Januari

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolf maakt in 2021 minder slachtoffers onder schapen dan een jaar eerder, in Twente zelf geen een
Datum: 31-01-2022
Bron: Tubantia
Hoewel er steeds vaker signalen komen dat hij zich echt in Nederland heeft gevestigd, heeft de wolf in 2021 minder schapen gedood dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van overheidsinstantie Bij12. In Twente en de Achterhoek werden vorig jaar helemaal geen dode schapen op het conto van de wolf geschreven.
Titel: Wolven doodden in 2021 veel minder schapen dan het jaar ervoor
Datum: 31-01-2022
Bron: De Stentor
Wolven hebben in 2021 in Nederland minder schapen gedood dan het jaar ervoor. In 2020 nam het aantal nog flink toe en ging het om 291 schapen, afgelopen jaar waren ‘maar’ 209 schapen de klos. Op de Veluwe, waar de meeste wolven verblijven, en in Overijssel waren relatief weinig aanvallen.
Titel: ‘Weidedieren zijn onze vrienden, ernstige zorg over hun veiligheid vanwege wolf is terecht’
Datum: 30-01-2022
Bron: De Stentor
Het al dan niet bejagen van de wolf blijft de gemoederen bezighouden. Harold Zoet van LTO Noord regio oost reageert op het opiniestuk van Niko Koffeman (de Stentor 22-01). ‘Dat het krokodillentranen zijn van de schapenhouder die door de wolf gedode dieren aantreft, getuigt van weinig empathie.’
Titel: Eerst een fraaie wolvenfoto, daags erna twee dode schapen: ‘Wil deze wolf in de regio Tilburg blijven?’
Datum: 28-01-2022
Bron: Brabants Dagblad
Unieke foto’s van een wolf, gemaakt in Riel. Kort daarop twee doodgebeten schapen in Heukelom en Berkel-Enschot. Bewezen is het (nog) niet, maar wolvenkenner Glenn Lelieveld gaat ervan uit dat er voor het eerst een wolf rondloopt in de regio Tilburg. Een nieuwkomer, volgens hem. Wat betekent dit precies?
Titel: Acht doodgebeten schapen in Lierop werden gepakt door wolf, bewijst DNA-onderzoek
Datum: 28-01-2022
Bron: Eindhovens Dagblad
De schapen die vorige maand werden doodgebeten in Lierop, zijn inderdaad ten prooi gevallen aan een wolf. Dat blijkt vrijdag uit de resultaten van een DNA-onderzoek dat BIJ12 heeft laten uitvoeren. In totaal werden acht Lieropse schapen in december het slachtoffer van een wolf.
Titel: Schaap doodgebeten: zo wordt onderzocht of een wolf de dader is
Datum: 28-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Een boer in Riel heeft donderdag een wolf gespot. Op dezelfde dag heeft een wolf waarschijnlijk een schaap aangevallen in Heukelom bij Oisterwijk. Maar wanneer weten we of het daadwerkelijk een wolf was die het schaap heeft aangevallen en niet een loslopende hond of vos?
Titel: Twee geitjes in Mariapeel dood: mogelijk werk van wolf
Datum: 27-01-2022
Bron: Eindhovens Dagblad
Een kudde Nederlandse Landgeiten die voor Staatsbosbeheer de Mariapeel begrazen, zijn mogelijk aangevallen door een wolf. Twee geiten zijn twee weken geleden overleden aan de verwondingen van een dier, laat boswachter Lieke Verhoeven desgevraagd weten.
Titel: Doden honden echt veel meer schapen dan wolven, zoals ecologen beweren? ‘Gegoochel met statistieken’
Datum: 27-01-2022
Bron: De Stentor
‘Honden doden jaarlijks veel meer schapen dan wolven.’ Dat wordt steeds vaker gezegd om te benadrukken dat het met de overlast door wolven in Nederland allemaal nog wel meevalt. Wolven hebben afgelopen jaar minder schapen (rond de 200) dan in 2020 (bijna 300) gedood, maar honden zouden jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 4000 tot zelfs 13.000 dode schapen. Is dat wel zo? Waar komen die getallen vandaan? Een reconstructie.
Titel: Coen stond oog in oog met een wolf: ‘Dacht dat het een hond was’
Datum: 27-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Er is opnieuw een wolf opgedoken in Brabant. Dit keer is het dier gespot bij Riel. Aardappelboer Coen zag hem tijdens het maaien en hij maakte een foto. Hij wil collega-boeren waarschuwen.
Titel: Opnieuw dode schapen rond Drents-Friese Wold
Datum: 20-01-2022
Bron: RTV Drenthe
In de nacht van dinsdag op woensdag zijn vijf schapen doodgebeten in de buurt van het Drents-Friese Wold. Het gaat om een schaap in de buurt van Boijl en vier schapen bij Vledderveen.
