2022 juli

Nieuwsbrief nr 6

Werkgroep Wolf Nederland

Juli 2022

Beste ,

Hierbij weer een gloednieuwe nieuwsbrief met informatie over de (Werkgroep) Wolf. 

We wensen je uiteraard weer veel leesplezier bij deze editie.
Vorige editie gemist? Kijk in ons archief op de website. 

Wil je in contact komen met de redactie van de nieuwsbrief? Wij zijn te bereiken op: [email protected]

IVM de zomervakantie verschijnt er geen nieuwsbrief in Augustus. Wij wensen jullie allemaal een hele fijne vakantie en graag tot September

In deze nieuwsbrief onder andere:

  • Tussenrapportage Bij12
  • Nieuwe welpen op de Veluwe
  • Extra wandeling + lezing succesvol
  • Eén van onze vrijwilligers:  Linda Stinissen
  • Woordzoeker
  • Paard & Erfgoed
  • Om te lezen... Time Out van Irene van Eijk
  • Door het oog van ....



  • Schade door de wolf aan uw vee en hobbydieren
  • Steun ons werk
  • Is een objectief beeld van de wolf nog wel mogelijk?
  • Inzet van Kuddebeschermingshonden.
  • Groen, duidelijk en herkenbaar
  • Wollig Landleven Fair schaapskudde Elspeet
  • Agenda

I.v.m de zomervakantie verschijnt er in Augustus géén Nieuwbrief

 

Uitgelicht nieuws: Tussenrapportage wolf 17 februari – 30 april 2022

Het aantal wolven in Nederland neemt nog steeds toe.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland.

Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe. Daarnaast trokken minimaal 11 zwervende wolven verspreid door ons land. Eén van de zwervende wolven is een nakomeling van een wolvenpaar, waarbij de vader afkomstig is van Alpiene populatie en de moeder van de Centraal Europese populatie.

Het hele rapport is te lezen op: https://www.bij12.nl/nieuws/toename-zwervende-wolven-in-nederland/

Nieuwe welpen op de Veluwe

Naast de nieuwe welpen voor het wolvenpaar dat hier sinds 2018 is gevestigd, Heeft ook een paar op de Midden-Veluwe welpen gekregen. Hier gaat het om zeker 2 welpen.

Het paar op de Noord-Veluwe heeft mogelijk 5 welpen gekregen. 
Jonge pups zijn erg nieuwsgierig. Wie de welpjes spot, mag daar dus best van genieten. Kijk en maak een foto of video, maar neem daarna afstand en laat de dieren verder met rust.
Wie met een hond op stap is, moet het beestje naar zich toe halen. ,,Snuffelen of spelen is geen goed idee.”

Foto ter illustratie

Rust zacht lieve Marieke

Extra wandeling met lezing succesvol

Zaterdag 11 juni hield de Werkgroep Wolf Nederland een extra wandeling die vooraf werd gegaan door een korte lezing in het kader van kennismaken met de wolf.

 

In de sfeervolle lodge-tent, op het terrein van Buitenplaats Beekhuizen (Woodz Velp), werden de deelnemers ontvangen met koffie en thee, waarna, voorafgaande aan de wandeling, een korte maar interessante lezing werd gegeven over de Wolf. 

 

Zo werden o.a. de kenmerken van de Wolf belicht en werd stilgestaan bij de bijzondere eigenschappen van dit prachtige dier. Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de problemen die de terugkeer van de wolf met zich meebrengt en de mogelijke oplossingen om deze te voorkomen.

Na afloop van de lezing werden de deelnemers door de enthousiaste vrijwilligers van de Werkgroep Wolf meegenomen voor een educatieve wandeling waarbij verder werd ingegaan op de wolf, zijn leefgebied, zijn prooien etc. 

Tijdens de wandeling werd er ook aandacht besteed aan de aanwezige flora en fauna en het ontstaan van de Veluwe. 

Voor deze gelegenheid liep Rick van Malssen ook mee. Rick kan zeker gezien worden als een autoriteit op het gebied van de Wolf. Zijn kennis en ervaring deed hij veelal op in het buitenland. Door o.a. stages te lopen in wolvenparken, onderzoek naar de wolf, maar tijdens de jaren dat hij in Zweden woonde en daar ook zeer betrokken was bij het wel en wee van de Wolf.

 

Rick is tevens beheerder van de Facebookpagina Groep Wolf, waar hij regelmatig interessante stukken en artikelen over de wolf plaatst. Wie meer wil lezen over Rick kan terecht op zijn pagina:  https://wolftrackers.blogspot.com/

Voor de deelnemers was dit zeker een mooie toevoeging op de informatieve wandeling van de Werkgroep Wolf.

 

Ter afsluiting van de wandeling werd ook nog even een bezoek gebracht aan de aanwezige schaapskudde, waar Rick een toelichting gaf op de gebruikte wolf werende hekwerken van de Kudde.

 

Al met al een zeer interessante middag waarbij de lezing en de wandeling een mooi totaal beeld gaf aan de 20 deelnemers die zich hadden opgegeven. Gezien de positieve reacties van enkele deelnemers op onze facebookpagina kunnen we als Werkgroep Wolf terugkijken op een geslaagd evenement.

 

De Werkgroep Wolf Nederland kijkt momenteel of deze activiteit een vervolg kan krijgen. Houdt onze agenda dus in de gaten.

