2023 november

Nieuwsbrief November 2023 - 20
Nieuwsbrief Werkgroep Wolf Nederland

Nieuwsbrief nr 20

Werkgroep Wolf Nederland

November 2023

Beste ,

Hierbij een bomvolle nieuwsbrief van de Werkgroep Wolf Nederland.


We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie van onze nieuwsbrief. 
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

 • Jubileum voor Team wandelingen Werkgroep Wolf Nederland
 • Vragen aan de Werkgroep Wolf Nederland.
 • Webwinkel.
 • 22 november 2023: Tweede Kamer verkiezingen.
 • Eén van onze vrijwilligers.
 • We zijn lekker bezig.
 • Van oorlogsfotograaf naar wolvenfotograaf: Marielle van Uitert
 • De wolf in podcasts.

 

 • Japanse wolf † (Canus Lupus hodopylax)
 • Incomplete informatie geeft verkeerd beeld wolfwerendheid bij schade.
 • Oproep van www.chwolf.org: Help het wolvenbloedbad voorkomen met protestbrieven.
 • Onderweg met de wolven
 • Lespakket Werkgroep Wolf Nederland in de praktijk
 • Nieuwe procedure voor melden wolvensporen

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? We zijn te bereiken op: [email protected]

Jubileum voor Team wandelingen Werkgroep Wolf Nederland

Verzamelen van de DNA-samples

Zaterdag 14 oktober konden onze gidsen Rob en Wim een klein feestje vieren

Als de grondleggers van het Team Wandelingen vierden ze namelijk dat ze inmiddels 4 jaar actief zijn met hun wandeling "In het spoor van de Wolf" voor de Werkgroep Wolf Nederland. De afgelopen jaren werd al snel duidelijk dat er veel behoefte was aan deze informatieve wandelingen en de beschikbare plekken binnen no-time waren gereserveerd. Zaterdag 14 oktober was voor de wandeling "In het spoor van de Wolf" de laatste van dit seizoen. Enkele van onze wandellocaties gaan het hele jaar door, dus er is altijd wel een locatie waar u zich voor aan kunt melden. Mits niet vol.

Inmiddels heeft de Werkgroep een flinke groep vrijwillige gidsen die op diverse locaties in Nederland een informatieve wandeling organiseren. (kijk op onze agenda voor de locaties)

 

De mannen hebben al aangegeven volgend jaar voor hun vijfde seizoen te gaan. Komende periode zullen ze de agenda's naast elkaar leggen en de data voor 2024 prikken.

Vragen aan de Werkgroep Wolf Nederland

Naast alle zichtbare activiteiten zoals de informatieve wandelingen, lezingen en het lespakket, doen de vrijwilligers van de WWN nog veel meer. Niet altijd even zichtbaar, maar niet minder belangrijk.

Zo wordt de website dagelijks bijgewerkt/gecontroleerd op basis van nieuwe informatie. Het meeste nieuws dat over de wolf verschijnt, wordt opgenomen in het nieuwsarchief op onze website. Dat geldt voor het in Nederland verschenen nieuws met betrekking tot de wolf, maar ook het nieuws van onze zuiderburen. Ook hebben we regelmatig contact met diverse partijen.

We ontvangen tientallen mails per week met vragen, opgave/annuleringen voor de wandelingen, aanvraag lespakket, informatieaanvragen en reacties. Maar ook de media weet ons steeds vaker te vinden. Al die mails worden door ons beantwoord. Soms direct en soms duurt het wat langer in verband met beschikbare tijd. Maar allemaal met dezelfde aandacht.

 

Uit de e-mails met vragen hebben we hier een kleine selectie gemaakt. 

 1. Waarom wordt mijn Facebook-bijdrage niet op Facebook geplaatst?
  We proberen een goede afweging te maken. Veel berichten worden bij heel veel wolf-gerelateerde pagina's geplaatst en hebben daardoor geen echte meerwaarde meer. We proberen te voorkomen dat we plaatsen om te plaatsen. Daarnaast zijn veel berichten polariserend. 
 2. Jullie melden nooit iets over de ellende bij aanvallen.
  Om een goede reactie of beeld te geven ben je naar ons idee afhankelijk van onderbouwde feiten. Deze ontbreken veelal. We plaatsen al het nieuws in ons nieuwsoverzicht op onze website. Ook daar één weergave van een artikel over hetzelfde onderwerp.
 3. Mogen wij jullie interviewen voor....
  Ja, in principe staan wij open om onze kennis te delen. Wel moet het iets bijdragen aan het complete verhaal. Uitspraken over bepaalde zaken zullen wij ALLEEN doen als de feiten beschikbaar zijn.
  Daarnaast is het afhankelijk van de beschikbaarheid. We zijn tenslotte allemaal vrijwilligers.
 4. Helpen jullie ook bij het plaatsen van wolfwerend hekwerk.
  Als wij in de gelegenheid zijn, zijn wij vaak bereid om te helpen. Ook dit is sterk afhankelijk van de beschikbare vrijwilligers/leden. Voor advies en/of vragen over het hekwerk kunt u altijd bij ons terecht. Op onze website vind je bijvoorbeeld een pagina voor (hobby)vee houders met informatie per provincie. Zoals contactgegevens, regelingen, wolvencoördinatoren en leveranciers.

