Mei

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Mogelijk weer wolvenaanval; deze keer schapen in Amen aan de beurt
Datum: 31-05-2022
Bron: RTV Drenthe
Afgelopen nacht heeft de wolf mogelijk weer toegeslagen in Drenthe. Dit keer in Amen, bij de gebroeders Hatzmann. Acht schapen en een lammetje raakten gewond. Een van de schapen kon uiteindelijk gered worden, de rest is na de aanval ingeslapen.
Titel: Kuddebeschermingshonden wennen langzaam maar zeker
Datum: 30-05-2022
Bron: RTV Nunspeet
De kuddebeschermingshonden van schaapskudde Elspeter Heide beginnen langzaam te wennen aan hun nieuwe omgeving. Het zijn twee honden van het ras Mastin Español de Trabajo, die bekend staan om hun moed en trouw. Ze zijn er nu inmiddels zo’n vier weken.
Titel: Schapenhouder Van der Pol: ‘Het geblaf van mastins schrikt wolven af’
Datum: 27-05-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Wat doe je als je schapen wilt blijven houden, maar de wolf een steeds grotere vijand wordt? Al eens aan speciale beschermhonden gedacht? Ze lopen dag en nacht bij de kudde en slaan aan zodra er een wolf langs sluipt.
Titel: Na moeder nu kalfje waarschijnlijk doodgebeten door wolf in Anderen
Datum: 27-05-2022
Bron: RTV Drenthe
Zo moeder, zo dochter. Alleen dan wel in een pijnlijke vorm. Waar eerder deze maand een koe van boer Jos Ubels in Anderen, waarschijnlijk door een wolf werd doodgebeten, is onlangs ook het kalf van deze koe doodgebeten. Ook waarschijnlijk door een wolf.
Titel: Politie stuit in zaak doodgeschoten wolf op mannen in blauwe overall: wie zijn zij?
Datum: 24-05-2022
Bron: De Gelderlander
Wie zijn die twee mannen die vlak voor de ontdekking van de doodgeschoten wolf bij Stroe bij de vindplaats stonden? Dat wil de politie nu weten. Via het televisieprogramma Opsporing verzocht vroeg die dinsdagavond nogmaals om informatie over de zaak.
Titel: Drachtige koe doodgebeten door een wolf? Onderzoek gaat nog door
Datum: 24-05-2022
Bron: Omroep Brabant
Het is nog altijd niet duidelijk of de koe die werd doodgebeten in een weiland tussen Someren en Heeze, is aangevallen door een wolf. De provincie heeft de koe onderzocht en dna-monsters afgenomen, maar het materiaal is niet goed genoeg. Daardoor is er nog altijd geen antwoord is op de vraag: was dit het werk van een wolf, ja of nee?
Titel: Wolven lijken vaker over te schakelen op reeën bij het Drents-Friese Wold
Datum: 23-05-2022
Bron: Omrop Fryslân
Herders die voor Staatsbosbeheer met schapen actief zijn in het Drents-Friese Wold hebben aanwijzingen dat de twee wolven in het grensgebied van de twee provincies steeds meer overschakelen op reeën.
Titel: Wolf doodde zaterdagnacht acht schapen
Datum: 22-05-2022
Bron: Waldnet
De wolf heeft zaterdagnacht toegeslagen in Elsloo. Dat laat schapenhouder Harry Elzinga deze site weten. In één nacht zijn er acht schapen gedood.
Titel: Wolf duikt regelmatig op in de regio
Datum: 22-05-2022
Bron: Waldnet
Het wolvenpaar dat zich heeft gevestigd in het Drents Friese Wold liet zich de afgelopen tijd regelmatig zien. Zo werd een van de twee zaterdag nog gespot bij Elsloo. Maar ook verder van het natuurgebied zijn ze te zien, zoals afgelopen donderdagochtend op de Liphústerheide.
Titel: Wolf gesignaleerd tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster
Datum: 20-05-2022
Bron: Zwartesluis Actueel
Er is vrijdagavond rond 20:00 uur een wolf gespot tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster. Het is voor zover bekend de eerste keer dat het dier zich daar laat zien.
Titel: Ludieke Roodkapje-run in Ruigahuizen om schapen te beschermen tegen de wolf
Datum: 19-05-2022
Bron: Balkster Courant
Om een wolvenhek te kunnen bekostigen houden ze in Ruigahuizen een ludieke Roodkapje-run. Het doel is overigens heel serieus.
Titel: Wolf kan ook opduiken in het Groene Hart: moet je bang zijn als je oog in oog staat met dit roofdier?
Datum: 13-05-2022
Bron: AD
‘s Lands bekendste wolvenman zou niets kunnen verzinnen waarom er in het Groene Hart geen wolven kunnen voorkomen. ,,Het aantal reeën neemt hier toe, een belangrijke prooi voor de wolf”, zegt Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
Titel: ‘Geef wildzwijn vrij spel op Utrechtse Heuvelrug, zodat de wolf op hem kan jagen’
Datum: 13-05-2022
Bron: AD
Wolven die in de provincie Utrecht jagen op wildzwijnen. Een absurd beeld? Niet voor de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De zwijnen zijn wat hen betreft welkom in de provincie, zeker nu de wolf hier rondwaart. ,,Zorg voor voldoende wild, als prooi.”
