België

Nieuws uit: Nederland
Titel: Twee schapen slachtoffer van nieuwe wolvenaanval in Oudsbergen
Datum: 25-11-2020
Bron: Nieuwsblad
Opnieuw laten de wolven zich gelden. Dit keer zijn er twee schapen aangevallen en gedood in de Loostraat in Neerglabbeek, de zes andere schapen konden de dans ontspringen.
Titel: Hond in Houthalen doodgebeten door wolf
Datum: 12-11-2020
Bron: TVL
In de Zalmstraat in Houthalen-Helchteren is afgelopen nacht een hond doodgebeten door een wolf. De eigenaar hoorde ‘s nachts gehuil, en vond deze ochtend één van zijn drie honden dood terug. Agentschap Natuur & Bos kwam ter plaatse voor DNA-onderzoek. Alles wijst op een aanval van een wolf.
Titel: Wolven in Limburg zijn vooral verlekkerd op reeën en everzwijnen
Datum: 12-11-2020
Bron: VRT
De wolven in Limburg eten vooral reeën en everzwijnen. In enkele gevallen eten ze ook hazen, muizen, schapen en zelfs een hond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Natuur en Bos (INBO) dat de afgelopen twee jaar 49 wolvendrollen onder de loep nam.
Titel: Wolf slaat opnieuw toe in Oudsbergen
Datum: 09-11-2020
Bron: HBVL
De wolven hebben de smaak van schapen te pakken. Na de aanval op schapen in Neerglabbeek vorig weekend, was het afgelopen weekend raak bij de familie Hendrickx in Opglabbeek.
Titel: Zes schapen dood na wolvenaanval in Neerglabbeek
Datum: 01-11-2020
Bron: HBVL
In de Zandstraat in Neerglabbeek zijn zes schapen dood na een wolvenaanval, vier dieren raakten zwaargewond en moesten later geëuthanaseerd worden. Natuur en Bos gaat ervan uit dat dit het werk van de wolf is.
Titel: Wolf bijt schaap dood in Opglabbeek
Datum: 24-10-2020
Bron: HLN
Een boer heeft donderdagavond een het kadaver van een schaap aangetroffen in de weide aan de Ophovenbosstraat. Een wolf heeft het dier vermoedelijk aan stukken gereten.
Titel: Betaalde wolvenschade aan groot- en kleinvee bedraagt 18.000 euro
Datum: 22-10-2020
Bron: Landbouwleven
Tot vandaag betaalde de Vlaamse overheid bijna 18.000 euro uit aan wolvenschade. Het gaat dan om de vergoeding voor dieren en dierenartsen. Het grootste uitgekeerde bedrag in het kader van wolvenschade was de schadevergoeding van 3 alcapa’s, goed voor in totaal 3.775 euro. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op vraag van Carina Van Cauter (Open VLD), intussen gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Titel: Wolf Billy, in juni nog gespot in de Kempen, doodgeschoten in Frankrijk
Datum: 22-10-2020
Bron: VRT
Wolf Billy, die in juni opgemerkt werd in onder meer Duffel, Grobbendonk en Turnhout, is waarschijnlijk doodgeschoten in de Franse Vogezen in de nacht van 22 op 23 september. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. Dat meldt wolvenmeldpunt Welkom Wolf.
Titel: Verongelukte welpen waren kerngezond en worden opgezet
Datum: 22-10-2020
Bron: HBVL
De twee wolvenwelpen die in wolvengebied verongelukt, waren kerngezond. Zoveel blijkt uit de autopsie van de mensen van het INBO. Het eerste slachtoffer is een jong van August en Noëlla. Ook bij het tweede slachtoffer gaat men daar vanuit. Alleen is dat genetisch onderzoek nog niet afgerond.
Titel: Tweede wolf doodgereden in Oudsbergen: “Dat is jammer genoeg de tol van het verkeer”
Datum: 19-10-2020
Bron: VRT
Vanmorgen rond 6 uur is er in Oudsbergen een wolf doodgereden. Dat gebeurde op de baan tussen Meeuwen en Gruitrode. De wolf is intussen weggehaald door het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen.
