April

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Wolf loopt rond op de Posbank, grote zorgen bij herder om schapen
Datum: 29-04-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er is een wolf gezien in de buurt van de Posbank, tussen Rozendaal en Velp om precies te zijn. Op een korte video op Twitter is te zien dat het dier liep aan de rand van Velp, niet ver van het voetbalcomplex De Pinkenberg.
Titel: Provincie Noord-Holland: aanwezigheid wolf in Noord-Holland vastgesteld
Datum: 29-04-2022
Bron: BIJ12
Het Goois Natuurreservaat heeft bezoek gehad van een wolf. Op 6 april vond een wandelaar een dode ree in het Hilversumse deel van dit natuurgebied. Ingeseinde boswachters dachten de verwondingen te herkennen en hebben DNA-onderzoek laten doen. De uitslag van het onderzoek kwam op 29 april 2022 binnen: de ree is inderdaad door een wolf gedood.
Titel: Honden gaan schaapskuddes bij Nunspeet beschermen tegen wolven
Datum: 29-04-2022
Bron: De Stentor
De schaapskuddes op de natuurterreinen binnen de gemeente Nunspeet krijgen bescherming. Om de schapen te behoeden voor aanvallen van wolven zijn kuddebeschermingshonden aangeschaft. De honden hoeden de kuddes overdag samen met de herders en blijven ’s nachts bij de schapen in de ‘kraal’. Het gaat om een pilot van 2 jaar.
Titel: Gaat de wolf zich ook in de provincie Flevoland vestigen?
Datum: 28-04-2022
Bron: Veld-Post
Niet eerder dan medio mei kan BIJ 12, de organisatie die wolvenschade vergoedt, met zekerheid zeggen of er in de provincie Flevoland de afgelopen week een schaap is doodgebeten door een wolf. Mocht uit DNA onderzoek medio mei blijken dat er inderdaad een wolf in het spel is, dan is dat in de provincie Flevoland voor het eerst.
Titel: Maatregelen na bezoek wolf aan Noordoostpolder
Datum: 28-04-2022
Bron: Nieuwe Oogst
Provincie Flevoland stelt wolfwerende rasters beschikbaar aan schapenhouders. Aanleiding is het waarschijnlijke bezoek van dit roofdier aan de Noordoostpolder.
Titel: Marieke uit Vorden ziet wol in weiland liggen en doet nare ontdekking: ‘Je verwacht niet dat het zo dichtbij komt’
Datum: 26-04-2022
Bron: De Stentor
Ze heeft er ’s nachts niets van meegekregen, maar in de ochtend komt Marieke Rossel uit Vorden erachter wat zich in het weiland bij haar huis heeft afgespeeld. Een van haar schapen is dood en voor een groot deel opgegeten. Een wolf is vermoedelijk de dader, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen.
Titel: Flevoland neemt maatregelen na aanval van ‘zwervende wolf’ in Noordoostpolder
Datum: 26-04-2022
Bron: De Stentor
Om te voorkomen dat de wolf die waarschijnlijk in de Noordoostpolder actief is nog meer schade aanricht, neemt de provincie Flevoland maatregelen. Er zijn mobiele wolfwerende rasters aangeschaft die veehouders kunnen gebruiken om hun dieren tegen een aanval te beschermen.
Titel: Wolf haalt nat pak in Twente: ‘Verderop liep hij in een tuin’
Datum: 23-04-2022
Bron: De Stentor
Je moet er maar zo snel aan denken om videobeelden te maken als er plotseling een wolf in je achtertuin loopt. Marloes bedacht zich niet, zaterdagochtend.
Titel: Wolf laat zich mooi op camera vangen in Almelo
Datum: 23-04-2022
Bron: RTV Oost
De hond sloeg aan, dat was voor Gideon Voskamp uit Almelo reden om eens te kijken wat er aan de hand was. Wat hij zag verraste hem. Er liep een wolf vlakbij zijn huis. Het dier stak voor zijn ogen de Doorbraak over. Voskamp twijfelde geen moment en greep naar zijn telefoon om te filmen. Wolvenkenner Glenn Lelieveld twijfelt geen seconde als hij de beelden ziet. “Dat is een wolf.”