Eén van onze vrijwilligers:  Linda Stinissen

Mijn naam is Linda Stinissen. Samen met mijn man en 2 kinderen woon ik in Huissen en ben ik werkzaam in het basisonderwijs als specialist hoogbegaafdheid. Als kind ben ik opgegroeid in een tuindersfamilie, altijd buiten en met respect voor de natuur. Mijn opa was naast tuinder ook imker, dus ook daar was altijd iets te beleven.

Vorig jaar augustus liep ik samen met mijn kinderen voor het eerst mee tijdens een wandeling “In het spoor van de wolf”. Hierdoor werd mijn enthousiasme gewekt, juist door alle verschillende standpunten en meningen die er rondom de terugkeer van de wolf zijn. In mijn werk probeer ik de kinderen ook mee te geven om niet zomaar ergens in mee te gaan, maar juist alle opties kritisch te onderzoeken en op basis daarvan je eigen standpunt te vormen en open te staan voor andere zienswijzen. 

Daarnaast is het juist voor deze doelgroep zo goed om de natuur in te gaan, alle prikkels even achter je te laten en te ontspannen. De terugkeer van de wolf was daarvoor een uitgelezen kans en zo is het lespakket ontstaan waar inmiddels al een aantal schoolklassen gebruik van hebben gemaakt.

Vanuit daar werd mijn interesse in de wolf  gewekt en ben ik me verder gaan verdiepen in dit fascinerende dier, met name in de sociale structuur van een roedel. Het is bewonderenswaardig hoe deze structuur in elkaar zit, hoe wolven voor elkaar zorgen, leiding geven en hoe ieder dier een onmisbare rol heeft binnen een roedel. Wij staan als mens dichterbij de wolf dan dat we op het eerste oog zouden denken en er is veel wat we van deze prachtige dieren kunnen leren!

 

Wil jij of jouw school ook gebruik maken van dit leuke en leerzame lespakket? Kijk dan op onze website wat de mogelijkheden zijn en vraag het aan!

Ook vrijwilliger worden? Kijk op onze website en meld je aan!

Woordzoeker

Zoek in onderstaande woordzoeker de juiste oplossing en stuur deze naar [email protected] en maak kans op een exemplaar van het boek Time Out van Irene van Eijk (zie: om te lezen verderop in deze nieuwsbrief).
Vermeld daarbij uw naam, adres en e-mail/telefoonnummer zodat de redactie contact met u kan opnemen indien u tot de gelukkige winnaar behoort. Onder de juiste inzenders wordt een winnaar geloot. Vrijwilligers van de Werkgroep zijn uitgesloten voor deelname. Over de uitslag kan niet worden gecommuniceerd. Uw oplossing dient voor 20 augustus bij ons binnen te zijn. De winnaar wordt eind augustus bekend gemaakt

De woorden staan verticaal, horizontaal en diagonaal (zowel van links naar rechts als van rechts naar links) 

Paard & Erfgoed

Tijdens de Pinksterdagen stond de Werkgroep Wolf Nederland op Paard & Erfgoed. 
Dit gezellige plattelandsfeest bij de Tuinen in Frederiksoord, wordt gekenmerkt door de vele kraampjes met streekproducten, informatie etc en diverse demonstraties. 
De Werkgroep deelde de kraam met de Shepard Working Kelpies, van Catrinus Homanen onze vrijwilliger Erika Visser. 

Naast hun bezigheid als schaapherder op het Drents/Friese wold, werken ze met en fokken zij ook het Working Kelpie hondenras. 


Onze kraam werd redelijk goed bezocht door het aanwezige publiek. Door de vele problemen met de wolf in Drenthe en Friesland was er voldoende gespreksstof en ruimte voor discussie. Door het delen van de nodige informatie en het aandragen van diverse oplossingen konden we tijdens deze 2 dagen zeker een bijdrage leveren.

Ook de wolvenconsulent Drenthe/Friesland, Jaap Mekel, was aanwezig bij onze kraam waardoor we o.a. (klein)vee houders direct in contact konden brengen met de juiste persoon m.b.t. vragen over subsidie en beschermende middelen. Uiteraard waren Erika, Aron, Ingrid en Catrinus aanwezig en konden zij de juiste informatie geven m.b.t. de praktijk. Er blijkt nog er veel onwetendheid te bestaan. Veel (negatieve)beeldvorming door aannames en verhalen van horen zeggen. We hebben, daar waar mogelijk, in ieder geval een flink aantal mensen kunnen voorzien van heldere informatie en advies.


Helaas was er ook een aantal pertinente tegenstanders van de Wolf. Uiteraard staan we daar als Werkgroep ook voor open, maar bij een aantal van deze groep kregen we niet eens de gelegenheid om van gedachte te wisselen. Dat is toch een gemiste kans. Diegene die wel de moeite namen om in gesprek te gaan, kwamen er al snel achter dat niet altijd iets is zoals het lijkt. Door met concrete hulp en informatie te komen waren en ook een aantal dat langzaam ontdooide en open stonden voor ons verhaal. Ik zeg maar zo: Kennis is macht en onbekend maakt onbemind. Vaak helpt het als je in oplossingen probeert te denken i.p.v. in problemen en zijn de zaken wat genuanceerder dan ze vooraf leken.

Ook veel leuke reacties gekregen op onze werkgroep, de informatie en de aankleding van de stand. Vooral de jeugd werd enthousiast bij het zien van de schedels, botten, geweien en stenen die wij ter ondersteuning hadden uitgestald. De sporenkaart en de informatiefolder werden regelmatig ingezien. Ook het onder de aandacht gebrachte lespakket voor basisscholen wekte bij menigeen de nodige interesse.