Titel: Waarom gaat de wolf zo graag naar de Zuidwest-Veluwe?
Datum: 20-01-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er zijn nieuwe wolven gespot op de Zuidwest-Veluwe. Dat is niet voor het eerst. Het gebied lijkt een enorme aantrekkingskracht te hebben op de roofdieren. Boswachter Frank Theunissen weet wel waarom dat is. “Het is een wolvensnelweg.”
Titel: De Strabrechtse Heide heeft zijn wolf nog
Datum: 20-01-2022
Bron: Omroep Brabant
De wolf die maandagnacht werd doodgereden op de A67 bij Aalst, is niet de wolf die op de Strabrechtse Heide actief is. Een onderzoek naar de leeftijd van de wolf was genoeg om dat vast te stellen. De aangereden wolf is tussen de een en twee jaar oud.
Titel: Weer nieuwe wolven op de Veluwe, vastgelegd op camera
Datum: 20-01-2022
Bron: Omroep Gelderland
Op camerabeelden die zijn gemaakt op de Zuidwest-Veluwe zijn nieuwe wolven te zien. Volgens boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten gaat het om verschillende individuen, al moet uit DNA-onderzoek nog blijken waar ze precies vandaan komen.
Titel: Opnieuw wolven gespot op de Veluwe: ‘Ontspannen, gapend en snuffelend’
Datum: 20-01-2022
Bron: De Gelderlander
Op de Zuid-West Veluwe zijn opnieuw wolven gespot door de wildcamera’s van Natuurmonumenten. Boswachter Frank Theunissen wil de beelden delen om te laten zien hoe de wolven leven in de natuur en meer begrip te creëren.
Titel: Is de Strabrechtse heide zijn wolf kwijt?
Datum: 19-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Hield de wolf die werd doodgereden op de A67 eerder huis op de Strabrechtse heide en gaat het dus om het dier dat daar een flink aantal schapen doodbeet? Of kwam deze wolf heel ergens anders vandaan? “We weten het niet”, zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging en coördinator van het Wolvenmeldpunt. In het voorjaar kan de vraag wél beantwoord worden.
Titel: Provincie Gelderland gaat door met wolvencommissie
Datum: 18-01-2022
Bron: Provincie Gelderland
De Gebiedscommissie preventie wolvenschade, ook wel ‘wolvencommissie’ genoemd, gaat door. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) besloten nadat ze de werkzaamheden van de commissie hadden beoordeeld. Praktische voorlichting over wolfwerende maatregelen blijft nodig. Daarnaast werkt de commissie aan nieuwe oplossingen en ideeën voor veehouders. GS volgen hiermee het voorstel van de commissie om het werk voort te zetten
Titel: Speciale hekken met schrikdraad op Brunssummerheide en Sint Pietersberg moeten schapen én de wolf beschermen
Datum: 18-01-2022
Bron: De Limburger
De wolf is definitief terug in Nederland. Nu schapen worden aangevallen, wordt alweer openlijk over afschieten gesproken. Volgens Natuurmonumenten is een andere aanpak echter nodig.
Titel: Hulp voor voor Drentse schapenhouders bij gebruik van wolfwerende rasters
Datum: 18-01-2022
Bron: RTV Drenthe
Veehouders in de provincie Drenthe die wolfwerende rasters willen gebruiken om hun schapen tegen wolven te beschermen, kunnen vanaf nu hulp krijgen van een ondersteunersteam. Het team bestaat uit drie medewerkers van agrarisch uitzendbureau Abeos die hiervoor een speciale training hebben gehad.
Titel: Nico reed per ongeluk een wolf dood: ‘Triest, zo’n mooi zeldzaam beest’
Datum: 17-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Nico Verkroost reed zondagavond per ongeluk een wolf dood op de A67 bij Aalst. Hij is aangedaan door het ongeval. “Zonde, het is echt een zeldzaam dier.”
Titel: Drie schapen doodgebeten bij boerderij in Esbeek, wolf verdacht
Datum: 17-01-2022
Bron: Brabants Dagblad
Op biologische boerderij De Kraanvogel in Esbeek zijn in de nacht van zondag op maandag drie schapen gedood. Een taxateur die de schade opnam herkende aan de verwondingen van de schapen bijtsporen van een wolf, voor hem reden om de kans dat een wolf de dader is op 99 procent in te schatten. Om ook het laatste procentje duidelijk te krijgen is er DNA afgenomen om er verder onderzoek naar te doen.
Titel: Wolf doodgereden op A67
Datum: 17-01-2022
Bron: BIJ12
Op de A67 ter hoogte van Ekenrooi in de provincie Noord-Brabant is vandaag een wolf doodgereden. Het gaat om een mannelijke wolf. Nader onderzoek moet duidelijkheid geven over de identiteit van de wolf.
