November

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Geen vergunning voor paintball op wolf, hoe nu verder?
Datum: 30-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
De provincie Gelderland maakt zich grote zorgen nu de rechtbank heeft bepaald dat het paintballgeweer niet langer mag worden gebruikt om de tamme wolf af te schrikken. Volgens de provincie vraagt de situatie om ‘snel handelen’.
Titel: Wolf gezien in De Heurne: ‘Als we niet geremd hadden, hadden we hem aangereden’
Datum: 29-11-2022
Bron: De Gelderlander
,,Hij liep op twee meter afstand van ons. Ik wist het meteen zeker, dit is geen grote hond, maar een wolf.” Els Gerritsen denkt dat maandag een wolf door De Heurne heeft gelopen. ,,Als mijn nicht niet geremd had, dan hadden we hem waarschijnlijk aangereden.”
Titel: Zo schieten ze in Amerika met paintballkogels op wolven
Datum: 29-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Mag de provincie Gelderland nu wel of niet met een paintballgeweer op wolven schieten? Dat wordt woensdag duidelijk als de rechter uitspraak doet in de zaak die door de faunabescherming werd aangespannen. Maar wat is nu eigenlijk het effect van zo’n paintballkogel of de wolf? We vroegen het aan de hoofdbioloog van het Yellowstone Park in Amerika, dat als belangrijk voorbeeld dient voor de provincie. 
Titel: Groei wolvenpopulatie in Duitsland vlakt af, gevolgen voor Drenthe onzeker
Datum: 29-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Het aantal wolven in Duitsland is in het afgelopen wolvenjaar opnieuw gestegen, maar de populatie is minder hard gegroeid dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit de jaarlijkse Duitse wolvenrapportage. Het is onduidelijk wat het afvlakken van de populatie in Duitsland voor Drenthe betekent. 
Titel: Horses organiseert webinar over ‘De wolf en de paardensector’
Datum: 24-11-2022
Bron: Horses
De wolf is terug in Nederland en daar is lang niet iedereen blij mee. Ook in de paardensector is er veel onrust over de wolf in Nederland en daarom organiseert Horses een webinar over dit thema. Hoofdredacteur Dirk Willem Rosie gaat op 12 december (20.00 uur) in gesprek met verschillende experts. 
Titel: Subsidie voor ‘wolfwerende maatregelen’ in de Bommelerwaard
Datum: 24-11-2022
Bron: Bommelerwaardgids
Houders van schapen en geiten in de gemeente Maasdriel en Zaltbommel kunnen momenteel subsidie aanvragen om hun vee te beschermen tegen de wolf. Vorige week donderdag zijn drie aanvallen op schapen gemeld, die vermoedelijk door een wolf zijn veroorzaakt.
Titel: Wolvenmars in Zuidwolde: ‘Er moet iets gebeuren’
Datum: 24-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Zo’n dertig mensen, wat geiten en pony’s waren vanavond te vinden in het centrum van Zuidwolde. De aanwezigen liepen samen met hun dieren via de Hoofdstraat een protestmars naar het gemeentehuis. Het doel? Hun zorgen over de wolf kenbaar maken bij de gemeente.
Titel: Europees Parlement voorstander van minder bescherming van de wolf
Datum: 24-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Het Europees Parlement eist een betere wetgeving om de overlast van de wolf te beperken. In Straatsburg stemde het Europarlement met een meerderheid van 306 leden in met de oproep voor betere wetgeving, na een debat gisteravond over de wolf.
Titel: Europees Parlement debatteert en stemt over de wolf
Datum: 24-11-2022
Bron: RTV Drenthe
De wolf houdt niet alleen de provincie Drenthe bezig, maar ook het Europees Parlement in Straatsburg. Gisteravond debatteerde het Europarlement over het dier vanwege zorgen binnen de Europese Unie over het samenleven van wolven en vee.
Titel: Schieten met paintballgeweer op ‘tamme’ wolf blijft nog zeker een week verboden
Datum: 23-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Het schieten met een paintballgeweer op een ‘tamme’ wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe blijft nog minimaal een week verboden. Het verbod blijft in stand tot de rechter 30 november uitspraak doet over de kwestie, werd woensdag duidelijk in de zaak van De Faunabescherming tegen de provincie Gelderland.
Titel: Dit zijn de welpen van Drenthe
Datum: 23-11-2022
Bron: RTV Drenthe
De drie jonge wolven uit Drenthe zijn gefilmd met een wildcamera. Voor het eerst deelt het Wolvenmeldpunt beelden van de welpen; we zien het drietal spelen op een zogenaamde ‘rendez-vous-plek’.
