België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Waakhond vergiftigd, schapen gedood door de wolf: crowdfunding voor getroffen boer
Datum: 03-08-2021
Bron: Nieuwsblad
Welkom Wolf, de campagne van natuurvereniging Landschap vzw, lanceert een crowdfunding om kuddebeschermingshonden te kopen voor schapenhouder Johan Schouteden uit Helchteren. Vorige week werden nog negen schapen van de boer gedood door de wolven.
Titel: Wolf verscheurt geiten in Meeuwen: “Het waren de troeteldiertjes van mijn kleinkinderen”
Datum: 03-08-2021
Bron: Nieuwsblad
Opnieuw zijn er in het holst van de nacht drie geiten door de wolf gepakt. Eén geit werd door de wolf uit de weide gesleept en overleefde de aanval niet. Twee andere geitjes raakten zo zwaar gewond dat de dierenarts ze moest laten inslapen.
Titel: Wolven slaan opnieuw toe in Helchteren: 5 dode schapen en 4 ernstig verwond
Datum: 27-07-2021
Bron: VRT
Op het militair domein van Helchteren zijn gisteren 5 schapen gedood door een of meerdere wolven. Vier schapen raakten ernstig gewond en nog eens 5 zijn vermist. “Daar vrees ik het ergste voor”, zegt herder Johan Schouteden.
Titel: Actie als dezelfde wolf voor tweede keer rund aanvalt
Datum: 20-07-2021
Bron: De Standaard
Eind mei werd een volwassen koe in een weide doodgebeten door een wolf. DNA-onderzoek heeft de ‘dader’ geïdentificeerd. “Als bij een nieuw incident zou blijken dat, na DNA-onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van UGent, het dezelfde wolf is, dan zullen we maatregelen nemen”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.
Titel: Nieuwe beelden tonen dat August en Noëlla dit jaar minstens vijf welpen kregen
Datum: 20-07-2021
Bron: De Standaard
August en Noëlla kregen dit jaar minstens vijf welpen. Dat maakte het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) bekend. Nieuw is ook dat in het voorjaar een wolf voorbij een cameraval passeerde in het natuurgebied Hageven in Pelt.
Titel: Vlaanderen krikt subsidies voor wolfwerende omheining op tot 90 procent voor particulieren
Datum: 17-07-2021
Bron: HBVL
Hobbyboeren krijgen na het plaatsen van een wolfwerende omheining tot 90 procent van de kosten terugbetaald. Dat besliste de Vlaamse regering vrijdag. Ook komt er een forfaitair bedrag voor het onderhoud van de omheining.
Titel: ILVO werkt aan wetenschappelijk advies over risico’s van wolven voor professionele veehouders
Datum: 15-07-2021
Bron: Landbouwleven
Op vraag van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits werkt ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, aan een wetenschappelijk advies over de risico’s van wolvenpopulaties op de Vlaamse veehouderij. De vzw Vlaamse Schapenhouderij lanceerde al het project ‘De wolf: wees op je hoede’.
Titel: Korte nachten zorgen voor piek in wolvenmeldingen bij Welkom Wolf
Datum: 25-06-2021
Bron: Nieuwsblad
De extreem korte nachten maken dat de Limburgse wolven zich vaker laten zien. Bij Welkom Wolf krijgen ze gemiddeld drie meldingen per ochtend binnen. Alles wijst erop dat de wolven zowat de helft van het Limburgse grondgebied als hun territorium hebben toegeëigend.
Titel: Wolf doodt 2 schapen in Helchteren, in bijzijn van herder: “Ongelooflijk dat die dat durft, overdag”
Datum: 22-06-2021
Bron: VRT
Een wolf heeft zaterdagmiddag twee schapen gedood op het schietterrein van Helchteren, terwijl de herder bij de kudde was. “Die wolf stond maar op 100 meter afstand en was helemaal niet bang”, vertelt schapenboer Johan Schouteden aan Radio 2 Limburg.
