België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Jan Loos heeft twijfels over verhaal van wolf dat kind in provincie Utrecht aanvalt: “Eigenlijk geloof ik er niks van”

Datum: 17-jul-2024

Bron: nieuwsblad.be


Heeft een wolf een meisje gebeten in natuurgebied Den Treek in Nederland? Volgens de buitenschoolse opvang wel, maar een officiële bevestiging van de overheid is er nog niet. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf is een echt bijtincident onwaarschijnlijk.

Titel: Wolf gespot in Sint-Job-in-’t-Goor: “Laat het dier met rust”

Datum: 07-jul-2024

Bron: hln.be


Welkom Wolf kreeg dinsdagavond verschillende meldingen van een zwervende wolf in Sint-Job-in-’t-Goor, een deelgemeente van de Antwerpse gemeente Brecht. Het dier liep zichzelf vast in de gemeente. De organisatie raadt aan het dier met rust te laten en ruimte te geven.

Titel: In Zoersel doodgereden wolf was Limburger en dus familie van wolvin Emma

Datum: 21-jun-2024

Bron: nieuwsblad.be


De jonge zwervende wolf die op 10 mei in Sint-Antonius (Zoersel) werd doodgereden, blijkt een jaarling van de Hechtel-Eksel-roedel van 2023. Hij was dus sowieso geen match voor wolvin Emma, die in 2022 in dezelfde roedel werd geboren.

Titel: Maurice, de nieuwe wolf

Datum: 20-jun-2024

Bron: internetgazet.be


Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek laat weten dat we in Noord-Limburg een 'nieuwe' wolf op bezoek hebben. Uit DNA-stalen van twee verse drollen (de woorden van het Instituut) blijkt dat er naast Noëlla ook de aanwezigheid is van een nieuwe (mannelijke) wolf, die de code GW2398m kreeg. Alias: Maurice.

Titel: Wolf komt op bezoek in tuin in Dilsen en jaagt kat de stuipen op het lijf

Datum: 22-mei-2024

Bron: hln.be


In Dilsen werd vanochtend een wolf opgemerkt. Het dier kwam zelfs tot in de achtertuin van een woning en jaagde een kat de stuipen op het lijf. Ook Jochem Verstraeten merkte het dier op en trok onbewust een ludieke foto. “Toch machtig om te zien.”

Titel: Opnieuw jonge wolf doodgereden, nu in Ravels

Datum: 18-mei-2024

Bron: vrt.be


In de nacht van vrijdag op zaterdag is in de Prinsenlaan in Ravels, in de provincie Antwerpen, een wolf doodgereden. Dat meldt natuurvereniging Welkom Wolf. Buurtbewoners vonden het dier in de berm. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek kwam de wolf ophalen.

Titel: DNA-onderzoek bevestigt: wolf bracht bezoekje aan Aarschot en Messelbroek en beet daar schapen dood

Datum: 15-mei-2024

Bron: vrt.be


DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat een wolf eind vorig jaar 2 schapen heeft doodgebeten in Aarschot en Messelbroek (Scherpenheuvel-Zichem). De wolf was waarschijnlijk op doortocht en zal zich dus niet in de regio vestigen.

Titel: Jonge wolf die rondzwierf in woonwijken doodgereden in Zoersel

Datum: 10-mei-2024

Bron: hln.be


De jonge wolf die de afgelopen vier dagen in Sint-Job-in-’t-Goor, Brecht en Hoogstraten gespot werd, is vanmiddag doodgereden in Zoersel. De wolf zocht vermoedelijk een territorium om zich te settelen maar bleef vastlopen op woonkernen.

Titel: Tientallen meldingen van zwervende wolf in centrum Sint-Job-in-'t-Goor: "Op zoek naar leefgebied"

Datum: 07-mei-2024

Bron: vrt.be


Verschillende mensen hebben een wolf gespot in Sint-Job-in-'t-Goor, in de provincie Antwerpen. Volgens het meldpunt Welkom Wolf gaat het om een zwervende wolf die een geschikt leefgebied zoekt. "Hij kent de omgeving niet en loopt verloren in steden."