Titel: Stomverbaasde fotograaf Ton heeft ineens wolf voor zijn camera: ‘Wat krijgen we nou?
Datum: 22-04-2022
Bron: De Stentor
Soms heb je als fotograaf wat geluk nodig voor die ene bijzondere foto en daar kan Ton Blom nu over meepraten. Vroeg in de ochtend had hij ineens een wolf voor zijn lens. Het resultaat levert hem een stortvloed aan reacties op. ,,Deze wolf is wel het hoogtepunt.”
Titel: Gefilmd tussen de tulpen in de Noordoostpolder:
‘Dit is onmiskenbaar een wolf’

Datum: 22-04-2022
Bron: De Stentor
Het dier dat al enkele dagen rondstruint in het noorden van de Noordoostpolder, is inderdaad een wolf. Dat stelt wolvenkenner Glenn Lelieveld op basis van videobeelden die vrijdagochtend van het dier zijn gemaakt. De aanwezigheid van de wolf is volgens hem reden tot actie.
Titel: Mogelijk zwerft wolf rond in de Noordoostpolder, dode schapen bij Bantega
Datum: 21-04-2022
Bron: Steenwijker Courant
De afgelopen dagen hebben meerdere mensen in de Noordoostpolder een dier gezien dat op een wolf lijkt. Ook zijn er maandag op een perceel land aan de Worstsloot in de buurt van Bantega dode en gewonde schapen aangetroffen. Nog een vierde gedood schaap werd hier woensdag gemeld. Mogelijk is dit het werk geweest van een wolf of een wolfshond.
Titel: Schapen gedood op perceel aan rand van Kuinderbos
Datum: 20-04-2022
Bron: Steenwijker Courant
In de omgeving van Kuinre vond een schapenboer een aantal schapen en lammeren dood aan de Worstsloot op de provinciegrens van Overijssel en Friesland.
Titel: Is de wolf in de Noordoostpolder? Schapen gedood aan de Burchtweg in Bant. Eigenaar Kroese zegt: ‘Dit was het werk van een wolf.’
Datum: 19-04-2022
Bron: FlevoPost
Op een perceel aan de Burchtweg in Bant is een schaap het hoofd afgebeten, zijn twee lammetjes dusdanig verwond dat ze ingeslapen zijn en is een derde lam spoorloos.
Titel: ‘Wolf’ gespot in de polder: nog geen dag later treft vader van schapenboer Stef schaap zonder kop aan
Datum: 18-04-2022
Bron: De Stentor
Een schaap waarvan de kop is afgebeten, een vermist lam en twee andere lammeren die vanwege ondraaglijk lijden een spuitje hebben gekregen. Meerdere dieren op een boerderij in Bant zijn maandag ten prooi gevallen aan een roofdier. De afgelopen dagen is in dezelfde omgeving een dier gesignaleerd dat meermaals voor een wolf is aangezien.
Titel: Wolf duikt op in Kuinre, schapen gedood
Datum: 18-04-2022
Bron: RTV Oost
Een wolf heeft zich afgelopen nacht hoogstwaarschijnlijk vergrepen aan een koppel schapen van een boer in de omgeving van Kuinre, De schapenboer vond vandaag een aantal schapen en lammeren dood aan de Worstsloot op de provinciegrens van Overijssel en Friesland. De dieren waren doodgebeten en vreselijk toegetakeld. De bijtwonden wijzen op een aanval van een hond of wolf.
