September

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Flinke beloning voor gouden tip in zaak dode A50-wolf: ‘Ophitserij moet stoppen’
Datum: 30-09-2022
Bron: De Stentor
Animal Rights looft een beloning van 5000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie van de dader(s) achter de dode A50-wolf. Het is de eerste keer dat de organisatie dit in Nederland doet.
Titel: ZLTO-bestuurder: wolf steeds grotere bedreiging voor vee
Datum: 30-09-2022
Bron: Nieuwe Oogst
De wolf wordt een steeds groter probleem voor met name schapenhouders en melkveehouders in Noord-Brabant. Dat zegt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven.
Titel: ‘Wolvenvoorstel Provinciale Staten is niet haalbaar, wij moeten ons huiswerk doen’
Datum: 29-09-2022
Bron: RTV Drenthe
De wolvenmotie die een meerderheid van de Provincie Staten gisteren omarmde, is een stap in de verkeerde richting. Dat vindt ecoloog Glenn Lelieveld, coördinator van het wolvenmeldpunt van de Zoogdierenvereniging. “Je kan altijd beleid maken, maar de juridische mogelijkheden zijn eigenlijk nul.”
Titel: ‘Zo kan het niet langer’. Drenthe stelt paal en perk aan wolf om overlast voor voornamelijk veehouders te beperken
Datum: 29-09-2022
Bron: Steenwijker Courant
Drenthe is de wolf beu. De provincie gaat er bij het Rijk op aan dringen dat ‘beheer’ noodzakelijk is om de overlast van het dier voor voornamelijk veehouders te beperken.
Titel: Drie mogelijke aanvallen wolf in Drenthe op één dag
Datum: 29-09-2022
Bron: Nieuwsgrazer
Drenthe blijft in de ban van aanvallen door wolven. Afgelopen maandag werden er drie koeien gedood in Drijber, Wijster en Brunstinge, mogelijk opnieuw door wolven. Dat laatste moet nog worden bevestigd door B12.
Titel: DAJK dringt aan op volledige vergoeding wolvenschade
Datum: 29-09-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Het Drents Agrarisch Jongerenkontakt (DAJK) dringt bij provincie Drenthe aan op aangepast wolvenbeleid. Zo wil de vereniging voor jonge boeren onder andere dat ook de kosten van het productieverlies van een gedood of verwond dier worden vergoed.
Titel: Provincie gaat bij rijk aandringen op ‘beheer’ van wolf
Datum: 29-09-2022
Bron: RTV Drenthe
De provincie Drenthe gaat er bij het rijk op aandringen dat ‘beheer’ van de wolf noodzakelijk is om overlast van het dier te beperken. Het voorstel van PVV’er Bert Vorenkamp werd gisteren door een meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen. Provinciebestuurder Henk Jumelet (CDA) gaat de motie uitvoeren, meldt Dagblad van het Noorden.
Titel: Drentse melkveehouders halen vee naar binnen uit angst voor wolf
Datum: 28-09-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Melkveehouders in Drenthe houden hun kalveren, pinken en droge koeien binnen uit angst voor wolvenaanvallen. Volgens de betrokken boeren is het iedere nacht ‘raak’. Wanneer gemeenten en provincie niet met maatregelen komen, verwachten de veehouders in Midden- en Zuidwest-Drenthe dat ze vanaf volgend jaar ook de melkkoeien niet meer kunnen weiden.
Titel: EU biedt geen nieuwe mogelijkheden voor wolvenjacht
Datum: 28-09-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Wolven en landbouw moeten naast elkaar bestaan. Europees Milieucommissaris Virginius Sinkevicius vindt niet dat de jacht op wolven weer moet worden opengesteld. De nadruk moet volgens hem komen te liggen op de bescherming van grazend vee. Dat kan door het plaatsen van hekken en het bouwen van nachtverblijven en stallen.
Titel: Politie onderzoekt gedode wolf nabij A50: dier lijkt verkeersslachtoffer
Datum: 28-09-2022
Bron: De Gelderlander
De politie is begonnen met een onderzoek naar de dood van een wolf, die vorige week woensdag op de Veluwe is gevonden ten westen van de snelweg A50 in de buurt van Heerde. Volgens de politie is er sprake van een niet-natuurlijke dood.
