2024 februari

Nieuwsbrief Werkgroep Wolf Nederland

Nieuwsbrief nr 23

Werkgroep Wolf Nederland

Februari 2024

Beste ,

Hierbij een de nieuwste nieuwsbrief van de Werkgroep Wolf Nederland.


We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie van onze nieuwsbrief. 
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Zeer geslaagde vrijwilligersdag Werkgroep Wolf Nederland.
  • Werkgroep Wolf adopteert weer een lam
  • YouTubekanaal Werkgroep Wolf Nederland.
  • Het gebit van de wolf.
  • Duidelijkheid bij rapportage schademeldingen BIJ12
  • Webwinkel Werkgroep Wolf Nederland.

 

  • WWN op Whatsapp kanalen.
  • Wat gebeurt er met dode wolven in Nederland?
  • Lezing of wandeling op locatie.
  • De column van Martijn Koning over de wolf
  • Door de lens van...
  • Het zicht van de wolf.
  • Extra hulpmiddelen voor een (wolfwerend) raster.
  • Agenda gratis informatieve wandelingen Werkgroep Wolf

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? We zijn te bereiken op: [email protected]

Geslaagde vrijwilligersdag Werkgroep Wolf Nederland

De werkgroep streeft ernaar om  2 keer per jaar een werkgroepdag te organiseren voor haar vrijwilligers. In eerste instantie om elkaar fysiek te ontmoeten, maar daarnaast ook om kennis te delen.

Helaas vielen er op het laatste moment nog enkele vrijwilligers af, maar met de aanwezigheid van zo'n 21 personen was de opkomst toch erg goed.

De vrijwilligers werden ontvangen met koffie en thee en er was ruimte om lekker bij te praten of in sommige gevallen kennis met elkaar te maken.


De organisatie had een afwisselend programma samengesteld. Want na de uitgebreide kennismaking onder het genot van koffie, stond er een zeer interessante lezing van de Ravenwerkgroep op het programma.


De symbiose tussen raven en de wolf spreekt al jaren tot de verbeelding. Geven ze elkaar echt signalen door? Zijn er vriendschappen tussen de wolf en de raaf? Hoe gaat het met de raaf sinds de terugkeer van de wolf?

Raven tijdens de informatieve wandeling van de werkgroep in het Kroondomein (Eigen foto)

Raven tijdens de informatieve wandeling van de werkgroep in het Kroondomein (Eigen foto)

Hans de Vos Burchart, voorzitter van de Ravenwerkgroep, was uitgenodigd om deze en andere vragen toe te lichten en te duiden tijdens een interessante lezing over deze slimme en mooie vogel, die vaak in een adem wordt genoemd met de wolf. Niet alleen vanwege hun bijzondere band, maar ook vanwege het feit dat de raaf hetzelfde lot was beschoren als de wolf, namelijk totale uitroeiing in Nederland.

Hans vertelde uitgebreid over het werk dat de Ravenwerkgroep doet. Zoals het uitgebreid monitoren van enkele raven die zijn uitgerust met een GPS-tracker en het ringen van de raven. Het gaat over het algemeen vrij goed met de raaf in Nederland. Inmiddels zijn er in alle provincies wel 1 of meer broedparen actief en juist door het uitgebreid monitoren wordt ook steeds meer duidelijk over deze intelligente en mysterieuze vogel.


Behalve de lezing van de Ravenwerkgroep, werden de vrijwilligers ook uitvoerig bijgepraat over alle activiteiten van de werkgroep en de lopende projecten. Na de lunch werd er een gezamenlijke wandeling gemaakt op de Koningsheide.

Werkgroep Wolf adopteert weer een lam

Afgelopen jaar adopteerde de Werkgroep een lam van de schaapskudde Elspeet. Dit adoptielam kreeg de naam Wisk en maakt het volgens de laatste berichten goed.

Dit jaar hebben we besloten om niet één maar twee lammeren te adopteren van 2 verschillende kuddes.
Het eerste van de twee adoptielammeren is afkomstig van de Schaapskudde Epe-Heerde en heeft de naam 'Met' gekregen.

