België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: “Mogelijk nieuwe wolf op komst naar provincie Antwerpen”
Datum: 24-11-2021
Bron: HLN
In het zuiden van Nederland zwerft sinds een tweetal weken een nieuwe wolf rond. Volgens de campagne ‘Welkom Wolf’ is op basis van de bewegingen van het dier de kans reëel dat de wolf naar ons land zal afzakken. Welkom Wolf roept alvast alle kleinveehouders in de grensstreek van de provincie Antwerpen op om alert te zijn en hun dieren extra te beschermen met schrikdraad of ze ‘s nachts op stal te zetten.
Titel: Limburgse burgemeesters starten informatiecampagne om veehouders te overtuigen wolvenhek te plaatsen
Datum: 24-11-2021
Bron: VRT
Er komt een informatiecampagne om meer mensen te overtuigen een wolvenhek te zetten. Dat is beslist op het wolvenoverleg. Daar kregen de LImburgse burgemeesters antwoord op al hun praktische vragen van onder meer het Agentschap Natuur en Bos en medewerkers van het wolf fencing team.
Titel: “Nee, een reservaat voor wolven in Limburg is niet haalbaar”: Limburgse burgemeesters op zelfde lijn na overleg
Datum: 23-11-2021
Bron: HLN
Deze namiddag vond een online overleg plaats tussen alle Limburgse gemeenten, de gouverneur, het Agentschap Natuur en Bos én het Wolf Fencing Team. Bedoeling was om vooral informatie uit te wisselen, en vragen beantwoord te krijgen. Het idee om een soort reservaat af te rasteren waar de wolven in leven werd ook weer op tafel gegooid, maar duidelijk uitgelegd waarom dat niet haalbaar is. “Belangrijk dat alle burgemeesters dezelfde informatie hebben en communiceren aan hun burgers”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA).
Titel: UNIEKE BEELDEN. Bioloog filmt speelse wolf die op muizen jaagt: “Blij dat ik eens de ‘gewone’ kant van het dier in beeld mag brengen”
Datum: 19-11-2021
Bron: HLN
45 minuten aan beeldmateriaal van een wolf die in zijn natuurlijke habitat op muizen jaagt: dat is op zijn minst bijzonder te noemen. Bioloog Frederik Thoelen kon de beelden maken en heeft zo een primeur voor de provincie Limburg. “We kennen de wolf vaak van beelden van doodgebeten schapen, maar dit doen ze eigenlijk vooral”, weet Thoelen.
Titel: Weer jonge wolvin doodgereden op grens van Peer en Oudsbergen: mogelijk gaat het om welp van August en Noëlla
Datum: 16-11-2021
Bron: HLN
In Oudsbergen op de grens met Peer is dinsdagmorgen een jonge wolvin doodgereden. Het dier is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum Oudsbergen en wordt daar verder onderzocht. “Het zijn vooral jonge wolven die aangereden worden, en niet de oudere dieren”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.
Titel: Koe doodgebeten: DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven of wolf de dader is
Datum: 15-11-2021
Bron: HBVL
In Peer is maandagochtend in een weide in de Bomerstraat een dode koe teruggevonden. Het dier is sowieso doodgebeten. Maar of de dader ook deze keer een wolf is, kan nog niet met 100% zekerheid worden bevestigd. Een DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven.
Titel: Peltse schapenhouder verliest voor derde keer schapen aan wolf: “Het mag ophouden”
Datum: 04-11-2021
Bron: HBVL
De Neerpeltse schapenhouder Paul Van Baelen heeft voor de derde keer bezoek gehad van een wolf. Donderdagmorgen werden twee dieren dood teruggevonden in de weide in het dorp Herent. “In totaal zijn nu al negen schapen doodgebeten”, zucht Van Baelen.