Titel: Tientallen extra plekken voor bijeenkomst over wolf in Diever
Datum: 26-09-2022
Bron: RTV Drenthe
De gemeente Westerveld en de provincie Drenthe hebben het aantal plekken voor de bijeenkomst over wolven uitgebreid. Aanvankelijk was er plek voor zeventig geïnteresseerden, maar vanwege grote belangstelling is dat aantal uitgebreid naar zo’n honderdvijftig tot honderdzestig.
Titel: Drie koeien op een dag dodelijk aangevallen in Midden-Drenthe
Datum: 22-09-2022
Bron: RTV Drenthe
In Wijster, Drijber en Bruntinge zijn op één dag drie koeien aangevallen, mogelijk door een wolf. Het zorgt ervoor dat getroffen boeren nadenken over het beschermen van hun dieren.
Titel: Meer wolvenwelpen, wordt het dringen op de Veluwe?
Datum: 21-09-2022
Bron: Omroep Gelderland
Vier wolvenparen in ons land hebben dit jaar zestien welpen gekregen. Dertien daarvan zijn geboren op de Veluwe. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies tellingen van en schades door wolven bijhoudt.
Titel: Dit jaar al minstens zestien wolvenwelpen in Nederland geboren
Datum: 21-09-2022
Bron: Nu.nl
Dit jaar zijn al minstens zestien wolvenwelpen in ons land geboren. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolfgerelateerde zaken bijhoudt, woensdag in een tussenrapportage.
Titel: Meer wolven zwerven vanuit Nedersaksen door de noordelijke provincies, meldt faunabureau BIJ12
Datum: 21-09-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
In de maanden mei, juni en juli zijn er zeker elf zwervende wolven waargenomen in het noorden, oosten en midden van Nederland. Dat meldt het interprovinciale bureau voor faunazaken BIJ12 in zijn nieuwste tussenrapportage.
Titel: Met dertien welpjes groeit aantal wolven op Veluwe flink: ‘Meer dan afgelopen jaren bij elkaar’
Datum: 21-09-2022
Bron: De Stentor
Dit jaar zijn in Nederland minstens zestien wolvenwelpjes geboren, waarvan dertien op de Veluwe. Dat lijkt een startschot voor de definitieve opmars van de beschermde diersoort. ,,We gaan een paar spannende jaren tegemoet.”
Titel: Wolf niet uitgesloten als veroorzaker gedode shetlandpony
Datum: 21-09-2022
Bron: Waldnet
Het blijft onduidelijk hoe een shetlandpony van Fenna Devos uit Gorredijk op 13 juni gedood is. De aanval vond plaats in Oudehorne. Op dezelfde dag heeft in opdracht van BIJ12 een taxateur dna-monsters afgenomen bij het kadaver.
Titel: Wolven hebben dit jaar in Drenthe 157 schapen, een koe en een kalf aangevallen
Datum: 21-09-2022
Bron: RTV Drenthe
Voor zover bekend zijn dit jaar 159 dieren in Drenthe aangevallen door een wolf, waarvan 157 schapen. De andere twee zijn een koe en een kalf van een Schotse hooglander. Dat blijkt uit data van Bij12, die vandaag een nieuw rapport over de wolf heeft uitgebracht. Hierbij gaat het om cijfers tot en met 31 juli van dit jaar.
Titel: Westerveld in de ban van de wolf: ‘Het vreet aan je’
Datum: 21-09-2022
Bron: RTV Drenthe
Inwoners van de gemeente Westerveld maken zich steeds meer zorgen over de wolf. Niet alleen schapenhouders hebben slapeloze nachten van het dier, ook hobby-veehouders en hondeneigenaren houden vaker rekening met de aanwezigheid van de wolf.
Titel: Zwervende wolf achter reeks aanvallen op schapen
Datum: 21-09-2022
Bron: Omroep Flevoland
Een zwervende mannelijke wolf met nummer GW2541m heeft tussen midden juni tot eind juli meerdere keren schapen aangevallen in de regio Noordoostpolder en omstreken. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, de organisatie die de wolven in Nederland volgt.
