België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Opnieuw pony’s verscheurd door wolven!
Datum: 29-11-2022
Bron: Equnews
Ginny en Pipo zijn niet meer…. Sinds ruim 10 jaar stonden deze pony’s ongestoord in een weide in Opglabbeek, Oudsbergen. Tot donderdag 24 november 2022 nog de troeteldieren van eigenaar Robert Cuppens en vooral van zijn dochter Laura, de nacht erop verscheurd door de wolven!
Titel: Twijfel over verhaal over wolvenaanval in Neeroeteren: “Als een wolf in je hand bijt, ben je die kwijt”
Datum: 29-11-2022
Bron: Nieuwsblad
Heeft een wolf een wandelaar in Neeroeteren (Maaseik) gebeten? Burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) van Maaseik neemt de feiten serieus en hij vraagt om voorzichtig te zijn. Experten trekken het verhaal van de wandelaar in twijfel omdat er tegenstrijdigheden zijn.
Titel: Europees parlement wil wolven niet meer onvoorwaardelijk beschermen
Datum: 25-11-2022
Bron: Nieuwsblad
Wordt de absolute bescherming van de wolf straks wat minder? Dat is alvast wat een meerderheid in het Europees Parlement wil. Of het daadwerkelijk ook zover komt, dat moet de Europese Commissie beslissen.
Titel: Wolven doden twee pony’s in Oudsbergen
Datum: 24-11-2022
Bron: Nieuwsblad
De wolvenroedel blijft opduiken in Limburg. In een wei in Opglabbeek, in Oudsbergen, zijn twee pony’s doodgebeten. Alle sporen wijzen in de richting van één of meerdere wolven. De wei waarin de paardjes stonden, was niet wolfproof gemaakt. Een dierenarts heeft DNA-stalen afgenomen. Het incident gebeurde in een natuurgebied waar veel gewandeld wordt. In de buurt neemt de ongerustheid toe. De eigenaar en zijn gezin zijn er het hart van in. De pony’s waren van zijn dochter. Ze verzorgde jarenlang de dieren.
Titel: Aangevreten ree vlakbij woning zorgt voor ongerustheid in Lommel: “Wolf is niet bang van huizen, wel van mensen”
Datum: 20-11-2022
Bron: Nieuwsblad
Ongerustheid bij de familie Engelen in het Lommelse Heide-Heuvel, nadat ze zondagvoormiddag in de paardenweide achter hun woning het aangevreten karkas van een ree vonden. Ze vrezen een wolvenaanval vlakbij bewoning. “De wolf is niet bang van huizen, wel van mensen”, stelt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Unieke beelden tonen bijna voltallige Limburgse wolvenroedel
Datum: 18-11-2022
Bron: TVL
We openen met unieke beelden van de Limburgse wolven. Op een wildcamera buiten het militair domein zijn 12 van de 13 wolven van de Limburgse roedel te zien. Het is uitzonderlijk en misschien wel de laatste keer dat we zoveel wolven tezamen te zien krijgen. Dat zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Eén wolf van de roedel ontbreekt, omdat hij vermoedelijk geblesseerd is.
Titel: Wolf die door tuinen wandelt zorgt voor onrust bij inwoners van Oudsbergen
Datum: 15-11-2022
Bron: TVL
Een wolf die door de straten en tuinen in Wijshagen bij Oudsbergen loopt op klaarlichte dag zorgt voor ophef. Er is ongerustheid, zelfs angst maar ook de vrees dat één beeld van één bange wolf in één tuin zorgt voor polarisatie in een moeilijk dossier. Voor burgemeester Marco Goossens is het vijf na twaalf. Vlaanderen moet dringend optreden. Niet tegen de wolf maar tegen de verzwakking van het draagvlak ervoor door het uitblijven van duidelijke communicatie.
Titel: 150 veehouders op eerste ‘Praktijkdag Wolf’ in Helchteren: “Geen fan, maar moeten leren leven met de wolf”
Datum: 29-10-2022
Bron: Nieuwsblad
Ruim 150 veehouders zijn zaterdag afgezakt naar Helchteren voor de eerste Vlaamse praktijkdag Wolf, georganiseerd door en voor een sector die met de regelmaat van de klok verliezen lijdt door de aanwezigheid van het roofdier. “Fans van de wolf zal je hier niet tegenkomen, maar het besef groeit wel dat we ermee moeten leren leven.”
