Februari

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolf doet midden in het dorp een angstpoepje: ‘Ik heb de drol zelf opgehaald’
Datum: 28-02-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een wolf heeft zondagochtend een drol achtergelaten op de hoek van de Dorpsstraat en Looistraat in Heumen. Volgens wolvendeskundige Maurice la Haye kwam de wolf onverwacht mensen tegen en heeft hij uit angst gepoept. “Hij was op de verkeerde plek, op het verkeerde moment”, aldus La Haye.
Titel: Aangereden wolf op A67 blijkt afkomstig uit België
Datum: 28-02-2022
Bron: BIJ12
De wolf die op 17 januari 2022 werd aangereden op de A67 ter hoogte van Ekenrooi bij Eindhoven, blijkt afkomstig uit België. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het wolf GW2432m is: een welp van de Belgische Hechtel-Eksel-roedel. Deze roedel is vernoemd naar het dorp Hechtel-Eksel, ten zuiden van Valkenswaard in België.
Titel: Verspreiding wolf in de Benelux
Datum: 23-02-2022
Bron: BIJ12
De wolf is een soort die niet aan landsgrenzen gebonden is. De wolven in Nederland maken naar het oosten deel uit van de Centraal-Europese wolvenpopulatie en naar het zuiden van de Alpiene wolvenpopulatie. Samenwerking tussen de Benelux en Duitsland heeft ertoe geleid dat er een grensoverstijgende kaart van de wolventerritoria is gemaakt. Zo werken overheden samen om wolvenpopulatie in beeld te brengen. Deze kaart kan in de toekomst worden uitgebreid met data uit andere landen.
Titel: Boer Gerrit uit Putten doet al zijn schapen weg vanwege de wolf: ‘Ik kan ze dit niet meer aandoen’
Datum: 19-02-2022
Bron: De Stentor
De Puttense schapenhouder Gerrit Koopman, die onlangs een aantal dieren verloor door een aanval van een wolf, gooit het bijltje erbij neer. Uit angst voor een nieuwe aanval stopt hij met het houden van schapen. ,,Ik mis ze nu al.”
Titel: Zeeland richt blik op wolf
Datum: 18-02-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Er komt een projectgroep ‘Wolf in Zeeland’. Het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland laat zich adviseren over een subsidieregeling die specifiek is gericht op de aanwezigheid van de wolf in de provincie.
Titel: Dode wolf gevonden op A2 bij Weert
Datum: 17-02-2022
Bron: De Telegraaf
Op de A2 bij Weert is in de nacht van 15 op 16 februari een dode wolf gevonden. Volgens de provincie Limburg gaat het om een mannelijk dier.
Titel: ‘Niet tegen de natuur in werken.’ Als het aan herder Erika Visser ligt, hoeven de wolven niet weg
Datum: 17-02-2022
Bron: Stellingwerf
Het is boffen ditmaal, met regenlaarzen en dikke jas op naar het natuurgebied bij Oude Willem. Laverend door plassen en pollen pijpenstrootje, balancerend naar de einder. Met het blote oog nauwelijks waarneembaar, een kudde schapen met een schaapherder.
Titel: ‘Tweede wolf binnen de hekken van park Hoge Veluwe’
Datum: 17-02-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er zouden twee wolven leven achter de afrastering van Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat blijkt uit gegevens van pootafdrukken die zijn geanalyseerd, stellen het park zelf en deskundigen van het Wolvenmeldpunt.
Titel: Schapenhouder na zevende wolvenaanval: ‘Ik zet ze op Marktplaats’
Datum: 16-02-2022
Bron: RTV Drenthe
Meerdere schapenhouders in Zuidwest-Drenthe overwegen te stoppen. Ze zijn de wolvenaanvallen zat. Vijf schapenhouders verloren de afgelopen maanden bij tientallen aanvallen gezamenlijk al 68 schapen.
Titel: Nog dit voorjaar Friese maatregelen tegen wolvenschade
Datum: 16-02-2022
Bron: Veld-Post
Een speciale wolvenconsulent kan dit voorjaar al in de provincie Friesland aan de slag. Voor schapenhouders komt dan ook een subsidieregeling voor onder andere wolvenhekken en andere materialen om het roofdier te keren.
Titel: Schaap met gps en ezels die wolven verjagen: welkom op de Sallandse Heuvelrug
Datum: 15-02-2022
Bron: De Stentor
Er zijn de afgelopen maanden honderden nieuwe lammeren geboren. Het verse bloed in de drie schaapskuddes die de Sallandse Heuvelrug begrazen, staat te popelen om weer naar buiten te gaan. Het publiek wordt dit jaar beter geïnformeerd dan ooit. De kudde zoeken behoort tot het verleden. „We hebben een schaap met gps.”
Titel: In maart mogelijk meer duidelijkheid over het aantal wolven in Nederweert
Datum: 15-02-2022
Bron: Nederweert24
De fractie JAN heeft in januari 2022 in een brief aan het college van Nederweert haar zorgen geuit en politieke vragen gesteld over de komst van een wolf in Nederweert. Het college van B&W van de gemeente Nederweert heeft inmiddels de gestelde vragen beantwoord.
Titel: Deze Italiaanse honden beschermen de schaapskudde van Doldersum tegen wolven: ‘Ze zetten hun leven op het spel om de beesten op afstand te houden’
Datum: 14-02-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
„Ik ben ontzettend blij met m’n drie ijsberen”, lacht Erika Visser, schaapherder van kudde De Ommekeer in Doldersum. Sinds vorige week worden haar schapen beschermd door drie Italiaanse berghonden van de Maremmen.
Titel: Sloeg de ‘Wolf van Mook’ al toe in Groesbeek en Plasmolen?
