December

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Aantal nieuwsberichten: laden...
Titel: Steeds meer wolven in Drenthe: wat kunnen we leren van Duitsland?

Datum: 31-dec-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


2023 was een roerig jaar als het om de wolf gaat. Op 9 juli, even na negen uur, werd in Wapse een wolf doodgeschoten nadat die een schapenhouder in de arm had gebeten. Het was voor burgemeester Rikus Jager een van de moeilijkste beslissingen die hij in zijn loopbaan heeft moeten nemen.

Titel: Tijdelijke subsidie voor wolfwerende maatregelen in Hattem en Heerde

Datum: 29-dec-2023

Bron: nieuweoogst.nl


Schapen- en geitenhouders in de gemeenten Hattem en Heerde kunnen tot donderdag 11 januari subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor activiteiten die zijn gericht op het bestrijden van de wolf. De reden dat nu ook voor deze gemeenten de calamiteitenregeling geldt, is dat hier binnen een week vier aanvallen door waarschijnlijk een wolf plaatsvonden.

Titel: Wolf blijft rondhangen in Elburg en Oldebroek, steun voor schapen- en geitenhouders

Datum: 25-dec-2023

Bron: destentor.nl


Ook schapen- en geitenhouders in de gemeente Oldebroek kunnen subsidie aanvragen voor het aanbrengen van wolfwerende maatregelen om hun dieren te beschermen. Nadat eerder al aanvallen van (vermoedelijk) een wolf in buurgemeente Elburg waren gemeld kwam er afgelopen week zo’n aanval op schapen bij in Oldebroek.

Titel: Staatsbosbeheer wil wolfwerende rasters plaatsen om geiten te beschermen in Mariapeel

Datum: 25-dec-2023

Bron: dmgdeurne.nl


Om de kudde Nederlandse Landgeiten in de Mariapeel te beschermen tegen aanvallen van wolven, wil Staatsbosbeheer een wolfwerend raster plaatsen. Het moet komen staan rondom de weide waar de geiten verblijven als ze drachtig zijn.

Titel: Subsidie weren van wolf verlengd in Elburg en Oldebroek

Datum: 22-dec-2023

Bron: gelderland.nl


De tijdelijke subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen voor schapen- en geitenhouders wordt in gemeente Elburg en nu ook in gemeente Oldebroek verlengd van 28 december tot 4 januari 2023. Binnen e1 week waren er in deze aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied aanvallen door waarschijnlijk een wolf.

Titel: Was aanval in Follega van zwervende of een gevestigde wolf? BIJ12 houdt met beide opties rekening

Datum: 22-dec-2023

Bron: nieuweooststellingwerver.nl


Welke wolf was in september verantwoordelijk voor een aanval op vijf schapen in Follega? DNA-onderzoek geeft geen uitsluitsel. Mogelijk ging het om een zwervende wolf.

Titel: Zes nieuwe wolven op de Veluwe

Datum: 22-dec-2023

Bron: gld.nl


Er lopen op de Veluwe zeker zes wolven die daar nog niet waren aangetoond. Dat blijkt uit DNA-onderzoek op uitwerpselen van wolven en schade aan landbouwvee. In heel Nederland gaat het om negen 'nieuwe' wolven.

Titel: Dode wolf op Veluwe mogelijk bekende niet-schuwe wolf

Datum: 21-dec-2023

Bron: gld.nl


In het Nationaal Park de Hoge Veluwe is een dode vrouwelijke wolf aangetroffen, meldt BIJ12, het bureau dat de wolvenzaken afhandelt. Het dier bleek er al eventjes te liggen. Mogelijk gaat het om een oude bekende: de niet-schuwe wolf die vlakbij mensen kwam. En op wie de provincie in de zomer nog wilde paintballen.

Titel: Zo komt de wolf over het hek van de Hoge Veluwe

Datum: 20-dec-2023

Bron: gld.nl


De wolf klimt over het hek van Nationaal Park De Hoge Veluwe, blijkt uit wildcamerabeelden. Daarom is de Hoge Veluwe bezig met het plaatsen van wolfwerend raster rondom het park.