Heb je zelf een vraag? Dan kun je deze gemakkelijk stellen via de contactpagina op de website

Mogelijk staat je vraag (en antwoord) al in ons uitgebreide Veelgestelde vragen overzicht.

Webwinkel

In onze webwinkel vind je diverse producten (gratis en betaald) die gerelateerd zijn aan de wolf. Hieronder zie je een aantal artikelen uit onze webwinkel. De vermelde prijzen zijn inclusief eventuele verzendkosten en per stuk. Met de aankopen steun je ook het werk van de Werkgroep Wolf Nederland.

Info & bestellen

Unieke set van 6 grote ansichtkaarten met tekeningen van Ineke Pluim-Perquin. Deze set is een weergave van de pasteltekeningen die Ineke heeft gemaakt met het thema ‘Wolf’.
Afmeting: 210 x 148 mm. 

 
€ 11,00

Info & bestellen

De enige echte sleutelhanger met het logo van de werkgroep kan aan jouw sleutelbos hangen!
Met deze aankoop steun je de werkgroep.

Afmeting: 40 x 32,3 x 1,8 mm.

 

€ 9,95

Info & bestellen

Time Out, het wolvenboek voor jong en oud
Irene van Eijk heeft een prachtig, speels “wolvenboek” geschreven, getekend, geknutseld en gefotografeerd. Het is een boeiend bladerboek vol weetjes, puzzels, spelletjes en uitdagende vraagstukken. 


€ 9,90

Info & bestellen

Laat zien dat je rekening houdt met wild in natuurrijk gebied, en je daarom je snelheid verlaagt naar 60 km p/u. In de weekenden dat de klok verzet wordt zal de werkgroep hier extra aandacht aan besteden.
Afmeting: 100 x 100 mm€ 1,96

Info & download

Download ons uitgebreide lespakket van 58 pagina’s, met aandacht voor 13 kerndoelen en 7 vaardigheidsdoelen. Dit speciaal samengestelde pakket, ontwikkeld door leerkrachten voor leerkrachten, biedt inspirerende lesideeën, werk van leerlingen, foto’s en verslagen ter illustratie.


Gratis

Info & download

Deze informatie is géén complete spreekbeurt, maar geeft je wel informatie over de wolf, zodat je er zelf een goede spreekbeurt over kan maken.


Gratis

Info & download

Met deze handige spoor-kaarten ga je voorbereid op pad. De volgende dieren zijn te vinden op de kaarten:
Kaart 1: Damhert, Edelhert, Ree, Vos, Das en wolf.
Kaart 2: Wild zwijn, Boommarter, Bunzing, Otter, Bever en Goudjakhals.


Gratis

Info & download

Deze prachtige poster over de terugkomst van de wolf in Nederland is gratis beschikbaar gesteld door de werkgroep in samenwerking met Dagblad van het Noorden.


Gratis

Voor alle overige producten kun je kijkje nemen in de webwinkel.

22 november 2023: Tweede Kamer verkiezingen.

Eén van onze vrijwilligers: Michan Biesbroek

Werkgroep Wolf Nederland heeft inmiddels zo'n 40 vrijwilligers die zich inzetten voor de werkgroep.
In deze rubriek stellen we één van deze mensen aan u voor. Deze keer Michan Biesbroek

Mijn vroegste herinnering aan wolven is een avond toen ik ongeveer 4 jaar oud was. We waren in een vakantiehuis op de Veluwe en mijn opa kwam langs. Altijd als hij langs kwam, mocht ik voor het slapen gaan nog één open vraag aan hem stellen. Die avond vroeg ik enthousiast: ‘wanneer komen de wolven terug in Nederland?’ Het zou nog bijna 40 jaar duren, maar dat kon mijn opa toen nog niet weten. 

