2022 november

Nieuwsbrief nr 9

Werkgroep Wolf Nederland

November 2022

Beste ,

Hierbij weer een gloednieuwe nieuwsbrief met informatie over de (Werkgroep) Wolf. 

We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie.
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? We zijn te bereiken op: [email protected]


In deze nieuwsbrief :

 • Raven gespot tijdens wandeling Wolf en Spoor
 • Informatieve wandelingen WWN groot succes
 • Informatievoorziening door de Werkgroep Wolf Nederland
 • Werkgroepdag Doldersemseveld groot succes
 • Interessant beeldmateriaal op Youtube
 • Wolfwerende omheinig geplaats? Check regelmatig
 • Unieke set ansichtkaarten 'Wolf' door Ineke Pluim – Perquin
 • Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs voor natuurboek Wolven op het ruiterpad
 • Wolvenmaatregelen in het verleden
 • Een van onze vrijwilligers: Ineke Pluim – Perquin
 • Door het oog van....
 • Island of the Sea Wolves op Netflix
 • Werkgroep Wolf toegelicht
 • Agenda
 

Raven gespot tijdens wandeling Wolf en Spoor

Tijdens de Wolf en Spoor wandelingen in het Kroondomein (bij Gortel) werden we de afgelopen edities steeds getrakteerd op de aanwezigheid van meerdere raven.
De raaf is ook een beschermde diersoort en net zo als de wolf lange tijd afwezig geweest in Nederland door toedoen van de mens. Uit divers onderzoek blijkt dat de raaf een bijzondere synergie heeft met de Wolf.

Raven en wolven staan bekend om hun samenwerking bij het vinden van voedsel. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat raven de wolven volgen, wetende dat er regelmatig verse kadavers achterblijven na een geslaagde jacht. Er zijn zelfs verhalen bekend waarin raven de wolven roepen wanneer ze een gemakkelijke, zwakke prooi lokaliseren. Nadat de wolven de prooi hebben buitgemaakt en zich hebben volgegeten, kunnen de raven smikkelen van het overgebleven kadaver. Daarnaast profiteren raven nog extra van de overblijfselen van een door wolven gedode prooi, omdat de raaf zelf niet in staat is de huid van een dood dier te doorboren.

Een van onze deelnemers aan de wandeling Wolf en Spoor wist de raven mooi vast te leggen en we wilden u deze foto's niet onthouden. Wie het geluid van de raaf wil horen en de volgende keer herkennen: Klik hier

Foto's: Debora Husson, deelnemer aan de wandeling

Informatieve wandelingen WWN groot succes

Het afgelopen jaar zijn de informatieve wandelingen, die door Werkgroep Wolf Nederland werden georganiseerd, enorm goed bezocht. Naast de wandeling "In het spoor van de Wolf" waar de werkgroep vorig jaar mee startte in Velp, werd er dit jaar ook gestart op de Noord-Veluwe met de wandeling "Wolf en Spoor".
Beide wandelingen waren zeer in trek en binnen de kortste keren volgeboekt. De beide gebieden zijn totaal verschillend, maar de wandelingen en het enthousiasme waarmee de vrijwilligers de deelnemers voorzien van informatie is gelijk.

Door de enorme belangstelling zijn er zelfs op Noord-Veluwe drie extra wandelingen op de agenda gezet voor de maanden oktober, november en december. Behalve de extra wandelingen werd ook het maximaal aantal deelnemers verhoogt. Helaas voor geïnteresseerden in deze wandelingen: Ook deze zijn vol!
We hebben dit jaar ruim 250 geïnteresseerden mogen verwelkomen bij de wandelingen.

De komende periode zullen de vrijwilligers de wandelingen voor volgend jaar inplannen en zullen deze daarna z.s.m. in onze agenda worden geplaatst.

