December

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Steven verkocht al zijn schapen uit angst voor nieuwe wolvenaanval
Datum: 30-12-2022
Bron: Omroep Gelderland
Opengereten, aan stukken gescheurd, in de sloot en op het weiland. Steven Koopman kan zich nog goed herinneren hoe hij begin dit jaar meerdere dode en zwaargehavende schapen aantrof op het land van zijn vader. Het was het begin van een jaar waarin de wolf in Gelderland tientallen schapen doodde.
Titel: Record aan schadevergoedingen na aanvallen door wolf
Datum: 30-12-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een recordaantal veehouders in Gelderland heeft dit jaar melding gemaakt van een wolvenaanval. Uiteindelijk zijn tientallen meldingen bevestigd en zijn er duizenden euro’s aan schadevergoedingen uitgekeerd. In vergelijking met 2021 is er sprake van een verdrievoudiging en daar komt nog een flink aantal niet afgehandelde meldingen bij. Dat blijkt allemaal uit een analyse van de wolvenrapportage van BIJ12.
Titel: Massale slachtpartij hoogstwaarschijnlijk door wolf
Datum: 28-12-2022
Bron: Maasduinencentraal
Op Landgoed De Hamert heeft (waarschijnlijk) een wolf een grote slachtpartij aangericht. Meer dan 20 schapen zijn er gedood en 15 gewond door het roofdier. Volgens Arjan Ovaa, ecoloog van het Limburgs Landschap, is het “zeer aannemelijk” dat het hier om een wolf gaat.
Titel: Schaapsherder Loes beschermt haar kudde: ‘Als we dit niet zouden doen, dan slaat de wolf toe’
Datum: 26-12-2022
Bron: Eindhovens Dagblad
250 schapen kijken nieuwsgierig op als herder Loes Proenings (24) uit Vlierden in een terreinwagen aan komt rijden. Ze begrazen de Strabrechtse Heide. Ergens loopt er een wolf rond. Maar hoe bescherm je de schapen hiertegen?
Titel: Wéér een verscheurde pony gevonden in weiland: ‘Het ‘beessie’ komt ellendig aan zijn eind, dat gun je niemand’
Datum: 26-12-2022
Bron: De Gelderlander
,,Het is toch verschrikkelijk? Dat arme diertje.” Droevig staart Gert Janssen naar de resten van zijn dode pony. De aanblik in zijn weiland tegenover Papendal in Arnhem is niet fraai. De halve achterkant van het beestje is weggevreten. Dit moet het werk van een wolf zijn, zegt Janssen. ,,Welk dier kan dit anders doen?”
Titel: Groningen gaat wolf niet verjagen: ‘Angstzaaierij, dierenhouder is zelf verantwoordelijk’
Datum: 22-12-2022
Bron: RTV Noord
De gemeente Groningen kan, maar wíl de wolf bovenal niet zelf buiten de gemeentegrenzen houden. Dat heeft wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) woensdagavond laten weten nadat het CDA om maatregelen heeft gevraagd.
Titel: Schapen- en geitenhouders: “Oostelijke provincies zouden alle schapenboeren subsidie moeten geven ter bescherming tegen de wolf”
Datum: 21-12-2022
Bron: RTV Oost
Volgens het tussentijds wolvenrapport dat BIJ12 vandaag uitbracht, hebben de wolven die in Overijssel rondliepen, zich niet gevestigd. “Dat is geen reden om schapenhouders geen subsidie te geven om hun dieren te beschermen”, vindt Gijsbert Six van Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG). “Er zijn dit jaar al 35 bevestigde meldingen in Overijssel, zeven keer meer dan het jaar ervoor. Dan gaat het al mis.”
Titel: Subsidieregeling bescherming landbouwhuisdieren uitgebreid
Datum: 21-12-2022
Bron: Provincie Brabant
De mogelijkheid om met subsidie van de provincie wolfwerende maatregelen te treffen is uitgebreid. Vanaf begin 2023 kunnen schapen- en geitenhouders in heel Brabant een vergoeding krijgen voor wolfwerende maatregelen, als in een gebied een zwervende wolf is waargenomen die schade heeft veroorzaakt. Ook kunnen terreinbeherende organisaties en particuliere grondeigenaren gebruik maken van de subsidie wanneer ze schapen en geiten inzetten voor begrazing van hun terrein.