Spoorzoeken

Zowel hij als mijn ouders namen me tijdens mijn jeugd veel het bos en het duin in om wilde dieren te vinden en leerden me diersporen te herkennen. Tegenwoordig geef ik zelfs les in spoorzoeken, vogeltaal en andere primitieve vaardigheden. Bijvoorbeeld voor Bosbeweging, voor Weylin en voor mijn eigen bedrijf 'Onder De Berk'. 

 

Vrijwilligerswerk

Daarnaast zet ik me op vrijwillige basis in voor de bescherming van wolven. Dat begon ooit als bestuurslid voor Stichting Wolf Nederland, maar nadat die stichting werd opgeheven, sloot ik me aan bij Werkgroep Wolf Nederland. 

Voor de werkgroep help ik met het monitoren van de wolven in Nederland, draag ik bij aan kennisverspreiding en -vergaring, en ben ik contactpersoon namens de werkgroep in het samenwerkingsverband van de European Alliance for Wolf Conservation

 

Het grote geheel

Ik geloof er sterk in dat bescherming van wolven op nationaal niveau niet mogelijk is zonder een internationaal gerichte blik. De ervaring en kennis van landen waar wolven al langer zijn of zelfs nooit weg waren, zijn voor ons van vitaal belang. Daarom reisde ik afgelopen januari naar Slowakije voor het citizen science wolf monitoring project van Slovak Wildlife (eerst als deelnemer en aankomend jaar als gids, zie ook nieuwsbrieven 13 en 18), en in september naar Yellowstone om op uitnodiging van instructeurs George Bumann en Jon Young te helpen en mee te doen aan een meerdaagse (ook online te volgen) cursus over diersporen en vogeltaal. Beide reizen waren fantastisch, met fantastische diersporen en wildbeleving en hopelijk liggen er nog veel in het verschiet!

Waarom wolven belangrijk zijn

Ik denk dat een landschap zonder grote carnivoren een incompleet en ongezond landschap is. Wolven creëren een balans die, zo ontdekken we meer en meer, nodig is voor het overleven van de natuur. Ik hoop dan ook dat we zo snel mogelijk leren samen te leven met deze intelligente en sociale dieren, niet alleen in hun belang, maar vooral ook voor onszelf. 

We zijn lekker bezig.

De activiteiten van de Werkgroep Wolf Nederland zijn vrij divers en staan voornamelijk in het teken van voorlichting. Nu we naar het einde van het jaar gaan, misschien eens goed om wat dingen uit te lichten en wat cijfers te tonen.

 

Informatieve wandelingen.
Onze informatieve wandelingen zijn in alle opzichten een groot succes en er wordt veel gebruik van gemaakt. Dit jaar lopen we op maar liefst 5 locaties. Niet alle wandelingen zijn maandelijks en het hele jaar door, maar afgelopen jaar mochten we bij onze reguliere wandelingen ruim 450 deelnemers ontvangen.

Naast de reguliere wandelingen hebben we ook nog zo'n 150 mensen mee genomen tijdens een georganiseerde wandeling waarbij wij werden gevraagd om een wandeling te verzorgen. Dit liep uiteen van personeelsfeestjes, bruiloften, studiedagen en een gastles op een school in Tilburg in combinatie met een wandeling. 

Lezingen.
Ook verzorgden wij een 4-tal lezingen met als titel "Kennismaken met de wolf" voor diverse bedrijven en instellingen in eigen beheer.

 

Lespakket.
Ook ons vernieuwde lespakket vindt inmiddels zijn weg naar diverse scholen en onderwijsinstellingen. 
Sinds het nieuwe lespakket is aan te vragen op onze website (september 2023), is deze inmiddels zo'n 15 keer aangevraagd. Ook hier bestaat de mogelijkheid om een informatieve wandeling te verzorgen. Daar is inmiddels ook een aantal keren gebruik van gemaakt.

Podcasts.
Dit jaar werkten we mee aan in totaal een 3-tal podcast. Te weten BNR Nieuwsradio, NU.NL en aan een studieproject van leerlingen van de journalistiekopleiding van CHE.

 

Uiteraard zullen we al onze activiteiten en cijfers, begin volgend jaar, presenteren in ons jaarverslag.

Van oorlogsfotograaf naar wolvenfotograaf: Marielle van Uitert

Marielle van Uitert (1973), reist als freelance fotojournalist de wereld over. Nog steeds, want ondanks dat ze de wereld van oorlog en conflict heeft ingeruild voor journalistieke producties over de wolf, legt ze de nodige kilometers af.

 

“Ik ben geen natuurfotograaf, dat laat ik graag aan anderen over. Mijn kracht en mijn drijfveer ligt in het vastleggen van de interactie tussen mens en dier dus ik kies echt voor een journalistieke benadering met sociaal-geëngageerde beelden."