Titel: Eerste bijeenkomst over de wolf in gemeentehuis van Westerveld zit vol. ‘We overleggen of er een tweede infoavond komt’
Datum: 21-09-2022
Bron: Meppeler Courant
De bijeenkomst die de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld houden over de wolf op 3 oktober is helemaal volgeboekt. De infoavond vindt plaats in het gemeentehuis in Diever. Binnen een paar uur was de bijeenkomst volgeboekt. Mensen staan volgens een woordvoerder van de provincie op een wachtlijst. „We kijken nog of er een tweede avond gepland wordt of dat het online wordt uitgezonden.” In de zaal van het gemeentehuis is plaats voor 70 mensen.
Titel: Bijeenkomst over de wolf
Datum: 21-09-2022
Bron: Provincie Drenthe
Op 3 oktober organiseren de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld een bijeenkomst over de aanwezigheid van de wolf in Zuidwest Drenthe en de onrust die dit veroorzaakt bij inwoners van de gemeente.
Titel: Wolf slaat hard toe bij schapen in Hijken
Datum: 17-09-2022
Bron: Drents Nieuws
Voor de meeste boeren in Drenthe is het niet de vraag of, maar wanneer zij worden geconfronteerd met een slachting van hun schapen. Zo ook gistermiddag bij een bedrijf in Hijken. Hier troffen de eigenaren minstens 7 dode schapen aan.
Titel: Provincie komt met meer geld voor wolfwerende rasters
Datum: 13-09-2022
Bron: RTV Drenthe
Er komt meer geld beschikbaar voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Ook komt er een juridisch onderzoek naar de mogelijkheden bij extreme wolvenoverlast. Wat mag je dan wel doen, en wat juist niet? Dat hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe besloten.
Titel: Schapenboer uit Tiendeveen brengt Raad van State aan het twijfelen over huidige regeling voor wolvenschade
Datum: 09-09-2022
Bron: Hoogeveensche Courant
De Richtlijn voor wolvenschade in de schapenhouderij moet waarschijnlijk worden aangepast. Dit bleek vrijdag tijdens een hoger beroep van schapenhouder Jantinus de Groote uit Tiendeveen bij de Raad van State. De Groote klaagde dat de regeling niet redelijk is, omdat de Richtlijn geen vergoeding biedt voor indirecte schade en vervolgschade.
Titel: CDA wil wolvenbeheerplan in Noord-Holland
Datum: 09-09-2022
Bron: Nieuwe Oogst
In het Hilversumse deel van het Goois Natuurreservaat greep de wolf een schaap. ‘De provincie moet wakker worden en nu beleid maken, voordat er schade ontstaat en om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt’, vindt Willemien Koning, Statenlid en woordvoerder namens de CDA-Statenfractie.
Titel: Drents wolvenpaar veroorzaakt ruim 34.000 euro schade in het Noorden in een jaar
Datum: 06-09-2022
Bron: RTV Drenthe
Het wolvenpaar dat is gevestigd in het Drents-Friese Wold heeft, sinds het voor het eerst werd gesignaleerd tot en met april van dit jaar, voor ruim 34.000 euro aan schade veroorzaakt in de drie noordelijke provincies.
Titel: Hoe zien schapenhouders hun toekomst met de wolf? ‘Als het zo doorgaat, is er over tien jaar geen schapenhouderij meer over’
Datum: 03-09-2022
Bron: Dagblad Van Het Noorden
Wolvenaanvallen zijn rondom het Drents-Friese Wold aan de orde van dag. Hoe zien schapenhouders hun toekomst met de wolf? ,,Een groot aantal van hen wordt momenteel te weinig geholpen.”
Titel: Wat vind jij: Het is goed als een wolf bij uitzondering kan worden afgeschoten
Datum: 01-09-2022
Bron: RTV Drenthe
Het wordt mogelijk om ‘probleemwolven’ in Drenthe in het uiterste geval te verjagen of te doden. Dat blijkt uit het concept van het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan, meldt Dagblad van het Noorden.

Reacties zijn gesloten.