Via de Agrishop konden we ook diverse preventie en beschermingsmaterialen laten zien en de werking ervan uitleggen. Achter de kraam stonden de schapen van Erika in een met stroom voorzien flexnet, waardoor de bezoekers hier ook een goed beeld van de werking kregen.

Kortom een geslaagde markt in een regio waar zeker nog veel te informeren is.

Om te lezen... Time Out van Irene van Eijk

Auteur: Irene van Eijk
Nederlands 
Paperback 
9789083150307 
Druk: 1 
juni 2021 
124 pagina's
Prijs: € 7,95
via Bol (excl. verzending)

via Bruna (gratis afhalen)
via Readshop (graits afhalen)

Er zijn al tientallen boeken geschreven over de Wolf. 
Het dier is intrigerend in hoe ze leven, welke samenhang er is binnen een roedel etc. etc. Wie op zoek is naar een leuk, informatief maar zeker ook educatief boek voor het hele gezin kan volop genieten met en van dit boek van schrijfster en wolvenliefhebber Irene van Eijk.

 

Irene van Eijk is gecertificeerd hoger veiligheidskundige met specialisatie in diergedragskunde (wolven-expert) en externe vertrouwenspersoon.
Na haar eerste boek "Wolven krijgen geen burn-out" waarin ze de link legt tussen het natuurlijke gedrag van wolven en dat van de mens. Een voortdurende weergave hoe wolven in een roedel samenwerken, hun doelen weten te bereiken en vooral wat wij daarvan kunnen leren. 

Nu dus een plezier-boek voor de hele roedel.

Time out is een plezierboek dat een kijkje geeft in het leven van wolven en aan het denken zet over wat belangrijk is. 120 pagina's weetjes, puzzels, DIY's, enz. om plezier te maken met het hele gezin.

Sinds 2018 leven er weer wolven in Nederland. Wat weten we over deze dieren? Waar komen ze vandaan en zijn ze écht zo gevaarlijk als sommige mensen beweren? Tijdens haar jarenlange onderzoek naar het gedrag van wolven, kwam Irene van Eijk telkens tot dezelfde conclusie: wolven maken zich niet druk. Ze leven van dag tot dag en hebben vooral behoefte aan rust en ruimte. Bovendien zijn het zorgzame dieren. Wist je dat in een wolvengezin iedere wolf wel zes keer per uur wordt aangeraakt door een andere wolf? Gewoon om even te checken of alles nog oké is. Time out, hét (ont)spannende wolvenboek voor de hele roedel, geeft je een kijkje in het leven van wolven en zet je aan het denken over wat belangrijk voor jou is. Het boek staat vol prikkelende vragen, spelletjes, puzzels, kleurplaten, knutselprojecten en mindfulness om je te ontspannen en plezier te maken met het gezin. 

Het is een mooi boek om te lezen, te puzzelen of om te reflecteren. In je eentje of samen knutselen maar ook om een goed gesprek te starten. In dit boek vind je álles! Neem tijd voor jezelf of maak tijd voor elkaar. Leg het op tafel en iedereen zal het openslaan, de inhoud bewonderen en erover praten.

De foto’s zijn stuk voor stuk schitterend, de informatie over de wolf is erg informatief en leuk geschreven. De puzzels en de diverse doe-het-zelf projectjes zijn voor diverse leeftijden leuk om te maken.

En als kers op de taart ook nog een prijsvraag / zoektocht (in het boek) met hele mooie prijzen! 
Conclusie: Een leuk en leerzaam boek voor en mét het hele gezin voor een betaalbare prijs € 7,95

Door het oog van ....

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de (Nederlandse) natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om iedereen mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.


, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland.

Schade door de wolf aan uw vee en hobbydieren

U bent eigenaar/houder van landbouw(huis)dieren en hebt één of meer dieren dood of gewond aangetroffen. U denkt dat de dader een wolf is. Hier leest u wat u dan moet doen en krijgt u antwoord op veelgestelde vragen.

Waar meld ik de aanval? 
Meld (vermoedelijke) wolvenschade aan landbouwhuisdieren zo snel mogelijk bij BIJ12. Dit is de organisatie die namens uw provincie schade door wolven in behandeling neemt. U belt daarvoor BIJ12: 085 - 486 22 22. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. In het weekend wordt u via het keuzemenu doorgeschakeld naar een BIJ12-medewerker. 

 

Hoe ga ik om met dode of gewonde dieren? 
Laat dode dieren het liefst onaangeroerd liggen op de plek waar u ze vindt. Dek het dier voorzichtig af. Houd mensen en andere dieren op afstand. Zo voorkomt u dat DNA of andere sporen gewist worden. Heeft u gewonde dieren? Verzorg de wonden dan voorzichtig, zodat belangrijke DNA-sporen zo min mogelijk gewist worden. 

Moet ik foto’s maken? 
Maak foto’s of beeldopnamen van het dode en/of gewonde dier. Dit is belangrijk om de schade goed in beeld te brengen. Probeer het dode dier daarbij niet aan te raken. Voorkom ook dat u andere sporen (zoals pootafdrukken en sleepsporen) beschadigt en loop zo min mogelijk op het perceel of in het weiland. 