De afgelopen jaren heeft zij zich volledig toegelegd op de wolf zodat ze zich zo goed mogelijk in zijn wereld kan verdiepen. Ze sprak met honderden experts en heeft inmiddels een boekenkast vol met achtergrondinformatie. Ze houdt van verdieping, in alle betekenissen van het woord. De wolf als underdog, de wolf als symbool van verbinding, de wolf die voor veel polarisatie zorgt. Weinig roofdieren weten zoveel mensen en meningen te mobiliseren als de wolf.

Marielle van Uitert (c) Marielle van Uitert

Als oorlogs- en conflictfotograaf had ze een groot aantal afnemers. Deed veel research en bepaalde zelf haar onderwerpen. Dan ging ze op pad en pas als ze de serie klaar had, bood ze het aan bij onder andere Elsevier, Parool, VICE, NRC, New Internationalist en nog vele anderen (zie haar website www.paralleluniversum.nl).


Na een bomaanslag te hebben overleefd, een kidnap en nog een aantal donkere bladzijden aan haar oorlogsboek te hebben toegevoegd, besloot ze na dertien jaar dat de maat vol was. Daarnaast had inmiddels ook al een aantal collega’s ten onder zien gaan. Daardoor sloten In Mexico voor haar definitief de poorten van het conflict.

 

Nu, inmiddels ruim vijf jaar later, heeft ze zich ruim twee jaar lang ondergedompeld in de wereld van de wolf. Een dier dat is gehaat en uitgeroeid, een dier dat moet knokken voor zijn bestaansrecht en ondanks alle menselijke verzet een comeback heeft weten te maken. “Een dier dat ik zo graag een podium geef, omdat we er zoveel van kunnen leren. Een sociaal dier dat in de roedel zijn prioriteiten nog kent en de oudste en zwakste dieren niet achterlaat maar blijft verzorgen. Ik raakte op mijn zoektocht in de sporen van Canis lupus en besloot hier een grote documentaire van te maken. Het resultaat werd gepubliceerd in de National Geographic (editie januari 2021). 
Momenteel werkt ze aan een boek en wil ze reizende exposities organiseren en lezingen geven. “Ik zou graag ook de jeugd hierin betrekken op de een of andere manier, zij zijn immers onze toekomst. In welke vorm ik dit allemaal ga gieten is een natuurlijk proces.”


Ter voorbereiding van dit nieuwe boek liep Marielle ook een aantal keren mee met de Informatieve wandelingen van de Werkgroep Wolf Nederland. 

Eén van de foto's uit de winnende reportage (c) Marielle van Uitert 

Dat Van Uitert haar vak verstaat, blijkt wel uit het feit dat ze inmiddels een Zilveren Camera in de categorie Natuur en Wetenschap met een fotoserie over dode wolven won (2020).

Ook in haar periode als oorlogsfotograaf viel ze meerdere malen in de prijzen. Hieronder een kleine opsomming van haar prijswinnende reportages.

Haar boek Bye Bye Bullshit, 29868 minuten met de laatste Nederlandse patrouilles in Afghanistan 2010 verscheen in 2011. In 2010 was ze tweedeprijswinnaar overall voor het United Nations Development Programme in New York met de foto 'Liquid Gold' die ze maakte in de Centraal-Afrikaanse Republiek voor Cordaid. Ze was eersteprijswinnaar voor de Zilveren Camera 2015, buitenlandse documentaire (serie), tweedeprijswinnaar voor de Zilveren Camera 2011, buitenlands nieuws en eersteprijswinnaar voor de Italiaanse IntimaLente/Visuele Etnografie 2015, Phototales: God is niet voor meisjes. In 2016 stond ze op de shortlist voor de 2016 Sony World Photography Awards. In 2017 was ze eerste prijswinnaar voor de Italiaanse IntimaLente/Visuele Etnografie 2017, Phototales: Duterte's War on Drugs. Zilveren Camera 2e prijs serie 2019 War on drugs Mexico, 2021 Zilveren Camera 1e prijs serie Natuur en Wetenschap/Dode wolven dienen de wetenschap.

De wolf in podcasts

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).


Het medium wordt steeds meer gevonden en kan gezien worden als uitgesteld luisteren. Het is daarmee vergelijkbaar met uitzending gemist op televisie.


