België

Nieuws uit: Nederland
Titel: Noëlla en August hebben nog drie zonen
Datum: 27-02-2021
Bron: Nieuwsblad
Het wolvenkoppel Noëlla en August heeft nog drie zonen. Zoveel blijkt uit het DNA van wolvenkeutels. De twee verongelukte welpen – in Hechtel-Eksel en Oudsbergen – waren wijfjes.
Titel: Wat de wolf eet? Ree, everzwijn, schaap en haas: “Helaas voor 14 procent ook vee”
Datum: 26-02-2021
Bron: HLN
Na twee jaar onderzoek op in totaal 105 wolvendrollen heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) het eetgedrag van de Limburgse wolven in kaart kunnen brengen. Daaruit blijkt dat de dieren zich vooral met ree en everzwijn voeden. Maar in 14% procent van de metingen ging het helaas om vee. “Er zijn nog meer inspanningen nodig zodat mens en wolf kunnen samenleven”, zeggen ze bij INBO.
Titel: Na DNA-onderzoek: Wolf Billy, die ook in Voeren gezien werd, is doodgeschoten in Frankrijk
Datum: 24-02-2021
Bron: VRT
Wolf Billy, die vorige zomer in Voeren gefotografeerd werd, is in de Franse Vogezen doodgeschoten. Dat blijkt uit een DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en hun Franse collega’s. De wolf werd legaal doodgeschoten omdat hij daar schapen en runderen aanviel.
Titel: Kostenplaatje Vlaams wolvenbeleid bedraagt ruim 150.000 euro
Datum: 24-02-2021
Bron: Nieuwsblad
De totale kostprijs van het Vlaamse wolvenbeleid is opgelopen tot 152.207 euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) heeft opgevraagd.
Titel: Aangereden wolf uit Oudsbergen leeft nog en is een welp van August en Noëlla
Datum: 17-02-2021
Bron: VRT
De wolf die begin december aangereden werd door een auto in Oudsbergen is nog in leven en is een welp van het wolvenkoppel August en Noëlla. Dat is nu door DNA-onderzoek bewezen. Het is een mannetje waarvan nog geen gegevens bekend waren. Op de bumper van de wagen die de wolf aanreed, werden enkele haren teruggevonden, en daarin vond het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek het bewijs
Titel: Wolfaanvallen op schapen bevestigd in provincie Luxemburg
Datum: 17-02-2021
Bron: Nieuwsblad
Begin februari hebben wolven verschillende schapen aangevallen in Hampteau en Marcourt, twee dorpen in de provincie Luxemburg die op enkele kilometer van elkaar liggen. De eerste resultaten van DNA-analyses hebben aangetoond dat vijf schapen in Marcourt en twee in Hampteau zijn gedood door een wolf van “Duits-Poolse lijn”, aldus de Waalse autoriteiten.
Titel: Wolf bijt tam damhert Klaartje dood in weide vlakbij Pijnven in Eksel
Datum: 30-01-2021
Bron: Nieuwsblad
Een wolf heeft opnieuw een slachtoffer gemaakt: damhertje Klaartje. Het hertje stond in de Ekselse Kiefhoekstraat achter een 2 meter hoge omheining. “Maar de wolf is er simpelweg onderdoor gekropen”, zegt eigenaar Bart Vreys.
Titel: Wolf valt schaap aan in weide met schrikdraad in Helchteren: “We zoeken naar zwakke plek in omheining”
Datum: 23-01-2021
Bron: VRT
Afgelopen nacht is een van de schapen van herder Johan Schouteden in Houthalen-Helchteren aangevallen. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaat het wel degelijk om het werk van een wolf, ook al stond de kudde in een omheinde weide die uitgerust was met schrikdraad. “Door het ongelijke reliëf van de weide, was er misschien een zwakke plek in de omheining”, zegt ANB.