Titel: Nog geen stormloop: tot nu toe is er slechts 2600 van de 200.000 euro subsidie voor wolfwerende oplossingen aangevraagd bij de provincie Fryslân
Datum: 21-11-2022
Bron: Friesch Dagblad
Van de 200.000 euro subsidie die er in Fryslân beschikbaar is voor wolfwerende maatregelen, is er tot nu toe 2600 euro uitgekeerd. Dit meldt het journalistieke programma Pointer van KRO-NCRV.
Titel: Schapen in Zaltbommel en Maasdriel volgens provincie vermoedelijk aangevallen door wolf
Datum: 20-11-2022
Bron: AD
In de Bommelerwaard zijn aanvallen op schapen gemeld die volgens de provincie Gelderland vermoedelijk zijn veroorzaakt door een wolf. Vrijdag was er een melding in de Rumptse Polder. De aangevallen schapen stonden in de gemeenten Zaltbommel, West Betuwe en Maasdriel wat buiten het wolvengebied ligt.
Titel: Ieder dood schaap door wolf te voorkomen ‘met juiste omheining’
Datum: 20-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen is het plaatsen van goede wolfwerende omheining noodzakelijk. Dat stelt de Elburgse ecoloog Rick van Malssen. Toch ziet hij dat veehouders nog maar met mondjesmaat preventieve maatregelen nemen. “Zonde, want ieder dood schaap is te voorkomen.”
Titel: ‘Geschokt is het juiste woord: dit is niet zoeken naar een prooi maar heet gewoon moord’, rijmende boer na aanval van wolf
Datum: 19-11-2022
Bron: De Gelderlander
Een wolf heeft vrijdag hoogstwaarschijnlijk huisgehouden op de schapenboerderij van Jan Middelkoop in Rhenoy. In ieder geval drie schapen zijn gedood. De provincie Gelderland verstrekt daarom subsidies en noodsets om de wolf te weren in het gebied.
Titel: Schapen aangevallen in de Bommelerwaard, vermoedelijk werk van de wolf
Datum: 18-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er zijn meerdere aanvallen op schapen in de Bommelerwaard gemeld, die vermoedelijk door een wolf zijn gedaan. Dat laat de provincie weten. De meldingen zijn gedaan bij natuurorganisatie BIJ12, die de provincies in Nederland ondersteunt en zich ook specifiek met wolven bezighoudt.
Titel: Subsidieregeling voor wolfwerend raster ontoereikend voor Drentse weidebedrijven
Datum: 17-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Schapenhouders zijn gepikeerd over de uitlatingen van wolvenconsulent Jaap Mekel van afgelopen maandag. Hij zei bij RTV Drenthe dat hij weinig werd ingeschakeld en het vermoeden had dat schapenhouders in de ontkenning zitten als het gaat over het plaatsen van wolfwerende rasters. Toen hij rondreed in Drenthe constateerde hij dat er weinig landbouwhuisdieren beschermd stonden.
Titel: Is dit een wolf op strooptocht? Al dertien schapen dood in Sprang-Capelle
Datum: 17-11-2022
Bron: Omroep Brabant
In Sprang-Capelle is dinsdagavond een wolf gezien. Op beelden is te zien hoe een wolf tegen elf uur ’s avonds door de Heistraat loopt. De afgelopen weken werd al vaker een wolf gezien in de buurt van Sprang-Capelle en werden er schapen gedood.
Titel: Provincie moet per direct stoppen met beschieten wolf met verfkogels
Datum: 16-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
De provincie Gelderland moet per direct stoppen met het beschieten van de niet schuwe wolf op de Hoge Veluwe. Dat heeft de rechter woensdag bepaald nadat de Faunabescherming een zaak had aangespannen.
Titel: Opnieuw schapen gedood in Sprang-Capelle
Datum: 16-11-2022
Bron: Brabants Dagblad
Opnieuw heeft waarschijnlijk een wolf schapen gedood in Sprang-Capelle. Het gaat om drie schapen. Dat gebeurde op bijna dezelfde locatie waar maandag elf schapen werden gedood.
Titel: Friese veehouders maken nog amper gebruik van regeling om wolf te weren
Datum: 15-11-2022
Bron: Omrop Fryslân
Schapen- en geitenhouders in het zuidoosten van de provincie kunnen gebruik maken van advies en subsidie om de wolf te weren. Maar dat doen nog niet veel veehouders, constateert provinciaal wolvenconsulent Jaap Mekel.
