2022 mei

Nieuwsbrief nr 4

Werkgroep Wolf Nederland

Mei 2022

Beste ,

Hierbij weer een gloednieuwe nieuwsbrief met informatie over de (Werkgroep) Wolf. 

We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie.
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? Wij zijn te bereiken op: nieuwsbrief@werkgroepwolf.nl

In deze nieuwsbrief onder andere:

 • Lezing over de Wolf
 • Nieuwsoverzicht
 • Geluksvogels
 • Ga niet wild op wild
 • Informatiefolder
 • Eén van onze vrijwilligers
 • Antwoorden kamervragen PvdD

 

 

 • Door de lens van
 • Geweldige herinnering
 • De grijze wolf
 • Steun ons werk
 • Paard & Erfgoed
 • Extra wandelingen
 • Voor u gelezen
 • Agenda

Lezing over de Wolf

De wolf is na een lange afwezigheid weer terug in Nederland. Inmiddels zijn er meerdere paartjes met een
territorium en al heuse roedels. Daarnaast wordt Nederland regelmatig opgeschud door wolven op verkenning, en
lijkt er in het Drents-Friese Wold een paartje te zitten. Dit roept vragen, maar ook discussies op over de wolf. Veel
mensen vinden het geweldig dat de wolf terug is in ons land. Andere vragen zich af of ze nog wel veilig het bos in
kunnen. En veehouders maken zich veel zorgen over het welzijn van hun dieren.

Jeannet Hulshof van Wolven in Nederland en voorzitter van Wolf-Fencing zal je meer vertellen over de ecologie van
de wolf, en het nemen van preventieve maatregelen. Daarnaast zal er tijdens deze interactieve
voorlichtingsbijeenkomst ingegaan worden op het herkennen van wolven en wolven-sporen.

Datum: woensdag 25 mei
Prijs:     € 10 euro per persoon
            Incl. 2 consumpties t.w.v. € 5 euro
Locatie: Restaurant De Klipper
            Hoofdstraat 24, 9433 PC Zwiggelte
Parkeren: Gratis in de omgeving van het restaurant
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Rolstoelvriendelijk: Ja

Nieuwsoverzicht:

 • Zes zeldzame rode wolven geboren in het wild

  In Amerika is in het wild een nest met zes rode wolvenpuppy's geboren. De diersoort was bijna uitgestorven, maar dankzij natuurbeschermers duiken er nu af en toe weer nieuwe jongen op. In het afgelopen jaar leefden er 17 tot 20 rode wolven in het wild. De natuurorganisatie is daarom erg blij dat er een nieuw nestje met 6 puppy's is geboren.

  Lees meer.
 • Tussenrapportage BIJ12 
  In de periode 1 november 2021 tot 16 februari 2022 zijn bij het Wolvenmeldpunt opvallend veel meldingen van sporen, wildcamerabeelden en waarnemingen van wolven binnengekomen. Het ging totaal om 1.567 meldingen. De gevestigde wolven leggen grote afstanden af binnen hun territoria. Er zijn 18 individuen genetisch aangetoond, waarvan er 3 omgekomen zijn bij een aanrijding. 
  Tekst Lees meer

Geluksvogels: Irma Huisman

Een ontmoeting met een wolf is niet voor iedereen weggelegd. De wolf is namelijk van nature erg schuw en toont zich niet snel. Tenzij zij/hij zich veilig voelt wil het wel eens voorkomen dat hij/zij zich laat spotten, maar dan meestal nog op grotere afstand. Voor de een is het een ultiem geluksmoment, de ander zal er mogelijk minder mooie herinneringen aan hebben.
Voor degene die het als geluksmoment ervaren geeft het vaak een enorme adrenaline boost. De ultieme geluksvogel lukt het maar zelden om ook nog het moment vast te leggen op beeld. In deze nieuwe rubriek leest en ziet u het resultaat van deze geluksvogels waarbij het wel lukte.

Copyrights Irma Huisman.

Ik ben Irma Huisman, ik ben fotograaf,  helaas niet van beroep.

Ik ben veel in de natuur te vinden, echter nooit zonder mijn camera, ik wandel graag en kom graag in de bossen.

Dit geeft mij rust en energie. Deze keer was ik om 6.50 uur in het bos, heerlijk de vogels om je heen.

De grote wens om eens een wolf in t wild te zien, kwam die morgen uit.

Ik liep op een bospad en zag een hertje rennend  vanaf een heuveltje door de bosbessen struiken en erachter een Wolf, ik volle vaart ging hij/ zij er achter aan.