Binnenkort zullen we op kraamvisite gaan bij 'Met' en zullen we u de foto's natuurlijk niet onthouden.

Uiteraard zullen we het tweede adoptielam ook aan u voorstellen.

YouTubekanaal Werkgroep Wolf Nederland

Naast Facebook en Instagram, is de Werkgroep ook aanwezig op YouTube.

Op ons youtube kanaal vind je diverse video's van en over de werkgroep.  Van promofilmpjes tot verslagen van evenementen. Maar ook enkele door ons gemaakte informatiefilmpjes over het plaatsen van rasters en afwikkeling van schade. 


Ook vind je er een video met 10-feiten over de wolf. Deze van oorsprong Italiaanse video is door de Werkgroep in het Nederlands vertaald.

Het gebit van de wolf 

Het indrukwekkende gebit van de wolf

Het gebit van een wolf is perfect aangepast aan zijn dieet van vlees en is het belangrijkste instrument van het dier. Het gebit van een wolf bestaat uit een totaal van 42 tanden, waarvan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen, en 10 scheurkiezen en gewone kiezen. 


Een wolf kauwt niet op zijn prooi, maar scheurt het vlees in stukken en slikt het door. Het scheuren van dit vlees doet hij met zijn kleine snijtanden. Met draderige bestanddelen van het vlees, flost de wolf op een natuurlijke manier zijn tanden. Hierdoor worden de speekselklieren geactiveerd en wordt de mond ook gespoeld. Door het knagen op botten wordt tandsteen voorkomen.

De onder- (L) en bovenkaak(R) van de wolf

De voorste tanden in de boven- en onderkaak zijn snijtanden. Ze zijn scherp en puntig en worden gebruikt om vlees te scheuren.


De achterste tanden in de bovenkaak en onderkaak zijn de hoektanden. De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden.


De rest van de tanden in de bovenkaak zijn premolaren en kiezen. Premolaren zijn gebruikt om vlees te scheuren en te verpletteren. Kiezen zijn gebruikt om botten te verpletteren.

 

De hoektanden van een wolf zijn de langste tanden in zijn mond. Ze kunnen tot 2,5 cm lang worden. De hoektanden worden gebruikt om prooien te doden door ze in de nek of borst te bijten.

Slijtage

Het gebit van wolven slijt door het gebruik. De snijtanden en hoektanden slijten doordat ze worden gebruikt om prooien te grijpen en te doden. De valse kiezen slijten doordat ze worden gebruikt om prooien te vermalen. De kiezen slijten doordat ze worden gebruikt om botten te kraken.

 

  • De leeftijd van de wolf.
    Jonge wolven hebben een scherper gebit dan oudere wolven.
  • Het dieet van de wolf. 
    Wolven die een dieet hebben met veel botten hebben meer slijtage aan het gebit dan wolven die een dieet hebben met weinig botten.

Overzicht van de gemiddelde slijtage aan het gebit in leeftijd van de wolf.
Bron: Gipson, P. S., Ballard, W. B., Nowak, R. M., & Mech, L. D. (2000). Accuracy and Precision of Estimating Age of Gray Wolves by Tooth Wear.

The Journal of Wildlife Management, 64(3), 752–758. https://doi.org/10.2307/3802745
Vertaling: WWN

De gezondheid van de wolf.

Wolven die niet gezond zijn, hebben meer slijtage aan het gebit.

Slijtage van het gebit van wolven kan leiden tot verschillende problemen, waaronder:

  • Problemen met het eten.
    Wolven met veel slijtage aan het gebit kunnen moeite hebben om prooien te grijpen en te eten.
  • Infecties. 
    Slijtage van het gebit kan leiden tot infecties in de mond.
  • Pijn. 
    Slijtage van het gebit kan pijn veroorzaken bij het eten.

Wolven met veel slijtage aan het gebit kunnen moeite hebben om te overleven. Ze kunnen minder prooien vangen en meer kans hebben om ziek te worden.