Er zijn inmiddels duizenden podcasts te luisteren. Met net zoveel onderwerpen. Zo zijn er ook tientallen podcasts over de wolf. Helaas niet allemaal even diepgaand of goed gefundeerd en in veel gevallen helaas slechts van één kant belicht. Oordeel zelf want we hebben er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

Uitgever Verschijningsdatum Titel / Link
Nieuwe Oogst 16 nov 2022 De grenzeloze wolf
HBVL.be maa 2020 In de ban van de Wolf
RTV-Oost okt 2018 Welkom wolf
Pointer KRO/NCRV 3 apr 2023 In de ban van de Wolf
NPO De dag 30 april 2021 De wolf is een blijvertje
Roots Magazine 25-11-2019 Het jaar van de wolf (10 delen)
VRT Max - De Wolf
BNR Nieuwsradio okt 2023 De kwestie Wolf
NU.nl sept 2023 Verscheurd door de wolf
Tilburg University Science Quest 14 feb 2023 De wolf is terug
de Groene Amsterdammer 1 mei 2019 De cultuurstrijd om de wolf
Debbie Rijnders in gesprek met Erwin van Maanen en Annet Muller over de wolf   Annimalmatters

Voor meer podcasts over de wolf kun je zoeken op Google en/of Spotify.

Japanse wolf † (Canus Lupus hodopylax)

De Japanse wolf is een uitgestorven ondersoort van de grijze wolf die voor het laatst werd gezien in het begin van de 20e eeuw. Vanwege zijn kleine formaat wordt het dier ook wel de Honshū wolf genoemd, maar de classificatie als ondersoort wordt betwist. Veel biologen zijn van mening dat het dier vanwege zijn kleine formaat en andere fysieke verschillen als een aparte soort moet worden beschouwd, maar anderen denken dat het misschien helemaal geen echte wolf was.

De naam van Canus hodopylax is afgeleid van het Griekse Hodos (pad) en phylax (beschermer), als verwijzing naar Okuri-inu uit de Japanse folklore, die wolven of wezels afbeeldde als de beschermers van reizigers.

Hondsdolheid
In 1732, toen besmettelijke hondsdolheid zich in het land begon te verspreiden, begon de populatie van de Japanse wolf af te nemen. De eerste melding van de ziekte, die door mensen zou zijn geïntroduceerd, werd gedaan op de eilanden Kyūshū en Shikoku. Een dergelijk incident in delen van het land begon het aantal van deze wolven grotendeels aan te tasten, en dit ging bijna een eeuw door.


Sommige onderzoekers discussiëren dat de ziekte met opzet werd verspreid om de wolven te doden, wiens bestaan op die plaatsen al een bron van zorg was voor de lokale bevolking. Anderen denken echter dat de huishonden de ziekte hebben overgebracht. Maar hoe dan ook, de mensen, met hun door hondsdolheid veroorzaakte agressie, begonnen de wolven in het algemeen te vervolgen en in grote aantallen te doden, wat uiteindelijk leidde tot hun uitsterven.

Afbeelding Okuri-inu uit de Japanse folklore

Opgezette Japanse wolven

Ontbossing speelde ook een belangrijke rol in het uitsterven van deze dieren, omdat de dieren hierdoor in direct conflict kwamen met de menselijke bevolking, wat op zijn beurt de boeren uitlokte om de roedels aan te vallen en ze geleidelijk te doden. Andere bronnen beweren ook dat deze hondachtigen werden uitgeroeid als nationaal beleid.


Als 's werelds kleinste bekende wolf, werd dit dier ongeveer 35 centimeter lang, van neus tot staart met een hoogte van ongeveer een voet. Ze hadden een kleine kop met een langwerpige snuit, waarvan de kaken waren voorzien van scherpe tanden, die veel leken op honden, jakhalzen en coyotes. Het hele lichaam was bedekt met een korte vacht van pezig haar, terwijl de dunne hondachtige staart lang haar had en een afgerond uiteinde. Ze hadden dunne, maar langwerpige ogen, kleine, rechtopstaande oren en korte poten.

Tekening van de Japanse Wolf

Het enige voedsel van de Honshu-wolf was vlees en ze staan erom bekend dat ze jagen op dieren die groter zijn dan zij, waaronder wilde zwijnen en herten. Omdat ze ook jaagden op kleiner ongedierte en knaagdieren zoals ratten die gewoonlijk de gewassen beschadigden, werden ze geprezen door de boeren.

