2022 februari

Nieuwsbrief nr 1

Werkgroep Wolf Nederland

Februari 2022

Beste ,

Voor je ligt het eerste exemplaar van onze nieuwsbrief, gevuld met informatie over de Werkgroep Wolf Nederland. 

We wensen je veel leesplezier. Uiteraard staan we open voor reacties, commentaar en tips om de nieuwsbrief te verbeteren. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen en laat ons weten wat je vindt van deze nieuwsbrief. 

 

Redactie Nieuwsbrief Werkgroep Wolf Nederland

In deze nieuwsbrief onder andere:

 • Even voorstellen
 • Uitgelicht nieuws: Wolf doodgereden op de A67
 • Overig interessant nieuws
 • Kleurplaatwedstrijd
 • Webshop Werkgroep Wolf
 • Door de lens van onze lezers
 • Doneeractie Schaapskudde de Ommekeer zeer geslaagd.

 

 • Gesprek met...
 • Speciaal voor de lezers
 • Pilot groep Sporenonderzoek
 • Eén van onze vrijwilligers: Amanda Rekswinkel
 • Uw mening over onze nieuwsbrief
 • Agenda

Even voorstellen

Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging met diverse vrijwilligers.

Vanuit diverse expertise zijn zij betrokken bij de vereniging met als doel een zo breed mogelijke acceptatie van de wolf in de samenleving. Dit doen we onder andere door het geven van informatie, het geven van lezingen en voorlichtingen, het delen van het laatste nieuws op de website en het organiseren van informatieve wandelingen en excursies. Daarnaast streven we naar verbeteringen in het veld door te kijken welke problemen er zijn en hoe de werkgroep wolf Nederland eventueel kan helpen deze problemen te verminderen en/of op te lossen.
Ook zetten we ons in voor de (hobby)veehouderrij door bijvoorbeeld te adviseren en via externe partijen (soms goedkopere) wolf-werende maatregelen aan te bieden. Ook kunnen we vrijwillig helpen bij het plaatsen hiervan. 

Wil jij je ook inzetten voor een verdere acceptatie van de wolf en een vrijwillige bijdrage leveren binnen de Werkgroep Wolf? Kijk dan op onze website en meldt je aan

 

Kijk op onze website en wordt vrijwilliger

Uitgelicht Nieuws: Wolf doodgereden op de A67

Op de A67 ter hoogte van Ekenrooi in de provincie Noord-Brabant is 17 januari een wolf doodgereden. Het gaat om een mannelijke wolf. Nader onderzoek moet duidelijkheid geven over de identiteit van de wolf.

Autopsie
De wolf wordt overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van Universiteit Utrecht. Dit instituut verricht sectie op het dier en doet een veterinair onderzoek. Wageningen Environmental Research (WenR) verricht het dierecologisch onderzoek. Hierbij wordt onder meer de leeftijd, maaginhoud en conditie in kaart gebracht.
Het onderzoek zal naar verwachting medio februari worden afgerond.

 

Bron : BIJ12

N.B: Het blijkt hier niet te gaan om de gevestigde wolf maar om een zwerver.

Overig interessant nieuws

 • Drentse wolf niet zomaar ‘probleemwolf’ te noemen
  Om de paar dagen heeft Drenthe te maken met aanvallen op schapen door een wolf of meerdere wolven. Zo was het afgelopen weekend weer raak in Boijl op de grens met Friesland en in Vledderveen..... lees meer op onze site
 • De Strabrechtse Heide heeft zijn wolf nog.
  De wolf die maandagnacht werd doodgereden op de A67 bij Aalst, is niet de wolf die op de Strabrechtse Heide actief is. Een onderzoek naar de leeftijd van de wolf was genoeg om dat vast te stellen. De aangereden wolf is tussen de een en twee jaar oud.... lees meer op onze site
 • Waarom gaat de wolf zo graag naar de Zuidwest-Veluwe?
  Het gebied lijkt een enorme aantrekkingskracht te hebben op de roofdieren. Boswachter Frank Theunissen weet wel waarom dat is. “Het is een wolvensnelweg.”.... lees meer op onze site

Kleurplaat wedstrijd

Werkgroep Wolf Nederland organiseert momenteel een leuke kleurwedstrijd. Er zijn 2 categorieën waarbij de deelnemers leuke prijzen kunnen winnen. 

De kleurplaatactie loopt tot 28 februari en op 7 maart worden de winnaars bekend gemaakt. Dus wil je nog kans maken op één van de prijzen? Download je kleurplaat en stuur de ingekleurde plaat op naar werkgroep Wolf. Zie de link hieronder voor meer info.