 

Hoe weet ik of het een wolf was? 
Op basis van uw foto’s en uw beschrijving beoordeelt de medewerker van BIJ12 via de telefoon of het mogelijk om een aanval van een wolf gaat. Blijkt vooraf duidelijk dat de dader geen wolf is, maar bijvoorbeeld een hond of een vos, dan heeft u geen recht op een tegemoetkoming in de schade. BIJ12 kan dan verder niets voor u betekenen. Gaat het (vermoedelijk) wel om een aanval van een wolf, dan geeft BIJ12 de taxateur opdracht contact met u op te nemen. De taxateur komt zo snel mogelijk bij u langs, het liefst binnen 24 uur na uw melding. Zo zijn de sporen nog vers en is de kans op een succesvolle DNA-afname het grootst. 


Wat doet de taxateur? 
De taxateur moet een goed beeld krijgen van de omvang van de schade en of deze wel of niet aangericht zou kunnen zijn door een wolf. Wanneer de taxateur bij u langskomt, neemt hij eerst een DNA-monster af op het dode of gewonde dier. Ook legt hij de situatie vast, zoals de vindplaats, omschrijving van de locatie en het soort afrastering. Daarna onderzoekt de taxateur eventuele sporen, zoals pootafdrukken, keutels of haren van de aanvaller. Soms vindt sectie op het dode dier plaats.

Hoe vraag ik een tegemoetkoming in schade aan? 
U hoeft zelf geen tegemoetkoming aan te vragen. Op het taxatierapport vult de taxateur de gegevens in over uw bedrijf. Maar ook de datum en het tijdstip waarop u de dode of gewonde dieren heeft aangetroffen en de exacte vindplaats. Verder vult de taxateur gegevens over het aantal dieren, geslacht, stamboek, leeftijd en functie. De taxateur stuurt dit naar BIJ12. 


Er is een DNA-monster afgenomen, wat gebeurt daarmee? 
Het DNA-monster wordt door de taxateur naar Wageningen University & Research (WUR) gestuurd. Zij onderzoeken het monster en bekijken of het DNA daadwerkelijk afkomstig is van een wolf. Dit onderzoek wordt maandelijks uitgevoerd. Zodra de uitslag bekend is, wordt u door BIJ12 per e-mail op de hoogte gebracht. Er bestaat een kans dat uit het DNA-onderzoek blijkt dat de aanvaller geen wolf is. In dat geval heeft u geen recht op een tegemoetkoming in de schade van BIJ12. We kunnen dan verder niets voor u betekenen. 

Voor welke kosten krijg ik een tegemoetkoming? 
Wanneer de schade aan uw dieren wel veroorzaakt is door een wolf, of wanneer niet uit te sluiten is dat het schade door een wolf betreft, heeft u recht op een tegemoetkoming in de directe schade. De hoogte van dit bedrag hangt af van de taxatiewaarde van uw dier(en). De taxatiewaarde bij schapen wordt vastgesteld aan de hand van richtlijnen die zijn opgesteld in samenspraak met de sector. Ook krijgt u eventuele kosten van de veearts tot maximaal de taxatiewaarde van het dier vergoed. Daarnaast worden de destructiekosten in de taxatie meegenomen.


Wanneer krijg ik de tegemoetkoming? 
Een uitbetaling kan 16 weken duren. BIJ12 handelt een melding af binnen 10 weken na ontvangst van het taxatierapport. Het taxatiebureau levert een taxatierapport binnen 6 weken aan bij BIJ12. Soms duurt dit langer, bijvoorbeeld vanwege de volgende redenen:

    • Het taxatiebureau wacht nog op aanvullende informatie, zoals facturen van een dierenarts of het destructiebedrijf. Stuur deze zo snel mogelijk door naar de taxateur.
    • Er zijn gewonde of vermiste dieren, waardoor het taxatiebureau een wachttijd moet inbouwen om alle informatie compleet te krijgen.

 

Wat doe ik als een gewond dier alsnog overlijdt? 
Soms kan een gewond dier alsnog overlijden. Als duidelijk is dat dit komt door de wolvenaanval, heeft u recht op een hogere tegemoetkoming. Neem hiervoor contact op met de taxateur. 


Ik heb na het bezoek van de taxateur nog kosten gemaakt. Worden die vergoed? 
Heeft u achteraf nog aanvullende kosten gemaakt, bijvoorbeeld dierenartskosten of hogere destructiekosten, neem dan contact op met de taxateur.


Mijn dier was drachtig. Krijg ik dat ook vergoed? 
Wanneer een dier drachtig was, wordt hiervoor een vergoeding in het schadebedrag meegenomen.

 

Uiteraard geldt altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Inmiddels zijn er voldoende (goede) mogelijkheden om uw vee/dieren te beschermen. Hieronder vindt u nog wat algemene tips aangaande de bescherming van uw vee/dieren


Hoe bescherm ik mijn dieren tegen een nieuwe aanval? 
U kunt verschillende maatregelen nemen zoals:

  • Ophokken van vee in een nachthok/kraal
  • Plaatsen van wolfwerende afrasteringen (zie onze vorige nieuwsbrief voor tips)
  • Inzet van kuddebewakingshonden (Lees het artikel hier over in deze nieuwsbrief)

Kijk op de website bij12.nl/wolf voor de Faunaschade Preventiekit Wolf en de brochure ‘Bescherming van vee tegen wolven’


Betaalt BIJ12 de beschermende maatregelen? 
U bent zelf verantwoordelijk voor bescherming van uw vee tegen wolven. BIJ12 verleent geen subsidies voor de aanschaf van preventieve maatregelen. De provincies zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van subsidieregelingen voor de aanschaf van preventieve maatregelen. In provincies die een wolvengebied hebben vastgesteld is dit ook het geval. Daarnaast is in enkele provincies een wolven consulent/coördinator aangesteld die u kan adviseren over preventieve maatregelen. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw provincie.

