Februari

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Veroorzaken wolvenaanvallen misgeboortes bij schapen? | vijf vragen
Datum: 27-02-2023
Bron: Dagblad van het Noorden
Voor onderzoek naar de invloed van een wolvenaanval op drachtige schapen is dierenarts Reinard Everts (37) op zoek naar boeren die mee willen werken. Vijf vragen.
Titel: Wolf bijt op klaarlichte dag schaap van Loes (17) dood in Eibergen: ‘Ze zou net gaan lammeren…’
Datum: 27-02-2023
Bron: De Stentor
Ze hebben op hun boerderij in Eibergen slechts twee schapen, die allebei ook nog eens drachtig waren. Eén daarvan werd zondagmorgen op klaarlichte dag doodgebeten door een wolf. Moeder Anja Baak is boos. „Het is te gek voor woorden dat een wolf niet afgeschoten mag worden.”
Titel: De wolf over de grens, zó zit het in Duitsland
Datum: 26-02-2023
Bron: Omroep Gelderland
Omroep Gelderland is deze week in Duitsland om te kijken wat we van onze oosterburen kunnen leren over het samenleven met de wolf. We vroegen ons publiek naar hun vragen over de wolf. Hieronder de meest gestelde vragen én de antwoorden.
Titel: Documentaire volgt het spoor van de wolf in Overijssel
Datum: 25-02-2023
Bron: RTV Oost
Al zeven jaar laat de wolf zich zo nu en dan zien in Overijssel. Afgelopen jaar heeft één wolvin ruim vier maanden in onze provincie gewoond, maar zij lijkt verdwenen. Met grote gevolgen voor schapenhouders, die door haar vertrek nog steeds geen subsidies ontvangen om wolfwerende hekken aan te schaffen.
Titel: Schaapherders draaien overuren door wolf: ‘Nog nooit zo druk gehad’
Datum: 24-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Een deel van de schaapherders in Drenthe draait overuren vanwege de wolf. Door de komst van het dier zijn ze meer tijd per week kwijt aan hun werk. En dat brengt kopzorgen met zich mee, bijvoorbeeld in Anloo waar schaapherder Julie Teunen actief is voor schaapskudde het Stroomdal.
Titel: Bijeenkomst over wolf afgeblazen: ‘Veiligheid niet gegarandeerd’
Datum: 23-02-2023
Bron: Omroep Gelderland
Bibliotheek Noordwest Veluwe heeft een lezing over de wolf afgeblazen, omdat het de veiligheid van de gasten niet kan garanderen. Tegenstanders van de wolf kondigden aan massaal naar de informatieavond te komen.
Titel: Melden schade aan vee binnenkort ook digitaal mogelijk
Datum: 22-02-2023
Bron: BIJ12
BIJ12 werkt aan het digitaliseren van het schadeproces bij (vermoedelijke) wolvenschade. Het voordeel hiervan is dat dierhouders binnenkort 24 uur per dag via een webformulier schade aan vee kunnen melden. Het digitaal melden wordt een uitbreiding op het telefonisch melden tijdens kantooruren. Het aantal schademeldingen nam de afgelopen tijd toe, waardoor het wenselijk is om schade aan vee ook buiten kantooruren te kunnen melden.
Titel: Wolf in de buurt? Dierenhouders in Overijssel krijgen binnenkort waarschuwing na ‘veel meer aanvallen’
Datum: 22-02-2023
Bron: De Stentor
Dierenhouders in Overijssel krijgen binnenkort automatisch een waarschuwing, als er een wolf in de buurt gespot is. De provincie is bezig met een app die dat mogelijk moet maken. „We willen preventief te werk gaan”, zegt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. Volgens Ten Bolscher zijn er het laatste half jaar ‘veel meer aanvallen’ van wolven geweest.
Titel: Provincie liet juridische haalbaarheid gebruik stroomhalsband bij wolf onderzoeken
Datum: 20-02-2023
Bron: RTV Drenthe
De provincie Drenthe heeft in het jaar 2020 laten onderzoeken of het juridisch haalbaar is om een wolf te vangen en van een elektrische halsband te voorzien met als doel om aanvallen op schapen te voorkomen. Dat blijkt uit documenten die de provincie openbaar heeft gemaakt na een beroep op de Wet open overheid (Woo). De uitkomst van het onderzoek door Trip Advocaten was dat het vangen van een wolf en die voorzien van een stroomhalsband aan nogal wat voorwaarden moet voldoen.
Titel: Dode pony gevonden in weiland tussen Elsloo en Boijl. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de aanval is uitgevoerd door een wolf
Datum: 19-02-2023
Bron: Nieuweoosgtellingwerver
In een weiland aan de Boijlerweg tussen Boijl en Elsloo is in de nacht van donderdag op vrijdag een drachtige shetlandpony van ruim vijf jaar oud gedood. Een tweede pony had bijtwonden.