Goed nieuws
Komend jaar zal er op een derde locatie worden gestart met deze informatieve wandelingen. Deze wandelingen zullen worden gehouden op het planken Wambuis. Ook hier hebben we enkele kundige en enthousiaste vrijwilligers gevonden die deze wandeling voor hun rekening gaan nemen en u alles vertellen over de wolf.
Wie denkt de wolf te gaan zien tijdens de wandeling moeten we bij voorbaat uit de droom helpen. Die kans is zo goed als nul. Maar zeg nooit nooit! 

Informatievoorziening door de Werkgroep Wolf Nederland

Een van de dingen die we als Werkgroep doen is het geven van informatie. Dit doen we via diverse kanalen. 

 

Nieuwsbrief

Sinds februari van dit jaar geven we een nieuwsbrief uit met diverse (achtergrond) informatie over de (Werkgroep) Wolf. Inmiddels hebben we zo'n 150 abonnees en een flink aantal mensen die zonder abonnement onze nieuwsbrief lezen.

 

Wandelingen

Naast de nieuwsbrief geven we ook informatieve wandelingen op twee plaatsen in het land, te weten vanaf Woodz in Velp en in het Kroondomein bij Gortel. 

Deze wandelingen waren een groot succes en zaten steeds allemaal vol. Dit heeft ons onder meer doen besluiten om extra wandelingen in te plannen en het maximaal aantal deelnemers iets te verhogen zodat we beter aan de vraag kunnen voldoen. Voor de maand november en december staan er nog twee wandelingen ingepland bij Gortel. Dus wie nog gebruik wil maken van deze gratis, informatieve wandeling kan zich nog aanmelden. We zijn ook aan het kijken of we de wandelingen op andere locaties kunnen gaan organiseren. De data voor komend jaar zijn nog niet bekend, maar we houden je op de hoogte.

 

Lezingen

Afgelopen jaar hebben we aantal lezingen gegeven en enkele speciale bijeenkomsten voor campinggasten bij Woodz in Velp.

Op verzoek van de Solognoten fokvereniging zijn we op locatie geweest in Leerdam om op de fokdag informatie te verstrekken over de wolf en hekwerken. Bij Woodz in Velp organiseerden we een combi-middag. Allereerst kregen de twintig deelnemers een korte presentatie waarna werd afgesloten met een wandeling. Ook werd er een lezing gegeven in Zwiggelte (DR). In Velp werden vier ‘kampvuur’ avonden georganiseerd waarbij belangstellenden konden aanschuiven voor informatie over de wolf.

 

Evenementen/markten

De werkgroep was dit jaar met een informatiestand op twee evenementen/markten aanwezig. Zo stonden we op Paard en Erfgoed in Frederiksoord en op Wollig Landleven in Elspeet.

 

Website / Social media
Via social media en onze website houden we je ook op de hoogte van het laatste nieuws over/van de wolf.
Je vindt ons op Facebook met een pagina en een groep, op instagram en op youtube.
Op onze website vind je allerlei (praktische) informatie over (bescherming tegen) de wolf.
Uiteraard kun je ons met vragen ook bereiken via whatsapp/telefoon(+31 633566166) of per email ([email protected])

Werkgroepdag Doldersemseveld groot succes

Zaterdag 8 oktober stond de 2e werkgroepdag op de agenda. Deze werkgroepdagen zijn bedoeld om de vrijwilligers van de Werkgroep Wolf Nederland te voorzien van extra informatie over onderwerpen die te maken hebben met de wolf en om nader kennis te maken met elkaar.

De 35 vrijwilligers die de Werkgroep Wolf Nederland momenteel telt hebben allemaal hun eigen expertise. Deze werkgroepdagen dragen bij aan de algemene kennis van de vrijwilligers en geven zo verschillende inzichten bij het samenleven met de wolf. 

 

Aan het begin van het jaar bezochten een grote groep vrijwilligers de Terletse Heide waar ze werden voorzien van informatie over het faunabeheer van NMM. 

Zaterdag stond een bezoek aan schaapskudde de Ommekeer en de kudde van het Drents Landschap op het programma. In totaal waren er zo’n twintig vrijwilligers afgekomen op de werkgroepdag.

