Klik hier om terug te keren naar het overzicht.
Resultaten
Wauw! Dat heb je goed gedaan!! Weet je de quiz voor gevorderde ook zo goed te doen?
Oeii, dat ging nog niet perfect, lees de biologie van de wolf nog eens goed door, of probeer de quiz voor gevorderde.
#1. Wat kan een wolf niet?
Wolven kunnen veel, maar duiken is daar niet een van.
#2. Hoe heet een wolvenjong?
Veel jongen van zoogdieren worden welpen genoemd, ook de jongen van tijgers, leeuwen, beren, otters en zelfs van honden worden welpen genoemd. De jongen van honden worden ook vaak puppy’s genoemd wat enkel bij honden correct is.
#3. Wat kunnen pasgeboren welpjes niet?
Alle welpen worden blind geboren en kunnen nog niet horen, pas in de 2e week kunnen zien en beginnen ze te horen. Wist je dat ze ook altijd met blauwe ogen geboren worden en de kleur naar goudgeel veranderd als ze ouder worden.
#4. Hoeveel kilo eet een volwassen wolf gemiddeld per dag?
Gemiddeld eet een wolf 3 tot 4 kilo vlees, merg, en ingewanden. maar ze kunnen tot wel 10 kilo in een keer eten!
#5. Een wolf eet…
Wolven eten veel dieren, in het Duitse Lausitz zijn 2000 keutels onderzocht naar wat ze eten, daar vonden ze veel ree 52,1%, edelhert 24,7%, en wild zwijn 16,3%. Maar ook haas 3,4%, moeflon 0,7%, damhert 1,5%, en vee plus overige prooi is goed voor 1,3%.
#6. Wat is de topsnelheid van een rennende wolf?
Het uithoudingsvermogen van wolven is uitstekend en ze kunnen grote afstanden afleggen door te rennen, maar ze zullen niet vaak hun topsnelheid bereiken omdat ze dat niet lang volhouden.
#7. Hoeveel welpjes werpt een wolvin gemiddeld per nest?
Een vrouwelijke wolf krijgt afhankelijk van onder andere de voedselsituatie 1 tot 8 welpen (gemiddeld 4-5), maar niet alle jongen overleven het eerste jaar door bijvoorbeeld ziektes, infecties, of verwondingen.
#8. Waar of niet waar? Een wolf kan kwispelen.
Binnen de roedel wordt vooral gecommuniceerd via lichaamstaal. De kop speelt een belangrijke rol maar ook de staart, net zoals bij honden is goed af te lezen hoe een individu zich voelt.
#9. Waar of niet waar? De wolf kan gevaarlijk zijn voor mensen.
Natuurlijk kan de wolf gevaarlijk zijn, ze hebben enkel hun gebit om zich te verweren. Maar de wolf is erg schuw en zal het contact met mensen vermijden. Je kan gewoon veilig de bossen in (met je hond aangelijnd), en kom je een wolf tegen geniet en neem langzaam afstand.
#10. Waar of niet waar? Een wolf kan blaffen.
Huilen, grommen, blaffen, keffen en janken worden allemaal als communicatiemiddel gebruikt. Door te blaffen of keffen, waarschuwt een wolf een ander; moeders waarschuwen hun welpen er bijvoorbeeld mee voor gevaar. In combinatie met huilen is het een waarschuwing voor andere roedels: wegwezen hier!