Juni

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolvenwelpjes gespot op de Veluwe: ‘Geniet, maar laat ze met rust’
Datum: 29-06-2022
Bron: De Gelderlander
Ze zijn ongeveer twee maanden oud en hartstikke nieuwsgierig: de Veluwe is een wolvenduo rijker. Maar, waarschuwt het Wolvenmeldpunt: wie contact zoekt, brengt de welpjes in gevaar.
Titel: Hoe dichterbij de wolf komt, hoe groter de weerstand
Datum: 29-06-2022
Bron: Boerderij
De wolf mag van de meeste mensen wel in Nederland zijn, maar niet te dichtbij. Ongeveer 1.500 respondenten van een opinieonderzoek laten blijken weinig gecharmeerd te zijn van de aanwezigheid van het roofdier, zeker niet als hij in de buurt komt.
Titel: Wolvenwelpen gezien op de Midden-Veluwe
Datum: 28-06-2022
Bron: Bij12
Er zijn twee wolvenwelpen gezien op de Midden-Veluwe. Dit blijkt uit een waarneming die binnen is gekomen bij het Wolvenmeldpunt. Het is nog onbekend welke wolven de ouders zijn.
Titel: Petra en Jack staan ineens oog in oog met een wolf op de Veluwe: ‘Heel erg bijzonder’
Datum: 27-06-2022
Bron: De Stentor
,,Dit was wel heel erg bijzonder”, zegt Petra Krijgsman. Zij en haar man Jack Heijstek zagen zondagochtend een jonge wolf op de Zuidwest-Veluwe. Het stel uit Den Haag komt graag naar de Veluwe om daar wild te spotten. Zwijnen, herten, wilde runderen, ze hebben het allemaal al gezien.
Titel: Gedupeerde schapenhouder uit Jonkerslân vraagt wapenverlof aan tegen wolvenaanvallen. ‘Ik wil toestemming krijgen om mijn vee te beschermen’
Datum: 23-06-2022
Bron: Leeuwarder Courant
Veehouder Kees Terpstra uit Jonkerslân wil zwaar geschut inzetten om zijn schapenkudde tegen nog een wolvenaanval te beschermen. Donderdag toogt hij met een lokale jager naar het politiebureau in Leeuwarden om een wapenverlof groot kaliber aan te vragen.
Titel: Automobilist filmt wolf in maïsveld: ‘What the fuck’, klinkt het verrast
Datum: 23-06-2022
Bron: De Stentor
De wolf is in Nijkerk gespot. Nadat bewoners eerder melding maakten van het feit dat hij door een woonwijk liep, zijn er nu ook bewegende beelden opgedoken. ‘What the fuck, gewoon een wolf…’, klinkt het in de video.
Titel: Schapenhouder vraagt vergunning voor afschieten wolf
Datum: 21-06-2022
Bron: Het Schaap
De Friese schapenhouder Kees Terpstra gaat een vergunning aanvragen om wolven die zijn schapen aanvallen, dood te schieten. Hij raakte onlangs 4 schapen kwijt door een aanval.
Titel: Probleemwolf duikt weer op in Limburg
Datum: 21-06-2022
Bron: Het Schaap
Probleemwolf 1625m heeft toch weer in Limburg een schaap gedood. Het mannetjesdier was naar Duitsland vertrokken.
Titel: Beeld nieuw wolfje ‘te schattig’ om te delen, vrees voor wolventoerisme
Datum: 18-06-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er is een zes á acht weken oud wolvenwelp vastgelegd op beeld in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Er zijn twee bevestigde waarnemingen van het jonge dier, meldt de Zoogdiervereniging. De beelden worden bewust niet gedeeld met de media uit angst voor wolventoerisme.
Titel: Opnieuw prijs voor oudste wolvenpaar van de Veluwe: misschien wel vijf welpen erbij
Datum: 18-06-2022
Bron: De Stentor
Het oudste gevestigde wolvenkoppel op de Noord-Veluwe is voor de vierde keer papa en mama geworden. Beelden zijn er nog niet, maar het zou volgens Bij12 (het bureau dat namens de provincies het wel en wee van de wolven volgt) om minstens een, en misschien wel vijf nieuwe welpen gaan.