Lees alles over de kleurplaatwedstrijd op onze website

Shop Werkgroep Wolf

Werkgroep Wolf Nederland heeft een shop waar je diverse artikelen (gratis) kunt aanschaffen. Alle artikelen zijn natuurlijk gerelateerd aan de (Werkgroep) Wolf. 
Zo is er o.a. een sleutelhanger te bestellen. Daarnaast vindt u hier de poster ‘De wolf terug in Nederland’ die in samenwerking met Dagblad van het Noorden tot stand is gekomen.

 

Met uw aankoop steunt u het werk van de Werkgroep Wolf Nederland.

 

Bezoek onze webshop

Door de lens van onze lezers

Veel van onze lezers en vrijwilligers begeven zich regelmatig in de Nederlandse natuur en leggen daarbij soms een mooi moment vast op foto. Om onze lezers mee te laten genieten van deze momenten plaatsen we hier een kleine selectie van de beelden.
, heb jij ook een speciaal moment op camera vastgelegd? Deel het dan met de redactie en wie weet staat jou moment in de volgende nieuwsbrief van Werkgroep Wolf.

Doneeractie Schaapskudde de Ommekeer zeer geslaagd

afgelopen maand werd het streefbedrag van de donatieactie voor de kuddehonden voor Schaapskudde de Ommekeer bereikt. Dat betekent dat de extra kuddebeschermingshonden naar de Schaapskudde kunnen komen.
Erika Visser (schaapsherder) is naast haar drukke baan als schaapsherder, één van onze vrijwilligers bij de Werkgroep Wolf. 

 

Binnenkort zullen een aantal vrijwilligers van de Werkgroep Wolf een "nachtwaakdienst" draaien bij de kudde om zo de honden te laten wennen en Erika te ondersteunen.

Wil je meer lezen over deze schaapskudde en Erika als herder? 

Gesprek met...

Gesprek met is een nieuwe rubriek op onze website waar Dick van Hoffen, vrijwilliger bij  Werkgroep Wolf Nederland, in gesprek gaat met diverse mensen die nauw betrokken zijn bij het natuurbeheer en de komst van de wolf in onze natuur. In het gesprek worden diverse gespreksonderwerpen besproken naar aanleiding van vragen die leden van de Facebook Groep Werkgroep Wolf Nederland hebben aangereikt. 

 

De eerste, die in deze nieuwe rubriek het spits afbijt, is deskundige op het gebied van faunabeheer, Eddie Nijenhuis. Eddie geeft, op eigen titel, zijn visie en kijk op de wolf op de Veluwe. 

Lees het hele artikel op onze website

Eddie Nijenhuis,
deskundige faunabeheer

Exclusief nu te koop voor onze lezers!

Vanaf 10-02 voor iedereen te koop via de shop op de website dit nieuw item: Een meetlint.

Naast dat deze prima te gebruiken is in het dagelijks leven zoals in de bouwmarkt, Ikea etc.

Daarnaast kun je het meetlint gebruiken in het "veld".
Steeds meer mensen vinden op hun wandeling in de natuur een spoor van de wolf. Hetzij een prent (pootafdruk) of een uitwerpsel.
Deze prenten en uitwerpselen (en vooral de locatie ervan) geven een prima beeld van waar de wolf leeft en rondtrekt. Daarbij kan het meetlint een extra dimensie geven door de afmetingen ook vast te leggen.

Dit meetlint kunt u makkelijk aan uw sleutelbos bevestigen en heeft u daardoor altijd voor handen. Met uw aankoop ondersteunt u Werkgroep Wolf Nederland.

 

Speciaal voor de lezers.

Via deze nieuwbrief kunt u deze makkelijke sleutelhanger al vast bestellen en bent u verzekerd van een exemplaar voor dat deze in de webshop verschijnt. 

Klik hier om te bestellen

Pilot Werkgroep Sporenonderzoek

Een aantal van onze vrijwilligers is regelmatig op pad in de natuur. Vaak alleen en soms samen met de groepsleden. Daarbij worden ook regelmatig prenten en uitwerpselen gespot, en voor een enkeling was het zelfs weggelegd om de wolf live te spotten. 

Deze waarnemingen werden regelmatig via whatsapp met elkaar gedeeld. De groepsleden zochten naar een manier om de waarnemingen niet alleen onderling te delen, maar ze ook vast te leggen. Na een korte inventarisatie wat er diende te worden vastgelegd is er een pilot opgestart met als resultaat een "live" app die enkel toegankelijk is voor enkele leden en vrijwilligers.