Titel: Koe in Anderen mogelijk te grazen genomen door wolf
Datum: 12-05-2022
Bron: RTV Drenthe
In Anderen is mogelijk een koe doodgebeten door een wolf. Boer Jos Ubels trof gisteravond in zijn weiland één van zijn koeien dood aan, met een ‘gigantisch gat in haar buik’.
Titel: Beet wolf voor het eerst koe dood? Provincie start spoedonderzoek
Datum: 12-05-2022
Bron: Omroep Brabant
De provincie Noord-Brabant laat met spoed onderzoeken of het een wolf was die eerder deze week een volwassen koe heeft gedood. Maandag werd het dier gevonden in een weiland tussen Someren en Heeze. De koe was drachtig, toen ze werd doodgebeten. “Het zou voor het eerst zijn dat een wolf een volwassen koe doodt”, zegt onderzoeksinstantie Bij12. De provincie wil nu zo snel mogelijk duidelijkheid.
Titel: Meer drollen nodig voor beeld van wolf
Datum: 12-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Foto’s en video’s zijn er genoeg, maar hoeveel verschillende wolven de afgelopen tijd daadwerkelijk in de Achterhoek hebben rondgelopen blijft onduidelijk. Er is DNA-materiaal nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de verspreiding van de wolf en daar moeten inwoners bij helpen.
Titel: Wolf in Winterswijk
Datum: 11-05-2022
Bron: Gemeente Winterswijk
Op verschillende plekken in de Achterhoek is in de afgelopen week een wolf gezien. Mogelijk is er een wolf in het buitengebied van Winterswijk. Waarschijnlijk is het een zwerver, een wolf die op zoek is naar een plek om zich te vestigen. Of de wolf al dan niet in het gebied blijft, is moeilijk te voorspellen.
Titel: ‘Wolf bijt drachtige koe dood in buitengebied Someren’
Datum: 11-05-2022
Bron: Melkvee
Dierenarts Stijn van de Born van Herkauwerspraktijk Veterinair Centrum Someren in Brabant deed dinsdag een schokkende vondst. In een weiland tussen Someren en Heeze trof hij na een telefoontje van een melkveehouder een dode en drie gewonde drachtige koeien aan. De volwassen koeien zijn vermoedelijk aangevallen door een wolf.
Titel: Verboden voor wolven: onbekenden hangen ludieke borden op
Datum: 10-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er zijn meerdere exemplaren te vinden in de regio rondom Winterswijk: verbodsborden met daarop een wolvenkop. Niet iedereen in de Achterhoek is blij met het dier. Hoe serieus is dit protest? En wie heeft de borden opgehangen?
Titel: Stichting Wolvenhek Fryslân boos op FNP. ‘Verder overleg is volgens ons compleet nutteloos’
Datum: 10-05-2022
Bron: Stellingwerf
Nu er in maart alleen al 35 schapen zijn gedood door een wolf in vooral Ooststellingwerf is voor voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân de maat vol.
Titel: Roep om geld voor meer hekken tegen de wolf: ‘We moeten ze leren dat schapen en geiten geen snacks zijn’
Datum: 10-05-2022
Bron: De Stentor
Tal van organisaties pleiten voor meer geld voor boeren om maatregelen te nemen tegen de wolf. Nu krijgen veeboeren alleen in bepaalde gebieden geld daarvoor óf pas geld nadat een wolf heeft toegeslagen. Dat moet veranderen, zegt Natuurmonumenten.
Titel: De wolf is in een week vier keer gezien in de Achterhoek: leeft hij hier dan tóch al?
Datum: 09-05-2022
Bron: De Stentor
Wéér zijn er wolven gezien in de Achterhoek. In zowel Zelhem als Winterswijk dook het dier maandag op en ook in Borculo is een wolf gezien. De vraag dringt zich inmiddels op: heeft de wolf vast domicilie gekozen in de Achterhoek?
Titel: Zelhem in de ban van de wolf: ‘Hij liep op zijn dooie gemak rond’
Datum: 09-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een wolf houdt de gemoederen bezig in de omgeving van Zelhem. Verschillende inwoners delen maandag beelden van een ontmoeting, waarbij het dier zich weinig aan lijkt te trekken van mensen.
Titel: Hoe weet je of een dier is doodgebeten door een wolf?
Datum: 09-05-2022
Bron: 1 Limburg
In Noorbeek is een kalfje doodgebeten. Het vermoeden is, dat dit het werk is van een wolf. Maar hoe stel je dat met zekerheid vast? Waar wolven in aanraking komen met vee van Limburgse boeren, wordt Wil Reijnders opgeroepen voor een officiële taxatie.
