België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Wolf bijt schapen dood in Meeuwen: tweede aanval in twee weken
Datum: 15-07-2022
Bron: Nieuwsblad
In de Geniststraat in Meeuwen zijn vrijdagmorgen twee schapen doodgebeten na een wolvenaanval. Een dier raakte zwaargewond en moest later geëuthanaseerd worden. Alles wijst op een wolvenaanval. De weide was niet wolfproof.
Titel: Nog zeker 10 jaar vooraleer alle omheiningen in Limburg wolfwerend zijn
Datum: 11-07-2022
Bron: VRT
De wachttijden om een preventieadviseur over de vloer te krijgen om omheiningen wolfwerend te maken, lopen op. Volgens het Wolf Fencing Team zal het nog minstens 10 jaar duren vooraleer alle weides een omheining hebben die wolven kunnen tegenhouden.
Titel: Damhert doodgebeten in buurt van tennisclub: “De wolf wandelde rustig naast de weide”
Datum: 07-07-2022
Bron: HBVL
Bij de politie CARMA is donderdagvoormiddag een melding binnengekomen van een doodgebeten damhert in de buurt van tennisclub Soetebeek. Een dag eerder waren in de Anjerstraat in Meeuwen al vijf damherten doodgebeten. Alles wijst in de richting van de wolvenroedel. Beide weides waren niet wolfproof beveiligd.
Titel: “Het was dan ook ‘maar’ een wolf”: Welkom Wolf hekelt hoe onderzoek is gevoerd naar moord op wolvin Naya, dat na 3 jaar geen resultaat oplevert
Datum: 05-07-2022
Bron: HLN
Na drie jaar onderzoek is de moordzaak rond wolvin Naya een ‘cold case’, wat zoveel wil zeggen dat er nog steeds niemand in verdenking is gesteld. Bij nieuwe elementen kan het onderzoek wel heropend worden. “Excuses van Jan Loos, Dirk Draulans en Sil Janssen zijn op hun plaats voor de lastercampagnes”, zeggen ze bij de jagerskoepel Hubertus Vereniging Vlaanderen. Jan Loos van Welkom Wolf betreurt hoe het onderzoek werd gevoerd. “Een inbreuk op het natuurdecreet is dus weinig waard.”
Titel: Zeven door wolf gedode schapen rotten op aanhangwagen in Europark
Datum: 05-07-2022
Bron: Nieuwsblad
Zeven schapen, die afgelopen weekend zijn doodgebeten door een wolf, liggen nu te rotten in een aanhangwagen voor de ingang van het Recyclageterrein in het Europark in Houthalen.
Titel: Onderzoek naar verdwijning van wolvin Naya is ‘cold case’ bij gebrek aan aanwijzingen
Datum: 05-07-2022
Bron: HBVL
De verdwijning van wolvin Naya drie jaar geleden blijft een mysterie. Het gerechtelijk onderzoek is afgerond en staat met het etiket ‘cold case’ in de kast. “Alle pistes werden onderzocht en er werden geen concrete aanwijzingen gevonden voor de dood”, zegt persmagistraat Bruno Coppin van het Parket Limburg.
Titel: Zes spelende wolvenwelpen gefilmd in Limburg
Datum: 28-06-2022
Bron: De Standaard
Op beelden van 17 juni hebben het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ­(Inbo) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zes nieuwe wolven­welpen geteld. Daarmee zijn er op dit ­moment minstens tien wolven in ­Limburg.
Titel: Aangevreten lammetje aangetroffen in Zoerselse wei: “Geen aanwijzingen dat dit het werk van een wolf is”
Datum: 27-06-2022
Bron: HLN
Voor Werner Aerts (51) van ‘t Zwarthof, een bedrijf waar runderen en schapen gekweekt worden én hoeveslagerij, langs het Geleg in Zoersel, was het zondagochtend even schrikken. Een van zijn lammetjes lag levenloos en gedeeltelijk aangevreten op zijn wei. Of er wéér een wolf door Zoersel zwerft? Volgens experts voorlopig niet.
Titel: Beet wolf lam dood bij slagerij ’t Zwarthof?
Datum: 26-06-2022
Bron: nieuwsblad
In een wei van Werner Aerts van hoeveslagerij ’t Zwarthof uit Zoersel werd een doodgebeten en deels aangevreten lam aangetroffen. De poot van het dier lag twintig meter verderop. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek nam DNA-stalen.