Titel: “De verwarring moet van de baan”: Minister Demir schept duidelijkheid. Zo herken je een probleemwolf
Datum: 08-01-2021
Bron: HLN
Is een wolf die schapen doodbijt een probleemwolf? En heeft burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Oudsbergen dan een punt? “Nee”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). Via een Vlaams wolvenprotocol moet de verwarring nu definitief van de baan. “Maar als we met een probleemwolf zitten, grijpen we in”, zegt ze. Voorlopig lijkt dat niet het geval.
Titel: Video van wolf die dode koe eet in ‘Belgisch-Limburg’ komt uit… Spanje
Datum: 08-01-2021
Bron: De Limburger
Op sociale media circuleert een filmpje van een wolf die een kadaver van een koe versleept. De feiten lijken vanuit een tractor te zijn gefilmd. Zogenaamd in het Belgisch-Limburgse Neerglabbeek. Het blijkt fake news, want het filmpje is in Spanje gemaakt.
Titel: Zuhal Demir: “Binnen twee jaar geen bescherming tegen wolf? Geen schadevergoeding”
Datum: 03-01-2021
Bron: HBVL
“Veehouders die binnen twee jaar geen maatregelen nemen om hun dieren te beschermen tegen de wolf, zullen niet meer kunnen rekenen op een schadevergoeding.” Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gezegd op TVL.
Titel: Wolf Akela heeft nu ook een partner: straks welpen in Hoge Venen?
Datum: 26-12-2020
Bron: Nieuwsblad
Wolf Akela, de Duitse mannetjeswolf die al sinds juni 2018 alleen leeft in de Hoge Venen, heeft een partner. Dat zegt Jan Loos, woordvoerder de organisatie Welkom Wolf. Als de twee dieren samenblijven, kan Wallonië zich voor het eerst in tweehonderd jaar aan wolvenwelpjes verwachten.
Titel: Wolf bijt weer schaap dood in Leopoldsburg
Datum: 21-12-2020
Bron: Nieuwsblad
Zondagnacht is in Leopoldsburg weer een schaap doodgebeten. Alles wijst in de richting van de wolf. De eigenaars vragen aan de overheid een structurele aanpak om de wolvenaanvallen te doen stoppen.
Titel: Noëlla en August kregen niet vier, maar vijf welpen, aangereden wolf nog in leven
Datum: 21-12-2020
Bron: Nieuwsblad
Goed nieuws over de Limburgse wolvenroedel. De wolf die op 2 december werd aangereden, is nog in leven. Uit het uitlezen van de camerabeelden blijkt nu ook dat August en Noëlla vijf welpen in plaats van vier kregen.
Titel: Eerste wolvenaanval in Heusden-Zolder: 2 damherten en 1 geit doodgebeten
Datum: 20-12-2020
Bron: Nieuwsblad
Zondagvoormiddag zijn in de buurt van ’t Wiek in Voort (Heusden-Zolder) twee dode damherten en een geit gevonden. Waarschijnlijk werden ze het slachtoffer van de wolf. Het zou de eerste wolvenaanval in Heusden-Zolder zijn.
Titel: Dode schapen Afferden blijkt werk van wolf
Datum: 19-12-2020
Bron: 1Limburg
DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de dodelijke aanval op een schaapskudde in Afferden het werk is geweest van een wolf. De schaapsherder vermoedde dat al en onderzoek heeft dat nu bevestigd.
Titel: Wolf heeft zich definitief gevestigd in natuurgebied op Nederlands-Belgische grens
Datum: 09-12-2020
Bron: Nieuwsblad
In het natuurgebied De Groote Heide, dat voor het grootste deel op Nederlands grondgebied ligt, heeft zich definitief een wolf gevestigd. Het gaat om een alpiene mannetjeswolf, die al langer dan zes maanden in het natuurgebied verblijft. De Groote Heide strekt zich uit van de regio ten zuiden van Eindhoven tot een stuk over de grens met België. De vestiging van de wolf blijkt woensdag uit de wolvencijfers van medio juli tot eind oktober van BIJ12, het bureau dat voor de Nederlandse provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt.