Enkele feitjes

 • Het laatste exemplaar werd officieel gedood in 1905 in de prefectuur Nara in Midden-Japan.
 • Op dit moment zijn er twee foto's, acht pelzen en vijf opgezette exemplaren van het dier, waarvan Nederland en het Londense British Museum er elk één bezitten, terwijl de andere drie in Japan zijn ondergebracht.
 • Het dier nam een belangrijke plaats in, in de folklore en de religieuze tradities van Japan. Net als in het verhaal van Romulus en Remus in Rome, wordt aangenomen dat clanleider Fujiwara no Hidehira, de derde heerser van Noord Fujiwara in de Japanse Mutsu provincie, is opgevoed door deze wolven. In de Japanse Shinto-religie is de Honshu-wolf symbolisch verbonden met de bergkamp, een animistische geest of God.
 • Sinds de uitgestorven wolf is uitgestorven, zijn er van tijd tot tijd verschillende waarnemingen gemeld. Wetenschappers verklaarden echter dat deze meldingen 'slechts voortkwamen uit verkeerde identificatie van verwilderde honden'.
 • Skeletresten van deze hond zijn opgegraven op archeologische vindplaatsen, waaronder de Torihama schelpenheuvel, die dateert uit de Jōmon periode (10.000 tot 250 voor Christus).
 • Vlak naast de oever van de Takami rivier in Higashiyoshino, Nara, staat het Japanse wolfmonument, een replica van het dier uit 1905 dat door de toenmalige jagers werd gedood. 

Op de plaquette staat een Japanse 'haiku' (een soort Japanse poëzie met een specifieke maatsoort):


Ik loop
Met die wolf
Die er niet meer is.

Onderzoek
Om zijn evolutionaire geschiedenis beter te begrijpen, is er onderzoek gedaan naar het DNA met behulp van een schedel van een 19e-eeuws exemplaar van de Honshū wolf.
Ze ontdekten dat de Honshū-wolven nauw verwant waren aan een lijn van Siberische wolven waarvan werd gedacht dat ze waren uitgestorven. Dat betekende dat de Honshū-wolven een oude lijn van wolven zijn die tot het begin van de 20e eeuw hebben bestaan.

Ook ontdekten ze dat Japanse honden en Honshū-wolven veel DNA-delen. Dat komt waarschijnlijk doordat Honshū-wolven en honden in het verleden hebben gekruist.

Incomplete informatie geeft verkeerd beeld wolfwerendheid bij schade.

Afgelopen periode hebben we ons in diverse zaken verdiept m.b.t. de schaderapportages zoals die worden gepresenteerd op de website van BIJ12.

In eerste instantie constateerde we dat bij de meldingen waar ook de status van het hekwerk werd vermeld,  ruim 97% niet wolfwerend was. Na een korte publicatie werden we benaderd door Loulou Beavers. Loulou is naast fotografe en eigenaar van Photo-moments ook enorm begaan met de wolf. Zij vroeg of ze onze bevindingen mocht gebruiken. Van het een kwam het ander en leidde dit tot een officieel persbericht over de slechte staat van preventieve hekwerken.

Deze samenwerking smaakte naar meer en toen Loulou opnieuw contact zocht over de inconsequente manier van vastleggen van de hekwekstatus bij schademeldingen zijn we hier verder in gedoken.

Hier bleek al snel dat het er op leek dat er regelmatig gebruik werd gemaakt van de incomplete info zoals deze beschikbaar was via BIJ12. Vooral de politiek gebruikte de bevindingen bij hun beargumentering. 
Nadat wij bij diverse gevallen dieper in de bevindingen doken, bleek echter dat de gepresenteerde en gebruikte bevindingen niet altijd een juiste weerspiegeling waren van de werkelijkheid.

 

Onze bevindingen zijn inmiddels gepresenteerd in een persbericht waarin we ook onze bezorgdheid uiten. Door het onjuiste gebruik of het ontbreken van de complete bevindingen wordt een verkeerd beeld geschetst over bijv. de wolfwerendheid van diverse hekwerken tijdens een wolvenaanval.

Naar aanleiding van het persbericht werden we benaderd door BNR Nieuwsradio voor een interview. Luister hier het interview van BNR.

Oproep van www.chwolf.org: Help het wolvenbloedbad voorkomen met protestbrieven

Als het aan wethouder Rösti en zijn milieudepartement FOEN ligt, wordt 70% van de Zwitserse wolvenpopulatie afgeschoten. De nieuwe jachtverordening wordt op 1 december van kracht zonder dat er een fatsoenlijke raadpleging heeft plaatsgevonden. Zwitserland wordt verdeeld in 5 compartimenten. De federale regering heeft een drempel van 2 tot 3 wolven per compartiment vastgesteld. Dit brengt het totaal aantal roedels in Zwitserland op 12. Zodra de drempelwaarde per compartiment is bereikt, mogen de overtollige roedels worden afgeschoten. In regio V: Zuidoost-Zwitserland, bijvoorbeeld, is er ruimte voor 3 roedels. Van de bestaande 17 roedels mogen er 14 worden afgeschoten, zelfs als ze geen schade hebben veroorzaakt, simpelweg omdat ze overtollig zijn. Er leven momenteel 32 bevestigde roedels in heel Zwitserland. Als deze nu over de compartimenten worden verdeeld, zouden 22 roedels overtollig zijn, die mogen worden afgeschoten. Aangezien er nog steeds geen roedels zijn in de regio Noordoost-Zwitserland en deze twee roedels, die voor deze regio bestemd zijn, niet in een ander compartiment mogen leven, zouden er op dit moment slechts 10 roedels in Zwitserland mogen leven onder de nieuwe jachtregels.