Duidelijkheid bij rapportage schademeldingen BIJ12

In oktober 2023 heeft de werkgroep alle gerapporteerde schademeldingen onder de loep genomen in de rapportages van BIJ12. Daar bleek dat de schademeldingen geen goed beeld gaven van de daadwerkelijke situaties. In sommige gevallen werd er verondersteld dat het hekwerk 100% wolfwerend was ten tijde van de aanvallen. 
Na wat dieper in de gegevens te zijn gedoken en de vastgelegde data te hebben onderzocht, bleek toen al dat, maar een heel klein percentage op het eerste gezicht goed was geplaatst.

Uiteraard hebben we deze bevindingen uitgebreid onder de aandacht gebracht van de media en de (lokale) politiek. Door de onvolledige gegevens in de rapportages werden namelijk verkeerde conclusies getrokken en deze zelfs als zodanig gecommuniceerd bij kamervragen en bij de stellingname over de wolf.

BIJ12
Ook hebben we onze bevindingen gemeld bij BIJ12. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een juiste rapportage veel meer duidelijkheid en een eerlijker beeld geeft van de beschermingsstatus van  (hobby-)vee. Daar is namelijk iedereen mee geholpen. 

Sinds deze rapportageperiode heeft BIJ12 een betere weergave van de (wolfwerende) rasters opgenomen, door aan te geven of een raster wel of niet goed was geplaatst. Zelfs als het op het oog goed was geplaatst kan er nu een kanttekening zijn opgenomen in de vorm 'ja, maar' waarbij duidelijk vermeld wordt waarom het (wolfwerende)raster toch niet aan de eisen van plaatsing voldeed ten tijde van een aanval.

 

Daarmee is volgens ons een grote stap gezet in de verbetering van de schademeldingen en wordt er mogelijk zo ook voorgesorteerd op een rasterafhankelijke schade-uitkering. 
Met andere woorden geen afdoende beschermingsmaatregelen? Geen schadevergoeding.

Protocol aanpassing
Zover we begrepen was er ook geen eenduidig protocol voor het controleren/vastleggen van eventuele gebreken. Inmiddels heeft BIJ12 ook een checklist beschikbaar waardoor de taxateur/controleur meteen op een simpele manier eventuele gebreken kan vastleggen en ontstaat er zo een redelijke standaard procedure.

 

Deze checklist is overigens ook geschikt om als (hobby)veehouder het geplaatste (wolfwerende)raster te controleren op fouten.

 

Cijfers nog steeds zeer teleurstellend
Helaas blijkt nu nog meer dat het zeer teleurstellend is gesteld met de bescherming van (hobby)vee.
Inmiddels is bij 908 meldingen daadwerkelijk de status ingevuld en voldeden 902 rasters NIET aan de gestelde eisen. 

6 maal 'Ja'
21 maal 'Ja maar'
881 maal 'Nee'

Tel daarbij de 354 meldingen op waarbij er niets is ingevuld waar ook 'nee' zou moeten staan dan kom je tot de teleurstellende conclusie dat het enorm slecht gesteld is met de (wolfwerende) rasters bij de vastgestelde schades.

 

Vergeten (hobby)veehouders
Met de schaderapportage van BIJ12 ontstaat mogelijk ook het beeld dat er geen draagvlak is voor een goede bescherming. Daarbij wordt helaas een heel grote groep welwillende (hobby)veehouders vergeten. 
Zij werken zich vaak een slag in de rondte om hun rasters optimaal te houden en hun vee te beschermen. Helaas hoor je hier dus helemaal niets over omdat daar geen geslaagde aanvallen plaatsvinden en deze dus nooit in het schadeoverzicht van BIJ12 terechtkomen.

Webwinkel Werkgroep Wolf Nederland

In onze webwinkel vind je diverse producten (gratis en betaald) die gerelateerd zijn aan de wolf. Hieronder zie je een aantal artikelen uit onze webwinkel. De vermelde prijzen zijn inclusief eventuele verzendkosten en per stuk. Met de aankopen steun je ook het werk van de Werkgroep Wolf Nederland.