Titel: Wolf bijt schapen dood die in weide met stroomdraad staan: “Draad was helaas verkeerd bevestigd”
Datum: 08-12-2020
Bron: HBVL
Eén van de wolven heeft maandagnacht in Oudsbergen vier schapen doodgebeten. De weide was nochtans omheind en er hing zelfs stroomdraad rond. “Goed initiatief van de veehouder, maar de draad hing verkeerd”, klinkt het bij Welkom Wolf.
Titel: Wolf doodt opnieuw vier schapen in Meeuwen
Datum: 08-12-2020
Bron: HBVL
Een wolf heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw toegeslagen in Meeuwen. Vier schapen werden gedood, een vijfde schaap werd in de rug gebeten en is gewond.
Titel: Zoektocht naar gewonde wolf stopgezet
Datum: 02-12-2020
Bron: TVL
Het gewonde dier werd niet gevonden. De speurders gaan ervan uit dat de wolf dus nog leeft en mogelijk terug thuis is geraakt. Hoe groot de verwondingen precies zijn, en of het dier alsnog sterft, zal de komende weken duidelijk worden.
Titel: Zoektocht met drone naar gewonde wolf levert niets op: “We denken dat ze weer naar huis is”
Datum: 02-12-2020
Bron: HLN
Er wordt momenteel gezocht naar een gewonde wolf in de omgeving van Oudsbergen nadat die door een voertuig werd aangereden. Medewerkers van het Natuurhulpcentrum zijn rond 8.30 uur ingeschakeld en een zoekactie is momenteel bezig.
Titel: Opnieuw wolf aangereden in Limburg
Datum: 02-12-2020
Bron: Nieuwsblad
Er is woensdagochtend opnieuw een wolf aangereden in Limburg. Het voorval gebeurde op een drukke baan in de politiezone CARMA. Mensen van de politie CARMA, het Natuurhulpcentrum en van het Agentschap Natuur en Bos zijn een zoekactie gestart naar het gewonde dier dat na de aanrijding nog zou zijn weggevlucht.
Titel: Wolf slaat weer toe: één schaap gedood en ander zwaargewond in Bree
Datum: 29-11-2020
Bron: Nieuwsblad
Afgelopen weekend zijn opnieuw twee schapen gedood. Deze keer aan de Muizendijk, net op de grens van Bree met Wijshagen (Oudsbergen). De voorbije week was de wolf nog actief in Neerglabbeek. Daar zijn toen twee schapen doodgebeten.
Titel: Man filmt wolf die nietsvermoedend voorbij trippelt in Peer: “Stilaan een gewoon beeld in Limburg”
Datum: 28-11-2020
Bron: HLN
Zag u al eens een wolf voorbij wandelen? Een man uit Peer vanmiddag wel. Rond 14.20 uur zag hij er één door een veld passeren in Wauberg. De wolf trippelde nietsvermoedend voorbij richting het militair domein in Helchteren. “Ik krijg bijna elke dag wel een melding van iemand die de wolf opmerkt”, zegt Jan Loos, van vzw Welkom Wolf.
Titel: Twee schapen slachtoffer van nieuwe wolvenaanval in Oudsbergen
Datum: 25-11-2020
Bron: Nieuwsblad
Opnieuw laten de wolven zich gelden. Dit keer zijn er twee schapen aangevallen en gedood in de Loostraat in Neerglabbeek, de zes andere schapen konden de dans ontspringen.
Titel: Hond in Houthalen doodgebeten door wolf
Datum: 12-11-2020
Bron: TVL
In de Zalmstraat in Houthalen-Helchteren is afgelopen nacht een hond doodgebeten door een wolf. De eigenaar hoorde ‘s nachts gehuil, en vond deze ochtend één van zijn drie honden dood terug. Agentschap Natuur & Bos kwam ter plaatse voor DNA-onderzoek. Alles wijst op een aanval van een wolf.