Titel: Wolf loopt een eindje mee met de trekker van Folkert bij Nieuw Buinen en 1e Exloërmond. Bekijk hier de beelden
Datum: 17-04-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Folkert Steenbergen (23) uit Groningen beleefde zaterdag een bijzonder avontuur toen hij met zijn trekker onderweg was in de Veenkoloniën en een verward kijkende wolf een eindje met hem meeliep.
Titel: De wolven lopen weer rond in ons land en er zit voor ons weinig anders op om er maar aan te wennen
Datum: 16-04-2022
Bron: De Gelderlander
De wolven zijn na 150 jaar terug in Nederland. De afgelopen tijd stonden er regelmatig verhalen van voor- en tegenstanders in deze krant, waarbij opviel dat beide partijen argumenten gebruikten waarop wel wat viel af te dingen.
Titel: Waar is de wolf? Sporen van de Utrechtse wolf en hoe je die herkent
Datum: 16-04-2022
Bron: RTV Utrecht
Kenners wisten het allang: de wolf zou óók naar de provincie Utrecht komen. Het was slechts een kwestie van tijd. Vorige week kregen zij dan eindelijk gelijk. Op vrijdag 1 april – veel mensen dachten inderdaad aan een grap – kwam de eerste zichtmelding uit Zeist. Daarna ging het snel en volgden meldingen uit Amersfoort, Lage Vuursche, Den Dolder, Bilthoven en Maartensdijk.
Titel: Drie schapen afgeslacht op Kremersdijkje in Hollandscheveld
Datum: 15-04-2022
Bron: Regionieuws Hoogeveen
Een boer moest donderdag toch wel even slikken toen hij in het weiland kwam waar een kudde schapen van hem loopt. In het weiland aan het Kremersdijkje, dat tussen de Rieghoogstendijk en het Alteveer loopt, drie dode en verminkte schapen aantrof.
Titel: Elspeetse schaapskudde krijgt twee beschermingshonden
Datum: 12-04-2022
Bron: Omroep Gelderland
Als pilot van de provincie Gelderland krijgt de schaapskudde in Elspeet de beschikking over twee beschermingshonden. Het gaat om een proefperiode van twee jaar. De wolvencommissie verleent de subsidie. De honden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen.
Titel: Schotse hooglanderkalf overleeft vermoedelijke wolvenaanval niet
Datum: 11-04-2022
Bron: RTV Drenthe
Een Schotse hooglanderkalf van Het Drentse Landschap dat met vier even jonge soortgenoten op het Doldersummerveld liep, is afgelopen weekend vermoedelijk aangevallen door een wolf. Het dier werd zodanig toegetakeld dat een dierenarts het later moest laten inslapen.
Titel: Aangereden wolf gevonden op A2 in Limburg
Datum: 09-04-2022
Bron: RTL Nieuws
Op de A2 bij Nederweert is vannacht een dode wolf gevonden. De wolf was aangereden, heeft de provincie Limburg bekendgemaakt. De dode wolf in Nederweert is de derde in vier maanden die in deze regio is aangereden. Volgens de provincie is nog niet bekend of het mannetje of een vrouwtje was. Ook is nog niet bekend of het een al eerder geziene wolf was.
Titel: Wolf in de Achterhoek? ‘We hebben hem gezien, maar die komt hier niet wonen’
Datum: 09-04-2022
Bron: De Stentor
De wolf is in de Achterhoek. Tenminste, hij was er. Een foto, gemaakt vlak over de grens bij Aalten, is daar het bewijs van. ,,Maar de kans dat het dier zich hier nu permanent gaat vestigen is nihil”, zegt Jurgen Hijink van de Wildbeheereenheid in Winterswijk.
Titel: Wildcamera filmt wolf die dode ree wegsleept: ‘Beelden zijn indrukwekkend’
Datum: 08-04-2022
Bron: De Stentor
Opnieuw is de wolf gesignaleerd in provincie Utrecht. Op spectaculaire camerabeelden is te zien dat een wolf een buitgemaakte ree meeneemt in Maartensdijk. Eerder deze week was een wolf al op beeld vastgelegd in Amersfoort en ook uit Den Dolder kwamen meldingen.
