Zie de Veluwe leeft

Graag wil ik mij eerst even voorstellen, Jan Niebeek, 56 jaar jong, en ik ben geboren en getogen in het mooie Nunspeet gelegen op de prachtige Noord Veluwe. 
Graag wil ik mij eerst even voorstellen, Jan Niebeek, 56 jaar jong, en ik ben geboren en getogen in het mooie Nunspeet gelegen op de prachtige Noord Veluwe. 
Als kind ging ik regelmatig de natuur in op zoek naar, met name het wild zoals wilde zwijnen en herten. Als jongetje benutte ik elke vrije dag om de natuur in te gaan. In het begin verkende ik de omgeving van Nunspeet, later trok ik richting Vierhouten en Epe.
Nu durf ik te zeggen dat er geen plekje of bospad op de Noord Veluwe is waar ik niet geweest ben.
Zeker in de maand September zit ik dagelijks in de bossen want dan is de bronsttijd van de edelherten. Voor mij is dit het allermooiste qua natuurbeleving in Nederland. 

Maar een anderhalf jaar geleden gebeurde er iets waarvan ik nooit had gedacht dat het ook in Nederland zou kunnen gaan plaats vinden. Laat staan zo dicht bij mij in de buurt.

Op een middag kwam er een vriend naar mij toe. En hij zei de volgende zin met trillingen in zijn stem: ” heb jij het al gehoord, er is hier een wolf gezien en zelfs nog gefilmd !”
Ik kreeg er kippenvel van….een wolf, hier bij mij in de buurt, dat is mooi, hoe is het mogelijk ! 
Mijn liefde voor de wolf is alleen maar groter geworden omdat ik prenten en drollen vond tijdens mijn wandelingen in het wolvengebied. De eerste prenten die ik vond in de winter van 2019 waren heel duidelijk neergezet in de sneeuw. Er ging een rilling door mij heen. En als een klein kind zo blij moest ik er natuurlijk met mijn telefoon foto’s van maken. Ik volgde het spoor met mijn ogen en realiseerde mij, hier heeft de eerste wolf gelopen die zich na zoveel jaar weer heeft gevestigd in Nederland. 
Op mijn struintochten vond ik vaker drollen en prenten. Ik geef toe dat mijn liefde voor de wolven niet zo groot zou zijn geweest als zij niet hier bij mij om de hoek hun territorium hadden uitgezocht. Nu kan ik ze een beetje volgen en rond lopen in hun gebied. En natuurlijk hoop ik deze mooie dieren een keer echt te kunnen zien. 
Door boeken te lezen en naar lezingen te gaan, goed rond te kijken in de natuur, leer ik steeds meer van deze mooie dieren. 
Ik ben blij dat ze terug zijn gekomen. En ik wil mijn best voor deze dieren doen om voorlichting te geven tijdens mijn rondleidingen zodat er meer mensen geïnteresseerd worden in deze prachtige dieren. En hun een kans geven om hier te leven.

Ik neem u graag mee op één van mijn tochten, zodat ook u kunt zeggen “Zie, de Veluwe leeft”.
Jan Niebeek
Zie de Veluwe leeft
Van een boswandeling of een wildspeurtocht tot aan een mooie ATB fietstocht op de Veluwe.
Bij Zie de Veluwe leeft ben je aan het juiste adres!

Reacties zijn gesloten.