T hertje was ik uit t oog verloren, maar gelukkig wat foto’s kunnen maken van de rennende wolf.

Ik dacht echt dit is een film of een droom en heb een poosje staan kijken en denkend was heb ik nu gezien.

Echt ik ben heel blij, de wolf nu eens echt te hebben gezien, vaak op facebook en degelijke zie je vaak foto’s verschijnen.

 

Ik ben wel blij met de foto’s, alleen niet scherp genoeg voor mij, maar ben met mijn fotografie niet snel tevreden.
Groetjes Irma

Respecteer de borden en ga niet wild op het wild

De Veluwe is een aaneengesloten en ontsloten gebied met een oppervlakte van ruim 90.000 hectare aan natuur. Naast diverse andere functies zoals houtteelt en recreatie biedt deze mooie Veluwe levensruimte aan wilde dieren.
Net als wij, de mens, hebben dieren deze levensruimte nodig om te eten (herkauwen), uitrusten, slapen, het sociale leven en om een plek te hebben om jongen te krijgen.  

 

De grotere dieren zoals herten en wilde zwijnen en tegenwoordig ook de wolf hebben behoefte aan wat grotere, aaneengesloten gebieden waar het wat rustiger is en waar ze ongestoord kunnen verblijven. Soms zijn dat gewoon grote stukken natuur waar geen pad doorheen loopt en soms heeft de terreineigenaar een gebied aangewezen als rustgebied en waar paden niet toegankelijk zijn voor het publiek. En dan staan daar die vervelende bordjes "VERBODEN TOEGANG". Met bijbehorende teksten als ; "rustgebied voor dieren" of "kwetsbare natuur”.

Bijna iedereen begrijpt dat. Een groot deel van de bezoekers respecteert dat ook. Wij gaan hier niet in!
We gaan wel ergens op een mooie plek zitten en wachten tot we wat zien. Een ander, klein deel van de bezoekers vindt het nodig om deze gebieden juist wel in te gaan in de hoop om wilde dieren te zien of sporen te vinden. 

Als je geluk hebt zie je opgejaagde dieren die vluchten voor jou, de verstoorder! Maar bijna altijd hebben ze je al lang geroken en zijn al eerder weg zonder dat je er erg in hebt. De bezoekers van het goede gedrag zien alleen maar rennende dieren het bos uit komen. 
Met een beetje geluk heb je wat keutels / drollen of wat pootafdrukken gevonden, waarvan je wist dat ze er zouden zijn. Was het je dat waard? Vraag aan de opgejaagde dieren en aan de andere bezoekers wat deze van je vinden. 

 

Ga je eropuit en geniet je van de mooie natuur die o.a. de Veluwe biedt? Blijf dan op de paden en houdt je aan de regels. Zie je een bordje met “Verboden Toegang / Rustgebied of kwetsbare natuur”? Laat deze gebieden dan met rust en geniet van de ontelbare andere gebieden die wel toegankelijk zijn. De borden staan er niet voor niets!

De boete voor betreden verboden grond bedragen € 107,- en het verstoren van wild kan oplopen tot € 500,-

Informatiefolder Werkgroep Wolf Nederland

De afgelopen periode is er door de werkgroep Wolf Nederland hard gewerkt om een algemene informatiefolder te maken. 


In de folder vindt u algemene informatie over de werkgroep en specifieke informatie over de wolf in Nederland.

De folder zal gebruikt gaan worden bij evenementen om zo belangstellenden informatie over de Werkgroep Wolf Nederland te verstrekken.

 

De folder zal binnenkort ook via onze website beschikbaar zijn. U vindt de folder in onze shop en kunt de folder downloaden, printen (dubbelzijdig) en vouwen.

 

Wij zijn zeer enthousiast over het eindresultaat. Wij hopen u ook.

Eén van onze vrijwilligers:  Mark Rigter

Mijn naam is Mark Rigter en ben in 1969 geboren in Bunnik. Tijdens mijn jeugd was ik altijd omringd door dieren. Mijn ouders verzorgden een stuk land in de buurt van de Bilt met afwisselend onder meer damherten, rendieren(!), moeflons, schapen, geiten, pauwen, een ezel, een paard, hangbuikzwijnen, kippen, fazanten en watervogels.

Voor mij als jongetje kwam het erop neer dat we daar elk weekend waren en ik kon daar lekker buiten zijn, vuurtje stoken, en helpen met onderhoud en tussen de beesten zijn.


Toen ik 10 jaar was, verhuisden we van Bunnik naar Vledderveen, ZW Drenthe. Daar heb ik gewoond tot ik ging studeren in Enschede. Ik wilde als jongetje altijd bioloog worden, en had daar een beeld bij dat je dan alles over de natuur kon leren.