Titel: Mogelijke jacht op 'beschermde' wolf roept sterke reacties op

Datum: 20-dec-2023

Bron: nos.nl


De Europese Commissie wil dat de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' gaat. Dat maakt wolven nog niet direct loslopend wild voor jagers, maar het voorstel opent wel de deur voor afschot, ook in Nederland. Dat roept heel uiteenlopende reacties op.

Titel: Wolf afschieten of verjagen in bepaalde omstandigheden straks mogelijk na voorstel Europese Commissie

Datum: 20-dec-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De Europese Commissie stelt voor om de status van de wolf te verlagen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Deze nieuwe status kan betekenen dat wolven onder bepaalde omstandigheden verjaagd of afgeschoten mogen worden.

Titel: Wolf aangereden door auto bij Ermelo: vierde dode wolf in Gelderland deze maand

Datum: 19-dec-2023

Bron: destentor.nl


Op de N302 bij Ermelo is maandag een wolf doodgereden door een auto. Het is nog niet bekend om welk individu het gaat, dat moet autopsie uit gaan wijzen. Het is de vierde dood aangetroffen wolf deze maand in de provincie Gelderland.

Titel: Schapen van Stijn worden voor tweede keer dit jaar aangevallen door wolf

Datum: 14-dec-2023

Bron: omroepbrabant.nl


Schapenhouder Stijn Timmermans uit Esbeek verliest waarschijnlijk voor de tweede keer dit jaar schapen na een bezoek van een wolf. "Van één schaap is weinig meer over. Een ander schaap leeft nog, maar is ernstig gewond. Vijf schapen lopen met verwondingen rond de nek rond, maar die gaan het wel redden."

Titel: Wolf doodgereden bij landgoed in Leusden: 'Provincie is nalatig'

Datum: 14-dec-2023

Bron: rtvutrecht.nl


Op de Doornseweg (N227) in Leusden is woensdagochtend een dode wolf gevonden in de buurt van een ecoduct bij landgoed Den Treek-Henschoten. Het dier is aangereden bevestigt BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt.

Titel: Utrecht komt met regeling om wolf te weren

Datum: 14-dec-2023

Bron: rtvutrecht.nl


Veehouders die hun schapen, geiten of alpaca's willen beschermen, kunnen daar vanaf volgend jaar een subsidie voor krijgen. De provincie Utrecht heeft voor 2024 een potje van 150.000 euro vrijgemaakt voor wolfwerende hekken.

Titel: Een duik in de geschiedenis van de wolf: van wolvenjacht tot beschermd dier

Datum: 13-dec-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


De wolf loopt nu een aantal jaar in Drenthe rond en de meningen over het dier lopen ver uiteen. Ook eeuwen geleden was de wolf al in Drenthe. Geen nieuw gezicht dus, maar hoe werd er toen tegen de wolf aangekeken? De redactie van Zoek het uit! zette de tanden in dit vraagstuk.

Titel: Brummen gaat veehouders (nog) niet wijzen op bescherming tegen wolf: ‘Taak van provincie’

Datum: 12-dec-2023

Bron: ad.nl


Brummen gaat lokale veehouders vooralsnog niet informeren over welke maatregelen zij kunnen nemen om de wolf te weren. De wolf is nog niet in Brummen, dat deels op de Veluwe ligt, maar verwacht wordt dat dat niet lang meer zal duren. De gemeente wijst naar de provincie wat betreft het informeren van veehouders.

Titel: Wendela moet haar paard laten inslapen, nadat vermoedelijk wolf toeslaat: ‘Dat lijken wel bijtwonden’

Datum: 12-dec-2023

Bron: gelderlander.nl


Afscheid moeten nemen van je geliefde paard nadat hij opgejaagd wordt, losbreekt en geschept wordt door een auto. De absurde situatie overkwam Wendela Schlimmer uit Ede. ,,Had ik maar eerder geweten dat zoiets überhaupt mogelijk is.”