Titel: Beelden tonen hoe wolf door straten rent: “Laat het dier met rust”

Datum: 07-mei-2024

Bron: nieuwsblad.be


‘Welkom Wolf’ kreeg dinsdagavond verschillende meldingen over een zwervende wolf in Sint-Job-in-’t-Goor. De organisatie raadt aan het dier met rust te laten en zeker niet in te sluiten.

Titel: Welkom Wolf pleit voor risicozone in de gehele Noorderkempen

Datum: 07-mei-2024

Bron: rtv.be


Natuurvereniging Welkom Wolf pleit voor een uitbreiding van de risicozone voor kleinveehouders. De kans is groot dat een wolf zich net over de grens bij Meersel-Dreef in Hoogstraten wil vestigen. Het dier vormt mogelijk een bedreiging voor het kleinvee in de grensgemeenten van de Kempen.

Titel: Wolf gespot bij dierentrimsalon op grens van Dessel en Retie

Datum: 06-mei-2024

Bron: rtv.be


De zwervende wolf die tien dagen geleden werd gefotografeerd toen hij de Molse Zuiderring (N71) overstak, werd diezelfde dag ook nog gespot op de grens van Dessel en Retie.

Titel: Wolf gespot in Hoogstraten: “Vreemd dat hij op dit uur van de dag te zien is”

Datum: 05-mei-2024

Bron: hln.be


Inwoners van Meersel-Dreef merkten zondag in de late namiddag een dier op dat sterk leek op een wolf in de omgeving van Dreef en de Watermolenweg. Even bestond er nog twijfel, maar we stuurden de foto door naar Jan Loos van Welkom Wolf en hij was meteen zeker. “Dit is een wolf, maar het is mij nog een raadsel welke het is”, klinkt het.

Titel: Wolf die gisteren werd gespot in Mol "had zich misrekend en was wellicht op zoek naar plaats om te rusten"

Datum: 27-apr-2024

Bron: vrt.be


De wolf die gisteren overdag werd gespot in regio Mol was wellicht simpelweg op zoek naar een plek om uit te rusten. Dat zegt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Wolven zijn en blijven schuwe nachtdieren, maar een jonge wolf die een nieuw habitat zoekt, kan zich in een onbekende omgeving al eens misrekenen.”

Titel: Jonge wolf gesignaleerd in regio Mol

Datum: 26-apr-2024

Bron: gva.be


In de regio van Mol zijn donderdag verschillende bevestigde waarnemingen gebeurd van een wolf. Dat zegt de vzw Welkom Wolf. Het gaat om een jonge wolf, klinkt het, die wellicht nog op zoek is naar een vast territorium en mogelijk gewoon verder zal trekken.

Titel: Waalse wolvin Maxima is dood

Datum: 18-apr-2024

Bron: hbvl.be


Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) donderdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk werd Maxima aangereden door een auto.

Titel: Expert over wolvenaanvallen in Hasselt en Zonhoven: "Wolven zijn uitstekende zwemmers. Het Albertkanaal over geraken lukt hen in principe wel”

Datum: 16-apr-2024

Bron: hln.be


De voorbije dagen werden 18 schapen gedood op weides in respectievelijk Hasselt en Zonhoven. 9 stuks in Kermt, 9 stuks in Zonhoven. Volgens expert Jan Loos van Welkom Wolf bestaat de kans dat het om een wolf gaat. Toch zijn andere pistes zeker ook niet uit te sluiten. “Het kunnen nog één of twee andere dieren zijn, maar daarvoor is meer onderzoek nodig.”

Titel: Expert vermoedt dat wolf ondertussen ook in Hasselt zit: “Ik ben er quasi zeker van”

Datum: 16-apr-2024

Bron: nieuwsblad.be


Maandagochtend zijn in Zonhoven negen schapen doodgebeten. In het weekend werden er al evenveel gedood bij Herkenrodeboer Pieter Coopmans in hun weide bij de Herkenrodebossen in Kermt. DNA-onderzoek moet duidelijkheid brengen of het om het werk van een loslopende hond of een wolf gaat. Jan Loos van Welkom Wolf vermoedt alvast “dat een wolf naar Hasselt en Zonhoven is getrokken, maar ik kan het nog niet keihard bewijzen.”