Unieke set van 6 grote ansichtkaarten met tekeningen van Ineke Pluim-Perquin. Deze set is een weergave van de pasteltekeningen die Ineke heeft gemaakt met het thema ‘Wolf’.
Afmeting: 210 x 148 mm. 

 
€ 11,00

De enige echte sleutelhanger met het logo van de werkgroep kan aan jouw sleutelbos hangen!
Met deze aankoop steun je de werkgroep.

Afmeting: 40 x 32,3 x 1,8 mm.

 

€ 9,95

Time Out, het wolvenboek voor jong en oud
Irene van Eijk heeft een prachtig, speels “wolvenboek” geschreven, getekend, geknutseld en gefotografeerd. Het is een boeiend bladerboek vol weetjes, puzzels, spelletjes en uitdagende vraagstukken. 


€ 9,90

Laat zien dat je rekening houdt met wild in natuurrijk gebied, en je daarom je snelheid verlaagt naar 60 km p/u. In de weekenden dat de klok verzet wordt zal de werkgroep hier extra aandacht aan besteden.
Afmeting: 100 x 100 mm



€ 1,96

Download ons uitgebreide lespakket van 58 pagina’s, met aandacht voor 13 kerndoelen en 7 vaardigheidsdoelen. Dit speciaal samengestelde pakket, ontwikkeld door leerkrachten voor leerkrachten, biedt inspirerende lesideeën, werk van leerlingen, foto’s en verslagen ter illustratie.


Gratis

Deze informatie is géén complete spreekbeurt, maar geeft je wel informatie over de wolf, zodat je er zelf een goede spreekbeurt over kan maken.


Gratis

Met deze handige spoor-kaarten ga je voorbereid op pad. De volgende dieren zijn te vinden op de kaarten:
Kaart 1: Damhert, Edelhert, Ree, Vos, Das en wolf.
Kaart 2: Wild zwijn, Boommarter, Bunzing, Otter, Bever en Goudjakhals.


Gratis

Deze prachtige poster over de terugkomst van de wolf in Nederland is gratis beschikbaar gesteld door de werkgroep in samenwerking met Dagblad van het Noorden.


Gratis

WWN op Whatsapp kanalen

WWN op Whatsapp kanalen

Sinds deze maand heeft Werkgroep Wolf Nederland een Whatsapp kanaal in gebruik. 

Het Whatsapp kanaal is een toevoeging op de andere (social) media-uitingen waar de Werkgroep al geruime tijd mee werkt zoals Nieuwsbrief, Facebookpagina en Facebookgroep en de uitgebreide website waar de bezoeker alle informatie aangaande de wolf in Nederland kan terugvinden.

 

Een Whatsapp kanaal kan een bericht plaatsen, als volger kun je dat lezen. Je kunt eigenlijk alleen maar reageren met een emoji. Of je mening delen in een poll. Een gesprek of discussie aangaan is dus geen optie. Wie de andere volgers zijn, kun je niet zien. Je ziet alleen de hoeveelheid reacties.

Het kanaal zal gebruikt worden om nieuws en interessante links te delen. Zaken die niet direct op Facebook, in de Nieuwsbrief of op de website verschijnen. Zo kunnen de kanaalvolgers snel en efficiënt op de hoogte worden gebracht.

 

Hoe kun je het Whatsapp kanaal van de Werkgroep Wolf Nederland volgen?

Ga naar het tabblad updates.

Scrol horizontaal door de lijst met kanalen of tik op ‘Verken meer’. Gebruik in dat laatste geval vooral de zoekfunctie of de filters bovenaan.

Meteen Whatsapp kanalen volgen? Tik op ‘Volg’ of het plusje achter een kanaal.

Liever eerst een voorvertoning? Tik op de naam van een kanaal. Daarna kun je alsnog op ‘Volg’ rechtsboven tikken.