Titel: Veehouders op zoek naar hulp tijdens praktijkdag Wolf in Houthalen-Helchteren
Datum: 29-10-2022
Bron: TVL
In Helchteren organiseerde vzw vlaamse schapenhouderij een praktijkdag Wolf. Particulieren en professionelen krijgen les hoe ze moeten samenleven met de wolf. Er waren demonstraties rond verschillende wolfproof omheiningen en lezingen over het gedrag van de wolf. Volgens velen is de samenkomst echt nodig, gezien nog steeds heel wat gemeentes in Limburg in het territorium van de wolf liggen.
Titel: Landbouwers voelen zich niet gehoord door Welkom Wolf
Datum: 28-10-2022
Bron: Landbouwleven
Jan Loos van Welkom Wolf gaf op dinsdag 25 oktober een lezing over de wolf in de bibliotheek van Mol. Zo’n 80 voor- en tegenstanders waren aanwezig. Tijdens de presentatie bleef alles relatief rustig, maar bij het stellen van de vragen achteraf waren er toch wat frustraties aan beide kanten.
Titel: Lezing Welkom Wolf verloopt zonder incidenten
Datum: 26-10-2022
Bron: Nieuwsblad
De lezing van Jan Loos (Welkom Wolf) die dinsdagavond in de bibliotheek van Mol plaatsvond, is rustig verlopen. Met een tachtigtal toeschouwers was de lezing volzet. Zowel voor- als tegenstanders van de wolf waren aanwezig.
Titel: Veehouders uit Leopoldsburg krijgen alles te horen over wolven en mogelijke schade erdoor
Datum: 20-10-2022
Bron: Nieuwsblad
Leopoldsburg ligt in het wolven-risico-gebied. Zowel particuliere als beroepsmatige veehouders lopen het risico dat de wolven bij hen dieren doden. De vzw Vlaamse Schapenhouderij en RCC-Belgium organiseren op 29 oktober 2022 een Praktijkdag Wolf in Helchteren.
Titel: Welkom Wolf ziet aanval op 11 schapen en 4 alpaca’s in Oudsbergen als ‘surplus killing’
Datum: 19-10-2022
Bron: HLN
In de Liersstraat in Meeuwen (Oudsbergen) is er in de nacht van maandag op dinsdag wolvenschade vastgesteld met de dood van elf schapen en vier alpaca’s. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’. Voor Jan Loos van de vzw Welkom Wolf gaat het duidelijk om ‘surplus killing’. “Wanneer wolven kleinvee aanvallen, doden ze soms meer dieren dan ze onmiddellijk nodig hebben,” legt Loos uit.
Titel: ‘Welkom Wolf’ geeft lezing in de bib
Datum: 17-10-2022
Bron: HLN
Na vele decennia is de wolf teruggekeerd naar ons land. En het dier is tegenwoordig ook regelmatig te spotten in de bosrijke Kempen. Dit tot voldoening van vele natuurliefhebbers die deze oude bekende van harte welkom heten, maar ook tot verbijstering en onrust van heel wat veehouders en paardenliefhebbers die hun dieren bedreigd zien. Geboren Mollenaar Jan Loos van ‘Landschap vzw’ en ‘Welkom Wolf’ weet er alles van en geeft daarom een lezing om meer duiding te geven op 25 oktober in de bibliotheek. De lezing gaat door van 20.15 tot 21.45 uur en kost 2 euro.
Titel: Welpen van wolven Noëlla en August zetten eerste stapjes buiten geboortegrond, kans op aanrijding reëel
Datum: 17-10-2022
Bron: VRT
De wolvenwelpen van wolf August en wolvin Noëlla hebben hun eerste stappen gezet buiten het militair domein en dat is niet zonder gevaar voor de dieren. Nu de onervaren welpen op pad zijn is de kans op een aanrijding weer zeer reëel, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Theo verdedigt paarden tegen wolvenaanvallen
Datum: 09-10-2022
Bron: HLN
Een kangal uit de roedel van schapenboer Theo De Cock uit Ranst is aangekocht door een familie uit Peer om haar paarden te beschermen. Theo, want zo doopten ze het dier, doet zijn werk goed. Voorlopig is het een van de weinige weilanden in de buurt van het militair domein van Oudsbergen waar nog geen aanval plaatsvond, zeggen ze.
Titel: Eric verloor vier damherten bij wolvenaanval, en wordt nu vrijwilliger bij Wolf Fencing Team: “Puur uit dankbaarheid voor die mensen”
Datum: 06-10-2022
Bron: HLN
Eric Henrotay (71) uit Helchteren kreeg in augustus de wolf op bezoek. Vier damherten werden gedood, een vijfde overleefde op het nippertje. Het Wolf Fencing Team (WFT) plaatste een nooddraad, en de dankbaarheid van Eric bleek zo groot dat hij nu vrijwilliger is bij het WFT. Hij is wél teleurgesteld in de overheid, omdat hij niet in aanmerking komt voor een schadevergoeding van 480 euro.