Titel: Heeft wolf 18 schapen gedood in en om Hasselt? “Die bijtwonden... Het is vreemd”

Datum: 16-apr-2024

Bron: hln.be


18 dode schapen op weides in Hasselt en in Zonhoven: dat is de trieste balans na de mogelijke doortocht van een wolf. “DNA-analyse moet uitwijzen of het wel degelijk een wolf is", zegt Pieter Coopmans, van wie negen dieren gestorven zijn.

Titel: 9 schapen doodgebeten op weide in Kermt: "Ofwel zitten we met een amateuristische wolf ofwel met een professionele hond"

Datum: 16-apr-2024

Bron: vrt.be


Op een weide in Kermt (Hasselt) zijn er afgelopen weekend 9 schapen doodgebeten. Het is nog niet duidelijk of een hond of een wolf de dieren heeft aangevallen.

Titel: Particulieren met paarden en runderen in Antwerpse Noorderkempen krijgen subsidies voor wolfwerende maatregelen

Datum: 11-apr-2024

Bron: vrt.be


Particulieren met paarden of runderen in de Antwerpse Noorderkempen kunnen vanaf nu ook subsidies krijgen voor omheiningen om wolven buiten te houden. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), beslist. De minister stelde in de Antwerpse regio een schutkring in, waardoor particulieren de kans krijgen op subsidies.

Titel: 'Wolf heeft vertegenwoordiger nodig bij wegenwerken in Limburg'

Datum: 11-apr-2024

Bron: tvl.be


Bij alle wegenwerken in Limburg zou een vertegenwoordiger van de natuur mee aan tafel moeten zitten. Dat zegt bioloog Frederik Thoelen naar aanleiding van de vele wolven en andere dieren die de dood vonden in het verkeer. Nog niet zo lang geleden leefden er 14 wolven in Limburg. Vandaag zijn het er nog twee of drie. De afgelopen jaren zijn er alles bij elkaar 10 wolven doodgereden op Limburgse wegen. Er zullen dit jaar ook geen nieuwe welpen geboren worden. En toch heeft de wolf een toekomst in onze provincie, zegt Thoelen. Maar dan moeten er dus wel bijkomende veiligheidsmaatregelen in het verkeer komen.

Titel: Zitten er wolven in Tielt-Winge? "Er werden er twee gespot"

Datum: 26-mrt-2024

Bron: hagelandactueel.be


Zitten er wolven in Tielt-Winge? Dat is de vraag die mensen zich stellen nadat er op sociale media een bericht verscheen over twee wolven die werden gespot in de buurt. Volgens wolvenkenner Jan Loos uit Boutersem is geen reden tot paniek. “Het gaat hier om wolfshonden, die dieren bezorgen ons alleen veel werk door in de regio rond te lopen”, lacht hij.

Titel: Van 14 wolven in Limburg naar 3 in anderhalf jaar, en wellicht ook geen welpen op komst

Datum: 21-mrt-2024

Bron: nieuwsblad.be


Begin 2024 waren er nog zes wolven in Limburg. Amper drie maanden later zijn er dat drie. En mogelijk worden er voor het eerst in vijf jaar ook geen welpen geboren, al zal daar pas over enkele weken zekerheid over zijn. Vast staat: de Limburgse roedel is momenteel op zijn kleinst.