Datum: 09-02-2022
Bron: De Gelderlander
Een nog onbekend dier heeft gisteren een schaap doodgebeten in het Zevendal bij Plasmolen. Een dag eerder gebeurde dat mogelijk ook al tussen Groesbeek en de Duitse grens. De incidenten hangen misschien samen met meldingen van een wolfachtig dier op de nabijgelegen Mookerhei.
Titel: Wolfwerend raster: ‘Voorkomen dat de wolf went aan het eten van schapen’
Datum: 07-02-2022
Bron: RTV Drenthe
De wolf houdt de Drentse gemoederen al bezig sinds de eerste in 2015 bij Noord-Sleen werd waargenomen. Nu is de kans groot dat er een wolvenpaar in de provincie zit. Met enige regelmaat worden de dieren op wildcamera’s waargenomen en er worden herhaaldelijk schapen aangevallen.
Titel: ‘Schapen in Ooijpolder permanent beschermen tegen wolven’
Datum: 07-02-2022
Bron: De Gelderlander
In doortrekgebieden voor wolven, zoals de Ooijpolder nu lijkt te worden, kunnen schapenhouders hun kuddes het beste permanent beschermen tegen het roofdier. Dat stelt Bart Beekers van Wolven in Nederland. Nu worden er pas wolvenwerende rasters geplaatst als een wolf al heeft toegeslagen, zoals enkele maanden geleden.
Titel: Sayaguesa-runderen veranderen gedrag door wolf
Datum: 04-02-2022
Bron: RTV Drenthe
Natuurbeheerders zetten verschillende grazers in om te voorkomen dat open natuurgebieden in bos veranderen. Naast schapen en geiten zijn dat in het Drents-Friese Wold Sayaguesa runderen, een imposant en gehard Spaans runderras.
Titel: Bijzondere beelden: zwijnen vallen wolf aan op de Veluwe
Datum: 04-02-2022
Bron: NOS
Het zijn opvallende beelden die door boswachter Frank Theunissen op Twitter zijn gezet. We zien een aanvaring tussen een wolf en wat zwijnen op de Veluwe. Maar het zijn niet de zwijnen die aangevallen worden, maar juist de wolf die met de staart tussen de benen wegvlucht. “Een wandelaar heeft meer te vrezen van zwijnen dan van wolven.”
Titel: Herder Visser: ‘Wolfwerende maatregelen zijn niet eenvoudig’
Datum: 03-02-2022
Bron: RTV Drenthe
Herder Erika Visser doet haar best haar schapen zo goed mogelijk te beschermen tegen de wolf. Ze maakt daarvoor gebruik van een wolfwerend raster van meer dan een meter hoog én honden die de kudde beschermen.
Titel: ‘Te weinig oog voor de belangen van schapenboeren’
Datum: 03-02-2022
Bron: RTV Drenthe
Diederik Sleurink, namens LTO Noord, vindt dat er meer oog voor de belangen van schapenboeren moet komen in het debat over de wolf.
Titel: Hoge Veluwe uit scherpe kritiek op wolvenonderzoekers: ‘Rapport over de wolf moet overnieuw’
Datum: 02-02-2022
Bron: De Gelderlander
Baron Seger van Voorst tot Voorst van Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet zijn strijd in het wolvendossier voort. Hij wil een nieuw onderzoek naar de wolf in Nederland. Dat onderzoek moet gedaan worden door buitenlandse onderzoekers. Nederlandse wetenschappers zijn volgens Van Voorst tot Voorst bevooroordeeld.
Titel: Drentse wolf niet zomaar ‘probleemwolf’ te noemen
Datum: 02-02-2022
Bron: RTV Drenthe
Om de paar dagen heeft Drenthe te maken met aanvallen op schapen door een wolf of meerdere wolven. Zo was het afgelopen weekend weer raak in Boijl op de grens met Friesland en in Vledderveen. De teller dode schapen staat voor januari op 26. En mogelijk overlijden nog een paar schapen in Boijl aan hun verwondingen. In totaal zijn sinds september 84 schapen en een kalf gedood door de Drentse wolf of wolven. Al moet het DNA van de aanvallen in januari nog worden onderzocht.
Titel: Wolf doodt vijftien dieren in onze provincie
Datum: 02-02-2022
Bron: Omroep Gelderland
Het merendeel van de wolven in ons land leeft op de Veluwe, maar die Gelderse wolven maken opvallend weinig slachtoffers onder vee. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BIJ12. In totaal vielen in het natuurgebied, dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten, elf dieren van de veestapel ten prooi aan een wolf. In onze hele provincie waren dat 15 dieren.
Titel: Nog eens vijf dode schapen aangetroffen in zuidoosthoek van Friesland
Datum: 01-02-2022
Bron: Leeuwarder Courant
Opnieuw zijn er doodgebeten schapen aangetroffen in de zuidoosthoek van Friesland. Dinsdag zijn er in Makkinga twee meldingen gedaan van in totaal vijf dode schapen. Dat bevestigt BIJ12, de interprovinciale organisatie die wolvenschade afhandelt.
Titel: Sterke stijging wolvenschade
Datum: 01-02-2022
Bron: Het schaap
De wolf zorgt voor steeds meer schade onder schapen. In december en januari waren er opvallend veel bevestigde gevallen en meldingen.
Titel: Wolven doodden in 2021 veel minder schapen dan het jaar ervoor
Datum: 01-02-2022
Bron: De Gelderlander
Wolven hebben in 2021 in Nederland minder schapen gedood dan het jaar ervoor. In 2020 nam het aantal nog flink toe en ging het om 291 schapen, afgelopen jaar waren ‘maar’ 209 schapen de klos. Op de Veluwe, waar de meeste wolven verblijven, en in Overijssel waren relatief weinig aanvallen.

Reacties zijn gesloten.