Titel: Een verse drol verraadt deze Vlaamse wolf: “Een Duitser met een fenomenale reukzin”
Datum: 17-06-2021
Bron: Nieuwsblad
De wolf die in april op de Kalmthoutse Heide meerdere schapen doodbeet en een tijdlang door de regio zwierf, is geïdentificeerd aan de hand van zijn DNA. Het gaat om een jonge Duitse wolf afkomstig uit de Schermbeckroedel in Noordrijn-Westfalen (Duitsland).
Titel: Er zijn nu al minstens acht wolven in Limburg
Datum: 14-06-2021
Bron: HBVL
Een boswachter heeft zaterdag foto’s kunnen maken van wolvin Noëlla met vier welpen. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bekendgemaakt. “Het was echt een topdag zaterdag”, lacht boswachter Ernesto Zvar.
Titel: Boswachter kan wolvin Noëlla met haar welpen fotograferen: “Minstens vier nieuwe welpen”
Datum: 14-06-2021
Bron: VRT
Een boswachter heeft zaterdag foto’s kunnen maken van wolvin Noëlla met vier welpen. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bekendgemaakt. “Het was echt een topdag zaterdag”, lacht boswachter Ernesto Zvar.
Titel: Hongerige wolven: 11 schapen doodgebeten in 2 nachten in Houthalen en Bree
Datum: 03-06-2021
Bron: Nieuwsblad
De voorbije twee nachten zijn in het Limburgse wolvengebied elf schapen doodgebeten. Een twaalfde schaap was zo toegetakeld dat het moest ingeslapen worden. Tijdens de feiten in Bree kon een wildcamera beelden maken en verscheen een wolf in beeld. DNA-onderzoek moet duidelijk maken wie de daders zijn.
Titel: Elke wei wolfbestendig? Onhaalbaar, onbetaalbaar en onzinnig
Datum: 01-06-2021
Bron: De Standaard
Nu in de Limburgse fusiegemeente Oudsbergen voor het eerst een gezonde koe is doodgebeten, dringt de vraag zich op of veehouders elke weide in Vlaanderen moeten gaan beveiligen. ‘Niet haalbaar en onbetaalbaar’, stelt Boerenbond. Dat geldt niet alleen voor de boeren, maar ook voor de Vlaamse overheid, die nu al veel geld uitgeeft aan de wolf.
Titel: Boeren ongerust: wolf bijt voor het eerst koe dood
Datum: 31-05-2021
Bron: HBVL
In een weide in de Bunkerstraat in Meeuwen is maandagochtend een doodgebeten melkkoe gevonden. De dader: voor bijna 100% zekerheid een wolf. Bij de boeren is de ongerustheid groot. Zij vrezen dat de wolven zich meer gaan richten op de grote – vooralsnog – onbeschermde boerderijdieren.
Titel: Twee schapen en lam doodgebeten in Zonhoven
Datum: 24-05-2021
Bron: Nieuwsblad
In een schapenweide in de Bruinstraat zijn twee schapen en een lam doodgebeten. Op het eerste gezicht lijkt het het werk van een wolf of wolven. DNA-analyse moet daar uitsluitsel over geven.
Titel: Wolf doodde schapen aan Kalmthoutse Heide
Datum: 12-05-2021
Bron: Nieuwsblad
Het dier dat in april een kudde schapen aanviel op een wei grenzend aan de Kalmthoutse Heide, was dan toch een wolf. Dat heeft DNA-analyse door het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) uitgewezen. Aanvankelijk werd gedacht dat een loslopende hond verantwoordelijk was voor de aanvallen. Het zou gaan om dezelfde wolf die ook begin mei in de regio passeerde.
Titel: Nieuwe wolf gespot in buurt van Kalmthoutse Heide
Datum: 05-05-2021
Bron: VRT
Er is een nieuwe wolf gespot in Vlaanderen, in de (ruime) buurt van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Dat meldt Natuur en Bos. De wolf is te zien op camerabeelden en er werd ook een aangevreten kadaver van een ree gevonden.
