Januari

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Wolf doodde vorig jaar 488 schapen in Drenthe, Friesland en Groningen. Hekwerk tegen wolven is nog onder de maat
Datum: 31-01-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Er zijn in Drenthe, Friesland en Groningen in 2022 zo’n 500 schapen gedood door de wolf. Dat blijkt uit jaarcijfers van faunakenniscentrum BIJ12. Dat is vijf keer zoveel als een jaar eerder. Wolvenhekken zijn vaak nog niet in orde.
Titel: Dna-onderzoek wijst uit dat meerdere schapen in Friesland zijn doodgebeten door hond
Datum: 30-01-2023
Bron: De Gelderlander
Een of meer honden hebben aan het eind van het jaar huisgehouden onder schaapskuddes in het noordoosten van Friesland. In Hallum beet een hond in december vorig jaar zestien schapen dood. Even daarvoor waren in hetzelfde dorp al twee schapen doodgebeten en raakten zes dieren gewond door een aanval van een hond. In het naburige Hijum doodde een hond zeven schapen en verwondde er vijf.
Titel: Wolf doodde afgelopen maand vijf schapen in Lierop en Maarheeze, maar november was ‘dodelijker’
Datum: 30-01-2023
Bron: Eindhovens Dagblad
Wolven doodden in december vijf schapen van Brabantse veehouders. Dat blijkt uit cijfers die het wolvenmeldpunt Bij12 maandag naar buiten heeft gebracht. De roofdieren sloegen twee keer toe in Maarheeze en één keer in Lierop.
Titel: Horde wolven verschijnt op wildcam Veluwe: ‘Paartijd breekt aan’
Datum: 27-01-2023
Bron: Omroep Gelderland
Bijzondere beelden vanaf de Noord-Veluwe, waar een wildcam een grote roedel van wel negen wolven heeft vastgelegd. Volgens wolvenkenner Glenn Lelieveld gaat het om een familie met twee ouders, ‘pubers’ en welpen.
Titel: Hond in Bruchem door wolf doodgebeten? Onwaarschijnlijk, zegt de onderzoeker
Datum: 26-01-2023
Bron: Algemeen Dagblad
Op sociale media weten velen het zeker: op het erf van een bedrijf in Bruchem is een hond doodgebeten door een wolf. Maar de instantie die officieel onderzoek doet, trekt dat in twijfel en noemt het zelfs ‘onwaarschijnlijk’ dat een wolf de dader is.
Titel: Onderzoek naar dood van drie schapen in Overberg: wolf onwaarschijnlijk, maar kán wel
Datum: 25-01-2023
Bron: De Gelderlander
Drie schapen in Overberg hebben vorige week een aanval door een dier niet overleefd. De beesten worden onderzocht door een dierenarts, die kan vaststellen of ze zijn gedood door een hond of een wolf.
Titel: Ministerie wil brede dialoog over wolf
Datum: 25-01-2023
Bron: Het Schaap
Het ministerie van LNV wil een brede maatschappelijke dialoog over de positie van de wolf in Nederland.
Titel: Negende aanval bij schapenhouder in Vledder, ondanks wolfwerend hek
Datum: 22-01-2023
Bron: RTV Drenthe
Voor de negende keer kreeg schapenhouder Stefan Worst uit Vledder de wolf op bezoek. Die doodde dit weekend vier schapen en verwondde er minstens drie. En dat terwijl hij zijn schapen achter een wolfwerend hek heeft staan.
Titel: Harderwijk plaatst geen borden om te waarschuwen voor wolven
Datum: 19-01-2023
Bron: Harderwijksezaken
De gemeente Harderwijk is niet van plan om aan de randen van natuur borden te plaatsen die waarschuwen voor wolven.
Titel: Boer uit Boijl weigert schapenkadavers weg te halen tot de provincie komt
Datum: 19-01-2023
Bron: Omrop Fryslân
Schapenhouder Roelof Groen uit Boijl weigert de dode schapen uit de berm te halen, die hij daar maandag neerlegde als protest tegen de wolf. Handhaving gaf hem daar wel opdracht toe.