 

De vrijwilligers werden ontvangen met koffie, thee en cake, waarna een uitgebreide voorstelronde door de aanwezigen werd afgewerkt. In het gezelschap waren maar liefst drie aspirant-vrijwilligers, die zo kennis konden maken met de Werkgroep en een groot aantal van haar vrijwilligers.

 

Herders Erika en Catrinus gaven uitvoerig tekst en uitleg over het reilen en zeilen van hun kuddes die in totaal uit bijna 1000 schapen bestaan. Vooral de manier waarop ze dagelijks bezig zijn om hun kudde te beschermen tegen de wolf door het plaatsen van wolfwerende rasters konden rekenen op grote bewondering van de aanwezigen.  

Wolfwerend betekent zeker niet Wolfproof en einde aan de problemen.

Ondanks alle inspanningen hebben Erika en Catrinus toch ook enkele schapen verloren bij diverse aanvallen. "Wanneer je denkt alles goed voor elkaar te hebben, is het toch iedere keer nodig om alles nog een keer te checken en te dubbel checken", volgens Erika. "Wanneer je het veld in gaat met zo'n grote groep schapen, kan het wel eens gebeuren dat er enkele niet bij de kudde blijven en wanneer je ze binnenhaalt je een schaap over het hoofd ziet doordat deze niet bij de kudde blijft. Dit gebeurt vaak wanneer het een schaap is dat later bij de kudde is gekomen. Voor de komst van de wolf vond je deze meestal de volgende dag wel terug, maar nu met de wolf is dit geen optie."

 

“Het is een constante struggle om te zorgen dat alles in orde is. Eén klein foutje of moment van onoplettendheid kan fatale gevolgen hebben” volgens de herders.

 

Ondanks alle aangebrachte beschermingsmethodes, zoals het elektrische raster en de kudde beschermingshonden, kan er altijd iets verkeerd gaan. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een storing in de elektrische installatie waardoor de stroom niet of onvoldoende op het raster staat. Maar ook in enkele gebieden lopen grote grazers buiten het schapenraster. Wanneer zo’n dier het hekwerk omloopt zijn de gevolgen niet meer te overzien.

Geholpen door de techniek, maken ze momenteel ook gebruik van een stroom-checker. Dit handige apparaat wordt aan de stroomdraad van het hekwerk geplaatst en controleert constant of er nog de voldoende stroom op het hekwerk staat. Wanneer het voltage zakt door bijvoorbeeld lekstroom (gras/beplanting tegen het hekwerk of platgevallen hekwerk) etcetera, wordt er een waarschuwing verstuurd en ontvangt de herder deze in de app op de smartphone. Daarna kan er direct actie worden ondernomen.

 

Ook bij de kuddes van Erika en Catrinus hebben ze eerder wel eens te maken gehad met een storing door een kapotte accu die samen met de zonnepanelen de stroom in sommige gebieden verzorgt. Dat betekent dat het wolfwerende hekwerk op dat moment totaal nutteloos is

Kuddebeschermingshonden

Uiteraard werd ook het aspect kuddebeschermingshond uitgelicht en kregen de aanwezigen een korte demonstratie van de inzet van deze honden. Bij onraad, van bijvoorbeeld fietsers die langs de weide fietsen, rennen de honden naar de omheining en laten, tussen de kudde en het raster, weten dat ze aanwezig zijn door flink te blaffen. Als het ‘gevaar’ weer geweken is gaan de honden weer rustig bij de kudde liggen.

 

Ook hier is het puzzelen welke kuddebeschermingshonden er kunnen worden ingezet. In het geval van Erika en Catrinus hebben ze ook te maken met veel toeristen omdat in de gebieden van Drents Landschap en Natuur Monumenten begrazen. Dat betekent dat je niet zomaar iedere kuddebeschermingshond kunt inzetten.