Op de middelbare school vond ik het ecologische gedeelte van biologie dan ook super interessant. Echter genetica helemaal niet, en het beeld dat biologie iets was van leren over dieren en de natuur (b)leek een wat te romantische weergave. Uiteindelijk ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren op de UT, Enschede. Als ik tegenwoordig kijk wat je allemaal nog meer kunt met een studie biologie, dan krijg ik wel een stiekem spijt… maar ja. Wat ik nu doe is ook heel leuk, hoor.

In Vledderveen wonend, zat ik op school in Steenwijk. Dat was iedere dag een fietstocht van 16km enkele reis. We stookten thuis helemaal op hout. We waren altijd met hout in de weer. We kochten dan hout op stam van Staatsbosbeheer of de Maatschappij van Weldadigheid, vaak een stuk bos waar gemarkeerde bomen dan uit moesten. En we regelden dat dan. Kortom, weer altijd buiten. Aan het werk, bezig in de tuin, of eindeloos wandelen met de hond of gewoon zelf.

Toen ging ik studeren en begon een nieuw leven; het kantoor en de stad. Ik ben lange tijd in Enschede blijven wonen, en werk als werktuigbouwer in de technische productontwikkeling. Behalve minder dan een handvol vrienden van vroeger, ken ik geen mensen meer die zo’n buitenleven kennen zoals ik had. In 2012 echter, hebben we de kans gekregen een boerderij met een stuk grond te kopen in (of beter gezegd naast) Bathmen. Dus ik ben weer terug op het platteland! Eindelijk. Ik heb nu de kans om ook eens iets te gaan doen met schapen of andere beesten als alles wat meer gesetteld is. Komt wel.


Welnu, de wolf.

Ik volg de wolf met veel aandacht. Ik zie eigenlijk 2 dingen: Enerzijds een groep die de wolf als het ware promoot en anderzijds een groep die de wolf helemaal niet ziet zitten. En tussen die twee groepen botert het niet echt, op de een of andere manier.

En ik zit daar tussenin. Ik snap heel goed de frustraties van een schapenhouder. Ik weet hoe het is om dieren te hebben en op welke manieren je ze houdt. Maar ik heb ook het natuur- en ecologenhart.

Ik meen te begrijpen dat als je de schapen, of vee in het algemeen, beschermt tegen de wolf, dat je dan ook de wolf beschermt. Ik snap niet dat de natuurclubs daar niet nog meer werk van maken.

Natuurlijk, BIJ12 levert hekken, levert advies. Maar de grootste wapenfeiten vinden in de media plaats. De wolf is prachtig! De honden zijn veel schadelijker! De wolf hoort hier niet! Allemaal gepraat, maar niemand steekt écht de handen uit de mouwen, buiten met de voeten in het gras, in het belang van de wolf.

Maar lokaal zijn er echt problemen met de wolf, om waarschijnlijk heel specifieke redenen. Ik wil gewoon dingen doen. Meehelpen met een hek, in gesprek gaan met schapenhouders, concrete oplossingen bedenken, kwaliteitscontrole, ontrafelen wat de echte oorzaak is van lokale problemen etc. Ik ken de taal van de schapenhouder. Ik ken de taal van de ecologen. En ik ben ervan overtuigd dat no-nonsense en concrete preventie de beste manier is om de wolf te laten (over)leven. Het beest moet leven van de natuur, niet van vee. Geen vriendjes met de mens, geen vijand van de mens maar zo veel mogelijk in zijn eigen wereld, want daar blijft ie uit de problemen. Op de Veluwe lijkt dat aardig te lukken, dus daar moet van geleerd worden.

Want bij schade, tja, wie heeft het gedaan? De wolf… Want de hekken werken niet, die wolf die daar zit is een probleemwolf, blabla-smoesjes, maar die afschotvergunning komt er dan. En dan is het hek van de dam. Dan is voortaan elke scheet van de wolf een probleem.

Ik hoop vanuit interesse, kennis en ervaring bij de Werkgroep Wolf Nederland te kunnen bijdragen aan de best mogelijke preventie om zo lang mogelijk bij dat punt vandaan te blijven.

Ook vrijwilliger worden? Kijk op onze website en meld je aan

Antwoorden op Kamervragen over verspreiden schadelijke desinformatie over de wolf

Minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) heeft schriftelijk antwoord gegeven op de kamervragen die het Tweede Kamerlid Wassenberg (PvdD) heeft gesteld met betrekking tot het verspreiden van schadelijke desinformatie over de wolf. 
 
Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u mede namens de minister van Justitie en Veiligheid de antwoorden op de vragen van het lid Wassenberg (PvdD) over het verspreiden van schadelijke desinformatie over de wolf (kenmerk 2022Z01882, ingezonden 3 februari 2022).
Christianne van der Wal-Zeggelink
Minister voor Natuur en Stikstof


1 Kent u het bericht ‘Hond in kudde, meerdere schapen vermist’?
Antwoord: Ja.

2 Zijn er officiële cijfers bekend van de aantallen kleinvee die gedood worden door loslopende honden? Zo nee, waarom niet en bent u bereid daar nader onderzoek naar te (laten) verrichten? Zo ja, kunt u de cijfers over de afgelopen vijf jaar met ons delen?
Antwoord: Cijfers van landbouwhuisdieren die gedood worden door honden zijn niet beschikbaar, omdat hier geen centrale registratie van plaatsvindt. BIJ12 komt alleen in actie bij vermoedelijke wolvenschade. Na DNA-analyse kan blijken dat het een aanval van een hond betrof. Dit zijn echter toevalligheden en geeft geen representatief beeld. Als al direct na de aanval duidelijk is dat het om een hond gaat dan wordt BIJ12 hier niet bij betrokken. Ik zie op dit moment geen aanleiding tot nader onderzoek.

 

3 Is het waar dat gevestigde wolven een voorkeur hebben voor natuurlijke prooien anders dan voor kleinvee? Zo nee, waarop baseert u uw antwoord? Zo ja, bent u bereid de natuurlijke prooidieren van de wolf meer te beschermen tegen menselijk ingrijpen? 
Antwoord: Uit de Factfinding studie1 die vorig jaar is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (Kamerstuk 33 576, nr. 251) komt naar voren dat het dieet van wolven in hoofdzaak wordt bepaald door de combinatie van prooibeschikbaarheid (= welke soorten zijn in welke aantallen aanwezig) en prooikwetsbaarheid (= zijn de prooien gemakkelijk te vangen of niet). Daarnaast kunnen individuele voorkeuren, leerprocessen en de rangordepositie van de wolf binnen de groep, de samenstelling verder beïnvloeden. Voor het gematigd klimaatgebied van Europa worden ree, edelhert en zwijn aangeduid als de belangrijkste prooisoorten, maar ook andere regionaal aanwezige hoefdieren, bijvoorbeeld damhert en moeflon, kunnen een belangrijke voedselbron vormen. 
Daarnaast staan haasachtigen op het menu, hoewel het belang van deze prooicategorie in het Europese gematigde klimaatgebied klein is. Ook de
doodgereden wolvin op de Zuid-Veluwe, GW1729f, had resten van haas in haar maag. Wanneer de beschikbaarheid van wilde prooien ontoereikend blijkt, al dan niet tijdelijk, kan predatie van vee plaatsvinden. Vee en wilde hoefdieren zijn vanuit het perspectief van wolven beide gewoon hoefdieren. 
De Wet natuurbescherming biedt voldoende basis voor het beschermen van prooisoorten tegen menselijk handelen. Op dit moment is geen reden voor aanvullende bescherming.

 

4 Kent u de Duitse verslagen van analyses van de fecaliën van wolven waaruit blijkt dat de wolf een sterke voorkeur heeft voor natuurlijke prooien? Zo ja, heeft u redenen om aan te nemen dat de situatie in Nederland substantieel zal afwijken van deze waarnemingen en waarom?
Antwoord: Ja, deze zijn mij bekend. Het is de verwachting dat de situatie in Nederland voor wat betreft het natuurlijke voedselpatroon van de wolf vergelijkbaar is met die in Duitsland.


5 Bent u bereid ook in Nederland een dergelijke analyse te laten verrichten? Zo ja, op welke termijn?
Antwoord: Het dieet van de wolf wordt meestal afgeleid door identificatie van prooiresten in uitwerpselen. Traditioneel gebeurt dit mechanisch, namelijk micro- en macroscopische determinatie van haren en verificatie van tand- en botfragmenten. Recentelijk kan hier ook de genetische analyse aan toegevoegd worden. De Zoogdiervereniging heeft onlangs, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Universiteit Leiden en de stichting Leo, een eerste onderzoek uitgevoerd naar het dieet van wolven in Nederland, gebruikmakend van fecaliën analyse2. De resultaten van het dieetonderzoek via eDNA-analyse zijn waarschijnlijk eind april beschikbaar.

