België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Wandelaar spot wolf in Bocholt: dier steekt op z’n gemakje steenweg over
Datum: 23-03-2023
Bron: Nieuwsblad
Donderdagmiddag is een wolf gespot toen die de Steenweg op Kleine Brogel (N747) in Kaulille overstak. Patrick Thonissen, een wandelaar, kon het dier filmen.
Titel: 1000 veehouders schakelen hulp van Wolf Fencing Team in
Datum: 09-03-2023
Bron: Natuurpunt
Sinds de start in 2019 namen bijna 1000 veehouders contact op met het Wolf Fencing Team om hun hun omheining wolfwerend te maken. In het risicogebied gaat het reeds over de helft van het officieel gekende aantal schapenhouders. Dat is bijzonder veel op korte tijd, zelfs naar internationale maatstaven. De enorme toevloed van aanvragen stelt het Team voor een grote uitdaging en voor wachttijden bij veehouders, maar dankzij de provincie Limburg en de Vlaamse overheid wordt het team uitgebreid en de wachttijden sterk ingekort.
Titel: Wolvin Noëlla al voor vierde jaar op rij drachtig
Datum: 06-03-2023
Bron: HLN
De wolvenroedel in Limburg zal binnenkort opnieuw uitbreiden met enkele jonge welpjes. Wolvin Noëlla is namelijk voor het vierde jaar op rij drachtig. “Het paringsseizoen loopt altijd tot maart, dus we kunnen er zeker van zijn dat Noëlla weer drachtig is van nieuwe welpen”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Zwervende wolf gespot in Bekkevoort: “Wie geen goede omheining heeft, houdt kleinvee best binnen”
Datum: 28-02-2023
Bron: HLN
In Vlaams-Brabant werd opnieuw een wolf gespot. Nadat maandag al melding werd gemaakt van het dier in Bierbeek, kon een waarnemer beelden maken van een wolf die de Halensebaan oversteekt, vlakbij de bebouwde kom van Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort.
Titel: Roedel van zeven wolven trekt door Limburg, maar we zien opvallend veel kwetsuren
Datum: 26-02-2023
Bron: Nieuwsblad
Een wildcamera van Welkom Wolf filmde de Limburgse wolven begin februari. Een groot deel van de roedel passeerde voor het oog van de camera, maar er waren opvallend veel dieren gekwetst. “Enkele van de wolven manken behoorlijk”, aldus Welkom Wolf. “Dat is helaas niet ongewoon.” Volgens de vzw zijn daar verschillende redenen voor, maar vermoedelijk zijn aanrijdingen de hoofdoorzaak. Enkele dagen nadat de beelden werden gemaakt, verongelukten nog twee wolven op de Limburgse wegen.
Titel: Wildrooster kon doodgereden wolf in Oudsbergen niet tegenhouden
Datum: 20-02-2023
Bron: VRT
De wolf die in Oudsbergen op de N76 is doodgereden, kon de weg oplopen via een type wildrooster dat werd afgeraden door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Dat adviseerde aan het Agentschap Wegen en Verkeer om een ander type te leggen.
Titel: Loopt wolf over wei in Overbroek? “Niet zeker, maar het heeft er alle schijn van”
Datum: 20-02-2023
Bron: HLN
Op sociale media circuleert een filmpje van een groot beest dat vinnig over een wei loopt. De beelden zijn in de nacht van zaterdag op zondag gemaakt in het Brechtse dorp Overbroek. Er wordt verondersteld dat het om een wolf gaat. “Als dat effectief zo is en die de neiging heeft te blijven hangen, zullen de komende dagen ongetwijfeld slachtoffers boven water komen”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Burgemeester Oudsbergen maakt eigen weide wolfproof met Wolf Fencing Team
Datum: 17-02-2023
Bron: VRT
Marco Goossens (CD&V), burgemeester van Oudsbergen, heeft zijn eigen weide wolfproof omheind met hulp van het Wolf Fencing Team. De burgemeester wil zijn dieren beschermen nu de lente eraan komt, maar ook veehouders motiveren om wolfproof omheiningen te plaatsen.
Titel: Mogelijk derde wolf op twee weken tijd gespot in Vlaams-Brabant
Datum: 15-02-2023
Bron: Nieuwsblad
In Vlaams-Brabant is mogelijk een derde wolf op twee weken tijd gespot. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf woensdag. Het is nog niet zeker of het derde dier ook effectief een wolf is: donderdagvoormiddag gaat Loos sporen zoeken.
Titel: Welkom Wolf ontkracht aanwezigheid van wolf in Itegem: “Gaat waarschijnlijk om loslopende hond”
Datum: 12-02-2023
Bron: Nieuwsblad
Op sociale media ciculeert een bericht over een wolf die mogelijk werd gezien in het centrum van Itegem (Heist-op-den-Berg). De voorbije week werd in de Heistse deelgemeente Schriek ontegensprekelijk een echte wolf gespot en gefotografeerd. In dit geval gaat het volgens Welkom Wolf meer dan waarschijnlijk om een loslopende hond. De vereniging vraagt wel om wolvenwaarnemingen te blijven melden.
Titel: Wolf gespot in Keerbergen en Haacht: ‘Niet te verwarren met een hond’
Datum: 08-02-2023
Bron: De Standaard
Op verschillende plaatsen in Schriek, Keerbergen en Haacht werd dinsdagochtend een zwervende wolf gespot. De vereniging Welkom Wolf bevestigde dat het wel degelijk om een wolf gaat die op doortocht is.
Titel: Aangereden wolf werd nauwelijks 10 maanden oud: “Het was een kerngezond dier”
Datum: 03-02-2023
Bron: Nieuwsblad
De wolf die donderdag werd doodgereden op de Noord-Zuidverbinding in Hechtel-Eksel is een van de jonge welpen die vorig voorjaar het levenslicht zagen. Dat blijkt uit een autopsie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Zijn snijtanden waren nog gaaf.”