Ook is het hierbij afhankelijk of er bijvoorbeeld een geschikte kuddebeschermingshond beschikbaar is. Het trainen en laten wennen van een kuddebeschermingshond aan de kudde kost daarnaast veel tijd en geld. 

 

De hond is geen gereedschap dat je bij de Gamma uit het schap trekt. Sommige honden ontwikkelen zich onvoldoende om daadwerkelijk de verantwoordelijk taak op zich te nemen. Het blijven dieren.

Ook de schapen moeten wennen aan een andere soort hond. Eentje die tussen de kudde gaat liggen in plaats van ze op te drijven.

Na de gezamenlijke lunch was het tijd om een kudde over te brengen naar het ‘weekend’ raster, waar de kudde meestal in het weekend verblijft. Bij het overbrengen naar de weide konden de Working Kelpies, die Erika en Catrinus gebruiken voor het drijven van hun kuddes, hun kwaliteiten tonen. Zonder moeite werd de hele kudde naar de weide gebracht waarbij de Kelpies zich totaal niet lieten storen door de grote groep vrijwilligers van de werkgroep die achter de kudde aanliepen.

 

Ook bij het ‘weekend’ raster zijn grote inspanningen verricht bij het wolfwerend maken van de omheining. Het bestaande raster, dat in het verleden gebruikt werd voor grote grazers, is aangepast en voorzien van extra stroomdraden. Daarbinnen is een extra raster geplaatst van flexnetten. Alles voorzien van een flinke hoeveelheid stroom. 

De dag werd afgesloten onder het genot van koffie en thee waarbij de dag uitgebreid werden besproken en tot veel nieuwe ideeën leidde.

 

De Werkgroep Wolf Nederland kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement waar mogelijk snel een vervolg op komt. 

Ook vrijwilliger worden en je inzetten voor het zo conflictarm mogelijk samenleven met de wolf?
Meld je aan!

Interessant beeldmateriaal op Youtube

Youtube staat vol met een enorm aanbod van filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een flink aanbod van informatie over en van de wolf. We zijn voor u op Youtube gedoken en hebben enkele van deze filmpjes, documentaires en beeldmateriaal hieronder op een rijtje gezet. 

Filming Wolf Pups | America the Beautiful BTS | National Geographic

In een race tegen de klok werkt de bemanning aan het chippen van een roedel wolvenpups en het zo snel mogelijk terugbrengen van de pups naar hun hol, terwijl ze hun camera's op tijd opzetten om enkele werkelijk hartverscheurende foto's te maken. Wees getuige van de natuur van Noord-Amerika zoals je die nog nooit eerder hebt gezien op #AmericaTheBeautifulSeries, verteld door Michael B. Jordan.
Taal: Engels

Missverstandene Kreatur

De wolf polariseert. Er zijn mensen die het bestaansrecht geven en er zijn er nogal wat die het uitgeroeid zouden willen zien.
Op onze breedtegraden veroorzaakt geen enkel ander dier zulke emotionele discussies. Krantenkoppen achtervolgen elkaar in kranten. De wolf is een eeuwige favoriet geworden voor de media. Veel is waar en even veel is pure uitvinding of speculatie.
Taal: Duits

Wandering Wolves – Nature Documentary, Part 1

Wolven, het toproofdier van het bos, hebben het ongeëvenaarde vermogen om prooien te jagen, te volgen en te achtervolgen over ongelooflijk grote afstanden. Waarom wolven zo'n lange reis afleggen, is echter minder duidelijk. Dit is het verhaal van drie buitengewone migranten. Wat drijft afzonderlijke exemplaren van de Europese wolf ertoe om zulke adembenemende en gevaarlijke reizen te ondernemen?
Taal: Engels

Wandering Wolves – Nature Documentary, Part 2

Wolven, het toproofdier van het bos, hebben het ongeëvenaarde vermogen om prooien te jagen, te volgen en te achtervolgen over ongelooflijk grote afstanden. Waarom wolven zo'n lange reis afleggen, is echter minder duidelijk. Dit is het verhaal van drie buitengewone migranten. Wat drijft afzonderlijke exemplaren van de Europese wolf ertoe om zulke adembenemende en gevaarlijke reizen te ondernemen?
Taal: Engels

Wolfwerende omheinig geplaats? Check regelmatig

Momenteel zien we bijna dagelijks hartverscheurende beelden van (hobby)vee dat mogelijk is aangevallen door een wolf. De discussies daarbij geven wel aan hoe ingewikkeld dit probleem is.