Titel: Studie bewijst nog eens: wolfproof omheinen is belangrijk om wolf bij vee weg te houden
Datum: 24-06-2022
Bron: nieuwsblad
Het plaatsen van rasters blijft belangrijk om wolven van vee weg te houden. Dat is nog maar eens gebleken tijdens het overleg met de burgemeesters donderdag. Studies tonen aan dat in het najaar meer vee wordt aangevallen. Wellicht omdat de jongen dan groter zijn en veel voedsel nodig hebben.
Titel: Wuustwezel is nu ook wolvengebied
Datum: 22-06-2022
Bron: nieuwsblad
Het lokaal bestuur maakt bekend dat Wuustwezel samen met omliggende gemeenten erkend is als risicogebied voor wolven. Dankzij de erkenning kunnen landbouwers nu beroep doen op ondersteuning voor de bescherming van hun dieren.
Titel: Vlaamse overheid breidt risicogebied uit voor wolven: “Subsidies aanvragen om kleinvee te beschermen”
Datum: 12-06-2022
Bron: HLN
De Vlaamse overheid heeft het wolvenrisicogebied uitgebreid. Dat is goed nieuws voor landbouwers en particulieren die hun kleinvee willen beschermen tegen de wolf, want daarvoor kunnen nu subsidies aangevraagd worden.
Titel: Schaap doodgebeten in Grote Brogel
Datum: 10-06-2022
Bron: HBVL
Vrijdagochtend is in een weide in Grote-Brogel een schaap doodgebeten. Bij Natuur en Bos bevestigen ze dat. Een dierenarts ging deze namiddag ter plaatse om officieel vaststellingen te doen. Er gaat ook een DNA-analyse worden besteld. Pas als die klaar is, kan uitsluitsel worden gegeven over de doodsoorzaak. Al heeft het er nu al alle schijn van dat hier een wolf aan het werk is geweest. De draad waar het schaap achter zat, was niet wolfproof.
Titel: Essen officieel erkend wolvenrisicogebied: “Betere bescherming tegen aanvallen”
Datum: 09-06-2022
Bron: GVA
Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) is heel tevreden dat Essen nu ook is erkend als wolvenrisicogebied. Eind vorig jaar trok de wolf door Essen en omgeving.
Titel: Twee verongelukte welpen van Noëlla en August opgezet
Datum: 09-06-2022
Bron: NieuwsBlad
De twee welpen van Noëlla en August die in 2020 werden geboren en ook verongelukten, zijn opgezet. Het INBO verspreidde donderdag de eerste foto van de uit de kluiten gewassen welpen. “Het waren twee vrouwtjes die door een voertuig werden geraakt in het najaar van 2020. Een taxidermist heeft de dieren nu opgezet”, zegt Koen Van Muylem van het INBO. Verwacht wordt dat de twee welpen net als de opgezette wolf Roger gebruikt worden op tentoonstellingen.
Titel: Wolf laat slagveld achter na doortocht in Grote-Brogel
Datum: 04-06-2022
Bron: NieuwsBlad
Een hongerige wolf heeft vrijdagochtend in Grote-Brogel zijn tanden gezet in een damhert, een ooi, een bok en een lammetje. Nog twee lammetjes zijn verdwenen. Een schaap heeft een dag lang met opengereten buik in de weide gelegen, tot de aangeslagen eigenaar de gruwel ontdekte.
Titel: Vijf keer zoveel boeren vragen bescherming tegen wolven
Datum: 25-05-2022
Bron: HLN
Liefst 467 veehouders hebben het voorbije jaar de hulp ingeroepen van het Wolf Fencing Team Belgium (WFTB) om hun omheining bestand te maken tegen wolven. Dat zijn er vijf keer meer dan het jaar voordien. Vooral paardeneigenaars werden ongerust na de eerste aanval op een pony in september vorig jaar.
Titel: Eerste wolf in meer dan 150 jaar ten westen van de Schelde
Datum: 14-05-2022
Bron: Nieuwsblad
Voor het eerst in meer dan 150 jaar is de aanwezigheid van een wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren. Afgelopen winter waren er minstens drie verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen. Dat meldt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) op basis van genetische analyses.