Steun ons werk

Onze vereniging ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van giften, donaties, legaten en sponsors. 
Al onze leden/vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden geheel onbetaald. Ondanks dit gegeven hebben we als vereniging toch een flink aantal kosten die wij maken. Denk aan promotie- en voorlichtingsmateriaal en b.v. onze website.
Ook hebben we te maken met (reis)kosten voor b.v. (gast)sprekers en of bezoeken aan veehouders voor het geven van voorlichting. 
Mocht u ons werk een warm hart toe dragen dan kunt u via onderstaande buttons een donatie doen. De buttons openen een gecontroleerde en veilige betalingsomgeving van de Rabobank waarbij u een middels uw eigen bank een betaling kunt doen. Meer lezen over onze vereniging? zie onze website 
Wij danken u voor uw eventuele donaties

Is een objectief beeld van de wolf nog wel mogelijk?

In een in oktober van vorig jaar verschenen rapport proberen Nederlandse, Vlaamse en Duitse onderzoekers zoveel mogelijk vragen over de wolf te beantwoorden. En dat is broodnodig, want in het gepolariseerde en emotionele wolvendebat is het steeds lastiger om feit van fictie te onderscheiden. ‘De behoefte aan sensatie is groot.’

De wetenschappers van het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research schreven een rapport over de relatie tussen mens en wolf. In de ‘feitenstudie’ wordt niet meer gesproken over de komst of terugkeer van de wolf. Nee, de wolf heeft zich permanent in Nederland gevestigd. Het is aan de provincies hier beleid voor te maken. Dat gebeurt aan de hand van het zogeheten Interprovinciale Wolvenplan, waar volgend jaar een geactualiseerde versie van verschijnt.

BRON : ARGOS
Dit opinie stuk is geschreven door Lotte van Rosmalen

De wetenschappers van het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research schreven een rapport over de relatie tussen mens en wolf. In de ‘feitenstudie’ wordt niet meer gesproken over de komst of terugkeer van de wolf. Nee, de wolf heeft zich permanent in Nederland gevestigd. Het is aan de provincies hier beleid voor te maken. Dat gebeurt aan de hand van het zogeheten Interprovinciale Wolvenplan, waar volgend jaar een geactualiseerde versie van verschijnt.


Het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research schreef samen met Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in Vlaanderen en het Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung in Duitsland in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en BIJ12 een rapport over de wolf in Nederland. Daarnaast lieten IPO en BIJ12 een juridische analyse maken om duidelijkheid te creëren over de juridische status van de wolf. Volgend jaar verschijnt er een nieuwe versie van het Interprovinciale Wolvenplan. Per provincie moet er invulling gegeven worden aan dit plan. De twee nieuwe rapporten bieden provincies ondersteuning bij het opstellen van het wolvenbeleid.

Neutrale discussie ver te zoeken

Ecoloog en hoofdauteur Hugh Jansman is blij dat het rapport er nu is. ‘Onze handen jeuken regelmatig bij alle zin en onzin over wolven die in medialand rondgaan. TV-programma's nodigen het liefst twee uitersten uit zodat je een smeuïge discussie krijgt. Het grote grijze middengebied is veel genuanceerder. Als ik bijvoorbeeld in OP1 een emotionele agrariër en een ecoloog tegenover elkaar zie zitten, geloof ik niet dat daar een degelijke discussie mogelijk is. De behoefte aan sensatie is groot. Een neutrale discussie is daardoor over het algemeen ver te zoeken.’

Jansman en zijn collega’s stellen in hun rapport vast dat het grote publiek nog onbekend is met het gedrag van wolven. ‘Reacties en standpunten zijn dan ook niet altijd gebaseerd op kennis of ervaring. Dit wordt versterkt door de aandacht die de wolf krijgt in de (sociale) media, waarbij met regelmaat de betrouwbaarheid van informatie ter discussie wordt gesteld.’ De Vlaamse bioloog Joachim Mergeay vertelt in De Standaard dat hij het verwijt krijgt informatie te verdraaien en leugens te verkondigen. ‘Wij worden op één hoopje gegooid met groene activisten. Het wantrouwen in de wetenschap is een groot probleem’, zegt ook Jansman. ‘Als wetenschappers overleggen we al jaren hoe het kan dat we niet meer serieus wordt genomen. Het was nodig om een rapport te presenteren met alle feiten en antwoorden op de belangrijkste vragen. Nu kunnen mensen eerst de achtergrond lezen voor ze een mening vormen of een stuk schrijven.’


Wolf makkelijke zondebok
Het conflict over wolven is geen conflict tussen mensen en wolven, maar tussen mensen over wolven, zo staat in het rapport. De weerstand tegen een wild dier als de wolf past binnen een bredere trend, signaleert Jansman op basis van sociologische studies. ‘Het platteland ziet de cultuur van hard werken, van leren en leven van het land, steeds verder afnemen omdat we een dienstenmaatschappij zijn geworden. Het talent en de faciliteiten vertrekken naar de stad en het platteland loopt leeg. Ze hebben het gevoel geregeerd te worden vanuit de stad.’ De frustratie is groot en de strijd wordt over de rug van de wolf uitgevochten, zo stellen de wetenschappers in het rapport.