Titel: Wolven in Limburg zijn vooral verlekkerd op reeën en everzwijnen
Datum: 12-11-2020
Bron: VRT
De wolven in Limburg eten vooral reeën en everzwijnen. In enkele gevallen eten ze ook hazen, muizen, schapen en zelfs een hond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Natuur en Bos (INBO) dat de afgelopen twee jaar 49 wolvendrollen onder de loep nam.
Titel: Wolf slaat opnieuw toe in Oudsbergen
Datum: 09-11-2020
Bron: HBVL
De wolven hebben de smaak van schapen te pakken. Na de aanval op schapen in Neerglabbeek vorig weekend, was het afgelopen weekend raak bij de familie Hendrickx in Opglabbeek.
Titel: Zes schapen dood na wolvenaanval in Neerglabbeek
Datum: 01-11-2020
Bron: HBVL
In de Zandstraat in Neerglabbeek zijn zes schapen dood na een wolvenaanval, vier dieren raakten zwaargewond en moesten later geëuthanaseerd worden. Natuur en Bos gaat ervan uit dat dit het werk van de wolf is.
Titel: Wolf bijt schaap dood in Opglabbeek
Datum: 24-10-2020
Bron: HLN
Een boer heeft donderdagavond een het kadaver van een schaap aangetroffen in de weide aan de Ophovenbosstraat. Een wolf heeft het dier vermoedelijk aan stukken gereten.
Titel: Betaalde wolvenschade aan groot- en kleinvee bedraagt 18.000 euro
Datum: 22-10-2020
Bron: Landbouwleven
Tot vandaag betaalde de Vlaamse overheid bijna 18.000 euro uit aan wolvenschade. Het gaat dan om de vergoeding voor dieren en dierenartsen. Het grootste uitgekeerde bedrag in het kader van wolvenschade was de schadevergoeding van 3 alcapa’s, goed voor in totaal 3.775 euro. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op vraag van Carina Van Cauter (Open VLD), intussen gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Titel: Wolf Billy, in juni nog gespot in de Kempen, doodgeschoten in Frankrijk
Datum: 22-10-2020
Bron: VRT
Wolf Billy, die in juni opgemerkt werd in onder meer Duffel, Grobbendonk en Turnhout, is waarschijnlijk doodgeschoten in de Franse Vogezen in de nacht van 22 op 23 september. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. Dat meldt wolvenmeldpunt Welkom Wolf.
Titel: Verongelukte welpen waren kerngezond en worden opgezet
Datum: 22-10-2020
Bron: HBVL
De twee wolvenwelpen die in wolvengebied verongelukt, waren kerngezond. Zoveel blijkt uit de autopsie van de mensen van het INBO. Het eerste slachtoffer is een jong van August en Noëlla. Ook bij het tweede slachtoffer gaat men daar vanuit. Alleen is dat genetisch onderzoek nog niet afgerond.
Titel: Tweede wolf doodgereden in Oudsbergen: “Dat is jammer genoeg de tol van het verkeer”
Datum: 19-10-2020
Bron: VRT
Vanmorgen rond 6 uur is er in Oudsbergen een wolf doodgereden. Dat gebeurde op de baan tussen Meeuwen en Gruitrode. De wolf is intussen weggehaald door het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen.
Titel: Telg wolvenfamilie bijt geit dood
Datum: 14-10-2020
Bron: HLN
Aan de Ophovenstraat in Gruitrode heeft een van de telgen van de wolvenfamilie vannacht een geit verorberd. “We hadden nochtans een stroomdraad geïnstalleerd, maar blijkbaar kon deze de hongerige wolf niet stoppen”, stelt eigenares Inge Pirar vast.
Titel: Toch nog 3 welpjes van Limburgse wolvenroedel in leven
Datum: 14-10-2020
Bron: Vrt
Er zijn dan toch nog 3 wolvenwelpen in leven van de wolvenroedel in Hechtel-Eksel. Nochtans was iedereen ervan overtuigd dat er maar 2 meer over waren, nadat er vorige week een welpje werd doodgereden op de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel.