Titel: Telg wolvenfamilie bijt geit dood
Datum: 14-10-2020
Bron: HLN
Aan de Ophovenstraat in Gruitrode heeft een van de telgen van de wolvenfamilie vannacht een geit verorberd. “We hadden nochtans een stroomdraad geïnstalleerd, maar blijkbaar kon deze de hongerige wolf niet stoppen”, stelt eigenares Inge Pirar vast.
Titel: Toch nog 3 welpjes van Limburgse wolvenroedel in leven
Datum: 14-10-2020
Bron: Vrt
Er zijn dan toch nog 3 wolvenwelpen in leven van de wolvenroedel in Hechtel-Eksel. Nochtans was iedereen ervan overtuigd dat er maar 2 meer over waren, nadat er vorige week een welpje werd doodgereden op de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel.
Titel: De opvallende oplossing tegen doodgebeten schapen door wolven: chilipepers en braakneigingen
Datum: 09-10-2020
Bron: Nieuwsblad
Braakneigingen en chilipepers. Daar ziet het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek de oplossing in voor schapen die worden doodgebeten door wolven. Tijdens een onderzoek in Frankrijk willen ze testen of ze wolven met enkele middeltjes kunnen aanleren dat schapen geen maaltijd zijn en best met rust gelaten worden.
Titel: Wolf doodgereden in Limburg, wellicht gaat het om een van de welpen van Noëlla en August
Datum: 09-10-2020
Bron: VRT
In Hechtel-Eksel is vannacht een wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen van Noëlla en August. Dat meldt Jan Loos van natuurorganisatie “Welkom wolf”. De organisatie dringt er nogmaals op aan om dringend werk te maken van veilige oversteekplaatsen voor de wolven.
Titel: Wolf dood teruggevonden in Limburg
Datum: 09-10-2020
Bron: De Standaard
In Limburg is een wolf dood teruggevonden, zo meldt ‘Welkom Wolf’. Het is nog niet duidelijk of het om één van de welpen van Noëlla en August gaat.
Titel: Twee schapen aangevallen door wolf in weide in Lommel
Datum: 29-09-2020
Bron: HBVL
Maandagnamiddag is rond een schapenweide aan de Leyssensmolen in Kattenbos wolfwerende omheining gezet. Zondagvoormiddag waren in de weide nog twee schapen aangevallen. Eentje was dood, een tweede moest worden ingeslapen door de dierenarts.
Titel: Wolf pakt weer twee schapen in Oudsbergen
Datum: 21-09-2020
Bron: HBVL
De wolf die recent al schapen en damherten doodde in de omgeving van Linde Peer en Meeuwen, heeft zondagmorgen in Ellikom toegeslagen. Dat gebeurde langs het fietsroutenetwerk aan de Hellestraat in Ellikom.
Titel: Ongerustheid na nieuwe beelden van spelende wolven: waar is het vierde welpje?
Datum: 16-09-2020
Bron: Nieuwsblad
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Daarop is te zien dat de wolven ondertussen al goed gegroeid zijn. Maar dit keer zijn er slechts drie welpjes te zien, twee maanden geleden waren dat er nog vier.
Titel: Wolf pakt vierde damhert bij Peerse hobbyboer na eerder bezoek
Datum: 14-09-2020
Bron: Nieuwsblad
In Linde-Peer, langs de Heihuiskes, heeft de wolf zondagmorgen opnieuw een damhert doodgebeten. In februari van dit jaar en ook vorig weekend beet de wolf bij dezelfde hobbyboer al damherten dood. Ondertussen staat de teller op vier gedode damherten op dezelfde locatie.
Titel: Wolven doden zes schapen in Limburg: “Zet je dieren niet klaar als McDonald’s”
Datum: 10-09-2020
Bron: HLN
In een weide in de Limburgse gemeente Eksel zijn woensdagvoormiddag zes dode schapen en een gewond schaap aangetroffen, dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’. Alles wijst in de richting van de Limburgse wolven, die wellicht onder de omheining konden kruipen om bij de schapen te geraken.
