Jos de Bruin over Wolves Unlimited

Jos heeft in Duitsland een wolven opvang. Het is begonnen in de jaren 90. Eerst had hij een Saarloos wolfshond in huis. Later heeft hij zijn eerste wolf opgevangen in Nederland. Deze wolf kwam uit België. Die mensen hadden in hun opvang geen plek meer voor deze wolf. Toen heeft hij hem in huis genomen. Maar toen woonde hij nog in een rijtjeshuis en daar kon hij de wolf niet genoeg bieden. En zo is het allemaal begonnen. Sinds 2005 woont Jos in Duitsland en heeft hij daar een wolvenopvang en een wildpark. Hij heeft een stichting opgericht om wolven in nood en hybride wolven op te kunnen vangen. Wolves unlimited heet de stichting.
Inmiddels heeft hij 12 wolven. Timberwolven, Europese wolven, poolwolven, twee saarloos wolf-kruisingen en een kruising tussen een wolf en hond. Allen hebben een eigen karakter. Noord Amerikaanse wolven zijn socialer en kunnen in grotere roedels leven. Dat voeren mensen die tegen de wolf zijn ook aan als argument dat we hier straks ook roedels krijgen van 20 tot 25 wolven. 
Nou dat zal hier nooit gebeuren. Onze type wolf verlaat na anderhalf jaar de roedel. De Amerikaanse wolf zit na twee jaar nog in dezelfde roedel. Een van de wolven komt uit Duitsland een Timberwolf. Deze is een beetje schuw. Maar dat is gewoon wolvengedrag. Jos heeft ook een wolf uit Zweden opgehaald. Die bleef te klein omdat hij niet genoeg te eten kreeg. Of hij krijgt wolven uit dierentuinen als ze er daar teveel hebben. Maar andersom gaan er ook wel eens wolven naar dieren en wolvenparken toe vanuit de opvang. Hij heeft een wolf uit Italië gered van iemand die illegaal wolven heeft en puppy’s verkoopt. En Jos heeft ooit 8 wolven gered van de beren. De beren maakten telkens de jonge wolven dood.Jos heeft 5 verblijven voor de wolven, 1 van 2500m², 3 van 500m², en een iets kleinere waar een oude wolf in leeft. Hij kijkt goed welke dieren bij elkaar kunnen.
Door elke dag met deze dieren om te gaan leert Jos steeds meer over de wolven. Wat betreft het gedrag, de taal en de communicatie. Met een paar dieren kun je contact hebben.De opvang wordt betaald uit lezingen, giften en fotoshoots.De wolven in het wild hebben zich aangepast aan de prooisoort, vertelt Jos verder. De Scandinavische wolf is groter en sterker en dat is ook handig want hij jaagt op elanden. Een timberwolf jaagt op een wapiti hert of een bizon. Ook daarvoor moet hij sterk zijn. Bij ons zijn ze wel 10 kilo lichter, zo’n 37 kilo. Hier pakken ze vooral de biggetjes van de zwijnen en de reeën. Op die manier krijg je geen over populatie van zwijnen en reeën. Bij de grotere dieren zijn ze alleen in staat om de oudere en zwakke dieren te pakken of de kleintjes. De prooidieren die te zwak zijn of ziek kunnen dus ook geen zwakke genen meer doorgeven als de wolf ze doodt. Bij gebrek aan wild pakt de wolf ook schapen. De schapen maken paniekerige bewegingen en dat stimuleert het jachtinstinct van de wolven en daardoor doodt hij er vaak meer. 
De boeren krijgen nu in Nederland nog een vergoeding voor elk dood schaap. In Duitsland krijgen boeren schade door wolven enkel vergoed als er goede beschermings-maatregelen genomen zijn. Op de Veluwe is prooi genoeg voor hooguit 3 roedels. Omdat een roedel 100 tot 200 vierkante kilometer territorium nodig heeft. Ondanks de wolven hebben we ook zeker jagers nodig om de populatie reeën en zwijnen in toom te houden. In Drenthe hanteren ze een nul beleid wat betreft het wild, wat de kans op een roedel verkleint.
Email: info@wolf-auffang.de
Tel: +49 2838 910710

Reacties zijn gesloten.