Titel: ‘Wolf’ blijkt loslopende hond te zijn

Datum: 18-mrt-2024

Bron: nieuwsblad.be


Liep er een wolf door Huldenberg? Een buurtbewoner was zeker van wel, want hij kon op zijn wildcamera in de Zavelstraat op zaterdagnacht om 1 uur ’s nachts een loslopend dier vastleggen. “Dit is echter overduidelijk een loslopende hond”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “In heel Vlaanderen is er momenteel geen enkele zwervende wolf, al zijn er in Antwerpen en Limburg wel twee wolvinnen. We blijven wel geïnteresseerd in waarnemingen, ook als het zoals in dit geval niet om échte wolven gaat”, besluit Loos. Voor een melding van een mogelijke wolf kan je terecht op www.welkomwolf.be.(MDT)

Titel: Heisa over wolven in de regio: "Veel zever over niets"

Datum: 15-feb-2024

Bron: leuvenactueel.be


Inwoners van Okselaar, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, hebben het op sociale media al even over een wolf die daar gespot zou zijn. Volgens wolvenexpert Jan Loos, van Welkom Wolf, uit Boutersem, is er daar geen enkel bewijs van. “Veel zever over niets is dat. Als er een wolf zou rondlopen, zouden we het weten.”

Titel: Meeste meldingen van mensen die denken dat wolf schaap doodbijt kloppen niet: "Blijkt uit bewijs met DNA-stalen"

Datum: 14-feb-2024

Bron: robtv.be


De meeste meldingen van mensen in onze regio die denken dat een wolf hun schaap heeft doodgebeten, kloppen niet. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Amper vier schapen zijn effectief het slachtoffer geworden van een wolf, bij meer dan 20 meldingen ging het om een hond. De cijfers liggen in onze regio een pak lager dan in Antwerpen en Limburg, de reden is eenvoudig: wolven kunnen zich hier voorlopig niet vestigen, omdat potentiële leefgebieden te klein en te druk zijn.

Titel: Duitse wolf liep 1.100 kilometer naar Emma, om dan verder te trekken: wolvin versleet twee mannen in twee maanden tijd, of is er meer aan de hand?

Datum: 07-feb-2024

Bron: nieuwsblad.be


De gevestigde wolvin Emma heeft in haar territorium in de regio Wuustwezel de voorbije drie maanden al twee verschillende mannelijke wolven op bezoek gekregen. Toch zou de wolvin opnieuw ‘single’ zijn, nét nu het paarseizoen is aangebroken.

Titel: Vermeende wolf in Zoersel blijkt loslopende hond te zijn

Datum: 06-feb-2024

Bron: hln.be


Een wolf zou de voorbije weken gesignaleerd zijn in Zoersel. Heel wat meldingen liepen namelijk binnen bij Welkom Wolf. Vergissen is menselijk, want het ging om een loslopende hond.

Titel: Wolf Fencing Team hielp 70% meer veehouders dan in 2022 en dat mist zijn effect niet

Datum: 08-jan-2024

Bron: natuurpunt.be


Het aantal landbouwdieren dat door wolven gedood werd in Vlaanderen is spectaculair gedaald ten opzichte van 2022: min 48%. De jaar na jaar stijgende inzet op preventieve maatregelen werpt zijn vruchten af. Met de nodige aanpassingen is samenleven met wolven mogelijk zonder er schade van te ondervinden en tegelijk te genieten van deze verrijking van onze natuur.

Titel: Wel echte wolf, maar niet in Maaseik: fake news is schering en inslag

Datum: 08-jan-2024

Bron: hbvl.be


Er is afgelopen weekend toch geen nieuwe wolf in Maaseik gespot. Het filmpje dat verscheen in de Facebookgroep ‘Ge zijt van Maaseik als…’ blijkt in het Nederlandse Megchelen te zijn opgenomen.

Titel: Veel interesse voor wolvenwandeling op Kalmthoutse Heide

Datum: 07-jan-2024

Bron: gva.be


Meer dan 200 geïnteresseerden deden zondag mee aan de wolvenwandeling op de Kalmthoutse Heide, een initiatief van Landschap vzw dat met de campagne Welkom Wolf mensen wil informeren over het dier dat onze regio aan het heroveren is. Veel mensen zijn bang voor hun veiligheid of die van hun dieren, en aan die bezorgdheid wil Welkom Wolf tegemoetkomen.

Titel: Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen

Datum: 05-jan-2024

Bron: vrt.be


Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten. Tot half december 2023 zijn er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst.

Nieuws uit: Nederland

Reacties zijn gesloten.