Titel: Tien schapen gedood in Helchteren: “Er was schrikdraad, maar de stroom stond af”
Datum: 02-09-2020
Bron: HLN
Het wolvenkoppel heeft naar alle waarschijnlijkheid toegeslagen in Helchteren en wel op de Remosite. De groep Machiels werkt er samen met een professionele herder en laat er tientallen schapen grazen. Maar nu zijn er tien schapen gedood in drie dagen tijd. “Er staat nochtans wolvenproof omheining, maar door onderhoudswerken stond de stroom af”, zegt Koen Thijs van Agentschap Natuur en Bos (ANB).
Titel: Vanaf 1 september mag er weer gejaagd worden in het wolvengebied: “Perfect alibi voor iemand met slechte bedoelingen”
Datum: 28-08-2020
Bron: Nieuwsblad
Het jachtverbod in het gebied waar wolvenkoppel Noëlla en August met de vier welpjes leeft, loopt op 31 augustus af en wordt niet verlengd. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) “zijn de wolven intussen zelf in staat om zich te verplaatsen naar andere rustig plekken in hun leefgebied, wat vrij uitgestrekt is”. Maar valt daarmee alle bescherming weg?
Titel: Jachtverbod in wolvengebied niet verlengd
Datum: 28-08-2020
Bron: Nieuwsblad
Er komt geen verlenging van het jachtverbod in het wolvengebied dat was ingevoerd om de wolvenroedel te beschermen. Dat meldt minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) vrijdag. Het verbod werd midden maart ingevoerd toen bleek dat wolvin Noëlla drachtig was en verlengd tot 31 augustus nadat het dier vier welpen op de wereld had gezet. Maar vanaf 1 september is jagen in het gebied dus opnieuw toegelaten.
Titel: “De wolf? We moeten ermee leren leven”
Datum: 27-08-2020
Bron: Vilt
De komst van de wolf wordt in landbouwkringen niet altijd met evenveel enthousiasme onthaald. Veehouders kijken tegen hoge kosten aan om hun weides te beveiligen maar worden hiervoor slechts deels vergoed. “Europa stelt veel middelen ter beschikking om veehouders tegemoet te komen. Dat moet Vlaanderen ook kunnen”, klinkt het.
Titel: Drie lama’s gedood in Kerkhoven bij Lommel: “Wellicht door August en Noëlla die op jacht gingen voor hun welpen”
Datum: 17-08-2020
Bron: HLN
In Kerkhoven bij Lommel zijn drie lama’s gedood. De dieren stonden met nog vier andere lama’s in een weide. Alles wijst naar het wolvenkoppel August en Noëlla die op pad waren voor hun vier welpjes.
Titel: Doodgebeten schapen in Balen zijn wellicht het werk van August en Noëlla
Datum: 17-08-2020
Bron: HLN
De twee doodgebeten schapen die maandagochtend in een weide in Balen werden gevonden zijn wellicht het werk van het wolvenkoppel August en Noëlla. DNA-onderzoek moet evenwel nog definitief uitsluitsel geven. Dat een wolf de schapen heeft gedood, staat al zo goed als zeker vast.
Titel: Opnieuw wolf actief in de Kempen? Twee schapen doodgebeten in Balen
Datum: 17-08-2020
Bron: HLN
In Balen werden maandagochtend twee doodgebeten schapen teruggevonden. Mogelijk werden ze aangevallen door een wolf. “Die kans bestaat, maar het is nog niet zeker”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Beestig schattig: prachtige nieuwe beelden vrijgegeven van wolvenwelpjes
Datum: 01-08-2020
Bron: Nieuwsblad
Agentschap Natuur en Bos heeft op vrijdag nieuwe beelden vrijgegeven van de vier wolvenwelpjes. Het nageslacht van wolvenkoppel Noëlla en August stelt het duidelijk goed. Op de prachtige beelden is te zien hoe de vier welpjes ongestoord met elkaar spelen.