Titel: Dierenartsen en Bij12 maken afspraken om sneller in te kunnen grijpen bij wolvenaanval
Datum: 18-01-2023
Bron: RTV Drenthe
Daar sta je dan als dierenarts. In een veld met een schaap dat gewond is geraakt door een aanval van een wolf. Wachten tot er dna bij het schaap wordt afgenomen. Of beter gezegd: Wachten tot er iemand komt om dna af te nemen. En het dier lijdt ondertussen onnodig lang.
Titel: Boer legt dode schapen langs de weg als protest tegen wolf: ‘Er moet wat gebeuren’
Datum: 18-01-2023
Bron: RTV Drenthe
Boer Roelof Groen uit het Friese Boijl luidt na een vierde dodelijke aanval op zijn schapen de noodklok. Voor z’n huis, langs de openbare weg, heeft hij zestien aangevreten schapen neergelegd. “Ik hoop dat er meer reuring komt. Hier moet wat aan gedaan worden.”
Titel: Zestien dode schapen gevonden in weiland bij boer in Friesland
Datum: 16-01-2023
Bron: NOS
Bij een boer in Boijl in Friesland zijn zestien schapen gedood. Boer Roelof Groen zegt dat ze zijn doodgebeten door een roedel wolven.
Titel: Wolf doodgereden in Hoogersmilde
Datum: 16-01-2023
Bron: RTV Drenthe
Aan de Rijksweg in Hoogersmilde is vanochtend een wolf doodgereden. De aanrijding was rond 8.30 uur op de N371, zo meldt de politie. Alle betrokken instanties gaan ervan uit dat het om een wolf gaat.
Titel: Wolf op Hoge Veluwe zoekt mensen niet meer op, maar voor hoelang?
Datum: 15-01-2023
Bron: NU
De jonge wolf die afgelopen najaar op de Hoge Veluwe meerdere keren mensen benaderde, deed dat vermoedelijk om om voedsel te bedelen. Het dier lijkt dat gedrag te hebben afgeleerd, want er zijn al een aantal maanden geen meldingen meer gemaakt. Toch zijn de zorgen daarmee niet verdwenen.
Titel: Al het vee naar binnen uit angst voor rondtrekkende ‘wolf’ rond Klarenbeek: ‘We moeten ze opsluiten’
Datum: 13-01-2023
Bron: Algemeen Dagblad
In een paar dagen tijd sneuvelden vijf schapen in Klarenbeek omdat een roofdier ze te grazen nam. Buren denken zeker te weten dat het een wolf is en nemen maatregelen om hun eigen vee te beschermen. ,,Deze pony is 32 jaar en een beetje blind. Een hapklaar brokje.’’
Titel: Doodgereden wolf op A2 waarschijnlijk op zwerftocht: ‘Heeft maar twee eisen om zich te vestigen’
Datum: 13-01-2023
Bron: Algemeen Dagblad
Hij was waarschijnlijk op zoek naar een nieuw leefgebied: de wolf die woensdag overleed bij een aanrijding met een vrachtwagen op de A2 in de buurt van Culemborg. En het zou best kunnen dat het in de regio Utrecht niet bij die ene rondzwervende wolf blijft, denkt expert Glenn Lelieveld. ,,Het is de tijd van het jaar: in februari begint de paartijd, dus dan willen ze wel gesetteld zijn.”
Titel: Wolfaanval bij Dwingeloo bewezen, andere gevallen onduidelijk
Datum: 13-01-2023
Bron: RTV Drenthe
Over de maand november zijn de uitslagen van onderzoeken naar wolvenaanvallen bekendgemaakt en als het gaat om Drentse gevallen is vooralsnog alleen bij Dwingeloo een wolvenaanval bewezen.
Titel: Niet wolf, maar goudjakhals beet schaap dood in Friese Lioessens. Aanvallen op vee in Roden en Zwiggelte waren van honden
Datum: 13-01-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Een goudjakhals heeft in november vorig jaar een schaap doodgebeten in Ljussens (in het Friese Lauwersmeergebied). Het lijkt erop dat zich in Friesland een goudjakhals heeft gevestigd, want er is daar vorig jaar vaker vee aangevallen door zo’n roofdier.