Titel: De opvallende oplossing tegen doodgebeten schapen door wolven: chilipepers en braakneigingen
Datum: 09-10-2020
Bron: Nieuwsblad
Braakneigingen en chilipepers. Daar ziet het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek de oplossing in voor schapen die worden doodgebeten door wolven. Tijdens een onderzoek in Frankrijk willen ze testen of ze wolven met enkele middeltjes kunnen aanleren dat schapen geen maaltijd zijn en best met rust gelaten worden.
Titel: Wolf doodgereden in Limburg, wellicht gaat het om een van de welpen van Noëlla en August
Datum: 09-10-2020
Bron: VRT
In Hechtel-Eksel is vannacht een wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen van Noëlla en August. Dat meldt Jan Loos van natuurorganisatie “Welkom wolf”. De organisatie dringt er nogmaals op aan om dringend werk te maken van veilige oversteekplaatsen voor de wolven.
Titel: Wolf dood teruggevonden in Limburg
Datum: 09-10-2020
Bron: De Standaard
In Limburg is een wolf dood teruggevonden, zo meldt ‘Welkom Wolf’. Het is nog niet duidelijk of het om één van de welpen van Noëlla en August gaat.
Titel: Twee schapen aangevallen door wolf in weide in Lommel
Datum: 29-09-2020
Bron: HBVL
Maandagnamiddag is rond een schapenweide aan de Leyssensmolen in Kattenbos wolfwerende omheining gezet. Zondagvoormiddag waren in de weide nog twee schapen aangevallen. Eentje was dood, een tweede moest worden ingeslapen door de dierenarts.
Titel: Wolf pakt weer twee schapen in Oudsbergen
Datum: 21-09-2020
Bron: HBVL
De wolf die recent al schapen en damherten doodde in de omgeving van Linde Peer en Meeuwen, heeft zondagmorgen in Ellikom toegeslagen. Dat gebeurde langs het fietsroutenetwerk aan de Hellestraat in Ellikom.
Titel: Ongerustheid na nieuwe beelden van spelende wolven: waar is het vierde welpje?
Datum: 16-09-2020
Bron: Nieuwsblad
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Daarop is te zien dat de wolven ondertussen al goed gegroeid zijn. Maar dit keer zijn er slechts drie welpjes te zien, twee maanden geleden waren dat er nog vier.
Titel: Wolf pakt vierde damhert bij Peerse hobbyboer na eerder bezoek
Datum: 14-09-2020
Bron: Nieuwsblad
In Linde-Peer, langs de Heihuiskes, heeft de wolf zondagmorgen opnieuw een damhert doodgebeten. In februari van dit jaar en ook vorig weekend beet de wolf bij dezelfde hobbyboer al damherten dood. Ondertussen staat de teller op vier gedode damherten op dezelfde locatie.
Titel: Wolven doden zes schapen in Limburg: “Zet je dieren niet klaar als McDonald’s”
Datum: 10-09-2020
Bron: HLN
In een weide in de Limburgse gemeente Eksel zijn woensdagvoormiddag zes dode schapen en een gewond schaap aangetroffen, dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’. Alles wijst in de richting van de Limburgse wolven, die wellicht onder de omheining konden kruipen om bij de schapen te geraken.
Titel: Tien schapen gedood in Helchteren: “Er was schrikdraad, maar de stroom stond af”
Datum: 02-09-2020
Bron: HLN
Het wolvenkoppel heeft naar alle waarschijnlijkheid toegeslagen in Helchteren en wel op de Remosite. De groep Machiels werkt er samen met een professionele herder en laat er tientallen schapen grazen. Maar nu zijn er tien schapen gedood in drie dagen tijd. “Er staat nochtans wolvenproof omheining, maar door onderhoudswerken stond de stroom af”, zegt Koen Thijs van Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Nieuws uit: Nederland

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.