 

6 Is het waar dat Vlaanderen een aanzienlijk hogere straf kent voor het doden van een wolf dan Nederland? Zo ja, bent u bereid de strafmaat in Nederland voor het doden van de wolf te verhogen? 

Antwoord: Ik ben van mening dat de strafmaat in Nederland voldoende is. Ook ligt het strafmaximum hoger dan in België. Het verhogen van de strafmaat is op dit moment niet aan de orde. Zoals bij de beantwoording van eerdere Kamervragen (Kenmerk 2021D44774) is aangegeven, is het doden van een wolf in Nederland een overtreding van artikel 3.5, eerste lid, van de Wet natuurbescherming. Artikel 1a, onder 1°, van de Wet op de economische delicten stelt dat overtreding van dit artikel een economisch delict vormt. Artikel 2 van deze wet geeft aan dat het opzettelijk doden van een wolf een misdrijf is. De strafmaat die hierop is gesteld is een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar, een taakstraf of een geldboete van de vijfde categorie (maximaal € 90.000,-). Hierbij kunnen tevens bijkomende straffen en maatregelen worden opgelegd. Het is aan de rechter om de hoogte van de straf te bepalen. In Vlaanderen is het doden van wolven strafbaar met een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en/of een geldboete van 100 tot 500.000 euro, voor zover dit opzettelijk gebeurt.


7 Deelt u de mening dat het demoniseren van beschermde dieren als de wolf kan leiden tot eigenrichting en het uitlokken van illegale jacht?
Antwoord: Burgers dienen zich te houden aan de wettelijke grenzen en eigenrichting dient te worden voorkomen. Ik zie echter geen verband tussen de diverse uitingen over de wolf en illegaal gedrag.

 

8 Op welke manier kan de huidige wetgeving rondom haatzaaien, bedrog en misleiding ingezet worden om desinformatie over de wolf te bestrijden, zeker als dit kan leiden tot strafbare handelingen die gericht zijn tegen een beschermde diersoort?
Antwoord: Desinformatie valt in principe onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Uitspraken over de wolf vallen ook onder de vrijheid van meningsuiting en deze mogen worden geuit en verspreid, ook door belangenorganisaties. Toch kunnen zich situaties voordoen dat een uiting strafbaar is, bijvoorbeeld wanneer dit aanzet tot haat (artikel 137d Sr). Dit is echter gericht op haat tegen mensen, en niet tegen dieren. Wel kunnen in sommige gevallen de gevolgen van het verspreiden van onwaarheden leiden tot strafbare feiten. Bijvoorbeeld wanneer een persoon op basis van onjuiste informatie over de wolf het besluit neemt een wolf te doden, wat in strijd is met artikel 3.5, eerste lid, van de Wet natuurbescherming. Hierbij kan iemand niet vervolgd worden voor het verspreiden van desinformatie of onwaarheden, maar voor het plegen van een strafbaar of onrechtmatig feit.

 

9 Op welke manier gaat u techbedrijven verantwoordelijk houden voor het verspreiden van desinformatie over de wolf, bijvoorbeeld in de vorm van een meldplicht?
Antwoord: Online platformen zoals Facebook en Twitter hebben in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen wat toegestaan is op hun platform en wat niet. Berichten die tegen het beleid ingaan kunnen worden gerapporteerd. Het online platform zal dan oordelen of het bericht bijvoorbeeld verwijderd wordt of niet. In de eerdere brief van de voormalige minister van BZK wordt verder ingegaan op de mogelijkheid van platformen om online content te reguleren, het toepasselijke juridische kader en de rol van de overheid (Kamerstuk 26643, nr. 782). 

 

10 Op welke manier gaat u belangenorganisaties verantwoordelijk houden voor het verspreiden van desinformatie over de wolf?
Antwoord: Zoals bij de beantwoording van vraag 8 is aangegeven, valt desinformatie in principe onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Het staat organisaties vrij hun mening te uiten.


11 Bent u bereid om een bewustwordingscampagne te starten met feitelijke informatie over de wolf om de stortvloed aan schadelijke desinformatie van weerwoord te voorzien?
Antwoord: Verschillende provincies3 en maatschappelijke organisaties geven momenteel al informatie en voorlichting over het samenleven met de wolf. Ik bekijk of en op welke manier vanuit mijn ministerie aanvullende voorlichting nodig is. Deze voorlichting koppel ik aan de informatie uit het nieuwe wolvenplan dat na de zomer gereed is. 

Het complete document is terug te lezen op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/03/23/beantwoording-vragen-over-het-verspreiden-van-schadelijke-desinformatie-over-de-wolf

Door de lens van...

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

Ingezonden (Wildcam)

Amanda Rekswinkel

 

Geweldige herinneringen.