Titel: Kalf doodgebeten, vermoedelijk door wolf
Datum: 09-05-2022
Bron: 1 Limburg
Twee tot drie weken oud zijn ze, de kalfjes van een veehouder in Noorbeek. Iedere morgen telt hij de koeien en de kalveren in zijn wei. Zondagochtend ontbreekt er een kalfje. Na een korte zoektocht treft hij het 150 meter verderop aan. Doodgebeten. De meest waarschijnlijke dader: een wolf.
Titel: Spannende zomer in het Haaksbergerveen: ‘We moeten onze schapen bij de wolf uit de bek houden’
Datum: 09-05-2022
Bron: Tubantia
Van een sombere, stille tocht tijdens corona naar een ouderwets uitbundige optocht dit jaar. De Haaksbergse schaapskudde heeft de gang weer gemaakt van de schaapskooi naar het Haaksbergerveen. Publiek mocht er voor het eerst in twee jaar weer bij zijn. „Iedereen blij.”
Titel: Wolven vielen in maart zeker 45 schapen aan
Datum: 06-05-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Zeker 45 schapen zijn in maart in ons land door een of meer wolven gedood. De wolven sloegen toe in het hele Noorden en Oosten en in Zeeland. De meeste wolven zijn gezien op de Noord- en Midden-Veluwe, waar het eerste wolvenpaar van Nederland zich vestigde.
Titel: Grondbezitters willen wolven kunnen afschieten: ‘Als het misgaat, is het in Nederland’
Datum: 05-05-2022
Bron: De Stentor
Een groep van 24 grootgrondbezitters wil dat het mogelijk wordt om wolven dood te schieten. Ze vragen hiervoor aandacht bij minister Christianne van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof). Volgens de grondbezitters is gecontroleerd beheer van de wolf noodzakelijk om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt.
Titel: Wolf in Noordijk is nog geen blijvertje
Datum: 03-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in het buitengebied van Noordijk. De melding is momenteel nog bijzonder te noemen, maar de Achterhoek moet zich volgens ‘Wolven in Nederland’ opmaken voor een definitieve vestiging van het dier.
Titel: Spectaculaire beelden van jagende wolven: ‘Ik stond te shaken van spanning’
Datum: 03-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een ochtendwandeling van Wim van Essen over de Veluwe heeft dinsdag een bijzondere wending gekregen. Hij dacht een grote groep edelherten te filmen, toen er opeens twee wolven in zijn beeld opdoken. “Ongelooflijk, wat indrukwekkend. Dit maak je normaal alleen op safari mee.”
Titel: Wolf gespot in de Achterhoek: ‘Ik ben er niet zo blij mee’
Datum: 03-05-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in het buitengebied van Noordijk. De melding is momenteel nog bijzonder te noemen, maar de Achterhoek moet zich volgens ‘Wolven in Nederland’ opmaken voor een definitieve vestiging van het dier.
Titel: Schapendodende wolf krijgt nieuwe vijand: de wolvenconsulen
Datum: 03-05-2022
Bron: NOS
Steeds meer schapenhouders melden schade door rondtrekkende wolven. De meest recente cijfers van BIJ12, een organisatie die namens de provincies de schade bijhoudt, laten een opvallende stijging zien: waren er vorig jaar in de wintermaanden november, december en januari 24 schadegevallen veroorzaakt door een wolf, in de afgelopen wintermaanden steeg dat tot 112 schadegevallen.
Titel: Boeren boos om nieuwe subsidieregeling Gelderland om wolf aan te pakken: ‘Heb er precies niets aan’
Datum: 02-05-2022
Bron: Hart van Nederland
Schapenhouders uit Gelderland kunnen vanaf deze week gebruik maken van een uitgebreide subsidieregeling van de provincie om de zwervende wolf weg te houden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld rasters worden aangeschaft om andere dieren te beschermen tegen aanvallen van wolven. Maar voor veel boeren voelt de nieuwe regeling als een wassen neus.
Titel: Geld voor alle schapenhouders beschikbaar om wolven tegen te houden
Datum: 02-05-2022
Bron: Omroep Flevoland
Vanaf vandaag kunnen alle Gelderse schapen- en geitenhouders aanspraak maken op geld van de provincie om zwervende wolven weg te houden. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor rasters om het vee te beschermen.
Titel: Haar, drollen en DNA geven doorslag in onderzoek naar doodgebeten schapen
Datum: 02-05-2022
Bron: Omroep Flevoland
Onderzoeksbureau BIJ12 wil absolute zekerheid hebben of een wolf verantwoordelijk is voor het doodbijten van vee, zoals onlangs gebeurde met twee schapen van een veehouder uit Bant. “Dat weten we pas als het DNA-onderzoek is gedaan”. zegt Christian Jansen van BIJ12. “Maar dat er onderzoek wordt gedaan, geeft wel aan dat er een vermoeden is.”

Reacties zijn gesloten.