Titel: Werkhonden beschermen Limburgse schaapskudde
Datum: 17-01-2022
Bron: Nieuwe Oogst
De wolf houdt de gemoederen bezig op de grens van Brabant en Limburg. Schapenhouder Heidi van der Pol heeft rust gevonden met de inzet van een vaste en flexibele afrastering en twee kuddewaakhonden.
Titel: ‘Provincies moeten haast maken met vergoeden wolvenrasters’
Datum: 15-01-2022
Bron: De Stentor
In de nieuwe campagne van Natuurmonumenten ‘Wennen aan de wolf’ roept de natuurorganisatie boeren op om hun vee te beschermen door middel van wolfwerende rasters. Ook roept ze op dat provincies vaart zetten achter subsidieregelingen voor wolfwerende rasters.
Titel: Zo wordt de wolf bij de kudde schapen in Elspeet op afstand gehouden: ‘Ik kijk of er niks beweegt, ik zie alles’
Datum: 15-01-2022
Bron: De Stentor
Nog één keer wordt de schaapskudde in Elspeet vrijdag begeleid door wolvenwachters, om daarmee een aanval van wolven te voorkomen. De proef met vrijwilligers die met de herder meelopen komt ten einde, nu de schapen gaan lammeren. Daarmee is het probleem voor de toekomst nog niet opgelost.
Titel: Wolf verzorgt evenwicht, als je hem schiet komt er een nieuwe; schapen ‘s nachts binnenhalen of achter hek
Datum: 14-01-2022
Bron: De Stentor
Ja hij bijt schapen dood. Wij maken koeien en varkens dood om te eten. Het doodgebeten schaap kun je beter laten liggen. Dat eet hij dan verder op. Ruim je het op, dan zoekt hij een ander schaap.
Titel: Schrik zit er goed in nadat wolf twaalf schapen in Putten doodbeet: ‘Een schaap is toch een mals hapje’
Datum: 14-01-2021
Bron: De Stentor
Steven Koopman (20) wijst beteuterd naar een van zijn veertien schapen. Het arme dier wankelt op zijn poten. Toch heeft dit schaap net als de dertien andere de nietsontziende aanval van hoogstwaarschijnlijk een wolf overleefd.
Titel: Elf schapen doodgebeten, was het een wolf of een hond?
Datum: 14-01-2022
Bron: Omroep Gelderland
Acht van zijn schapen zijn dood en nog eens drie dode schapen bij de buren. In Putten heeft de jonge schapenboer Steven Koopman (20) ‘geen woorden’ voor de slachting onder zijn dieren. Die zou volgens hem zijn aangericht door een wolf. Maar wolvendeskundige Glenn Lelieveld twijfelt.
Titel: Draagvlak wolf per provincie
Datum: 14-01-2022
Bron: Localfocus / Kieskompas
LocalFocus heeft in samenwerking met Kieskompas een enquête uitgevoerd waar 5200 mensen aan hebben deelgenomen. Vooral in de provincies Drenthe, overijssel en Noord-Brabant waar de wolf rondzwerft en schade aanricht, zijn mensen minder positief. Hier geven ook de meeste mensen aan dat zij vinden dat de wolf niet in nederland thuishoort.
Titel: Nieuw wolfwerend hek geplaatst bij Lhee: ‘Niet wachten op problemen’
Datum: 13-01-2022
Bron: RTV Drenthe
Geen wolf kan er straks meer langs. De kudde van schaapskooi Achter ‘t Zaand bij Lhee is met een nieuw wolfwerend raster beschermd tegen aanvallen van de wolf. Op deze plek trapt Natuurmonumenten vandaag haar landelijke campagne af: ‘wennen aan de wolf’. Gericht op het scheiden van feiten en fabels in de discussie over het teruggekeerde roofdier.
Titel: Natuurmonumenten start campagne om Nederlanders te laten wennen aan de wolf en doet dringende oproep aan herders, boeren en schapenhouders
Datum: 13-01-2022
Bron: DVHN
De wolf is na 150 jaar terug in Nederland en lijkt zich definitief te hebben gevestigd binnen de landsgrenzen. Dat is voor Natuurmonumenten een goede reden om een campagne te beginnen met de titel ‘Wennen aan de wolf’. Ook worden herders bijgestaan om hun dieren te beschermen tegen dit grote roofdier.
Titel: Wolf bijt twee schapen dood in wei bij Huijbergen
Datum: 11-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Eind vorige week heeft een wolf opnieuw toegeslagen in West-Brabant. Niet op een open weiland, maar in een kleine wei bij een huis aan de rand van Huijbergen. Daar werden twee schapen doodgebeten. Drie andere schapen raakten gewond en zijn door een dierenarts weer op de been geholpen.