Iedereen is wel expert en weet op basis van het bericht en de foto's wat er aan schort net als wat er mis is gegaan.

Helaas is het altijd niet zo makkelijk.

 

Een veelgehoord argument om bijvoorbeeld geen wolfwerend hekwerk te plaatsen zijn bijvoorbeeld de kosten (en het ontbreken van voldoende subsidies). Bij het in aanmerking komen van de subsidie zijn vele regels van toepassing en is het ook afhankelijk van het gebied/provincie waar een aanvrager woont. 

Helaas is dat (nog) niet goed geregeld. Maar om te denken in oplossingen in plaats van problemen/beperkingen, zijn er toch zaken die betaalbaarder zijn en ook werken.

 

Een wolfwerende nachtkraal bijvoorbeeld; hierbij wordt een relatief klein gedeelte van de weide afgezet met wolfwerend hekwerk. Hier kan het vee dan relatief veilig worden neergezet voor de nacht.

Een nachtkraal kan bestaan uit een vast hekwerk, maar ook een flexinet is hiervoor te gebruiken. Zolang het hekwerk voldoet aan de eisen die hier voor gelden: onder meer minimaal 120 hoog, voldoende stroomdraden en op de juiste hoogte en minimaal 4500 volt.

Een andere oplossing kan gevonden worden door de dieren in de nacht op stal te zetten.  

Beide, relatief simpele oplossingen, bieden mogelijkheden om het vee te beschermen.

Heb je al een, naar jouw idee, wolfwerend hekwerk? Zorg er dan voor dat je regelmatig controleert op mogelijke zwakheden in het hekwerk. 

Wolven zijn heel slimme dieren en bekijken steeds wat de mogelijkheden zijn en waar eventuele zwakheden in de bescherming zitten. Het is beter dat jij de zwakheden vindt, voordat de wolf dat voor je doet. Dan is het leed al geschied.

Wil je hulp en/of heb je vragen over deze en andere oplossingen? Neem contact op met de Werkgroep Wolf Nederland. Ook op onze website staat informatie die jou verder kan helpen.

Unieke set ansichtkaarten 'Wolf' door Ineke Pluim - Perquin

Heb je deze unieke set ansichtkaarten al besteld? De oplage is beperkt, dus op=op.

 

De kaarten zijn 210 mm bij 148 mm en van bijzonder hoge kwaliteit. Door het gebruikte papier en het formaat kunt u ze ook inlijsten en aan de muur hangen.

 

Uiteraard zijn de kaarten te versturen als ansichtkaart.

 

Ook leuk als leuk cadeau voor Sinterklaas of de kerstdagen.

 

Meer werk zien van Ineke? Kijk op haar instagrampagina: @ien_perquin_art

 

Klik hier om naar de onze webshop te gaan

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs voor natuurboek Wolven op het ruiterpad

Door Maarten Helle - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123026402

Schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt heeft de Jan Wolkers Prijs 2022 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor het beste natuurboek van Nederland voor zijn essaybundel Wolven op het ruiterpad. Die werd zondag 23 oktober uitgereikt tijdens een live-uitzending van NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu- en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen’. 

Liefde en bezieling
‘Wolven op het ruiterpad’ is volgens de jury ‘een boek waar de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt. Een boek dat je meeneemt en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl’.

Naast een geldbedrag van € 5000 euro wint Tijs Goldschmidt een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.
De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). 

