België

Actueel nieuws over de wolf in België.

Nieuws uit: Nederland
Titel: Eerste wolf in meer dan 150 jaar ten westen van de Schelde
Datum: 14-05-2022
Bron: Nieuwsblad
Voor het eerst in meer dan 150 jaar is de aanwezigheid van een wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren. Afgelopen winter waren er minstens drie verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen. Dat meldt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) op basis van genetische analyses.
Titel: Loopt er een wolf rond in Erps-Kwerps? “Ik stond aan de grond genageld, maar hij was banger van mij dan omgekeerd”
Datum: 13-05-2022
Bron: HLN
Zoals elke ochtend liet Inge Willems (41) haar hond gisteren uit bij het krieken van de dag. Het werd een ochtendwandeling om niet snel te vergeten, want op nog geen twintig meter afstand kwam de leerkracht wetenschappen oog in oog te staan met wat volgens haar een wolf was.
Titel: Het is officieel: welpen van 2022 zijn geboren
Datum: 02-05-2022
Bron: Nieuwsblad
Het is officieel: wolvin Noëlla heeft geworpen. Dat kunnen de wolvenkenners van het INBO en ANB afleiden uit de camerabeelden van de wolvin. Ze vermoeden dat de welpen intussen een kleine twee weken oud zijn.
Titel: Wolvin Noëlla heeft wellicht geworpen: “Ze ligt met zes welpen op de heide”
Datum: 28-04-2022
Bron: HBVL
Wolvin Noëlla heeft voor het derde jaar op rij welpen gekregen. Hard bewijsmateriaal is er niet, maar omdat ze eind maart al overduidelijk zwanger was, gaan de kenners ervan uit dat ze samen met haar welpen ergens op de heide ligt.
Titel: Twee schapen doodgebeten in Hechtel-Eksel
Datum: 24-04-2022
Bron: Nieuwsblad
Zaterdagvoormiddag zijn twee doodgebeten schapen gevonden in een weide achter een woning in de Lijsterstraat in Hechtel-Eksel. Vermoedelijk gaat het om een wolvenaanval.
Titel: Vijf schapen doodgebeten in Peer, wolvin Noëlla intussen hoogzwanger
Datum: 19-04-2022
Bron: Nieuwsblad
Zondagochtend zijn in Linde Dorp opnieuw schapen doodgebeten. Of de wolven de daders zijn zal uit DNA-onderzoek moeten blijken. Doordat wolvin Noëlla intussen hoogzwanger is, ligt het in de lijn der verwachtingen dat er enkel in het kerngebied nog dieren worden aangevallen.
Titel: Reetje doodgebeten in Kapellen: “Er zijn signalen die wijzen op een wolvenaanval”
Datum: 17-04-2022
Bron: GVA
Een vrouw uit Kapellen deed vanmorgen een akelige ontdekking toen ze met haar hond ging wandelen. Aan een veld trof ze het kadaver van een ree aan. Het dier was doodgebeten. Er bleef nog amper iets van over. Er werd meteen aan een wolf gedacht.
Titel: Dode wolf gevonden op snelweg in Nederlands-Limburg
Datum: 09-04-2021
Bron: GVA
Op de A2 bij het Nederlandse Nederweert, 15 kilometer verwijderd van de grens met België, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een dode wolf gevonden. De wolf was aangereden, heeft de provincie Nederlands-Limburg bekendgemaakt. Het dier wordt in Utrecht en Wageningen onderzocht op identiteit en conditie.
Titel: Beelden tonen alle leden van de Limburgse wolvenroedel
Datum: 08-04-2021
Bron: Nieuwsblad
Momenteel telt de wolvenroedel, die zich ophoudt in de regio Hechtel-Eksel, nog vijf wolven. August en Noëlla en drie overblijvende welpen die geboren werden in 2021. Dat is duidelijk te zien op recente camerabeelden die ANB zopas vrijgaf.
Titel: Wolvin Noëlla is – zoals verwacht – opnieuw drachtig
Datum: 29-03-2021
Bron: Nieuwsblad
Wolvin Noëlla is zoals verwacht opnieuw drachtig. Dat nieuws werd dinsdag door het INBO bevestigd. Het is het derde jaar op rij dat het wolvenkoppel August en Noëlla eind april, begin mei welpen krijgen.
Titel: Kostenplaatje voor samenleven met de wolf opgelopen tot 212.000 euro
Datum: 09-03-2021
Bron: Landbouwleven
Het prijskaartje voor het samenleven met de wolf is vorig jaar in Vlaanderen opgelopen tot 212.050 euro. Dat is 39 % meer dan het jaar daarvoor. Dat meldt Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld), die daarover verschillende cijfers verzamelde.
Titel: Wolf steelt geitje uit weide in Meeuwen: enkel wat ingewanden blijven achter
Datum: 27-02-2021
Bron: Nieuwsblad
In de Beemdstraat in Meeuwen is het voorbije weekend een geitje uit een weide gestolen. De dader is vermoedelijk een wolf. ”De buurman die de kippen en het geitje voedert, heeft de resten van ingewanden in de weide gevonden”, vertelt Michael Cremers.