Titel: Opnieuw wolvenwelpjes geboren in Noord-Limburg
Datum: 03-05-2021
Bron: De Standaard
Het wolvenbestand in ons land is groter geworden. Wolvin Noëlla heeft, zoals verwacht, opnieuw welpjes gekregen. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) bevestigd tijdens de opening van de vernieuwde wolvenexpo in Koersel.
Titel: Geen jachtverbod in het kerngebied van de wolven om everzwijnen in toom te houden
Datum: 03-05-2021
Bron: HBVL
Op honderden hectaren rond het wolvennest wordt de komende maanden niet gejaagd. Anders dan vorig jaar geldt er nu geen algemeen jachtverbod in de rest van het kerngebied van de wolven. Dit om zo de everzwijnenproblematiek in toom te houden.
Titel: Simpele rekensom maakt duidelijk: nieuwe wolvenwelpen zijn al geboren
Datum: 29-04-2021
Bron: HBVL
Een simpele rekensom leert specialisten dat er opnieuw welpen in Bosland zijn geboren. Meer is er nog niet bekend. Enkel August en zijn drie zonen werden nog gezien. “Die geboorte is niet meer dan logisch. Wat die drie wolven van één jaar oud gaan doen, is nu het spannendst!”
Titel: Wolf zwemt vlotjes twee keer Schelde-Rijnkanaal over
Datum: 28-04-2021
Bron: GVA
De wolf die afgelopen zondag gefotografeerd werd in Dinteloord (Noord-Brabant) op zo’n 25 kilometer van de Belgische grens, heeft iedereen verbaasd door twee keer in een dag het Schelde-Rijnkanaal over te zwemmen. Dinsdag zat hij in Tholen in Zeeland en later op de dag in Lepelstraat, een dorp tussen Bergen-op-Zoom en Steenbergen.
Titel: Wolf bijt damhert dood in Oudsbergen, drie andere damherten en pony ontsnappen
Datum: 28-04-2021
Bron: Nieuwsblad
Aan de rand van de Abeekvallei in Meeuwen is vannacht opnieuw een damhert doodgebeten. De dader is vermoedelijk één van de wolven. Drie andere damherten, de Nando ’s en een pony konden de dans ontspringen. “Hopelijk kunnen de twee overige drachtige geiten, ondanks de stress, nog kalveren”, zegt eigenaar Jaak Huskens.
Titel: Jonge wolf gespot in Nederland, mogelijke link met dode schapen in Kalmthoutse Heide
Datum: 27-04-2021
Bron: GVA
In het Nederlandse Dinteloord is zondagochtend een jonge wolf gefotografeerd. Dat meldt Welkom Wolf. De kans is ook reëel dat deze wolf verder trekt naar Vlaanderen, of hier zelfs al aanwezig is. Het is voorlopig zelfs niet uit te sluiten dat deze wolf via het noorden van de provincie Antwerpen in Nederland is terechtgekomen.
Titel: Nog meer wolven in Limburg deze zomer: Noëlla is weer drachtig
Datum: 07-04-2021
Bron: HLN
Het ziet ernaar uit dat er binnenkort weer wat wolvenwelpen bijkomen in Limburg. Wolvin Noëlla is drachtig zeggen ze bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De roedel kan tegen de zomer dus aangroeien tot minstens tien. Een deel van de oudere welpen zal later het nest verlaten en elders in West-Europa een plekje uitkiezen.
Titel: “Wolven weten perfect waar welk bang schaapje zit”: alweer damhert en schaap gepakt in Limburg
Datum: 07-04-2021
Bron: HLN
Een dood damhert in Houthalen en een dood schaap in Peer in enkele dagen tijd, blijkt twee keer het werk van de wolven in Noord-Limburg. “De wolf krijgt té veel rechten”, vinden de eigenaars. Bij Welkom Wolf en het Natuurhulpcentrum hameren ze op het belang van een omheining mét stroomdraad. “De wolf heeft een ‘inventaris’ van gemakkelijke prooien in zijn kop”, herhaalt Jan Loos zijn woorden.