 

De app geeft de mogelijkheid om de waarneming in te voeren en deze te voorzien van een (gps)locatie en eventueel beeldmateriaal. De app is nu een aantal weken beschikbaar binnen de groep sporen en de eerste bevindingen zijn erg positief.

Eén van onze vrijwilligers: Amanda Rekswinkel

Een vereniging kan niet functioneren zonder vrijwilligers. Tientallen mensen die, in hun soms schaarse vrije tijd, zich belangeloos inzetten voor een de vereniging. Wat beweegt hen? Wie zijn ze en wat doen ze zoal voor de vereniging? Om een beeld te geven van (een aantal van) deze vrijwilligers is het tijd om er een voor te stellen.

 

In deze Nieuwsbrief stellen we Amanda Rekswinkel voor.

Ik ben Amanda Rekswinkel, 33jaar, en woon in Rheden. Ik hou van de natuur, de verschillende seizoenen, dieren/wild, wandelen, fotografie en hou ervan om lekker buiten te zijn en ben daarom vaak in mijn vrije tijd in de natuur te vinden.

Vier jaar geleden vond ik al wel is sporen waarvan ik dacht zou het van een wolf kunnen zijn? En toen het bericht op het nieuws was dat de wolf zich in Nederland had gevestigd werd ik mega enthousiast want de sporen zouden dus wel echt van een wolf geweest kunnen zijn.

 Kort na dat nieuws bericht was ik met een vriend van mij aan het wandelen want hij wou wel een keer zwijnen zien. Het viel me op dat er veel minder wild was op de vaste plekken waar ik voorheen regelmatig wild zag, maar na even wandelen zagen we eindelijk een zwijn op het pad wroeten. We slopen iets dichterbij om het zwijn wat beter te kunnen zien en toen kwamen er ineens twee wolven uit het bos op dat zwijn af, de wolven zagen ons ineens en keerde in een rap tempo weer terug het bos in. Ik vergeet dat moment nooit meer. Zo bijzonder om een echt jachtdier in de Nederlandse natuur te zien. Het was ook bijna ongelofelijk. Zo werd mijn interesse in de wolven nog groter en ben ik me er meer in gaan verdiepen en meer mee gaan bezig houden. 

Samen met een aantal vrijwilligers op pad 

Twee maanden geleden ben ik via een vriend van me in contact gekomen met Wim Visser. Hij had wat foto's van mijn gevonden sporen doorgestuurd naar Wim Visser om is te kijken of het echt van wolven kon zijn. En dat was het geval.

Zo kwam ik in contact met Wim Visser en hij bracht mij in contact met de andere leden en heb ik me uiteindelijk bij de werkgroep aangesloten. Ik heb inmiddels nu een aantal keren met verschillende mensen uit de werkgroep gewandeld, ook is er veel app contact. Ik heb veel bijgeleerd over het waarnemen van wolvensporen en help graag mee met het in kaart brengen van de wolven. De visie van de werkgroep sprak mij ook erg aan en daar help ik graag aan mee.

 

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Amanda? Ook vrijwilliger worden? Kijk op onze website en meldt je aan!

Kijk op onze website en wordt vrijwilliger

Uw mening over onze nieuwsbrief

De eerste nieuwsbrief van Werkgroep Wolf Nederland. Best spannend.
Voldoen we aan de verwachtingen? Klopt alle informatie? Missen we dingen? Allemaal vragen die door ons hoofd spookte bij het maken van deze eerste nieuwsbrief. De redactie stelt het dan ook zeer op prijs als u ons laat weten wat u vindt van deze eerste nieuwsbrief:


Zeer slechtSlecht


Voldoende


Goed


Zeer goed

Agenda

Komende periode staan de volgende evenementen op de agenda:

 • Lezing De wolf in Nederland door Leo Linnartz
  Datum: 21-02-2022 van 19:30 tot 21:30
  Door: Partij voor de Dieren Zeeland
  Adres: Online webinar
  Opgave: Meer informatie en aanmelden 
 • Wandeling: In het spoor van de wolf 
  Datum: In 2022 zullen er weer wandelingen ingepland worden.
  Zodra de data bekend zijn zullen we deze met u delen
  Door: Werkgroep Wolf Nederland
  Adres: Woodz – Bovenallee 1, 6881 AJ Velp

Voor meer activiteiten zie onze agenda: 

Onze agenda

Volgt u ons al op social media?

facebook
instagram
Youtube

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder
uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de kvk onder: 83976310.

Copyright © 2022 | Werkgroep Wolf Nederland

Reacties zijn gesloten.