Titel: Wolven sloegen vorig jaar zeker vijf keer toe in Otterlo en Wekerom
Datum: 07-04-2022
Bron: Barneveldsekrant
Wolven slaan steeds vaker toe in Nederland. Vorig jaar werden er landelijk 115 dodelijke aanvallen op schapen, geiten en kalfjes genoteerd. Dat is een recordaantal, zo blijkt uit schademeldingen die BIJ12 verzamelt. Bovendien sloegen wolven alleen al in de eerste twee maanden van 2022 zestig keer toe.
Titel: Video: wolf gespot midden in de bebouwde kom van Amersfoort
Datum: 07-04-2022
Bron: RTV Utrecht
In de bebouwde kom van Amersfoort is vanochtend een wolf gespot. Het dier rende op de weg en werd gefilmd door een automobilist. De Zoogdiervereniging is overtuigd: “Alles wijst op een wolf. Hoe hij over straat loopt, zijn draf, hoe hij op de auto reageert en zijn kleur.”
Titel: Drentse wolven slaan vaker toe in Friesland dan in Drenthe
Datum: 06-04-2022
Bron: RTV Drenthe
De wolvenaanvallen die waarschijnlijk zijn toe te schrijven aan het wolvenpaar dat is gevestigd in het Drents Friese Wold lijken zich iets verder in de richting van Friesland te verplaatsen. Het aantal wolvenaanvallen op Drents grondgebied is de afgelopen twee maanden gedaald en in dezelfde periode zijn de wolvenaanvallen in Friesland juist toegenomen.
Titel: Meer wolven dan ooit in Brabant maar ze lopen allemaal door
Datum: 06-04-2022
Bron: Omroep Brabant
Het aantal wolven in Brabant is nog nooit zo hoog geweest. De afgelopen drie maanden hebben er zes wolven door onze provincie gelopen, blijkt uit onderzoek van Bij12. Maar, de enige wolf die zich in onze provincie had gevestigd, is vertrokken. Volgens Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt zal het niet lang duren totdat wij weer een eigen wolf hebben.
Titel: Provincie kijkt naar beheer wolf: ‘Afschieten is daar één variant van’
Datum: 06-04-2022
Bron: Omroep Gelderland
De provincie Gelderland laat onderzoeken wat er gedaan kan worden om de wolvenpopulatie te beheren. Dat meldt gedeputeerde Peter Drenth. Woensdag werd duidelijk dat het aantal wolven op de Veluwe tussen de vijftien en twintig ligt.
Titel: ‘Flevoland niet aantrekkelijk voor wolven’
Datum: 06-04-2022
Bron: Omroep Flevoland
Flevoland zal niet op korte termijn het leefgebied van wolven worden. Dat is de inschatting van Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Ondanks de snelle toename van het aantal wolven in Nederland, blijven de roofdieren opvallend weg uit Flevoland. “Deze provincie is anders dan andere en is qua natuur gewoon niet zo aantrekkelijk voor de wolf”, aldus La Haye.
Titel: Forse toename waargenomen wolven
Datum: 06-04-2022
Bron: Nieuwe Oogst
De wolf en sporen van het dier zijn in het afgelopen kwartaal fors meer waargenomen dan in het kwartaal daarvoor. BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt, meldt dat tussen 1 november en halverwege februari 1.567 meldingen binnenkwamen.
Titel: Nog nooit zo veel wolven in Brabant gezien, ook welpjes gesignaleerd
Datum: 06-04-2022
Bron: Brabants Dagblad
Het aantal wolven in Brabant is fors toegenomen. Lange tijd was het voornamelijk één wolf die door Brabant liep, nu zijn het er maar liefst zes. Dat is volgens onderzoekers erg uitzonderlijk, nooit eerder zagen ze er zo veel.