Titel: Wolven doodden in oktober erg veel schapen
Datum: 15-11-2022
Bron: Het schaap
Wolven hebben in oktober ernstig toegeslagen bij schapen. BIJ12 kreeg die maand maar liefst 45 meldingen van gedode schapen.
Titel: De beschermde status van de wolf verandert alleen bij ernstige schade aan gewassen, vee of bossen, én als alle andere maatregelen genomen zijn
Datum: 15-11-2022
Bron: Friesch Dagblad
Er kan van de beschermde status van de wolf afgeweken worden als die aantoonbare ernstige schade aan gewassen, vee of bossen toebrengt. Dat zegt Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie. Wel moeten alle andere mogelijke maatregelen reeds genomen zijn.
Titel: Grote gehoornde Spaanse sayaguesa-runderen van Peter weten wel raad met wolf. Maar niet alle herders zijn enthousiast: ‘Aan de goden overgeleverd’
Datum: 14-11-2022
Bron: Steenwijker Courant
Deskundigen zeggen dat de wolf fors bijdraagt een betere natuur. Eigenaren van koeien en schapen, die in opdracht van natuurbeheerders het ongewenste groen kort houden, zijn niet allemaal even enthousiast.
Titel: Wolvenconsulent: ‘Drentse schapenhouders zitten in de ontkenning’
Datum: 14-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Jaap Mekel werkt sinds februari vier uur in de week als wolvenconsulent in Drenthe. Hij is ingehuurd door de provincie Drenthe om advies te geven over wolfwerende rasters en de subsidieregeling daarvoor. Je zou denken dat hij het heel druk heeft, gezien het feit dat er vrijwel dagelijks wolvenaanvallen op schapen zijn in Drenthe. Maar niets is minder waar.
Titel: 11 schapen dood gevonden, wolf heeft waarschijnlijk weer toegeslagen
Datum: 14-11-2022
Bron: Omroep Brabant
In een weiland aan de Witte Dijk in Sprang-Capelle zijn maandagmorgen elf dode schapen gevonden. Waarschijnlijk was dit het werk van een wolf, denkt vice-voorzitter Patrick Spierings van ZLTO-afdeling De Langstraat. “Deze aanval komt uit het niets. In Brabant waren de afgelopen weken geen signalen dat er een wolf rond zou lopen.” De provincie heeft deze en andere belangenverenigingen en schapenhouders in de omgeving ingelicht en op de gevaren gewezen.
Titel: BIJ12 krijgt meldingen van aanvallen op schapen uit het noorden van Friesland, onderzoek naar welk dier dader is geweest
Datum: 12-11-2022
Bron: Leeuwarder Courant
Bureau voor faunazaken BIJ12, dat wolvenschade afhandelt, kreeg donderdag een melding binnen van zes dode en vijf gewonde schapen in de buurt van Hijum. Een taxateur heeft inmiddels in opdracht van BIJ12 DNA-monsters afgenomen.
Titel: Wolf beschieten met paintballgeweer mag vanaf nu
Datum: 11-11-2022
Bron: De Gelderlander
De provincie Gelderland staat niets meer in de weg om met paintball de wolf af te schrikken. De politie gaf donderdag toestemming om de speciale paintballwapens te gebruiken. Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging luidden tegelijkertijd de noodklok over een ‘acute en gevaarlijke situatie’ op de Hoge Veluwe. De laatstgenoemde organisatie is teleurgesteld in de provincie. Die vindt dat de provincie méér moet doen.
Titel: Natuurmonumenten mengt zich in aanpak wolf Hoge Veluwe: ‘zonder snelle actie, dreigt noodzaak afschot’
Datum: 10-11-2022
Bron: De Gelderlander
De wolf die door de provincie met een paintballgeweer beschoten wordt, moet kunnen vluchten uit Park de Hoge Veluwe. Dus moeten hekken van het park opengezet worden.
Titel: Gelderland slaat advies experts in de wind bij verjagen wolf van De Hoge Veluwe
Datum: 10-11-2022
Bron: Nu.nl
De provincie Gelderland legt advies over hoe een tamme wolf van De Hoge Veluwe verjaagd kan worden naast zich neer. Kenners uit binnen- en buitenland adviseren het dier te verjagen én te zenderen. Maar de provincie is vooralsnog alleen van plan de wolf te beschieten met een paintballgeweer.
Titel: Hoe de wolf Nederland in twee kampen verdeelt: ‘Gevoeliger voor polarisatie’
Datum: 10-11-2022
Bron: RTL Nieuws
De wolf polariseert. Dat zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Zij vindt dat er een breed maatschappelijk gesprek over moet worden gevoerd. Hoe kan het dat zelfs de wolf onze samenleving in twee kampen lijkt te verdelen? “In tijden van onzekerheid houden we graag vast aan onze eigen mening.”