Titel: Sinds 2018 passeerden al minstens elf wolven in Vlaanderen
Datum: 21-07-2020
Bron: HLN
In totaal zijn van 2018 tot nu met zekerheid elf verschillende wolven in Vlaanderen geïdentificeerd volgens de codering van het internationaal wolfconsortium. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts. Naast de gedode Naya, het wolvenpaar August en Noëlla en hun vier jongen, passeerden er nog vier geïdentificeerde zwervende wolven in Vlaanderen. De waarnemingen zijn gebaseerd op internationale betrouwbaarheidscriteria.
Titel: Wolven goed voor 13 erkende schadegevallen
Datum: 14-07-2020
Bron: De Standaard
Het Agentschap Natuur en Bos heeft in 2019 88 dossiers voor compensatie van wildschade goedgekeurd. Dat is bijna het dubbele van vijf jaar eerder. De wolven in ons land zijn goed voor 13 gevallen.
Titel: Wolf Billy gespot in Limburg: “De kans dat hij terugkeert naar Antwerpen is klein, maar zeg nooit nooit”
Datum: 08-07-2020
Bron: VRT
Billy, de wolf die al enkele weken in de Antwerpse Kempen vertoefde, is gisteren gespot in de Voerstreek in Limburg. De kans dat de wolf terugkeert naar Antwerpen is klein. “Waarschijnlijk trekt hij verder weg naar Duitsland”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Titel: Welkom Wolf wil beperking van schadevergoeding in wolvengebied
Datum: 05-07-2020
Bron: Nieuwsblad
Welkom Wolf roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op om de schadevergoeding in wolvengebied te beperken in de tijd en volop in te zetten op de subsidies voor preventie.
Titel: Welkom Wolf wil eigenaars van doodgebeten schapen minder geld geven
Datum: 03-07-2020
Bron: Nieuwsblad
Welkom Wolf wil dat Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir de schadevergoeding voor schapenhouders gevestigd in wolvengebieden beperkt in tijd en dat er meer wordt ingezet op subsidies voor de preventie.
Titel: August doodt weer schaap in Oudsbergen: “Schuld van eigenaar”, zegt Welkom Wolf
Datum: 03-07-2020
Bron: HLN
In Meeuwen is in de nacht van donderdag op vrijdag een schaap doodgebeten. Het lammetje is verdwenen. De dader is zo goed als zeker wolf August. Het is de tweede keer dat de eigenaar bezoek krijgt van de wolf. “Nog steeds geen schrikdraad, dat is erom vragen”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Jagersvereniging boos omdat minister Demir jachtverbod zonder overleg verlengt
Datum: 01-07-2020
Bron: HBVL
Hubertus Vereniging Vlaanderen hekelt de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om het jachtverbod in de regio waar wolven gesignaleerd zijn, te verlengen. De jagersvereniging is vooral boos omdat de beslissing zonder overleg is genomen. Minister Demir zei woensdagochtend in het Vlaams parlement dat ze het jachtverbod verlengt in het wolvengebied tot eind augustus. Dat verbod liep normaal eind juni af, maar nu wolvin Noëlla vier welpen op de wereld gezet heeft, wil de minister het verbod dus doortrekken tot 31 augustus.
Titel: Beslissing Demir: jachtverbod verlengd in wolvengebied tot eind augustus
Datum: 01-07-2020
Bron: HLN
Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) verlengt het jachtverbod in het wolvengebied tot eind augustus. Dat verbod liep normaal eind juni af, maar nu Noëlla vier welpen op de wereld heeft gezet, wil de minister het verbod doortrekken tot 31 augustus. Dat heeft de N-VA-minister vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Lode Ceyssens (CD&V), Piet De Bruyn (N-VA) en Steven Coenegrachts (Open Vld).
Nieuws uit: Nederland

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.