Titel: Na pony nu ezel doodgebeten in Meeuwen: aanval waarschijnlijk werk van wolven
Datum: 04-10-2022
Bron: HBVL
Dinsdagvoormiddag is in de Weidestraat in Meeuwen een doodgebeten ezel gevonden. Precies één jaar geleden werd in dezelfde weide bij dezelfde eigenaar al een doodgebeten pony gevonden. Ook nu is de dader(s) waarschijnlijk een wolf. De weide is niet wolfproof afgemaakt.
Titel: ‘Wolvenman’ Jan Loos niet welkom op lezing in Mol: “Ik krijg dagelijks bedreigingen”
Datum: 29-09-2022
Bron: HBVL
Jan Loos van Welkom Wolf komt op 25 oktober een lezing geven in de Molse bibliotheek, en dat lokt niet mis te verstane reacties uit van het antiwolvenfront. “We zullen hem eens goed de waarheid inpeperen”, zo luidt een van de reacties die organisator Sis Van Eeckhout van het Vermeylenfonds de voorbije dagen opving. Jan Loos, nota bene zelf een Mollenaar, blijft er stoïcijns onder. “Ik krijg dagelijks bedreigingen via mail. Ik lees ze niet meer.” De Molse politie heeft vooralsnog geen signalen opgevangen dat de lezing verstoord zal worden.
Titel: Wolf Fencing Team zoekt versterking, maar veel sollicitanten zijn er niet: “Emotionele boeren zijn soms part of the job”
Datum: 28-09-2022
Bron: HLN
Het Wolf Fencing Team (WFT) zit met een wachtrij van 270 veehouders die advies ter plaatse willen bij het wolfproof maken van hun omheining. Alles moet verwerkt worden door één preventie-adviseur, dat is te weinig. Sinds kort loopt een vacature voor één extra preventie-adviseur, maar het aantal geïnteresseerden ligt laag. “Je hebt best communicatieve vaardigheden om soms emotionele veehouders te begeleiden”, weet Diemer Vercayie van het WFT.
Titel: Boer uit Hechtel-Eksel denkt dat koeien aangevallen zijn door wolf
Datum: 28-09-2022
Bron: HBVL
In Hechtel-Eksel denkt een boer dat z’n koeien aangevallen zijn door een wolf. De dieren overleefden de aanval, maar zijn er ernstig aan toe. De boer gaat nu z’n omheining aanpassen om dit in de toekomst te vermijden.
Titel: Kuddebewakingshonden binnenkort gesubsidieerd? Minister laat het onderzoeken
Datum: 21-09-2022
Bron: HBVL
Minister Jo Brouns laat onderzoeken om in de toekomst een financiële compensatie te voorzien voor kuddebewakingshonden. Een subsidie waar schaapsherder Johan Schouteden van het Sonnis al langer om vraagt. “Ik heb al een kleine auto uitgegeven aan die bewakingshonden.”
Titel: Pony wellicht aangevallen en gedood door wolf
Datum: 13-09-2022
Bron: HLN
In de nacht van vrijdag op zaterdag is een pony in Balen aangevallen door vermoedelijk een wolf. Een dierenarts heeft de pony, die bijtsporen in de nek en aan de achterbenen vertoonde, laten inslapen.
Titel: Jagers willen beheersplan voor wolven en starten petitie zodat wolven kunnen afgeschoten worden
Datum: 13-09-2022
Bron: HLN
De Jagersliga is een petitie gestart omdat er volgens hen dringend een beheersplan moet komen voor de wolven. “Flora, planten en bomen, wordt beheerd”, zegt de Jagersliga. “Bij fauna, bij dieren dus, is dat ook nodig.”
Titel: Wolven bijten pony’s dood in Lommel: “Het geschreeuw ging door merg en been”
Datum: 10-09-2022
Bron: HLN
Wolven hebben vrijdagnacht in Lommel twee pony’s doodgebeten. Enkele dagen geleden gebeurde hetzelfde in Helchteren. “Eén van de dieren kroop over de grond en voerde een trage doodstrijd. Ik ben er nog niet goed van”, zegt paardenkweker Bart Deferm, die ’s nachts nog zijn weide in liep, maar te laat kwam. De wolven hadden een gat gegraven onder de omheining. “Zelfs stroomdraad hield ze niet tegen.”