Of maak gebruik van deze link: https://whatsapp.com/channel/0029VaFIgDY1dAw1a3y0Tu1X

De updates van het kanaal verschijnen voortaan op het tabblad met Updates. Met het belletje bovenaan geef je aan of je al dan niet meldingen wilt ontvangen. Deze kun je ook gewoon op stil zetten.

Het grote voordeel is dat je volledig anoniem kunt deelnemen aan het kanaal van de Werkgroep Wolf Nederland. Wij als kanaalbeheerder kunnen ook niet zien wie het kanaal volgt en zien alleen het aantal volgers.

 

Kanalen zijn te gebruiken/te zien op de smartphoneapp van Whatsapp en via web.whatsapp.com.

Wat gebeurt er met dode wolven in Nederland

Afgelopen periode hebben er weer een aantal wolven de dood gevonden. Iets wat bijna onlosmakelijk samen gaat met een land waar het druk is. De wolven die zich gevestigd hebben, lijken iets beter met de drukte om te kunnen gaan door hun leefgebieden te vestigen in de wat rustiger gebieden. Anders is dat bijvoorbeeld voor de jonge wolven die op zoek gaan naar een eigen leefgebied en daarmee flink veel risico's moeten nemen op hun zoektocht naar een geschikt gebied. 

Onderzoek van de dode wolf door Wageningen Environmental Research © BIJ12/Marielle van Uitert

In een aantal gevallen loopt deze tocht slecht af en overlijdt de wolf door een aanrijding. Maar ook lijkt het eerste slachtoffer gevallen te zijn bij een conflict tussen wolven onderling. Door de flinke bezetting van de leefgebieden op de Veluwe, wordt het voor een jonge wolf ook steeds lastiger om ongezien hier doorheen te trekken. Met mogelijk fatale gevolgen. 

Plaats delict
Wanneer bij een dode wolf uit het onderzoek ter plaatse, de eerste sectie of het vervolgonderzoek blijkt dat het om een niet-natuurlijk overlijden kan gaan (anders dan een aanrijding zonder opzet), is dit voor de politie aanleiding om vervolgonderzoek te doen. Vanaf dat moment is de politie het aanspreekpunt.

Onderzoek

Onderzoekers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research (WENR) voeren sectie uit op het dier. DWHC verricht veterinair onderzoek zoals de doodsoorzaak en eventueel onderliggende ziekten. WENR verricht dierecologisch onderzoek en richt zich hierbij op leeftijd, geslacht, conditie, voortplantingsstatus en voedselkeuze. Wanneer mogelijk wordt de eventuele maaginhoud veiliggesteld en beoordeeld op samenstelling.

De in Elspeet aangetroffen dode wolf

Tijdens deze uitgebreide secties wordt er ook DNA van de wolf afgenomen. Deze DNA-samples worden vergeleken met de uitgebreide database van het samenwerkingsverband CEwolf-consortium na analyse van het Duitse onderzoekinstituut Senckenberg. 

Daarna wordt eventueel duidelijk om welk individu het gaat en wordt dit bekendgemaakt in het overzicht op de pagina van BIJ12.

Sinds april 2023 is dit overzicht te vinden met daarin de bekende in Nederland aangereden of dood aangetroffen wolven. Voor een aanrijding of vondst wordt geen nieuwsbericht gepubliceerd, tenzij een provincie anders besluit.


Educatie

Eventueel wordt de wolf geprepareerd voor educatieve doeleinden. Dit kan betekenen dat de wolf bijvoorbeeld wordt opgezet of onderdelen gebruikt worden bij lessen over de wolf.

Dat laatste is geen overbodige luxe: nu de wolf steeds meer in onze wereld opduikt, is het handig er meer over te weten, in plaats van uit te gaan van wat de sprookjes zeggen.