Dit is het 2e boek, met thema wolf, welke in de afgelopen tien edities van de Jan Wolkers prijs als winnaar uit de bus komt.

Wolvenmaatregelen in het verleden

Om samen te leven met de wolf moeten we er voor zorgen dat we de overlast van de wolven tot een minimum beperken. Hiervoor zijn momenteel voldoende maatregelen die afdoende moeten zijn om (klein)vee te beschermen. Vanuit de overheid zijn er diverse subsidieregelen voor het aanleggen van wolfwerende maatregelen en eventuele schade door de wolf wordt in de meeste gevallen prima vergoed. Gelukkig is het nu een stuk beter geregeld dan in vroeger tijden.

In vroeger tijden maakte herders bijvoorbeeld gebruik van diverse verdedigingsvoorwerpen en gebeden ter bescherming van het vee.

 

Zo gebruikten ze bijvoorbeeld een zogenaamd ‘rhombe’, snorrebot of zoemhout (plankje van hout dat een ronkend geluid maakte, als men het rond liet draaien) om zo de wolven te verjagen, de wolvenlantaarn (de voorloper van de foxlight). Maar ook werd gebruik gemaakt van een wolvendakpan in de nog van het dak (die hen op de hoogte stelde wanneer men wolven kon verwachten als de koude wind van het noorden het liet fluiten), de wolvenvork, de ketting tegen wolven (de honden droegen die om te vermijden dat ze door het roofdier werden gekeeld) of een ketting van teentjes knoflook, vastgemaakt aan de hals van de geiten om de wolf te verdrijven.

 

Gebeden van de Bretonse herder

Dit gebed moest op 24 juni (dag van de zonnewende) worden opgezegd, bij zonsopgang, bij een kruising (plaats van hekserij).

* Heilige heer Yann, wij verzoeken u om medelijden met ons herders te hebben die dag en nacht bedreigd worden door de verscheurende wolf.

 

Ook zei de herder het volgende gebed op:

“Namens de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest, wolven en wolvinnen, ik smeek en bezweer u, ik verzoek u in de naam van de zeer heilige maagd Maria die zwanger was, dat u mijn beesten met rust laat, zowel de lammeren, als de geiten, en ook de schapen, en dat u geen van hen enig kwaad doet.”

Of deze maatregelen afdoende waren valt te bezien. De huidige middelen zijn in ieder geval een stuk efficiënter en bewezen afdoende als wolfwerend.

Wilt u advies bij het plaatsen van een wolfwerende afrastering? Kijk op onze website voor meer informatie en/of hulp waar u terecht kunt voor subsidie en schademeldingen.

Een van onze vrijwilligers: Ineke Pluim – Perquin

Mijn naam is Ineke Pluim-Perquin, getrouwd en moeder van drie kinderen. Geboren en getogen in de bossen van het Gooi en inmiddels wonen we alweer bijna 30 jaar op de mooie Veluwe. Vanaf mijn tienerjaren ben ik begonnen met tekenen en schilderen samen met mijn moeder. Zij heeft mij de grondbeginselen bijgebracht.

 

Dieren tekenen en schilderen doe ik graag. Dieren zijn puur, eerlijk en oprecht en daarnaast vind ik ze fascinerend. Ieder dier heeft zijn eigen vachtstructuur en lichaamsbouw, maar ook zijn eigen karakter. 

Een wolf had ik nog nooit getekend. Totdat er hier een paar kilometer verderop een wolf werd doodgereden. Dit greep me zo aan dat ik een soort ode aan de wolf wilde brengen met een pasteltekening. Na het plaatsen van de tekening op Social Media is het balletje gaan rollen. De tekening kwam onder de aandacht van mensen van de werkgroep Wolf Nederland. En sindsdien ben ik als vrijwilliger actief voor de werkgroep met het maken van tekeningen en schilderijen.

Enkele andere werken van Ineke. De detaillering in schilderijen en pastels zijn schitterend. Soms lijkt het net of je naar een foto kijkt.