Titel: Wolf liet zich afgelopen maanden af en toe zien in Overijssel, sinds half november geen meldingen van aanvallen
Datum: 21-12-2022
Bron: De Stentor
In de periode van 1 augustus tot en met eind oktober zijn vier wolven in onze provincie actief geweest. Twee wolven zijn gevestigd in Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Drenthe, de andere twee waren zwervende wolven. Dat meldt BIJ12 in de nieuwste rapportage die vandaag is gepubliceerd. Uit verdere cijfers blijkt dat sinds medio november geen meldingen meer zijn geweest uit Overijssel van aanvallen op landbouwdieren.
Titel: Minimaal achttien verschillende wolven in Nederland: zeker twee nieuwe vrouwtjes op de Veluwe vastgesteld
Datum: 21-12-2022
Bron: De Stentor
Wolven die zich in Nederland hebben gevestigd hebben de laatste maanden opvallend vaak vee aangevallen. Dat blijkt uit bevindingen van BIJ12, de organisatie die voor provincies de activiteit van de wolf in Nederland bijhoudt. Zo was de roedel op de Veluwe betrokken bij zeker vier aanvallen op schapen. Op de Veluwe zijn ook twee nieuwe vrouwtjes bevestigd.
Titel: Aantal wolvenaanvallen in Drenthe verdrievoudigd
Datum: 21-12-2022
Bron: RTV Drenthe
Het aantal wolvenaanvallen is in het derde kwartaal (augustus tot en met oktober) meer dan verdrievoudigd ten opzichte van het tweede kwartaal (mei tot en met juli). Dat blijkt uit cijfers van BIJ12, de uitvoeringsinstantie van de provincies die de schade afhandelt.
Titel: BIJ2 publiceert nieuwe rapportage over activiteit wolf
Datum: 21-12-2022
Bron: BIJ12
In de periode 1 augustus tot en met 31 oktober 2022 kwamen bij het Wolvenmeldpunt 1.070 meldingen binnen van (vermoedelijke) sporen van wolven. Bij 407 meldingen bleek dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Dat staat in de tussenrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland die BIJ12 vandaag publiceerde.
Titel: CDA wil maatregelen na dood schaap bij Meerstad: ‘Hier is geen plek voor de wolf’
Datum: 21-12-2022
Bron: RTV Noord
Het CDA in de gemeente Groningen hoopt dat het college van burgemeester en wethouders gaat optreden tegen de komst van de wolf. Onlangs werden vier schapen in een weiland naast de stadswijk Meerstad doodgebeten, vermoedelijk door een wolf.
Titel: Gelderland houdt wolf in vizier van paintballgeweer, maar past plan aan
Datum: 20-12-2022
Bron: Omroep Gelderland
Het afschrikken van de ‘niet-schuwe’ wolven op de Hoge Veluwe met een paintballgeweer heeft nog steeds de voorkeur van de provincie Gelderland. Dat bleek dinsdag tijdens een hoorzitting. Die werd gehouden omdat de Faunabescherming een bezwaarschrift indiende tegen het paintballplan van de provincie. Die wil dat plan nu op punten aanpassen.
Titel: Wolf steeds vaker te zien in Noord-Brabant; provincie breidt subsidieregeling uit
Datum: 20-12-2022
Bron: Studio040
De wolf komt steeds vaker voor in Noord-Brabant. Eén heeft zich bovendien definitief gevestigd in de provincie. Reden genoeg dus om de subsidieregeling voor dierenhouders uit te breiden.
Titel: Afweerrasters in provincie Groningen
Datum: 20-12-2022
Bron: BIJ12
Dierhouders in de provincie Groningen kunnen na een (vermoedelijke) aanval van een wolf kosteloos gebruik maken van een afweerraster. De provincie heeft tien van deze noodsets beschikbaar, via de leverancier Solarfence. Het raster wordt dezelfde dag gebracht om te voorkomen dat een wolf een tweede keer kan toeslaan. Hierbij hoeft niet eerst bewezen te worden dat het om een wolf gaat.
Titel: Zwervende wolf beet dit jaar 63 dieren dood, provincie komt in actie
Datum: 20-12-2022
Bron: Omroep Brabant
In Brabant zijn dit jaar 61 schapen, een geit en een koe gedood door een wolf. Volgens de provincie gebeurde dit meestal door zwervende wolven, zoals vorige maand op grote schaal in Sprang-Capelle. In enkele gevallen sloeg de wolf toe die zich op de Groote Heide, in de Kempen, heeft gevestigd. Omdat zwervende wolven zo actief zijn, heeft de provincie besloten om meer wolfwerende maatregelen voor meer partijen te subsidiëren.
