Maart

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: DNA-uitslag is binnen: er is een tweede wolf in Park de Hoge Veluwe
Datum: 31-03-2022
Bron: Omroep Gelderland
Het Nationale Park de Hoge Veluwe had al aanwijzingen dat er een tweede wolf in het park terecht zou zijn gekomen. Nu is ook in een Duits laboratorium officieel vastgesteld dat er twee wolven zijn. Het park weet niet hoe de dieren binnen het gerasterde deel komen.
Titel: Weer wolf gefilmd bij woningen: moeten we ons zorgen maken?
Datum: 30-03-2022
Bron: Omroep Gelderland
In de video is het duidelijk te zien. Een wolf loopt dinsdag in alle vroegte op de weg tussen Wapenveld en Wezep. De filmer rijdt er met zijn auto achter en het dier lijkt nerveus weg te vluchten en te verdwijnen uit het schijnsel van de koplampen. Een wolf tussen de woningen, is dat reden tot zorg? En wat doe je als je er een ziet? We vroegen het wolvenkenner Glenn Lelieveld.
Titel: Zo vaak sloeg de wolf de afgelopen tijd toe in Brabant
Datum: 30-03-2022
Bron: BD
De keren dat wolven de afgelopen tijd toesloegen in Brabant, waren enkel schapen het slachtoffer. Hoewel het roofdier het ook wel eens heeft gemunt op geiten of kalveren, had de wolf het in februari niet gemunt op deze dieren.
Titel: Negentien schapen gedood door wolf in eerste acht weken van 2022
Datum: 28-03-2022
Bron: RTV Drenthe
De eerste acht weken van dit jaar zijn negentien schapen in Zuidwest-Drenthe doodgebeten door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek uitgevoerd door Bij12, de organisatie die verantwoordelijk is voor onderzoek en afhandeling van wolvenschade.
Titel: Provincie Friesland stelt in totaal 200.000 euro subsidie beschikbaar aan dierhouders om schade door wolven te voorkomen
Datum: 28-03-2022
Bron: Balkster Courant
Dierhouders kunnen vanaf 12 april gebruikmaken van een provinciale subsidie voor de aanschaf van preventiemaatregelen om schade door een wolf te voorkomen.
Titel: Wolf slaat toe in Ureterp: vier schapen dood
Datum: 27-03-2022
Bron: Waldnet
De wolf heeft dit weekeinde waarschijnlijk toegeslagen in Ureterp. In een weiland aan de Mounleane (bij het Ald Djip) werden zaterdag drie dode schapen aangetroffen door een schapenhouder. Een vierde schaap was door de aanval gewond geraakt en in de sloot beland. Dit schaap moest later door een dierenarts uit zijn lijden worden verlost.
Titel: Is het een zwerver of een wandelaar? De wolf laat zich weer vaker zien in Twente
Datum: 24-03-2022
Bron: RTV Oost
Het is druk in het grensgebied met Duitsland: de afgelopen weken is meerdere keren een wolf gezien en vastgelegd op beeld. En dat kan de komende tijd nog wel vaker gebeuren, want aan de andere kant van de grens wordt het steeds drukker. “Of het hier om een zwerver op doortocht gaat, of om een lid van de roedel bij Nordhorn die een wandeling maakt, dat weten we nog niet”, zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging.
Titel: Provincie wijst wolvengebied aan
Datum: 23-03-2022
Bron: SA24
De provincie Fryslân heeft een wolvengebied aangewezen waarbinnen houders van dieren subsidie kunnen aanvragen voor de aanschaf van materialen om schade door een wolf te voorkomen. Grofweg gaat het om het gebied tussen de A7, de A32 en de grens met Drenthe, het gebied waar volgens de provincie de kans op wolvenactiviteiten het grootst is.
Titel: Provincie stelt subsidie beschikbaar voor maatregelen tegen wolvenschade
Datum: 23-03-2022
Bron: Omrop Fryslân
Dierenhouders kunnen vanaf 12 april gebruikmaken van subsidie om maatregelen te nemen tegen wolvenschade. De provincie stelt daar 200.000 euro voor beschikbaar.