Titel: Actie voor extra honden om schapen in Doldersum te beschermen tegen wolven loopt als een tierelier. Twee ervaren Italiaanse ‘bodyguards’ staan in startblokken om naar Drenthe te komen
Datum: 10-01-2022
Bron: DVHN
De crowdfundingsactie voor de aanschaf van twee ervaren Italiaanse beschermhonden, die de kudde van schaapherder Erika Visser in Doldersum beter moeten beschermen tegen wolven, loopt als een tierelier.
Titel: Enthousiasme voor wolven neemt snel af: ‘Zou schapen tegen wolven moeten beschermen’
Datum: 10-01-2022
Bron: AD
Het heeft geen zin om wolven af te schieten om te voorkomen dat ze schapen doodbijten. In plaats daarvan moeten schapen beter tegen de wolf worden beschermd, stelt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt.
Titel: Wolvenprojectgroep pleit voor preventie en subsidie: “Afschieten is niet de oplossing”
Datum: 10-01-2022
Bron: Omroep Friesland
Het Europees Parlement praat maandag over de mogelijkheid om in sommigen gevallen wolven af te schieten. In Europa zijn al meer dan 20.000 wolven en die zorgen voor steeds meer overlast, zoals in het Drents-Friese Wold.
Titel: Eigenaar van door wolf in Wapse aangevallen kudde: ‘Iedereen mag vinden dat de wolf uit Drenthe weg moet, maar ik vind dat niet’
Datum: 08-01-2022
Bron: DvhN
Het wolvenpaar dat zich in het Drents Friese Wold heeft gevestigd heeft vrijdag zeer waarschijnlijk weer schapen doodgebeten in Wapse. ,,Maar onze hond en het wolvenraster hebben erger voorkomen’’, zegt Erika Visser, eigenaar van de aangevallen kudde.
(!) Lees dit artikel ook op de Faceboek-groep van de werkgroep.
Titel: Wolf slaat meerdere keren toe, dierenarts en bewoners maken zich zorgen
Datum: 08-01-2022
Bron: Omroep Brabant
Minstens één wolf heeft in drie dagen tijd zeker drie keer toegeslagen in de omgeving van Someren. Het roofdier beet verschillende schapen dood. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of het om hetzelfde dier gaat, maar buurtbewoners maken zich zorgen. Dat geldt ook voor dierenarts Stef Frenken, werkzaam bij de praktijk in Someren. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de gewonde schapen.
Titel: Opnieuw schapen doodgebeten in Wapse en Vledder
Datum: 08-01-2022
Bron: RTV Drenthe
In Wapse en Vledder zijn opnieuw schapen aangevallen. In totaal werden gisteren zeven dieren gedood. Of de schapen door een wolf zijn doodgebeten, is nog niet duidelijk.
Titel: Zeven dode schapen in Vledder en Wapse. De teller loopt op. Heeft de wolf voor de zoveelste keer toegeslagen?
Datum: 07-01-2022
Bron: Dvhn
In Vledder zijn vrijdagmiddag drie dode schapen aangetroffen, waarvan één op de openbare weg. Iets verderop, in Wapse, werden vier schapen gedood.
Titel: In november werden in Drenthe 35 schapen doodgebeten door wolven. In Lheebroek, Wapse, Wapserveen, Dieverbrug, Doldersum en Diever was het raak
Datum: 05-01-2022
Bron: Dvhn
In Drenthe zijn in november vorig jaar 35 schapen en een kalf doodgebeten door wolven. Dat meldt Bij12. Dit is de organisatie die namens de provincies wolvenschade onderzoekt en (financieel) afhandelt.
Titel: Boeren in Drenthe wachten regelmatig maanden op schadevergoeding wolvenaanval
Datum: 05-01-2022
Bron: Veld-Post
De schadeafhandeling van wolvenaanvallen voor schapenhouders moet drastisch worden verbeterd, stelt Statenlid Johan Moes (VVD) van de provincie Drenthe, helemaal gezien de hoeveelheid wolvenaanvallen die er de laatste weken plaatsvinden. „Sinds 20 december 2021 hebben er gemiddeld twee wolvenaanvallen per dag plaatsgevonden en we weten inmiddels dat een wolvenpaar zich heeft gevestigd in het Nationaal Park Drents-Friese Wold.”
Titel: Of wolvenaanval vergoed wordt, hangt af van dna-speurder Johan
Datum: 04-01-2022
Bron: RTV Drenthe
Het is een triest gezicht op het erf van een schapenhouder in Vledder. Twee dode schapen, meerdere gewond. Het is een bekend tafereel voor onafhankelijk taxateur Johan Wesselink. Het is al zijn tweede adres van de dag.

Reacties zijn gesloten.