Titel: BUUR wil DNA-databank van wolven: “Willen weten welke wolf waar toeslaat”
Datum: 27-10-2021
Bron: HBVL
Oppositiepartij BUUR in Houthalen-Helchteren wil een publiek toegankelijke databank met DNA-stalen van wolven die zich in onze provincie bevinden. Die moet een gerichtere aanpak mogelijk maken. Het INBO zegt dat er zo’n DNA-databank bestaat maar dat die zonder toestemming niet publiek gemaakt mag worden.
Titel: Wolf 2 keer gefilmd in Maaseik, naast autoweg en op oprit: “Hij is wellicht nachtje te lang gaan stappen”
Datum: 25-10-2021
Bron: VRT
Afgelopen weekend heeft een oud-schepen uit Bree vanuit de auto in Opoeteren (Maaseik) een filmpje kunnen maken van een wolf die op klaarlichte dag een stukje meeliep, en dan de weg overstak. “Het gaat om een jonge wolf die wellicht te laat naar huis is teruggekeerd”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Later werd, wellicht hetzelfde, dier gefilmd toen het in Dorne (gehucht van Opoeteren) de oprit opliep van een koppel tachtigers.
Titel: Wolf bijt vijftien damherten dood in dierenpark Hengelhoef: “Zwarte dag voor ons vakantiepark”
Datum: 24-10-2021
Bron: HLN
In het dierenpark van vakantiepark Hengelhoef in Houthalen-Helchteren werden zondag vijftien damherten aangetroffen. De dieren werden zo goed als zeker aangevallen door één of meerdere wolven, die in de nacht van zaterdag op zondag toesloegen. “Ik ben ondersteboven van deze enorme slachtpartij”, reageert Jos Mennen van het vakantiepark.
Titel: Animal Rights looft 5.000 euro uit voor tip over verdwenen wolven: “Dergelijke criminele daden mogen niet ongestraft blijven!”
Datum: 21-10-2021
Bron: Nieuwsblad
Na het verdwijnen van wolvin Naya, zijn nu opnieuw twee wolven spoorloos verdwenen in België. Dat meldt de vzw ‘Animal Rights’, die een beloning van 5.000 euro uitlooft voor wie de cruciale tip in de zoektocht naar de dieren.
Titel: Internationaal wolvenoverleg: “Betere communicatie naar veehouders”
Datum: 15-10-2021
Bron: Nieuwsblad
Wolvenexperts uit België en de buurlanden zitten samen aan tafel om kennis over de wolf uit te wisselen. Want de predator is helemaal terug van weggeweest. “De informatie die experten uit andere landen uitwisselen, kunnen we misschien toepassen in ons wolvenbeleid. Maar die beslissing worden pas later genomen”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van ANB.
Titel: Minstens tien wolven aanwezig in Limburg: “Wolven vangen en verplaatsen kan niet”
Datum: 12-10-2021
Bron: HLN
Uit fotomateriaal blijkt dat er minstens tien wolven in Limburg zijn. Het gaat om zes welpen, twee jaarlingen en de twee ouders. Dat is dinsdag bevestigd op het wolvenoverleg met de Limburgse burgemeesters, Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos.
Titel: Bevestigd op wolvenoverleg: minstens 10 wolven in Limburg
Datum: 12-10-2021
Bron: HBVL
In Limburg zitten minstens 10 wolven. Dat is bevestigd op het wolvenoverleg dat net is afgelopen. Met de burgemeesters is overeengekomen dat er sowieso wordt ingezet op expertise, dat er meer geld komt voor het wolf fencing team en dat de subsidies om dieren te beschermen worden uitgebreid.
Titel: Limburgse wolf vermist: “Moeten rekening houden met vergiftiging”
Datum: 08-10-2021
Bron: VRT
Een van de Limburgse wolven is vermist. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek houdt er rekening mee dat er kwaad opzet in het spel is omdat er in het voorjaar in het leefgebied van de wolven ook al twee honden vergiftigd zijn. Op het schietterrein van Helchteren werden ook vergiftigde vleesballetjes ontdekt.