 

Video

Het INBO (Belgisch Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) voerde op 26 juli 2023 een autopsie uit op de doodgereden Belgische wolf August. Wolvenexpert Jan Gouwy en dierenarts Kristof Baert en onderzoeker Filip Berlengee tonen in deze leerzame video hoe zo'n autopsie verloopt en wat we daaruit leren.
Kijk hier de hele video

Meer info:
https://www.bij12.nl/onderwerp/wolf/dode-wolven/

Lezing of wandeling op locatie

Naast onze reguliere wandelingen -waar u gratis aan kunt deelnemen- biedt de Werkgroep Wolf Nederland ook de mogelijkheid om op een eigen locatie een lezing of wandeling, of een combinatie van beide, te organiseren.


Afhankelijk van uw behoefte kunnen we een lezing op maat verzorgen. 

Naast onze standaard lezing "kennismaken met de wolf" is het mogelijk om bepaalde aspecten uit te diepen die bijvoorbeeld beter aansluiten bij uw behoefte.

 

Zo hebben we inmiddels een aantal lezingen mogen verzorgen voor onder meer IVN Oss, Broodfonds Posbank, fokvereniging Solognote schaap en reclamebureau Finally. 


Zo'n lezing kan prima voorafgaan aan een informatieve wandeling, waarbij de deelnemers extra informatie krijgen over het wel en wee van de wolf.

Bent u op zoek naar een leuke, informatieve en leerzame invulling van bijvoorbeeld uw bedrijfsuitje of evenement? Neem dan contact op met de Werkgroep Wolf Nederland om de mogelijkheden te bespreken.

Een lezing is over het algemeen gratis. Wel vragen we een vrijwillige donatie en eventueel een reiskostenvergoeding.

Voor meer informatie: [email protected]

De column van Martijn Koning over de wolf

In het programma Spijkers met koppen was afgelopen zaterdag 27 januari de column te horen van Martijn Koning over de wolf, zijn beschermde status, Martijn zijn voorliefde voor de wolf en het besluit om hem te mogen afschrikken met paintball kogels.

Door de lens van...

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

Het zicht van de wolf

De evolutie van de familie van de hondachtigen in de afgelopen 40 miljoen jaar is zeer succesvol geweest (Wang en Tedford 2008). De wolf (Canis lupus), het grootste levende lid van deze familie, heeft unieke fysieke kenmerken ontwikkeld die hem helpen bij de jacht op voedsel. Wolven zijn carnivoren die op hun prooi jagen, vaak in de schemering, bij zonsopgang en 's nachts. Ze moeten hun prooi duidelijk kunnen zien op lange afstanden, in een breed gezichtsveld en bij slecht licht. Een goede manier om te begrijpen hoe wolven zien is door hun zicht te vergelijken met dat van ons.

Wij zijn primaten, zoogdieren zoals maki's, apen, mensapen en wijzelf. Onze ogen zijn recht vooruit gericht. Dat wil zeggen dat beide ogen hetzelfde veld zien, behalve het gebied dat door onze neus wordt geblokkeerd! We hebben dus binoculair zicht over het grootste deel van ons 180 graden gezichtsveld (Harrington en Asa 2003, Plonsky 1998).

De ogen van wolven daarentegen staan zijdelings 25 graden uit elkaar, waardoor ze een beperkter binoculair gezichtsveld hebben. Ze hebben echter een veel breder gezichtsveld dan wij (ongeveer 250 graden) (Harrington en Asa 2003, Plonsky 1998). Zie illustratie.


De binnenkant van zowel onze ogen als die van wolven zijn bedekt met netvliezen, lichtgevoelige membranen die zichtsignalen naar onze hersenen sturen. Een lens aan de voorkant van het oog focust beelden op het netvlies.


Wolven en mensen hebben een heel verschillend kleurenzicht. Wij en veel andere primaten hebben een driekleurenvisie (Jacobs en Nathans 2009). Dat wil zeggen dat we drie kleurgevoelige receptoren in onze ogen hebben, kegelcellen genaamd – ruwweg blauw, groen en geel.

Wolven hebben maar twee kleurreceptoren. Het kleurengamma dat wolven kunnen onderscheiden is veel kleiner dan bij ons.