Titel: Extra bewijs aangeleverd voor eerste wolf in Vlaams-Brabant
Datum: 26-02-2021
Bron: Nieuwsblad
De eerste wolf in Vlaams-Brabant heeft in de gemeente Tielt-Winge eind vorig jaar een ree doodgebeten. Dat heeft nader DNA-onderzoek aangetoond, zo meldt de vzw Welkom Wolf zaterdag.
Titel: Wolf die in Kuringen verdronk, kwam uit Franse Vogezen
Datum: 25-02-2021
Bron: TVL
De Limburgse wolvenroedel is kleiner geworden. Op dit moment telt Limburg met zekerheid 6 wolven. Twee welpen zijn de voorbije maanden omgekomen in het verkeer. De twee jaarlingen zijn eropuit getrokken. De wolf die in januari werd opgevist uit het Albertkanaal is een Alpiene wolf afkomstig uit de Vogezen. Hij is wel degelijk verdronken, dat heeft onderzoek van het INBO uitgewezen.
Titel: DNA-onderzoek bevestigt dat dode ree in Tielt-Winge werk was van wolf
Datum: 25-02-2021
Bron: VRT
Het is nu officieel: het is een wolf die in december 2021 een ree heeft doodgebeten op een wei in Tielt-Winge. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van de sporen.
Titel: Limburgse wolvenroedel is kleiner geworden: opnieuw welp verongelukt en twee jaarlingen weggetrokken
Datum: 24-02-2021
Bron: VRT
De roedel wolven uit Limburg is de voorbije maanden een pak kleiner geworden. Want uit DNA-onderzoek blijkt dat de jonge wolf die op 17 januari werd doodgereden in Eindhoven een welp is van Noëlla en August. In november verongelukte al een andere welp in Oudsbergen. En twee jaarlingen, die in 2020 werden geboren, zijn weggetrokken uit Limburg. Er blijven nu alleen Noëlla, August en vier welpen over. 
Titel: Pony doodgebeten in weide Thevishoeve Opglabbeek: bijna zeker werk van de wolf
Datum: 23-02-2021
Bron: HBVL
In een weide achter de Groenstraat in Opglabbeek is woensdag een pony dood in de weide gevonden. Het dier had meerdere halsbeten. Alles wijst in de richting van de wolf. Er werden DNA-stalen genomen.
Titel: Jaarling van Limburgse roedel vertrokken: DNA-sporen in Duitsland gevonden
Datum: 18-02-2021
Bron: HBVL
Een van de jaarlingen van August en Noëlla heeft de roedel verlaten. Half januari werden haren van het mannetje in een prikkeldraad in Aken in Duitsland gevonden. Het nieuws werd donderdag door het INBO bekendgemaakt.
Titel: Zone waar wolven zich hebben gevestigd is ‘officieel’ uitgebreid in Oostkantons
Datum: 16-02-2021
Bron: HLN
Het gebied in de Hoge Venen waar zich wolven hebben gevestigd, is vergroot. Dat deelt de Waalse overheidsdienst (SPW) mee. Op die manier maakt de SPW er de vestiging van een nieuwe mannetjeswolf, uit een Frans-Alpiene populatie deze keer, officieel. De eerste aanwijzingen van zijn aanwezigheid dateren van juli 2021.
Titel: Knuffelboerderij beschermd tegen wolf: “Drie technieken nodig voor juiste bescherming”
Datum: 11-02-2021
Bron: HBVL
Om te voorkomen dat een wolf de knuffelboerderij op domein Breugelhoeve kan binnendringen, heeft de stad de omheining ‘wolfproof’ gemaakt. Een tijdsklok zorgt ervoor dat kinderen overdag de dieren veilig kunnen blijven aaien.
Titel: Vlaamse overheid keert ruim 32.000 euro uit voor schade door wolven: “We hopen door verzamelde data het gedrag in de toekomst beter te voorspellen”
Datum: 03-02-2021
Bron: GVA
Vorig jaar heeft de Vlaamse overheid voorlopig 32.514 euro aan vergoedingen voor schade door wolven uitbetaald. Dat er nog een aantal dossiers op tafel liggen, heeft te maken met zeker twee zwervende wolven die eind vorig jaar in onze provincie actief waren. In een aantal gemeenten zijn toen dode en gewonde schapen gemeld.
Titel: Wolf loopt vlak voor wielen van trucker op drukke Grote Baan in Helchteren
Datum: 01-02-2021
Bron: Nieuwsblad
Een roekeloze wolf is aan de grote wielen van een zware vrachtwagen ontsnapt bij het oversteken van de Grote Baan in Helchteren. “Ik heb nog wat afgeremd. Stel je voor dat ik op sociale media werd afgemaakt als wolvenmoordenaar”, zegt trucker Mario Heirman die de wolf met zijn dashcam filmde.