Titel: Minister van Landbouw Crevits: “Wolvenplan en protocol bijsturen waar nodig”
Datum: 06-10-2021
Bron: HBVL
In het Vlaams Parlement is de aanwezigheid van de wolf in Limburg besproken. Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) noemde het afrasteren van alle weides in wolvengebied “niet haalbaar”.
Titel: Natuur en Bos overlegt met buitenlandse experts over problemen met wolven in Limburg
Datum: 02-10-2021
Bron: VRT
De komende weken is er uitgebreid overleg gepland over de wolven in Limburg en de schade die ze veroorzaken, zowel met de betrokken burgemeesters als met buitenlandse wolvenexperts. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zegt dat het zoekt naar zinvolle bijkomende maatregelen, na de recente wolvenaanvallen.
Titel: Budget voor wolfwerende omheiningen schiet omhoog
Datum: 01-10-2021
Bron: vilt
In 2020 hadden subsidies voor wolfwerende omheiningen nog een prijskaartje van 75.000 euro voor de Vlaamse begroting. Met het nieuwe subsidiereglement dat de minsterraad principieel heeft goedgekeurd zal die kost naar alle waarschijnlijkheid maal tien gaan.
Titel: Ook paardenhouders krijgen subsidie voor bescherming tegen wolf
Datum: 01-10-2021
Bron: HLN
Ook niet-professionele paardenhouders binnen een nog te bepalen ‘schutkring’ zullen een subsidie krijgen voor bescherming tegen de wolf. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Volgende week zou de Vlaamse regering de nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen goedkeuren.
Titel: Opnieuw pony doodgebeten door wolf: ‘Het ging er duidelijk niet zacht aan toe’
Datum: 29-09-2021
Bron: De Standaard
In Oudsbergen is opnieuw een pony doodgebeten, allicht door een of meerdere wolven. Het waren fietsers die eigenaar Leopold Knoops alarmeerden over het dode dier in zijn weide in de Weidestraat. ‘We waren de hele voormiddag niet thuis.’
Titel: Schaapsherder zet vier nieuwe waakhonden in om kudde op schietveld te beschermen
Datum: 29-09-2021
Bron: HBVL
Tussen de schapen op het militair domein in Helchteren lopen vier nieuwe waakhonden rond. Die moeten er mee voor zorgen dat de kudde van Johan Schouteden niet door wolven wordt aangevallen.
Titel: Bezorgde Bocholtse boeren krijgen hulp bij subsidieaanvraag om wolf uit hun wei te houden
Datum: 24-09-2021
Bron: HBVL
Na de recente wolvenaanval in Reppel, waarbij drie schapen werden gedood, bestaat ook in Bocholt een grote bezorgdheid over de aanwezigheid van de wolven. “Plaats een wolfwerende afsluiting. Onze milieudienst helpt bij de opmaak van een subsidieaanvraag”, zegt schepen van Landbouw, Jan Verjans.
Titel: Opnieuw dode koe aangetroffen in Hechtel-Eksel
Datum: 24-09-2021
Bron: HLN
Op de Ruitersbaan in Hechtel-Eksel is vrijdagnamiddag opnieuw een dode koe aangetroffen. Het dier had een flinke beet in de nek, en werd hoogstwaarschijnlijk aangevallen door een wolf. Dat bevestigt burgemeester Jan Dalemans (Open Vld).
Titel: Piek in aanvragen voor wolfwerende omheiningen na incident met shetlandpony’s
Datum: 21-09-2021
Bron: Nieuwsblad
Er zijn op korte tijd 170 aanvragen ingediend voor het plaatsen van wolfwerende omheiningen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Tinne Rombouts (CD&V) en Steven Coenegrachts (Open Vld). Naar aanleiding van recente incidenten met wolven dringen coalitiepartners CD&V en Open Vld aan op extra maatregelen. Minister Demir zegt dat het bestaande protocol wordt geëvalueerd en dat er op 12 oktober een nieuw overleg komt met alle betrokkenen.