Titel: Opnieuw wolvenwelp geboren op de Noord-Veluwe
Datum: 17-06-2022
Bron: Zoogdiervereniging
Er is een wolvenwelp gezien in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Dit blijkt uit twee bevestigde waarnemingen die zijn binnengekomen bij het Wolvenmeldpunt. Er is ook een zichtwaarneming binnengekomen van vijf welpen. Dit is echter nog niet met beeld bevestigd.
Titel: Netten met stroomdraad tegen wolf voorlopig nog ingezet
Datum: 16-06-2022
Bron: Omroep Flevoland
Boswachter Harco Bergman en zijn team gaan door met het plaatsen van mobiele wolvenrasters in het Kuinderbos bij Bant om de schapen te beschermen.
Titel: Zeker vijf verschillende wolven actief in Friesland
Datum: 16-06-2022
Bron: WaldNet
Er zijn zeker vijf verschillende wolven actief in Friesland. Dat blijkt uit een tussenrapportage van BIJ12. BIJ12 onderzoekt incidenten en concludeert dat er in Nederland een toenemend aantal zwervende wolven is.
Titel: Wallaby van De Warande in Helmond dood gevonden, mogelijk aangevallen door wolf: ‘Moet een flink beest zijn geweest’
Datum: 15-06-2022
Bron: ED
Een wallaby van dierenpark De Warande in Helmond is begin deze maand mogelijk het slachtoffer geworden van een wolf. Het dier werd ‘s ochtends door een medewerker dood in de wei gevonden en bleek toegetakeld. Of het daadwerkelijk om een aanval door een wolf gaat, wordt onderzocht.
Titel: Wolvenpopulatie blijft groeien: ‘We moeten nu echt aan de bak’
Datum: 15-06-2022
Bron: Omroep Gelderland
Het aantal gevestigde wolven in Gelderland blijft toenemen. Dat constateert BIJ12 die namens alle provincies de wolvenpopulatie monitort. Daarmee rijst de vraag of de afschotcijfers voor herten en zwijnen moeten worden aangepast nu er een toppredator rondloopt op de Veluwe.
Titel: Wolvenpaar in Drenthe krijgt regelmatig bezoek van andere wolven
Datum: 15-06-2022
Bron: RTV Drenthe
Vijftien wolven hebben op dit moment in Nederland een territorium gevonden. Onder die vijftien zijn er vier paartjes, die later dit jaar mogelijk welpen krijgen. Een van die paartjes heeft het Drents-Friese Wold als vast leefgebied gekozen..
Titel: Vermoedens bevestigd door cijfers: wolf was afgelopen maanden regelmatig in Overijssel
Datum: 15-06-2022
Bron: RTV Oost
In elk geval drie verschillende wolven zijn in maart en april door Overijssel getrokken. Dat blijkt uit DNA-onderzoek na aanvallen door wolven op schapen in onze provincie. Het gaat om twee mannetjes en een vrouwtje, meldt BIJ12. Mogelijk zijn er nog andere wolven in Overijssel geweest: van een aantal aanvallen in Overijssel is wel duidelijk dat het om een wolf ging, maar is (nog) niet vastgesteld welke wolf het was.
Titel: Friesland: Shetlander vermoedelijk gedood door wolf
Datum: 13-06-2022
Bron: Omroep Brabant
Een Shetlander in de provincie Friesland is vermoedelijk aangevallen en gedood door een wolf. De eigenaresse kreeg vanmorgen bericht dat de pony met een grote wond in de hals levenloos in de wei werd aangetroffen. In Duitsland werden al meerdere pony’s het slachtoffer van de wolf, maar tot nog toe was dat in Nederland nog niet het geval.
Titel: Honden beschermen schapen tegen de wolf op de Strabrechtse Heide
Datum: 12-06-2022
Bron: Omroep Brabant
De wolf is terug. Op de Strabrechtse Heide bij Heeze zijn al tientallen schapen het slachtoffer geworden. Schaapsherder Riaan Strijdom heeft al verschillende oplossingen geprobeerd, maar de wolf is onvoorspelbaar. Sinds half mei lopen er nu vier speciale honden bij de kuddes om de schapen te beschermen.