Alle zoogdieren hebben een ander soort zichtcel die gevoelig is voor zeer lage lichtniveaus, maar niet voor kleuren. Deze cellen worden staafjes genoemd. We hebben een depressie in het middelste brandpunt van ons netvlies, de fovea, die een zeer hoge concentratie kegeltjes heeft, maar geen staafjes voor nachtzicht. We zijn aangepast aan het zien van grote details in kleur, overdag, in een zeer beperkt gezichtsveld. Buiten de fovea hebben we een mix van kegeltjes en staafjes. Wolven hebben geen fovea, maar wel een breed centraal gebied met een zeer hoge dichtheid aan staafjes en een hogere dichtheid aan kegeltjes vergeleken met de periferie (maar nog steeds maar ongeveer 1/6 van bij ons). Wolven kunnen veel meer grijstinten onderscheiden en zien veel beter in het donker dan mensen. 


Een wolf heeft een relatief scherp zicht over een groot deel van zijn visuele horizon zonder dat hij zijn blik hoeft te verplaatsen (Harrington en Asa 2003).


Gedetailleerde studies naar het vermogen van wolven om beweging waar te nemen, hebben aangetoond dat ze beweging met zowel staafjes als kegeltjes aanzienlijk beter kunnen detecteren dan wij, vooral in goede lichtomstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat wolven de wereld sneller zien dan wij (Harrington en Asa 2003). 


Ten slotte hebben wolven een meerlaags membraan tussen het netvlies en de lens dat tapetum lucidum wordt genoemd. Dit membraan reflecteert licht terug door het netvlies, waardoor de gevoeligheid bij weinig licht toeneemt. Het is ook verantwoordelijk voor de ‘oogglans’ van wolven en honden 's nachts. Veel andere zoogdieren hebben dit membraan, maar wij niet.


Nogmaals, wolven moeten prooien duidelijk kunnen zien op lange afstanden, in een breed gezichtsveld en bij slecht licht. Ze moeten vele grijstinten kunnen onderscheiden en elke beweging aan de horizon kunnen waarnemen. Het oog van de wolf is in miljoenen jaren geëvolueerd om aan deze behoeften te voldoen.

 

Tekst: Bob MacPherson, PhD, gepensioneerd wetenschapper.

Citaten:
Wang, X. en R. H. Tedford, Dogs: Their Fossil Relatives and Evolutionary History, 2008, Columbia University Press, New York.
Harrington, F. H. en C. S. Asa, Wolf Communication in Wolves: Behavior, Ecology, and Conservation, 2003 pp 96-99, L. D. Mech en L. Boitani, eds, University of Chicago Press, Chicago & London.
Jacobs, G. H. en J. Nathans, The Evolution of Primate Color Vision. Scientific American, April 2009: 56-63.
Plonsky, M., Ph.D. Canine Vision, 1998, http://www.uwsp.edu/psych/dog/LA/DrP4.htm

Extra hulpmiddelen voor een (wolfwerend) raster

Wie zijn vee beschermt door gebruik te maken van een door BIJ12 aanbevolen raster verminderd daarmee de kans op predatie door een wolf aanzienlijk. In sommige gevallen kun je eventueel je bestaande bescherming uitbreiden met diverse hulpmiddelen waardoor de kans mogelijk nog kleiner wordt. Deze hulpmiddelen variëren van controle (op afstand) van je raster of een extra visuele uitbreiding. De uitbreidingen zijn geen vervanging van een wolfwerend raster en bieden geen extra garantie, maar dienen gezien te worden als extra hulpmiddelen om het raster optimaal te houden. 

Luda Fence

  • Luda Fence is een innovatief online schrikdraadbewakingssyteem voor elektrische afrasteringen.

  • Het alarmsysteem toont de spanning op de afrastering op je computer of via de My Luda Farm app op je mobiele telefoon.

  • Met Alarm+ (optie) is een waarschuwing mogelijk zodra het voltage op het schrikdraad plotseling zakt of wegvalt.

