.

Canis lupus is de wetenschappelijke naam voor de wolf.
Canis lupus lupus is de wetenschappelijke naam voor de Europese wolf. Naast de Europese wolf zijn er nog 28 andere levende ondersoorten.

Bekijk resultaten

Reacties zijn gesloten.