Titel: Wolf bijt ree dood in Houthalense woonwijk
Datum: 06-04-2021
Bron: TVL
Een wolf heeft twee damherten gebeten in een omheinde tuin in Houthalen-Helchteren. De eigenaars van de damherten zijn zwaar onder de indruk. Ze hadden nooit verwacht dat een wolf zich in hun achtertuin zou begeven.
Titel: Opvallende beelden vanop militair domein: jonge wolf volgt tractor
Datum: 05-04-2021
Bron: HBVL
Op het militair domein van Meeuwen-Helchteren is een jonge wolf gefilmd. Het dier liep een ploegende tractor achterna, en kon worden vastgelegd door de bestuurder. “Deze situatie is niet gevaarlijk, noch voor de wolf, noch voor de mens.”
Titel: Wolf bijt vier damherten dood in wildpark Molenheide: “Wandelaars zijn bang”
Datum: 26-03-2021
Bron: HBVL
Minstens vier en mogelijk vijf damherten zijn door een wolf doodgebeten in het wild- en wandelpark Molenheide. “Delen van de kadavers die in het park liggen, schrikken de wandelaars af”, zegt Stijn Van Dingenen, fractieleider van BUUR.
Titel: Wolventerritorium blijkt veel groter dan gedacht: “Je mag spreken over de halve provincie”
Datum: 17-03-2021
Bron: HLN
Op 27 januari dit jaar hebben onze Limburgse wolven een schaap gedood in de Nederlandse gemeente Stramproy, grenzend aan Bree. Dat blijkt uit het rapport van BIJ12, de Nederlandse tegenhanger van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. “Hadden we niet zien aankomen”, zeggen expert. Het wolventerritorium blijkt nu veel groter dan gedacht, zeker nu er ook meldingen van Genk en Maasmechelen binnenlopen.
Titel: Natuurhulpcentrum wil wolvenverblijf bouwen: “Belangrijk dat de wolf zijn mensenschuwheid niet verliest”
Datum: 16-03-2021
Bron: VRT
Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen wil een wolvenverblijf bouwen, voor het geval er weer een wolf wordt aangereden en verzorging nodig heeft. Omdat zo’n wolf niet in contact mag komen met mensen, is er een nieuw verblijf nodig. Samen met de natuurorganisatie Landschap vzw zamelt het Natuurhulpcentrum daar nu geld voor in.
Titel: Welkom Wolf zoekt geld voor bouw unieke wolvenkooi in Natuurhulpcentrum
Datum: 15-03-2021
Bron: Nieuwsblad
Welkom Wolf is op zoek naar 6.000 euro voor de bouw van een unieke kooi; een soort ziekenboeg voor wolven op de terreinen van het Natuurhulpcentrum. “Want ooit gaat er eens een wolf een aanrijding overleven. En dan moet de gepaste accommodatie beter klaar zijn om zo’n dier te verzorgen”, zegt Jan Loos.
Titel: Noëlla en August hebben nog drie zonen
Datum: 27-02-2021
Bron: Nieuwsblad
Het wolvenkoppel Noëlla en August heeft nog drie zonen. Zoveel blijkt uit het DNA van wolvenkeutels. De twee verongelukte welpen – in Hechtel-Eksel en Oudsbergen – waren wijfjes.
Titel: Wat de wolf eet? Ree, everzwijn, schaap en haas: “Helaas voor 14 procent ook vee”
Datum: 26-02-2021
Bron: HLN
Na twee jaar onderzoek op in totaal 105 wolvendrollen heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) het eetgedrag van de Limburgse wolven in kaart kunnen brengen. Daaruit blijkt dat de dieren zich vooral met ree en everzwijn voeden. Maar in 14% procent van de metingen ging het helaas om vee. “Er zijn nog meer inspanningen nodig zodat mens en wolf kunnen samenleven”, zeggen ze bij INBO.