Titel: Provincie trekt 200.000 euro extra uit voor wolfwerende rasters
Datum: 20-12-2022
Bron: RTV Drenthe
Voor schapen- en geitenhouders in Drenthe komt 200.000 euro extra beschikbaar voor wolfwerende rasters. De provincie trok daar al eerder 600.000 euro voor uit.
Titel: Wolf slaat opnieuw toe in Schaarsbergen; kudde zorgboerderij Tokhok telt een schaap minder
Datum: 17-12-2022
Bron: De Gelderlander
Een wolf heeft zaterdag voor de derde keer in korte tijd toegeslagen in Schaarsbergen. Dit keer ging het om een kleine kudde schapen van de Arnhemse zorgboerderij Tokhok.
Titel: Niet een hond of wolf, maar een goudjakhals beet twee schapen dood bij Ferwert
Datum: 17-12-2022
Bron: Leeuwarder Courant
Twee schapen bij Ferwert zijn begin oktober niet het slachtoffer geworden van een hond of een wolf maar van een goudjakhals. DNA-onderzoek door uitvoeringsorganisatie BIJ12 heeft dat uitgewezen.
Titel: Westerveld hoort ‘nee’ van minister op vraag om extra geld voor bescherming tegen wolf
Datum: 16-12-2022
Bron: RTV Drenthe
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt niet met extra geld voor maatregelen die vee beschermen tegen de wolf. De gemeente Westerveld had om extra budget gevraagd.
Titel: Lopend Vuur: We moeten alles doen om de wolf te weren uit Groningen
Datum: 16-12-2022
Bron: RTV Noord
Opnieuw lijkt er een wolf te zijn in onze provincie. Bij Meerstad zijn deze week vier schapen doodgebeten. Boer Jelle Dikkema uit Scharmer gaat ervan uit dat de slachtpartij het werk is van een wolf.
Titel: Schade door wolf? Veehouders in Drenthe krijgen sneller hun geld
Datum: 15-12-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Gedupeerde veehouders krijgen vanaf volgend jaar sneller een vergoeding als een wolf onder hun kudde schade heeft aangericht. Het streven is binnen vier weken.
Titel: Provincie helpt boeren in hun strijd tegen wolven: ‘Hij zal hier meer voorkomen’
Datum: 15-12-2022
Bron: RTV Noord
De provincie Groningen stelt mobiele afweerrasters beschikbaar voor boeren die te maken krijgen met wolven die dieren op hun land doodbijten. Woordvoerder Heleen Slager van de provincie zegt dat hierover volgende week een besluit wordt genomen door het provinciebestuur.
Titel: Boer vindt dode schapen in weiland naast Meerstad en vreest voor wolf
Datum: 15-12-2022
Bron: RTV Noord
Boer Jelle Dikkema uit Scharmer luidt de noodklok. Op zijn land vlak naast Meerstad zijn afgelopen week vier schapen dood gebeten. Dikkema gaat ervan uit dat de slachtpartij het werk is van een wolf. Hij wil nu dat de politiek actie onderneemt.
Titel: Wolf slaat vermoedelijk twee keer toe in één week: geld voor bescherming voor Arnhemse schapenhouders
Datum: 14-12-2022
Bron: De Stentor
Schapen- en geitenhouders in Arnhem kunnen nu tijdelijk geld krijgen van de provincie Gelderland voor bescherming tegen de wolf. Twee vermoedelijke aanvallen van het beest binnen één week vormen daar de aanleiding voor.
Titel: Wolf bij huizen in Nijmegen gefilmd: ‘Hij zoekt woonwijken echt niet op’
Datum: 14-12-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er is woensdagochtend ook een wolf gespot in Nijmegen-Noord. Op de dijk bij Lent maakte de bekende boswachter Tim Hogenbosch beelden toen hij langs de wolf kwam.
Titel: Nijmegenaar Tim filmt tijdlang wolf die over de dijk bij Lent loopt: ‘Het vetste ooit dit’
Datum: 14-12-2022
Bron: De Gelderlander
Een wolf heeft woensdagochtend een bezoekje gebracht aan Nijmegen-Noord. Nadat eerder deze week een exemplaar werd gespot in de Betuwe en de Liemers, liep er nu een wolf over de dijk bij nieuwbouwwijk Stelt-Zuid.
