online wolvenlezing 3 mei

Foto van de wolf | © Jakob Bramm Jensen
Voor er overgegaan word tot het beantwoorden van de vragen, willen we graag eerst ons excuus aanbieden voor de wat rommelige lezing. Ondanks dat dit onze eerste online-lezing is geweest. Bedankt voor alle feedback, deze staat genoteerd en zal meegenomen worden naar een volgende online-lezing.
Antwoorden op vragen uit de chat.
Kunnen wolf-ondersoorten kruisen?
Ondersoorten kunnen met elkaar kruisen, dit gebeurd ook bij de italiaanse of alpenwolf, en die kan ook met de Europese wolf kruisen.
Ook kan een wolf met een hond kruisen.
Is er een rol weggelegd voor de wolf op de Oostvaardersplassen?
Nee, de Oostvaardersplassen is maar 56km² en dat is te klein. Een wolf kan hier best overleven, maar zal met grote zekerheid zich hier niet vestigen.
Is er al een wolf gezien op de Utrechtse Heuvelrug?
Er zijn meerdere wolf-meldingen geweest, maar dit betrof allemaal wandelwolven die opzoek waren naar een ander leefgebied.
Is de mouflonkudde op het Wekeromse zand ten dode opgeschreven?
De moeflon hoort hier niet thuis, en heeft hier in tegenstelling tot Corsica en Sardinië waar het vandaan komt, niet de mogelijkheid te vluchten op rotsen en berggebied in onze Natuur De moeflon maakt geen enkele kans tegen een jagende wolf. Verwachting is dus ook dat er wel moeflons geslagen gaan worden door de wolf.
Kan er wat verteld worden over de rangorde?
Marc: Binnen een roedel van een Europese laaglandwolf praat men over een familiegroep. Pa en ma zijn de baas, en hebben als enigste paringsrecht. Een familiegroep bestaat voorts uit welpen van 1 tot 3 jaar. Meeste welpen zijn echter 1,5 jaar als ze nest verlaten, met name in de paringstijd en in de tijd dat nieuwe welpen geboren worden. Bij andere wolvensoorten zijn er wel grotere roedels bekend ,waarin er duidelijke een alfa paar is de beta wolven en de omega wolven. Vroeger werd dit ook toegedicht aan de Europese laaglandwolf, maar dit is echt een sterke familiegroep, hier spreekt men dus niet meer over rangorde in de zin alfa, beta en omega.
Toevoeging Jos: Rangorde is meer te zien bij wolven die opgesloten zitten en waar de volwassen wordende niet weg kunnen. Dat alfa beta enz komt in de natuur amper voor het zijn familie verbanden ouders en jonge die met volwassen worden de familie verlaten net als onze kinderen dan het huis moeten verlaten. De noord Amerikaanse Timberwolven verlaten de familie vaak iets later en blijven een generatie langer waardoor de roedels grote zijn. Ze zijn meer aangepast zo voor grotere prooidieren. Aan bizon en wapitie kunnen ook 25 wolven eten aan een ree niet. Maar ook daar is het een familie verband
Kan er wat verteld worden over Kuddebewakingshonden?
Het inzetten van Kbh honden is ook effectief, tezamen met andere maatregelen. Uit praktijk blijkt dat 1 hond weinig nut heeft en ook de kbh honden een klein roedel moeten vormen. Uit de lezingen en de praktijk weet ik dat het inzetten van 4 kbh honden goed werkt. Denk daarbij aan Karpatische Herdershonden. Essentieel is wel dat de kbh pups opgroeien tussen de schapen. Canine Efficiency van Ray Dorgelo is een autoriteit op dit gebied. Maar als preventie middel is het inzetten van Kbh honden tegen de wolf een goed middel. Uit Zwitserland is ook bekend dat bewaking met lama’s tussen schapen, ook voor preventie zorgt Nick Huisman van de European Wilderness-society-org heeft mij Folders gemaild, die ik graag door zet.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.