Titel: Welkom Wolf en Wolf Fencing Team overspoeld door vragen
Datum: 17-09-2021
Bron: Landbouwleven
Veehouders in het Limburgse wolvengebied wenden zich massaal tot Welkom Wolf en het Wolf Fencing Team met vragen over de plaatsing van wolfproof rasters, zo meldt Welkom Wolf. Landschap vzw, de natuurvereniging achter Welkom Wolf, dreigt met gerechtelijke stappen als de wolf iets wordt aangedaan. Volgens Boerenbond doet Welkom Wolf aan ‘ongegronde stemmingmakerij’.
Titel: CD&V Limburg: “Probleemwolf moet weg of landbouwers nemen heft in eigen handen”
Datum: 16-09-2021
Bron: HBVL
”De probleemwolf moet weg uit Limburg, de grens is bereikt. Als de overheid niet ingrijpt dan gaan landbouwers het heft in eigen handen nemen,” dat zegt Vlaams Parlementslid Jo Brouns van CD&V. Na verschillende wolvenaanvallen op runderen en pony’s is de maat vol. “Er is geen draagvlak voor de wolf,” luidt het. CD&V-Limburg is voorstander om de wolf te verplaatsen naar bijvoorbeeld Duitsland waar naar eigen zeggen wel plaats is. In het Vlaams parlement eist Brouns actie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Titel: Wolvenplatform: “Wolfproof omheining is de enige legale maatregel, de rest is mythe”
Datum: 15-09-2021
Bron: Nieuwsblad
Het Wolf Fencing Team kreeg sinds maandag al tachtig aanvragen binnen om weides wolfproof te maken. Meer en meer hobbyboeren hebben de boodschap begrepen: een wolfwerende omheining is de enige (legale) bescherming tegen aanvallen van de wolf. Dat is meteen de belangrijkste conclusie van het wolvenplatform.
Titel: “Met goeie afsluiting kan je wolven ‘leren’ van schapen af te blijven”
Datum: 15-09-2021
Bron: HLN
Een afsluiting van 1.20m met twee stroomdraden: dat volstaat om de wolf uit een schapenwei te houden, zo leert de ervaring van het Nederlandse natuurgebied De Veluwe. “Er zitten midden in het wolvengebied schapen achter zo’n afsluiting. De wolven hebben intussen geleerd dat zo’n stroomstoot een negatieve ervaring is en laten de schapen met rust”, zegt de Vlaamse onderzoeker Bjorn Mols (33) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe moet het dan, om wolven en mensen de natuur te laten delen?
Titel: Zenuwen staan gespannen na zoveelste aanval door wolf: “Probleemwolf? We zitten hier met een probleemburgemeester, ja”
Datum: 15-09-2021
Bron: Nieuwsblad
Doodgebeten pony’s, nu ook een dood­gebeten koe. “Maar we zitten níét met een probleemwolf”, benadrukt het Agentschap Natuur en Bos na nieuw overleg. De zenuwen staan duidelijk wel gespannen. De burgemeester van Oudsbergen: “Wat als straks een mens het slachtoffer is?” Jan Loos, van Welkom Wolf: “Probleemwolf? We zitten hier met een probleem­burgemeester, ja.”
Titel: Meer hobbyboeren krijgen steun voor wolvenpreventie
Datum: 14-09-2021
Bron: De Standaard
Ook hobbyboeren die runderen of ­paardachtigen hebben, kunnen ­weldra een subsidie krijgen om hun weiden te beveiligen.
Titel: Wolf is niet onder de indruk van kritiek en slaat opnieuw toe in Meeuwen: “Zo kunnen we toch niet bezig blijven?”