Binnen dat spanningsveld is de wolf een makkelijke zondebok, zegt Jansman. ‘De wolf wordt bij het platteland door de strot geduwd. Dat is hun beleving want zij zitten met de overlast. Aan de andere kant heb je ‘de knuffelaars’. Alles wat een vacht heeft, is lief. Laat het duidelijk zijn: dit zijn roofdieren en ze zijn absoluut niet knuffelbaar. In media worden ze soms beschreven als moordenaar en dat ze zich vergrijpen aan schapen. Maar het gaat hier niet over een zedendelinquent. Dit is gewoon volledig natuurlijk gedrag.’


Wolvenknuffelaar

‘Wolvenknuffelaar grootste gevaar voor wolf op Veluwe’, kopte Ede Stad. Waarom gebruiken mensen deze naam voor liefhebbers van de wolf?


Judith Westerink, senior onderzoeker van Wageningen Environmental Research ziet dit soort berichten met enige regelmaat opduiken, in de reguliere pers en op sociale media. ‘Mensen worden belachelijk gemaakt met dat woord. Je roept het beeld op dat ze het allemaal niet zo scherp zien. Ze zijn verblind door liefde en zien geen negatieve kanten meer. Mensen en argumenten kunnen zo met één enkel woord of beeld worden weggezet.’ 

Iemand die verlangt naar wildernis in Nederland krijgt te horen ‘romantisch’ te zijn. Westerink ziet de effectiviteit van dit frame: ‘Degene die dat voorstelt, zit een beetje met het hoofd in de wolken. Snapt het allemaal niet zo goed, heeft de realiteit wat uit het oog verloren. Romantische mensen zijn niet zo heel erg geloofwaardig. Wie wil nu niet realistisch zijn?’

‘Om zo’n conflict op te lossen moet je proberen om begrip te creëren voor de positie, emoties en waarden van de ander. Je moet niet terugvechten met eigen frames, maar op zoek gaan naar de ideeën, waarden en gedachten die erachter schuilgaan,’ licht Westerink toe. ‘Als je kijkt vanuit een natuurbeeld waarin de mens centraal staat, is de wolf een bedreiging voor je vee. Met een natuurbeeld waarin de natuur niks fout kan doen, moet de mens zich maar naar de natuur schikken. Dan is de wolf welkom. De waarden die daaronder liggen, zijn verschillend.’


Sprookjes in het wolvendebat
Erwin van Maanen, ecoloog en milieukundige bij EcoNatura, schreef in het boek ‘De wolf terug’ over beelden van de wolf. ‘Het is opmerkelijk dat de wolf zoveel fascinatie en tegelijkertijd weerzin oproept bij de mens. De boze wolf wordt steeds meer een karikatuur, zoals in ‘De wolf en de zeven geitjes’ en ‘De drie biggetjes’. Het beeld zie je nog steeds terug in bijvoorbeeld Disney-verhalen. Daardoor zit het diep in ons verankerd en in het moderne denken over de wolf.’

Ecologen noemen het ook wel het ‘Roodkapje-syndroom’. De angst dat wolven kinderen zouden opeten, leidde in Duitsland zelfs tot de sluiting van een kinderopvang. In Nederland kwam bijvoorbeeld EenVandaag met de kop 'De volgende keer pakt de wolf een kind' en ook Tweede Kamerlid Caroline van der Plas waarschuwt op Twitter voor de veiligheid van mensen. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging: ‘We krijgen heel vaak de vraag: “Kunnen mijn kinderen nog wel door het bos heen fietsen?” Dat heeft te maken met de perceptie van de wolf, niet zozeer wat die wolf daadwerkelijk doet.’ De kans dat een mens wordt aangevallen is ook volgens Van Maanen verwaarloosbaar klein.


"Als ecologen kunnen wij deze discussie niet winnen want het gaat vaak niet meer om ecologische feiten."


Slachtoffer van beeldvorming
De vraag is wie er nu het slachtoffer is van dit mediaframe. Mogelijk is dat de wolf zelf. Uit onderzoek in Spanje bleek dat in de maatschappelijke discussie een misleidend beeld ontstond door media-aandacht met een direct effect. In vergelijking met beren berichtten kranten, tv- en radioprogramma’s dertig keer vaker over wolven. Het gevolg: De financiële compensaties voor wolvenschade bleken vijf keer hoger dan waren voor beren. Door de sterke toename van compensaties voor wolvenschade, besloot de overheid dat wolven afgeschoten mochten worden. Een beslissing die op zijn minst gedeeltelijk is beïnvloed door berichtgeving in de pers, concluderen de onderzoekers.

Voorstanders van de wolf hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het positief veranderen van het imago van de wolf. Zo is te lezen op de website van Wolven in Nederland dat ze zich inzetten ‘om draagvlak voor de wolf te creëren door mythes en sprookjes van waarheid te onderscheiden’. Ze verspreiden de boodschap dat de wolf juist heel waardevol is. Sommige organisaties maken daarentegen juist de strategische keuze om de wolf niet te propageren omdat zij hun handen niet willen branden en zich niet willen mengen in het debat.

Jansman wijst op de media-aandacht voor wolvenschade in Nederland en de daadwerkelijke schade in verhouding tot andere dieren. ‘Jaarlijks keren we 35 miljoen euro aan faunaschade uit, waarvan zo’n 33 miljoen door ganzen en een klein miljoen aan koolmeesjes die appels aanpikken.’ De wolf is verantwoordelijk voor 0,2% van die schade. ‘Hoe kan het dan dat de wolf alle media domineert over de schade die hij veroorzaakt? Predatie wordt als een agressieve daad gezien.’