Titel: Wolf gespot in Amersfoort: 400 jaar geleden keken we er niet van op
Datum: 12-06-2022
Bron: IndeBuurt
Een wolf in Amersfoort, dat is tegenwoordig opmerkelijk nieuws. Een tijdje terug liep er eentje rond in Vathorst. Daar behaalde het beestje het gesprek van de dag mee. Maar in de 16e- en 17e-eeuw kwamen wolven vaak voor in Eemland. Daar hadden ze toen een andere oplossing voor: een klopjacht!’
Titel: Er ontbreekt iets cruciaals bij de moeflons in Park De Hoge Veluwe: ‘Die wolven moeten hier weg’
Datum: 09-06-2022
Bron: De Stentor
,,Kijk’’, wijst Jan-Willem Bolkenbaas. Een kudde moeflons laat zich onverwacht zien in park De Hoge Veluwe. De aanwezigheid van wolven heeft ze schuw gemaakt, maar dat is niet wat de jachtopzichter ziet. Er zit geen jong dier tussen. En dat hoort niet in deze tijd van het jaar. ,,De wolf moet hier weg.’’
Titel: Auto grootste bedreiging voor wolf, derde van alle ‘Nederlandse’ dieren inmiddels doodgereden
Datum: 09-06-2022
Bron: De Stentor
De wolf die afgelopen weekend werd doodgereden op de A50 bij Apeldoorn was het zevende verkeersslachtoffer in ons land. Dat is een flink deel van ‘onze’ wolvenpopulatie. Hoe komt het dat wolven zo vaak worden doodgereden?
Titel: Extra wolfwerende hekken komen in Gelderland beschikbaar buiten leefgebied wolf
Datum: 08-06-2022
Bron: Vee en Gewas
Statenleden in Gelderland stemmen in met een motie van de VVD, waardoor er extra noodsets met flexinets voor dierhouders beschikbaar komen binnenkort. Er leven verschillende wolven op de Veluwe, maar er zijn ook wolven die zwerven.
Titel: Wolf doodgereden op A50 bij Apeldoorn
Datum: 06-06-2022
Bron: Omroep Gelderland
Op de A50 ter hoogte van Apeldoorn Noord is een wolf doodgereden. Dat meldt BIJ12. Het dier is in de nacht van zondag op maandag gevonden.
Titel: ZLTO wil sneller onderzoek na wolvenaanval
Datum: 04-06-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Bij een vermoedelijke aanval van een wolf op landbouwhuisdieren moeten dierenartsen de mogelijkheid krijgen om DNA-monsters te nemen voor het onderzoek naar de aanval. Daarvoor pleit ZLTO. Volgens de vereniging verloopt het proces nu soms te stroperig, waardoor de dader niet meer geïdentificeerd kan worden of het dierenwelzijn in het geding komt.
Titel: Zorgen bij provincie: ‘Er komen te veel wolven en je mag niets’
Datum: 04-06-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een meerderheid van de Gelderse politiek vindt dat de wolf te goed beschermd is. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. De wolf mag nu bijvoorbeeld niet worden verjaagd of uit een gebied worden geweerd.
Titel: Dode wolf onder verdachte omstandigheden gevonden in Ugchelen
Datum: 03-06-2022
Bron: Omroep Gelderland
Handhavers hebben bij Ugchelen een dode wolf gevonden. De omstandigheden zijn verdacht, de provincie hoopt daarom dat getuigen zich melden.
Titel: Het is officieel: dood schaap in de buurt van Kuinderbos bij Bant was werk van wolf
Datum: 02-06-2022
Bron: De Stentor
Bij12, dat in opdracht van de provincies schademeldingen bijhoudt, heeft dat bekend gemaakt. Het nieuws is geen verrassing: in de buurt van het Kuinderbos is meermalen een wolf gezien. Dat leverde onder meer een iconische foto op van een wolf bij een tulpenveld.
Titel: Schaap in april doodgebeten door wolf
Datum: 01-06-2022
Bron: Omroep Flevoland
Een wolf heeft in april in Creil een schaap doodgebeten. Dat bevestigt organisatie BIJ12 na DNA-onderzoek. Het gaat om een schaap dat op 23 april gevonden werd.

Reacties zijn gesloten.