Bron: CHWOLF

Open brief van CHWOLF aan de Bondsraad en moratoriumeis aan de FOEN
Het uitroeiingsbeleid van SVP Bondsraadslid Albert Rösti en de FOEN is duidelijk te ver gegaan en is onaanvaardbaar. CHWOLF heeft daarom een open brief gestuurd naar de Federale Raad als geheel. Ook mevrouw Katrin Schneeberger, directeur van de FOEN, heeft in een open brief een verzoek van CHWOLF ontvangen om alles te doen wat in haar macht ligt om deze wolvenmoord te voorkomen met een moratorium.

 

Help alstublieft de wolvenmoord te voorkomen met protestbrieven.
Met de huidige jachtverordening wordt de wil van het volk met voeten getreden, nu moet iedereen opstaan en zich ertegen verzetten.

Schrijf protestbrieven met uw verontwaardiging aan de hele Bondsraad of rechtstreeks aan bondsraadslid Rösti en stuur ze naar de bondskanselarij.

(Adres: Zwitserse Bondskanselarij, Bundeshaus West, 3003 Bern)

Je kunt ook ingezonden brieven schrijven en naar de lokale media sturen. Hoe meer druk je krijgt van het publiek, hoe beter.

Voor degenen die niet zelf een brief willen schrijven, heeft CHwolf op hen website een voorbeeldbrief en tekstmodules voor de federale raadsleden opgesteld, die als basis kunnen worden gebruikt en aangevuld.

Voorbeeldbrief (als docx, wordsjabloon) in Duits
Tekstmodules voor selectie (als docx, wordsjabloon) in Duits

Hartelijk dank!
Namens CHWolf bedankt voor uw steun.
Samen kunnen we iets doen aan het catastrofale wolvenbloedbad.

Onderweg met de wolven

De film documenteert de omzwervingen van jonge wolven die hun voorouderlijke roedel verlaten om hun eigen territorium te vinden. Slechts enkele wolven halen het einde van hun reis ... Het resultaat van twee jaar observatie is een echte roadmovie door de Alpen naar de Jura, die vraagtekens zet bij de geografische nabijheid van mens en wolf in een steeds meer bedreigde natuur.

In de vorige eeuw was de wolf bijna uitgestorven in Midden-Europa, maar nu keert hij, ondanks alle obstakels, terug naar zijn vroegere leefgebieden. De film van Jean-Michel Bertrand belicht hoe de wolven zich verspreiden: Jonge, geslachtsrijpe wolven verlaten hun geboortegroep en trekken eropuit om hun eigen territorium te vinden.

Om de complexe en moeilijk te volgen levenswijze van jonge wolven, hun ontmoetingen met soortgenoten en hun zoektocht naar partners te begrijpen, volgde de Franse natuurfilmer twee jaar lang hun sporen – door de wildernis en in alle seizoenen. De film laat zien hoe de vierbenige avonturiers onherbergzame gebieden doorkruisen: ofwel gebieden van andere wolven waar ze niet welkom zijn of - wat vaker voorkomt – gebieden die bevolkt worden door mensen. Hun instinct volgend, vinden ze echter nog steeds onbewoonde plekken in het wild.

Geregisseerd door : Jean-Michel Bertrand
Land : Frankrijk
Jaar : 2021
Herkomst : ARTE F
Bekijk hier : https://www.arte.tv/de/videos/112260-000-A/unterwegs-mit-den-woelfen/

 

Lespakket Werkgroep Wolf Nederland in de praktijk

Afgelopen voorjaar is het lespakket van de Werkgroep Wolf Nederland compleet herzien en afgestemd op de huidige leerdoelen van het basisonderwijs.

 

Inmiddels hebben diverse scholen en instellingen het pakket aangevraagd en zijn er mee aan het werk gegaan.

De kracht van het lespakket is dat de leerlingen zelf een mening vormen over de (terugkeer van de) wolf.

 

"Juf, ik vind het heel lastig om nu een mening te hebben hierover. 
Het heeft zoveel kanten!"