Je kunt het je bijna niet voorstellen dat je binnenkort afscheid moet nemen van je kleine meisje omdat jij niet meer zo lang te leven hebt.

Toch is dat de werkelijkheid voor moeder Marieke.


Zij wil heel graag nog zoveel mogelijk mooie herinneringen maken met haar dochter Zoë. En iets met de wolf hoorde daarbij.


Deze wens kon in vervulling worden gebracht door enkele vrijwilligers en vrienden van de Werkgroep Wolf Nederland. Het schitterende weer en de volle maan zorgden voor een speciaal gouden randje van deze onvergetelijke dag. Het leek wel een droomvlucht!!


Het bestuur van Werkgroep Wolf Nederland wil iedereen bedanken die zich onbaatzuchtig in heeft ingezet om deze wens in vervulling te laten gaan en zo heeft bijgedragen aan deze mooie herinnering.

 

De grijze wolf

De grijze wolf (Canis Lupus) is de algemene verzamelnaam voor de wolf. Deze soort kent velen ondersoorten. (zie afbeelding)
De wolf die zich hier in Nederland heeft gevestigd bestaat uit de ondersoort Eurasian Wolf (Canis Lupus Lupus)
De wolf komt alleen voor op het Noordelijk halfrond van de Aarde.

Bron : Canids of the world by José R, Castelló. Princeton University Press 2018

Hieronder een overzicht van de ondersoorten van de wolf. 

 • Canis lupus albus (Witte wolf)
 • † Canis lupus alces (schiereiland Kenai)
 • Canis lupus arabs (Arabische wolf, Arabisch Schiereiland)
 • Canis lupus arctos (Poolwolf)
 • Canis lupus baileyi (Mexicaanse wolf)
 • † Canis lupus beothucus (Newfoundlandwolf, Newfoundland)
 • † Canis lupus bernardi (Bankseiland en Victoria-eiland)
 • Canis lupus campestris (Oekraïne, Kazachstan, Kaukasus)
 • Canis lupus chanco (Centraal-Azië, Noord-China)
 • † Canis lupus columbianus (Brits-Columbia)
 • Canis lupus crassodon (Vancouvereiland)
 • Canis lupus deitanus (Spaanse wolf)
 • Canis lupus dingo (Dingo)
 • Canis lupus familiaris (Hond)
 • Canis lupus filchneri
 • † Canis lupus floridanus (Florida)
 • † Canis lupus fuscus (Cascade Range)
 • † Canis lupus gregoryi (Mississippi)
 • † Canis lupus griseoalbus (Alberta, Saskatchewan, Manitoba)
 • † Canis lupus hattai (Hokkaido, de naam "Ezowolf" komt in lijsten voor)
 • † Canis lupus hodophilax (Japanse wolf)
 • Canis lupus hudsonicus (Hudsonbaai)
 • Canis lupus irremotus (noordelijke Rocky Mountains)
 • Canis lupus italicus (Italië)
 • Canis lupus labradorius (Labrador)
 • Canis lupus ligoni (Alexanderarchipel)
 • Canis lupus lupaster (Egypte)[12]
 • Canis lupus lupus (Europese wolf)
 • Canis lupus lycaon (Amerikaanse wolf)
 • Canis lupus mackenzii (Northwest Territories)
 • Canis lupus manningi (Baffineiland)
 • Canis lupus minor (Rietwolf)
 • † Canis lupus mogollonensis (Arizone en New Mexico)
 • † Canis lupus monstrabilis (Texas en New Mexico)
 • Canis lupus nubilus (Minnesota, Michigan en Wisconsin)
 • Canis lupus occidentalis (Westelijk Canada)
 • Canis lupus orion (Groenland)
 • Canis lupus pallipes (Indische wolf)
 • Canis lupus pambasileus
 • Canis lupus signatus (Iberische wolf)
 • Canis lupus tundrarum (Alaskawolf)
 • † Canis lupus youngi (zuidelijke Rocky Mountains)

Deze indeling wordt niet door iedereen erkend. Sommige wetenschappers erkennen bijvoorbeeld slechts twaalf ondersoorten, waarbij de hond en de dingo als een aparte soort (Canis familiaris) worden gezien, en een groot aantal (voornamelijk Noord-Amerikaanse) ondersoorten zijn samengevoegd.