Datum: 14-09-2021
Bron: HLN
De Limburgse wolf is op oorlogspad. Afgelopen zondagnacht werden al twee shetlandpony’s doodgebeten in Meeuwen, maar daarmee was de honger blijkbaar niet gestild. Dinsdagnamiddag werd een dode koe aangetroffen in Meeuwen. De kritiek op de aanwezigheid van de wolf zal daarmee nog luider klinken.
Titel: Wolf doodt jonge koe in Oudsbergen: “We staan vandaag alweer bij een volgende familie die getroffen is”
Datum: 14-09-2021
Bron: VRT
In Oudsbergen is afgelopen nacht een jonge koe gedood door een wolf, zegt burgemeester Marco Goossens (CD&V). Dat gebeurde in een weide in de Raffisstraat, op zo’n 100 meter van de weide waar in de nacht van zondag op maandag 2 pony’s werden doodgebeten.
Titel: Wolvenkenners na aanval op pony’s: “Onbeschermd vee aanvallen is natuurlijk gedrag”
Datum: 13-09-2021
Bron: HBVL
De wolvenkenners tonen begrip voor de beroering die na de aanval op twee pony’s in Oudsbergen is ontstaan. Maar volgens hen gaat het nog altijd om natuurlijk gedrag van de wolven. Op het wolvenplatform dinsdag wordt wel bekeken of er aanpassingen van het wolvenprotocol nodig zijn. Ook is er een regeling in de maak waardoor particulieren met kleine pony’s subsidies krijgen voor het plaatsen van een wolfproof omheining.
Titel: Twee shetlandpony’s gedood door wolf in Meeuwen
Datum: 13-09-2021
Bron: Landbouwleven
In Meeuwen, deelgemeente van Oudsbergen, zijn zondagnacht 2 shetlandpony’s doodgebeten door een wolf, zo meldt Welkom Wolf. “Voor zover ik weet, is het de eerste aanval op paarden. We wisten dat dit ging gebeuren”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Ook kwetsbare paarden en runderen moeten beschermd worden.”
Titel: Wolf Fencing Team doet dringende oproep: “Maak je weide zo snel mogelijk wolfproof”
Datum: 13-09-2021
Bron: VRT
Het Wolf Fencing Team, een vrijwilligersnetwerk, roept kleinveehouders op om hun weides zo snel mogelijk te beveiligen, oftewel “wolfproof” te maken. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De meest recente welpjes van de wolvenroedel groeien rond deze tijd namelijk snel en hebben steeds meer voedsel nodig. “Een piek in wolvenaanvallen is nu al gaande.”
Titel: Natuurpunt: “Wolven achter omheining plaatsen is niet haalbaar”
Datum: 04-09-2021
Bron: HBVL
Zaterdagochtend werd in Pelt opnieuw een schaap doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. De roep om een oplossing van boeren. Ook de Peerse schepen Dirk Colaers riep onlangs op om de wolf in een afgebakend gebied onder te brengen. Onmogelijk, klinkt het bij Natuurpunt.
Titel: Peltse boer verliest al voor tweede keer schapen aan wolf: “Hoorde beangstigend gehuil”
Datum: 04-09-2021
Bron: HBVL
In een weide aan de Winterdijk in Pelt is zaterdagmorgen een schaap doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. Een tweede dier vertoonde bijtwonden in de nek en moest door een dierenarts worden verzorgd. De eigenaar verloor vorig jaar al zes schapen door een wolvenaanval.
Titel: Twee schapen en twee geitjes in Hechtelse boomgaard door wolf aangevallen
Datum: 02-09-2021
Bron: Nieuwsblad
In een boomgaard aan de Oude Heerstraat in Hechtel zijn dinsdagmorgen twee schapen en twee geiten gedood bij een aanval door een wolf. Een derde schaap raakte zwaargewond. Op de omheining stond stroom, maar aan de binnenkant en dat houdt de wolf niet tegen.
Nieuws uit: Nederland

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.