Titel: Welkom Wolf na derde dode wolf op Noord-Zuidverbinding: “We gaan naar de rechter”
Datum: 02-02-2023
Bron: Nieuwsblad
De wolf die donderdagochtend op de Noord-Zuidverbinding in Eksel werd doodgereden, is vermoedelijk een welp van bouwjaar 2021. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf had het ongeval perfect vermeden kunnen worden. Hij verwijt minister Lydia Peeters nalatigheid. “We gaan naar de rechter.
Titel: Opnieuw wolf doodgereden op de N74: “Jongere dieren kunnen verkeersgevaar niet goed inschatten”
Datum: 02-02-2023
Bron: HLN
Donderdagochtend is een jonge wolf doodgereden op de N74 ter hoogte van Eksel. Dat meldt Welkom Wolf. Het dier wordt onderzocht in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en later naar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek overgebracht voor een uitgebreide autopsie.
Titel: Welkom Wolf vzw filmt wolf op rooftocht: “Wolven zorgen duidelijk voor elkaar”
Datum: 01-02-2023
Bron: GVA
Welkom Wolf vzw heeft met een wildcamera een wolf gefilmd die op rooftocht ging. De wolf wist ergens in Hechtel-Eksel een ree te strikken. “De predator heeft duidelijk zijn buik vol. En toch neemt hij de eerste keer een stuk vlees mee. Dat is voor een ander dier in de roedel”, zegt Jan Loos.
Titel: Naar schatting 24 wolven in België, waarvan 13 in Limburg
Datum: 20-01-2023
Bron: HLN
Op dit moment zijn er naar schatting 24 wolven in België. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vrijdag. Er worden dit jaar drie nesten verwacht, waarvan twee in Wallonië.
Titel: Hoe doodt een wolf ondanks stroomdraad tóch schapen? “Een wolf is dan wel schichtig, maar een wei vol schapen is voor hen wat voor ons een frituur is”
Datum: 12-01-2023
Bron: HLN
Ze hebben kilometers omheining geplaatst de voorbije jaren, maar toch krijgen veehouders nu en dan ongewenst bezoek van de wolf. Kan dat dier bij grote honger plots een meter hoog springen of stroomdraad van 5.000 volt trotseren? Zo’n wolfwerende omheining doet nog steeds wat het belooft, volgens het Wolf Fencing Team, “maar de omheining is maar net zo sterk als het zwakste stukje.”
Titel: Wolf Fencing Team controleert of omheining van herder die getroffen werd door wolf wel wolfproof is
Datum: 11-01-2023
Bron: TVL
Het Wolf Fencing Team kwam vandaag de omheining van schapenherder Johan Schouteden controleren. Gisteren werden vijf schapen van hem doodgebeten door de wolf. Daarnaast waren ook 20 schapen weggevlucht waarvan het grootste deel ondertussen is teruggekeerd. Na onderzoek van het Wolf Fencing Team bleek dat de stroomdraad van de omheining van Schouteden te hoog is. Het team is er vandaag vooral om te kijken wat er moet veranderen om de schapen in de toekomst veilig te houden.
Titel: In Nederland gefilmde wolf mogelijk op weg naar België
Datum: 11-01-2023
Bron: GVA
In Nederlands Limburg is woensdagochtend een wolf gefilmd. Het gaat volgens de vzw Welkom Wolf vermoedelijk om een jonge zwervende wolf, die mogelijk op weg is naar België.
Titel: Wolf doodt alpaca en schaap in weide zonder wolfproof omheining in Beringen
Datum: 11-01-2023
Bron: VRT
In Beringen zijn gisteren een alpaca en een schaap gedood, zo goed als zeker door een wolf. Dat bevestigt Natuur en Bos. Een tweede schaap was gewond. Een dierenarts moest het dier laten inslapen.
Titel: 3 schapen doodgebeten door wolf bij herder in Houthalen-Helchteren: “Ook nog 2 schapen geëuthanaseerd”
Datum: 10-01-2023
Bron: VRT
Op het Sonnis in Houthalen-Helchteren zijn afgelopen nacht 3 schapen doodgebeten bij herder Johan Schouteden, alles wijst op het werk van een of meerdere wolven. 10 andere schapen zijn gewond, een dierenarts moest 2 van hen laten inslapen. De kudde schapen stond in een weide die volgens de herder uitgerust is met een wolfproof omheining. Het Wolf Fencing Team gaat de omheining nu inspecteren.
Titel: Deze schattige pups moeten straks onze kuddes beschermen tegen oprukkende wolven: “In Duitsland betaal je er al 10.000 euro voor”
Datum: 10-01-2023
Bron: Nieuwsblad
In de schapenboerderij van Stijn Vandijck dartelen zeven pups rond die binnen twee jaar klaargestoomd moeten zijn om kuddes in ons land tegen wolven te beschermen. Het zijn de eerste hondjes met Spaanse roots die geboren zijn in een speciaal kweekprogramma.
Titel: Wolf komt vast te zitten in achtertuin: “Waarschijnlijk geschrokken door bouwwerken”
Datum: 07-01-2023
Bron: HLN
Vastgelopen reeën zijn intussen bijna dagelijkse kost voor het Natuurhulpcentrum, maar vandaag mocht het team uitrukken voor een minder alledaagse passant. Een wolf had zich namelijk vastgelopen in een achtertuin in Oudsbergen, maar wist zich ook vlug weer uit de voeten te maken. “Voor we aankwamen, was hij alweer vertrokken.”
Nieuws uit: Nederland

Reacties zijn gesloten.