Titel: Aangevreten schaap in Overschild. Onrust in omgeving is groot: ‘Overduidelijk het werk van een wolf’
Datum: 13-12-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
In Overschild is aan de Meerweg een schaap gedood en aangevreten. Alles duidt op het werk van een wolf. De onrust onder dierenliefhebbers en -houders in de buurt is groot.
Titel: Heeft een wolf een kalfje van boer Jos opgegeten? ‘We hebben botten gevonden, schrik zit er goed in’
Datum: 13-12-2022
Bron: De Gelderlander
Boer Jos Bolk uit Aerdt mist een kalf. Opgegeten door een wolf, denkt de boer. Dat roofdier is namelijk al enkele malen gezien in het natuurgebied waar zijn koeien rondlopen.
Titel: Deskundigen bevestigen dat er een wolf loopt in Betuwse woonwijken, inwoners schrikken zich rot: ‘Echt, je weet niet wat je zíet’
Datum: 11-12-2022
Bron: De Gelderlander
Wat krijgen we nou?, dachten inwoners van Angeren, Huissen en Doornenburg onafhankelijk van elkaar. Een dier ‘véél groter dan een hond’ rende volgens hen door woonwijken, langs het spoor en in weilanden. Experts bevestigen: het is inderdaad een wolf.
Titel: Wolf slaat voor de vierde keer toe bij schapenboer uit Hijken: ‘Het kleedje dat over de kadavers moet, is weer te klein’
Datum: 08-12-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Veertien schapen hebben een wolvenaanval in Amen niet overleefd. Acht waren al dood toen schapenboer Bert Zinger uit Hijken ze donderdagochtend vond, zes anderen moest de veearts laten inslapen.
Titel: Kamer roept kabinet op ‘zich actief te blijven inzetten’ voor bescherming wolf
Datum: 08-12-2022
Bron: De Stentor
De Tweede Kamer wil dat het kabinet ‘zich actief blijft inzetten’ voor het beschermen van de wolf. Een motie daartoe van de Partij voor de Dieren, medeondertekend door de PVV, GroenLinks, PvdA, Volt en DENK werd vandaag aangenomen.
Titel: Arnhemmer vindt verscheurde drachtige pony in zijn wei: ‘Ben er helemaal door van slag’
Datum: 06-12-2022
Bron: De Gelderlander
Een wolf heeft vermoedelijk een pony doodgebeten die in een weiland op Schaarsbergen stond. De pony was drachtig. ,,Ik ben er helemaal door van slag”, zegt eigenaar Chris van der Slikke.
Titel: Natuurminister Van der Wal heeft geen pasklare oplossing voor problemen met de wolf in Drenthe
Datum: 05-12-2022
Bron: RTV Drenthe
Meer dan een uur sprak minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vanochtend met betrokken Drenten over de zorgen die er leven rond de aanwezigheid van de wolf. Het werkbezoek was op de boerderij van Marjoke en Ynze Oenema in Wittelte in aanwezigheid van bestuurders, Natuurmonumenten, een dierenarts en dierhouders. De minister deed de toezegging proeven te gaan doen met wolfwerende hekken om te onderzoeken wat het effect van die hekken precies is. Niet alleen op de wolf, maar ook voor andere flora en fauna.
Titel: Wolf bijt bijzondere schapen dood: ‘De emotionele schade kun je niet vergoeden’
Datum: 03-12-2022
Bron: Omroep Gelderland
Een wolf heeft in het Achterhoekse Voorst een kudde racka’s aangevallen. Drie van deze bijzondere schapen overleefden het niet. Eigenaar Brenda Kesteloo is er kapot van. De dieren hebben allemaal een naam en betekenen veel voor haar.
Titel: Deze kinderboerderij zet dieren achter slot en grendel: ‘Voor de wolf zijn wij een snoepwinkel’
Datum: 02-12-2022
Bron: Tubantia
De schapen, geiten en alpaca’s bij kinderboerderij Engbergen in Gendringen worden voorlopig ’s avonds en ’s nachts binnen gezet. Beheerder Henry Ketelaar zegt niet anders te kunnen om de dieren te beschermen tegen de wolf.
Titel: Problemen met wolven in Drenthe zorgen voor uitstel nieuw Wolvenplan. Minister Christianne van der Wal neemt poolshoogte in Drentse wolvenhotspot
Datum: 02-12-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
De problemen met wolven in Drenthe nopen tot uitstel van het nieuwe Wolvenplan. Minister Christianne van der Wal neemt maandag poolshoogte in een gebied waar veel wolvenaanvallen zijn.

Reacties zijn gesloten.