Titel: Zo makkelijk raakt wolf onder een prikkeldraad zonder stroom door
Datum: 29-01-2021
Bron: HBVL
Bij de vzw Welkom Wolf hebben ze een filmpje binnengekregen dat perfect illustreert hoe makkelijk het voor een wolf is om onder schrikdraad door te kruipen.
Titel: Lille vraagt minister subsidies voor wolfwerende maatregelen
Datum: 28-01-2021
Bron: GVA
Het gemeentebestuur van Lille heeft in een brief aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) subsidies voor wolfwerende maatregelen gevraagd. “We vragen met aandrang een actualisatie van het risicogebied”, zegt gemeenteraadslid Ann Kersemans (Groen).
Titel: ‘Wolf’ in Deurne blijkt dan toch vos te zijn
Datum: 24-01-2021
Bron: HLN
Op de grens tussen Deurne en Wijnegem heeft een automobilist mogelijk een wolf op beeld kunnen vastleggen. Volgens wolvenkenner Jan Loos gaat het echter om een vos.
Titel: Welkom Wolf overstelpt met (foute) meldingen van wolven: “Je zou bijna denken dat hier dertig wolven zitten die we jarenlang over het hoofd zagen”
Datum: 24-01-2021
Bron: Nieuwsblad
Doodgebeten schapen in Erps-Kwerps, een wolf die een paard zou hebben achtervolgd in Kortenaken: de laatste dagen wordt Welkom Wolf overstelpt met meldingen van mensen die denken wolven gezien te hebben.
Titel: Eerste wolf in 200 jaar opgedoken in Vlaams-Brabant
Datum: 20-01-2021
Bron: Nieuwsblad
In Heverlee bij Leuven is eind vorig jaar een wolf gespot. Dat meldt Jan Loos van Welkom Wolf donderdag. Het is de eerste keer in tweehonderd jaar dat er een wolf in Vlaams-Brabant wordt opgemerkt.
Titel: Of het nu een hond is of een wolf: Welkom Wolf roept op om alles te melden
Datum: 19-01-2021
Bron: GVA
De afgelopen dagen verschenen er via sociale media meerdere berichten van wolfwaarnemingen in Balen. Vaak gaat het om lookalikes, honden die voor leken moeilijk te onderscheiden zijn van een wolf. “Ook deze meldingen zijn bij ons welkom omdat we zo de echte van de ‘valse’ meldingen kunnen onderscheiden”, zegt Jan Loos van het meldpunt Welkom Wolf.
Titel: Opnieuw wolf gespot in de Antwerpse haven: “De vraag is of het dier er zich gesetteld heeft”
Datum: 17-01-2021
Bron: HLN
Op WhatsApp circuleren nieuwe videobeelden van een rennende wolf op de Scheldelaan, dicht bij de BASF-fabriek. Na het bezoek van Asterix op tweede kerstdag is dit de tweede keer in korte tijd dat een ‘zwervende’ wolf de Antwerpse haven bezoekt. “Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een wolf twee keer in de haven belandt, tenzij hij er zich settelt”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.
Titel: Wolf bijt twee schapen dood in Balen en wordt twee keer gespot aan Put van Rauw
Datum: 14-01-2021
Bron: GVA
In Mol-Rauw hebben twee mensen vrijdag apart van elkaar een wolf gespot. Daarnaast werden er ook twee schapen gedood in Balen, zo goed als zeker door een wolf. Het is niet zeker of het om hetzelfde dier gaat.
Titel: Wolf bijt drachtige alpaca dood in Hechtel-Eksel
Datum: 09-01-2021
Bron: HLN
In Hechtel-Eksel is een drachtige alpaca woensdag doodgebeten door een wolf. “Het terrein was nog niet wolfproof omheind en de eigenaar was met vakantie”, zegt burgemeester Jan Dalemans (Open VLD).
Titel: Zwervende wolf verdronken in Albertkanaal
Datum: 02-01-2021
Bron: VRT
In de buurt van Hasselt is een dode wolf uit het Albertkanaal gehaald. Het gaat wellicht om de zwervende wolf die de voorbije dagen in het zuiden van Limburg is gespot.
Titel: Druk wolvenweekend: ‘havenwolf’ Asterix loopt voor mug-ambulance, broertje duikt op aan camping, ook in Limburg nieuwe meldingen
Datum: 01-01-2021
Bron: HLN
Zowel in de Kempen als in Limburg zijn het voorbije nieuwjaarsweekend verschillende meldingen binnengekomen van wolven die gespot werden. In de Kempen gebeurde dat onder meer in de omgeving van de camping Houtum in Kasterlee. In Rijkevorsel hinderde hij zelfs even een MUG-voertuig. Vermoedelijk gaat het om de wolf Asterix die eerder in de Antwerpse haven werd gespot. In Sint-Truiden werd dan weer een andere wolf meermaals gespot, die zondagvoormiddag dood in het Albertkanaal van Hasselt lag.
Nieuws uit: Nederland

Reacties zijn gesloten.