Kinderen kunnen soms ruzie maken om de kleinste dingen. Maar onenigheid hoeft niet te leiden tot een conflict. Het is belangrijk dat kinderen hun eigen mening vormen, dit goed kunnen onderbouwen, naar elkaar kunnen luisteren, zich kunnen verplaatsen in de ander en het leren uitspreken van hun eigen mening.

Een van de opdrachten in het lespakket is het maken van een lapbook.

Door met elkaar te discussiëren, elkaars standpunten te verdedigen en te luisteren naar elkaar ontstaat er meer begrip en kunnen de leerlingen zich beter verwoorden. Denken in oplossingen en visueel maken van deze oplossingen wordt gedaan aan de hand van het maken van een zogenaamde Lapbook.

Ook worden de leerlingen uitgedaagd door de verschillen/overeenkomsten tussen de echte wolf en de wolf die in sprookjes wordt beschreven.
Het beeld in de sprookjes is vaak een angstbeeld van een grote boze wolf, terwijl dit niet altijd in de echte wereld het geval is. Door deze verschillen naast elkaar te zetten wordt het beeld van de wolf een stuk genuanceerder. En daarbij ook de uitgesproken voor of tegen.

Het schrijven van een eigen verhaal

Het is mooi om te zien dat de kinderen erg oplossingsgericht denken. 

Het lespakket gaat uit van volgende kerndoelen:

 • Kerndoel 39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
 • Kerndoel 40 De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
 • Kerndoel 41 De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Daarnaast is het lespakket gebaseerd op een groot aantal vaardigheidsdoelen binnen het basisonderwijs:

 • Creatief denken
 • Probleem oplossen
 • Informatieve vaardigheden
   Mediawijsheid
  ● Communiceren
  ● Samenwerken
  ● Kritisch denken

Wil jij nu ook aan de slag met dit lespakket? Vraag het gratis aan op de website van de Werkgroep Wolf Nederland: https://werkgroepwolf.nl/webwinkel/lespakket-wolf/

Wolvenmeldpunt per 1 november ondergebracht bij BIJ12

Het wolvenmeldpunt zal vanaf 1 november 2023 onderdeel gaan vormen van de website van BIJ12, en zal worden verplaatst vanaf de huidige locatie, de website van Wolven in Nederland. Het Wolvenmeldpunt is in 2008 opgezet door de organisaties van Wolven in Nederland, vanaf 2018 voert een van deze organisaties, de Zoogdiervereniging, het wolvenmeldpunt uit in opdracht van BIJ12. BIJ12 is de uitvoeringsorganisatie van de provincies, bereikbaar via [email protected]. Wolven in Nederland blijft een kennisplatform, waarbij organisaties kennis delen over wolven. De website van Wolven in Nederland blijft onderbouwde informatie verstrekken voor het brede publiek op www.wolveninnederland.nl.

Waar u voorheen waarnemingen van sporen etc. kon melden via https://www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien, zal dat vanaf 1 november gaan veranderen. Via de bestaande link wordt u dan doorverwezen naar de meldingsomgeving van BIJ12.

 

De mensen die ooit een melding hebben gedaan zijn door de zoogdiervereniging op de hoogte gesteld omdat door deze verandering mensen ook moeten aangeven of ze er problemen mee hebben dat hun gegevens worden overgezet (AVG).

In onderstaand overzicht vind je komende evenementen van de WWN.

Deze wandeling in het Kroondomein start bij het buurschap Gortel (Epe).

Reserveer hier je ticket(s) Wolf en Spoor

Deze wandeling over de Ginkel start bij de Parkeerplaats van het Natuurcentrum in Ede.

Reserveer hier je ticket(s) voor Wolf Tracks

Deze wandeling door het Drents-Friese wold start bij de parkeerplaats bij Informatiecentrum Huenderhoeve bij de schaapskooi aan de Huenderweg.

Reserveer hier je ticket(s) voor Drents-Friese wold

Deze wandeling in Nationaal Park Veluwezoom start bij parkeerplaats Loenermark

Reserveer hier je ticket(s) in het spoor van de Wolf

Deze wandeling in de buurt van het Deelerwoud

 

Reserveer hier je ticket(s) Kiezen of Deelen

Wil je aan een van onze wandelingen meelopen? Geef je dan op via de agenda op onze website. Daar vind je een overzicht van alle wandelingen en de data.

Voor alle wandelingen geldt dat deze gratis worden aangeboden.
Honden zijn niet toegestaan bij onze wandelingen.

Kijk in onze agenda voor alle wandelingen

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de KvK onder: 83976310.

Reacties zijn gesloten.