Titel: Park Hoge Veluwe wil wolf weren uit park: de foto’s laten zien waarom
Datum: 22-03-2022
Bron: Algemeen Dagblad
Wolven houden regelmatig huis onder de dieren in Nationaal Park Hoge Veluwe. De directie van het park heeft foto’s vrijgegeven van moeflons, edelherten, reeën en wilde zwijnen die door wolven zijn gedood maar slechts ten dele opgegeten. Nationaal park De Hoge Veluwe pleit voor gecontroleerd beheer van de wolf in heel Nederland en wil de wolf voortaan helemaal weren uit het park.
Titel: Wolf duikt op voor koplampen van Erik bij viaduct over de A28: ‘Altijd gehoopt er een te zien’
Datum: 22-03-2022
Bron: De Gelderlander
Menigeen zou zich een ongeluk schrikken als er ’s nachts plots een wolf voor de auto zou verschijnen, maar Erik van den Brink (36) vond het wel opwindend. Hij hoopte al lange tijd het dier een keer in het wild te spotten. Dat zijn eerste treffen met een wolf niet plaatsvond in het bos, maar op de A28 had hij nooit verwacht.
Titel: Lieke uit Manderveen spot wolf vlakbij huis: ‘Hij had geen haast, kon er zo naartoe rijden’
Datum: 21-03-2022
Bron: Tubantia
Nietsvermoedend is Lieke Borgerink uit Manderveen maandag tussen de middag buiten een zitje aan het poetsen, als ze in haar ooghoek iets de weg ziet oversteken naar het weiland. „Ik dacht eerst aan een ree, maar het was iets anders. Iets groters.” Ze wil het zeker weten, zet haar kind in de auto, rijdt de Manderveenseweg af en spot een flinke wolf.
Titel: Alpaca’s waarschuwen voor wolf in Rossum: ‘Ik merkte dat er wat mis was’
Datum: 21-03-2022
Bron: Tubantia
Een wolf is maandagochtend gesignaleerd in het buitengebied van Rossum. Benny Tijkotte zag hem lopen nadat zijn alpaca’s waarschuwden. „Je ziet gelijk aan hun gedrag dat er iets is.”
Titel: Prijswinnend schaap doodgebeten in weiland: ‘Ik zag de dader weglopen’
Datum: 20-03-2022
Bron: Omroep Gelderland
In een weiland in Doornspijk zijn zondagochtend twee schapen doodgebeten. En het waren niet zomaar schapen: één van de slachtoffers gold als de mooiste ooi van ons land. Schapenhouder Robert Bos denkt dat een wolf de dader is: “Ik zag hem nog zelf weglopen.”
Titel: Wolf ‘gespot’ in de omgeving van Westergeest
Datum: 20-03-2022
Bron: RTV NOF
Bij de redactie van RTV NOF kwam zondag een melding binnen dat er in de omgeving van Westergeest een wolf zou zijn gesignaleerd. Ook op Facebook staan berichten dat meerdere mensen de wolf gespot zouden hebben.
Titel: Wolf trekt door Zuid-Beveland, heeft in Rilland al een schaap doodgebeten
Datum: 18-03-2022
Bron: AD
Er loopt weer een wolf door Zeeland. De afgelopen dagen is hij gesignaleerd in ’s-Gravenpolder, Hoedekenskerke en Ellewoutsdijk. In Rilland beet hij in de nacht van woensdag op donderdag al een schaap dood.
Titel: Wolf slaat toe bij Gorredijk
Datum: 18-03-2022
Bron: sa24
Schapenhouder Kees Terpstra uit Jonkerslân had donderdagochtend direct wel in de gaten dat er iets niet in de haak was met zijn kudde van circa honderd schapen aan de Dwersfeart bij Gorredijk. “Ik koe út de auto wei wol sjen dat it goed mis wie.” Vier schapen zijn doodgebeten, van twee andere dieren vreest hij het ergste. “De oaren skiep binne swier fan lammen. Ik bin bang dat in diel dêrfan de lammen fersmite sille.”