Honden doden jaarlijks in ons land tussen de 5.000 tot 12.000 schapen, veel meer dan de 291 schapen in 2020 door wolven. Maar er zijn ook veel meer honden dan wolven. Jansman: ‘Dit soort vergelijkingen zijn voor een groot deel ‘appel en peer’. Waar het om gaat is: hoe kan het dat schapenhouders al tientallen jaren problemen hebben met honden en vossen, en daar nooit werende maatregelen hebben getroffen?’ De wolf lijkt een symbool geworden voor de onvrede van de agrarische sector.


Koolmeesje is schadelijker
Het is de vraag of de documenten die afgelopen tijd zijn verschenen de oplossing gaan zijn in het gepolariseerde debat waar emoties een dialoog bemoeilijken. Het rapport dat is opgesteld door drie - onafhankelijke - wetenschappelijke instituten wordt nu al in twijfel getrokken door bijvoorbeeld Jakob Leidekker van Park Hoge Veluwe in ‘De Week van Gelderland’ van Omroep Gelderland. Het wijst wederom op eerdergenoemde wantrouwen in de wetenschap. 

Hoofdauteur Jansman hoopt dat media met de beschikbare kennis niet zomaar meer onjuistheden verspreiden. ‘Ik ben blij dat dit rapport er nu ligt. ‘Ik ben ooit gebeld met de vraag om met Hans Klok in discussie te gaan over de Oostvaardersplassen, dat doe ik dus niet. Nu kunnen we voor onderwerp ‘wolf’ mensen verwijzen naar het feitenrapport. Ik wil best in medialand verschijnen mits het niet uitdraait op korte quotes die geknipt en geplakt tegenover elkaar worden gezet.’ 

‘Een belangrijke conclusie uit ons rapport is dat het goed zou zijn als hier ook psychologen, sociologen en filosofen zich mee gaan bemoeien. Als ecologen kunnen wij deze discussie niet winnen want het gaat vaak niet meer om ecologische feiten,’ zegt Jansman.

 

Het is onmogelijk om de mens-wolf-conflicten te begrijpen zonder de bredere sociale context in beschouwing te nemen. ‘Er is een groot verschil tussen ecologische draagkracht - hoeveel wolven zouden er prima passen in ons land qua voedsel en dekking enzovoorts - en maatschappelijk draagvlak. Wat gaan wij als land tolereren?’

 

Bron : Argos
 Lotte van Rosmalen

Argos onderzoekt en duidt. De uitzendingen zijn elke zaterdag om 14.00 te beluisteren op NPO Radio 1. 
Op deze website zijn alle onderwerpen over de wolf met de nodige achtergrondinformatie terug te vinden.

Inzet van Kuddebeschermingshonden

In landen waar de wolf niet is weggeweest, wordt veelvuldig met kuddebeschermingshonden gewerkt en zijn de positieve effecten van de inzet van de honden al volop bewezen. 

Steeds meer natuurorganisaties, schaapherders en in toenemende mate particulieren, gaan over tot het inzetten van deze, meestal grote en "aaibaar" uitziende lobbussen.

 

Aanleiding voor het inzetten van deze bewakingshonden zijn de aanvallen op schaapskuddes en vee. Om de schaapskuddes blijvend te laten grazen op de heide - wat nodig is om de heide goed te beheren - is de hulp van kuddebeschermingshonden zeker een waardevolle aanvulling. 

Foto: Leeuwarder Courant
"Erika Visser met haar Pastore Abruzzese

Voor deze kuddebeschermingshonden worden in het algemeen verschillende rassen gebruikt die in het buitenland hun diensten meer dan bewezen hebben. Rassen die worden ingezet zijn o.a.: de Pyrenese Berghond, de Hongaarse Kuvasz, de Turkse Akbash, Transmontano Mastiff, Cane de Pastore Abruzzese, en de Carpatin. Voor alle rassen geldt dat ze uit een zogenaamde werklijnen stammen, honden dus die al generaties lang en zonder onderbreking kuddes beschermen. 

Pyrenese Berghond

Pastore Abruzzese

Hongaarse Kuvasz

 Turkse Akbash

Carpatin

Transmontano Mastiff

Kaukasische owcharkaa

De meeste honden hebben een zeer vriendelijk karakter, maar doen precies wat ze moeten doen en dat is de kudde waar ze bij horen beschermen. De kuddebeschermingshonden lopen mee tijdens het hoeden van de schapen en blijven in de nacht bij de kuddes om ze te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de wolf.
 
Aan dit vriendelijke uiterlijk kleeft uiteraard ook een nadeel. Al nodigen ze enorm uit om aan te halen, is dit niet gewenst. Het zijn werkhonden en dienen dus ook als zodanig benaderd te worden.

Om er voor te zorgen dat de honden hun werk naar behoren kunnen gaan en blijven doen is het noodzakelijk dat bezoekers van (een natuurgebied met) kuddes die voorzien zijn van Kuddebewakingshonden rekening houden met het volgende:

  • Probeer de hond niet te verjagen. Een kuddebewakingshond deinst niet terug door agressie maar beantwoordt het met agressie!
  • Mountainbikers, stap van de fiets af en ga lopend verder of til de fiets eventueel op Blijf rustig. Ga niet rennen maar loop rustig en maak geen plotselinge bewegingen.
  • Neem als het kan afstand van de kudde en loop er omheen van een afstand waarbij de waakhond rustig en op afstand blijft. Als de afstand voldoende is zal de hond je alleen volgen maar niet benaderen
  • Loop eventueel terug als je de kudde niet ruim kan passeren
    In sommige gevallen kan men proberen om door de kudde te passeren. Zorg dan dat je de kudde niet stoort en beweeg rustig. De hond zal je in dit geval volgen tot je de kudde gepasseerd bent. Niet elke hond staat dit toe, dus loop terug bij twijfel!
  • Een ontmoeting met een waakhond als je zelf een hond bij je hebt is spannender, omdat de hond extra spanning kan oproepen. Zorg altijd dat je de hond aangelijnd houdt en onder appél. Voorkom dat je hond agressie of spanning oproept bij de waakhond.
  • Nog beter dan dat alles: vermijd dat je kuddes van dichtbij passeert en de waakhond stoort.