Titel: Wolven vallen twee pony’s aan in Helchteren: “Eentje is dood, de andere zeer kritiek”
Datum: 09-09-2022
Bron: HBVL
In een weide in de Sonnisstraat in Helchteren zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee pony’s aangevallen, vermoedelijk door een wolf. Een van de dieren overleefde het niet. De andere werd in de keel gebeten en vecht nog voor zijn leven. “Nochtans is onze weide volledig omheind”, klinkt het. 
Titel: Wolven pakken pony in weide in Peer
Datum: 04-09-2022
Bron: HBVL
In de nacht van zondag op maandag is er in een weide langs de Waubergstraat in Peer een pony gepakt door wolven. De 20 jarige pony overleefde de wolvenaanval niet, het dier werd leeggegeten en verscheurd achtergelaten. 
Titel: Bescherm je dieren tegen de wolf
Datum: 24-08-2022
Bron: Nieuwsblad
Sedert een viertal jaren zwerven er opnieuw wolven door Vlaanderen. Die zorgen geregeld voor slachtoffers onder de dieren. Op een infoavond kom je te weten wat je tegen de wolvenaanvallen kan doen. 
Titel: Wolf bijt alpaca dood in Hechtel-Eksel: “Beest kroop onder drie omheiningen door”
Datum: 23-08-2022
Bron: HLN
In Hechtel-Eksel is vannacht een alpaca doodgebeten. Het dier zat in één hectare omheind bos, dat ook nog eens in een ander omheind gebied ligt. “De wolf hoort hier niet thuis”, zegt eigenaar Boud Ceysens die geen stroomdraad had geplaatst. Hij overweegt zijn andere alpaca nu elke avond binnen te zetten. Jan Loos van Welkom Wolf vreest alvast de storm die in september zal losbarsten als de welpen hun nestgebied zullen verlaten. 
Titel: Leer hoe je je weidedieren beschermt tegen de wolf
Datum: 22-08-2022
Bron: HLN
De regio van Kalmthout behoort sinds juni ook tot risicogebied voor wolven. Hoe kan je je geiten, schapen of alpaca’s op je wei of perceel beschermen tegen de roofdieren? En wat als een van je beesten te grazen genomen wordt door een wolf? Daarover kom je meer te weten op de infoavond in ‘t Centrum in Heide-Kalmthout op vrijdag 9 september om 20 uur. 
Titel: IN BEELD. Nieuwe beelden tonen Limburgse wolvenroedel in actie
Datum: 19-08-2022
Bron: HLN
Twee ouders, twee welpen van 2021 en negen nieuwe welpen: de wolvenroedel die de laatste jaren Limburg doorkruist, telt momenteel dertien dieren. Robby Scheelen en Toon Wellessen konden de dieren afgelopen week op beeld vastleggen in Helchteren en Peer. Toevallig allebei precies om 6u16, wanneer de wolven terugkeerden van hun nachtshift jagen. 
Titel: Wachtlijst omdat Wolf Fencing Team overstelpt wordt met vragen om weides wolfproof te maken
Datum: 15-08-2022
Bron: TVL
Nu de Limburgse wolvenroedel met een groot nest van 9 welpen zit, zit de vrees voor wolvenaanvallen bij veehouders er goed in. Het Wolf Fencing Team wordt dan ook overstelpt met aanvragen om weides wolfproof te maken. De interesse is zo groot dat er wachtlijsten zijn. 
Titel: Wolven bijten vier damherten dood in Helchteren: “Roedel is veel te groot”
Datum: 14-08-2022
Bron: Nieuwsblad
Bij Eric Henrotay op het eind van de Pannensman in Helchteren hebben in de nacht van zaterdag op zondag wolven vier damherten doodgebeten. Een vijfde kon zich verschuilen achter een aanhangwagen en zo ontsnappen.
Titel: Negen welpen voor Noëlla en August
Datum: 11-08-2022
Bron: Standaard
Het wolvenkoppel Noëlla en ­August, dat momenteel op de Limburgse militaire domeinen rondzwerft, heeft geen zes, maar negen nakomelingen gekregen. Dat stelde TV Limburg gisteren vast en werd bevestigd door Agentschap Natuur en Bos.
Titel: Wolf springt over omheining en staat oog in oog met schapenhouder in Oudsbergen
Datum: 11-08-2022
Bron: VRT
In Oudsbergen stond René Camps deze ochtend oog in oog met een wolf. De schapenhouder had zijn schapen nog maar net buiten gelaten toen de wolf toesloeg en enkele dieren doodde. De wolf was over de omheining gesprongen.
Nieuws uit: Nederland

Reacties zijn gesloten.