 

Deze ondersoorten zijn:

Noord-Amerika

 • Canis lupus arctos (poolwolf) – Arctisch Canada
 • Canis lupus occidentalis (Alaskawolf, met inbegrip van ssp. tundrarum) – Alaska, Noordwest-Canada
 • Canis lupus lycaon (Amerikaanse wolf) – Zuidoost-Canada & Noordoost-VS
 • Canis lupus nubilus – Centraal-VS & oosten van Centraal-Canada
 • Canis lupus baileyi (Mexicaanse wolf) – Mexico & het zuidwesten van de Verenigde Staten

Eurazië

 • Canis lupus albus (witte wolf) – Noord-Rusland
 • Canis lupus lupus (Europese wolf) – Europa tot China
 • Canis lupus pallipes (Indische wolf) – India tot het Midden-Oosten
 • † Canis lupus hattai (Ezowolf) – Hokkaido, Japan
 • † Canis lupus hodophilax (Japanse wolf) – Honshu, Japan

Paard & Erfgoed

Ook dit jaar zullen we weer aanwezig zijn op het 2-daags evenement Paard & Erfgoed. Dit jaar zal dit plaatsvinden op Zondag 5 en maandag 6 juni (Pinksteren).
Mocht u dit gezellige evenement willen bezoeken? Kijk dan op de site van Paard & Erfgoed voor extra informatie en toegangskaarten: https://paardenerfgoed.nl/

Steun ons werk

Onze vereniging ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften, donaties, legaten en sponsors. 
Al onze leden/vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden geheel onbetaald. Ondanks dit gegeven hebben we als vereniging toch een flink aantal kosten die wij maken. Denk aan promotie- en voorlichtingsmateriaal en b.v. onze website.
Ook hebben we te maken met (reis)kosten voor b.v. (gast)sprekers en of bezoeken aan veehouders voor het geven van voorlichting. 
Mocht u ons werk een warm hart toe dragen dan kunt u via onderstaande buttons een donatie doen. De buttons openen een gecontroleerde en veilige betalingsomgeving van de Rabobank waarbij u een middels uw eigen bank een betaling kunt doen. Meer lezen over onze vereniging? zie onze website 
Wij danken u voor uw eventuele donaties

Extra aanbod wandelingen Werkgroep Wolf Nederland

Gezien de vele verzoeken die wij bij de werkgroep Wolf krijgen om deel te nemen aan de wandeling: In het spoor van de wolf en deze binnen de kortste keren volgeboekt zijn, kunnen we melden dat er hard gewerkt is om deze wandelingen op meerdere plaatsen op te starten.

Naast de huidige vertrekplaats bij Woodz in Velp, kan er inmiddels ook gestart worden op de Noord-Veluwe en zal Brabant z.s.m. volgen.

Kijk dus in onze agenda voor de komende wandelingen.

Per wandeling hebben we helaas een beperkt aantal plekken (max 10) dus ook hier geldt vol=vol.

Wat kunt u verwachten tijdens de wandeling?

Eén of twee vrijwilligers nemen u mee naar het leefgebied van de wolf waar zij u tijdens een wandeling van zo'n 6 á 7 kilometer (max 3 uur) alles vertellen over het gebied, de wolf, het wild, de historie en over het vinden van sporen.

Gaan we de wolf zien? 

Die kans is nihil. Allereerst is de wolf een schuw dier dat, over het algemeen, mensen uit de weg gaat. De kans dat we er één gaan zien is dus zeer gering, maar niet uitgesloten. Juist omdat het gaat om wild is niets te voorspellen.

De kans dat we ander wild gaan zien is wel degelijk aanwezig. 


Wat kost de wandeling?

De wandelingen worden gratis aangeboden door de Werkgroep Wolf Nederland. Uiteraard staat het u vrij om een donatie te doen om zo het werk van de Werkgroep Wolf Nederland te ondersteunen.

 

Voor wie is de wandeling geschikt?

In principe kan iedereen die zelfstandig kan lopen deelnemen aan de wandeling. De tocht is niet/minder geschikt voor rolstoelen/kinderwagens etc. De tocht is ongeveer 7 kilometer lang en neemt zoals gezegd ongeveer 3 uur in beslag. We adviseren een minimale leeftijd van 10 jaar.

Uiteraard wordt er regelmatig gestopt om dingen te tonen, uit te leggen en/of vragen te stellen.

 

HONDEN zijn niet toegestaan tijdens de wandeling.

 

Wat moet/kan ik meenemen?

 • Goed humeur
 • Verrekijker
 • Camera
 • Regenpak (afhankelijk van het weer)
 • Etenswaren
 • Drinken
 • Opgeladen telefoon

Voor u gelezen: Wolven maken de wegen veiliger en besparen kosten. 