Titel: Loopt er een wolf rond in Erps-Kwerps? “Ik stond aan de grond genageld, maar hij was banger van mij dan omgekeerd”
Datum: 13-05-2022
Bron: HLN
Zoals elke ochtend liet Inge Willems (41) haar hond gisteren uit bij het krieken van de dag. Het werd een ochtendwandeling om niet snel te vergeten, want op nog geen twintig meter afstand kwam de leerkracht wetenschappen oog in oog te staan met wat volgens haar een wolf was.
Titel: Het is officieel: welpen van 2022 zijn geboren
Datum: 02-05-2022
Bron: Nieuwsblad
Het is officieel: wolvin Noëlla heeft geworpen. Dat kunnen de wolvenkenners van het INBO en ANB afleiden uit de camerabeelden van de wolvin. Ze vermoeden dat de welpen intussen een kleine twee weken oud zijn.
Titel: Wolvin Noëlla heeft wellicht geworpen: “Ze ligt met zes welpen op de heide”
Datum: 28-04-2022
Bron: HBVL
Wolvin Noëlla heeft voor het derde jaar op rij welpen gekregen. Hard bewijsmateriaal is er niet, maar omdat ze eind maart al overduidelijk zwanger was, gaan de kenners ervan uit dat ze samen met haar welpen ergens op de heide ligt.
Titel: Twee schapen doodgebeten in Hechtel-Eksel
Datum: 24-04-2022
Bron: Nieuwsblad
Zaterdagvoormiddag zijn twee doodgebeten schapen gevonden in een weide achter een woning in de Lijsterstraat in Hechtel-Eksel. Vermoedelijk gaat het om een wolvenaanval.
Titel: Vijf schapen doodgebeten in Peer, wolvin Noëlla intussen hoogzwanger
Datum: 19-04-2022
Bron: Nieuwsblad
Zondagochtend zijn in Linde Dorp opnieuw schapen doodgebeten. Of de wolven de daders zijn zal uit DNA-onderzoek moeten blijken. Doordat wolvin Noëlla intussen hoogzwanger is, ligt het in de lijn der verwachtingen dat er enkel in het kerngebied nog dieren worden aangevallen.
Titel: Reetje doodgebeten in Kapellen: “Er zijn signalen die wijzen op een wolvenaanval”
Datum: 17-04-2022
Bron: GVA
Een vrouw uit Kapellen deed vanmorgen een akelige ontdekking toen ze met haar hond ging wandelen. Aan een veld trof ze het kadaver van een ree aan. Het dier was doodgebeten. Er bleef nog amper iets van over. Er werd meteen aan een wolf gedacht.
Titel: Dode wolf gevonden op snelweg in Nederlands-Limburg
Datum: 09-04-2021
Bron: GVA
Op de A2 bij het Nederlandse Nederweert, 15 kilometer verwijderd van de grens met België, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een dode wolf gevonden. De wolf was aangereden, heeft de provincie Nederlands-Limburg bekendgemaakt. Het dier wordt in Utrecht en Wageningen onderzocht op identiteit en conditie.
Titel: Beelden tonen alle leden van de Limburgse wolvenroedel
Datum: 08-04-2021
Bron: Nieuwsblad
Momenteel telt de wolvenroedel, die zich ophoudt in de regio Hechtel-Eksel, nog vijf wolven. August en Noëlla en drie overblijvende welpen die geboren werden in 2021. Dat is duidelijk te zien op recente camerabeelden die ANB zopas vrijgaf.
Titel: Wolvin Noëlla is – zoals verwacht – opnieuw drachtig
Datum: 29-03-2021
Bron: Nieuwsblad
Wolvin Noëlla is zoals verwacht opnieuw drachtig. Dat nieuws werd dinsdag door het INBO bevestigd. Het is het derde jaar op rij dat het wolvenkoppel August en Noëlla eind april, begin mei welpen krijgen.
Titel: Kostenplaatje voor samenleven met de wolf opgelopen tot 212.000 euro
Datum: 09-03-2021
Bron: Landbouwleven
Het prijskaartje voor het samenleven met de wolf is vorig jaar in Vlaanderen opgelopen tot 212.050 euro. Dat is 39 % meer dan het jaar daarvoor. Dat meldt Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld), die daarover verschillende cijfers verzamelde.
Nieuws uit: Nederland

Reacties zijn gesloten.