Titel: Lammetje van Martin uit Oud-Ootmarsum vrijwel zeker verscheurd door een wolf
Datum: 17-03-2022
Bron: Tubantia
Het is vrijwel zeker dat een wolf heeft toegeslagen bij hobby-schapenhouder Martin Weghorst in Oud-Ootmarsum. Hij vond woensdagmorgen de overblijfselen van één van zijn twee lammeren in de weide waar zijn zwartbles-schapen grazen. „Het was afschuwelijk om te zien. Eens te meer het signaal dat de wolf niet thuishoort in ons land.”
Titel: Gelderland start met vergoeding van kosten buiten leefgebied wolf
Datum: 16-03-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Gelderse houders van schapen en geiten kunnen ook buiten de aangewezen wolvenleefgebieden subsidie krijgen om vee te beschermen tegen een zwervende wolf. Deze calamiteitenregeling geldt wanneer een zwervende wolf niet gelijk doortrekt, maar langere tijd in een gebied blijft dat niet geschikt is als leefgebied en daar schade veroorzaakt.
Titel: Schapenhouders opgelucht na vertrek van de wolf, maar blijven op hun hoede
Datum: 15-03-2022
Bron: Omroep Brabant
Er wordt opgelucht ademgehaald bij de schapenhouderijen nu de wolf van Strabrechtse Heide is vertrokken naar Duitsland. Sinds 2020 liep de wolf hier over de hei en dat zorgde voor veel onrust bij de herders. Het dier heeft zo’n twintig schapen doodgebeten in de buurt van Strabrechtse Heide.
Titel: Schapen van boer Gerrit vielen in Putten ten prooi aan een wolf, ook onderzoek in Dalfsen en Dedemsvaart
Datum: 15-03-2022
Bron: De Stentor
De twaalf schapen die medio januari in het buitengebied van Putten werden gedood, zijn inderdaad ten prooi gevallen aan een wolf. Dna-onderzoek heeft dat uitgewezen, maar de Puttense schapenhouder Gerrrit Koopman ging er al van uit. Hij houdt geen schapen meer, uit angst voor een nieuwe aanval.
Titel: Wolf van Strabrechtse Heide is vertrokken naar Duitsland
Datum: 14-03-2022
Bron: Omroep Brabant
De mannetjeswolf die sinds 2020 op de Strabrechtse Heide verbleef, is vertrokken naar Duitsland. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen worden sinds eind januari sporen van deze wolf gevonden. Het dier met de code GM1625m heeft daar in de omgeving van Xanten en Krefeld ook schapen en lammetjes gedood.
Titel: Schapenhouder uit Eibergen probeert de wolf op afstand te houden met ‘waakezels’ en hondendrollen
Datum: 12-03-2022
Bron: Tubantia
De wolf die woensdag in Haaksbergen en bij Rekken werd gespot, maakt dat schapenhouders alert zijn op hun dieren. Greet en Hans Abbink uit Eibergen hebben op meerdere locaties schapen. Ze zetten meteen hun ‘waakezels’ bij een groep schapen in de wei, en vervingen accu’s voor schrikdraad.
Titel: Jonge wolf gespot in grensgebied van de Achterhoek
Datum: 11-03-2022
Bron: Omroep Gelderland
Nabij de Achterhoeks-Duitse grens is de laatste dagen meermaals een wolf gezien. De wolf is onder meer gespot nabij het Duitse dorpje Ammeloe, een paar kilometer ten oosten van het Achterhoekse Rekken. Dat heeft de Duitse gemeente Vreden bekendgemaakt. Mogelijk gaat het om een jonge wolf.
Titel: Enschedeër filmt wolf binnen bebouwde kom Haaksbergen: ‘Een unieke ervaring’; later gezien in Rekken
Datum: 09-03-2022
Bron: Tubantia
Enschedeër Jan Elfring keek even vreemd op toen hij woensdagmorgen op weg was naar Haaksbergen. Pal tegenover een rij huizen aan de Enschedesestraat zag hij iets lopen in de wei. „Ik had het meteen door. Dit is een wolf.”

Reacties zijn gesloten.