Titel: Na DNA-onderzoek: Wolf Billy, die ook in Voeren gezien werd, is doodgeschoten in Frankrijk
Datum: 24-02-2021
Bron: VRT
Wolf Billy, die vorige zomer in Voeren gefotografeerd werd, is in de Franse Vogezen doodgeschoten. Dat blijkt uit een DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en hun Franse collega’s. De wolf werd legaal doodgeschoten omdat hij daar schapen en runderen aanviel.
Titel: Kostenplaatje Vlaams wolvenbeleid bedraagt ruim 150.000 euro
Datum: 24-02-2021
Bron: Nieuwsblad
De totale kostprijs van het Vlaamse wolvenbeleid is opgelopen tot 152.207 euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) heeft opgevraagd.
Titel: Aangereden wolf uit Oudsbergen leeft nog en is een welp van August en Noëlla
Datum: 17-02-2021
Bron: VRT
De wolf die begin december aangereden werd door een auto in Oudsbergen is nog in leven en is een welp van het wolvenkoppel August en Noëlla. Dat is nu door DNA-onderzoek bewezen. Het is een mannetje waarvan nog geen gegevens bekend waren. Op de bumper van de wagen die de wolf aanreed, werden enkele haren teruggevonden, en daarin vond het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek het bewijs
Titel: Wolfaanvallen op schapen bevestigd in provincie Luxemburg
Datum: 17-02-2021
Bron: Nieuwsblad
Begin februari hebben wolven verschillende schapen aangevallen in Hampteau en Marcourt, twee dorpen in de provincie Luxemburg die op enkele kilometer van elkaar liggen. De eerste resultaten van DNA-analyses hebben aangetoond dat vijf schapen in Marcourt en twee in Hampteau zijn gedood door een wolf van “Duits-Poolse lijn”, aldus de Waalse autoriteiten.
Titel: Wolf bijt tam damhert Klaartje dood in weide vlakbij Pijnven in Eksel
Datum: 30-01-2021
Bron: Nieuwsblad
Een wolf heeft opnieuw een slachtoffer gemaakt: damhertje Klaartje. Het hertje stond in de Ekselse Kiefhoekstraat achter een 2 meter hoge omheining. “Maar de wolf is er simpelweg onderdoor gekropen”, zegt eigenaar Bart Vreys.
Titel: Wolf valt schaap aan in weide met schrikdraad in Helchteren: “We zoeken naar zwakke plek in omheining”
Datum: 23-01-2021
Bron: VRT
Afgelopen nacht is een van de schapen van herder Johan Schouteden in Houthalen-Helchteren aangevallen. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaat het wel degelijk om het werk van een wolf, ook al stond de kudde in een omheinde weide die uitgerust was met schrikdraad. “Door het ongelijke reliëf van de weide, was er misschien een zwakke plek in de omheining”, zegt ANB.
Titel: “De verwarring moet van de baan”: Minister Demir schept duidelijkheid. Zo herken je een probleemwolf
Datum: 08-01-2021
Bron: HLN
Is een wolf die schapen doodbijt een probleemwolf? En heeft burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Oudsbergen dan een punt? “Nee”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). Via een Vlaams wolvenprotocol moet de verwarring nu definitief van de baan. “Maar als we met een probleemwolf zitten, grijpen we in”, zegt ze. Voorlopig lijkt dat niet het geval.
Titel: Video van wolf die dode koe eet in ‘Belgisch-Limburg’ komt uit… Spanje
Datum: 08-01-2021
Bron: De Limburger
Op sociale media circuleert een filmpje van een wolf die een kadaver van een koe versleept. De feiten lijken vanuit een tractor te zijn gefilmd. Zogenaamd in het Belgisch-Limburgse Neerglabbeek. Het blijkt fake news, want het filmpje is in Spanje gemaakt.
Titel: Zuhal Demir: “Binnen twee jaar geen bescherming tegen wolf? Geen schadevergoeding”
Datum: 03-01-2021
Bron: HBVL
“Veehouders die binnen twee jaar geen maatregelen nemen om hun dieren te beschermen tegen de wolf, zullen niet meer kunnen rekenen op een schadevergoeding.” Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gezegd op TVL.
Nieuws uit: Nederland

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.