Titel: Gelderland sluit ernstig letsel voor wolf niet uit bij beschieten met paintballgeweer
Datum: 09-11-2022
Bron: Nu.nl
De provincie Gelderland sluit niet uit dat wolven ernstig letsel oplopen als ze worden beschoten met een paintballgeweer. Dat heeft de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth woensdag gezegd. De provincie besloot eerder dat toezichthouders een paintballgeweer mogen gebruiken op De Hoge Veluwe.
Titel: Partij voor de Dieren probeert tevergeefs paintball-schoten op wolven tegen te houden: ‘Ik wil dat de dieren weer schuw worden’
Datum: 09-11-2022
Bron: De gelderlander
Een wolf die tam dreigt te worden, mag wat betreft de Gelderse politici met een paintballgeweer worden beschoten. Ondertussen zoekt gedeputeerde Peter Drenth naar meer manieren voor de omgang met een groeiende populatie aan wolven, zonder de dieren te verjagen.
Titel: Wordt wolf straks beschoten met semi-automatische riotgun? PvdD eist opheldering over ‘paintballgeweer’
Datum: 08-11-2022
Bron: De Stentor
De Partij voor de Dieren wil meer weten over het gebruik van een paintballgeweer tegen een ‘tamme wolf’ in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Volgens de Gelderse fractie gaat het om een krachtige ‘riotgun’.
Titel: Ook Coevorden moet de wolf niet: ‘Dit gaat uit de hand lopen’
Datum: 08-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Ook Coevorden vreest de wolf. De partijen BBC2014 en CDA vinden dat de gemeente Coevorden alles in het werk moet stellen om maatschappelijke onrust te voorkomen, nu er ook regelmatig een zwervende wolf in de gemeente Coevorden opduikt en voor leed bij boeren zorgt.
Titel: ‘De wolf is geen knuffeldier’. VVD wil dat er een einde komt aan het sprookje van ‘de groene elite’
Datum: 08-11-2022
Bron: Nieuweoostellingwerver
De VVD in Weststellingwerf steunt de provinciale VVD in het nemen van maatregelen tegen de wolf. Ook in de begrotingsvergadering van Ooststellingwerf was het de VVD die dinsdag de wolf aan de orde stelde na ‘tig’ dode schapen kalveren en een pony.
Titel: Dit is Pax, de wolfhond die dus géén wolf is: ‘Echt een allemansvriend’
Datum: 07-11-2022
Bron: RTL Nieuws
Op social media gaat een filmpje rond van een wolf die wel heel dicht bij fietsende kinderen op een fietspad kwam. Maar wat blijkt: dat was helemaal geen wolf. “Het is onze lieve, sociale hond Pax. Echt een allemansvriend”, zegt zijn baasje.
Titel: Dierenhouders schrikken van ‘bloeddorstige wolf’: kun je nog schapen houden op de Veluwezoom?
Datum: 07-11-2022
Bron: AD
Kun je nog schapen houden op de Veluwezoom? De schrik zit er goed in bij dierhouders nu een wolf waarschijnlijk twee keer schapen heeft doodgebeten in korte tijd. ,,Als we hier schapen willen houden, zullen we ze moeten beschermen tegen de wolf”, zegt schapenhouder Bart Willers.
Titel: Park Hoge Veluwe wil geen aansprakelijkheid voor de wolf: ‘Vangen of afschieten, er is geen andere optie’
Datum: 07-11-2022
Bron: De Stentor
Met een brief aan de provincie Gelderland wil het Nationale Park de Hoge Veluwe elke aansprakelijkheid rondom de wolf ‘teruggeven aan het bevoegd gezag’. ,,Ik wil zwart-op-wit dat de provincie verantwoordelijk is als er nu iets fout gaat”, aldus parkbaas Seger van Voorst tot Voorst.
Titel: Wolf achtervolgt filmende fietser op park De Hoge Veluwe
Datum: 04-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een racefietser in Nationaal Park kreeg onlangs waarschijnlijk de schrik van zijn leven toen een wolf achter hem aan kwam. Op social media circuleren beelden die de fietser zelf van het incident maakte.
Titel: Schieten op wolf met verfkogels: actiegroep dient bezwaar in
Datum: 04-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming heeft bij de provincie Gelderland bezwaar aangetekend tegen het schieten met verfkogels op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De wolf komt te dicht bij mensen en moet weer schuw worden. Gelderland denkt dat te bereiken door het dier te laten schrikken van beschietingen met paintballgeweren.