Titel: Schaapsherder wil dierhouders op weg helpen met kuddebeschermingshonden
Datum: 17-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Schaapsherder Erika Visser uit Doldersum werkt al een tijdje met kuddebeschermingshonden en dat bevalt goed. Nu haar Berghonden van de Maremmen pups hebben gekregen, stelt ze die tegen kostprijs beschikbaar aan dierhouders die ook met deze honden willen werken om de wolf te weren.
Titel: Doodde een wolf eind vorig jaar schapen in onze provincie? Boeren willen antwoord
Datum: 16-02-2023
Bron: RTV Noord
Dik twee maanden na de vondst van zijn dode schapen in een weiland vlak bij Meerstad, weet boer Jelle Dikkema nog altijd niet of zijn dieren zijn gedood door een wolf of een ander dier. Dikkema is niet de enige met dit probleem. Ook andere boeren zijn nog in afwachting van de onderzoeksresultaten van de dna-monsters die zijn genomen.
Titel: Minister staat Gelderland niet toe wolf te verjagen, maar begrijpt zorgen om roofdier wel
Datum: 15-02-2023
Bron: De Stentor
Gelderland krijgt voorlopig geen toestemming van de minister om wolven te verstoren en te verjagen. De provincie wil graag meer kunnen doen om mens en dier te beschermen tegen het groeiende aantal wolven in de provincie, maar moet wachten op een landelijk advies.
Titel: Minister Van der Wal vraagt de Raad voor Dierenaangelegenheden om advies over samenleven met de wolf
Datum: 15-02-2023
Bron: Friesch Dagblad
Minister Christianne van der Wal van Natuur wil een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) over het samenleven van mensen en wolven in Nederland. De raad moet daarvoor een brede maatschappelijke dialoog organiseren en verkennen hoe de verschillende standpunten over de wolf liggen. De dialoog is volgens Van der Wal nodig om verdere verharding van het debat te voorkomen.
Titel: Subsidie voor wolfwerende rasters uitgebreid
Datum: 15-02-2023
Bron: RTV Meppel
Houders van hoefdieren in heel Drenthe kunnen subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters. Provincie Drenthe stelt hiervoor € 400.000,- beschikbaar. Bij de eerdere subsidieregeling kwamen alleen geiten- en schapenhouders in aanmerking. Met terugwerkende kracht (vanaf 3 oktober 2022) mogen ook houders van runderen, varkens, paarden, pony’s, ezels (en kruisingen hiervan) en alpaca’s subsidie aanvragen voor het plaatsen van een wolfwerend raster. Aanvragen kunnen vanaf 1 april ingediend worden, mogelijk eerder.
Titel: Beschermde status wolf moet omlaag, vindt provincie Drenthe
Datum: 14-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Om de overlast van wolven in Drenthe te verlagen, moet minister Christianne van der Wal aandringen op een verlaging van de beschermde status van de wolf. Daarmee zou de weg open liggen voor het beheren van de wolf. Ook de provincies Overijssel en Friesland ondertekenen een brief die daarop aandringt. De provincie Gelderland stuurde al eerder een brief naar Van der Wal. Een verlaging van de beschermde status moet Europees worden geregeld. “Nederland heeft zich tot nu toe niet echt geroerd in het Europees Parlement”, vindt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA). “Ondertussen veroorzaakt de wolf onrust en verdriet in ons land.”
Titel: Er liggen tonnen klaar, maar boeren happen niet: raster tegen wolf nauwelijks geplaatst
Datum: 14-02-2023
Bron: De Stentor
Schapen- en geitenhouders in Gelderland die vrezen voor aanvallen door wolven, plaatsen nauwelijks wolfwerende hekken en laten subsidiemogelijkheden links liggen. In 2021 kwamen provinciebreed 22 aanvragen binnen, vorig jaar een vergelijkbaar aantal. Ook dit jaar loopt het niet storm.
Titel: Wolvenconsulenten verschillen van oordeel over wolfwerend raster in Vledder
Datum: 13-02-2023
Bron: RTV Drenthe
De wolfwerende afrastering bij schapenhouder Stefan Worst in Vledder voldoet op meerdere punten niet aan de normen van BIJ12. Tot die conclusie kwam de Drentse wolvenconsulent zaterdag, nadat die het raster had geïnspecteerd. De taxateur die vrijdag in opdracht van BIJ12 dna heeft afgenomen bij drie dode schapen, keurde het hek wel goed. Het maakt Worst wanhopig. VVD-Statenlid Johan Moes gaat gedeputeerde Henk Jumelet vragen wat de juridische status van de bevindingen van de wolvenconsulent is.