Titel: Het Veenschap jaagt wolf schrik aan
Datum: 12-01-2023
Bron: De Toren
Om de schaapskudde in Westerhaar te vrijwaren van aanvallen door de wolf heeft de vereniging Het Veenschap hogere flexibele netten aangeschaft dan de tot nu toe gebruikte netten en vorige week hebben vrijwilligers deze netten en een schrikdraad apparaat geplaatst met een sterk verhoogde stroomsterkte.
Titel: Video toont wolf op A2 bij Beesd, voordat hij werd doodgereden
Datum: 12-01-2023
Bron: De Gelderlander
Een video op Twitter toont een wolf op een op- en afrit van de A2 bij Beesd, de video zou zijn gemaakt vlak voor het mannetje werd doodgereden.
Titel: ‘Wolf’ bijt drachtig schaap vlak naast woning dood: ‘Ik zag het lam nog zitten’
Datum: 11-01-2023
Bron: De Gelderlander
Alle twintig overgebleven schapen gaan weg. Zoveel is zeker. Want dit willen Jan en Marian Veeneman niet meer meemaken. In de nacht van dinsdag op woensdag sloeg een roofdier toe in het weiland naast hun woning op de grens van Beekbergen en Klarenbeek en beet een drachtig schaap dood. Jan en Marian weten het zeker, het was een wolf. ,,Dit willen we niet meer meemaken.”
Titel: Wolf gespot op klaarlichte dag in Arensgenhout
Datum: 11-01-2023
Bron: 1 Limburg
In het buitengebied bij Arensgenhout is woensdagochtend een wolf gespot. Cyriel Niessen zag het dier en wist het dier vast te leggen op video.
Titel: Wolf doodgereden door vrachtwagen op snelweg
Datum: 11-01-2023
Bron: Omroep Gelderland
Een vrachtwagenchauffeur heeft woensdag een wolf doodgereden op de A2 nabij Beesd. Dat meldt politie Culemborg Buren op Instagram.
Titel: ‘Moeflons op Hoge Veluwe vrijwel verdwenen door wolf’
Datum: 11-01-2023
Bron: Omroep Gelderland
De moeflonpopulatie in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is zo goed als verdwenen sinds de komst van de wolf. Dat schrijft de parkdirectie in een nieuwbrief.
Titel: Angst voor wolf groeit nu lammerseizoen in aantocht is, te weinig geld voor compensatie schade
Datum: 07-01-2023
Bron: De Stentor
Met het lammerseizoen in aantocht groeit onder schapen- en geitenhoeders de angst voor de ‘grote jager’, die zich steeds vaker laat zien: de wolf. De provincie Gelderland, waar het dier het vaakst rondwandelt, blijkt echter te weinig geld te hebben om álle dieren te beschermen tegen het roofdier.
Titel: Aantal meldingen over wolven stijgt snel: zijn het er steeds meer of is er iets anders aan de hand?
Datum: 06-01-2023
Bron: De Gelderlander
De wolf laat zich steeds vaker zien in onze regio. Uit berichten van wolvenmeldpunt Bij12 en uit een overzicht van deze krant blijkt dat de wolf in 2022 vaker werd waargenomen dan in 2021 en 2020 samen. Bewijs dat er méér wolven in ons gebied leven dan vorig jaar is er echter niet. Hoe zit dat?
Titel: Stand van zaken van de wolf: ‘Mogelijk verdubbeling van roedels’
Datum: 05-01-2023
Bron: Omroep Gelderland
Er zitten drie wolvenroedels op de Veluwe, maar dit jaar worden dat er mogelijk vijf of zelfs zes. Ook in de rest van het land komen er roedels bij. Wat is de huidige stand van zaken en waar komen de ‘nieuwe’ roedels? Wij vroegen het de wolvenexperts, en wat blijkt? De optelsom is zo makkelijk nog niet.
Titel: Wolf gesignaleerd in buitengebied Zutphen: ‘Zulke zwervers kunnen nu overal opduiken’
Datum: 02-01-2023
Bron: De Stentor
Verschillende mensen hebben gisteren in het buitengebied van Zutphen een wolf gesignaleerd. Het dier liep onder meer over de Lage Lochemseweg en kuierde volgens ooggetuige Ineke Pardijs richting Vorden. Wolvenkenner Maurice La Haye kijkt er niet eens meer van op. ,,Zulke zwervers kunnen nu overal opduiken.”

Reacties zijn gesloten.