Mei

Actueel nieuws over de wolf in Nederland.

Titel: Drie wolvenwelpen op Noord-Veluwe
Datum: 31-05-2021
Bron: Zoogdiervereniging
Er zijn drie wolvenwelpen gezien in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Dat is afgelopen weekeinde gemeld bij het Wolvenmeldpunt. Daarmee is dit de derde worp van de roedel op de Noord-Veluwe.
Titel: Eerste wolf doodgereden in Fryslân bij Appelscha
Datum: 28-05-2021
Bron: Friesch Dagblad
Op de N381 is vrijdagmiddag in de buurt van Appelscha een wolf doodgereden. Het is de eerste wolf die in Fryslân het leven liet. Volgens Kim van Brenk van BIJ12 gaat het om een jonge mannelijke wolf. Waar deze precies vandaan kwam of bij welke groep hij hoorde moet nog worden onderzocht.
Titel: Onderzoek bevestigt: wolf was in Wijster
Datum: 26-05-2021
Bron: RTV Drenthe
Het is zeker: de wolf was een maand geleden in Drenthe. Op de VAM-berg bij Wijster werd eind april een lam doodgebeten, uit DNA-onderzoek blijkt nu dat het lam is aangevallen door een wolf, laat de provincie Drenthe weten.
Titel: Mogelijk nieuwe wolvenwelpen én drie dode schapen op de Noord-Veluwe: is er een verband?
Datum: 26-05-2021
Bron: De Stentor
Bij Epe zijn vorige week opnieuw drie schapen gedood; twee in Tongeren, één in Emst. Heeft de Noord-Veluwse roedel wolven hier weer toegeslagen? Moeder wolf heeft onlangs waarschijnlijk nieuwe jongen geworpen. En dus zijn er extra monden te voeden. Maar is het zo eenvoudig?
Titel: Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig
Datum: 22-05-2021
Bron: Omroep Brabant
De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Titel: Bout Advocaten uit Groningen: ‘Wolvenhek in Friesland is juridisch mogelijk’
Datum: 20-05-2021
Bron: Dagblad van het Noorden
Het is juridisch mogelijk om een wolfwerend hek te plaatsen rondom het deel van Friesland waar veel vee in de weilanden loopt. Dat blijkt uit onderzoek dat het Groningse kantoor Bout Advocaten heeft gedaan in opdracht van de stichting Wolvenhek Fryslân.
Titel: Landbouw-organisatie LTO: Schieten op de wolf kan wel
Datum: 20-05-2021
Bron: Omrop Fryslân
Er kan in Nederland op wolven geschoten worden. Dat zegt Albert van der Ploeg van boerenbelangen-organisatie LTO. Dan moet er wel aan bepaalde eisen voldaan worden, zegt hij.
Titel: Vijf schapen doodgebeten in Fochteloo, Ureterp, Oranjewoud en Jubbega, mogelijk door wolf
Datum: 19-05-2021
Bron: Leeuwarder Courant
De afgelopen week zijn er op vier plaatsen in Friesland vijf schapen doodgebeten, mogelijk door een wolf. In Jubbega werden vorige week woensdag twee dode schapen gevonden, op diezelfde dag lag er een dood schaap in Oranjewoud, een dag later werd er een schaap dood gevonden in Ureterp en afgelopen zondag een schaap in Fochteloo.
Titel: Opnieuw meldingen van mogelijke wolvenaanvallen in en rond Drenthe
Datum: 18-05-2021
Bron: RTV Drenthe
Vorige week zijn opnieuw meldingen gedaan van schapen die mogelijk prooi zijn geworden van een wolf. Het gaat om meldingen vanuit Peize en rond de Drents-Friese grens in Fochteloo, Ureterp, Oranjewoud en Jubbega.
Titel: Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Datum: 12-05-2021
Bron: Omroep Brabant
Een wolf heeft vorige maand 25 schapen doodgebeten op de Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied grenst aan het uiterste westelijke deel van Brabant. Eerder in april beet de wolf al geitenbokken dood in Merksplas, ten zuiden van Baarle-Nassau, en zwierf hij door het Turnhouts Vennengebied, dat ook niet al te ver van de Brabantse grens ligt.
Titel: Stichting Wolf Nederland: “Er wordt gejaagd op de wolf in Fryslân”
Datum: 12-05-2021
Bron: Omrop Fryslan
De wolf die in Fryslân ronddwaalt en bij Katlijk is gespot, zorgt voor ophef. Stichting Wolf Nederland heeft verschillende berichten van jagers gekregen waaruit blijkt dat er op de wolf wordt gejaagd.
Titel: Schapenhouders Katlijk in de ban van de wolf: “Is dit de natuur die we willen?”
Datum: 11-05-2021
Bron: Omrop Fryslan
De wolf die in de omgeving van Katlijk gezien is, heeft schapen van meerdere schapenhouders aangevallen. Die weten niet hoe ze de dieren kunnen beschermen tegen de wolf.
Titel: Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd
Datum: 09-05-2021
Bron: Leeuwarder Courant
Er is opnieuw een wolf in Friesland waargenomen. Op social media circuleerden zondagochtend beelden van een wolf die de weg oversteekt in de buurt van Katlijk. De Zoogdiervereniging heeft de beelden bestudeerd en bevestigt dat het om een wolf gaat.
Titel: Wolvenaanvallen op mensen hoogst onwaarschijnlijk
Datum: 07-05-2021
Bron: Nature Today
Uit het NINA-rapport ‘Wolf attacks on humans: an update for 2002–2020’ blijkt dat in Europa, ondanks de stijging van het aantal wolven, een aanval van een wolf op een mens nog steeds hoogst onwaarschijnlijk is. Lees hier de bevindingen van het onderzoek en de aanbevelingen van IFAW (International Fund for Animal Welfare).
Titel: Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: ‘Ik heb mijn vakantie al geboekt’
Datum: 07-05-2021
Bron: Omroep Brabant
Ze zijn er bijna allemaal klaar voor, de twintig vrijwilligers die Hans van Lieshout gaan helpen met zijn schapenkudde in Sterksel. Al twintig jaar grazen zijn ooien en lammetjes op De Pan, maar sinds de komst van de wolf naar Brabant heeft hij er veel meer werk en zorgen aan. Teveel, en dus had hij dringend hulp nodig.
Titel: Na onderzoek kadavers en foto’s: West-Brabant kreeg écht bezoek van wolf, maar schapen zijn waarschijnlijk doodgebeten door een hond
Datum: 06-05-2021
Bron: BN de Stem
Enkele weken geleden werd in Dinteloord al een wolf gesignaleerd en nu is met zekerheid te zeggen dat sinds 2 mei een wolf verblijft in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Dat blijkt uit camerabeelden én uit de vondst van een kadaver van een ree waaraan duidelijk was gegeten.
Titel: Schapenhouder niet bang voor wolf: ‘Als hij zich maar rustig houdt’
Datum: 01-05-2021
Bron: BN de Stem
Als íemand iets te vrezen heeft van de zwervende wolf, is het John van Driel. Drieduizend schapen werken voor hem als landschapsbeheerders. ,,Van mij mag die wolf blijven. Als hij er maar niet te vaak een te grazen neemt.”

Reacties zijn gesloten.