Titel: Wolf glipte mogelijk langs goed geplaatste afrastering in Vledder
Datum: 10-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Drie drachtige schapen van schapenhouder Stefan Worst in Vledder zijn vannacht vermoedelijk slachtoffer geworden van een wolf. Eén schaap was direct dood en twee schapen heeft hij moeten laten inslapen. De taxateur die in opdracht van BIJ12 dna heeft afgenomen, heeft de hele afrastering nagelopen en geconstateerd dat die goed is geplaatst. BIJ12 kon dat nog niet direct bevestigen. De provincie Drenthe zegt morgen ook nog onderzoek te zullen laten doen naar de kwaliteit van de afrastering.
Titel: Wolf in Molenschot is ‘zwervende puber’ en maakt geen deel uit van een groep
Datum: 08-02-2023
Bron: De Gelderlander
Het staat zo goed als vast dat er nog geen wolventerritorium is in West- en Midden-Brabant. De wolf die is gespot bij Molenschot is hoogstwaarschijnlijk een zwervende ‘puber’ van anderhalf jaar oud op zoek naar een gebied waar hij kan paren.
Titel: Job filmt overstekende wolf bij Gilze: ‘Wist het meteen, heel bijzonder!’
Datum: 05-02-2023
Bron: Omroep Brabant
Job van der Veeken (22) had zondagochtend een bijzondere ontmoeting die hij nooit meer zal vergeten. Toen hij van Chaam naar zijn woonplaats Gilze reed, zag hij ineens een wolf in het weiland, die voor zijn auto overstak. Hij bedacht zich geen moment en zette de achtervolging in. “Ik moest het filmen, anders zou niemand mij geloven.”
Titel: Bijeenkomst over wolf geannuleerd na afzeggen sprekers
Datum: 03-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Een themabijeenkomst over de wolf in het kader van de verkiezingen die Volt Drenthe zou houden op 16 februari, gaat niet door wegens gebrek aan sprekers. Het idee was om vier verschillende kanten te belichten. Er werden vele mensen benaderd, maar meerdere potentiële sprekers zagen uiteindelijk af van deelname aan de avond.
Titel: BIJ12 vernieuwt richtlijn voor taxatie bij wolvenschade
Datum: 02-02-2023
Bron: BIJ12
BIJ12 heeft een vernieuwde richtlijn voor het taxeren van wolvenschade aan landbouwhuisdieren vastgesteld. Sinds 2019 werkt BIJ12 met een richtlijn om de uitvoering van de taxatie, waardebepaling van dieren en het verlenen van tegemoetkomingen, namens de provincies, zorgvuldig en eenduidig uit te voeren. De richtlijn is bedoeld voor de taxateurs die in opdracht van BIJ12 (vermoedelijke) wolvenschade bij vee onderzoeken. In de richtlijn staat onder meer beschreven welke diersoorten in aanmerking komen voor taxatie.
Titel: Onderzoek wijst uit: wolvenaanval Wapserveen niet uitgesloten
Datum: 02-02-2023
Bron: RTV Drenthe
Twee koeien in Wapserveen zijn mogelijk vorig jaar aangevallen door de wolf. Uit onderzoek van uitvoeringsinstantie BIJ12 valt niet met zekerheid te zeggen dat het om de wolf gaat. Deskundigen dachten eerder dat de verwondingen zeker niet veroorzaakt konden zijn door de wolf.
Titel: Randvoorwaarden bij uitleen wolfwerende nachtkraal
Datum: 02-02-2023
Bron: Provincie Overijssel
De provincie Overijssel heeft een aantal noodsets wolfwerend raster (flexinet), die kunnen worden uitgeleend aan eigenaren van gehouden hoefdieren, indien er sprake is van een calamiteit waarin in korte tijd herhaaldelijk landbouwhuisdieren worden aanvallen. Met deze noodsets wil de provincie voorkomen dat wolven in de streek blijven hangen en vee blijven aanvallen.
Titel: Negen wolven gespot bij Elspeet: hoeveel wolven zijn er in Nederland (en hoeveel kunnen er leven)?
Datum: 01-02-2023
Bron: De Stentor
Dit weekend werden er negen wolven gespot bij Elspeet. Hoeveel wolven zijn er eigenlijk in Nederland en hoeveel kunnen er leven? Officiële getallen van BIJ12 houden het op negentien geïdentificeerde wolven, maar het is slechts een schatting. We vragen het wolvendeskundige Hugh Jansman van de Wageningen Environmental Research. Nieuw onderzoek naar aantallen is nodig, dat dit jaar door WER lijkt te worden gedaan.
Titel: Mogelijk wolf actief in Nederweert, meerdere dieren aangevallen
Datum: 01-02-2023
Bron: Nederweert24
Drie jonge witte herten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen door, mogelijk, een wolf. Dat bevestigen geschrokken eigenaren van de dieren aan Nederweert24.

Reacties zijn gesloten.