De wolf heeft een speciaal plekje in mijn hart. Misschien ook door de vele tegenstanders en de vooroordelen die er zijn. Ik wil graag met mijn tekeningen laten zien wat een prachtig dier de wolf is. Na 150 jaar is hij weer terug van weggeweest want dieren kennen geen grenzen.

 

Dieren in het bos gaan een natuurlijker gedrag vertonen en ook ontstaat er weer een natuurlijk wildbeheer. De wolf is dus niet alleen een prachtig dier maar ook een verrijking voor Nederland. 

Door het oog van....

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb je ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat je moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

Ochtendgloren door @danielleoomen

autumn in the air door @ien_perquin_photography

Warme handen door @schaapherder_daphne

Island of the Sea Wolves op Netflix

Wie genoten heeft van de beelden van de film wolf kan in deze 3-delige documentaire op Netflix opnieuw zijn hart ophalen aan de geweldige beelden van de ongerepte natuur van het Canadese Vancouver Island waarin wolven opnieuw een hoofdrol spelen.

Als je door de geromantiseerde verhaallijn heen kunt kijken, zie je het leven van de Sea Wolves. Deze roedel wolven weet zich prima te handhaven in de ruige natuur en onder de buitengewone weersomstandigheden van Vancouver Island.

Als je een kaart van het continent Noord-Amerika voor je neemt, zie je dat er links van Noord naar Zuid een lange keten van hoge bergen loopt. De Rocky Mountains.
Deze volgt de kustlijn waardoor er een strook ontstaat tussen de zee en de Rocky’s. Deze strook is moeilijk bereikbaar en heeft daardoor een aardig geïsoleerde ligging. Wetenschappers gaan er nu vanuit dat langs deze hele strook wolven geleefd hebben die, d.m.v. evolutionair proces, aangepast zijn aan de omstandigheden van dit geïsoleerde gebied.
Sea Wolf is een ondersoort van de Canadian of Inlands Wolf die leeft aan de andere kant van de Rocky’s.
Het gebied waar ze leven is een ruig, rotsig kustgebied. Met een behoorlijk getijde verschil, woeste golven die regelmatig door storm hoog opgestuwd worden.
Naast de vangst van vis (vnl. zalm), schelpen, en zeehonden leven ze ook van kadavers w.o. aangespoelde orka en walvis.
In de tussenliggende periodes dat geen voedsel aanwezig is (zalm bv is slechts enkele maanden beschikbaar in verband met de trekperiode) scharrelen ze hun kostje bij elkaar door zeewieren en algen te eten.

Door aanpassing aan leefomstandigheden ziet deze wolf er anders uit dan de Inland wolf.
Ze is wat schrieler en ieler en staat wat hoger op de poten. De grootste aanpassing zit hem in de voeten waar tussen de tenen een soort “vliezen” zitten (net als bij de waterhond, labrador). Onder andere hierdoor is deze wolf een fantastische zwemmer. Met gemak zwemt ze 13 km en heeft daardoor ook eilandjes voor de kust bereikt wat uitbreiding van leefgebied betekend. Door deze zwemvliezen heeft deze wolf onder andere ook geleerd diep te waden en zijn hoofd onder water te steken om vis te vangen!
Sea Wolf is daarmee een goede duiding is voor deze ondersoort.
Door de geïsoleerde ligging waren er ook maar heel weinig mensen die van het bestaan van deze wolf wisten. Daarmee heeft de wolf, visa versa, weinig tot geen mensen gezien.

Een natuur fotograaf, McAllister, belande bij toeval op een kustdeel waar deze wolven leefden. Hij heeft toen hele bijzondere foto’s kunnen maken van deze wolven omdat ze niet bang waren voor hem. In de dagen dat hij daar foto’s maakte verbaasde het hem hoe voorzichtig en aandachtig ze hem observeerde en enkele zelfs zijn fototoestel (die hij liggend op de grond in uitgestrekte hand vast had) besnuffelden. Daarnaast deden ze gewoon hun dagelijks routine en trokken zich niets van hem aan.
Deze ervaring en de ontmoeting van deze wolf in eigen leefwereld heeft er voor gezorgd dat hij, als bioloog, er een officieel onderzoek naar kon doen. Meer dan 20 jaar observatie en onderzoek verder heeft het hem een prachtige fotoreportage in National Geographic gegeven.