  • Luda Fence kan overal gebruikt worden waar een gsm-verbinding mogelijk is (ingebouwde SIM-kaart)

Patura Raster alarm

  • Flitslicht geeft een te sterke spanningsdaling aan; tot 1,5 km zichtbaar; 2 opwekkingsniveaus; wordt eenvoudig aan het raster gehangen (heeft geen aarde nodig).

  • Plaats het flitslicht, respectievelijk het afrasteringalarm aan het eind van het raster. Dan hebt u in één oogopslag de zekerheid dat de rasterspanning aan dit punt en daarmee ook aan iedere andere plaats tussen apparaat en rastereinde in orde is.

     

FoxlightS wolven- vossen- en wildverjager

  • De Foxlight is de beste manier om uw kwetsbare dieren te beschermen tegen aanvallen van vossen, wolven en andere nachtroofdieren.

  • Computerchipgestuurde willekeurige lichtflits.

  • Een lichtsensor activeert de flits van 9 ledlampjes tussen zonsondergang en zonsopgang.

  • Is bestand tegen regen, wind en temperatuurverschillen.

  • Gebruik Foxlights op 100-150m van elkaar waar de dieren slapen.

  • 9 ledlampjes knipperen willekeurig, zodat de illusie wordt gecreëerd bij roofdieren dat iemand in het gebied patrouilleert.

     

Fladdry lint

  • Zichtbaarheid en veiligheid van de omheining wordt verhoogd door de vlaggetjes.

  • Risico op verwondingen door slecht zichtbare omheining wordt verminderd.

  • Rode vlaggen wapperen in de wind en maken geluid

    Optische en akoestische afschrikking van wilde dieren/wolven.

  • Gemakkelijke en snelle montage, kan worden gemonteerd in reeds bestaande omheiningen.

  • Kan worden gecombineerd met andere aanwezige afrasteringsmaterialen.

  • Kan ook worden gebruikt in weidenetten, schapenweiden

    Gevlochten koord, zeer hoge kwaliteit en robuust.

  • Koord is geschikt voor mobiel gebruik en veelvuldig op- en afbouwen.

  •  

    Koord kan indien gewenst worden geëlektrificeerd, dit verhoogt de veiligheid nog meer.

Extra stroomarmen aan een raster

  • De extra armen worden op o.a. de hoeken van het raster geplaatst.

  • Door de extra armen wordt de wolf iedere keer van het raster afgedreven.

  • Schapen raken minder snel in paniek.

  • De wolf raakt gedemotiveerd door constante afdrijving van het raster.

     

     

Een goede bescherming valt of staat met een goed wolfwerend raster. Het plaatsen van een goed raster is slechts het begin. Het onderhoud en de controle van het raster is een bijna dagelijks terugkerende handeling.

Voor de richtlijnen van een goed raster kun je terecht op de pagina's van BIJ12.
In veel gevallen kun je ook gebruik maken van subsidieregelingen voor het plaatsen van preventieve maatregelen. Hiervoor is echter geen landelijk beleid, maar wordt dit per provincie geregeld. Op de pagina van de Werkgroep Wolf Nederland vind je een helder overzicht, per provincie, welke mogelijkheden er zijn.
De Provincie Gelderland heeft een factsheet gemaakt waar de meest gemaakte fouten en of ontstane gebreken op staan.
Voor (hulp)vragen kun je altijd de Werkgroep Wolf Nederland benaderen.

Agenda gratis informatieve wandelingen Werkgroep Wolf

De Werkgroep Wolf Nederland organiseert iedere maand diverse wandelingen op verschillende locaties in het land. Deze wandelingen bieden we geheel kosteloos aan. 
Tijdens de wandeling vertellen we alles over de Wolf, zijn leefgebied, zijn prooien en mogelijke preventiemiddelen. Reserveren is verplicht.
Wil je een keer mee? Klik op de een van de wandelingen om de beschikbare data en plekken te bekijken en reserveer je tickets.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de KvK onder: 83976310.

Reacties zijn gesloten.