Titel: Hobbyboer Pieter uit Dwingeloo brengt door wolf doodgebeten schapen naar provinciehuis Drenthe: ‘Hier is geen DNA-test voor nodig’
Datum: 03-11-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Afgelopen week werden drie schapen van Pieter van Noord uit Dwingeloo doodgebeten. Twee van deze dieren legde hij donderdagmiddag op de stoep van het provinciehuis in Assen.
Titel: Kun je het gedrag van een wolf veranderen met een paintballgeweer?
Datum: 02-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Kun je met een paintballgeweer het gedrag van een wolf veranderen? Die vraag dient zich aan nu de provincie toestemming heeft gegeven om met zo’n wapen op een wolf te schieten, om te zorgen dat die niet te tam wordt. Wij vroegen het aan een deskundige op het gebied van diergedrag.
Titel: Drentse CDA’ers dienen tijdens partijcongres resolutie in: ‘De wolf past niet overal’
Datum: 02-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Een groep van 69 CDA’ers dient zaterdag op het landelijke partijcongres een resolutie in over de wolf. Daarin wordt opgeroepen om de wolf uit Nederland te ‘verwijderen’. Maar: “Met uitzondering van die gebieden waar de betreffende overheden en terreinbeherende organisaties de verantwoordelijkheid en benodigde maatregelen nemen om de wolf binnen die gebieden te houden, zodat de wolf geen bedreiging meer vormt voor omwonenden”, valt te lezen in de resolutie.
Titel: Schieten met verf op een wolf, kan dat niet anders? ‘Nog nooit ergens in Europa toegestaan’
Datum: 02-11-2022
Bron: De Stentor
Kogels met verf die op de huid van een wolf uiteenspatten: het moet binnenkort gebeuren in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Kan dit zomaar? En is het een eerste stap naar afschot? Zes vragen over schieten op de wolf.
Titel: LTO en Natuurmonumenten om tafel na rel over ‘wolvensafari’
Datum: 01-11-2022
Bron: RTV Drenthe
Natuurmonumenten is ‘not amused’. De organisatie hekelt de manier waarop LTO Noord voorman Dirk Bruins vanochtend bekend maakte dat de organisatie dit najaar ‘wolvensafari’s’ gaat organiseren, waarbij mensen de gevolgen van de wolf in Nederland krijgen te zien. Geïnteresseerden krijgen een telefoontje bij nieuwe wolvenaanvallen, waarna zij in contact worden gebracht met “boeren die moesten meemaken hoe hun dieren werden gedood”, aldus LTO.
Titel: Schieten met paintballgeweer op wolf: goed idee of juist niet?
Datum: 01-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
De provincie Gelderland staat handhavers binnenkort toe met een paintballgeweer op te tamme wolven te schieten. De schrikreactie die dat veroorzaakt, zou de wolf wilder en meer mensenschuw moeten maken. Maar gaat het ook werken? Dat moet de praktijk echt uitwijzen, zegt de deskundige.
Titel: Provincie wil met paintballgeweer schieten op wolf
Datum: 01-11-2022
Bron: Omroep Gelderland
Wolven in Gelderland worden te tam. Daarom staat de provincie Gelderland het binnenkort toe paintballgeweren in te zetten om de dieren schrik aan te jagen. Daar is een ontheffing voor verleend, zo bevestigt de provincie. Ook Seger van Voorst tot Voorst, parkdirecteur van Nationaal Park De Hoge Veluwe is op de hoogte.
Titel: Veeartsen Drenthe in brandbrief: ‘Situatie rond wolf niet langer houdbaar’
Datum: 01-11-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Drentse veeartsen hebben ‘grote zorgen’ over het toenemend aantal wolvenaanvallen en vinden de situatie in hun provincie niet langer houdbaar. Onduidelijke communicatie over hoe te handelen bij gewonde dieren na een vermoedelijke wolvenaanval zorgt volgens de veeartsen bovendien voor onnodig dierenleed.
Titel: LTO Noord gaat met bezoekers op ‘safari’ langs slachtoffers wolf
Datum: 01-11-2022
Bron: Veld-Post
LTO Noord organiseert dit najaar safari’s waarin mensen met eigen ogen kunnen zien wat de gevolgen van de wolf in Nederland zijn. Tijdens deze excursies kunnen deelnemers dan in contact komen met boeren die te maken hebben gekregen met de wolf.

Reacties zijn gesloten.