Titel: PCG wil betere bescherming tegen de wolf: ‘Staat niet in verhouding tot het mentale leed en de kosten’

Datum: 12-dec-2023

Bron: gelderlander.nl


De Burense PCG-fractie wil dat schapenhouders beter beschermd worden in de gemeente en in de rest van Rivierenland. De partij wil dat schadevergoedingsregelingen voor de wolf ook gaan gelden in Regio FruitDelta Rivierenland.

Titel: Tijdelijke subsidie wolfwerende maatregelen in Buren en Tiel

Datum: 08-dec-2023

Bron: gelderland.nl


Schapen- en geitenhouders in Buren en Tiel kunnen tot 22 december subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor wolfwerende maatregelen. Binnen 1 week waren in deze aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied 2 aanvallen door waarschijnlijk een wolf. Daarom gaat de calamiteitenregeling open.

Titel: Tijdelijke subsidie wolfwerende maatregelen in Buren en Tiel

Datum: 08-dec-2023

Bron: gelderland.nl


Schapen- en geitenhouders in Buren en Tiel kunnen tot 22 december subsidie aanvragen bij provincie Gelderland voor wolfwerende maatregelen. Binnen 1 week waren in deze aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied 2 aanvallen door waarschijnlijk een wolf. Daarom gaat de calamiteitenregeling open.

Titel: Paarden aangevallen, 'vermoedelijk door wolf'

Datum: 08-dec-2023

Bron: gld.nl


In de nacht van woensdag op donderdag zijn in het bosgebied tussen Ede en Wekerom twee paarden aangevallen. Eigenaresse Wendela Schlimmer vermoedt dat een wolf de dader is.

Titel: Wolven doodgereden door treinen

Datum: 08-dec-2023

Bron: gld.nl


In onze provincie is deze week tweemaal een wolf doodgereden door een trein. Dat gebeurde donderdag Hoog Soeren, in de buurt van Apeldoorn. En woensdag bij Ede, meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt.

Titel: Gedeputeerde Emmens vindt wolf serieus probleem voor Groningen

Datum: 06-dec-2023

Bron: rtvnoord.nl


De wolf laat zich in Groningen niet vaak zien, maar dat er 'af en toe' vee wordt aangevallen, noemt gedeputeerde Henk Emmens (landbouw, natuur en economie) een serieus probleem.

Titel: Tal van dode schapen bij aanval tussen Amen en Grolloo

Datum: 05-dec-2023

Bron: rtvdrenthe.nl


Bij een aanval tussen Amen en Grolloo zijn in de nacht van zondag op maandag vijf schapen gedood. Nog eens achttien werden door een veearts uit hun lijden verlost. Betrokkenen vermoeden dat een wolf flink om zich heen heeft gebeten.

Titel: Bij Elspeet gevonden dode wolf toch niet door mensen om het leven gebracht

Datum: 04-dec-2023

Bron: nu.nl


De dode wolf die vrijdag onder verdachte omstandigheden werd gevonden bij het Gelderse Elspeet, is toch niet door "menselijk handelen" om het leven gebracht. Dat meldt de politie maandag aan NU.nl.

Titel: Mogelijk wolf op Tholen, minstens één schaap gedood

Datum: 03-dec-2023

Bron: omroepzeeland.nl


In de buurt van Sint-Maartensdijk is zondagmorgen mogelijk een wolf gesignaleerd. Het dier heeft ook schapen aangevallen. In ieder geval één schaap heeft dat niet overleefd.

Titel: 'Dode wolf vermoedelijk aangevallen door eigen soort'

Datum: 02-dec-2023

Bron: gld.nl


De dode wolf in Elspeet is door een mogelijke aanval van andere wolven omgekomen, niet door menselijk handelen. Dat vermoedt de politie.

Titel: Dode wolf gevonden bij Elspeet, politie start onderzoek

Datum: 01-dec-2023

Bron: gld.nl


In de buurt van Elspeet is vrijdag een dode wolf gevonden. Het is nog onduidelijk hoe het dier is doodgegaan. De politie is een onderzoek begonnen naar de doodsoorzaak.

Meer nieuws? Bekijk het archief.

Reacties zijn gesloten.