Hierdoor wordt voorkomen dat de bewakingshonden eventuele toenadering van publiek zien als "aanval" op de kudde, met alle gevolgen van dien.

 

Wie als veehouder overweegt tot het inzetten van een Kuddebeschermingshond doet er goed aan zich ook goed te laten informeren. Ieder ras heeft zijn eigen kenmerken en niet ieder ras is derhalve geschikt voor jouw specifieke situatie.

Er zijn diverse adviesorganisatie actief die een goede analyse kunnen maken van jouw situatie.

Een goede kuddebewakingshond is ook een flinke investering. Een pup uit een goede lijn kan zo maar 1000 euro en meer kosten. Daarbij komen de kosten van opleiding, voer en verzorging.


De inzet van kuddebewakingshonden is zeker een goede aanvulling voor de bescherming tegen de wolf, maar brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

 

Wil je meer weten het inzetten van Kuddebeschermingshonden? Kijk dan op onze website!

Groen, duidelijk en herkenbaar

We hebben het hier niet over één of ander exotisch dier of een nieuw model van een elektrische auto maar over de nieuwe polo's van de Werkgroep Wolf Nederland.

 

Die zijn namelijk ook groen, duidelijk en herkenbaar.
Elke vrijwilliger kreeg de keuze om zelf een polo aan te schaffen om zo tijdens een activiteit van de Werkgroep er herkenbaar uit te zien. Dit resulteerde in de gezamenlijke aanschaf van maar liefst 24 polo's.

 

Mocht u dus binnenkort iemand zien met een groene polo dan is de kans groot dat het om een vrijwilliger van de Werkgroep Wolf Nederland gaat.

 

Wilt u het zeker weten? Vraag het gewoon! 
Een andere optie is gewoon te kijken of het logo van de Werkgroep op de linkerborst prijkt!

Wollig Landleven Fair schaapskudde Elspeet

Eén van onze activiteiten als werkgroep is het informeren van het publiek. Hoe gaan we met de wolf in Nederland om. Dit doen we op verschillende manieren. Informatieve wandelingen, Nieuwsbrieven, Lezingen en lespakketten. Maar ook door ons gezicht te laten zien op verschillende evenementen.

Zo waren we vandaag aanwezig bij Wollig Landleven in Elspeet. Waar we met onze kraam, heerlijk in de schaduw, stonden we op een gezellig maar warm schaapscheerdersfeest. Daar werd o.a. de schaapskudde van Daphne van Zomeren ontdaan van hun vacht. Verder stonden er allerlei standhouders met schaapgerelateerde waren.

Een geweldige locatie met een divers publiek van inwoners, toeristen en schapenhouders.

Onze kraam werd druk bezocht. De reacties van het publiek waren zeer divers maar overwegend positief. Ook voor de mensen die wel wat van de wolf afwisten konden we nog de nodige informatie verstrekken.
Diegene die er wat negatiever in stonden konden we vaak met een genuanceerdere mening bij onze kraam laten vertrekken. 
In veel gevallen is het toch onbekend maakt onbemind.

De grote hoeveelheid informatie, foto's, folders schedels, stangen en preventiemateriaal werkte vaak als een magneet. Vooral de jonge bezoekers waren vaak gefascineerd. Het mooie aan de jeugd is dat ze vaak onbevooroordeeld in situatie staan. Wanneer je op een open en eerlijke manier de kennis, maar ook de problemen, deelt kunnen ze vaak prima voor zichzelf een goed beeld vormen. 
Dat is toch ook het mooi aan het informeren. De ene keer sta je in een verhitte discussie, de andere keer sta je in Jip en Janneke taal dingen uit te leggen.

Heel veel mensen weten vaak niet alle details. Veel mensen verbaasde zich b.v. over de zogenaamde nul-stand die buiten de Veluwe wordt gehanteerd voor wilde zwijnen en edelherten. Maar ook dat een getroffen veehouder vaak ook restschade, dierenartskosten etc. vergoed kan krijgen mits deze aan de voorwaarden voldoen. Zelfs na het bezoek van de taxateur.

Al met al kan de Werkgroep Wolf Nederland weer terugkijken op een interessante en productieve dag. Veel nieuwe contacten gemaakt en zeer zinnige gespreken gevoerd.

Mocht u betrokken zijn bij de organisatie van een Evenement en denkt u dat wij een welkome aanvulling kunnen zijn op het aanbod van uw standhouders? Neem gerust contact op met de Werkgroep Wolf Nederland: [email protected]

Agenda

Komende periode staan de volgende evenementen op de agenda:

  • Wandeling: Wolf en Spoor
    (nog enkele plekken beschikbaar)

    Locatie: Parkeerplaats Boshuisweg (Gortel)
    Datum: wo 13 juli (13.00 uur)

Voor meer activiteiten zie onze agenda: 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder
uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de kvk onder: 83976310.

Copyright © 2022 | Werkgroep Wolf Nederland

Reacties zijn gesloten.