Titel: Veluwe zit al bijna vol met wolven: ‘In uiterste geval doden ze elkaar’
Datum: 06-04-2022
Bron: Omroep Gelderland
Er zijn méér zwervende wolven op de Veluwe. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. “Er zijn vijftien tot twintig wolven in Gelderland”, stelt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. Op de Veluwe is volgens hem zelfs bijna geen plek meer.
Titel: BIJ12 meldt forse toename aantal waarnemingen van de wolf en eerste wolvenpaar in Zuidwest-Drenthe
Datum: 06-04-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
De wolf en sporen van het wilde dier zijn in de afgelopen maanden fors meer waargenomen dan in drie maanden daarvoor. BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt, meldt dat tussen 1 november en halverwege februari 1567 meldingen van (vermoedelijke) sporen en waarnemingen van wolven zijn binnengekomen.
Titel: Veel wolvenactiviteit van Noord- tot Zuid-Nederland
Datum: 06-04-2022
Bron: BIJ12
In de periode 1 november 2021 tot 16 februari 2022 zijn bij het Wolvenmeldpunt opvallend veel meldingen van sporen, wildcamerabeelden en waarnemingen van wolven binnengekomen. Het ging totaal om 1.567 meldingen. De gevestigde wolven leggen grote afstanden af binnen hun territoria. Er zijn 18 individuen genetisch aangetoond, waarvan er 3 omgekomen zijn bij een aanrijding. Dat staat in de tussenrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland die BIJ12 vandaag publiceert.
Titel: Veel meer dode schapen door wolvenaanvallen dan BIJ12 meldt
Datum: 06-04-2022
Bron: RTV Drenthe
Bij negen wolvenaanvallen in Drenthe tussen 6 september 2021 en 30 januari 2022 zijn meer dan twee keer zoveel schapen gedood dan BIJ12 meldt. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe. In totaal melden vijf schapenhouders 39 dode schapen, terwijl BIJ12 maar 18 dode dieren vermeldt op de website. Later geëuthanaseerde schapen zijn namelijk niet in de cijfers verwerkt.
Titel: CDA wil preventieve maatregelen tegen wolven in Noord-Holland
Datum: 03-04-2022
Bron: Haarlems Weekblad
De problematiek rond de wolf wordt steeds ernstiger en daarom wil het CDA regulering van de wolf, aanpassing van beschermde status en nieuwe maatregelen. Afgelopen tijd zijn er in verschillende provincies schapen gedood en verscheurd door wolven. Noord-Holland is naast Zuid-Holland de enige provincie waar de wolf nog niet gesignaleerd. Willemien Koning, Statenlid namens CDA Noord-Holland: ,,Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de komst van wolven. Zo kunnen we voorkomen dat dieren onnodig verslonden worden. Daarom moeten we nu maatregelen treffen”.
Titel: In Oud-Wedderveen, tussen Wedde en Vriescheloo, werd vrijdagmiddag een wolf gezien. Een filmpje van het dier verspreidt zich snel onder boeren, bewoners en jagers.
Datum: 02-04-2022
Bron: Dagblad van het Noorden
Zo doen jagers dat, vertelt Henk Tiesinga, die het filmpje door kreeg ‘vanuit Stadskanaal’. ‘Jan’, die naast hem staat, zou het filmpje gemaakt hebben. ,,Nee hoor!, roept Jan. Ik weet van niks. Dat was Johan Siefkes.”
Titel: CDA Noord-Holland trekt bij provincie aan de bel over wolf
Datum: 01-04-2022
Bron: Nieuwe Oogst
CDA Noord-Holland vraagt preventieve maatregelen om de wolf uit de provincie te weren. De wolf is in Noord-Holland nog niet gesignaleerd, maar volgens CDA-Statenlid Willemien Koning is het, mede door wolvenaanvallen in andere provincies, belangrijk om goed voorbereid te zijn op de komst ervan.

Reacties zijn gesloten.