Zo heeft McAllister zijn drijfveer gevonden om een natuurreservaat (Pacific Rim National Park Reserve) te ontwikkelen waar deze dieren beschermd worden. Hoog nodig want langs de gehele kuststrook zijn er, door menselijke invloeden, veel minder of geen exemplaren van deze speciale wolf meer te vinden.
Bovenstaande vormt de bases voor de film Sea Wolf.

In de afgelopen twee a drie decennia neemt de hoeveelheid menselijke activiteiten in dit gebied enorm toe. Bewoners van Vancouver City, toeristen en sportieve natuurgenieters dringen steeds verder het gebied binnen. Hierdoor zien de wolven steeds vaker mensen en wennen ze aan hun aanwezigheid met soms de voordelen van voedsel.
Deze habituatie of gewenning van wolf naar mens kan leiden tot uiterst ongewenst gedrag.

Vanaf 2000 tot nu zijn er twee serieuze aanvallen bekend, onderzocht en officieel geregistreerd.
Een aanval was voedsel gerelateerd, de tweede was door een oude wolf in slechte conditie en uitgemergeld, die haar kans greep bij een gebukt persoon die tent aan het opzetten was.
Verder wat meldingen en observaties van dreigende momenten zonder verder onderzoek. Het zijn gelukkig niet veel voorvallen, maar zeg: NOOIT, NOOIT!!!!

Wie geen netflix heeft, kan hier de trailer bekijken.

Werkgroep Wolf toegelicht

De Werkgroep Wolf probeert een zo'n breed mogelijk publiek te bereiken om zo onze visie, om zo conflictarm mogelijk samen te leven met wolven in Nederland, uit te dragen. Dat blijkt een constante uitdaging waarbij het soms erg lastig is om de juiste mensen te bereiken met hulp, advies en informatie. 

 

We krijgen ook vaak het verwijt dat we PRO-wolf zijn. We zijn niet voor en we zijn niet tegen, we zijn MET. 

We moeten ons bedenken dat de wolf aanwezig is in Nederland met alle consequenties en uitdagingen van dien.

Van genot bij de natuurliefhebbers tot pure haat bij anderen.

 

Werkgroep Wolf wil daarbij iedereen voorzien van informatie over de wolf. Of het nu gaat om belangstelling in het dier of juist preventieve maatregelen voor het beschermen van je (hobby)vee. Voor elke groep proberen we de juiste info te bieden of in contact te brengen met de juiste mensen. Bij de ene groep gaat dit beter dan bij de andere, maar de Werkgroep probeert iedereen te bereiken, te informeren en te helpen. Dit alles op basis van wederzijds respect.

 

Helaas is er geen standaard oplossing voor alle problemen en/of uitdagingen die zich aandienen. Maar alleen maar wijzen en roepen lost zeker niets op. Heb je vragen, zoek je informatie en/of wil je hulp? Laat het ons weten via [email protected] of kijk op onze website www.werkgroepwolf.nl

 

Wil je ons steunen of helpen met het uitdragen van de visie? Meld je dan aan als vrijwilliger en/of doe een donatie. Ook dit kan via onze website: www.werkgroepwolf.nl 

 

 Kennis is macht, maar kennis delen is kracht 

Agenda

Alle informatieve en gratis wandelingen die de werkgroep Wolf organiseert zijn voor dit jaar volgeboekt. 
De wandelingen voor volgend jaar zullen we z.s.m. inplannen.


Klik op onderstaande knop om onze agenda te bekijken: 

Onze agenda

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de KvK onder: 83976310.

Reacties zijn gesloten.