Ontmoetingen met wilde dieren

Meestal blijft de ontmoeting met een wild dier, maar bij kort oogcontact, een observatie op afstand. Een wild dier van dichtbij kunnen bekijken in de natuur is vaak uiterst zeldzaam. Wilde dieren zijn erg schuw en hebben je meestal al waargenomen – geroken, gehoord of gezien – voordat je het dier überhaupt kon spotten.
 
Standaard gedragsregels voor de omgang en ontmoeting met een wild dier.
In het bos ben je in de woonkamer van de wilde dieren onderweg. Let daarom uit respect en voor bescherming van de dieren op je gedrag. In het bos gelden de volgende gedragsregels:
  • Laat afval nooit achter in de natuur, neem het mee of gooi het weg in de prullenbak Blijf altijd op de wandelpaden, zowel lopend als fietsend.
  • Voed nooit wilde dieren
  • Honden op afstand houden en liefst aanlijnen. Zeker aanlijnen in gebieden waar dit wordt gemeld op de toegangsbordjes
  • Volg alleen de gemarkeerde routes en wandelpaden, zodat je de wilde dieren met rust laat. Ze zijn gewend aan mensen op de paden en routes en vermijden deze plaatsen dan ook. Ook word je er niet snel als bedreiging gezien.
  • Blijf niet onnodig lang aan het rand van het bos staan. Bosranden behoren tot de lievelingsplekken van vele dieren.
Ontmoeting met wilde zwijnen.
Wilde zwijnen zijn van nature vreedzame dieren die mensen eerder uit de weg zullen gaan. Mocht je toch onverwachts een ontmoeting van dichtbij meemaken met een wild zwijn, moet je rekening houden met drie mogelijke gevaren:
  • Je komt tussen een moederzwijn en haar biggen terecht:
    Neem hier het luide puffen en het brommen of blazen van de zeug als waarschuwingssignaal uitermate serieus en houdt onmiddellijk afstand. Als een zwijn eenmaal agressief is en zich bedreigd voelt, kan het erg gevaarlijk worden.
  • Je ontmoet een gewond (mannetjes) zwijn:
    Breng jezelf in veiligheid (auto, verhoging, boom). Maak melding bij de politie. Gewonde everzwijnen vallen altijd graag aan uit verdediging.
  • Je verrast de dieren bij schemering:
    Als wilde zwijnen verrast worden en geen rekening hebben gehouden met de komst van mensen, kunnen ze impulsief reageren door aan te vallen of te vluchten. Blijf op de gemarkeerde routes en wandelpaden. Dit is de beste voorzorgsmaatregel, om een negatieve ontmoeting te vermijden.
Ontmoeting met wolven.
Dat je wolven in Nederland zult ontmoeten is en blijft bijzonder. Wolven zijn erg schuwe dieren, die mensen normaal gesproken vermijden. Ontmoet je toch een wolf, gedraag je dan als volgt:
  • Gedraag je rustig. Neem langzaam afstand van het dier.
  • Komt de wolf op je af, strek je dan uit en maak je groot. Schreeuw luid en klap in je handen. Dit verjaagt de wolf.
Trekt de wolf zich niet terug, doe je dit:
  • Houd het dier in de gaten, maar staar het niet aan.
  • Neemt de wolf ondanks de genomen maatregelen geen afstand, bewapen jezelf dan bij nood met een stok en gooi eventueel stenen of andere objecten naar het dier.
  • Wanneer je weer in veiligheid bent, meld de ontmoeting met de wolf dan bij de daarvoor verantwoordelijke persoon of de politie via 0900-8844.
Gewond dier gevonden in het bos – Wat te doen?
Bekijk het dier eerst vanaf een veilige afstand. Alleen de gewonde of zieke dieren hebben echt hulp nodig. Soms wacht een welp, big of een reetje gewoon op zijn moeder, die op dat moment waarschijnlijk op zoek is naar voedsel.
Twijfel je of het dier gewond is of weet je het niet zeker?
Niet aanraken! Je loopt gevaar op gevaarlijke infecties.
Schakel hulp in! Contacteer de plaatselijke regionale dierenambulance, dierenarts of een opvangcentrum voor beschermde inheemse dieren. Onder het telefoonnummer 144 kun je ook melding maken van het gewonde dier.
Kan ik nog wel met mijn hond het bos/losloopgebied in?
Dat kan zeker! Als je maar rekening houdt met het feit dat je recreëert in het leefgebied van het wild. Het meeste wild is echt wild en is onvoorspelbaar in hun reactie.
Wild leest geen bordjes en houdt zich ook niet aan grenzen van bv. het losloopgebied. Wees dus bij alles wat je doet bedacht op het feit dat je wild kunt tegenkomen. Zorg er dus voor dat je je hond ALTIJD onder controle kunt houden/krijgen. Als je dit al niet vertrouwd, maak dan bv. gebruik van een lange lijn, die je bij een calamiteit kunt inkorten.

Reacties zijn gesloten.