Uit een uitgebreid Amerikaans onderzoek, waarbij ook data uit Europa is gebruikt is gebleken dat de aanwezigheid van de wolf het aantal wild aanrijdingen aanzienlijk heeft teruggebracht. 

Het meten van de economische voordelen van roofdieren is moeilijk - vaak zijn de effecten indirect en werken ze door complexe ecologische veranderingen. Dientengevolge hebben debatten over de uitbreiding van roofdieren opvallende kosten afgewogen tegen meer speculatieve schattingen van voordelen die kunnen worden afgedaan als onbetrouwbaar of ideologisch gemotiveerd. We kwantificeren de indirecte voordelen van wolven ( Canis lupus ) voor mensenlevens en eigendommen door vermindering van botsingen tussen herten en voertuigen.

Bovendien ontleden we het effect in twee componenten: veranderingen in prooigedrag versus prooiovervloed. Deze ontbinding is belangrijk wanneer effectief beleid afhangt van de vraag of jagers de effecten van predatoren kunnen nabootsen. In het geval van wolven concluderen we dat menselijke hertenjagers dat niet kunnen.

De recente studies onthullen trapsgewijze ecologische effecten als gevolg van het verwijderen en opnieuw introduceren van roofdieren in een landschap, maar er is weinig bekend over effecten op mensenlevens en eigendommen. We kwantificeren de effecten van het herstellen van wolvenpopulaties door hun invloed op herten-voertuigbotsingen (DVC's*) in Wisconsin te evalueren.

 

*DVC is een afkorting voor deer vehicle collisions (Hert-Voertuig-Botsing)

 

We laten zien dat, voor de gemiddelde provincie, het binnendringen van wolven DVC's met 24% verminderde, wat een economisch voordeel opleverde dat 63 keer groter is dan de kosten van geverifieerde wolvenpredatie op vee. Het grootste deel van de vermindering is te wijten aan een gedragsreactie van herten op wolven in plaats van door een afname van de hertenpopulatie door wolvenpredatie. Deze bevinding ondersteunt ecologisch onderzoek dat de nadruk legt op de rol van roofdieren bij het creëren van een 'landschap van angst'. Het suggereert dat wolven de economische schade van overvloedige herten beheersen op manieren die menselijke hertenjagers niet kunnen",  aldus de onderzoekers.

 

Het onderzoek is zeer grondig en uitvoerig gedaan waarbij alle mogelijk variabelen zijn meegenomen. Het geeft dan ook een bijzonder inzicht hoe de wolf enorme invloed heeft op het ecosysteem in het algemeen.

Omdat het onderzoek hier gehouden is in een open gebied en de wolven vrije toegang hadden kunnen deze bevindingen mogelijk ook in Nederland worden terug gezien.


Wie het hele onderzoek wil lezen kan terecht op de website van PNAS.ORG

Agenda

Komende periode staan de volgende evenementen op de agenda:

 • Wandeling: Wolf en Spoor (volgeboekt)
  Datum: 22-05-2022 van 10:00 tot 12:30
  Door: Werkgroep Wolf Nederland
  Adres: Parkeerplaats Boshuisweg, Gortel
  Meer informatie en aanmelden
 • Lezing: Ecologie en preventie
  Datum: wo 25 mei 19.30 uur
  Locatie: Restaurant De Klipper
  Hoofdstraat 24, 9433 PC Zwiggelte
  Meer informatie en opgave
  Wandeling: In het spoor van de wolf (volgeboekt)
  Datum: 28-05-2022 van 18:30 tot 21:30
  Door: Werkgroep Wolf Nederland
  Adres: Woodz – Bovenallee 1, 6881 AJ Velp
  Meer informatie en aanmelden
 • Paard & Erfgoed
  Datum: 05-06-2022 t/m 06-06-2022
  Van 10.00 - 17.00 uur
  Door: Paard & Erfgoed
  Adres: De Tuinen, M. van Swietenlaan - 8383 CG Frederiksoord
  Meer informatie
 • Wandeling: Wolf en Spoor (volgeboekt)
  Datum: 15-06-2022 van 13:00 tot 15:30
  Door: Werkgroep Wolf Nederland
  Adres: Parkeerplaats Boshuisweg, Gortel
  Meer informatie en aanmelden
 • Wollig Landleven - Schaapscheerdersfeest Schaapskudde Elspeet
  Datum: 18-06-2022
  Door: Wollig Landleven
  Adres: Stakenbergweg 6, 8075 PV Elspeet
  Meer info

Voor meer activiteiten zie onze agenda: 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder
uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de kvk onder: 83976310.

Copyright © 2022 | Werkgroep Wolf Nederland

Reacties zijn gesloten.